Održavanje lovačkog oružja
|
StefanS |
Objavljen 22.08.2016. 17:04
|
Stari član
Upisa: 216
Pristupio: 27.01.2016. 23:37
|
Koristan snimak.
https://www.youtu...Drc0ot7qzY |
|
|
|
arnotije |
Objavljen 12.11.2016. 09:47
|
Veteran
Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
Koristi li ko Brunox lub&cor i kakva su iskustva?
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
dreger |
Objavljen 25.11.2016. 15:00
|
Stari član
Upisa: 472
Pristupio: 14.12.2010. 07:55
|
Neznam dal ima negde pisano o onim bore snake "zmijama" za ciscenje oruzja.u ovom slucaju karabina.
Naime nabavio sam jednu al mi se nesvidja sto ima na nekih 6-7cm od pocetka ima kao umetnuta zica ili dodje mu kao cetkica zicana,,za ciscenje?
Dali valja cistiti tako sa tom zicom ili ne.
Ja moj karabin nikad do sad nisam cistio nikakvim zicanim cetkicama,zato i pitam.
Ili da odsecem i izbacim taj deo gde je zica(cetka) pa sastavim kanap-zmiju i cistim tako?
Znaci da skratim,kako se u stvari koristi ta zmija za ciscenje,jer svasta pise po forumima,novinama . |
|
|
|
dzudzubajac |
Objavljen 25.11.2016. 15:24
|
Veteran
Upisa: 555
Pristupio: 09.12.2014. 09:40
|
Zmija nije zamena za četku,krpicu i brunox/sinol/balistol. Zmija je ok za neko priručno čišćenje, tipa dođem iz lova a sutra idem ponovo, kratak sam sa vremenom... Imam krpu koja je natopljena brunoxom (uvek je podmećem kad nešto prskam) i sa njom obrišem spolja pušku, a provučem zmiju 2-3 puta da se cev koliko toliko očisti i blago naulji, čak i ako nisam pucao a recimo vreme je bilo vlažno...
Ta umetnuta žica bi trebalo da bude mekana, slabija od mesingane četke koju verovatno koristiš za čišćenje puške, tako da možeš komotno da je koristiš bez ikakvog prekrajanja.
Mani to što piše po novinama i forumima, šipka, krpa i udri
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
|
|
|
|
7x57 |
Objavljen 25.11.2016. 19:42
|
Član
Upisa: 113
Pristupio: 17.12.2013. 18:49
|
Slažem se sa kolegom, samo priručno. Zmiju koristim između dva uzastopna lova na terenu (planina npr.) kada dolazi do izražaja njena kompaktnost. Inače samo klasika (šipka...). Ne treba se bojati te žice, ne može ona ništa cevi. Šta može malo mesinga da uradi što ne može zrno sa cca 800-900 m/s? Problem sa svim kanapima je što mogu da oštete usta cevi kada pri povlačenju trljaju o ista, što bitno utiče na preciznost oružja sa ožlljenim cevima.
Draško
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 26.11.2016. 08:52
|
Veteran
Upisa: 592
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
Poz .... ako je bore snake u kalibru vase puske mozete potpuno je sigurno da je koristite... ja licno koristim samo bore sanake za sve moje puske dakle kako olucene tako i neolucene zadnjih 10-12 godina u kombinaciji sa balistolom i nekim drugim uljima. Sto se mene tice ja sam zadovoljan sa vremena na vreme operem spage/zmije u masini za ves ali ih prethodno stavim u jednu vrecicu predvidjenu za pranje da ne bi doslo do ostecenja masine za ves i samih spaga. Posedujem naravno i sipku ali je nisam koristio za ciscenje barem 10 godina. Sipku koristim samo da oduljim cev pre upotrebe
Sto se mene tice spage rade posao i nisam primetio nikakva ostecenja ili nagrizanja cevi.
sada ne kazem da je to bojle ili losije ali sto se mene tice radi posao |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 26.11.2016. 22:55
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
7x57 kaže:
Slažem se sa kolegom, samo priručno. Zmiju koristim između dva uzastopna lova na terenu (planina npr.) kada dolazi do izražaja njena kompaktnost. Inače samo klasika (šipka...). Ne treba se bojati te žice, ne može ona ništa cevi. Šta može malo mesinga da uradi što ne može zrno sa cca 800-900 m/s? Problem sa svim kanapima je što mogu da oštete usta cevi kada pri povlačenju trljaju o ista, što bitno utiče na preciznost oružja sa ožl ljenim cevima.
Teško kolega da mogu da oštete i usta cevi, jer je čelik od koga je cev izrađena mnogo tvrđi od kanapa i mesinga. Ali zato se cev sa takvim alatkama uvek čisti od ležišta prema ustima cevi, da bi se izbegla svaka mogućnost oštećenja usta (krune) cevi.
|
|
|
|
dreger |
Objavljen 27.11.2016. 16:56
|
Stari član
Upisa: 472
Pristupio: 14.12.2010. 07:55
|
Hvala svima na odgovorima.,naravno da nisam mislio da samo sa zmijom cistim i da mi ona bude glavni alat za ciscenje.
Nego sam mislio dal sa njom mogu da prvo provucem i ocistim taj prvi sloj a onda naravno detaljnije sa sipkom i ja na sipci koristim one filcane cepice za moj kalibar.
Znaci zakljucak bi bio,ne smeta taj deo na zmiji koji je pojacan zicom uvidu cetkice,to me najvise interesuje?
zmija je naravno za moj 223 iliti 5,56mm. |
|
|
|
7x57 |
Objavljen 27.11.2016. 18:28
|
Član
|
Podunavac, kanap itekako može da ošteti usta cevi, naravno kada se vuče u stranu tako da dodiruje krunu. Setimo se samo dodatka koji je išao u priboru uz M48 koji se nameštao na cev upravo da ih štiti od čišćenja vojničkim kanapom i krpicom. Kod zmije je to naravno mnogo teže jer se ona ne vraća, za razliku od besomučnog trljanja napred-nazad od strane regruta JNA.
Draško
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 27.11.2016. 18:52
|
Lovčina
|
Kolega ja sam mislio na pravilno čišćenje oružja, a ne na neko laičko iživljavanje. Premda smtram da ni nekim grubljim načinom ne mogu da se oštete usta cevi, zbog velike razlike u čvrstoći materijala. A u JNA je taj dodatak bio preventive radi, jer se većina regruta prvi put sretala sa oružjem. Pa za svaki slučaj.
|
|
|
|
7x57 |
Objavljen 27.11.2016. 21:23
|
Član
|
Slažem se kolega. Koristim i zmiju i tradicionalne metode. Samo da širimo znanje. Pozdrav.
Draško
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 27.11.2016. 22:52
|
Lovčina
Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Podunavac kaže:
Kolega ja sam mislio na pravilno čišćenje oružja, a ne na neko laičko iživljavanje. Premda smtram da ni nekim grubljim načinom ne mogu da se oštete usta cevi, zbog velike razlike u čvrstoći materijala. A u JNA je taj dodatak bio preventive radi, jer se većina regruta prvi put sretala sa oružjem. Pa za svaki slučaj.
Mislim da sam vec negde pisao o mom kolegi koji je na svom 22-250 bukvalno pojeo krunu kanapom toliko da je otvor dobio oblik elipse.Sve to kao posledica mentolske obuke iz JNA gde dva regruta struzu kanapom kroz cevku dok se ista ne ugreje.Mnogi materijali za obradu celika su meksi od istog ali uz pomoc vibracija uspevaju da ga oblikuju,ispoliraju i naravno ostete.Alat sam po sebi nije problem,problem je u nestrucnom koristenju.
dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 27.11.2016. 23:09
|
Admin
Upisa: 10245
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Tiha voda breg roni !
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 28.11.2016. 00:21
|
Veteran
|
verovatno postoji neka mogucnost da se cev osteti aplikacijom "bore snake " ali mislim da su sanse minimalne ili gotovo nikakve ako se ista koristi pravilno, citava poenta "bore snake" jeste da odradjuje tri procesa odjednom i zato je treba provlaciti samo u jednom pravcu ne vise od po instrukciji dva puta celom duzinom kroz cev i instrukcije kazu da je proces zavrsen i da nema potrebe za daljnjim provlacenjem
Pravilno bi bilo aplicirati neku vrstu ulja za koja razlaze prljavstinu u cevi na prednji deo ispred cetkice i provuci jednom kroz cev citavom duzinom. Zamisao je da se u jednom provlacenju odradjuju tri operacije, prvo prednji nauljeni deo razlase prljavstinu, zatim cetkice rade svoj posao i na kraju zadnji deo sakuplja prljavstinu i susi cev. Pri drugom provlacenju ponovo se aplicira ulje ali ovaj puta na zadnji kraj ( tamo gde je spaga uduplana ) to bi trebalo biti neko ulje za konzervaciju cevi i opet isto provuci celim putem i kraj. Tako da ne verujem da tu postoje neke vece sanse da dodje do nekakvih ostecenja zbog trenja izmedju spage i usta cevi jer neme nikakvog besomucnog povlacenja napred nazad u nedogled, a i spagu je relativno jednostavno izvuci direkto iz cevi.
Ja licno koristim spagu/bore snake malo drugacije. naspricam balistol 15-20 minuta ranije i provucem spagu 3-4 puta celom duzinom kasnije ponovo u cev uspricam isi i gotovo.
Da li je ispravno ili ne nemam pojma ali kao sto sam rekao radim to vec 10 godina i nisam do sada primetio nikakva ostecenja. Doduse razumem da su mnogi skepticni jer jos uvek pred sobom imamo sliku ciscenja oruzja vojnickom spagom. Licno mislim da je bore snake genijalan izum, ali.... |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 28.11.2016. 11:40
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Neće ni "vojni" kanap da ošteti ako se koristi kako treba
lično sam ga dugo koristio i nikakvih problJema nEsam im'o.
Treba samo obratit' pažnju da prilikom izvlačenja kanapa iz cJevi isti ne dodiruje usta cJevi da se ne bi napravila "riblja usta" kako se ta pojava naziva tj oštećenje usta cevi koje bitno utiče na preciznos' ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2016. 15:17
|
Lovčina
|
Iako imam i šipke i filcane čepove i razne četkice i danas najčešće čistim olučene cevi kanapom. Karabin vojnim, a za MK pušku ga sam pravim od ribarskog konca. Možda je to samo navika ali nekako sam u njega naj sigurniji. Za 30-ak godina korišćenja kanapa nije mi se de
silo nikakvo oštećenje ni jedne cevi.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 28.11.2016. 15:28
|
Lovčina
Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Lako ti je zemara,kad znas sta radis.Ostecenje krune cevi u svim slucajevima nastaje nestrucnom upotrebom(kanapa,sipke....).Pravilnom upotrebom tesko ili skoro nikako ne moze doci do ostecenja.
dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 28.11.2016. 20:23
|
Veteran
|
Sta kaze nas zakon da li je dozvoljeno skracivanje cevi u slucaju da dodje do ostecenja cevi ili "ribljih usta " kako ih je Canis lepo nazvao ? |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 29.11.2016. 23:36
|
Veteran
Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
"Dugo vatreno oružje jeste ono oružje čija dužina cevi prelazi 30cm,odnosno čija ukupna prelazi 60 cm"
Jedino ogranicenje u zakonu vezano za duzinu cevi.
Video sam vise puta skracene cevi na m70 i m48, mada su svi vlasnici naveli estetiku kao razlog skracivanja.
Eto i jos se mogu naci oglasi na raznim mestima o " ovlascenim servisima za popravku i prepravku oruzja"
Sve ovo mene vodi do zakljucka da je pomenuti zahvat legalan.
O ogranicenjima u prepravci oruzja zakon kaze:
"Забрањен је промет, набављање, држање, ношење, поправљање и преправљање ватреног оружја са направама за пригушивање звука, направа за пригушивање звука, телескопских нишана са светлосним снопом, или са уређајем за електронско појачавање светлости или инфра-црвеним уређајем, распрскавајућег и гасног оружја, хладног оружја и направа које нису израђене и прилагођене као ватрено оружје."
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Slob |
Objavljen 25.05.2017. 19:11
|
Član
Upisa: 150
Pristupio: 09.03.2017. 13:55
|
Kako da cistim karabin nakon koriscenja municije sa zivinim fulminatom? Da li su dovoljni suva krpa i kasnije nauljena cetkica/krpa ili treba nesto vise?
|
|
|