Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izložbe i utakmice pasa

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izložbe i utakmice pasa
Indjijanac
 ja sam lično protiv ogrlica,o elektronskim da i nepričam,ali to je stvar koja se može dogovoriti sa sudijama i ostalim takmičarima pre takmičenja,a gledajući snimke sa svetskih takmičenja vidim da psi sve češće nose zvonce
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

DakiNS

kosmajski div kaže:
E vidite kolega mozda to nigde i ne pise ,ali iskusni sudija, koji je, pre nego je stekao to zvanje , bio odgajivac,dreser i takmicar ,nikada ne bi dozvolio psu da nosi bilo kakav okovratnik .Zasto.Pa zato sto psi koji su radjeni teletaktom, a nisu zavrseni do kraja, sa okovratnikom rade besprekorno [misle da imaju teletakt] , a kada nju nemaju ,kada to osete ,idu gde hoce i rade sta hoce.To iskusni dreseri umeju da iskoriste u svoju korist .Verujte jos pre dvadesetak godina sam gledao te stosove , a cak su neki psi na sirokom okovratniku imali mali dzepic u koji se ugura parce olova da mu jos oteza ogrlicu,[ oseca kao da je prava], a da to niko ne primeti.Iskusne i dobronamerne sudije iz tog razloga ne dozvoljavaju okovratnik.Sto se tice povodnika ima ih raznih i to nije bitno osim ako su i oni elektronski.

Kolega podržavam od slova do slova.

Pre par godina na proletnjoj utakmici je jedan takmičar zadivio publiku obukom i poslušnošću psa . Međutim na početku turnusa sudija je zatražio da ni jedan pas ne nosi ogrlicu, što je uticalo izuzetno na takmičare i pas koji je do tada plenio poslušnošću ispade običan razganjač divljači. Teletakt se najčešće koristi u hiperprodukciji "kvalitetno obučenih" pasa, iako ga često imaju i obični lovci da bi odvikli psa od nedozvoljenog ponašanja ili stečenih mana iako sam lično protivnik takvog načina obuke mnogo olakšava obuku pasa , ali ne konstantnu nego samo za ekstremne slučajeve
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

kosmajski div
 Kolega Daki drago mi je da ste i vi to videli, ali sam teletakt ,dok je bio dozvoljen, jeste pomagao u mnogim segmetima obuke, ali opet je i sa njime tretman pasa i dalje bio dugotrajan.Kod dresera je jako bitno da pas nesto sto brze nauci ,ali je jos vaznije da nauceno sto duze pamti i zato nauceno cesto mora da se ponavlja i jos cesce obnavlja.

Indjijanac
 poenta svega je da sa psom mora da se provede mnogo vremena,da se uloži mnogo rada i to puna pažnja i koncentracija,i naravno da pas ima genetsku predispoziciju i sve se nauči,a te brze metode obuke strujom nikako,zbog toga se gubi kvalitet u odgoju rase,obuka strujom je silovanje

kosmajski div

u indjiju ima djungla kaže:
poenta svega je da sa psom mora da se provede mnogo vremena,da se uloži mnogo rada i to puna pažnja i koncentracija,i naravno da pas ima genetsku predispoziciju i sve se nauči,a te brze metode obuke strujom nikako,zbog toga se gubi kvalitet u odgoju rase,obuka strujom je silovanje
U prvom delu vaseg upisa se potpuno slazem sa vama ,ali ovo na kraju sto nazvaste silovanje ipak ne stoji.Evo sada da preskocimo savremene metode dresure i da se vratimo petnaestak i vise godina u nazad.Tada su se u dresuri koristile jako drasticnije metode, motka , praporci na stapu , vezivanje prednje noge psu oko vrata i jos mnogo sto sta sto je bilo daleko grublje za psa ,a bogami ni dreseru nije bilo lako.Znate kad na taj nacin radite vise pasa kakvo se vi osecate i kako vi posle takvog rada izgledate.Bili su to teski treninzi i tada je bilo mnogo vise izgubljenih pasa za lov nego sada.Mnogi psi koji su bili fantasticnog izgleda ,super porekla, su otpadali i odlazili da budu kucni ljubimci jer im prakticno sa tim tadasnjim metodama niste mogli nista.Savremenije metode u obuci i savremenija pomagala su mnogo doprinela boljitku mnogh pasa.Medjutim ponekada se lovci prilikom nabavke psa sretnu sa ljudima koji iz razno raznih razloga zloupotrebljavaju razna pomagala i tako vrlo cesto sretnete psa sa izgubljenom dusom, sto moze biti jako tuzno.

Indjijanac
 mislim da je najveća mudrost da svakog prihvatimo onakvog kakav je,to stalno primenjujem za ljude ,a i za pse je to pravilo,ako je pas isuviše temperamentan on se rodio za utakmice i rad u baražu,ako je temeljan u radu i ima lagan tempo rada on je za praktičan lov i te dve stvari netreba mešati i na silu tražiti nešto od psa za šta on nije,konkretno ja u životu nisam šutnuo loptu i to me u životu ne zanima,ni na silu me niko nebi mogao naterati da gledam ili učestvujem u nekom sportu sa loptom

DakiNS

mislim da je najveća mudrost da svakog prihvatimo onakvog kakav je,to stalno primenjujem za ljude ,a i za pse je to pravilo,ako je pas isuviše temperamentan on se rodio za utakmice i rad u baražu,ako je temeljan u radu i ima lagan tempo rada on je za praktičan lov i te dve stvari netreba mešati i na silu tražiti nešto od psa za šta on nije,konkretno ja u životu nisam šutnuo loptu i to me u životu ne zanima,ni na silu me niko nebi mogao naterati da gledam ili učestvujem u nekom sportu sa loptom

Indjijanac kako onda i šta da radimo kada uzmemo kuče zbog lova a ono previše temperamentno,ili da se prebacimo u takmičare ili da se rešimo psa , ni jedno ni drugo nam ne odgovara , e tada stupa na scenu strpljenje, iskustvo i rad i to težak rad da hiperaktivnog psa obuzdamo, ipak je lakše obuzdavati nego gurati jer kada pas nema temperament tu leka nema.A kada ima žestok temperament onda ga pre lova dobro istrčiš ili sidriš kao ja mog Zika kod tebe u Indjiji. Što se tiče lopte igrao sam ali ne gledam jer mi smešno što se njih 22 svađaju oko jedne lopte umesto da svaki sebi kupi loptu pa se lopta do mile volje a oni u crnom ili žutom što trče po igralištu a ne loptaju se, oni su mi nejasni i još manje razumem one koji to sve gledaju na TV i još se zbog toga sekirajuROFL
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

spiker-mrmosh
 Postoje osobine kod pasa koje mogu da se menjaju i one koje ne mogu !
Temperament, brzina rada , daljina na kojoj pas oseca divljac (jacina nosa), nagon za pronalazenjem divljaci . . . - su osobine koje mu ni jedan apart na ovom svetu ne moze oduzeti ili dodati , osim tate i mame !
Iako nemam teletakt i ne koristim ga - mislim da moze biti koristan u odklanjanju pojedinih stecenih losih navika - koje su nastale na ovaj ili onaj nacin !
Veoma vazno je upoznati psa "u dusu" i postovati njegov karakter ! Postoje izuzetno tvrdi psi i teski za dresuru , kao sto postoje i oni previse meki i osetljivi .
Npr. jednog psa mozete tvrdo kazniti i on ce na vas poziv doci do vas odmah posle 10-15 sec - dok ce drugi od iste te kazne bezati od vas 15 dana !
Sve u svemo pored toga sto se sve to zove dresura - sa druge strane je i veoma velika filozofija ! A ono sto vecinu nas kolje je slobodno vreme , pa neki hoce da radnju za koju je npr. potrebno mesec dana dresure - svedu na 3 dana . E pa ne ide to po nekad . I onda moze da se desi da od psa izuzetnog lovnog potencijala , sa meksim karakterom - takve metode naprave zastrasenog i nesigurnog lovno neupotrebljivog psa !
Pozdrav kolege ! iveli 3

* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
( Vladika Nikolaj Velimirović )

kosmajski div

Kolega jeste pravilno da svakog prihvatite onakvog kakav jeste, i od njega ne treba traziti da bude na vrhu necega ako to nemoze,ali zasto mu ne pomoci da bude i nesto vise od onoga kakav se rodio.Ovo sto napisaste da je temperamentan pas rodjen za utakmice , moze da bude ,ali ne mora da znaci.Da bi pas bio za takmicenje mora da ima nekoliko drugih jako vaznih osobina pa cu ih bez redosleda vaznosti nabrojati. Recimo mora da je jako pametan, da ima vrhunski nos, da nije plasljiv, da ima vrhunski stil,posto je pticar da radi sa podignutom glavom da bi mirise primao iz vazduha ,a ne sa zemlje,pa i da je nesto brzi od lovackih pasa.Pre nego sto psu utvrdimo ove vrednosti on mora sigurno kao mlad da provede bar jednu sezonu u vrhunskim lovovima gde se ispred njega ulovi sijaset razne divljaci [a to ponekad dosta kosta] .Malo je pasa za takmicenje i od stotinu stenadi koji se pravilno i vrhunski odgajaju ,tek nekolicina stigne do onog trenutka kada bi poznavaoci materije rekli, e ovaj moze da se dresira za takmicenje ,sto opet ne znaci da ce biti vrhunski takmicar.Verujte najgori su psi koji nisu ni za lov niti za utakmice, takvima ne mozete pomoci ni sa kakvim metodama.

zoranp
 Kolege aj da i ja koju lanem na ovu temu!! Moje mišljenje je da je teletakt jako dobra pomoćna alatka u obuci pasa, ali uz veliku dozu opreza i uz potrebno poznavanjue jedinke koju vodite tj. obučavate!! Mora se znati da za svakog psa treba jako puno vremena provesti na terenu i van njega u obuci osnovnih komandi, a i činjenica je da nije svako stvoren da obuči psa!! Što se tiče temperamenta psa ja sam uvek za to da bude što temperamentniji, ali ne nervozan pas, što se mora znati razlikovati!! Pas bez temperamenta nema nikakvu svrhu bio planiran za lov ili za takmičenje, pa čak ni kao kućni ljubimac nije zanimljiv!! O stilu, nosu, visoko nošenoj glavi, čvrstoći marke i drugim elementima se može diskutovati, ali se uvek treba težiti što kompletnijoj jedinci!! Znači nema ništa na silu, nego uz upotrebu znanja treba tamperament i sposobnosti psa dovesti na nivo potrebe lovca koji lovi sa njim...najbolje je ako se zna i može da se izvuče maksimum iz jedinke i to prikaže na delu, ali to je već priča za ljude koji su jači profesionaloci od mene!! U tu svhu podržavam sva pomagala koja neškode psu, a meni pomažu da isti bude pod mojom kontrolom prilikom obuke...nikako na takmičenjima... na takmičenjima bi čak zabranio i zvonca jer se prati jedan pas i nema gužve koja bi mogla poslužiti kao izgovor da nije video psa da stoji u marci. pa mu kao treba zvonce da zna gde je pas, itd,itd...
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

kosmajski div
 Kolega Zoranp treba pricati o svemu, bili mali ili veliki profesionalci jer ovde smo svi uglavnom ravnopravni i isti.Uvek makar izmedju redova, moze se procitati mnogo toga interesantnog, i uvek postoje male cake velikih majstora koje mozete pre videti ako ste sa nekim takvim znalcem na treningu.Ovo o tehnici rada psa prilikom takmicenja kod velikih takmicara nema puno diskusije jer zavisno od tipa utakmice , zna se kako jedan takmicarski pas treba da izgleda i sta sve treba da radi i uradi da bi bio na vrhu .Veliki takmicari se ne zadovoljavaju sa psima koji nesto imaju vrhunsko, a nesto lose.Te sarene osobine pre mogu da imaju lovacki psi i niko im zbog toga nece puno zameriti.

zoranp

kosmajski div kaže:
Kolega Zoranp treba pricati o svemu, bili mali ili veliki profesionalci jer ovde smo svi uglavnom ravnopravni i isti.Uvek makar izmedju redova, moze se procitati mnogo toga interesantnog, i uvek postoje male cake velikih majstora koje mozete pre videti ako ste sa nekim takvim znalcem na treningu.Ovo o tehnici rada psa prilikom takmicenja kod velikih takmicara nema puno diskusije jer zavisno od tipa utakmice , zna se kako jedan takmicarski pas treba da izgleda i sta sve treba da radi i uradi da bi bio na vrhu .Veliki takmicari se ne zadovoljavaju sa psima koji nesto imaju vrhunsko, a nesto lose.Te sarene osobine pre mogu da imaju lovacki psi i niko im zbog toga nece puno zameriti.

Kolega uz dužno poštovanje, ali mislim da ste malo subjektivni oko te ocene da su vrhunski takmičarski psi, a lovački mogu i šareno....Mislim da se znamo sa BK foruma i tamo je vala dosta toga napisanog gde se vidi da je puno mutljaže i prljavštine i u takmičarskim krugovima!! Također me zanima kako to treba da izgleda takmičarski, a kako lovni pas, ako je reč o istoj rasi??..i koja je to šarnolikost dobra za lovačkog psa, a koja perfektnost za takmičarskog??.
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

kosmajski div
 KOLEGA Zoranp, mozda me niste najbolje razumeli, ali evo objasnicu i nema spora.Kao prvo neznamo se sa BK foruma jer ja tamo nisam clan i ako me vecina tamosnjih clanova poznaje, ponekad i pomene, ali ja se ne sporim oko necega ne bitnog sto se tamo provlaci.Licno se bavim gajenjem mladih pasa i Nkd i Eb i kada ti moji psi dostignu neki nivo, oni odlaze u nove sredine ,uglavnom po mojoj preporuci .Nema velikog vodica u nasoj zemlji pa i u inostranstvu koji u nekom momentu nije vodio psa nabavljenog ovde kod mene u Sopotu i sa njima se takmicio ili lovio sirom Evrope.No to nije bitno i reklama mi ne treba.Ja ne kazem da samo takmicar mora da bude savrsen .Taman posla, tome se samo uvek tezi, vec sam rekao da je to pozeljno da bude ako covek zeli vrh, a ima i onih kojima je i to svejedno.Kod lovackih pasa je takodje pozeljno da ima sve vrhunsko, ali meni kao lovcu na mom pokrivenom zbunastom fazanskom terenu je nebitno kakav je stil, nebitno mi je ni kako nosi glavu, niti kojim tempom ce pretrazivati teren.Tu sam napravio poredjenje i zato sam rekao, da kod pasa koji se koriste u lovu moze biti sareno.Verujem, niko se nece odreci psa koji hoce u trnje ,lepo aportira , ne ide daleko, ne davi se sa drugim psima, miran je u kolima, ne napada domace zivotinje ,zato sto, recimo, nema temperament, kao neki drugi psi ili nesto drugo koje se najcesce ni ne vidi tokom lova .Vrhunski takmicar sa MOJE tacke gledista je preveden u sportske pse i to se vise po meni ne poredi sa lovackim psima i ako su iste rase, mada uvek ima drugacijih misljenja i drugih tvrdnji .Takmicarski pas u odnosu na lovackog je u sasvim drugom rezimu svega, ishrane, treninga, dresure ,parenja pa i samog zivota u boksu i eto da vise ne nabrajam i po tome se uvek razlikuju.

spiker-mrmosh
 Da dodam i ja jos po nesto sto se tice tzv. "takmicarskih" pasa .
Tom vrstom obuke i zahtevanima od pasa su najvise upropasteni NKD . Zasto upropasteni !? Evo nekog mog vidjenja razlike izmdju lovnih i tzv takmicarskih pasa - koji su u stvari isti psi sa razlicitim rezimima obuke i odabira .
1- Utakmice ili takmicenja svi znamo koliko traju 15- ak minuta u kojima ti psi pretrce teren ko sumanuti i najcesce zakovu marku na veoma malim udaljenostima . Jer jednostavno zbog brzine kojom se krecu i ne mogu drugacije . Verujem da se u celom tom tempu ispreskace silna divljac (sto sam mnogo puta uzivo gledao ) .
2- Ti psi pretrazuju teren ( ili bolje receno jurcaju po njemu) u pravilnim linijama (osmicama) levo-desno pri cemu su te paralelne linije po kojima se pas krece udaljene jedna od druge 3-5 metara . E sad - zamislite vi vrhunskog pticara koji ne moze da oseti divljac na 7-8 metara u prvom prohodu neko mora da napravi drugu petlju na razdaljini od 5 metara da bi markirao divljac na 2-3 metara razdaljine . Ja mislim da tu nema reci o vrhunskom nosu - vec samo o vrhunskoj brzini , koja ce trajati 15-ak minuta posle cega ce vam se pas vratiti sa isplazenim jezikom .
Ovo o cemu pricam mozete pogledati na desetinam i stotinama snimaka utakmica tog tipa koji postoje - i koje sam i ja gledao .
Takvi psi su po meni bukvalno neupotrebljivi u lovu koji vecina nas preferira - gde se od psa trazi celodnevno pretrazivanje terena u normalnom tempu i reagovanje na divljac na sto vecim udaljenostima , kao i temeljnom i sistematskom pretrazivanju terena i sistematskom i sto duzem pracenja traga divljaci .
Mislim da pas koji ce prvih pola sata prospartati teren ko lud a ostatak dana ici uz nogu lovca - vecini od nas ovde nije potreban .
Sve ovo sto sam naveo je jedan od mnogih raloga zasto drzim Ostrodlake , a ne kratkodlake nemce .
Pozdrav kolege ! iveli 3

* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
( Vladika Nikolaj Velimirović )

Indjijanac
 mislim da je spiker odlično opisao razliku izmedju ova dva temperamenta koji se traže,tako da svako može da izabere koju liniju pasa želi ,zato postoje rodovnici i takmičarske knjižice da se prati genetika.
jednostavno poredjenje ako mi treba auto za grad da obavljam kancelarijske poslove,normalno da neću uzeti teretni kombi nego neki mali malolitražni auto,tako je i sa psima,netreba rodjenog trkača i takmičara preterano skraćivati jer će on izgubiti svoj prirodan rad i ponašaće se kao robot u praktičnom lovu,suština lova sa psom jeste da lovac uživa u spontanom radu psa 

zoranp
 Kolege slažem se u potpunosti sa vama i drago mi je da tako mislite, jer sam zaista razočaran sa prepirkama oko toga šta valja, a šta nevalja, a u stvari niko ništa ne govori konkretno nego većina nagoni vodu na svoju vodenicu!! Kosmajski div B) nemoj šta zameriti!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

kosmajski div
 Kolega Spiker-mrmosh ne znam zasto takmicarske pse nazivate takozvani, jer cim se covek sa njima takmici oni to jesu i to ne mora da bude nista posebno pa cak ni napredno.
Ova teza da je tom vrstom obuke najvise upropasten NKD nekako mi se cini cudnom.Vec sam jednom napisao da se takmicarski psi biraju od najboljih lovackih pasa koji su izmedju prve i druge godine zivota ucestvovali u velikim lovovima i da su izborom dresera prebaceni u drugaciji rezim zivota.
Malo da se osvrnem na trajanje utakmice od 15 min.To je pravilo koje se primenjuje da bi u toku dana bilo ispitano vise pasa.Da li ste misljenja da ovi psi ne bi mogli da trce celu utakmicu,da recimo traje 90 minuta.Mogli bi sigurno jer ce ih svaki solidan dreser nastelovati za taj vremenski termin.Da bi psi onako brzo pretrazivali teren oni se za tako nesto spremaju na specifican nacin i to je tako.
Ne znam kakve ste kasete sa utakmicama gledali ,ali budite sigurni da dobri takmicari imaju perfektan nos [birani kada su lovili] i da ja kuci imam stare VHS kasete gde psi od trenutka markiranja [ ne racunam onaj trenutak kada su primili miris] pa preko kuliranja, do poletanja divljaci, ima ohoho metara.Ovo zakivanje marke moze da se desi, ali Nemci i u najvecoj brzini imaju taj upliv ili ulaz u marku koje moze biti i lepa razdaljina , da verujem da se vecini pravih ljubitelja takmicarskih pasa u tim trenucima ledi krv u zilama.
Sad malo da se osvrnem na pretrazivanje terena koje vi vidite kao jurcanje i pravljenje osmica.Pas da ne bi bio diskvalifikovan mora da ima pravilno uradjene petlje i levu i desnu jer tako uvek kontrolise situaciju ispred sebe ,a prema vetru.Pas se nauci dresurom da dubina petlje bude 15-20 metara ,a sirina petlje i dvesta levo i dvesta desno ako to teren dozvoljava.Petlje mora uvek da okrece prema vetru ,a to sve da prilagodi situaciji na terenu.Osmice ne postoje na utakmici jer da bi ih napravio, pas bi u jednom momentu morao da okrene petlju u nazad i tada bi bio diskvalifikovan .Najbolja putanja za psa izgleda kao putanja zmije , levo desno i samo napred.
Kolega ne radi se o tome da pas ne oseti divljac na 7-8 metara i da mora da napravi jos jednu petlju da bi ih primio.Prvo skratili ste petlje ,a drugo samo da vam kazem ,samo markiranje je overa poena jer bez overe poena nema plasmana.Utakmica se odrzava izmedju najboljih jedinki svoje rase, najbolje dresiranih i sa svim drugim pozeljnim osobinama.Na nekoj utakmici mislim 1995 god. u Srednjevu kod Velikog Gradista sam gledao turnus od jednog Nkd koji je bio vlasnistvo kolege Lane, tamosnjeg lovocuvara, sada pokojnog, koji je napravio cetiri fantasticna markiranja, besprekorna kuliranja i ciste realizacije ,a dobio je samo dobru ocenu.Sudio je tada izuzetni sudija za rad pticara Jovica Golubovic koji je tu ocenu obrazlozio da je pas izuzetan markirant , ali bez velike dresure, bez dobro uradjenog sistema i bez velikog stila.Ovo sam naveo samo iz razloga da se vidi da utakmice nisu utakmice markiranja pa ko vise markira taj je pobednik.
Ovo sto ste rekli da su ovi takmicarski psi neupotrebljivi u prakticnom lovu se delimicno slazem sa vama.Samo da dodam oni se trenutno ne koriste za lov jer su pod specijalnim rezimom, a da nisu, lovili bi oni jos kako jer te pse lov uvek osvezava i jako puno raduje, ali prakticno je to kod pasa u trenazi ne izvodljivo.
Kolega steta je sto pored tih divnih ostrodlakih nemate i nekog kratkodlakog jer ovo sto ste naveli nije razlog da ih izbegavate.

kosmajski div

zoranp kaže:
Kolege slažem se u potpunosti sa vama i drago mi je da tako mislite, jer sam zaista razočaran sa prepirkama oko toga šta valja, a šta nevalja, a u stvari niko ništa ne govori konkretno nego većina nagoni vodu na svoju vodenicu!! Kosmajski div B) nemoj šta zameriti!!
Kolega verujem da izmedju ljubitelja ovoga ili onoga ne moze doci do prepirke ako jedni druge lepo saslusamo.Price mogu uvek biti interesantne i zato pisimo o svemu, ipak je ovo nase jedan divan hobi.

kosmajski div

mislim da je spiker odlično opisao razliku izmedju ova dva temperamenta koji se traže,tako da svako može da izabere koju liniju pasa želi ,zato postoje rodovnici i takmičarske knjižice da se prati genetika.
jednostavno poredjenje ako mi treba auto za grad da obavljam kancelarijske poslove,normalno da neću uzeti teretni kombi nego neki mali malolitražni auto,tako je i sa psima,netreba rodjenog trkača i takmičara preterano skraćivati jer će on izgubiti svoj prirodan rad i ponašaće se kao robot u praktičnom lovu,suština lova sa psom jeste da lovac uživa u spontanom radu psa
Kolega imate simpaticno poredjenje, ali da li je to bas tako.Kao prvo pas treba da ima rodovnik i knjizicu , ali moj vam je savet da uvek prvo i obavezno pogledate psa na terenu ili bar jednog roditelja [uglavnom je to majka] ako uzimate stenad.Bio sam prisutan sa jednim prijateljem u Obrenovcu prilikom kupovine steneta za lov.Prodavac mu je prvo pokazao pedigre, i covek posteno rece da ocekuje da budu trajleri i ovaj kupuje i ako mu to ni malo ne odgovara. Ja se po obicaju nisam mesao, ali znao sam da od tog psa na nasem terenu nece biti nista,i tako je i bilo.Kasnije mi je ovaj moj Sopocanin rekao da su ga najvise privukle titule roditelja, to jest dobar pedigre.Ja sam mu samo rekao sada uzmi pedigre pa lovi sa njime posto od psa nema koristi.

ohotnik
 Kolega za upis B) I hteo bih da dodam licno moje iskustvo da sam spremio prilican broj takmicarskih pasa i da sam imao dve jedinke jednog muzjaka koji je prodat i jednu zenku koja je kod mene sa kojima sam lovio i takmicio se Sa zenkom nikada nisam imao problema na takmicenju Nakon poletanja divljacije uvek ostajala na mestu bez ijednog koraka A muzjak mi je u pocetku bio malo nervozan na zeca ako bi se zec dizao dok ja nepridjem psu koji stoji u marci.Kasnije je sve bilo u redu kako je pas sazreo.Sa zenkom sam imao za tri godine takmicenja sest titulua na utakmicama tipa B i desetak plasmana A sa muzjakom tri titule i dva plasmana za godinu i nesto takmicenja.Po mom misljenju postoje Psi sa kojima semoze loviti i takmiciti Ali su vrlo retki a presudna je glava ili pamet.Pas koji videvsi u ruci povodnik zna da ide na trening ili takmicenje a videvsi pusku zna da ide u lov i tako se ponasa na terenu i rasporedjuje svoju snagu Zato sam i zenku povukao iz takmicenja i nisam je prodao iako sam imao brojne ponude da mi ostavi kvalitetno potomstvo kako i jeste ostavila.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
parazitske bolesti pasa KINOLOGIJA 60 04.09.2020. 09:16
Ishrana pasa KINOLOGIJA 19 20.04.2019. 23:12
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Trovanje pasa i prva pomoć KINOLOGIJA 68 06.05.2017. 23:31
Plašljivost i privikavanje pasa na pucanj KINOLOGIJA 38 03.01.2016. 14:55
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,121,641 posete www.srbijalov.com