Dobar nož
|
Nex357 |
Objavljen 25.01.2011. 18:57
|

Veteran

Upisa: 521
Pristupio: 13.10.2010. 22:15
|
Muela (Puno ime Manufacturas Muela i odatle ona dva MM na futroli , kopcama pa i grbu Muele) je Spanski prozvodjac nozeva i pratece opreme sa sedistem u Ciudad Realu , Sa godisnjom produkcijom od oko 350 000 seciva .Paleta i namena nozeva moze da se podeli na lovacke,borbene,kamping,luksuzne i kolekcionarske primerke kao i preklopne a nude i svu pratecu opremu za nozeve.
Celici koje Muela koristi su uglavnom plemeniti celici sa dodatkom hroma,molibdena ili vanadijuma , u poslednje vreme za bolje modele se koristi uglavnom 440C a za najluksuznije damastni celici.
Konstrukcija Muelinih nozeva je robustna i radno orijentisana , tako da ako nije ful tang ( kada su i ostrica i drska iz jednog komada i ide punom duzinom i sirinom kroz drsku) onda trn ide punom duzinom kroz drsku i obicno je zasrafljen na kraju , sto garantuje stabilnost i jacinu noza.
Kao sto sam vec pisao Muela je poznata da oko jednog modela ostrice pravi nekoliko cenovnih razreda koja se uglavnom odnose na kvalitetniji celik i materijal drske koji moze biti (opet u zavisnosti od cene) od gume,plastike,domacih i egzoticnih vrsta drveta do rogova i kostiju Evropske i Africke divljaci
Ovo su neki opsti podaci , moje skromno misljenje i iskustva sa Muelom pa i par saveta sledi |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 25.01.2011. 19:01
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Uh da, PODsećam se!
Tvoj je onaj što mu ne staviše sva slova i nazubiše ga na kontroj strani ... a da i ofarban je da izgleda zahjebano i lakše se ne primeti na mrak

ma bićeš Cvele zadovoljan godinama njime ako ga iole budeš pazio, a za ono zašta ti treba miran si čitave tvoje karijere, jer kad je ovaj moj mogao ovoliku torturu da prođe ondaK ...
 |
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 26.01.2011. 01:35
|

Veteran

|
Muela Kao sto sam vec naveo paleta modela je velika tako da ako se uzme u obzir da i najeftinji Muelin ima plemenit celik za ostricu , bitno je povesti racuna za koju namenu se trazi noz i kakve radnje se od istog traze u ovom konkretnom slucaju pricamo o lovackom nozu !
Mnogo nasih lovaca kupuje Mueline borbene ili kamping nozeve za lov,sto uopste nije namenski (ne mozes traziti od kamperskog noza koji je grubo receno namenjen za cepanje drva i eventualnu samoodbranu, sa ostricom od 20ak cm da uspesno obradi divljac a kolko je glupo kad iscupas tolku nozinu da naseckas slaninicu da ne pricam)ni funkcionalno, pa se u praksi ne pokazuju dobro i shodno tome lose pricaju o kompletnom nozu ..
Znaci kad se kupuje lovacki noz orijentacija mora biti na geometriji,dizajnu i velicini ostriceajmo redom ako kupujemo lovacki noz (po mom misljenju) na secivu nema sta da traze zupci , testerice i boja (nema ljutis cvele , ipak je scorpion borbeni noz :-)) i secivo ne bi smelo biti duze od 11 cm i ima sasvim lepih i odgovarajucih u LOVACKOJ liniji Muele koja nudi sasvim pristojan kvalitet , tradiciju i poreklo ( malo mi lose iskreno od ovih kineskih lovackih) za vise nego pristojnu cenu :-)
Ali kad slucaj oce i ja imam par Muelinih a opet najvise rabim slican kao kanisov sa zupcima na ledjima ( uzgred budi receno jos nisam provalio za sta su mu ti zupci) i ja sam imao zelju kao i kanis da ga rabim do unistenja xexex al on ne haje na moje napore jedino sto sam uspeo da mu uradim ,je da mu izgrebem ostricu a ko sto rece kanis drndam ga nema dalje ( i cepanice za vatru pa udri s drugom po njemu)
suma sumarum Mueli svaka cast za te pare , robustni , radni i lepi a Spanac ma meni je Muela moja Spanska serija :uF
i tako ... |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 26.01.2011. 15:06
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Nex357
pa ti još nisi provalio zašta su mu ti zubci!?!
-ma ja ovog mog "pedra" jeftino dobih a još mi izgled(zupci) "nije gledan" pa ga zato tako arčim, a da sam ga skuplje pazario i da mi se sviđa drugačija bi priča bila!, radio bi samo ono zašta je predviđen!
Ovde po prodavnicama sam viđao dosta lepih i dobrih lovačkih Muelinih oštrica. Ni malo "namunjenih" već pravih lovačkih linija i oblika a koje svakako doprinose u funkcionalnosti u svojoj nameni.
E sad, materijali tih oštrica!?! Na nekima ima oznaka 440 za čelik od koga su- pa Nex357 jes' da si već spominjao ali ..., neki su sa drvenim rukohvatom, neki sa "veštačkim rogom"- drvo znam šta je ali koje uglavnom koriste?, a za veštački rog nemam pojma sem vizuelno da je "simpa" i da je prilično klizav u ruci što i nije baš najsjajnije tako da ga ne bih izabrao iako lepo izgleda.
Ako je cena tog LOVAČKOG(oblik, izgled ...) Muelinog noža na kom je oznaka 440, 70-80jev da li je to valjana investicija?- što se tiče kvaliteta jer već se podrazumeva da mi oblik odgovara
Nex357 |
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 26.01.2011. 17:38
|

Veteran

|
Pozdrav
Pa i ja i ti vec godinama arcimo najeftiniju varijantu sa inox (420) celikom, i kako vidim i ja i ti smo ne samo zadovoljni, vec vise iznenadjeni sto se pokazao kao radna zivotinja i sto izdrzava vise nego neki mnogo skuplji nozevi ( ja licno sam upropastio 10ak na nekim svojim testovima,koje ova muela odradi bez problema) mada muelu vise nosim na kampovanje i sedi mi u gepeku od auta ... tako da 440 (iako je to 440a jer se 440C obavezno i oznacava ,koji je i najbolji u seriji 440) je stepenik vise u odnosu na 420 i moze samo bolji da bude ...
Ono sto me zbunilo je da pominjes vestacki rog ?!? ja jos nisam video Muelu sa vestackim rogom ?? bolje ne kupiti nego kupiti sumnjivu robu !!! To je strasno koliko kopija cirkulise Srbijom , i to je manje vise razumljivo po ulici i pijaci ali ja sam nalazio bokerove kopije po prodavnicama oruzja e za to nemam razumevanja najbolje je svakako (ako si u stanju) kupovati preko zvanicnog internet sajta Muele pa opet sa sve postanskim troskovima ispadne isto kao kad kupujes isti sa trgovackom marzom al si bar siguran da je to to
Inace ono najbitnije je po meni da je muela bas fabrika za proizvodnju nozeva i svakako koji god da je celik ipak je to celik za NOZEVE a ne kao neki kineski koji samo pleh od konzerve sto ne stave za ostricu 
Inace sto se drveta za drsku tice stvarno koriste skoro svako plemenito drvo koje se i inace koristi u nozarstvu npr kokobolo,pustinjsko gvozdeno drvo,palmino,maslina,crveni javor,ruza, itd a od rogova normalno jelen, lopatar,divokoza,kudu antilopa,bufalo pa i kravlji, cak sam zamalo kupio jedan sa drskom od zirafine kosti B)
Ja mislim da je 44o celik(po mogucstvu ful tang) u kombinaciji s (pravim) rogom ili plemenitim drvetom sasvim ok 60 do 70 jevrova i uz normalno odrzavanje bi trebalo da te isprati u lovacku penziju
big pozdrav |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 26.01.2011. 23:05
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
[xhide]Evo slike nozeva-rucni radovi koje je moj stric napravio.
Mac od motorne testere je obradjivao i polirao i napravio ostrice a i rukohvate je rucno pravio obradjivao drvo i metal i puntovao....
meni se jako svidja kako je uradio,extra je ispolirao.[/xhide]
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.01.2011. 23:54
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Nex kakve su kvalitete noževi Cudeman? Lepo izgledaju i nisu skupi. |
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 27.01.2011. 21:58
|

Veteran

|
kile_ kaže:
Mac od motorne testere je obradjivao i polirao i napravio ostrice a i rukohvate je rucno pravio obradjivao drvo i metal i puntovao....
Kile respekt za strica B) mnogo mi se svidja secivo od manjeg ( mora da je fenomenalan derac) a drska na velikom sa zljebovima za prste je takodje bonbonce ... nema nista lepse od noza koji je pravljen rucno   samo sredi rep manjem , tolko rada i ti ga setas slomljenog 
big pozdrav |
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 27.01.2011. 22:07
|

Veteran

|
Podunavac kaže:
Nex kakve su kvalitete noževi Cudeman? Lepo izgledaju i nisu skupi.
Pozdrav podunavac , pa imam i ja tri od buschline tj dananasnji Cudeman ... pa sta da ti kazem ... klasican Spanac sa 440 celikom i lepim drskama , imaju par preslikanih modela od Muele ... nemaju luksuznu liniju , celik im je uvek 440 tako da ono sto sam pisao o Mueli u tom segmenzu vazi i za njega .... znaci ako trazis radni dobar noz a jeftin (po mom misljenju vredi i vise nego sto placas za njega) slobodno uzmi Cudeman sigurno se pokajati neces B)
mada iako imam tri,nisam ih nesto proverio u praksi ,ali ako me secanje ne vara Lala ima jedan s kojim radi i lovi pa bi on mogo da napise koju 
Veliki pozdrav |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.01.2011. 00:03
|

Lovčina

|
Hvala na informaciji. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.01.2011. 00:17
|

Lovčina

|
Imam Nex još jedno pitanje, ako nije problem. U Hrvatskoj sam našao nož Paco-Buck. Nož ima full tang konstrukciju, a piše da je drška od plemenitog kuvanog drveta i da je izrađen od nerđajućeg čelika (ne piše kojega). Nož izgleda solidno ali me buni što je cena niska, 180 kuna (24 evra). Imaš li kakva saznanja o ovoj firmi? |
|
|
|
petar |
Objavljen 28.01.2011. 00:24
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
[xhide]Hteo bih da kupim pokolon drugaru za rodjendan, on pocinje da bude lovac, pa bi mi dobro dosao savet nekog ko se razume u nozeve, jer sam za to laik. Ja sam imao do skora sklopiv noz, Linder je u pitanju, kostao je oko 1500 dinara, izgubio sam ga nedavno u jednom lovu i nisam ga pronasao. Ja bih za recimo cenu do 2000-2500 dinara kupio taj poklon, sta predlazete? Ako nije neki poznatiji proizvodjac, posto je cena dosta niska, na sta treba da obratim paznju? Kupio bih noz koji nije na sklapanje onako skromno nesto sa futrolicom. Nadam se da ima nesto da se nadje za tu malu cenu, jer poklon je poklon, nije odraz kupovne moci, nego znak paznje, ali naravno da bih zeleo da bude sto bolja roba za sto manje para. B)
Hvala kolege unapred...B)[/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 28.01.2011. 01:13
|

Veteran

|
Podunavac kaže:
Imam Nex još jedno pitanje, ako nije problem. U Hrvatskoj sam našao nož Paco-Buck. Nož ima full tang konstrukciju, a piše da je drška od plemenitog kuvanog drveta i da je izrađen od nerđajućeg čelika (ne piše kojega). Nož izgleda solidno ali me buni što je cena niska, 180 kuna (24 evra). Imaš li kakva saznanja o ovoj firmi?
Kinez tU.a dalje prste od njega , prekopiran je lel model al je celik nedefinisan a futrola bas neozbiljna ... imas recimo cold steel pendelton lite huntera od krupovog celika sa ozbiljnom kordura futrolom za 28 evra,e to mogu da ti preporucim za te neke pare B) |
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 28.01.2011. 01:23
|

Veteran

|
Izvinjavam se JA sam ga platio 28 Evra , a sada vidim po internetu da ga ima za 19,90 Evra , eto to je SUPER noz za NIKAKVE pare,ja licno sam prezadovoljan za kratko vreme kako ga imam B)
|
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 28.01.2011. 01:25
|

Veteran

|
futrola
|
|
|
|
petar |
Objavljen 28.01.2011. 02:08
|

Lovčina

|
[xhide]Nex, uzecu i ovo u obzir, za poklon, a ti napisi ako imas jos nesto u vezi mog biranja, na sta jos da obratim oaznju i sta preporucujes. I reci mi jos samo gde cold steel u Srbiji ima da se kupi ili poruci...B)
Hvala[/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 28.01.2011. 08:52
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
kile_ kaže:
Licno sam video nozeve koje pravi kiletov stric svaka cast na izradi !!
|
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 28.01.2011. 14:12
|

Veteran

|
petar kaže:
[xhide]Nex, uzecu i ovo u obzir, za poklon, a ti napisi ako imas jos nesto u vezi mog biranja, na sta jos da obratim oaznju i sta preporucujes. I reci mi jos samo gde cold steel u Srbiji ima da se kupi ili poruci...B)
Hvala[/xhide]
Pozdrav Petre , pa ja najmanje mogu da ti pomognem sto se tice tice adresa u Srbiji (posto sam vec duze u Svajcarskoj) ali ako se dobro secam Cold Steel si mogao da nadjes/narucis u Arsenalu i Army shop-u u Beogradu...
Veliki pozdrav |
|
|
|
petar |
Objavljen 28.01.2011. 19:53
|

Lovčina

|
[xhide]Hvala Nex357...B)
Reci mi molim te sta jos moze da se nadje u toj klasi, za tu cenu sa tim kvalitetom, ako ima uopste necega slicnog, jer je cena takva kakva je? [/xhide]
Just like old times!
|
|
|
|
Nex357 |
Objavljen 28.01.2011. 20:04
|

Veteran

|