Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: LU "SREM" Šid

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
LU "SREM" Šid
moharac
 znaš li priču od pre da su lovočuvari više sedeli u Bancoku nego na terenu,ta se priča vukla iz perioda bb.
A što se tiče Peđe i Klope to su kako sam čuo od gosiju koji su dolazili na naš teren jedni od boljih ako ne i najbolji lovočuvari na ovim terenima.Tako da naši lovočuvari nemaju šanse da se porede sa njima ni po radu a ni po znanju.
Mislim da čak i nemaju službena vozila več sve obavljaju peške .
A znaš i sam da kad lovočuvari nisu na terenu šta sve može da se dešava u lovištu,a možda to nekima i odgovara ograničiti kretanje lovočuvarima.

Indjijanac
 Fićo ne da prepisuju samo taj recept nego prepisuju još poneštoDragoljupe
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

moharac
 Upravo sam sad razgovarao sa kolegama o ovoj temi kolega ficho,i zaključak nam je da nekima sigurno odgovara ova situacija kada se lovočuvari nekreću po lovištu.Odnosno nemaju vozilo kojim mogu obilaziti lovište,a opet se povlači pitanje kako su pre to vozilo zloupotrebljavali kroz potrošnju goriva.
Tako da jednima odgovaraju manji troškovi za održavanji vozila i naravno nema zloupotrebe potrošnje goriva,a ima i onih kojima odgovara da se lovočuvari nekreću po lovištu.
Trebali bi lovci po društvima da se sami organizuju i u skladu sa zakonom obilaze i čuvaju lovište .

ficha007
 Najgore je što se vozilo kupuje onima koji su ga zloupotrebljavali i koji su odavno trebali da lete iz udruženja ili da bar budu novčano kažnjeni za zloupotrebe oko vozila, odstrela po ataru...itd.
Mnoge sekcije nisu htele više da učestvuju u popravci Lade Nive baš iz tih razloga.
Ali opet i pored svega udruženje mora da ima vozilo, a moglo je, da je bili racionalnog razmišljanja da ima dva vozila.
Ali udruženju ne trebaju ljudi koji mu nanose svojim (ne)radom samo štetu i koju štetu plaćaju svi članovi od članarine. Doći će jedan momenat kada članovi neće hteti više da plaćaju osim za lovnu kartu na koju imaju pravo i koju ako su platili ne možeš im je uskraćivati.
Na sastanku od pre neko veče pomenuta je situacija kako se u identičnom slučaju udruženje različito ponaša.
Situacija se odnosi na lovne karte.
Prošle godine je predsednik Timarac zadržao lovne karte zbog neplaćene članarine i sadašnji predsednik Gutić i sekretar su tražili da iste podeli članovima jer ih, kako oni tumače, nije mogao uslovljavati uplatom članarine.
A danas je kako čujem obrnuto. Mora se isplatiti sela članarina prema udruženju ili bar 80% da bi dobili lovne karte.
Dakle ista situacija samo udruženje dva puta različito reaguje. Zašto?

U pogledu lovnih karata moj je stav sledeći: svaki član udruženja LU Srem koji je platio lovnu kartu MORA DA JE DOBIJE!!!!.
Udruženje nema zakonski osnov da zadržava distribuciju lovnih karata svojim članovima koji su ih uredno platili.
Ja sledeće godine imam nameru da je naručim direktno od Ministarstva. I šta ćemo onda?
Što se tiče lova, neka udruženje angažuje lovočuvara koji će tog dana da dođe i utvrdi ko je platio svoju članarinu prema udruženju i taj će moći u lov, a onaj ko nije može da uđe u lovište pod uslovom da plati ulaz u lovište. I gotova stvar.
Ovakvo ponašanje udruženja je samo teranje maka na konac Šiđanima i veoma lako se može dogoditi da pozovem G-dina Anđelka Lazarova, šefa šumarskih i lovnih inspektora sa teritorije Vojvodine, Bačinčana, i da ga obavestim kako udruženje protivpravno zadržava distribuciju lovnih karata koje su lovci uredno platili, te da bude poslat inspektor Bolić da napravi zapisnik o tome.
Tumačenja ljudi koji nemaju veze sa pravom mogu da budu, a mislim da dobrim delom već i jesu, pogubna po udruženje, kao npr. samovoljne zabrane lova zimus, pa podela dozvola za lov u Ceriju trima različitim grupama ljudi, od kojih dve sa karabinima, za odstrel srna, i jedne veće grupe ljudi sa lovačkim puškama, A DA NI JEDNA GRUPA NE ZNA ZA OVU DRUGU!!!!?????!!!
Prvo su lovci sa puškama dobili da love rubne delove šume Cerije, i Karan Goran je bio pratilac lovcu za odstrel srndaća, da bi se na doručku pojavio lovočuvar i obe grupe ljudi udaljio iz šume jer su predsednik i neki lik hteli da ( sa urednom dozvolom ) odstrele i oni srnu, srndaća, nemam već pojma šta.
Tu krivim upravnicu lovišta koja je podlegla pritisku predsednika Gutića, jer je na taj način prevarila lovce iz prve dve grupe koji nisu imali pojma za ovu dvojicu koji su kasnije došli i zbog kojih su bili isterani iz Cerija.
Tu se pokazuje samovolja pojedinaca iz udruženja koji se opasno bahate, ne znajući da ih mi plaćamo i da su oni samo servis lovaca sa teritorije opštine Šid.
Sreća pa su svi bili na doručku, mogli su se poubijati u šumi. I šta bi bilo onda. Da ne kažem da su lovci koji su lovili fazana bili besni.
I čemu sve to.
Ali nema veze. Svaki potez pojedinaca u udruženju pomno se posmatra. Zbog toga sam ušao u priču.
Zakon važi za sve. I za mene, i za ostale lovce, ali i za čelne ljude iz udruženja.
Ko ga ne poštuje snosiće posledice. Pa tako neko može da ostane bez licence, neko bez puške...itd.

DakiNS
 ficha kaže:
Prošle godine je predsednik Timarac zadržao lovne karte zbog neplaćene članarine i sadašnji predsednik Gutić i sekretar su tražili da iste podeli članovima jer ih, kako oni tumače, nije mogao uslovljavati uplatom članarine.
A danas je kako čujem obrnuto. Mora se isplatiti sela članarina prema udruženju ili bar 80% da bi dobili lovne karte.
Dakle ista situacija samo udruženje dva puta različito reaguje. Zašto?

Udruženje po meni je isto reagovalo (u oba slučaja se traži prvo uplata članarine) samo ljudi koji su bili u različitim pozicijama (kada su bili članovi tražili su da se podele LK)su reagovali različito ( a kada sedoše na mesto predsednika traže isto što i prethodnik)a sve da bi sebi udovoljili.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ficha007
 Daki izvini ali sam to ja rekao. Milan Filipović. Za to postoje svedoci koji će potvrditi moju priču, počev od samog predsednika Timarca, pa nadalje.

ficha007
 Iza svojih reči stojim ja i koliko god cenim sve ljude sa ovoga foruma, mislim da nije fer da neko drugi snosi konsekvence za ono što sam ja izgovorio. A ja sam u jednom upisu rekao da bih baš voleo da neko proba da me demantuje od dotičnih.

DakiNS

ficha007 kaže:
Daki izvini ali sam to ja rekao. Milan Filipović. Za to postoje svedoci koji će potvrditi moju priču, počev od samog predsednika Timarca, pa nadalje.

Izvini kolega pišete na istoj temi pa zamenih.Ne sumnjam ja u istinitost samo sam malo razjasnio tvoj upis.Kada je bio samo član Gutić je tražio da se podele LK a kada postade predsednik onda ih on sam ne da da se podele.Lovac 3

ficha007
 Daki sve je OK. Samo ne želim da bilo ko sa ovoga foruma bude neosnovano prozvan za nešto što sam ja lično izgovorio i napisao.
U pogledu tvojih navoda nisam siguran, ali se lako da proveriti ko je bio predsednik u to vreme. Možda je i tada bio predsednik ali je trebalo karte podeliti kako bi neko od članova lovio, naravno onih bitnijih članova koji su pritisnuli udruženje, do duše totalno opravdano, da se lovne karte koje su plaćene i distribuiraju.
Problem udruženja sa članarinom rešava se na drugi način. Ali neću da im kažem. Neka me lepo zamole pa ću im reći.Smile

ficha007
 Evo predloga udruženju. Neka od predsednika sekcija zatraži spisak lovaca koji su izmirili prvu i ostale rate članarine. Svako ko je izmirio prvu ratu ima pravo na lovnu kartu. Dobiju je svi.
Nakon toga u prvom lovu udruženje dostavi sekcijama spisak sa lovcima koji su izmirili ceo iznos i koji mogu u lovište. Ostali plaćaju ulaz i sve ostalo po propisu i problem rešen.
Dakle dvosmerna saradnja.

moharac
 Ovo je lako rešiti,lovci koji su uplatili lovnu kartu moraju da je i dobiju to je zakonska obaveza udruženja da im je isporuči.
Drugo ako lovac nije izmirio članarinu a ima lovnau kartu on nemože da bude na dozvoli za lov po odluci lu srem,to je bar jasno.
Prošle godine je inspektor rekao lovcima iz udruženja da im se lovna karta nemože uskratiti je je udruženje samo distribuira,a da udruženje ima svoje odluke i pravilnike o lovcima koji nisu izmirili članarinu/nemogu da love/
Mislim da je to bilo i na jednom od sastanak gde se to pitanje i raspravljalo,objasnio nam je da se lovna karta mora dati lovcima koji su je i uplatili.
Mi smo imali jednog člana koji je samo uplatio lovnu kartu preko udruženja a nije bio član udruženja i dobio je u kratkom roku.
Mislim da upravnica mora imati spisak lovaca koji su uplatili članarinu i da im može izdati dozvolu za lov,a ne da se to rešava samovoljno i bez zakonske opravdanosti.

Sremac75
 Iako možda nema potrebe i ja ću se umešati.

Lovnu kartu moraju da daju svakome ko je istu platio i za koga su podneli zahtev!
To čak može biti i neko ko nije član ni jednog LU!

One koji ne plaćaju ostatak obaveza, odnosno članarinu LU (jer onih 2400 nisu članarine nego doprinos za članstvo u LSV 1400 i lovna karta 1000) LU ima pravo da isključi iz LU po Statutu!

Ali LU ne može članu LU da ne dozvoli lov odbijanjem izdavanja dozvola za lov ili ne dozvoljavanjem da se uopšte taj upiše u dozvolu za lov.
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

moharac
 Sremac 75 delim u potpunosti tvoje mišljenje,smatram da niko nema pravo da upravnici ili sekretaru naredi da ne izda lovnu kartu bio to predsednik ili upravni odbor lu srem.

Lala
 Svako LU, JP ili NP koje gazduje nekim lovištem, je DUŽNO da obezbedi lovnu kartu svakom ko ispunjava uslove.
Uslovi su: da podnosilac zahteva ima položen lovački ispit (dokaz-fotokopija diplome), da poseduje oružni list za lovačko oružje na svoje ime (dokaz-fotokopija OL), i da je izvršio uplatu od 1000 dinara na budžetski račun Fonda za unapredjenje lovstva (kopija uplatnice).
Svaki korisnik lovišta je dužan da podnosiocu koji ispunjava ove uslove, obezbedi lovnu kartu, bio on član tog LU ili ne.
Nije dozvoljeno uslovljavati dobijanje lovne karte uplatom članarine. Ukoliko neko nije uplatio članarinu, onda ima tretman kao lovac u komercijali (plaća ulaz u lovište, organizaciju lova, a odstrel plaća po punoj ceni po cenovniku, bez popusta).
Ukoliko korisnik lovišta odbije izdavanje lovne karte, lovac treba da se obrati nadležnom lovnom inspektoru. Kazne za korisnika lovišta nisu male!
Dakle, nije potrebno biti član bilo kog LU, da bi ste dobili lovnu kartu.
LU može da ne odobri lov u svom lovištu lovcu, ukoliko je isti prekršio disciplinu, ali o tome mora da postoji rešenje disciplinske komisije i odluka UO LU.
Takodje, LU može da ne dozvoli komercijalni lov nekom ko nije član LU, ukoliko se time remeti plan gazdovanja lovištem (plan odstrela), ili ako se time krši Pravilnik o organizaciji i izvodjenju lova tog LU.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

moharac
 Znači situacija povodom ove teme je čista !

Opet lovci izvlače deblji kraj pa za svoje pare nemogu da dobiju ono što im je zakonom zagarantovano a to se zove LOVNA KARTA.
Kolega ficho molim te da izneseš predlog kako da se reši problem oko plaćanja članarine,jer će sve ovo otići u nekom drugom pravcu a da će se sve to odraziti na broj lovaca u društvima.
Jel statutom to rešeno ili treba i tu praviti neke izmene.
Pozdrav

ficha007
 E vidiš kolega Lalo o tome ja pričam. Kod nas se propisi tumače vrlo selektivno, od godine do godine, u zavisnosti kako kome odgovara. Sekretar udruženja je sebi dao za pravo da odbija da lovcima da lovne karte koje su uredno platili i tako baca još više ljage na lovačko udruženje i još više produbi jaz između lovaca i udruženja.
Šta će biti kada sutra ja ili bilo ko drugi podnese prijavu udruženju zbog takve bahatosti pojedinaca pa kada ih rebnu sa par stotina hiljada dinara kazne. Ko će to da plati. Naravno članovi od članarine.
E vidiš lično smatram da je takve samovolje pojedinaca dosta.
Vreme je da takvi napuste udruženje i da se posla prihvati neko mlađi ko će poštovati zakone i propise.

DakiNS
 E ficho ka da bi tvoji šiđani čitali svaki deseti tvoj upis bilo bi čuda kod vas. Ima jedna poslovica koja glasi : Kada ti neko kaže da si magarac ne veruj mu , a kada ti kaže njih deset kupuj samar. Ovde na forumu mnogo ljudi je čitalo tvoje upise i svaka ti je na mestu i krajnje dobronamerna, samo budala te ne bi poslušala . Teško mi je poverovati da su sremci slepi pored vlastitih očiju.Lovac 3

ficha007
 Što se tiče članarine ovako iz rukava ne mogu da istresem odgovor, ali je potrebno krenuti od statuta udruženja koji kaže da je jedino skupština nadležna da odlučuje o visini članarine i ostalih obaveza, a to je predviđeno u čl. 34 Statuta.

Dalje, Skupštinu je potrebno održati nakon kraja februara, početkom marta, kada su svi završni računi predati, kako bi se što realnije sagledala situacija u udruženju i utvrdilo kako udruženje posluje, a ne da se kojekakvim akontacijama iz vremena BB-a pokriva do redovne godišnje Skupštine manjak udruženja i prikriva istina da ono već godinama loše posluje.

Nikakve akontacije članarine nisu moguće pre redovne godišnje Skupštine, dakle posle početka marta.

Dalje, članarina je zbir niza kriterijuma, pre svega projektovanog broja članova, ali realnog a ne imaginarnog broja članova koji se predviđa za nadolazeću lovnu sezonu.

Takođe, UO i Stručna služba moraju da vide gde postoje prostori za realne uštede za udruženje. Na primer, pošto pažljivo čitam sve teme sa foruma odmah da kažem da je moje lično mišljenje, na koje imam pravo po Ustavu, da je nepotrebno, čak suludo plaćati 1.400 dinara po lovcu članstvo u LSV. Evo i zašto.

Pretpostavimo da LU Srem ima oko 500 članova, pa kada to pomnožimo sa 1.400 dinara dolazimo do sume od oko 700.000 dinara na ime članarine višim savezima. Po novom zakonu jedno LU ne mora više biti član niti jednog saveza. Kao na primer LU Senta koja je donela takvu jednu odluku.

Automatski imaš uštedu od 700.000 dinara koje možeš da usmeriš na drugo mesto. Na primer da od Vojvodinašuma naručiš GPGL koji je mislim oko 20-30.000 dinara i izradu LPO koja je oko 60.000 dinara, dok ti LSV i Vojvođanski lovac uzimaju duple pare za isti posao.

Dakle plaćaš 90.000 dinara pri čemu LPO važi, ako se ne varam 10 godina. Ostaje ti oko 610.000 dinara. To bi mogao da uložiš na primer u nabavku jedne Lade Nive jer su izneti podaci da se nekih 500.000 dinara sprema od komercijale uložiti za novu Ladu Nivu.

Dakle ostaje ti još 110.000 dinara koje možeš da uložiš mirne duše u izradu LT objekata, a pre svega hranilišta, pojilišta, solišta, za kupovinu nekog sadnog materijala kojim ćeš podići remize...

Pa će lovci videti da su te njihove pare pametno utrošene, pa ćeš malo loš imidž udruženja da popraviš.

A možeš te pare da uložiš u izradu fazanerije, kupš negde ciglu jer ima starih kuća za rušenje, pa napraviš npr. u Adaševcima koji su lokacijski najbolji, jednu fazaneriju, pa kreneš u uzgoj fazana... polako, korak po korak...mudrim rukovođenjem dođeš u situaciju da tvoje članstvo bude podmireno sa fazanima, a isto tako možeš da organizuješ česte komercijale pa da kreneš u otplatu te investicije...

Sad o samoj članarini. Dakle Skupština donese odluku o nekoj projektovanoj visini članarine iz koje će se pokriti rad udruženja. Po meni je možda dobro podeliti je u 12 mesečnih rata. Zbog čega?
Pa kad kupuješ cipele od 4.500 dinara da li je bolje da ih platiš odjednom ili u tri mesečne rate. A koliko članova LU ima decu, unuke, traktore koje treba popraviti, kola koja troše benzin... da li je takvom čoveku bolje da plaća članarinu u 4 rate po 2.500 dinara + svome društvu još 2.000 dinara ili da mu se članarina razbije na 12 rata. Kad kola možeš da registruješ na 6 rata, a što ne bi članarinu plaćao na 12 rata.

To udruženje mora da uzme u obzir, na bazi činjenice da je veliki odliv, a mali priliv članova, da mladih članova po sekcijama skoro da i nema... da ljudi ne rade i nemaju sredstava za život a ne još da budu kažnjeni sa 5.000 dinara. Smešno.

Umesto da im se što više olakša ta članarina ona im postaje balast koji će im ogaditi lov i druženje što je totalno kontraproduktivno.

Dakle skupština donese odluku da je npr. članarina 12.000 dinara i da otplata kreće od 01.04.2012. do 01.04.2013. s tim da prva rata obuhvata lovnu kartu, LSV-u naravno ništa jer LSCS to isto nudi za 300 dinara, ali sam pre za domaću pamet i eventualno plaćanje Vojvoinašumama izradu planske dokumentacije, a da se ostale pare pametnije utroše za rad udruženja.

Za sada iz glave toliko.

ficha007
 Daki hvala još jednom na komentarima. Šta ću, ponese me diskusijaStidljiv

Od onih 110.000 dinara moraš da platiš osiguranje za 500 lovaca, neka je 100 dinara po članu to je 50.000 dinara, ostaje ti još 60.000 dinara a ja misim da se od toga može napraviti dosta hranilišta, pojilišta, solišta, kupiti hrana...

Indjijanac
 Fićo kako vidim lovstvo savladavaš,samo još da šidjani malo razmisle pa puste tebe i slične ljude da radite ,a i vreme je došlo da se moraju žestoko zasukati rukavi,kako bi rezultati bili vidljivi.Svaki javašluk u lovstvu u današnje vreme je opasan jer su sasvim nove obaveze stupile na snagu,a i brojno stanje lovaca je pod znakom pitanja.Gazdovanje lovištem nije što je bilo do sad po sistemu radi kako hoćeš,mislim da će država itekako obratiti pažnju na gazdovanja i sankcionisati javašluk.
I još nešto vrlo važno KO GOD DA RADI MORA DA POŠTUJE I UVAŽAVA ISKUSTVO I STRUKU
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Grom" iz Užica MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 284 27.09.2022. 07:26
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,142,606 posete www.srbijalov.com