Lov na divlje svinje
|
nenadx |
Objavljen 06.04.2010. 20:50
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Znam i za klacevce,oni su uvek imali dosta DS,prolazio sam tamo pa starom zeleznicom kroz onaj ludi tunel od 2km(ako se nevaram)ali sve je to taj isti masiv i divljac se tu okrece.Sto se tice krmaca,desi se u brzini da se previdi ako je sama,ali ako se puca svesno ili sto kazes sa mladima to je veoma lose,to je lov od danas do sutra a posle se pitaju sto nema divljaci.Takav odnos se mora menjati,razgovorom......A vetrenjace ce se valjda raditi,ako vec nije na Cestobrodici,tamo se sudaraju dve struje,sa karpata. i..
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 06.04.2010. 21:34
|

Moderator

|
Izgleda da smo pisali u isto vreme pa nisam video tvoj tekst.Sala je dobra i primerena,zasto da ne.Imao sam prilike videti samo sekace izvadjene iz lobanje domacih svinja koji bi usli u zlato,a bez razlike sa divljakom sem malo vece razlike u obimu pri korenu i blizu brusne povrsine.Na tvojoj slici su brusaci malo veci i zatupljeni,ali bi se moglo pomisliti da su osteceni inace nisam imao prilike videti izvadjene brusace domaceg vepra.Tako da je dobro sto si postavio ovu sliku,samo da je bar ostrija
Dobar pogodak
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 06.04.2010. 21:53
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
ARSO arso
-pjetren-
Slika je prilično mala! što ne znači da bih otkrio iz prve tvoju šalu!!
I moram priznati da prvi put vidim takve brusače!!! što me je veoma bunilo u proceni starosti i svega ostalog...
a i prvi put vidim "trofej" pjetrena
U svakom slušaju interesantno deluje!B) |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 07.04.2010. 00:46
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
lalo, sve to podrzavam,osim za kerove,jer dok su bili gonici lovilo se a od kako je zabranjeno da se vode ulov je drasticno opao,imamo mi brakove,ali brak nece da se zavlaci po trnje,on samo stane ispred i laje,jedino kad jedan decko dodje sa kopovima,oni se zavlace i oba puta su digli svinje ali nije bilo odstrela! nenade, tako je 2km je dugacak i skoro je ceo prav kao strela,jedino jedno pedesetak metara je zakrivljeno na boljevackoj strani,a inace taj tunel je i granica izmedju razanjske i boljevacke sume ma trebaju i u smilovcu da se rade(bar tako pricaju) kod paljen bor(ako slucajno znas gde je)! jel si na svinje isao u srnu ili u srbija sume? a sto se tice klacevice,tamo se nalaze nekoliko krda,ali nemaju neku potrebu da dolaze kod nas  |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 07.04.2010. 18:39
|

Moderator

|
Dva puta sam prolazio kroz taj tunel i tacno kada se dodje negde na sredinu nevidi se svetla tackica ni na jednoj strani a voda duboka stene ko u pecini,kaplje sa svih strana,katastrofa...Svinje sam lovio u srbijasume.Na vrhu Jas.glave je bila jedna ceka sa kaljuzistem.Divota u sred dana se nagledas i jelena,svinja,srndaca,predatora,...,tu se i vukovi stene.Ima tamo dosta dobrih trofeja DS ali i srndaca koje sam lovio vise u Suvaji.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 07.04.2010. 22:06
|

Veteran

|
pa ima vukova,a ove su se godine bili bas nisko spustili i ako nije bila bog zna kolika zima,ali bukovik je i inace bogat sto se tice divljaci a i priroda je prelepa,okacio bih i neke slike ali nije to prava tema ne secas se ti onda dobro,kad se ide iz smilovca onda se ne vidi kraj na boljevackoj strani,a kad se ide sa boljevacke strane onda se posle jedno 50-100 metara vidi kraj na smilovackoj taj tunel je rucno pravljen jos za vreme drugog svetskog rata( cini mi se ) a uradjen je skoro pa perfektno  |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 07.04.2010. 22:22
|

Admin

|
ljudi vratite se na temu!

(imal drekavca u tunelu ) |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 07.04.2010. 22:25
|

Moderator

|
Moguce sa vremenom covek zaboravi,a napravljen je za zeleznicu ka Boru,znaci ranije.Na Bukoviku nisam lovio,ali sam slusao dosta o njemu.Nego daj nam neke procene o brojnosti divljaci i ulovima,posebno sto si u struci pa mozes to objektivno da uradis.Sto se tice slika ima tema za sve pa postavi,bilo bi lepo da ih vidimo
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 07.04.2010. 22:59
|

Veteran

|
pa moguce je da je i ranije pa ne znam stvarno,jer meni je ovo prva lovna sezona,ali sam ranije vidjao srnecu divljac u krdima od po desetak komada,zeceva isto ima i to dosta krupnih primeraka(samo je steta sto se ne lovi),jelena nema,ali po nekad predje sa boljevacke strane,sto se tice svinja,imalo je velikih krda,jedan bivsi lovocuvar tvrdi da je video krdo od preko 50 komada,ali inace su nailazili na tragove gde su prolazila velika krda,ali se to dosta promenilo od kako je sokobanja zagradila loviste i svinje ne mogu da dolaze,a inace soko banja ima dosta svinjske divljaci!
canisaureus - pa kakav je to tunel ako nema drekavca  |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 07.04.2010. 23:09
|

Moderator

|
U pravu si c.aureus(tura na tebe) ali mi je ovo bila prilika da se prisetim i cujem o zaista bogatim terenima sa DS,nadam se da necete zameriti za par postova.Idemo dalje sa DS,a ostalo moze u odgovarajucim temama.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 08.04.2010. 15:01
|

Veteran

Upisa: 632
Pristupio: 02.02.2010. 22:26
|
Mislim da je trofej u srebru....
Samo NLT..... B)
|
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 08.04.2010. 15:18
|

Veteran

Upisa: 632
Pristupio: 02.02.2010. 22:26
|
Najtezi posao...dranje svinja
Lovac sa NLT-om priložio:
Samo NLT..... B)
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 08.04.2010. 15:52
|

Lovčina

Upisa: 3216
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Ha, dobro je kad ima sta da se dere ;)
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 08.04.2010. 16:21
|

Moderator

|
Kad je vec nabaceno i to treba znati.Lepo uradjeno,utrba se brzo izbaci a meso hladi i cuva u kozi do daljne obrade.Naravno muzijaci se odmah pazljivo ustroje.Eventualni ostaci krvi ili prljavstine skinuti krpom.vodu nekoristiti ili eventualno malo.Leti ako se odstreljena divljac ne skladisti odmah,u unutrasnjost staviti po mogucstvu koprive,koje ce privremeno sacuvati svezinu i mesoćAko se neko priseti jos necega dobro bi bilo da postavi,sada je vreme za prisecanje Dodao bih i ovu sliku preparata,koju sam pronasao u jednom svapskom casopisu(ARSO,nije kao tvoj) 24,5cm
Dobar pogodak
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 08.04.2010. 17:01
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Kad dodje do dranje to je pesma,treba je navatati po planini pa tek tada dranje.Mnogi na ovom nasem forumu znaju kakva je procedura u S.Banji,kad odstrelis D.S odmah u klanicu na pregled i oni sve srede dok ti popijes i veceras nesto i dok vam pevacica odpeva nesto,e tako je milina loviti. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 08.04.2010. 20:12
|

Admin

|
Bobane
-klanica i tuđe sređivanje, pevačica...
to za mene nije milina!!
Kako se izvodi priprema za lov!, kako se izvodi lov!, ... odstrel!, ... pronalaženje divljači! isto tako treba da se izvodi i "sređivanje" odstreljene divljači!!
Prilikom sređivanja odstreljene divljači u prisustvu drugara-učesnika u tom lovu a i onih koji tada nisu išli u lov, se analizira taj lov, sam odstrel i naneta rana tj učinak zrna(metka) na cilju(divljači)! Sve su to bitne stvari, koje se tako u praksi najbolje uče, za buduće odstrele i lovstvovanje!
Naravno tu bude razmenjivanja iskustava(na prvom mestu)!, šala i lovačkih priča uz nazdravljanje uspešnom lovu, strelcu, odstrelu... mezetluka, druženja(!!) i svega ostalog što je meni prava milina!!
Ovo što ti navodiš bi se nazvalo NA GOTOVO!!
što znači da bi ti milina još veća bila da te neko odvede gde ima divljači, postavi na "sigurnu" čeku gde je najsigurniji izlazak divljači, ako ti je teško i da povuče obarač umesto tebe, pronađe odstreljenu divljač, fotografiše te sa tom divljači, "sredi je" u klanici dok se ti provodiš u "milini" i društvu pevaljke... "e tako ti je milina loviti"
 |
|
|
|
bela |
Objavljen 08.04.2010. 22:35
|

Veteran

Upisa: 930
Pristupio: 06.02.2010. 17:48
|
Boban kaže:
Kad dodje do dranje to je pesma,treba je navatati po planini pa tek tada dranje.Mnogi na ovom nasem forumu znaju kakva je procedura u S.Banji,kad odstrelis D.S odmah u klanicu na pregled i oni sve srede dok ti popijes i veceras nesto i dok vam pevacica odpeva nesto,e tako je milina loviti.
moj deo nikad ne prepustim drugima a to je i dranje ''pogotovo kad ja odstrelim''
vižlan i terier
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 08.04.2010. 23:53
|

Lovčina

Upisa: 3216
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Kako je jedan stari covek smak'o jednu svinju-greskom, mislio da je vepar, jer je bila mnogo velika, covek ima 62god, i pogodio je s' oba metka u glavu, jedan tj prvi u njusku, a drugi direkt po sred cela, bez optickog nisana ;)
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 09.04.2010. 16:11
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Ljudi svako ima svoje,prosao sam ja odavno ta analiziranja Rana i zrna i odstrela dobro znam sta je uzivanje u lovu i druzenje u lovu.
A sta bi ste vi radili ako je takvo pravilo u lovistu da svaka odstreljena D.S iz sume mora pravo i kasapnicu koja je odredjena od strane drustva na pregled. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 09.04.2010. 18:55
|

Admin

|
Bobane
Ok, ti si to odavno prošao, kako navodiš, a šta će oni koji nisu imali prilike to da prođu?!
To su značajna saznanja za svakoga ko bi da se bavi lovom! a zbog povećanja uspešnosti sigurnog odstrela! Pa zar se ne uči i sama konstitucija DS na ovaj način? a samim tim i najslabija mesta gde treba uputiti projektil kako bi odstrel bio sigurniji i kako bi se divljač što manje mučila?
Sva "ta saznanja" je najlakše naučiti tim analiziranjima! Pre nego prenošenjem znanja onih iskusnijih u toj oblasti, iz knjiga, razne literature, filmova i snimaka... a pogotovo slušanjem pevaljke( sem ako nije upućena u tu problematiku )!
A šta bi radili kada bi se uvela ta pravila!?
Pregled je sasvim normalna stvar(trihinela...) a svi ostali radovi u kasapnici(dranje divljači, "komadanje"...) su velika glupost a iz prostog razloga -kakav bi lovac bio onaj koji to nezna sam da uradi već spremi pare i plati kasapinu, a kad dođe u situaciju da mora sam i to da odradi, samo sedne i gleda u divljač k*o toša....
"Ta pravila"
-po mom mišljenju samo bacanje para i uskraćivanje uživanja u svemu tome onima koji to smatraju za sastavni deo lova, i uskraćivanje najboljeg načina za učenje onima koji bi bili radi da nauče!!
Ti si to prošao i sve to naučio a šta ćemo sa onima sa početka ovog posta?!? koji ne bi imali priliku za "analiziranja".... |
|
|