Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: IŽ -18 puške sačmarice

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
IŽ -18 puške sačmarice
Podunavac

Scorpion Hunter kaže:

Podunavac kaže:
Sporije su za upotrebu, a kod vraćanja udarača u početni položaj mogu da iskliznu iz prsta i izvše opaljenje. Naravno ovde pričam o lovcu početniku, a ne o nekom iskusnom i veštom sa oružjem.

Da ne bude zabune i nejasnoce, puska TOZ63 ne moze da opali kada se nateze petlic zato sto ima sigurnosni zub bas za tu namenu.

Puska TOZ63 moze da opali kada se nateze petlic jedino ako u tom trenutku natezanja drzite pritisnut obarac tog petlica.

Pozzzz.

Kolega nisi dobro pročitao (ili razumeo) moj upis. Napisao sam kod vraćanja udarača (petlića) u početni položaj. Za tu radnju moraš da povučeš obarač a onda ono koleno više ne 'vata udarač. Imao sam i ja petlaru nekoliko godina, i to malo sofisticiraniju od ruskinje. Belgijanku. Niti ovde kudim petlare a još manje ruske puške, ali ja sam rekao da nije najbolji izbor za početnika kao prva puška i to i dalje tvrdim. Kad se malo stekne rutine u baratanju oružjem onda može da se pređe na petlaru.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Sasa frrr kaže:
Daki kako nosis petlaru u lovu? Da li sa opustenim orozima, pa natezes kada pas stane u marku ili..? Za iznenadne situacije je li mozes da nategnes oroze a cijevi preklopis, pa kada nenadano izleti dvljac samo zatvoris cijevi i gadjas? Da li moze doci do opaljenja dok preklapas pusku u tom slucaju?

Daki je čovek u godinama pa ne može više brzo da nateže i petlić mu je u opuštenom položaju..ROFL
Ja moju petlaru nisam mnogo koristio, ali kombinovao sam način nošenja u zavisnosti od lova. Ako sam lovio sam i očekivao iznenadno dizanje divljači nosiom sam je zabravljenu i nategnute petliće. Ako sam lovio u grupi sa kolegama lovcima onda sa zapetim petlićima ali prelomljene cevi. Prilikom zatvaranja puške nema šanse da ona opali jer ploča (i klin) za bravljenje nemaju nikakvih dodornih tačaka sa petlićima, obaračima ili polugama za opaljenje.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS

Podunavac kaže:

Sasa frrr kaže:
Daki kako nosis petlaru u lovu? Da li sa opustenim orozima, pa natezes kada pas stane u marku ili..? Za iznenadne situacije je li mozes da nategnes oroze a cijevi preklopis, pa kada nenadano izleti dvljac samo zatvoris cijevi i gadjas? Da li moze doci do opaljenja dok preklapas pusku u tom slucaju?

Daki je čovek u godinama pa ne može više brzo da nateže i petlić mu je u opuštenom položaju..ROFL
Ja moju petlaru nisam mnogo koristio, ali kombinovao sam način nošenja u zavisnosti od lova. Ako sam lovio sam i očekivao iznenadno dizanje divljači nosiom sam je zabravljenu i nategnute petliće. Ako sam lovio u grupi sa kolegama lovcima onda sa zapetim petlićima ali prelomljene cevi. Prilikom zatvaranja puške nema šanse da ona opali jer ploča (i klin) za bravljenje nemaju nikakvih dodornih tačaka sa petlićima, obaračima ili polugama za opaljenje.

Zavisi od situacije , ako je rođo Podunavac u blizini petlić je opušten a ako je snajka u bizini onda je zapet. Ostalo je rođo lepo odgovorio. Najbitnije je da se puška ne nosi sa prstom na obaraču i da je bezbedno cev okrenuta u vis. Iako znam za duplo koleno sprečava slučajna opaljenja , ne rizikujem, a srećan sam jer lovim sa izvanrednim kerom po čijem ponašanju znam kako da se ponašam i kada da zapinjem ili otpuštam petliće. Inače kod starijih pušaka nazubljeni gornji deo petlića se zna s vremenom izlizati pa ga je potrebno osvežiti to jest nazubljeni deo izbrusiti ali je to teže uraditi u kućnoj verziji.Upravo su izlizani petlići čest razlog slučajnog ispaljivanja patrona.Stari
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

ssekir75
 ma okreni cevi uvis kad spustaš oroze i keine glavobolja. najgore što može da se desi je uludo ispucan metak. petlara je zakon!
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Sasa frrr
 Daki sasvim slucajno sam te namjestio na penal Podunavcu, on naravno nije promasio Smile
Hvala za odgovor. Petlara u kalibru 16 ne mora biti najbolje ali "najlovackije oruzjež" je sigurno.

DakiNS
 Ne postoji "najbolje" oružije, sve je stvar ukusa, iako epitet najboljeg bih dao prvenstveno oružiju koje meni najviše odgovara. Kako balistički, funkcionalno i estetski, ipak mi lovci volimo da se pomalo kinđurimo a i meračimo. Danas kada je pomama za poluautomatima ja uživam u petlari koja uvek privuče više radoznalaca od bilo kojeg poluautomata. A o razlici u težini ne bih ni da pričam.Yes

Scorpion Hunter
 Kada se u Srbiji budu pojavile divlje zveri: Lavovi,Tigrovi,Grizliji itd itd tada ce biti sasvim opravdano nosenje poluautomata u lov i 5 metaka u njemu.
Inace ici na fazana i zeca sa 5 metaka u poluautomatu i ispaljivati pola kg sacme na sitnu divljac je suprotno zdravom razumu... I znam da je prava retkost naci lovca u Srbiji koji postuje ogranicenje na 2 metka u PA.

Pre dvadesetak dana odem na Moravu na pecanje, pecamo ja i burazer kad iza nas dosao "lovcina" sa PA prne mu fazan a on se raspucao kao na veselju svih 5 metka, srecom nije ni pogodio fazana pa ispade budala ispred nas dvojice.

Iz radoznalosti odem da vidim caure i sa kojom municijom je pucao kad ono krusik 12/76 50g sacma 4mm.
Kazem bratu da je sacma nedaj boze rikosetirala od ovog rastinja i drveca ovaj je mogao da nas pobije.

Slicnu situaciju imao sam prilike da vidim prosle zime u lovu na fazana, raspucala se cela grupa sa PA na kraju se ispucase i ne pogodise ga a fazan vec poprilicno odmakao zacu se pucanj pade ko pokosen pogodi ga deda iz orezare TOZ63.

Ne ubija puska nego lovac.

Bas iz tog razloga volim kad vidim mladog lovca sa Jednocevkom ili nekom puskicom kalibra 16, ne mora to biti orezara...

Pozdrav svim savesnim lovcima i dobrim ljudima.iveli 3

Podunavac
 Ni ja lično ne volim PA sačmarice, ali ne treba potcenjivati i omalovažavati lovce koji ih koriste. Nekome se neki sistem funkcionisanja sviđa i to je čisto stvar ukusa. Stalno kruže priče o lovcima sa PA koji ne pogađaju, i nekim dedama sa petlarama i jednocevkama koji pogađaju prvim metkom. Slažem se da je petlara lepa puška koja budi sećanje na nekadašnje dane i lovove. I ja sam imao jednu, i žao mi je i dan danas što sam morao da se rastanem od nje. Ali ne smatram da je neko manje lovac ako koristi PA. Svi ovde poznajete Lalu. Čovek ima dve sačmarice i obe PA. A pridržava se svih zakonskih propisa i lovačkog kodeksa. Znam jer sam više puta lovio sa njim. I dobro čovek pogađa iz svoje PA sačmarice u kojoj nikada nema više od dva metka. I ja sam lovio sa njegovim Franchijem i odlično mi je legao. Čak sam pucao iz njega i na glinene golubove i imao solidan rezultat. Puška je lepa i lepo balansirana, a u rame leže odlično. Oduševila me je iako nisam ljubitelj PA sačmarica. Mislim da mi je Lala namerno "uvalio" svog Franchija jer zna da ne volim PA i hteo je da me iznenadi svojom puškom. I uspeo je. U lovu divljih svinja pogonom, kada je dozvoljena upotreba samo pušaka sa glatkim cevima, PA ima veliku prednost u odnosu na sve druge konstrukcije. I prilikom lova na guske je u prednosti. A može dobro da posluži i za svaki drugi lov. Magnum ležište nije samo karakteristika PA pušaka, nego i savremenih bokerica i položara, a na lovcu je izbor koju gramažu će da koristi. Znači ne možemo generalizovati stvari da su lovci sa PA nesavesni, mesari, loši strelci itd. a da su lovci sa petlarama i jednocevkama gospoda, dobri strelci i poštovaoci divljači. Stvar je u glavi a ne u puški.
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 ^ Podunavac Bravo 2
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Scorpion Hunter
 @Podunavac

Vidi se da si ofrlje procitao moj post, jer da si ga malo pazljivije citao video bih da se moj upis odnosi na lovce sa PA koji svesno krse zakon noseci 5 metaka u pusci.

I da se nadovezem PA je nesposoban u odnosu na Dvocevku zato sto se oba metka (ko postuje zakon) pucaju iz istog coka. Kod dvocevke imate izbor cokova i krupnocu sacme kojom cete gadjati.
PA nikako ne moze da bude univerzalniji i bolji od dvocevke.
Univerzalan je jedino kad se napuni sa 5 ima i onih koji produzuju magacine i vise lice na nekog ratnika nego na lovca.

DakiNS
 Kolega neko voli popa , neko popadiju, a neko njihovu kćer. Izbor puške primeren je afinitetima i potrebama lovca. Ne marim za poluautomate ,preferiram položare iako i među poluautomatima i bokericama imam pokoju simpatiju, ali to već spada u perverziju. Imao sam svega "i vake i nake". Razne kurabine, i na kraju me opčinila Pamela.Za lake letnje lovove a i teške zimske na fazana i zeca mi bolje ne treba (iako priželjkujem)Odobreno

Jank

DakiNS kaže:
Kolega neko voli popa , neko popadiju, a neko njihovu kćer. Izbor puške primeren je afinitetima i potrebama lovca. Ne marim za poluautomate ,preferiram položare iako i među poluautomatima i bokericama imam pokoju simpatiju, ali to već spada u perverziju. Imao sam svega "i vake i nake". Razne kurabine, i na kraju me opčinila Pamela.Za lake letnje lovove a i teške zimske na fazana i zeca mi bolje ne treba (iako priželjkujem)Odobreno

Generacijo slažem se u potpunosti, lov i ljubav prema oružju se ovde nekako prepliću. Za dobar lov je potrebna dobra ekipa, koja je spremna na raznorazne izazove nije sve u oružju, važno je dobro druženje priroda lovački psi naravno i oružje ali kakvo to je stvar svakog pojedinca...Bye
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

Podunavac

Scorpion Hunter kaže:
@Podunavac

Vidi se da si ofrlje procitao moj post, jer da si ga malo pazljivije citao video bih da se moj upis odnosi na lovce sa PA koji svesno krse zakon noseci 5 metaka u pusci.

I da se nadovezem PA je nesposoban u odnosu na Dvocevku zato sto se oba metka (ko postuje zakon) pucaju iz istog coka. Kod dvocevke imate izbor cokova i krupnocu sacme kojom cete gadjati.
PA nikako ne moze da bude univerzalniji i bolji od dvocevke.
Univerzalan je jedino kad se napuni sa 5 ima i onih koji produzuju magacine i vise lice na nekog ratnika nego na lovca.

Kolega moj upis nije bio odgovor samo na tvoje pisanje, nego općenito. Stalno se provlači neka teza o lošim lovcima sa PA i nepodobnosti PA pušaka za lov. Ni jedno ni drugo nije tačno. Punjenje PA sačmarice sa 5 metaka nije po zakonu i o takvim lovcima nebi da diskutujem. Ja ovde govorim o lovcima koji se drže zakona i imaju reducir u magacinu. I sam smatram da je dvocevka u većini lovnih situacija u prednosti nad PA puškom, ali reći da je PA nesposobna je ipak preterano. Uticaj čoka jeste bitan u lovu, ali nije nepremostiva prepreka za onoga ko zna šta radi. Pogotovo kod novijih modela sa izmenjivim čokovima. Čok se montira za trenutne potrebe lova u odnosu na lovljenu divljač, konfiguraciju terena i godišnje doba. I sa pravilnim odabirom municije može da se pojača ili smanji uticaj čoka na metu (divljač). Ne tvrdim da je PA bolji izbor od dvocevke, ali je sasvim upotrebljiva za sve vrste lovova za onoga ko zna kako se koristi. I opet naglašavam da lično nisam ljubitelj PA sačmarica, nego se samo trudim da budem realan (što mnogi nisu).
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 ne volim PA i volim petlare, ali onaj ko kaže da je PA neupotrebljiv priča gluposti. puška ko puška, "cevka + taraba" što bi reko moj ćale. e sad, problem je u "nosivosti". PA je zamišljen da ima više metaka, što mu da je veeeliku prednost u lovu na patke, guske i svinju. medjutim, ako se u njega stavi taj famozni reducir, koja je onda svrha PA? tu dvocevka ima prednost mogućnosti različitog punjenja i čokova. to je dakle jasno.

e sad, problem o kom se polemiše je predrasuda da su svi lovci sa PA loši strelci, neiživljeni, itd,itd... to je posledica veće zastupljenosti PA kod mladjih lovaca koji još nemaju to iskustvo kao što imaju čiče koji godinama vuku stare položare. oslanjaju se na veći broj metaka u magacinu pa ospu ko švabe na somi 1915. a pored toga, problem je i u shvatanju stvari. mi smo okrenuti nemačkoj školi lova, pa su kod nas zastupljenije dvocevke i neko "tradicionalno" shvatanje (jednobojna odela, šeširi, redenici...). medjutim, kod amera je drugačije shvatanje lova, pa su zastupljenije jednocevke (bile to pumparice ili PA), maskirna odela, prsluci i kačketi. obzirom na veliki značaj televizije, taj uticaj američke škole je ostavio trag i na našoj lovačkoj populaciji, naročito mladjoj. a kod tih amera nije sve lošeNe-ne, naprotiv.

najveći problem lošeg glasa PA su u stvari parajlije koji su ih prvi počeli nabavljati u vreme kad to nije mogao svako, pa se *určili sejanjem olova "u velikom stilu", za razliku od "seljaka" sa dvocevkama. sad je PA dostupan bezmalo svakome, ali je to sejanje olova većini ostalo kao najvažniji faktor nabavke PA.

druga stvar je što sve ovo veze nema sa iž 18 HaHaHa
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Macvanski lovac
 Ne bih da se mesam mnogo,samo da iznesem jednu zanimljivost,pre nekoliko godina je jedan pocetnik u nasem drustvu kupio PA,prve nedelje lova na fazana je ispucao redenik za sat vremena,vratio se kuci po jos municije.....i da ne duzim,prvog fazana taj dan je odstrelio sa 104 metkom,nije sala,nije lovacka prica,ima nekoliko svedoka za ovo....i da ubacivao je po 5 komada u pusku,a toliko je i pucao na svakog fazana Smile
Rodjen da budem lovac

-ANUBIS-
 [xhide]Valjda se covek vratio sa neke svadbe pa je bio jos pod uticajem pa da grune koji visak srbijalovKolce[/xhide]

ssekir75
 dobro, nemojte da ste na kraj srca.prvi put bilo čoveku, želeo pošto-poto da odstreli. problem je ako tako nastavi, drugi, treći, 104ti put. a pao je od uticaj o kome pričamo, ne ume da nišani dobro pa pokušava da kompenzuje velikom brzinom vatre.

-ANUBIS-

ssekir75 kaže:
dobro, nemojte da ste na kraj srca.prvi put bilo čoveku, želeo pošto-poto da odstreli. problem je ako tako nastavi, drugi, treći, 104ti put. a pao je od uticaj o kome pričamo, ne ume da nišani dobro pa pokušava da kompenzuje velikom brzinom vatre.

Aplauz
[xhide]A shvatite omladinca nemojte mu zameriti "prvi put mu je" svi smo mi pucali prvi put kao ne solunskom frontu sto jace i sto vise problem je samo sto vremenom zelja ostaje za pucanjem ali cev slabije radiDragoljupe [/xhide]

Sturi
 Za mene lov nije da se "najedem" od ulova, to je setnja druzenje, psi a kasnije odstrijeljena divljac, mislim da je za svakog ko ovako misli dovolja puska sa dvije cijevi. Medjutim u lovu na ptice petometka je fantasticna ali vise je nekako sa mlade lovce koji su, upravo kao lovac iz ove price "104 fiseka" Smile Imam nekolike puske i dvocijevke ipetometku ali mi je najmilija IZ BAJKAL jednocijevka kalibar 16, puska stara 60 godina, nekad bila najbolja itd... lovac

ssekir75
 ima tu jedna "zvrčka". nikom nije toliko do mesa, ali ipak jeste do samog odstrela. a sve priče o šetnji, druženju, pečenju kobasice, pijenju rakije i vina, uživanju sa psima, jednostavno su "lovačke priče". da biste u svemu tome uživali nije potrebno da budete lovac. možete sve to i bez puške i odstrela. ali ste se svi ipak odlučili da budete lovci. dakle ,da nosite pušku i divljač odstreljujete iz zabave. jedini problem je što se sa odstreljenom divljači ne može postupiti kao u ribolovu - uhvati i pusti, pa se ista koristi u svrhe lonca, na veliku radost ena

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Puške sačmarice, češke proizvodnje LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 287 07.03.2022. 01:57
Crvena Zastava - Puške sačmarice LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 375 13.09.2016. 15:02
Turske sačmarice "Kral Arms" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 26 27.01.2014. 12:52
Sačmarice cal.16-iskustva i mišljenja LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 200 11.02.2013. 01:15
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,954,628 posete www.srbijalov.com