Ja kažem samo da sam zbunjen, i da nije jasna situacija, i da želim da znam tačno gde sam i šta sam, i čija je odluka u vezi članarine, od ove dve različite, 'starija'? I zašto su vojvodjanski lovci trenutno po ovom pitanju u lošijem položaju od drugih lovaca u Srbiji, a svi smo, valjda, članovi LSS?
Nit koga napadam lično, nit ismevam, niti vredjam, niti ću to činiti. A odgovor na moje pitanje valjda znaju oni koji rukovode savezom, i jednim i drugim.
Pa svi smo mi državljani republike Srbije ali za neke stvari nije svima nadležno ministarstvo, pa tako izgleda i među nama lovcima. A za neke stvari se ne pita, i ne dobija odgovor, možda kada bude vreme, a kada će biti, pa jednostavno, kada bude došlo to vreme.
Nije Cuciću ovde reč o ministarstvu i skretarijatu, ovde je reč o našim savezima, udruženjima gradjana, i o njihovim različitim odlukama. Članarina nema blage veze ni sa ministarstvom, ni sa sekretarijatom.
Ne dira niko Miloša, niti bilo koga drugog lično, ovde se radi o LSV. A voleo bih da mi pojasniš, na šta misliš kad kažeš da će 'završiti šta je započeo'? Šta je to započeo?
Verovatno je razlika jer je svako od njih udruženje za sebe, e sad mi iz vojvodine smo učlanjeni u LSS preko LSV, kako su to izveli i zašto, nemoj da da me pitaš, uglavnom nije ni bitno to je urađeno još davno, pa to sad tako i stoji, e sada po nekom redosledu koji je opet naopak kod nas lovaca, trebalo bi da kao član nekog lovačkog udruženja, platim članarinu prvo njima u iznosu koji donese upravni odbor udruženja, zatim se na to nadodaje, članarina LSV čiji sam član u iznosu koji donese skupština LSV (to ne znam tačno) pa na kraju članarinu LSS čiji sam isto član u iznosu koji donese skupština LSS (to znam tačno). Meni je sve tu potpuno jasno, e sad za visinu članarine u udruženju znam, jer imam uvid u finansijski plan za 2011 godinu, za visinu članarine LSV ne znam, jer mi moj delegat ništa nije saopštio i objasnio, za visinu članarine LSS ne znam jer mi ni to nije objašnjeno sem ako za objašnjenje ne uzmem onu izjavu da je to dogovor između LSS i LSV, niko im ne brani da se dogovaraju i jedni drugim prave ustupke, posebno iz razloga što im to zakon omogućuje a odluke donose organi predviđeni zakonom, to jest statutom, (naši famozni delegati), i čim od svog delegata (ako nije spavo tamo gde nije trebao) saznam više ja ću napisati, ovako mogu samo da nagađam.
U vezi mog pitanja LSS za duplu i troduplu članarinu koja se plaća, nisam još uvek dobio nikakav odgovor, možda email putuje poni ekspresom, ili možda treba da se sastane skupština LSS da bi odgovorila na takvo pitanje, za sad ni na to nemam odgovor, no sačekaćemo do ponedeljka.
Cuciću, čiji član je tvoje LU (mislim na Crnju)? Šta piše u statutu? Pročitaj i zakon o udruženjima, pa mi onda reci, da li je moguće da jedan deo redovnih članova jednog udruženja ima različite uslove članstva od drugih. Pa onda pogledaj Statut LSS, deo koji se odnosi na pokrajinske saveze, da li su oni delovi LSS ili su samostalni savezi? Pa onda pročitaj ugovor o davanju lovišta na gazdovanje, sa kim je tvoje LU potpisalo ugovor. Pa onda pogledaj šta piše u lovnoj karti - piše LSS. Pa na mojoj članskoj karti mog LU piše 'Lovački savez Srbije'. A članarinu treba da platim 66% veću, nego što je LSS doneo odluku, i da pri tom nemam osiguranje od nesrećnog slučaja i povreda u lovu, koju lovci LSS imaju?!?. Pa kome onda ja treba da platim, i šta to plaćam?
Pametan si čovek, pa ćeš razumeti zašto postavljam ova pitanja. Ne postavljam da bih nekog zavitlavao, nego zato što mi nije jasno, i zato što tražim objašnjenje ŠTA, KAKO, i ZAŠTO?
Nadam se sa uspehom, na kraju lepo je i rekao, ko ne želi nemora da bude član LSV,..
Ko pita pojedinca dali želi da bude član LSV-e i LSS-e??? Malo je to glupo i prepotentno razmišljanje, a pogotovo za nekoga ko bi trebao da brine o boljitku svojih članova!!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Udruženje deluje u lovstvu u skladu sa zakonom, svojim statutom i pravilima LSV čiji je član.
Član 14
Lovačko udruženje Nova Crnja deluje sa Lovačkim savezom Vojvodine
1 u postupku sticanja prava LU N.C. na gazdovanje lovištem
2 u stručnim poslovima gazdovanja lovištem
3 u razvoju privredne delatnosti u gazdovanju lovištem
4 u poslovima od opšteg interesa u oblasti lovstva koje LSV ili LU poveri nadležni državni organ
5 u postupcima ostvarivanja prava na finansijska sredstva iz budžetskog fonda za razvoj lovstva i drugih podsticajnih za razvoj lovstva koje dodeljuju nadležni državni organi
6 u postupcima ostvarivanja prava na sredstva iz programa unapređivanja, zaštite i gajenja divljači za lovnu godinu koja se dodeljuju iz fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine
7 u ostvarivanju i zaštiti prava i interesa članova udruženja u lovstvu
Udruženje sarađuje sa LSV i LSS na sprovođenju strategije razvoja lovstva Srbije, strategije i programa razvoja lovnih područja kojim pripa udruženje, kao i drugih programa za razvoj lovstva u republici Srbiji
Član 15 (samo stav 2)
Udruženje ima za cilj uspostavljanje saradnje i zajedničko delovanje sa LSS i LSV i svim lovačkim udruženjima radi ostvarivanja i zaštite zajedničkih interesa i ciljeva u lovstvu.
Sve je u koliziji ali je tako napisano i tako usvojeno, pa smo na to i obavezni. A gde je tu LSS valjda se jasno vidi. Kako sad gazdujemo lovištem kad nismo članovi LSS ili smo možda članovi učlanjeni preko LSV, strašno diskutabilno i za stručno tumačenje bi trebao ceo tim eksperata.
Lala kaže:
Nije Cuciću ovde reč o ministarstvu i skretarijatu, ovde je reč o našim savezima, udruženjima gradjana, i o njihovim različitim odlukama. Članarina nema blage veze ni sa ministarstvom, ni sa sekretarijatom.
Ne dira niko Miloša, niti bilo koga drugog lično, ovde se radi o LSV. A voleo bih da mi pojasniš, na šta misliš kad kažeš da će 'završiti šta je započeo'? Šta je to započeo?
Ne daj bože da završi što je započeo, valjda će biti dovoljno mudrih ljudi da ne dozvole grobaru nacionalnog lovstgva da ga rasturi do kraja. Njemu samo država odnosno ljudi iz ministarstva iz beograda mogu stati na put. Ove iz sekretarijata ima u malom džepu. Saznali smo i da iako nema pravo po statutu više da se kandiduje za predsednika saveza pokušava da mu njegovi pravnici nadju resenje i da opravdaju njegovu ponovnu kandidaturu.
Započeto je preuzimanje svih ingerencija od LSS to se već sad jasno vidi, na kraju to isto sada rade i drugi vidi se na primeru stvaranja LSŠP a tu su i svi ostali koji još čuče i čekaju da sve isprate do kraja, možda ne baš do samog kraja ali do oduzimanja svih značajnih ingerencija LSS sigurno, opet ću da napomenem da je LSS sam sebi kumovao.
Lično mi nije važno ko će stvoriti jaku i stabilnu organizaciju ma kako se ona zvala pa za mene i LSV, biće problema ako se ona sada ne stvori, da budemo iskreni u ovom trenutku mnoga lovačka udruženja ne znaju ni nos da obrišu a još manje da opstanu u novim uslovima, neko im mora il pomoći il odmoći, ja nisam vidovnjak da mogu da vidim u budućnost šta će biti, svako bi od nas trenutnu situaciju rešavao na svoj način, jedini je problem što se niko od nas ne kandiduje i izbori za mesto sa kojeg može da utiče, a nešto ne čujem ni da se javila neka opozicija ili druga struja, sa nekim svojim predlogom, sem ako izuzmemo nas nekoliko koji na ovom forumu u glavnom analiziramo stvari, onako kako ih mi vidimo, i što je najvažnije daleko od bilo kakvih realnih i proverenih informacija.
Kažu u LSV da su oni krovna organizacija lovaca Vojvodine!
Kažu u LSS da su oniu krovna organizacija lovaca Srbije!
Da li to znači da mi u Vojvodini iznad krova imamo još jedan krov?
Da smo dvostruko zaštićeni (iako nismo osigurani)?
Ili to znači da krov LSS ne pokriva nas u Vojvodini?
Ili je možda Vojvodina samostalna država sa samostalnom krovnom organizacijom lovaca?
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Sremac75 kaže:
Kažu u LSV da su oni krovna organizacija lovaca Vojvodine!
Kažu u LSS da su oniu krovna organizacija lovaca Srbije!
Da li to znači da mi u Vojvodini iznad krova imamo još jedan krov?
Da smo dvostruko zaštićeni (iako nismo osigurani)?
Ili to znači da krov LSS ne pokriva nas u Vojvodini?
Ili je možda Vojvodina samostalna država sa samostalnom krovnom organizacijom lovaca?
Kolega moj meni to jako liči na PUŠKARANJE- .ušenje i .aranje A mi kao žrtve zlostavaljanja ali onako mazohistički
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Zaista ne znam šta se dešava? Da ne istrčavamo sa prejakim rečima, ali mislim da je krajnje vreme da rukovodstvo saopšti o čemu se ovde radi. Da li odluka LSS o visini članarine za članove, ne važi za Vojvodinu? O članarini je raspravljala skupština LSV, ali ne znam da li su bili svesni delegati, šta ovakav potez znači? Ili su imali na umu samo visinu članarine, a ne i posledice donošenja odluke koja je različita od odluke LSS?
Ne bih da sad opet ispadne da dižemo frku bzvz., možda je u pitanju neki dogovor, obzirom na ideju o regionalnim kancelarijama, o čemu se pričalo već. Nema detaljnijih informacija, pa ne mogu da govorim unapred. Ali ovo sa članarinom kako je uradjeno, nije dobro. Ili je to LSV uveo dodatnu svoju članarinu, poštujući onih 600 din za LSS? Tačno je da Vojvodina ima ingerencije u oblasti poljoprivrede, na svojoj teritoriji (i još u nekim oblastima, da ne redjam sad), ali to je pitanje prenosa ingerencija izvršne vlasti, a ne udruženja gradjana, što su LSS i LSV.
Ja sam siguran da postoji dogovor o tome između LSS i LSV!
A zašto je LSS pristao na takav dogovor (da mu 1/3 članstva plaća članarinu od 60 dinara), ne znam!
Možda tu postoji i neka protivusluga???
Ili se možda radi o nekoj uceni???
A možda i mi svi grešimo pa ćemo za 960 dinara od LSV dobiti i puškaranje???
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Pazi ovako, jedna dilema, više tehničke prirode:
da li neko LU sad treba da uplati 600 dinara na račun LSS, a 400 dinara na račun LSV, ili treba da uplati svih 1000 dinara na račun LSV? Ako ne bude uplate članarine LSS (600 din.), da li onda postoji opasnost da tom LU bude oduzeto pravo na gazdovanje lovištem, koje je dobilo po ugovoru sa LSS?
Ovo je sve nejasno, a prvi rok za uplatu je 31.03., za LSS. Nemam pojma ništa. Što ti kažeš, na dokumentu bi trebalo da piše, sačekati pa videt, pa će onda valjda biti jasnije.
Lala kaže:
Pazi ovako, jedna dilema, više tehničke prirode:
da li neko LU sad treba da uplati 600 dinara na račun LSS, a 400 dinara na račun LSV, ili treba da uplati svih 1000 dinara na račun LSV? Ako ne bude uplate članarine LSS (600 din.), da li onda postoji opasnost da tom LU bude oduzeto pravo na gazdovanje lovištem, koje je dobilo po ugovoru sa LSS?
Placate LSV 1000 din a on uplacuje LSS 600 dinara i potom mu se vraca 540 Dok LSKM se vraca celokupna suma uplate od nekih dvesta i nesto hiljada dinara.
A kako će u LSS da znaju, na koje se LU odnosi uplata iz LSV? Sad sam video u biltenu LSS, da piše da se uplate članarine sa područja pokrajina vrše preko pokrajinskih saveza.
po novome,koliko sam ja razumeo-drzava je vlasnik lovista-a LSS ce izgubiti pravo korisnika,i LU ce postati-korisnik lovista. E sad kad do toga dodje,da li ce LU biti u obavezi i da budu prisiljeni da budu clanovi LSS,to neznam.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?