Lalo druze svaka ti je zlatna, i potpuno se slazem sa tobom.Imao sam srecu da lovim u vreme kada je bilo divljaci i akda su LD imala neki smisao.Kada sam izracunao koliko placam clanarinu u tri LD i koliko puta odem u lov a pri tome se cesto vratim praznog ruksaka nasao sam moju matematiku.A najgora stvar je sto sam se cesto nervirao gledajuci kako gazduju pojedini predsednici LD.I tako ja lepo odem 2 puta godisnje na zeca, 3 puta na fazana, malo jarbice, malo prepelice i mirna Backa(i sire).Sve to me kosta kolko i tri clanarine plus siguran odstrel, minus nepotrebno rasipanje goriva i vremena i najvaznije minus NERVIRANJE.
Samo jedan primer; sluzbovao sam u Pragu 90-tih godina i jedan dan Praski gradski saobracaj digne cenu karata za tranvaj sa 1 (cena je bila nepromenjena od 1939 god.) na 3 krune (oko 6 dinara).I sta se desava;nedelju dana niko ne ulazi u tranvaj i ovi vracaju cenu na 1 krunu.Bas me zanima kako bi izgledalo da ove godine niko ne plati clanarinu sta bi onda radili ti koji se prave "blesavi" i od cega bi onda punili dzepove ili bi pristali na clanarinu od 1000 din.Znaci sami smo krivi sto pristajemo na pljacku.Dobar pogled
Joe, mnogi lovci će, nažalost, silom prilika (zbog ekonomske situacije), prestati da plaćaju članarinu. Ja sam već najavio, da neću produžavati članstvo u mom LU, ali ne iz ekonomskih razloga, hvala Bogu, nego baš iz razloga zbog kojih si i ti prestao da budeš član negde. I ne samo ja, još nekoliko ljudi će uraditi isto kao i ja, i iz istih razloga.
Pre više od pola godine sam napisao 'lovišta će poželeti lovaca', i to se, evo obistinjuje. Nivo dobiti od komercijalnog lova je drastično opao, kao i nivo prihoda od lovnog turizma! Što reče neko, danas je umetnost prodati i fazana, a kamoli neku krupniju divljač!
Ali, ovi naši mudraci kalkulišu sa lovačkom strašću, i sa lovačkom tradicijom, i ljubavi prema lovu, koju svaki lovac ima. Pa idu na to, da će mnogi lovci 'zakinuti' na drugom mestu, i uštedeti, da bi platili članarinu u LU, a loviće u polupraznim lovištima. Druženje? Jeste, lepo je lovačko druženje, ali možemo se družiti i na neki drugi način, što da ne?
Bojim se da je matematika naših 'mudraca' vrlo pogrešna i kratkovida!
Samo da pitam naše 'mudrace': ko će im čuvati lovišta od lovokradica, kad bude mnogo manje lovaca, i kad i neki lovac, koji više nije član LU i nema lovnu kartu (zbog manjka para), posle izvesnog vremena sedenja u kući, u sred sezone potegne svoju pušku i ode u krivolov? A toga će biti, mnogo više nego što mislite.
Lala kaže:
Samo da pitam naše 'mudrace': ko će im čuvati lovišta od lovokradica, kad bude mnogo manje lovaca, i kad i neki lovac, koji više nije član LU i nema lovnu kartu (zbog manjka para), posle izvesnog vremena sedenja u kući, u sred sezone potegne svoju pušku i ode u krivolov? A toga će biti, mnogo više nego što mislite.
To je sigurno!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
malopre sam upisao na temi ''kribvolov-kako se boriti'' da je jedna grupa lovokradica uhvaćena kraj dunavca. informacija još nije proverena kod zvaničnih. a možda neko zna više od mene pa nek napiše.
da pesnik je hteo da kaže sa ovim da će toga samo biti u većem razmeru. mislim na krivolov.
Ne bih voleo, da lovci svoj protest protiv načina kako se radi u lovstvu (mislim na dešavanja oko Komore, na igre oko Vojvodjanskog lovca, na odnose na relaciji LSV-LSS, na način izbora delegata i članova orggana Komore...), dakle, da lovci iz protesta, a u znak neslaganja sa svim navedenim, krenu pogrešnim putem, i da krše zakone i propise.
Ako već nemamo načina, osim foruma, da iskažemo protest protiv načina kako se zakoni i propisi deformišu u primeni, onda radje biram da ne učestvujem u toj igri, tako što neću da budem član nekog LU, nego da svojim članstvom u nekom LU dajem pokriće za nakaradnu primenu propisa. Dakle, moj izbor je BOJKOT i NEUČEŠĆE, a ne suprotstavljanje, ili krivolov, ili sukob sa zakonom. Neću da obnavljam članstvo u LU, i da dajem mogućnost rukovodstvu da me preko mog članstva, ucenjuje da moram ovo ili ono - nego lepo kupim lovnu kartu, koju mi po zakonu ne mogu uskratiti, koliko para imam, toliko puta ću u lov! Pa makar to bio jedan izlazak, ali nek bude pošten!
Pa kada, i ako, nadležni uvide da se članstvo osipa brzinom svetlosti, biće naterani da NAČIN sprovodjenja zakona menjaju, a da se ljudima koji propise koriste za ličnu promociju, ili stvaranje npr. 'Vertikale', radi neograničenog uticaja na lovstvo, da se tim ljudima zahvale na saradnji, a da time pokažu odlučnost da se u lovstvo uvede red.
Ranije je neko već pisao o potrebi postojanja Saveza (LSV ili LSS). Ja se slažem, da je postojanje saveza potreba, ali tvrdim, da postojanje OVAKVOG saveza, sa OVAKVIM rukovodstvom (čast izuzecima, izmedju ostalih, mislim i na g.Videnovića, koji je jedini imao mooda da se pojavi na forumu i da napiše nešto) ne donosi dobro - postojanje OVAKVOG saveza ne samo da nije potreba, nego možda i šteti lovstvu. Dakle, mora se nešto menjati, i to HITNO! Ovo je moje mišljenje, sa kojim se možete i ne morate složiti.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
U ponedeljak cu imati zvanican cenovnik koji je komora donela i bice objavljen kada mi zvanicno bude stigao da svi mogu da ga prokomentarisu!!!!
Evo polako vec ce 10.januar,lovci neobavesteni totalno.U pola udruzenja u Sumadiji naravno gde imam prijatelja,jos nisu dobili biltene,uplatnice,jer niko nezna koliko ce taj lov da kosta.Price su razne,od 8.hiljada u G.Milanovcu do 15.hiljada u Batocini...Lepo bogami...Jedan savez{kao}a svako odprilike,mislim na udruzenja{ili pojedine guzonje u tim udruzenjima}formira neku svoju cenu..Ako se ovako nastavi od tog LSS-a do pocetka sezone nece biti nista...Zazelece se lovista lovaca,ali bice u njima puno lovokradica i mudonja koji imaju pare koji ce praviti genocid nad divljaci..Ali posto vidim da to ovoj drzavi odgovara i pojedinim strukturama u tom LSS-u ili kako se vec zove,predosecam da ce biti veoma veselo....
Sajo, mene uopšte ne čudi tolika razlika između članarina.
Toga će sada biti puno, jer će svako rukovodstvo LU pokušati da sebi namakne što više para za raspolaganje, pa ko koliko uspe da zaceni.....
A znaš i sam kako je ljudima lako manipulisati....te državi ovoliko, te savezu toliko, treba nam za ovo i ono....
A niko ne priča o stanju divljači u lovištima-ŠTA ĆEMO IMATI ZA TE PARE!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Saja Rudnik kaže:
Evo polako vec ce 10.januar,lovci neobavesteni totalno.U pola udruzenja u Sumadiji naravno gde imam prijatelja,jos nisu dobili biltene,uplatnice,jer niko nezna koliko ce taj lov da kosta.Price su razne,od 8.hiljada u G.Milanovcu do 15.hiljada u Batocini...Lepo bogami...Jedan savez{kao}a svako odprilike,mislim na udruzenja{ili pojedine guzonje u tim udruzenjima}formira neku svoju cenu..Ako se ovako nastavi od tog LSS-a do pocetka sezone nece biti nista...Zazelece se lovista lovaca,ali bice u njima puno lovokradica i mudonja koji imaju pare koji ce praviti genocid nad divljaci..Ali posto vidim da to ovoj drzavi odgovara i pojedinim strukturama u tom LSS-u ili kako se vec zove,predosecam da ce biti veoma veselo....
Potpuno ista situacija i kod mene, propast!
Pozdrav od Čarapana! "ja s'tem nem ništa"
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Sremac ja mislim da je za udruženje kao što je moje, koje broji 1800 lovaca, velika sramota toliki nerad i neobaveštenost lovaca, a za to su krivi direktno predsednik koji je delegat u LSS i upravnik lovišta koga su bivši rukovodioci LSS proglašavali za najboljeg upravnika!
"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."
Limune, jeste sramota.
Ali šta rade predsednici društava/sekcija?
Mogli bi i oni malo da obaveste članstvo!
Recimo, kod nas u LU su se neki od predsednika društava organizovali i zatražili sazivanje UO i Skupštine!
I to je jedan od načina za razbijanje mraka!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Vidim da ima posmatrača na ovoj temi koji nisu članovi foruma, nadam se da je možda neko od njih od ovih mojih glavešina ili njima bliskih i da čitaju sve ovo!
Sremac75 kaže:
Limune, jeste sramota.
Ali šta rade predsednici društava/sekcija?
Mogli bi i oni malo da obaveste članstvo!
Recimo, kod nas u LU su se neki od predsednika društava organizovali i zatražili sazivanje UO i Skupštine!
I to je jedan od načina za razbijanje mraka!
Bleje moj Sremac, njima je najbitnije da se zovu predsednici, i ništa ih drugo ne zanima, pa to su godinama manjeviše isti ljudi koji su izabrani po direktivi, a ne po nekoj zasluzi!
Ljudi misle da citava ova stvar sa Komorom i zakonom jos nije zazivela i da ce to poceti za dve-tri godine pa racunaju da ce i ove godine proci sa skoro istim clanarinama sto nije realno!
Udruzenja oko mog prave planove za clanarinu koja je na proslogodisnjem nivou????
Neznam ko ce lovcima nahnadno da izvuce iz dzepa jos par hiljada kad se bude sve stavilo na papir pa polovina nece imati da tu razliku izmiri i automatski i ono sto su uplatili ce im propasti ili ce imati status mirovanja u maticnim udruzenjima!!!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?