Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Karabinska municija(balistika ,karakteristike )

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Karabinska municija(balistika ,karakteristike )
nidzamotocross
 Jos kad bi se smelo malo vise.. Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

ssekir75
 heh... Frown
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Cvele
 I ja to kazem nidzo, ali sta da se radi.. zakon je takI Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

ssekir75
 http://www.blic.r...e?ref=fb24

уколико занемаримо да је реч о пиштољском метку и обратимо пажњу само на зрно, шта мислите, како би се ово зрно понашало у улози ловачког зрна?
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

DakiNS
 Odvratno! Sa velikim razaranjima i krvnim podlivima izlazna rana na telu kokoške je ogromna. Ja bih konstruktora prvog u tamnicu pa proizvođače ,pa one koji žele da kupe tu municiju. Ko garantuje da će se ta municija upotrebljavati samo u samoodbrani?Sad
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

canis aureus
 ?!?!
Prvo, novinar koji je pisao članak nema pojma o tematici o kojoj piše!! A iz članka mogu da se izvlače svakojaki zaključci ...
Drugo, navedeno zrno je sigurno odlično za ono zašta je i namenjeno! Na prvom mestu, za samoodbranu!
Za korišćenje na bliskim odstojanjima, gde može doći do rikošeta i povrede drugih ljudi, životinja ... ovo zrno predaje svu energiju na metu na koju se i koristi što je odlično!!
Zrno nije kao "ono iz vijetnamskog rata" jer je u celosti dok ne udari u prepreku kada počinje da se deli na "predviđene i željene" komade ... za razliku tog spomenutog "iz vijetnamskog rata" koje se "delilo" po samom izlasku iz cevi a koje je napravljeno po našem uzoru "karteču" koji je korišćen u I sv.ratu i nakon toga je zabranjen! To nema veze sa konstrukcijom ovog zrna!
Ima mnogo drugačijih konstrukcija zrna koja daju još brutalniji rezultat na cilju ... nije mi jasno kako je ovo napravljeno da "ne ubija nego muči" ako ovako izgleda kokoška posle pogotka ?!?!? a takođe ako nam je poznato kako ubitačno deluje lovačka sačma na životinju i kako šokira i utiče na nervni sistem životinje zbog više pogodaka ... što je vrlo ubitačno!
Tako da ...
Ima mnoštvo snimaka na youtube koji mogu biti poučni i uticajni na izbor municije koji ćemo koristiti u lovu a neka zrna su "brutalnija" od ovoga al su okarekterisana kao odlična za neku divljač i određenu vrstu lova ...
...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

ssekir75

DakiNS kaže:
Odvratno! Sa velikim razaranjima i krvnim podlivima izlazna rana na telu kokoške je ogromna. Ja bih konstruktora prvog u tamnicu pa proizvođače ,pa one koji žele da kupe tu municiju. Ko garantuje da će se ta municija upotrebljavati samo u samoodbrani?Sad

управо то је и била поента питања...

mrwa22250

canis aureus kaže:

Drugo, navedeno zrno je sigurno odlično za ono zašta je i namenjeno! Na prvom mestu, za samoodbranu!
Za korišćenje na bliskim odstojanjima, gde može doći do rikošeta i povrede drugih ljudi, životinja ... ovo zrno predaje svu energiju na metu na koju se i koristi što je odlično!!

...

Upravo tako,koristice ga sigurno i neke jedinice policije za neutralisanje napadaca u urbanim uslovima gde fmj konstrukcije zbog opasnosti od rikoseta odavno nemaju prodju.E sad koliko je to humano-sigurno ga nece koristiti protiv nekog ko je nacinio saobracajni prekrsaj ali ako neki loodak drzi autobus pun civila i preti da ce ih pobiti,tu humanost nema sta da trazi.
Ne vidim ovu konstrukciju kao lovacki metak,mada ko zna,ali sam siguran da ce mu se naci odgovarajuca primena.;)
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

ssekir75
 мрво, не губи из вида да су то америкењци ;)

Acke
 Nije municija za olučene cevi ali podseća na gore pomenuti, samo sa lovačkom namenom.

http://www.youtub...ElBqU1f0GE

Ako je pogodak dobar, verovatno bi samo zagadio meso, a kod lošijeg bi ovi šrapneli i bili korisni.

mitosaurus
 Ima i ovo
http://www.youtub...bRETf7dQWU
Isterujem zlo-uterujem dobro

Podunavac

ssekir75 kaže:
http://www.blic.r...e?ref=fb24

уколико занемаримо да је реч о пиштољском метку и обратимо пажњу само на зрно, шта мислите, како би се ово зрно понашало у улози ловачког зрна?

Ova municija je odlična za ono za čega je namenjena. Ne vidim razlog zbog čega bi trebala da bude zabranjena, pogotovo za tržište kome je nemenjena. U americi je kriminal u stalnom porastu i kad civili (građani) već imaju ustavom zagarantovano pravo na samoodbranu i odbranu svoga vlasništva to pravo treba i da koriste, i to sa najletalnijom i najefikasnijom municijom koju mogu da nabave na slobodnom tržištu. Da je bar i kod nas takav zakon, možda bi kriminalci manje kidisali na građane i privatnu imovinu.
Što se tiče upotrebe ovakvog zrna za lovačke potrebe ono bi bilo primereno jedino lovu štetočina kojima je mala bio masa i meka koža. Za odstrel DS ovakvo zno je sasvim neadekvatno, jer bi pravilo plitke rane i divljač bi daleko odnosila pogodak. Zrno kada se podeli na 8 delova čak i u navećim (najtežim) kalibrima daje komadiće male mase koji imaju slabu penetraciju.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Acke kaže:
Nije municija za olučene cevi ali podseća na gore pomenuti, samo sa lovačkom namenom.

Ako je pogodak dobar, verovatno bi samo zagadio meso, a kod lošijeg bi ovi šrapneli i bili korisni.

Ja sam lično prilično skeptičan prema upotrebi ovog Hexolit zrna za lov DS. U americi oni love glatkim cevima belorepog jelena za koga je možda ovakav projektil dobar ili za policijsku upotrebu. Čelik ima malu specifičnu masu u odnosu na olovo i ovakav projektil prilikom pogotka u krupan primerak DS nebi dao dovoljno duboku penetraciju. Smatram da je stari Brenneke projektil daleko bolji i efikasniji od ovog američkog "čudotvorca". Njihove proizvode prati velika reklamna kampanja gde se sve hvali u superlativima, ali retko koji "izum" doživi svetsku slavu i bude prihvaćen od krajnjih korisnika. Pogotovo od evropskih lovaca koji imaju savim drugačiji odnos prema lovu, municiji, oružju i divljači od amera.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 Da se može povući granica između običnog građana koji se brani i kriminalca pri distribuciji ove municije , pa da razumem , pre će tu municiju koristiti krimosi . U tome je poenta.

Acke

Podunavac kaže:

Acke kaže:

Ja sam lično prilično skeptičan prema upotrebi ovog Hexolit zrna za lov DS. U americi oni love glatkim cevima belorepog jelena za koga je možda ovakav projektil dobar ili za policijsku upotrebu. Čelik ima malu specifičnu masu u odnosu na olovo i ovakav projektil prilikom pogotka u krupan primerak DS nebi dao dovoljno duboku penetraciju. Smatram da je stari Brenneke projektil daleko bolji i efikasniji od ovog američkog "čudotvorca". Njihove proizvode prati velika reklamna kampanja gde se sve hvali u superlativima, ali retko koji "izum" doživi svetsku slavu i bude prihvaćen od krajnjih korisnika. Pogotovo od evropskih lovaca koji imaju savim drugačiji odnos prema lovu, municiji, oružju i divljači od amera.

Slažem se.

Podunavac

DakiNS kaže:
Da se može povući granica između običnog građana koji se brani i kriminalca pri distribuciji ove municije , pa da razumem , pre će tu municiju koristiti krimosi . U tome je poenta.

Rođo krimosi uvek nabave ono što im treba. Eksploziv, pancirnu municiju, automatsko oružje... Zato građanima treba dozvoliti da se adekvatno naoružaju i upotrebe svoje naoružanje protiv takvih tipova. Kada se nešta zabrani uvek su više pogođeni tom zabranom pošteni vlasnici oružja od kriminalaca, koji i tako svoju opremu nabavljaju na crnom tžištu. A restriktivni zakoni o nošenju i upotrebi vatrenog oružja im idu na ruku, jer su na taj način zaštićeni. I oni to dobro znaju i debelo koriste.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 Rođo kako da se nabavi ako se ne proizvodi? Citat:

Odvratno! Sa velikim razaranjima i krvnim podlivima izlazna rana na telu kokoške je ogromna. Ja bih konstruktora prvog u tamnicu pa proizvođače ,pa one koji žele da kupe tu municiju. Ko garantuje da će se ta municija upotrebljavati samo u samoodbrani?

Podunavac
 Rođo ne treba mi da se plašimo pištoljske municije. Kad neko stisne crveno dugme odosmo svi u majčinu. Mi treba da se plašimo atomskog naoružanja koje jednim potezim prsta zbriše milione ljudi i cele gradove. Nemam ništa protiv ove municije. Ko hoće nekoga da likvidira uradiće to i sekirom ili ciglom, nebitno. Bitna je namera, a ne oružje (ili oruđe).
Tri prsta 2Kolce

DakiNS
 Odosmo od teme predaleko! A filozofiranja ima koliko hoćete, ako me ubiju svejedno mi je da li nožem ili atomskom bombom, bitno je koliko vremena će se neko mučiti da li čovek ili divljač. A ovde proizvođač navodi da su velike muke. I dalje ostajem pri svom mišljenju iz prvog upisa.Nazad na temu

Finnskogen
 POMOC !!!

Ne znam da li sam usao na pravu temu ali cu ipak pokusati.
Da li neko od moze da mi pogne/ima iskustva sa punjenjem municije u kalibru 30.06 springfield ? i kako taj kalibar podnosi kracu cev ?
Uzeo sam pusku Heym SR30 Concorde u kalibru 30.06 koja orginalno dolazi sa kanaliranom cevi od 50 cm. Pusku cu da koristim za pogonski lov u sumi gde se puca na kratkim rastojanjima tako da mi je kraca cev odgovarala, ali me sada ta ista dovodi u dilemu kod izbora municije.
Mislim da bih zbog duzine cevi trba izbegavati teska zrna uzimajuci u obzir povecan rekyl/trzaj i progresivnog/sporogoreceg baruta koji se koristi sa tim zrnima, ali zbog namene ne zelim niti da koristim lagana i brza zrna.

Tako da je nekakav moj zakljucak da bih trebao koristiti zrna srednjih tezina tj. 11-12 grama plus minus.
Prvo sto mi je palo na pamet jeste da koristim homogena zrna tipa Lapua Naturalis ali sam ustanovio da homogena zrna trbaju veci pritisak te zbog toga vec pri tezini od 11,0 grama Lapua Naturalis treba N160 barut koji je jako progresivan da bi imao V0 830m/s sa cevi od 60cm sto u stvari znaci da to meni sa cevi od 50 cm nikako ne odgovara.
Isti metak sa barutom N150 koji je relativno povoljan za krace cevi zbog brzeg sagorevanja ima V0 789 m/s i to na gornjoj granici punjenja od 3,13 grama dok je na doljnjoj granici sa 2,75 grama svega nekih V0 692 m/s
Situacija je malo bolja ako bih koristio N550 barut koji je u stvari visoko energetska verzija N150 baruta sto mi svakako ne odgovara jer visoko energetski barut pravi bljesak i oblak dima i kod cevi od 60 cm a da ne govorim o 50 cm.

Lapua Mega je svakako kvalitetna alternativa i dobar izbor jer iako pri pogodcima zadrzava oko 93% mase zbog svoje konstrukcije zahteva manji pritisak pa bih otprilike iste rezultate dobio sa zrnom od 12,0 grama.
Koristeci n150 barut na gornjoj granici od 3,28 grama V0 791 naravno sa cevi od 60cm sto mozda i nije losa opcija s obzirom da cu pucati na daljinama od 10-50 metara u krupne zivotinje ( Los ).

Ako neko ima ikakvih iskustava saveta ili moze da mi ukaze na eventualne pogreske i stvari na koje bih trebao da obratim paznju.

Unapred hvala

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,132,910 posete www.srbijalov.com