Poluautomatski karabin
|
saso |
Objavljen 29.02.2012. 22:14
|
Mlađi član
Upisa: 11
Pristupio: 29.02.2012. 21:43
|
molio bih da mi neko pomogne oko izbora.....kalibar sam vec odredio.kupujem 300 win.mag....e sad je dilema uzeti benelija ili browning (u istom kalibru svakako)....skoro sam se resio da uzmem benelli argo special 300 W.M. (with rear sight - cm 60),ali mi neki prijatelji govore da je Browning bolji (dovoljno da me crv pocne grizati)...
na vas je red....svaka pomoc dobrodosla |
|
|
|
kelt |
Objavljen 29.02.2012. 22:48
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
do sad si kolega barem bio siguran koji kalibar oces, ali od sad tesko i to, inace ja mislim da ti je to nepotreban kalibar mnogo jak za nasu divljac jedino ako ces u afriku
|
|
|
|
nemeza |
Objavljen 29.02.2012. 22:59
|
Veteran
Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
Kolega saso, razmisli i o Merkelu SR1, isti je cenovni razred. Pozdrav.
P.S. Od gore navedena po mom mišljenju je bolji browning. |
|
|
|
saso |
Objavljen 29.02.2012. 23:02
|
Mlađi član
|
pa i nije bas tako "afrika"...imam 8x57 vec 15 godina,brat mi ima 30-06...pucao sam,pucao....i pucao...hahaha...e sad doslo vreme ja malo jaci kalibar,pucao sam nekoliko puta sa 300 wm,jako mocna puska...eeee i jos nesto
moze li se nesto ovakvo kombinirati ?
drzaci...AR-P.E.P.R.Moun....
http://www.youtub...r_embedded
optika....burrris eliminator.....
http://www.youtub...r_embedded
i crvena tacka.....Fast fire II
http://www.youtub...r_embedded |
|
|
|
kelt |
Objavljen 01.03.2012. 00:47
|
Lovčina
Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
kolega ,a da razmislis ipak malo npr. o 9.3x62
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 01.03.2012. 07:48
|
Lovčina
Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Saso neces se zeznuti za bilo koji od ta dva, pa cak ni treci pomenuti, ali ces se zeznuti ako ne odaberes odgovarajuci kalibar prema vrsti divljaci koju nameravas loviti, nacinu lova, daljini pucanja koju uslovljava konfiguracija terena lovista i sl. razmisli malo o tome |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 01.03.2012. 11:08
|
Član
Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
Kolega Saso, ja sam pre par meseci imao istu dilemu kao i ti, koji karabin da odaberem, Beneli argo, Browing bar ili Merkel SR1 i odabrao sam Beneli argo i odusevljen sam sa njim.
Evo kako sam se odlucio za njega..
Dva drugara u grupi u kojoj lovim imaju Broving bar, rodjeni brat mi ima Merkel SR1, tako da sam ova dva karabina probao i ne mogu reci da sam imao neke zamerke, ali kada sam video Beneli argo ubacio ga u rame, odusevio sam se kako dobro lezi, prelepo izgleda i odlucio sam se da njega kupim, pa isto i tebi savetujem.
Probaj sva tri karabina, vidi kako ti leze, kako izgledaju i kupi Beneli argo, jer je ipak od ova tri on je najbolji. Jos nesto, Beneli argo kada kupis dobijas ga u orginalnom malom koferu, a ova druga dva u kartonskim kutijama, bar sam ja dobijao takve ponude. Beneli argo i Merkel SR1 se vrlo lako i jednostavno rasklapaju, dok kod Brovinga to nije moguce, e sad kada sam sva tri probao na strelistu, doduse svi su u kalibru 30.06, primetio sam da je Beneli argo za nijansu udobniji za pucanje od ova dva, tj. ima malo manji trzaj, a sto se preciznosti tice sva tri su sasvim OK. E sada na tebi su slatke muke |
|
|
|
veso |
Objavljen 01.03.2012. 14:29
|
Mlađi član
Upisa: 37
Pristupio: 06.05.2010. 12:16
|
Ovo je moja radna puska koju najvise koristim.Wincester Vulkan 30-06 kapacitet 4+1, brzi nisani i sto je najglavnije za poluautomate nema zastoja |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.03.2012. 15:11
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kolega Sašo što se tiče Browninga on je dobra firma i dobar model (Bar). Međutim velika mu je mana komplikovano i nekompletno rastavljanje što je veliki problem kod održavanja. Isto tako ima već pomalo prevaziđen sistem pozajmice barutnih gasova i veze između klipa i zatvarača što negativno utiče na precizno gađanje na većim daljinama. Benelli Argo se jednostavno i kompletno rastavlja, ima manji trzaj od konkurencije i moderne je koncepcije. To je kolega Srpko već spomenuo. Po mom mišljenju je daleko bolji izbor od Browninga.
A što ti kolege već napomenuše možda bi trebao ipak malo da razmisliš o izboru kalibra. Ne vidim nikakvu prednost kalibra 300 WM u odnosu na ostale standardne kalibre, za upotrebu u većini naših lovišta. Čak šta više ima i neke mane. Velik trzaj, jak blesak na ustima cevi i glasan pucanj, čaura sa pojačanjem na dnu koja može da pravi probleme u radu zatvarača (retko ali ipak može)...
|
|
|
|
saso |
Objavljen 01.03.2012. 15:39
|
Mlađi član
|
Razmisljao saam svakako najvise o kalibru,pricalo se da je municija za 300 wm nedostupna,skupa i sl. ipak bilo to nekad,do pre dve-tri godine...sad je municija za 300 wm mnogo jeftinija i dostupnija.Neznam,dilema je bila kao i kod svakoga... 30-06,300 wm cak i 9,3x62.... pucao sam iz svaki od navedenih....ipak je 300 wm mocni kalibar....isprobavao sam TIKKA t3 300 wm, ispalio dvadesetak metaka i to onako,meta obican kamen na 300 metara, kako ga samo "cepaaaaaa" ,a i video sam nekoliko divljih svinja odstreljeno bas ovim kalibrom,nema ostecenja mesa,pogodag precizan i plasiran tacno gde treba i svinja pada na samom mestu...i sad...bar ja tako mislim...300 wm je zakon,posebno za pucanje 150-300 metra. |
|
|
|
makhunter |
Objavljen 01.03.2012. 15:51
|
Mlađi član
Upisa: 13
Pristupio: 23.08.2010. 23:33
|
Saso,Saso mnogu si zagrean za Benelito. |
|
|
|
mirko knezevic |
Objavljen 01.03.2012. 16:51
|
Lovčina
Upisa: 1063
Pristupio: 02.08.2010. 15:40
|
Prijatelju uzmi Benelija i to je to,vec ti zivac igra za njega u kalibru 300wm,al si i dalje u nedoumici dali njega,sta ako se za****m itd.... Po meni sto se karabina tice od ovih su svi dobri Beneli Browing Merkel Wincester pricam o PA. Ja imam Browinga u kalibru 30-06,dobra stvar,a tebe ocigledno muci samo izbor kalibra. Sta god da uzmes neces pogresiti.
Srbija do Tokija!
|
|
|
|
slavko75 |
Objavljen 01.03.2012. 19:37
|
Lovčina
Upisa: 1039
Pristupio: 26.01.2010. 09:37
|
saso kaže:
molio bih da mi neko pomogne oko izbora.....kalibar sam vec odredio.kupujem 300 win.mag....e sad je dilema uzeti benelija ili browning (u istom kalibru svakako)....skoro sam se resio da uzmem benelli argo special 300 W.M. (with rear sight - cm 60),ali mi neki prijatelji govore da je Browning bolji (dovoljno da me crv pocne grizati)...
na vas je red....svaka pomoc dobrodosla
pozdrav kolega saso,ja sam pre odprilike 5 meseci kupio benelija,imao sam veliku dilemu izmedju njega i browninga ,raspitivao se kod dosta kolega i nisam nasao neku manu ni u jednom ni u drugom ,jednostavno dok nisam stavio u rame i jedan i drugi i vidio da mi benelli bolje leze i nisan mi je u liniji dok kod browninga prednji nisan mi visociji pa moram da naginjem glavu, zato di dajem savet probaj obadva kako vam lezu u rame i sami odlucite
UZIVAM U LOVU
|
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 01.03.2012. 22:51
|
Član
|
saso kaže:
Razmisljao saam svakako najvise o kalibru,pricalo se da je municija za 300 wm nedostupna,skupa i sl. ipak bilo to nekad,do pre dve-tri godine...sad je municija za 300 wm mnogo jeftinija i dostupnija.Neznam,dilema je bila kao i kod svakoga... 30-06,300 wm cak i 9,3x62.... pucao sam iz svaki od navedenih....ipak je 300 wm mocni kalibar....isprobavao sam TdIKKA t3 300 wm, ispalio dvadesetak metaka i to onako,meta obican kamen na 300 metara, kako ga samo "cepaaaaaa" ,a i video sam nekoliko divljih svinja odstreljeno bas ovim kalibrom,nema ostecenja mesa,pogodag precizan i plasiran tacno gde treba i svinja pada na samom mestu...i sad...bar ja tako mislim...300 wm je zakon,posebno za pucanje 150-300 metra.
Kolega Saso ja kad sam odlucio da kupim Benelija ostala je dilema ista kao i tebi koi kalibar 30-06 ili 300wm i odlucio sam se za 30-06 uz konsultacije sa kolegama ovde na forumu i uopste sa ljudima koji bas dobro poznaju balistiku e tako i ti za izbor kalibra pitaj nekog ko dobro poznaje balistiku a takvih ima dosta i ovde na forumu samo ti kazi sta ces da lovis i na kojim daljinama i dobices odgovor a po mom skromnom misljenju izmedju ta dva 30-06 je bolji izbor ali to je samo moje misljenje koje je zasnovano na prakticnoj upotrebi Benelija argo kal 30-06 u planinskim lovistima na DS ja sam prezadovoljan |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.03.2012. 12:37
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Podunavac kaže:
Kolega Sašo što se tiče Browninga on je dobra firma i dobar model (Bar). Međutim velika mu je mana komplikovano i nekompletno rastavljanje što je veliki problem kod održavanja. Isto tako ima već pomalo prevaziđen sistem pozajmice barutnih gasova i veze između klipa i zatvarača što negativno utiče na precizno gađanje na većim daljinama. Benelli Argo se jednostavno i kompletno rastavlja, ima manji trzaj od konkurencije i moderne je koncepcije. To je kolega Srpko već spomenuo. Po mom mišljenju je daleko bolji izbor od Browninga.
A što ti kolege već napomenuše možda bi trebao ipak malo da razmisliš o izboru kalibra. Ne vidim nikakvu prednost kalibra 300 WM u odnosu na ostale standardne kalibre, za upotrebu u većini naših lovišta. Čak šta više ima i neke mane. Velik trzaj, jak blesak na ustima cevi i glasan pucanj, čaura sa pojačanjem na dnu koja može da pravi probleme u radu zatvarača (retko ali ipak može)...
Necu da sporim da su Argo i BAR podjednako kvalitetne puske, ali mi nesto ovde zasmeta, kao ponosnom vlasniku BARa?
Kako se to komplikovano i nekompletno rastavlja BAR? I kako je to on tezak za odrzavanje? Malo mi to nije jasno ...pa ako moze pojasnjenje, mozda negde gresim ... |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.03.2012. 12:38
|
Lovčina
|
a sto se tice kalibra, tu se slazem, 300 WM je u potpunosti nepotreban ... Bilo koji drugi iz familije 7,62 ce u potpunosti zadovoljiti svako lovu na nasim, a boga mi i sirim terenima ... |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.03.2012. 13:04
|
Lovčina
|
E da i jos nesto, ... Kada bi mene neko pitao o tome sta od poluautomata da kupi, ja bih odgovorio ovako:
Polovnog, u dobrom stanju, lepo odrzavanog BAR MkI. Ni jedna od gore pomenutih ni Merkel i Beneli ni novi BAR ne mogu da se porede sa starim BARom. Pitanje je kvaliteta materijala, načina obrade, konsturkcije, ... Ma svega. Stari BAR je, na osnovu mog iskustva, u toj klasi PA jedina puska koja po karakteristikama može da primirise Sauer 303ci.
A zaošto polovno, ... P ajednostavno takvi BARovi se više ne proizvode, a ubeđen sam da nijedan u Srbiji nije ispalio više od 300 do 400 metaka što je za takvo oružije ravno tome kao da nije pucano |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 02.03.2012. 13:38
|
Član
|
stojkuki kaže:
Podunavac kaže:
Necu da sporim da su Argo i BAR podjednako kvalitetne puske, ali mi nesto ovde zasmeta, kao
ponosnom vlasniku BARa?
Kako se to komplikovano i nekompletno rastavlja BAR? I kako je to on tezak za odrzavanje? Malo mi to nije jasno ...pa ako moze pojasnjenje, mozda negde gresim ...
Kolega Stojkuki Beneli argo i Merkel SR1 se vrlo lako i jednostavno rasklapaju mogu se rasklopiti za nekih tridesetak sekundi a kako se rasklapa BAR i koliko je to jednostavno vi kao vlasnik istog sigurno dobro znate a lakoca i jednostavnost rasklapanaja ova dva u odnosu na BAR dovode do toga da se oni samim tim daleko lakse ciste i odrzavaju |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 02.03.2012. 13:38
|
Član
|
stojkuki kaže:
Podunavac kaže:
Necu da sporim da su Argo i BAR podjednako kvalitetne puske, ali mi nesto ovde zasmeta, kao
ponosnom vlasniku BARa?
Kako se to komplikovano i nekompletno rastavlja BAR? I kako je to on tezak za odrzavanje? Malo mi to nije jasno ...pa ako moze pojasnjenje, mozda negde gresim ...
Kolega Stojkuki Beneli argo i Merkel SR1 se vrlo lako i jednostavno rasklapaju mogu se rasklopiti za nekih tridesetak sekundi a kako se rasklapa BAR i koliko je to jednostavno vi kao vlasnik istog sigurno dobro znate a lakoca i jednostavnost rasklapanaja ova dva u odnosu na BAR dovode do toga da se oni samim tim daleko lakse ciste i odrzavaju |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 03.03.2012. 22:12
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
stojkuki kaže:
Necu da sporim da su Argo i BAR podjednako kvalitetne puske, ali mi nesto ovde zasmeta, kao ponosnom vlasniku BARa?
Još jednom da ponovim da me neko ne shvati pogrešno. Bar je dobra puška koja dolazi iz fabrike sa dugom tradicijom i visokom kvalitetom uzrade. Dobra je i kvalitetna puška, a isto tako i lepa na oko. Međutim činjenica je da se prilično komplikovano i sporo rastavlja (za većinu prosečnih korisnika). Po mom mišljenju kod čišćenja puške treba da se skine zatvarač a taj posao je na Bar-u prilično spor i komplikovan, pošto mora da se rastavi gasni cilindar sa prenosnim polugama, a isto tako i okidački mehanizam, da bi se moglo pristupiti vađenju zatvarača. Čak i sama fabrika preporučuje da se oružje ne rastavlja detaljno, a ako dođe do velike zaprljanosti delova da se odnese kod puškara. Ovo nije slučaj kod Benellija koji se rastavlja brzo i jednostavno. Benelli ima i moderniji sistem pozajmice barutnih gasova, koji direktno utiče na preciznost puške. Iako kod ovakvih oružja (PA pušaka) preciznost na velikim daljinama nije toliko bitna zbog upotrebe na kraćim distancama. A ne bi se složio sa konstatacijom da je stari Bar bolji od novog. I na novom su upotrebljeni kvalitetni materijali sa visokim stepenom obrade, a tehnički je i napredovao u odnosu na stariji model.
|
|
|