Obuka lovačkih pasa
|
Zuban |
Objavljen 31.12.2011. 02:51
|
Stari član
Upisa: 251
Pristupio: 27.09.2011. 18:08
|
kosmajski div kaže:
Kolega Zuban vi ste izvanredni,ali vidi se da ste lovac prakticar i to je veliki lovacki fakultet , SVAKA VAM CAST.
Kolega Komtema priznacete tesko se kinologija uci sa video zapisa.Bez velike prakse uz dobrog lovca ili dresera nema od tog ucenja nista. Znate kad jedna zena posle nekoliko godina braka i ceste posete svekrve ,odjednom pocne da kuva izvanredno. Muz je pita kako to sad tako, a bilo je strasno i gde to nauci.Kaze ona ne pominjuci svekrvu ,pa gledajuci televiziji, a muz ce na to ,pa ja svaki dan gledam fudbalske utakmice i opet ne znam da sutnem loptu.Mladi ljudi koji to vole neka se potrude da se upoznaju sa nekim znalcem, da nauce osnovu koju ce im on ustupiti ,a posle neka rade sami na sebi.Tesko ce vam bilo ko tek tako lako otkrivati razne cake, a pogotovo necete od nikoga dobiti neko znanje ako mu cesto kazete da nije u pravu ,a sami ne znate bolje .Eto mog misljenja Imate lepe video zapise kolege Zubana koji se zovu U lovu sa Zubanom gde ima lepih stvari da se vidi , a ako se nesto i ne nauci bar se moze uzivati u pravim lovovima koji se nama obicnim smrtnicima ne dogadjaju tako cesto.
@Kolega Kosmajski Div, bas tako. Prilepiti se uz ovog ili onog iskusnog lovca iz svog kraja. Biti lojajalan prema svima koje posecujete. Ne prenositi rekla kazala od jednog do drugog. Pa ni tada kada jedan ogovara drugog(obicno svi mi to cinimo u malim i nestetnim merama)!!! ... i ne zaboraviti poneti sa sobom , kad i kad, po koji dobar "Gutljaj" ili "Dim" ! ...i vrata ce vam uvek biti otvorena!!! ;)
Hvala za prijatno i prijateljsko obracanje!
Od Lovca do Lovca, uvek dobar pogled.
Zuban.
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
od komtema |
Objavljen 31.12.2011. 06:58
|
Stari član
Upisa: 427
Pristupio: 30.04.2010. 21:08
|
Svidja mi se vas komentar,zato sam postavio snimak svog psa koji je na ovom snimku radio lose,to sto vide iskusni lovci je normalna stvar,dok oni neiskusni uglavnom neznaju o cemu se radi dok im neko ne objasni.Imam zapise gde psi rade lose,dobro i jako dobro sto se vise radi sa psom on je sve bilji i bolji. |
|
|
|
Zuban |
Objavljen 31.12.2011. 14:31
|
Stari član
|
od komtema kaže:
Svidja mi se vas komentar,zato sam postavio snimak svog psa koji je na ovom snimku radio lose,to sto vide iskusni lovci je normalna stvar,dok oni neiskusni uglavnom neznaju o cemu se radi dok im neko ne objasni.Imam zapise gde psi rade lose,dobro i jako dobro sto se vise radi sa psom on je sve bilji i bolji.
@ OK! U svakom slucaju bez redovnog vezbanja nema dobrih rezultata. Takodje svaki pas postaje kroz vezbanje sve bolji i bolji. A dali Mladi to isto vide...?! Cisto sumnjam.
Zato im treba pomoci. Ali kako? Ja licno neverujem da je to nemoguce Slikama i Snimcima. Bar ne cesto i ne u detalju. To je moje misljenje i nemora da sam u pravu.
Iako mislim da Krava nesme zaboraviti da je i ona bila "Tele" , nemogu se spustiti na nivo znanja/iskustva "pocetnika" , bar ne pisanom recju i theoretski, a jos manje Pausalno. Uzivo, u trenutku kada mi se privede pas, to nije problem, to je vec nesto drugo. Zato mislim da "Mladi" mogu precizno pitati sta ih zanima, pritom neizostavljati nijedan detalj. I siguran sam da ce dobiti adekvatan i poucan odgovor. Ni meni/nama nije niko titrao..., nego smo sve morali mukotrpno sakupljati i vremenom priustiti znanje. ...ili???;)
...za sazaljenje nije potrebno nista.Njega dobijamo dzabe. Zavidnost se ne dobija na poklon. Zavidnost se mora radom zaraditi. A ja imam mnogo da radim...
...pusti zavidnike da zavide i mrznike da mrze. Sta mi bog dao, to covek nema pravo da mi uzme. Ja sam covek i imam svoj cilj. Ko me zato prezire, sam ne vredi mnogo...
|
|
|
|
-ANUBIS- |
Objavljen 31.12.2011. 15:24
|
Stari član
Upisa: 378
Pristupio: 04.01.2011. 17:11
|
Pozdrav svima jedno pitanje za iskusnije lovce nabavio sam pre 10 dana Nemackog ostrodlakog pticara starog 9 meseci nikada vodjen u lovu od kada je kod mene svih 10 dana ide samnom u lov i setnju mada period od 10 dana nije nista ali me buni sto konstanto ide iza mene kao da se boji da krene sam napred desi se da krene sa drugim kerom ali max 20m i cim ukapira da se odvojio evo ga nazad iza mene i to samo po livadama u sumici li visljoj travi je samo iza mena razumem da ni on nezna sta treba da radi pa ga buni kada ga forsiram da krene i kada se malo odmakne to je samo je li je nasao neku koskicu da glodje i da hoce da se streca i od pucnja nije mu bas svejedno inace u dvoristu je kao druga prica trci donosi razne predmete koje mu se bace pa me zanima misljenje iskusnijih lovaca posto ja sa kerovima nemam iskustva da li se vremenom od njega moze napraviti solidan lovacki pas ili je propao slucaj koji samo moze da mi pravi drustvo u lovu a ja njemu staze da lakse ide ... |
|
|
|
Zuban |
Objavljen 03.01.2012. 01:27
|
Stari član
|
-ANUBIS- kaže:
Pozdrav svima jedno pitanje za iskusnije lovce nabavio sam pre 10 dana Nemackog ostrodlakog pticara starog 9 meseci nikada vodjen u lovu od kada je kod mene svih 10 dana ide samnom u lov i setnju mada period od 10 dana nije nista ali me buni sto konstanto ide iza mene kao da se boji da krene sam napred desi se da krene sa drugim kerom ali max 20m i cim ukapira da se odvojio evo ga nazad iza mene i to samo po livadama u sumici li visljoj travi je samo iza mena razumem da ni on nezna sta treba da radi pa ga buni kada ga forsiram da krene i kada se malo odmakne to je samo je li je nasao neku koskicu da glodje i da hoce da se streca i od pucnja nije mu bas svejedno inace u dvoristu je kao druga prica trci donosi razne predmete koje mu se bace pa me zanima misljenje iskusnijih lovaca posto ja sa kerovima nemam iskustva da li se vremenom od njega moze napraviti solidan lovacki pas ili je propao slucaj koji samo moze da mi pravi drustvo u lovu a ja njemu staze da lakse ide ...
@ Nemoguce nije(skoro) nista. Ali je cesto izuzetno mukotrpno. Vidite i za ovaj slucaj postoje verovatno vise od 100 mogucnosti=zasto je postao takav. Vise od 100 Objasnjenja. Vise od 100 mogucnosti korekcije,Ispravljanja, Dopunjavanja, Nadgradjivanja, Dogradjivanja....
Ali za sve to je neobhodno videti psa, posmatrati Psa i na osnovu pokazanog ponasanja, proceniti koja Terapija najvise obecava, individualno i samo za tog psa! Priznacete/Uvideti da je to ovim putem i sa ove daljine nemoguce!!! Oslonicu se na vase reci , da se Pas u dvoristu ponasa sasvim "normalno", shodno tome, rekao bih da psu nedostaje sozijalizacija i upoznavanje zivotne okoline van dvorista i na vreme! Znaci pas nije na vreme izveden u prirodi i medju "Ljudima", sto cesto zna da ostane dozivotna mabna! Ali je ipak vredno pokusavati u dvoristu (njemu poznatoj sredini) da postane otporan na pucanj i da donosi (Aportira) Divljac: Golub, Svraka, Vrana, Patka, Fazan itd. Kad to u dvoristu funkcionise , onda sa njim ispred dvorista(pred kapiju) , pa onda malo po malo udaljavati se od kuce itd. Kasnije u loviste i na vodi. Leti kad je toplo ici sa njim zajedno na plivanje itd. To bi odprilike bio neki redosled i/ili savet. Koliko vam je sad to vredno i koliko vam taj pas stvarno znaci, moracete odluciceti sami...
ps. Ahhh..., umalo da zaboravim: ...Budite uvereni da tu niko nikog ne zajebava...!!!
|
|
|
|
-ANUBIS- |
Objavljen 03.01.2012. 09:22
|
Stari član
|
Otprilike tako i radim i kako mi se cini mislim da ce biti uspeha polako se opusta u svakom slucaju trudicu se da od njega napravim dobrog pticara a u krajnjoj nuzdi imacu lepog kucnog ljubimca za cerkicu sve u svemu dom je nasao neide vise nigde od nas i puno hvala na savetu. |
|
|
|
Bosic |
Objavljen 26.01.2012. 23:08
|
Mlađi član
Upisa: 24
Pristupio: 22.01.2012. 22:43
|
Trazim pomoc od iskusnijih... Imam ostrodlaku nemicu staru skoro 9 meseci... Od 6 meseca sam poceo da je izvodim u polje sad radi dobro trazi, markira, ali imam problem u tome sto ide daleko.. otrci 100-150m pa se vrati.. Verovatno nije usavrsena komanda na poziv... Kako se moze ispraviti ta mana? Samo teletakt ili moze sa kanapom? |
|
|
|
sukic |
Objavljen 27.01.2012. 10:14
|
Mlađi član
Upisa: 38
Pristupio: 16.01.2012. 18:50
|
imam mladog nkd 6mes sve je ok kada ga izvedem sve je ok dok ne naidjemo ne nekog coveka u polju kada vidi bilo kog odmah se vraca kuci neznam sta da mu radim ako neko zna neka mi pomogne.
|
|
|
|
zeljkox |
Objavljen 27.01.2012. 12:33
|
Član
Upisa: 164
Pristupio: 02.01.2011. 11:44
|
Bosic kaže:
Trazim pomoc od iskusnijih... Imam ostrodlaku nemicu staru skoro 9 meseci... Od 6 meseca sam poceo da je izvodim u polje sad radi dobro trazi, markira, ali imam problem u tome sto ide daleko.. otrci 100-150m pa se vrati.. Verovatno nije usavrsena komanda na poziv... Kako se moze ispraviti ta mana? Samo teletakt ili moze sa kanapom?
Teletakt je, ako se ne varam, zabranjen zakonom o dobrobiti zivotinja. Uzmi malo duzi kanap i resices problem.
sukic kaže:
imam mladog nkd 6mes sve je ok kada ga izvedem sve je ok dok ne naidjemo ne nekog coveka u polju kada vidi bilo kog odmah se vraca kuci neznam sta da mu radim ako neko zna neka mi pomogne.
Zatrazi pomoc od kolega i prijatelja neka izadju u polje, namesti ih negde da budu situacije kao onda kad ti je pas pobegao kuci. Vodi psa na povodcu ili mozda jos bolje, uzmi ili povodac od 10+metara ili ako nemas, neki kanap, da pas ima slobodu kretanja ali da mozes da ga vratis kada naidje na coveka u polju i ako krene da bezi kuci. Mozda bi mogao taj tvoj kolega-covek da ponudi malo hrane psu PRVI put. Nemoj psa da navikens da trazi ljude po polju kako bi dobio hrane. Treba samo da se oslobodi straha. Znaci, prvi covek malo hrane i malo mazenja. Drugi covek samo malo mazenja. Pored treceg samo prodjite. Nemoj ni da se pas navikne na iste ljude u lovistu. Kreni da ga vodis tako da ne vidi nikog u startu i onda ga vodi prema postavljenim ljudima..
Za dva-tri dana ponovi postupak sa drugim ljudima na drugom mestu. Trebalo bi da pomogne - bitno je da pas shvati da mu ti ljudi nisu pretnja. B) |
|
|
|
sukic |
Objavljen 27.01.2012. 13:07
|
Mlađi član
|
hvala na savetu sad je sneg cim spadne probacu.jos jednom hvala
|
|
|
|
Zuban |
Objavljen 29.01.2012. 15:16
|
Stari član
|
Bosic kaže:
Trazim pomoc od iskusnijih... Imam ostrodlaku nemicu staru skoro 9 meseci... Od 6 meseca sam poceo da je izvodim u polje sad radi dobro trazi, markira, ali imam problem u tome sto ide daleko.. otrci 100-150m pa se vrati.. Verovatno nije usavrsena komanda na poziv... Kako se moze ispraviti ta mana? Samo teletakt ili moze sa kanapom?
@ Obzirom da sa Psom izlazite tek sada(6 meseca!) u polju a i cinjenica da je Pas tek 9 meseca star, nije ni cudo sto izprobava granice, do koje moze/sme da se krece. Za Psa u ovom uzrastu je potpuno dovoljan (a i samo dozvoljen) dugacak Kanap. Vetbanje dodji i Promeni pravac ili okreni, sa ovim se moze vrlodobro usmeriti pa i ucvrstiti. Kad pas SKORO zategne kanap, tj kratko pre nego sto ga zategne(2sekunde!), dajete Psu komandu okreni(1x Zvizduk sa pistaljkom ili slicno. Moze i Heeej itd.!) Okrene te se u suprotnom pravcu i dopustite da se Pas sam "Kazni" stime sto ce uleteti u "Povodac". Na to ne reagujte, vec nastavite svoj zapoceti pravac. Kada pas dodje ili prodje pored vas slobodno dovikni te 1-2 puta ujjj, ili braaavooo... i nastavite dalje(znaci bez da se zaustavite ili zaustavite pse!) Ponasate se kao da uopste ne gledate/vidite Psa. To se vise puta ponovi u sledecih 3-10 dana i to ce odprilike biti to. Isti je slucaj sa "Dodji", samo sto kod ove komande , kada Pas dodje do vas, zastanete i hvalite/nagradjujete Psa!!! U Slucaju da pas produzi dalje pored vas, odmah se okrenete u suprotnom pravcu, pritom skratite Povodac sti je moguce brze i naravno krace. Znaci sve tako dok Pas nije kod/pored vas.
...Puno uspeha sa Vezbanjem!!!
B)
Zuban.
|
|
|
|
Zuban |
Objavljen 29.01.2012. 15:36
|
Stari član
|
sukic kaže:
@ Kod vaseg Psa je situacija suprotna, od problema predhodnog Kolege. Vas Pas , kada se uplasi itd., netrazi pomoc/Spas= Zastitu kod/od Vas, vec Vas potpuno napusta i spas/zastitu trazi u begstvu, odnosno, POBEGNE KUCI! Vidite (moje licno misljenje i uverenje), Zali Bog utrosenog Vremena na tom Psu!!! Uveren sam iz ovih Stopa, da trenutno postoje 1000 dobrih,adekvatnih, zahvalnih, vrednih, psihicki stabilnih...Pasa/Steneta, koji samo na to cekaju, da ih neko otkrije i/ili spasi "Tamnice" ili Samoce...!!! Za kojih je potrebno samo 10%-30% Vremena, a oni bi to vratili sa Kamatom nazad!!! Ja se licno, sa takvim Psima nebih zadrzavao! Da se Pas samo uplasi od nepoznatog, ali da pritom zastitu potrazi kod mene(vas),vredelo bi o tome razmisljati, kako izpraviti problem. A posto on i od Vas Bezi tu je presuda pala. Ali ako ipak zelite pokusati, ne peostaje vam nista drugo, nego duze vremena, da vodite Psa , samo na dugackom konopcu/"Povodniku". Gde cete uvek imati mogucnost, kontrolisati Psa, tj. spreciti ga da od Vas pobegne. Pa tek kada bude pokazao da zastitu trazi kod vas , onda mozete razmisljati : KAKO DALJE...???!!!
...puno srece! Zuban.B)
|
|
|
|
goranqw |
Objavljen 29.01.2012. 15:58
|
Mlađi član
Upisa: 41
Pristupio: 10.02.2011. 13:23
|
-ANUBIS- kaže:
Pozdrav svima jedno pitanje za iskusnije lovce nabavio sam pre 10 dana Nemackog ostrodlakog pticara starog 9 meseci nikada vodjen u lovu od kada je kod mene svih 10 dana ide samnom u lov i setnju mada period od 10 dana nije nista ali me buni sto konstanto ide iza mene kao da se boji da krene sam napred desi se da krene sa drugim kerom ali max 20m i cim ukapira da se odvojio evo ga nazad iza mene i to samo po livadama u sumici li visljoj travi je samo iza mena razumem da ni on nezna sta treba da radi pa ga buni kada ga forsiram da krene i kada se malo odmakne to je samo je li je nasao neku koskicu da glodje i da hoce da se streca i od pucnja nije mu bas svejedno inace u dvoristu je kao druga prica trci donosi razne predmete koje mu se bace pa me zanima misljenje iskusnijih lovaca posto ja sa kerovima nemam iskustva da li se vremenom od njega moze napraviti solidan lovacki pas ili je propao slucaj koji samo moze da mi pravi drustvo u lovu a ja njemu staze da lakse ide ...
kada kazes nabavio , da li si ga kupio ili dobio !?!?!
ako si ga dobio onda mozes i sam da zakljucis zasto !
a ako si ga kupio trebao si prvo malo da ga probas na terenu . |
|
|
|
sukic |
Objavljen 29.01.2012. 20:48
|
Mlađi član
|
hvala zubane probacu pa sta bude
|
|
|
|
-ANUBIS- |
Objavljen 30.01.2012. 17:46
|
Stari član
|
kada kazes nabavio , da li si ga kupio ili dobio !?!?!
ako si ga dobio onda mozes i sam da zakljucis zasto !
a ako si ga kupio trebao si prvo malo da ga probas na terenu .
Ma najgore je sto sam ga kupio nisu bile neke velike pare nesto simbolicno ali na poverenje ma sta je tu je
Za sada posle mesec dana ima malo pomaka pocinje sam da trci mada i dalje voli da sledi druge kerove,sada od pucnja se ne streca vise kao i prvih dana mada jos malo vidim da ima doze straha jer posle hica lagano kao da malo cucne ne prati gde pada ostreljena divljac inace hoce da otme drugom keru divljac i donese mi ali najveci mi problem sto nece da trazi po visokoj travi neznam kako da ga nateram da krene kada mu bacim stap nevezano za visinu trave odjuri kao metak i donese ali sam da krene nece i to kada ide trazi uvek neke vec utabane stazice za sada uglavnom malo bolje videcemo za dalje posto i kolicina divljaci je na min pa se malo teze i obucavju kerovi. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 30.01.2012. 18:58
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolega po mome mišljenju pas dok ga nisi kupio nije izašao iz boksa ili dvorišta. Prvo moraš da mnogo vremena posvetiš isključivo njemu, što češće ga izvodi u šetnju, ali tako da biraš terene gde je teško prohodno i sam prvo da gaziš taj teren uz istovremeno bodrenje psa da krene ispred tebe , moraš imati mnogo strpljenja. Olakšaćeš si mnogo ako na tom terenu ima divljači pa sam pas bude imao priliku da oseti mirise i oni će ga postepeno povući za sobom.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
-ANUBIS- |
Objavljen 31.01.2012. 14:30
|
Stari član
|
Joj to i radim noge mi otpadose zadnjih mesec dana a vilice ukocise od govorenja daj napred trazi pocecu u snu da buncam salim se u pravu si 8 meseci camio je u boksu polako imam strpljenja bice nesto od njega vremenom... |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 31.01.2012. 15:50
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kada sam pomenuo vreme mislio sam i na vreme provedeno u lovištu,ali i na vreme provedeno kod kuće ili dvorištu sa čestim hranjenjem iz ruke maženjem da bi se što više vezao za tebe a i stekao poverenje.Ukoliko budeš u situaciji da nabaviš živu pernatu divljač stavi je u neki kavez pa navodi psa na njega ali da kavez bude prikriven i da pas ne može da povredi divljač. Zainteresovaćeš ga za miris i počeće se buditi instinkt, što se tiče socijalizacije i slobode kretanja ,sam će od sebe reagovati jer mu je sigurno mnogo lepše i prijatnijeu šetnji nego u boksu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 31.01.2012. 16:50
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Slažem se sa Dakijem, ne može se ništa više ni očekivati od psa koji je svo svoje vrijeme proveo u boksu ili na lancu. Ako pored tog psa imaš i nekog drugog koji je stariji i s njim dijeli boks ili dvorište (pas na koga je navikao), mislim da bilo pametno na početku da ih nekad puštaš zajedno, čisto da se malo oslobodi.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 31.01.2012. 18:52
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
-ANUBIS- kaže:
...sada od pucnja se ne streca vise kao i prvih dana mada jos malo vidim da ima doze straha jer posle hica lagano kao da malo cucne ne prati gde pada ostreljena divljac inace hoce da otme drugom keru divljac i donese mi ali najveci mi problem sto nece da trazi po visokoj travi neznam kako da ga nateram da krene kada mu bacim stap nevezano za visinu trave odjuri kao metak i donese ali sam da krene nece i to kada ide trazi uvek neke vec utabane stazice za sada uglavnom malo bolje videcemo za dalje posto i kolicina divljaci je na min pa se malo teze i obucavju kerovi.
Kolega, isti problem sam i ja imao sa jednim psom, trebalo mi je 3 meseca skoro svakodnevnog istrčavanja i šetnje, da bih pokrenuo psa. Već sam bio dosadio mojim ukućanima, jer sam umeo i da sedim u boksu sa psom, da bi što pre stekao poverenje u mene!
A nema lepšeg osećaja kad ukapiraš da ti pas bezgranično veruje, i da možeš da računaš na njega.
Nakon 3 meseca, stvari su došle na svoje mesto, jeste da je potrajalo, jeste da je trebalo živaca i sve ostalo, ali na kraju se isplatilo!
Ne treba da odustaješ! Pusti da vreme uradi svoje. Ne mora ti pas biti šampion u radu, ali mislim da ćeš sasvim solidno loviti sa njim. Instinkt za lov će se probuditi kod njega pre ili kasnije.
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|