Lalo, hvala ti na ovim informacijama, jer ja dolzim iz udruzenja koje postoji 111godina, i gde su ti iz saveza vecito tupili onu stvar, pricajuci o nekakvom zakonu i poretku u LSS.Mislim da tamo nema nikoga ko bi mogao da ponese ime predstavnika lovaca Srbije.Interesdzije,kako to kod mene kazu,sad su opet pokazali pravo lice.Mi cemo uskoro imati godisnju skupstinu,gde bih voleo da sve ovo pokazem obicnom lovcu,mom kolegi koga vec uveliko plase da vise nece biti lovac.Ja cu Vam se obratiti da mi date i neke preciznije podatke kako bi to mogao da prezentujem.A ovo sto radi g.sekretar, pa verovatno je ostao bez dnevnice za Lovnu komoru,znas nisu to male pare.
Ima tu nešto kod pisma g. Ćeranića-lovca iz voćnjaka :
Nije se on najpreciznije izrazio ali da je bilo nezakonitosti prilikom osnivanja, bilo je.
Pre svega smatram da je Komora osnovana stupanjem na snagu Zakona o divljači i lovstvu, odnosno da je to moralo učiniti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao ovlašćeno za sprovođenje nadzora nad primenom ovog zakona i nad radom Komore.
Član 9
Radi ostvarivanja i zaštite prava i interesa lovnih radnika i unapređivanja lovstva u skladu sa održivim gazdovanjem populacijama divljači, opštim interesom i opšteprihvaćenim međunarodnim standardima u lovstvu [color=#0000cc]osniva se Lovačka komora (u daljem tekstu: Komora), kao profesionalna organizacija, sa pravima i obavezama utvrđenim ovim zakonom i statutom Komore.
Član 92
Nadzor nad primenom odredaba ovog zakona i propisa donetih na osnovu ovog zakona vrši Ministarstvo, ako ovim zakonom nije drukčije propisano.
Nadzor nad radom Komore, javnih preduzeća, privrednih društava i lovačkih saveza vrši Ministarstvo.[/color]
......................................................
Dalje, striktno poštujući odredbe Zakona o divljači i lovstvu, Ministarstvo je moralo obavestiti javnost da je osnovalo Komoru lovnih radnika, i uputiti poziv svima koji ispunjavaju uslove predviđene zakonom da se, u određenom roku,učlane u Komoru.
Član 10
Član Komore može biti lice sa najmanje srednjim obrazovanjem koje je u toku školovanja položilo predmet iz oblasti lovstva.
......................................................
Tek nakon isteka tog roka je trebalo, opet Ministarstvo, sazvati sednicu konstitutivne, a ne osnivačke, Skupštine Komore i na nju pozvati sve članove Komore (sve one koji su izrazili želju i koji ispunjavaju zakonske uslove).
Član 12
Organi Komore su: skupština, upravni odbor, nadzorni odbor, organ Komore koji rešava o izdavanju i oduzimanju licence, Etički komitet i predsednik.
Skupština je najviši organ Komore.
Skupštinu čine svi članovi Komore.
.......................................................
Tek na toj i tako organizovanoj Skupštini se trebalo pristupiti, prvo konstituisanju Skupštine, pa nakon toga usvajanju Statuta i izborima za ostale organe Komore.
Ovako je zaista urađeno nakaradno. Imenovani su članovi Skupštine-što je nezakonito (Zakon ne predviđa da se članovi Skupštine imenuju), jer se članstvo u Skupštini stiče prijavom i prijemom, uz ispunjenost uslova iz čl.10 Zakona.
Onda je ta imenovana/nezakonita Skupština usvojila Statut i izabrala organe, što za posledicu ima nelegalnost i nelegitimnost, kako usvojenog Statuta tako i izabranih organa!
Pored toga navodi se da je usvojen Osnivački akt što je apsolutno nezakonito, i za mene pravno neshvatljivo, iz razloga što Osnivački akt može biti samo Ugovor o osnivanju koji potpisuju svi osnivači/vlasnici, ili odluka o osnivanju koju donosi pojedinac/vlasnik. Osnivački akt se ili zaključuje (Ugovor) ili donosi (Odluka)
Član 7 (Zakon o privrednim društvima)
(1) Privredna društva osnivaju se osnivačkim aktom koji ima formu ugovora o osnivanju ako ga osniva više osnivača ili odluke o osnivanju ako ga osniva jedan osnivač.
(2) Lica koja u smislu ovog zakona osnivaju privredno društvo su osnivači društva. Svi osnivači privrednog društva potpisuju osnivački akt.
(3) Potpisi osnivača na osnivačkom aktu privrednog društva overavaju se.
..............................................................
Postavlja se pitanje ko je osnivač/vlasnik Komore?
Da li su to nezakonito imenovani članovi Skupštine? (onda se u suštini radi o privatnoj Komori)
Da li je to neki pojedinac?
Da li su potpisi overeni, kada i gde?
Da li je osnivač R. Srbija, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu? (što bi trebalo biti, ali onda nema potrebe za osnivačkom Skupštinom, niti za usvajanjem Osnivačkog akta, nego je trebalo sprovesti proceduru koju sam naveo).
.......................................................................
Ili je Komora osnovana kao Udruženje :
Član 11 (Zakon o udruženjima)
Udruženje se osniva usvajanjem osnivačkog akta i statuta i izborom lica ovlašćenog za zastupanje, na osnivačkoj skupštini udruženja.
Osnivački akt udruženja sadrži: lična imena, odnosno nazive osnivača i njihova prebivališta, odnosno sedišta; naziv i sedište i adresu udruženja; oblast ostvarivanja ciljeva udruženja; ciljeve radi kojih se osniva; lično ime i prebivalište i adresu lica ovlašćenog za zastupanje udruženja; potpise osnivača i njihove jedinstvene matične brojeve građana, odnosno broj putne isprave i državu izdavanja putne isprave za osnivače koji su strani državljani i datum donošenja osnivačkog akta.
Ni to po meni nije trebalo tako da bude iz razloga što udruženje osnivaju fizička ili pravna lica, bez obzira na funkciju koju obavljaju, bez obzira na stručnu spremu koju obavljaju, na principu dobrovoljnosti (a ne delegiranja) i bez dodatnih uslova (za Komoru je neophodna određena struka).
I udruženja su nevladine i nedobitne organizacije.
Pojam udruženja (Zakon o udruženjima)
Član 2
Udruženje, u smislu ovog zakona, jeste dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom.
kako Komora može biti Udruženje, odnosno nevladina (koliko je predstavnika države u njenom sastavu) i nedobitna (imajući u vidu način finansiranja) organizacija?
..............................................................................
Dalje, već smo pisali da toj Skupštini nije prisustvovao niko iz LSKiM!
Koju legitimnost imaju čak i nelegalni predstavnici imenovani/nezakonito u Skupštinu bez predstavnika LSKiM?
Sve u svemu ovo oko Komore mi miriše na zakulisne i nezakonite radnje u režiji države, Saveza i JP!
Malo sam bio opširan ali se nadam da će svima ovo biti interesantno
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac LSK je jos uvek pod LSS!!!!
Interesantno je da savez nikog sa Kosova nije delegirao a uvek su imali vise delegata nego citava Sumadija u LSS!!!
Bice da je ovo dodvoravanje Vojvodjanima i pojedinim ljudima iz LSS da se netalasa mnogo i da Popovic idalje ima podrsku Vojvodjana da bi bio predsednik!!!
Zna li neko sta ce biti ns skupstini LSS koja je valjda 17 februara ako se nevaram??????
Sta ce se tu tek desavati ili ce svi jednoglasno da donose odluke kao po obicaju???
VIDECEMO!!!!!!
Lala kaže:
Hehehehe, voleo bih da mogu da prisluškujem razgovor, kad Joe nazove ministarstvo finansija, da traži objašnjenje!!!
Hey, Joe... Bensedin prvo ujutro, pa tek onda zovi
E moj Lalo sad ce da cujes.Zovnem ja jutros i trazim nekog iz finansiske inspekcije ,javi se neka dama ja prvo pitam ko u Srbiji moze javno da objavljuje cenovnik roba i usluga(pravna lica) u evrima.Ona ironicno meni kaze;To je regulisano zakonom i niko nemoze to da objavi osim ako nije naglaseno da ponuda vazi ISKLJUCIVO za strance.Na to ja kazem da zelim da prijavim prekrsaj zakona(onog kojeg je ona citirala) od strane pravnog lica.Ona kaze; da da recite samo da zapisem.I ja kazah potanko a sa one strane muk.Ja pitam;Jel ste zapisali, a ona (mnogo meksim glasom);da da to mora da je neka greska, te provericemo, te verovatno nisu obratili paznju, te to ce biti ispravljeno i sl.A ja je pitam dali ce preduzeti zakonske mere prema odgovornom licu a ona ;pa videcemo, skrenucemo paznju da se to ne ponovi i sl.ja poceh da se glasno smejem i prekinuh vezu.Eto.Dobar pogled
Kao sto sam ranije rekao odprilike su lovne regije realnost,samo sto ce te regije postati Lovacki savezi kao npr.Sumadijski Lovacki Savez...Timocki..itd..Ali sad tu opet postoji zackoljica,sta ce nam onda LSS,dupli ili trodupli nameti kao u slucaju Vojvodine ili se igra igra da se sve to lepo razparcelise pa da neke mudonje ulete tu sa parama i pokupuju najbolja lovista....Samo sam svestan toga da LSS kao sto postoji sada u bliskoj buducnosti nece moci da postoji..Prvo sto je mala bara a mnogo krokodila a drugo tesko ce se neki ljudi odreci para i to lepih os nas lovaca...Raskol u svim strukturama ove drzave je evidentan,pa me necudi ni raskol izmedju drzave i LSS,ali to je samo raskol po pitanju kinte..tj.ko ce vise da drmne love a da neodgovara nizasta.Sve se tako pravi da bude..Bice veoma veselo u narednim mesecima..
Lovacka komora je registrovana kao udruzenje gradjana i nju kaci zakon o odruzenjima clan 10 i 11 stav 1!!!!!!Clanovi komore nisu imenovani vec su clanovi osnivacke skupstine dok je clanstvo u komori nesto drugo sto ce postati svi oni sa polozenim predmetom u vezi lovstva ako se nevaram!!Clanstvo je jedna stvar a osnivaci su drugo to su ljudi iz struke!!
Član 11 (Zakon o udruženjima)
Udruženje se osniva usvajanjem osnivačkog akta i statuta i izborom lica ovlašćenog za zastupanje, na osnivačkoj skupštini udruženja.
Osnivački akt udruženja sadrži: lična imena, odnosno nazive osnivača i njihova prebivališta, odnosno sedišta; naziv i sedište i adresu udruženja; oblast ostvarivanja ciljeva udruženja; ciljeve radi kojih se osniva; lično ime i prebivalište i adresu lica ovlašćenog za zastupanje udruženja; potpise osnivača i njihove jedinstvene matične brojeve građana, odnosno broj putne isprave i državu izdavanja putne isprave za osnivače koji su strani državljani i datum donošenja osnivačkog akta.
To po meni nije smelo tako da bude iz razloga što udruženje osnivaju fizička ili pravna lica, bez obzira na funkciju koju obavljaju, bez obzira na stručnu spremu koju obavljaju, na principu dobrovoljnosti (a ne delegiranja) i bez dodatnih uslova (za Komoru je neophodna određena struka).
I udruženja su nevladine i nedobitne organizacije.
Pojam udruženja (Zakon o udruženjima)
Član 2
Udruženje, u smislu ovog zakona, jeste dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom.
Kako Komora može biti Udruženje, odnosno nevladina (koliko je predstavnika države u njenom sastavu) i nedobitna (imajući u vidu način finansiranja) organizacija?
Slavo ovo je još najgora opcija od svih.
Uslovljavanje članstva završenom školom će biti u potpunosti u suprotnosti sa Zakonom o udruženjima.
I ostvarivanje dobiti je u suprotnosti sa tim zakonom.
I uticaj države je u suprotnosti sa tim zakonom!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
A sad malo o Komori, i o Ćeraniću i njegovom pismu.
Prvo, mislim da ne bi trebali da puno pričamo kako je Komora osnovana (da li je udruženje gradjana, ili nešto drugo), dok ne vidimo Statut Komore! Tamo treba da piše crno na belo, šta je uopšte ta Komora. Dok ne vidimo Statut Komore, ostajemo u sferi nagadjanja. Da li iko zna, da je negde Statut Komore objavljen? Ja sam tražio, nisam našao.
Moguća je i varijanta, da je Komora osnovana u skladu sa zakonom o divljači i lovstvu, ali da su neke odrebe zakona o divljači i lovstvu u koliziji sa odredbama nekog drugog zakona, što ne bi bio prvi slučaj u Srbiji.
Tako da bih voleo da diskusiju vratimo na ulogu LSS u osnivanju Komore, i ovo pismo Ćeranića, upućeno ministru. To su trenutno 'vruće' teme.
Kao što sam rekao kad sam otvarao ovu temu, na nekom od prvih upisa, da ću se potruditi da ova tema ostane dugo aktuelna, to se i dešava, ali ne mojom zaslugom. Nadležni organi i ljudi na funkcijama održavaju aktuelnost mnogo bolje od mene, svojim potezima.
Auuu ala se zakuvalooo.
Sremac, kako god osnovana, Komora mora da ima Statut koji nije osnivački akt već je to kao što znaš odluka ili ugovor. E sad ako je osnovana po odredbama Zakona o privrednim društvima, osnivački akt dostavlja se u APR a ako je osnovana po odredbama Zakona o udruženjima nije mi poznato kojem registru se dostavlja osnivački akt. Bilo kako bilo svaki od registara kojem se akt o osnivanju dostavlja je javan jer vi i na sajtu APR prostim upisom matičnog ili PIB-a nekog privrednog društva dobijate na uvid sve podatke o njemu ( osnivački kapital, direktor, adresa,... ) što su elementi svakog ugovora o osnivanju ili odluke o osnivanju.
E sad kako si naveo prema Članu 2 Zakona o udruženjima udruženje, u smislu ovog zakona, jeste dobrovoljna i nevladina nedobitna organizacija zasnovana na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom.
Kako u Zakonu o divljači i lovstvu stoji kako se osniva i ko vrši nadzor nad njenim radom, cenim da se primenjuju odredbe Zakona o privrednim društvima te shodno tome nemoj da se iznenadite ako podaci o Komori osvanu na sajtu APR uskoro. Pre će biti ta varijanta.
Živi bili pa videli.
P.S Sremac, sram te bilo, šta ti bi da tamo na "onom" forumu talasaš mirno i mrtvo more.
Ma da brate Sremac "diplomatija" nam baš ide od ruke.
Slažem se sa tobom da je način osnivanja Komore dosta "simptomatičan" što se tiče Zakona o divljači i lovstvu i Zakona o udruženjima jer kad ovako gledam Komora je ni tamo ni 'vamo. Kad vidiš ko je kontroliše onda je više kao privredno društvo ili JP a kada vidiš njenu delatnost u koju će da se kunu ( unapređenje lovstva, dobrobit, licence...itd ) onda naginje ka udruženju.
Trt, mrt... život ili smrt što bi reko Laza Kostić za Hamleta. E baš me zanima gde će podaci o registraciji da osvanu.
pescarac kaže:
Na pogrešnu stranu gledate. Komora je registrovana po zakonu o komorama, a njihov registar se pravi do 2013
Na koji zakon i koje komore misliš? Postoji samo Zakon o komorama zdravstvenih radnika i Zakon o privrednim komorama. Tekst zakona o privrednim komorama treba da pogledaš na netu, pa bih te Pešcarac zamolio da posle daš svoj komentar da li je to taj zakon, na koji si mislio. Drugih zakona o komorama nema.
Zakon o privrednim komorama
Zakon je objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 65/2001 i 36/2009
E kolega Punisher, na to sam mislio kada sam rekao da mi nedostaješ.
Ja nisam bio siguran pa sam čekao da dođem na posao i da proverim!
U pravu si!
Postoji samo Zakon o komorama zdravstvenih radnika i Zakon o privrednim komorama.
I ni jedan od njih se ne može primeniti na Komoru (lovnih radnika)!
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privrednim komorama (sl. glasnik RS 36/09)
...................
...................
Član 2a.
Radi ostvarivanja zajedničkih interesa, najmanje 100 privrednih subjekata iz člana 1. Ovog zakona mogu osnovati i druge komore prema delatnostima koje ti subjekti obavljaju
..............
..............
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?