Dozvola za pušku
|
Cvele |
Objavljen 31.01.2012. 22:32
|

Lovčina

Upisa: 3216
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Uvedeno je da se placa za PA godisnje valjda 5, 6 hiljada.......
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
lemi024 |
Objavljen 31.01.2012. 22:57
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 19.01.2012. 08:00
|
Primili su me u LU. Treba sutra da uplatim 7000 rsd za uclanjenje i 11000 za dozvolu(moze na cetri rate). Ovaj kolega sa kojim cu biti u grupi mi kaze da idem u Sombor da polazem to za oruzije valjda je dosta jeftinije nego tu kod nas u Subotici(citao sam na nekim ranijim postovima da to moze). Jos samo da se odlucim koju cu pusku kupiti da li kombinovanu ili glatkim cijevima... |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 01.02.2012. 06:04
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
nešto si pomešao verovatno onih 11000 ide za članarinu jer za dozvolu neplaćaš LU,moraš po zakonu da odstažiraš kao pripravnik lovac godinu dana i izlaziš na lovački ispit,u medjuvremenu možeš položiti za rukovanje oružjem,najbolje ti je da odma polažeš i za olučene i za neolučene cevi.I da ne zaboravim odmah prijavi sekretaru da ti počne pripravnički staž,a naravno neka ti je sa srećom i da budeš dobar lovac
|
|
|
|
lemi024 |
Objavljen 01.02.2012. 07:40
|

Mlađi član

|
Jeste za clanarinu pogresno sam se izrazio. Ja koliko sam razumijo posebno polazes za olucene, posebo za neolucene i posebno za kobinovane.
A da li kada dobijes dozvolu za nabavku postoji neki vremenski rok do kada moras da kupis pusku - pitam da bi se uklopio sa sajmom u Novom Sadu jer koliko znam tamo mozes da pazaris dosta jeftinije? |
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 01.02.2012. 10:34
|

Lovčina

|
naravno da je dozvola vezana za rok kupovine i sa tim nema igranja,znam lika koji je u roku sa dozvole kupio novu pušku u prodavnici,ali nije u roku od 7 dana registrovao u supu,kada je došao deveti dan da je registruje oduzeli su mu je
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 01.02.2012. 11:10
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
lemi024 kaže:
Jeste za clanarinu pogresno sam se izrazio. Ja koliko sam razumijo posebno polazes za olucene, posebo za neolucene i posebno za kobinovane.
A da li kada dobijes dozvolu za nabavku postoji neki vremenski rok do kada moras da kupis pusku - pitam da bi se uklopio sa sajmom u Novom Sadu jer koliko znam tamo mozes da pazaris dosta jeftinije?
Kada dobiješ dozvolu za nabavku rok za kupovinu je 6 meseci.
A kad kupiš pušku rok za registraciju je 7 dana.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 01.02.2012. 11:12
|

Veteran

|
A što se tiče sajma ne nadaj se nekom preteranom popustu. Veća prednost će ti biti što će biti dosta izlagača na jednom mestu i moći ćeš lakše da se uvriš šta ti bolje leži i u krajnjem šta ti se više sviđa.
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 01.02.2012. 22:36
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
lemi024 kaže:
A da li kada dobijes dozvolu za nabavku postoji neki vremenski rok do kada moras da kupis pusku - pitam da bi se uklopio sa sajmom u Novom Sadu jer koliko znam tamo mozes da pazaris dosta jeftinije?
Obuku imas za:
1. Lovacku pusku (neolucene cevi) 2000 din
2. Lovacki karabin 3500 din
3. Malokalibarska puska 2500
4. Pistolj 2000 din
Kad polozis teoriju za jedno od navedenih oruzja sledeci put tj.za sledece oruzje polazes samo na strelistu bez teorije.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
lemi024 |
Objavljen 02.02.2012. 18:05
|

Mlađi član

|
Hvala vam svima na savjetima. 6 mjeseci to je ok ja sam mislio da je krace. |
|
|
|
lemi024 |
Objavljen 15.02.2012. 00:08
|

Mlađi član

|
Danas sam bi u streljani u Subotici (i koliko sam skontao oni su jedini koji vrse obuku za oruzije) i cijena obuke za lovacku pusku je 5000 rsd, za karabin 6500 rsd dok ako polazes istovremeno i jedno i drugo cijena je 9300 rsd. Ne mogu da vjerujem da nas tako deru.
Zvao sam jednu streljanu tu u okolini i kod njih je ako polazes istovremeno i jedno i drugo cijena 6100 rsd ali kod njih je cudno to sto su mi rekli da im se javim dan ranije kada budem dolazio, uplatim taj iznos i kada dodjem obuka ce trajati nekih sat vremena, nema nikakve literature, odmah se obavi i taj prakticni dio i odmah ti izdaju tu potvrdu da si polozio obuku. To mi se cini malo neozbiljno ne znam sta vi mislite o tome? |
|
|
|
kimi |
Objavljen 15.02.2012. 11:26
|

Veteran

|
Kolega Lemi 024,
da li je skupo ili ne to ne bi da komentarišem ali najverovatnije funkcioniše po tržišnim principima- ponuda potražnja.
Što se tiče obuke ona i traje otprilike toliko...sat-dva vremena i nije neozbiljno !!
Podrazumeva se da si došao svojom voljom, da ćeš slušati obuku(predavanje) stručnog lica jer to treba da te zanima. Naučićeš osnovne stvari, kako da bezbedno rukuješ oružjem i da ne ugroziš sebe a ni druge. Niko ti neće zameriti ako ne znaš šta je inicijalni kapisla i kakav se barut nalazi u njoj i slične stvari...
Ako položiš teoretski deo trebalo bi da imaš i praktični u streljani...
|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 14.05.2012. 23:07
|

Član

Upisa: 73
Pristupio: 08.05.2012. 21:16
|
Kada sam saznao da sa novim zahtevom za nabavljanje, moram da donesem i potvrdu o položenom ispitu i pored toga što godinama imam oružije, pomislio sam kao i neke ovde kolege da je to bezveze.
U grupi za polaganje su većinom bili ljudi koji su početnici i kojima treba iz profesionalnih razloga (obezbeđenje) koji su se oduševljavali što drže oružije u ruci i sl. radosti.
Odslušao sam šta su imali da nam kažu, pogotovu šta je "nužna odbrana", što je ustvari i jedna od najvažnijih stvari na tim predavanjima, gađao, odgovarao, položio i šta.
I treba procedura da se ispoštuje, i mora se od negde početi sa sređivanjem stvari.
Ja bi takođe uveo i ozbiljan obavezni lekarski (psihološki) pregled.
Ako ti treba za auto, zašto ti ne bi trebao za oružije.
Moj stav prema temi nošenje - držanje oružija je sličan kao "podunavčev" da sada kriminalci znaju da smo nenaoružani pa smo lake mete, ali pošto naš krivični zakon ne odobrava upotrebu vatrenog oružija osim u slučaju "nužne odbrane" a ona je vrlo teško dokaziva kod nas, i sudije je u praksi retko dosuđuju, tako što kaže podunavac "više para u navčanik da se nebrukaš kada te opljačkaju ili upadnu u kuću" Jedini način da se ponovo uvede nošenje oružija a da ono bude svrsishodno, tj. da imaš prava da ga upotrebiš a da ne završiš na robiji, je da se istovremeno promeni i krivični zakon, a za to koliko vidimo nema volje a ni nagoveštaja. Zato ljudi masovno prodaju pištolje, prodavnice su pune komisionog oružija koje se prodaje ( i zbog poreza) u bescenje.
U svetu su različiti pogledi i prakse po ovom pitanju. Naravno naš omiljeni primer je Amerika gde je privatna svojima toliko svetinja da se može braniti oružijem, ne dao ti bog da ideš preko nečijeg imanja na kojem si pročitao tablu "No Trespassing" ili da upadneš u nečiju kuću. Ali kod njih je lobi ljubitelja oružija toliko jak (podržava ga jaka industrija naoružanja), da se njihovo mišljenje uvažava.
Da ne bi bilo zabune, ja delim mišljenje kolege "Joe the hunter"
citat:
Zahvaljuci tome stekao sam vestinu koriscenja lovackog oruzja ali ujedno i postovanje prema istom.Redovno odrzavam oruzje , neki primerci koji su stari 70 i vise godina i dalje izgledaju besprekorno, nikada nisam ispalio metak a da to nije bilo u lovu ili strelistu jer sve sto izadje iz cevi negde mora da zavrsi, a ja nikada sebi nebih oprostio da moja nesmotrenost i bahatost drugome nanese bol makar i slucajno.Prema tome sa oruzjem treba rukovati znalacki ali uvek sa dozom opreza.
Da se vratim na proceduru. Nije mi spala kruna sa glave, uzeo sam potvrdu i sada sam miran.
Za sve sledeće nabavke imam - važi.
Procedura u Sup-u Zvezdara. Sve pohvale
Profesionalno, kulturno, brzo i efikasno.
Pošto sam dozvole tražio u različitim državama i okolnostima u kojima smo živeli, napredak je svemirski. Od natmurenih službenika post komunistikog doba, koji te merkaju ispod oka procenjujući tvoju podobnost da uopšte predaš papire, veze da ti se predmet pozitivno reši, odeljenje za oružije je sada za svaku pohvalu.
Ljubazno ti kažu šta treba da nabaviš od papira.
U sudu potvrdu možeš da narućiš internetom i odeš dogovorenog dana da podigneš.
Doneseš papire, pogledaju, vrate ti original položenog ispita da imaš za drugi put, napišu ti telefon na potvrdi, na koji možeš da se informišeš o ishodu, i pošalju te kod dežurnog policajca na terensku proveru.
Tu je dobro pripremiti se , jer postavljaju nezgodna pitanja tipa: Kada si se oženio? Kada ti je rođendan ženi? i sl. što je poznato da se u memoriji muškarca upisuje u ram memoriju koja se lako briše. 
Ne traži se nikakva potvrda o pripadnosti LU i sl.
Velika je prednost ako se već poseduje oružije.
Sledi terenska provera i sve ukupno kod mene je trajalo možda 5 - 6 dana, uvrh glave.
Ja sam procenio da će im trebati više, a nisam ni žurio, pa sam zvao tek posle 3 - 4 nedelje i iznenadio se da je bilo odobreno već posle par dana.
Rok od 6 meseci traje od trenutka potpisivanja odobrenja a ne od trenutka kada se preuzme odobrenje, mada na potvrdi piše do kada važi tako da je teško pogrešiti. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.05.2012. 00:12
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Evo napokon i pozitivnog iskustva sa državnim aparatom. Nemoj da mi neko kaže nešto protiv policije. Izgleda da su stvari i u našoj majčici Srbiji napokon krenule nabolje (bar u nekim oblastima). Još kad bi doneli novi liberalniji zakon o oružju i municiju koji već godinama najavljuju. Kolega je sve lepo ovde naveo kako i šta treba. Napomenu bi još samo jednu bitnu stvar. Od dana kupovine teče rok za prijavu (registraciju) oružja nadležnoj PS ili PU. Ako se na ovaj rok zaboravi ili okasni ostaje se bez oružja, a sledi i prekršajna prijava. Tako je bar u RH, i ovde je taj rok 8 dana.
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 15.05.2012. 07:37
|

Lovčina

|
ovaj rok je oduvek postojao i poštovao se u Jugoslaviji,a kod nas i do danas je ostalo tako,samo što pored oduzimanja oružja lice ima i prekršajnu prijavu,pa kod sudije kako prodje
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 15.05.2012. 16:30
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Nije to bas tako kao sto je napisano. Moje iskusto je da sam prosli put i pored komp,etne dokumentacije i oored toga sto "nisam problematican" proces trajao skoro 6 meseci. Bez posebmog razloga. jesu ljubazni, caki vise od toga, ali tu je vreme kljucno. Zamisli situaciju da nadjes neku retku pusku koju mozes da nabavis po super ceni i ... Prc ....
Sa druge strane, sta znaci ta ponovna provera? Zasto proveravaju one koji vec imaju oruzije, pogotovo one koji su prosli provere po novom zakonu. Iovako i onako cim se napravi neka glupost odmah ti i prvo!!! oduzimaju oruzije, sto je ... Samo po sebi problematicno. I cemu onda sve to, pa ne bi ga ni imao da si problematican ili pod nekim procesom. Pogledajte samo resenje o nacinu transporta oruzija ... Ima dosta toga sto je uzasno prevazidjeno.
Sam proces nabavke je napravlien tako da maksimalnomstiti onekoji kontrolisu trziste lovackog oruzija a to je njih maksimalno 10. Sta to znaci da pojedinac ne moze da uveze lovacku pusku. Vec mora da plati globu kod nekog uvoznika ...
A onda pogledajte procedure za nabavku municije .... 60 komada godisnje Posledica, ... Na nasem trzistu je "bogat izbor municije", a sviuvezbani ...
No, to je samo jedna od oblasti koja mora da pretrpi zaista korenite promene u cilju podsticanja razvoja sporta imlovnog turizma. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.05.2012. 20:10
|

Lovčina

|
Pa naravno da situacija ne valja, kao i sam zakon. Terenska provera ide svaki put ponovo zato što u međuvremenu može da dođe do promene situacije, što je realno. Terenska provera nikad nije bila razlog kašnjenja izdavanja odobrenja. U PU postoji komisija koja odobrava izdavanje dozvole a posle ona idu kod načelnika na potpis. Razlog kašnjenja je u toj komisiji. Terenska provera vredi 6 meseci (bar u RH) i ako se u tih 6 meseci podnese zahtev za još jednu (ili više) nabavnu dozvolu ne ide terenska provera. Najveća je glupost izdavanje odobrenja za kupovinu municije licima koji imaju dozvolu za nošenje i držanje oružja. Količina od 60 kom. realno nije ni 1/4 potrebne municije za aktivnog korisnika vatrenog oružja. Isto je i sa uvozom oružja. Ne vidim razlog zašto neko ko ima para da si uveze nešta što voli ne može da to uradi redovnim putem i normalno kao i svaku drugu robu? Carinu i porez i tako plaća. Što je najgore već 10 godina se najavljuje promena zakona o oružju i municiji (na bolje) ali od toga još uvek ništa. Država (navodno) teži demokratizaciji i evropeizaciji svega osim zakona o oružju. Zakoni su nam kao u doba komunizma, u stvari još i strožiji i gluplji. Onda smo bar mogli da nosimo oružje i da ga do lovišta nosimo sastavljeno (a ko je hteo i napunjeno) a sad je i to iskomplikovano i strogo određeno restriktivnim zakonima. Pošto pišem i o Hrvatskoj i o Srbiji moji upisi ponekad možda deluju zbunjujuće. Evo objašnjenja. Živim u HR ali imam dvojno državljanstvo i Srbija je moja matična država, tako da upotrebljavam izraze naše i kod nas a odnosi se na Srbiju.
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 15.05.2012. 20:23
|

Lovčina

|
Navodno treba do jeseni da dodje do izmene zakona o oružju i municiju u 60 tačaka. Sigurno ce doci do donosenja zakona o kupovini municije samo uz oružni list i neograničenoj količini. To će ići u korist uvoznicima municije dok iza uvoza oruzja stoji jak lobi koji se nece lako odreci dobrih zarada pa otvoriti uvoz fizičkim licima. Daj bože da nisam u pravu,meni bi prvom to značilo.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.05.2012. 20:31
|

Lovčina

|
Neznam šta to tebi znači brašo? ja sam tvoju pušku već prodao. I ne samo prodao, već i popio. Sve sa rezervnim cevima i optikom. Ostao ti samo remnik.
|
|
|
|
klaja |
Objavljen 15.05.2012. 20:39
|

Lovčina

|
Jos meni bilo sumljivo ti na ovu krizu kupujes Brno 550 lux i sigurno ti još preostalo para i za meoptu ili bushnel.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 15.05.2012. 20:44
|

Lovčina

|
klaja kaže:
Jos meni bilo sumljivo ti na ovu krizu kupujes Brno 550 lux i sigurno ti još preostalo para i za meoptu ili bushnel.
I za sanduk (gajbu) Tuborga pride.
|
|
|