Poluautomatski karabin
|
stojkuki |
Objavljen 05.03.2012. 10:56
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Hm. . .
Ovako. Za BAR MK1
Odvrnes swivel, skines drvenu oblogu, izvuces dve sine, vodjice koje su veza cilindra i zatvaraca, nategnes oprugu i povuces nadole, vadis gasni cilindar, odvrnes zatvaac gasnog cilindra. Merio sam. 35 do 40 sekundi za sve.
Drugo. Mihanizam za okidanje se ne cisti tako cesto, meni su govorili cak da ne diram nego da teram kod puskara, ali ne mogoh izdrzati pa radim to sam ,... uz opasnost da sve skrljam i da ne znam da sklopim ... ali to izgleda ovako: Odvrnes dva srafa koji drze but plate na kundaku, dobijas pristu stafu kojim je pricvrscen kundak. Kod MK 1 verzije BARa nema igala ni stafova koji drze okidacki mehanizam vec ga ucvrscuje plocica koja mora da se polozi. Kada se to uradi mehanizam okidanja izlazi sam od sebe. ovo sve uzima jos 30 do 50 sekundi (opet merio).
Ono sto je jedino zeznuto, a stvar je imanja adekvatnog alata je vadjenje zatvaraca, e to moze da potraje do 2 minuta i mora da se radi pazljivo, naime, mora da de izvuce rucica zatvaraca, nakon cega zatvarac treba okrenuti ukoso i onda moze da se lepo izvuce. I to je sve sto je zaguljeno a stvar je samo rutine i toga da se to uradi par puta.
U svakom slucaju ne treba vise od 8 do 9 minuta da se rasklopi sve ukljucujuci i delove zatvaraca. To nije mnogo. Iako podsecam redovono odrzavanje zaista ne treba da obuhvati rasklapanje zatvaraca ... Ja sam to radio redovno a onda sam shvatio da samo gubim vreme jer on posle jednog, dva ili deset metaka .... nije ni najmanje prljav. obrise mu se glava i to je to.
OK postoje jednostavnije konstrukcije i verovatno se lakse i rasklapaju i sklapaju, ali misljenja sam da je konstrukcija BARa izuzetno solidna. Pogotovo MK1 kod kog su zaista solidni materijali u pitanju, pa je to puska kod koje nema otkaza, kvarova i slicnih nepredvidjenih situacija.
I bez pogovora nikada, ali nikada ne bih poredio stari MK1 BAR sa novim koji je daleko, ali daleko ispod kvaliteta puska od starog. Pucao sam iz oba i to puno puta u razlicitim situacijama i stari BAR je zaista za klasu iznad po svemu. Celici koji su upotrebljeni nisu isti, njihov kvalitet i obrada je drugacija, a da ne govorim o verzijama koje imaju sanduk od aluminijuma i slicne budalastine.
Ne kazem da je novi BAR los ali nije toliko dobar kao stari.
Sto se preciznosti tice, svaki bar je sposoban da pakuje na 100 m u 1 MOA. I to je za PA vise nego dovoljno jer se oni i ne koriste na velikim daljinama. Cak i kada sam pucao na vecim daljinama (do 200 m) nisam imao problem sa preciznoscu. odnosno sve je to u krugu od 5 cm. Tako da po preciznosti BAR, Beneli ili Merkel zaista korespondiraju.
Jedina razlika (koju sam ja primetio) je da mi ako se puca, kao u pogonu prilikom pretrcavanja krda, vise uzastopnih metaka kod Benelija poslenji i predposlednji metak beze malo dole u odnosu na ono sto je gadjano (probali smo to i na strelistu). ali je cak i to toliko malo da nije vredno pomena.
Inace sve tri puske su ne dobre nego odlicne i tu nema diskusije. Koja je bolja. Nijedna. Izbor je stvar ukusa. Svako ce hvaliti ono sto ima a potajno se diviti onim drugim .... |
|
|
|
lovac sa korduna |
Objavljen 03.05.2012. 19:52
|
Mlađi član
Upisa: 28
Pristupio: 15.11.2010. 12:45
|
Kolege moze li mi neko vise recio o ruskom pouautomatu Saiga 308-1 |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 03.05.2012. 19:57
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Kolega mislim da je bilo nesto o ovim poluautomatima u "Kalibru" nisam siguran, provericu pa javljam. |
|
|
|
270 |
Objavljen 03.05.2012. 20:41
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ukratko: SAIGA je modifikacija AK 47 slična našem LPK Zastava! Bilo ih je u prodaji u TOP GUN Požarevac ali cena ako mogu da se setim oko 900+ evra!!! Solidan kvalitet ali i jedan i drugi pomenuti imaju previše Militaristički izgled a za malu razliku u novcu može da se pazari puno lovačkiji Remington 750 Woudmasters!!!
Rusi prave mnogo bolje poluautomate na bazi SVD Dragunov kao što su TIGR i MOLOT koji su vrhunskog kvaliteta ali imaju militaristički izgled, naročito prvi pomenuti a cena im je jača od BAR II, Argo, Merkel ... i drugih čisto lovačkih PA! |
|
|
|
lovac sa korduna |
Objavljen 07.05.2012. 21:30
|
Mlađi član
|
270 kaže:
Ukratko: SAIGA je modifikacija AK 47 slična našem LPK Zastava! Bilo ih je u prodaji u TOP GUN Požarevac ali cena ako mogu da se setim oko 900+ evra!!! Solidan kvalitet ali i jedan i drugi pomenuti imaju previše Militaristički izgled a za malu razliku u novcu može da se pazari puno lovačkiji Remington 750 Woudmasters!!!
Rusi prave mnogo bolje poluautomate na bazi SVD Dragunov kao što su TIGR i MOLOT koji su vrhunskog kvaliteta ali imaju militaristički izgled, naročito prvi pomenuti a cena im je jača od BAR II, Argo, Merkel ... i drugih čisto lovačkih PA! |
|
|
|
lovac sa korduna |
Objavljen 07.05.2012. 21:31
|
Mlađi član
|
Hvala puno!! Kolege |
|
|
|
duskov |
Objavljen 28.05.2012. 20:22
|
Lovčina
Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
duskov kaže:
Evo puške koju imam:
poluautomatski carabine M1 USA prepravljen za lov: |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.05.2012. 21:00
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Zgodna i spretna puškica. Ali slab metak sa velikim padom. Za lov koje vrste divljači je koristiš?
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 29.05.2012. 09:06
|
Lovčina
Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Ovaj karabin sam prepravio da koristi municiju 7,62 kao i pištolj TT. U lov ga nosim na svrake, vrane, šakala, lisicu,kunu...
Do 100 metara veoma dobar, uzevši u obzir i moj slabiji vid.
Za ozbiljniji lov nosim i ozbiljniju pušku iako mi je oova draga i veoma praktična. Laka, kratka... |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 29.05.2012. 09:09
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
M1 USA
Uhh što sam jednu tak'u "zarobio" na strelištu ... i toliko mi se svidUla da sam je jedva nekako vratiJo posle mesec dana "testiranja"
... a na jednu, sasvim slučajno, naleteh ... ko nova ... "za trofej" ... al na kraju ne dadoše
Malo slabiji kalibar ali mož da posluži za pirsh .... ma neznam ni sam što mi se toliko svidUla
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 29.05.2012. 17:27
|
Lovčina
|
Duskov odlično smišljeno, sobzirom na dostupnost TT municije u našim krajevima. A za odstrel navedene divljači i više nego dovoljno energije, pošto sva može da se lovi sa 22 LR.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 29.05.2012. 17:41
|
Lovčina
|
canis aureus kaže:
Malo slabiji kalibar ali mož da posluži za pirsh ....
Canise za koju divljač? Kod američkih proizvođača municije energija metka .30 Carbine na ustima cevi je ispod 1000 J. Kod našeg PPU je 1320 J. To je još u granicama tolerancije za srneću divljač (na kraćim distancama). Ali američka punjenja po evropskim shvatanjima ne poseduju zakonski minimum za odstrel bilo koje visoke divljači.
|
|
|
|
Dare_Makedonija |
Objavljen 24.07.2012. 22:49
|
Veteran
Upisa: 540
Pristupio: 29.12.2010. 02:53
|
http://www.guns.b...mp;outlet=
Za sve kolege koji postuju stari dobri 8x57 a narocito za kolega Canis Aureus
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 25.07.2012. 14:05
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Uuuuuuu... Stari, prevazidjeni 8x57 JS... Ne valja ovo nista!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 26.07.2012. 12:12
|
Stari član
Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
http://www.guns.b...mp;outlet=
a evo na tom sajtu i zastave u 8x57 obratite pažnju na finiš
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
Peckerwood |
Objavljen 31.07.2012. 15:17
|
Pripravnik
Upisa: 4
Pristupio: 14.03.2012. 21:24
|
Pretrazivao sam forum, i nisam nasao nista sto se tice Zastavinog modela LKP PAP
Konkretno me zanima, da li je dozvoljeno loviti tom puskom? Na zastavinom sajtu, puska se nalazi u rubrici "lovacke-sportske puske".
A evo jedna modifikovana verzija iste puske:
Uh, sta bih dao da idem time u lov |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 31.07.2012. 17:38
|
Admin
Upisa: 10246
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Peckerwood kaže:
Pretrazivao sam forum, i nisam nasao nista sto se tice Zastavinog modela LKP PAP
Konkretno me zanima, da li je dozvoljeno loviti tom puskom? Na zastavinom sajtu, puska se nalazi u rubrici "lovacke-sportske puske".
Uh, sta bih dao da idem time u lov
Kolega ja lično sa tobom nikada ne bih išao u lov niti bih te ikada pozvao. Da li si pretražujući forum slučajno naišao na lovački kodeks, da li ti viteštvo nešto znači, vidim da si napaljeni početnik koji u divljači vidi samo najljućeg neprijatelja i mogućnost iživljavanja.Ovaj post i post o pucnjavi karabinom bez realnog razloga me obeshrabruju.Iskreno sam
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Peckerwood |
Objavljen 31.07.2012. 18:32
|
Pripravnik
Upisa: 4
Pristupio: 14.03.2012. 21:24
|
DakiNS kaže:
Peckerwood kaže:
Uh, sta bih dao da idem time u lov
Kolega ja lično sa tobom nikada ne bih išao u lov niti bih te ikada pozvao. Da li si pretražujući forum slučajno naišao na lovački kodeks, da li ti viteštvo nešto znači, vidim da si napaljeni početnik koji u divljači vidi samo najljućeg neprijatelja i mogućnost iživljavanja.Ovaj post i post o pucnjavi karabinom bez realnog razloga me obeshrabruju.Iskreno sam
Cenim Vasu iskrenost, ali gresite... Prvenstveno sam ljubitelj oruzja, streljastva, pa tek onda lova. A u divljaci ne vidim nikakvog neprijatelja vec - KLOPU Salu na stranu, meni bi licno bilo zao da ustrelim ista osim fazana i vepra, i mozda zeca, ali teska srca. A doticni karabin mi je privukao paznju svojim izgledom, i time sto se moze sasvim legalno posedovati... a i sto da ne spojim lepo i korisno i ulovim sebi nekog fazancica, ako vec mogu (iz tog razloga sam pitao da li je dozvoljen lov doticnom puskom) ... malo pucam, lovim, zabavim se, sta fali.. a i lov po meni nije nista drugo nego druzenje i dobra zabava, oprostite ako gresim. |
|
|
|
Bune |
Objavljen 31.07.2012. 19:09
|
Član
Upisa: 79
Pristupio: 20.05.2011. 20:11
|
Postovani Peckerwood, obicno ne komentarisem upise ali ovaj moram, prosto pitanje za vas, da li ste vi uopste lovac? Jeste li bar polozili lovacki ispit? Sitna divljac, kao sto su vasi fazancici, se love iskljucivo lovackom puskom, sacmarom. Pozdrav.
Sagradicu salas na bregu, da gledam jarebice dok se legu!
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 31.07.2012. 19:13
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
.[/quote] A u divljaci ne vidim nikakvog neprijatelja vec - KLOPU Salu na stranu, meni bi licno bilo zao da ustrelim ista osim fazana i vepra, i mozda zeca, ali teska srca. A doticni karabin mi je privukao paznju svojim izgledom, i time sto se moze sasvim legalno posedovati... a i sto da ne spojim lepo i korisno i ulovim sebi nekog fazancica, ako vec mogu (iz tog razloga sam pitao da li je dozvoljen lov doticnom puskom) ... malo pucam, lovim, zabavim se, sta fali.. a i lov po meni nije nista drugo nego druzenje i dobra zabava, oprostite ako gresim.[/quote]
Lov sitne divljači je zabranjen puškom sa olučenim cevima ,za fazana moraćeš da nabaviš sačmaru,pušku glatke cevi.
|
|
|