Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na divlje svinje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na divlje svinje
nenad_franc
 red: Artiodactila - dvopapkari

podred: nonrumantia - ne prezivari

porodica: suidae - svinje

divlja svinja - sus scrofa

Predstavnici ovog roda naseljavaju skoro celu evropu,osim Islanda,Irske,Engleske,Skandinavije,Finske,Sicilije i juzne Grcke. Ima je i u Aziji,na Malajskom arhipelagu I severu Afrike. Naseljva neke delove Amerike I Argentine. U nasoj zemlji zivi u podrucjima od dolina reka do planinskog masiva prokletija.

Jedna od vrlo izrazene specificnosti ove divljaci je da nema nekih posebno izrazenih zahteva u odnosu na uslove biotope. To jasno ukazuje na celokupnom arealu razlicitih uslova divlja svinja se dobro oseca. Osnovni zahtevi su joj da ima dosta hrane,zaklona,vode I mesta za kaljuzanje. Ne vole stalno vlazna mesta.

Telesna masa je najvaznija osobina koja I najvise reaguje na promene uslova zivota. Telesna masa zavisi od uzrasta,pola I bioloskog ciklusa, odnosno statusa zivotinje. Masa novo rodjene prasadi je 0.90-1,25kg(u proseko oko 1kg), da bi sa uzrastom od 9-12 meseci tezina iznosila oko 30kg za zenke I oko 35kg za muzjake. Odrasle zenke imaju 80-90kg a muzjaci 110-170kg u proseku. Muzjaci izuzetno mogu imati 250-300kg. duzina tela oprasene prasadi je 32-40cm I ne postoji razlika kod polova. Duzina tela godisnjaka je oko 100cm (do 100cm zenka a muzjaci do 105cm) dok je visina grebena do 65cm. Duzina tela odraslih muzjaka je 150-200cm,dok je visina grebena do 105cm. Odrasle zenke u proseku imaju 10% manje dimenzije tela u odnosu na muzjake. Zivotni vek ima je 20-25 godina.

Dlaka divljih svinja je specificna. Ucesce pojedinih dlaka zavisi od uzrasta I godisnjeg doba. Duzina dlake varira od 20-135mm za cekinje na grebenu odraslih zivotinja.

Odrasle svinje imaju 44 zuba. Ocnjaci muzjaka su jako razvijeni(sekaci I brusaci koji rastu tokom citavog zivota) I predstavljaju trofej.

Porast podmladaka je relativno intezivan,narocito dok Prasad sisa. Period dojenja traje do dva meseca uzrasti prasadi.

Divlja svinja odlicno poznaje svoj reon zivljenja. Osnovni oblik socijalne organizovanosti divljih svinja je copor. U njemu zive zenke I podmladak oba pola. Ta veza traje do uzrasta od 1,5 godine I ako u tom periodu zenka void I brine o podmlatku iz sadasnje prasenja. Odrasli muzjaci zive kao samci, a coporu se prikljucuju samo u sezoni parenja. U smislu socijalne organizacije,copor predstavlja familijsku grupu. Ove grupe mogu I cesto se udruzuju(posebno zimi radi lakseg pronalazenja hrane) u savez familija. Posle dostizanja gustine,odnosno brojnosti savez se deli na vise po broju manjih familijskih saveza. Iz ovih saveza se mozjaci sa godinu do godinu ipo dana isteruju iz copora. U sezoni parenja socijalna organizacija se narusava obrazovanjem parova. Kada prodje sezona parenja,izdvajaju se krmace sa svojom proslogodisnjom prasadi. Ta I takva grupa docekuje sledece prasenje,posle cega se formira familijska grupa.

Divlje svinje imaju dobrorazvijeno pamcenje tako da mogu I posle dve godine da prepoznaju objekat. Pridrzavaju se odredjenih puteva za kretanje,bez obzira na moguce promenjene uslove. Pored toga verne su svom mestu zivljenja. Ako se divlje svinje ne uznemiravaju,a staniste je bogato hranom, godina ce se zadrzavati I prilagoditi tom stanistu.

Parenje divljih svinja pocinje krajem oktobra I traje do kraja decembra. Naj intezivnije parenje je u novembu. U parenju ucestvuju I nazimice stare oko godinu dana. Ima slucajeva da iz raznih prasenja u istoj godini zenski podmladak bude oplodjen krajem sezone parenja. Borba muzjaka za zenke je prisutna. Koliko ce zenki oploditi jedan vepar zavisi od odnosa polova I njegove snage.

Duzina bremenitosti varira od 114-117 dana. Pred prasenje krmaca bira mesto I pravi leglo,koje je dobro zasticeno I maskirano. Broj oprasenih prasadi zavisi od uzrasta krmace. Varira izmedju tri I devet.medjutim veci broj prasadi krmaca ne moze da odgaji,jer ima po pravilu pet pari sisa od kojih prvi par ne luci mleko(ZBOG OVOGA SAM JA BIO DOBIO KECA JER JE PROFESOR TVRDIO DA IMA CETRI PARA SISA). Vec treceg dana posle prasenja I prasad napusta brlog. Ona su jos uvek ne jaka I majka ih stalno brani tokom prve dve do tri nedelje zivota. Prasd sisa do uzrasti od dva meseca kada stice izvesne odlike samostalnosti. Divlja svinja jede bukvicu,zir,poljoprivredne useve,gliste,zabe,zmije I drugo.

nenad_franc
 eto mozda neko nesto nauci sto nije znao Smile

aca81
 E s takvim znanjem se ide u lov
DOBAR POGLED

nenadx
 n.franc,odlicno,E sad neka se dodaje jos.Ja bih recimo,rod Sus poreklom iz Evrope,Azije i Afrike prenet je u Ameriku i Australiju.U rod Sus spadaju Javanska svinja,Sus verrucosus teska oko 150kg i ima nekoliko podvrsta.Patuljasta svinja,Sus salvanius,sa Nepala ,visoka 30 cm.I nasa evroaziska sa mnogo podvrsta.U Aziji i Africi zive svinje drugih rodova i vrsta...Evroaziska je u Evropi zastupljena sa 7 podvrsta,mada po nekim autorima postoje istocna i zapadna rasa.A recimo nasa(koja zivi na jugu i KiM je zasebna podvrsta Sus scrofa reiseri(Bolkay 1925)U svetu a i kod nas ima dosta mesanaca,pa i sa domacim,tako da u pojedinim regionima ima malo genetski cistih.One se spola mogu dosta,ali i minimalno razlikovati telesno,ali i po obojenosti dlake.Tako mogu biti svetlosive do izrazito crne,sa tamnijim tonovima na kozi trbuha isl.I za zubalo,ono je po pravilu sa 44 trajna zuba(sto rece n.franc)koji se formiraju do 24 meseci starosti,ali se desava da nedostaju 2 pretkutnjaka u donjoj vilici.Sekaci rastu do orijentaciono 8,godine.A stariji od toga imaju praviji tj.manji luk sekaca.Brusna povrsina se formira izmedju prve i druge god,starosti,a u tom periodu je ispod 2,7 cm.
Dobar pogodak

nenad_franc
 napisacu i za druge zivotinje,cim steknem volje za kucanjem! Smile a pretpostavljam da i ovi sto polazu lovacki ispit trebaju da uce bar deo od ovoga pa ce i njima koristiti! nisam polagao lovacki ispit tako da ne znam Grin

nenadx
 Eto sta ti je protekcija,covek nepolaze ispit a bije krmad.Ma na poporavni ces ti namaSmeko
Dobar pogodak

nenad_franc
 pa imam coveka u minisatrstvu pa mi sredio Grin eee,polagao sam ga ja vise nego velika vecina ovde..celu godinu Smile

Lovac Stari
 I ovo ima veze sa ovom temom.
Pogledajte sta Crna divljac moze preziveti i sa cime moze ziveti.
Ovo Svinjce je odstreljeno u Nemackoj.
img169.imageshack.us/img169/201/povreda1.jpg
Nedostaje celi desni but ili noga!
Dobar pogled.

nenadx
 Jel rodjena tako ili je nesto drugo.Cudno da je opstala takva,ipak verujem da nema predatora u tom lovistu..
Dobar pogodak

Boban
 Cudno da je takva prezivela pa sta god da joj se desilo.Confused

nenad_franc
 e,da ne pomisle ljudi da stvarno imam vezu pa nisam polagao lovacki ispit! ja sam zavrsio za sumarskog tehnicara a po zakonu ja ne polazem lovacki ispit jer sam imao lovstvo kao predmet u skoli! Smile

nenadx
 Da li praktikujete i koje metode koristite za odredjivanje starosti d.veprova i svinja.
Dobar pogodak

arsa
 Kada vam svinje naprave ovo vi posadite kukuruz i napravite ceku pa u lov.;)

arsa
 A ceka neka vam bude naprimer kao ova moja , jednostavna a efikasna. Moderatori izvinjavam se sto ovde postavljam sliku ceke ali prosto neznam gde cu je jer je tipicno "svinjska" .
arsa priložio:
c1.jpg

rancer
 Šta reći, ovo se zove ljubav prema divljači i lovu na divlje svinje:
Evo meni druga mog, prijatelja jedinog...

sumadinac
 Jeda od odstrela
sumadinac priložio:
2_9.jpg

STOLE

sumadinac
 Moze i ova.
sumadinac priložio:
9.jpg

STOLE

bela
 šta reći kad je ovako nešto pored njive
treba da posejem kukuruz ali se bojim da neću moći da sačuvam .
vižlan i terier

nenadx
 Bela bar nemoras da ores
Dobar pogodak

nenadx
 Sumadinac lepi ulovi,napisi nam malo i detalje...Evo jednog veprica ulovljenog uz dosta srece,nakon 10tak min.aktivnog lova.Digao se od drugara,izvlacio i zalegao,To sam primetio,prisao na 40tak m.Blize se nije moglo pa sam polomio grancicu,digao se i ...pri padu je polomio jedan sekac i43.tinypic.com/znpnkn.jpg
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Pripremanje divlje guske LOVAČKI RECEPT 11 10.12.2012. 09:32
Divlje guske u našim lovištima STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 06.10.2011. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,460
Najnoviji član: Baustelac

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,477,598 posete www.srbijalov.com