Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Poluautomatski karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Poluautomatski karabin
stojkuki
 Hm. . .
Ovako. Za BAR MK1
Odvrnes swivel, skines drvenu oblogu, izvuces dve sine, vodjice koje su veza cilindra i zatvaraca, nategnes oprugu i povuces nadole, vadis gasni cilindar, odvrnes zatvaac gasnog cilindra. Merio sam. 35 do 40 sekundi za sve.
Drugo. Mihanizam za okidanje se ne cisti tako cesto, meni su govorili cak da ne diram nego da teram kod puskara, ali ne mogoh izdrzati pa radim to sam ,... uz opasnost da sve skrljam i da ne znam da sklopim ... ali to izgleda ovako: Odvrnes dva srafa koji drze but plate na kundaku, dobijas pristu stafu kojim je pricvrscen kundak. Kod MK 1 verzije BARa nema igala ni stafova koji drze okidacki mehanizam vec ga ucvrscuje plocica koja mora da se polozi. Kada se to uradi mehanizam okidanja izlazi sam od sebe. ovo sve uzima jos 30 do 50 sekundi (opet merio).
Ono sto je jedino zeznuto, a stvar je imanja adekvatnog alata je vadjenje zatvaraca, e to moze da potraje do 2 minuta i mora da se radi pazljivo, naime, mora da de izvuce rucica zatvaraca, nakon cega zatvarac treba okrenuti ukoso i onda moze da se lepo izvuce. I to je sve sto je zaguljeno a stvar je samo rutine i toga da se to uradi par puta.

U svakom slucaju ne treba vise od 8 do 9 minuta da se rasklopi sve ukljucujuci i delove zatvaraca. To nije mnogo. Iako podsecam redovono odrzavanje zaista ne treba da obuhvati rasklapanje zatvaraca ... Ja sam to radio redovno a onda sam shvatio da samo gubim vreme jer on posle jednog, dva ili deset metaka .... nije ni najmanje prljav. obrise mu se glava i to je to.

OK postoje jednostavnije konstrukcije i verovatno se lakse i rasklapaju i sklapaju, ali misljenja sam da je konstrukcija BARa izuzetno solidna. Pogotovo MK1 kod kog su zaista solidni materijali u pitanju, pa je to puska kod koje nema otkaza, kvarova i slicnih nepredvidjenih situacija.

I bez pogovora nikada, ali nikada ne bih poredio stari MK1 BAR sa novim koji je daleko, ali daleko ispod kvaliteta puska od starog. Pucao sam iz oba i to puno puta u razlicitim situacijama i stari BAR je zaista za klasu iznad po svemu. Celici koji su upotrebljeni nisu isti, njihov kvalitet i obrada je drugacija, a da ne govorim o verzijama koje imaju sanduk od aluminijuma i slicne budalastine.

Ne kazem da je novi BAR los ali nije toliko dobar kao stari.

Sto se preciznosti tice, svaki bar je sposoban da pakuje na 100 m u 1 MOA. I to je za PA vise nego dovoljno jer se oni i ne koriste na velikim daljinama. Cak i kada sam pucao na vecim daljinama (do 200 m) nisam imao problem sa preciznoscu. odnosno sve je to u krugu od 5 cm. Tako da po preciznosti BAR, Beneli ili Merkel zaista korespondiraju.
Jedina razlika (koju sam ja primetio) je da mi ako se puca, kao u pogonu prilikom pretrcavanja krda, vise uzastopnih metaka kod Benelija poslenji i predposlednji metak beze malo dole u odnosu na ono sto je gadjano (probali smo to i na strelistu). ali je cak i to toliko malo da nije vredno pomena.

Inace sve tri puske su ne dobre nego odlicne i tu nema diskusije. Koja je bolja. Nijedna. Izbor je stvar ukusa. Svako ce hvaliti ono sto ima a potajno se diviti onim drugim ....

lovac sa korduna
 Kolege moze li mi neko vise recio o ruskom pouautomatu Saiga 308-1

PEZ
 Kolega mislim da je bilo nesto o ovim poluautomatima u "Kalibru" nisam siguran, provericu pa javljam.

270
 Ukratko: SAIGA je modifikacija AK 47 slična našem LPK Zastava! Bilo ih je u prodaji u TOP GUN Požarevac ali cena ako mogu da se setim oko 900+ evra!!! Solidan kvalitet ali i jedan i drugi pomenuti imaju previše Militaristički izgled a za malu razliku u novcu može da se pazari puno lovačkiji Remington 750 Woudmasters!!!
Rusi prave mnogo bolje poluautomate na bazi SVD Dragunov kao što su TIGR i MOLOT koji su vrhunskog kvaliteta ali imaju militaristički izgled, naročito prvi pomenuti a cena im je jača od BAR II, Argo, Merkel ... i drugih čisto lovačkih PA!

lovac sa korduna

270 kaže:
Ukratko: SAIGA je modifikacija AK 47 slična našem LPK Zastava! Bilo ih je u prodaji u TOP GUN Požarevac ali cena ako mogu da se setim oko 900+ evra!!! Solidan kvalitet ali i jedan i drugi pomenuti imaju previše Militaristički izgled a za malu razliku u novcu može da se pazari puno lovačkiji Remington 750 Woudmasters!!!
Rusi prave mnogo bolje poluautomate na bazi SVD Dragunov kao što su TIGR i MOLOT koji su vrhunskog kvaliteta ali imaju militaristički izgled, naročito prvi pomenuti a cena im je jača od BAR II, Argo, Merkel ... i drugih čisto lovačkih PA!

lovac sa korduna
 Hvala puno!! Kolege

duskov

duskov kaže:
Evo puške koju imam:
poluautomatski carabine M1 USA prepravljen za lov:

Podunavac
 Zgodna i spretna puškica. Ali slab metak sa velikim padom. Za lov koje vrste divljači je koristiš?
Tri prsta 2Kolce

duskov
 Ovaj karabin sam prepravio da koristi municiju 7,62 kao i pištolj TT. U lov ga nosim na svrake, vrane, šakala, lisicu,kunu...
Do 100 metara veoma dobar, uzevši u obzir i moj slabiji vid.
Za ozbiljniji lov nosim i ozbiljniju pušku iako mi je oova draga i veoma praktična. Laka, kratka...

canis aureus
 M1 USA
Uhh što sam jednu tak'u "zarobio" na strelištu ... i toliko mi se svidUla da sam je jedva nekako vratiJo posle mesec dana "testiranja"Histerian
... a na jednu, sasvim slučajno, naleteh ... ko nova ... "za trofej" ... al na kraju ne dadošeBesan

Malo slabiji kalibar ali mož da posluži za pirsh .... ma neznam ni sam što mi se toliko svidUlaConfused
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Duskov odlično smišljeno, sobzirom na dostupnost TT municije u našim krajevima. A za odstrel navedene divljači i više nego dovoljno energije, pošto sva može da se lovi sa 22 LR.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

canis aureus kaže:
Malo slabiji kalibar ali mož da posluži za pirsh ....

Canise za koju divljač? Kod američkih proizvođača municije energija metka .30 Carbine na ustima cevi je ispod 1000 J. Kod našeg PPU je 1320 J. To je još u granicama tolerancije za srneću divljač (na kraćim distancama). Ali američka punjenja po evropskim shvatanjima ne poseduju zakonski minimum za odstrel bilo koje visoke divljači.
Tri prsta 2Kolce

Dare_Makedonija
 http://www.guns.b...mp;outlet=
Za sve kolege koji postuju stari dobri 8x57 a narocito za kolega Canis Aureus
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve

Neca92
 Uuuuuuu... Osmeh Grin Stari, prevazidjeni 8x57 JS... Ne valja ovo nista! Grin
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Max011
 http://www.guns.b...mp;outlet=

a evo na tom sajtu i zastave u 8x57 obratite pažnju na finiš Smile
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

Peckerwood
 Pretrazivao sam forum, i nisam nasao nista sto se tice Zastavinog modela LKP PAP www.imfdb.org/w/images/thumb/c/c0/Zastava_LKP_PAP.jpg/500px-Zastava_LKP_PAP.jpg

Konkretno me zanima, da li je dozvoljeno loviti tom puskom? Na zastavinom sajtu, puska se nalazi u rubrici "lovacke-sportske puske".

A evo jedna modifikovana verzija iste puske:
farm6.static.flickr.com/5002/5308760806_623081bacb_z.jpg

Uh, sta bih dao da idem time u lov Grin

DakiNS

Peckerwood kaže:
Pretrazivao sam forum, i nisam nasao nista sto se tice Zastavinog modela LKP PAP www.imfdb.org/w/images/thumb/c/c0/Zastava_LKP_PAP.jpg/500px-Zastava_LKP_PAP.jpg

Konkretno me zanima, da li je dozvoljeno loviti tom puskom? Na zastavinom sajtu, puska se nalazi u rubrici "lovacke-sportske puske".

Kolega ja lično sa tobom nikada ne bih išao u lov niti bih te ikada pozvao. Da li si pretražujući forum slučajno naišao na lovački kodeks, da li ti viteštvo nešto znači, vidim da si napaljeni početnik koji u divljači vidi samo najljućeg neprijatelja i mogućnost iživljavanja.Ovaj post i post o pucnjavi karabinom bez realnog razloga me obeshrabruju.Iskreno sam Shock
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Peckerwood

DakiNS kaže:

Peckerwood kaže:

Kolega ja lično sa tobom nikada ne bih išao u lov niti bih te ikada pozvao. Da li si pretražujući forum slučajno naišao na lovački kodeks, da li ti viteštvo nešto znači, vidim da si napaljeni početnik koji u divljači vidi samo najljućeg neprijatelja i mogućnost iživljavanja.Ovaj post i post o pucnjavi karabinom bez realnog razloga me obeshrabruju.Iskreno sam Shock

Cenim Vasu iskrenost, ali gresite... Prvenstveno sam ljubitelj oruzja, streljastva, pa tek onda lova. A u divljaci ne vidim nikakvog neprijatelja vec - KLOPU Pfft Salu na stranu, meni bi licno bilo zao da ustrelim ista osim fazana i vepra, i mozda zeca, ali teska srca. A doticni karabin mi je privukao paznju svojim izgledom, i time sto se moze sasvim legalno posedovati... a i sto da ne spojim lepo i korisno i ulovim sebi nekog fazancica, ako vec mogu (iz tog razloga sam pitao da li je dozvoljen lov doticnom puskom) ... malo pucam, lovim, zabavim se, sta fali.. a i lov po meni nije nista drugo nego druzenje i dobra zabava, oprostite ako gresim.

Bune
 Postovani Peckerwood, obicno ne komentarisem upise ali ovaj moram, prosto pitanje za vas, da li ste vi uopste lovac? Jeste li bar polozili lovacki ispit? Sitna divljac, kao sto su vasi fazancici, se love iskljucivo lovackom puskom, sacmarom. Pozdrav.
Sagradicu salas na bregu, da gledam jarebice dok se legu!

Sniper Hunter
 .[/quote] A u divljaci ne vidim nikakvog neprijatelja vec - KLOPU Pfft Salu na stranu, meni bi licno bilo zao da ustrelim ista osim fazana i vepra, i mozda zeca, ali teska srca. A doticni karabin mi je privukao paznju svojim izgledom, i time sto se moze sasvim legalno posedovati... a i sto da ne spojim lepo i korisno i ulovim sebi nekog fazancica, ako vec mogu (iz tog razloga sam pitao da li je dozvoljen lov doticnom puskom) ... malo pucam, lovim, zabavim se, sta fali.. a i lov po meni nije nista drugo nego druzenje i dobra zabava, oprostite ako gresim.[/quote]

Lov sitne divljači je zabranjen puškom sa olučenim cevima ,za fazana moraćeš da nabaviš sačmaru,pušku glatke cevi.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Lovački karabin i optika pomoć ORUŽJE - SVAŠTARA 47 07.04.2015. 13:03
Karabin direktne akcije KARABINI 44 26.10.2014. 11:10
Voere-karabin sa električnim paljenjem KARABINI 19 11.01.2013. 01:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,965,269 posete www.srbijalov.com