Fićo posle ovakvih upisa mogu da ti kažem da si položio lovački ispit
Što rekoše Daki i Indjijac šidski lovci treba pažljivo da čitaju ove upise i da ih odštampaju i ukoriče. Puno konstruktivnih ideja na jednom mestu i to ne samo za Šiđane nego i ostale lovce širom Srbije.
ficha007 kaže:
Daki hvala još jednom na komentarima. Šta ću, ponese me diskusija
Od onih 110.000 dinara moraš da platiš osiguranje za 500 lovaca, neka je 100 dinara po članu to je 50.000 dinara, ostaje ti još 60.000 dinara a ja misim da se od toga može napraviti dosta hranilišta, pojilišta, solišta, kupiti hrana...
A dnevnice???
A telefon i gorivo za predsednika?
A gorivo za upravnika?
U LU "Palanka-Mladenovo" (to je ona nakaradna tvorevina Brace Piškaća i Laze Šarca koji se jako nerviraju zbog izbornoh rezultata) u kojem je Piškać izabran za predsednika od strane nekoliko inicijatora osnivanja tog LU ali na 4 godine, je doneta odluka da se Piškaću za troškove telefona i goriva plaća 10000din mesečno a da se lazi Šarcu plaća 150l goriva mesečno!
+ dnevnice!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ako se ne varam, LU Srem je po broju lovaca dosta veliko LU. Fićina matematika oko članarine je na dobrom tragu, iako nije baš sve ukalkulisao.
Gde su izdaci za naknadu za korišćenje divljači, pa izdaci za zarade zaposlenih, pa za poreze i doprinose?
Lepo je razbiti članarinu na 12 rata, ali treba misliti da se svakog meseca moraju isplatiti plate, porezi i doprinosi za zaposlene (upravnik lovišta, lovočuvari). Na početku sezone je potrebno državi platiti i 30% naknade za korišćenje divljači. Potrebna je dobra gimnastika, kako bi se udovoljilo zahtevima članova za što manjom članarinom, na što više rata, a istovremeno da se obezbedi normalno funcionisanje LU. Prihodi od komercijale su uvek dobrodošli, ali kada je krupna divljač u pitanju, jasno je da svako grlo odstreljeno u komercijali, automatski znači manju kvotu za članove LU, pa onda budu nezadovoljni, jer hoće i oni da pucaju. Pa onda treba kalkulisati i sa mogućnošću da deo lovaca koji plati npr. dve ili tri rate, posle odustane od daljih uplata, imajući u vidu kako se ova kriza razmahala, sve je moguće.
Pomenuo je Ficha ulaganje u LTO, pa i kupovinu sadnica remiza.
Znam da je Ministarstvo PTŠV imalo ranije akciju besplatnog deljenja sadnica remiza - da li je neko LU iskoristilo to, i kroz radne akcije zasadilo sadnice?
Ne piše niko od Šidjana, da li je LU Srem Šid konkurisalo za sredstva iz Fonda za razvoj lovstva, na konkursu, i ako jeste, za koji projekat?
Sremac, izgleda je sindrom kvazi-lovačkih udruženja svuda u Srbiji vidljiv. rekao bi da se ovde radi o svojevrsnoj hibridizaciji lovačkih udruženja.
Taj sindrom kako vidiš iz izveštaja NO u kojem se takođe pominju i telefoni i gorivo i popravke kola, i koji je ovde prezentovan je svojstven naročito udruženjima sa teritorije Vojvodine, gde su predsednici bili bliski prijatelji Kuvara, alijas Kuma Vujice, alijas...Najvećeg lovca sa područija Srema i Vojvodine, Grofa od Monte Rume, Markiza de LSV-a
Lalo u pravu si. Tu je zaista potrebna struka. E sad se vrati na početak teme pa vidi sa kakvom strukom oni raspolažu, pa vidi šta je rađeno za vladavine BB, pa koliki je manjak, pa vidi da ni danas izgleda ta struka nije adekvatna.
Pitanje je ko tu šta može onda da planira i u lovstvu i u finansijama, koliko ozbiljno...nije to odlika samo ovoga udruženja. Svuda je isto.
Misliš na ocenjivača Svetskog prvaka u pokušaju?
I na onoga što je napravio "bajku od života"?
I na onoga koji prema meni gaji neopisivu emociju?
I na onoga koji nije smeo da se pojavi na Sajmu 2011. osim kada bi mu sa portirnice javili i da je Lala došao sam?
punisher kaže:
I LORDA OD BOSNE
????? ?????
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Nekada je ovo udruzenje vodilo racuna o tzv. udruzenjskim
lovovima . Obicno se organizovalo subotom , vecinom zbog steta na usevima .
Lovci su odlazili jedni kod drugih , druzili se , negovala se prijateljstva , druzilo se .
E onda se prethodna ekipa odlucila za napredniju stvar zvanu
komercijala . Pa je nama lovcima iz LU Srem Sid ostalo da ove lovove tj. slike iz istih gledamo na raznim lovackim sajtovama , gde su ih ucesnici ovakvih lovova postavljali , sve hvaleci u "16" loviste itd.
Interesuje me da li je i dalje na snazi zabrana koriscenja gonica visim od 42 cm. visinue, u lovistima do 500 m nadmorske visine .
punisher kaže:
Lalo u pravu si. Tu je zaista potrebna struka. E sad se vrati na početak teme pa vidi sa kakvom strukom oni raspolažu, pa vidi šta je rađeno za vladavine BB, pa koliki je manjak, pa vidi da ni danas izgleda ta struka nije adekvatna.
Pitanje je ko tu šta može onda da planira i u lovstvu i u finansijama, koliko ozbiljno...nije to odlika samo ovoga udruženja. Svuda je isto.
Punisher ja sam pomenuo struku i iskustvo a ne Lala,i nisam mislio na dosadašnji rad kao struku nego na stručna iskustva iz cele zemlje i školski obradjene primere za rad u lovištima,stručnu literaturu i sve što ide uz to,a o odstupanja u radu neka se pozabavi ko treba,sada je potrebno puno rada i pametnih poteza kako bi se prebrodio ovaj period usaglašavanja sa puno pravilnika i podzakonskih akata,došlo je vreme da su obaveze povećane a prihodi od članarina su manji zbog broja članova,potrebno je što više divljači sačuvati i napraviti zdrave situacije,a ne praviti stanja za stečaj i likvidaciju.
tebra! VaIsTiNu!
I ti i Lala ste napravili dobar upis a naročito se slažem sa delom tvog upisa "potrebno je što više divljači sačuvati i napraviti zdrave situacije,a ne praviti stanja za stečaj i likvidaciju."
Lalo koliko sam ja upoznat lu srem nije koristio sredstva iz Fonda,razlog za to je što nikad nisu imali projakat za tako nešto.
A to znači da ih tako nešto nije ni interesovalo.možda će se to u narednom periodu promeniti pa će lu imati ideje i planove za konktertna ulaganja u loviše .
Kolega ficho dobro si napisao o raspodeli i uštedi sredstava iz udruženja i naravno na koji način ih ostvariti.
Davno sam razgovarao sa kolegom iz šida i isto smo zaključili da lu nemora biti član lsv i da se ta sredstva trebaju iskoristiti za sređivanje stanja u udruženju a ne ovako "debelog guski mazati perije".
Sa tim sredstvima se može kupiti i nova lada niva ili uložiti u divljač i lovište.
A ovako si član lsv bez preke potrebe a i niko te na to neobavezuje,pa se postavlja pitanje kako naši delegati i donose takve odluke gde se tako lako odriču velikih sredstava.
Kako sam rekao dosta sam čitao razne teme na ovome forumu i dosta je na njemu bilo oko glasanja delagata po udruženjima i u organima saveza tako da o tim stvarima ne bih trošio reči. Pametniji od mene su tu diskutovali i davali svoja zapažanja tako da su moji komentari na temu rada delegata po skupštinama suvišni i nepotrebni.
Mene lično zanima kako da se udruženje podigne iz gliba u koji je zapalo i u koji pada radom nestručnih ljudi. Da se ovde na forumu javi još ljudi iz udruženja pa i drugih ljudi sa foruma sa pametnim predlozima jer kako se kaže: više glava pametnije misli.
Na UO LU "SREM" Šid je izneseno da je na konkursu koji je objavljen 2011.godine LU "Srem" Šid podnelo dokumentaciju sa projektima za izradu LTO u tri lovna revira i dobilo 180.000,00 dinara.Po rečima lovočuvara i upravnika lovišta do sada su napravljene čeke u šidskoj šumi " Cerje"(čiju izradu UO LD iz Šida nije dozvolio u dvorištu svog lovačkog doma) ,a urađena je i čeka za šumu "Visoki epuš" koja bi ovih dana trebala biti iznesena na teren!U toku su izrade jedne visoke čeke i hranilišta za divljač!POZ svima sa foruma!
wolf kaže:
Na UO LU "SREM" Šid je izneseno da je na konkursu koji je objavljen 2011.godine LU "Srem" Šid podnelo dokumentaciju sa projektima za izradu LTO u tri lovna revira i dobilo 180.000,00 dinara.Po rečima lovočuvara i upravnika lovišta do sada su napravljene čeke u šidskoj šumi " Cerje"(čiju izradu UO LD iz Šida nije dozvolio u dvorištu svog lovačkog doma) ,a urađena je i čeka za šumu "Visoki epuš" koja bi ovih dana trebala biti iznesena na teren!U toku su izrade jedne visoke čeke i hranilišta za divljač!POZ svima sa foruma!
Kolega, ne želim da me shvatiš pogrešno, ali u mnogim lovištima čeke prave članovi lovci sami, dobrovoljnim radom, i donacijama u materijalu. Pogledaj malo na temi 'Lovačke čeke' ( http://www.srbijalov.com/forum/viewth...rowstart=0 ), šta su sve lovci sami napravili - zar je problem da se nabave 4 stuba bagrema, nešto dasaka i eksera, i da se za jedan dan napravi sasvim solidna čeka, naravno akcijom lovaca? Prošle godine u mom LU su napravili mislim 12 visokih čeka, lovci članovi sami! I još nekoliko malih.
Žive pare se mogu, mislim, i pametnije koristiti, naročito kada je neko LU u teškoj situaciji, kao što je LU Srem Šid. Nemoj me shvatiti kao da popujem ili pametujem, ali ako para nema (a nema), onda se okrenite dobrovoljnom radu članova, pa prištedite. A ujedno ćete u akcijama negovati duh druženja lovaca - ne mora se družiti samo uz odstrel.
Ne zameri, molim te, na komentaru. Razmisli, pa ćeš videti da se još kako isplati dobrovoljni rad lovaca. Ljude treba animirati da rade, u početku odziv uvek bude slab, ali kasnije, ako zaživi dobrovoljni rad nekolicine, ostali se pridruže kad vide rezultate. Mora se raditi, a ne sve plaćati!
Pa zar ti u kući svojoj, neke poslove ne uradiš sam? Svako od nas plati ono što mora, a dosta stvari u domaćinstvu uradiš sam, pa ne moraš da plaćaš. E pa, isto tako i u lovištu.
Lalo odličan komentar.
Dobro je ako je udruženje dobilo neke pare na konkursu, jer to znači da se može i to odraditi.
Loše je to što kolega Wolf pokušava koliko sam ja shvatio da spočitava nešto ljudima iz LD Šid, i ako i sam zna zašto je do te zabrane došlo. A došlo je koliko ja znam jer je kako je rečeno vlasnik lovačkog doma Udruženje "Lovačko društvo Šid" i jer pojedinci koji žele da sačuvaju dom i okolinu dolaze, rade, kose, popravljaju i čuvaju dom.
Postoji i jedna grupa koja se otvoreno deklariše samo za lov i ništa drugo ih ne interesuje. Poštujem i njih. Oni ne dolaze u dom, ne rade, i ne pipaju ništa oko doma.
LU Srem tražio je da na prostoru doma pravi tih par čeka i to mu je odlukom UO ULD Šid zabranjeno. Dali je to bilo dobro ili loše neka svako ceni prema sebi.
Po meni takva odluka bila je iznuđena za sve one loše godine rada udruženja LU Srem prema članovima u Šidu, gde je BB i njegova kamarila, uključujući tu i lovočuvare, "gazdovala" kako je htela i radila šta je htela sa lovištem i lovcima ne samo u Šidu nego i u ostalim sekcijama.
Normalno je da su ljudi koji su pri lovačkom domu besni kada im ostalih 18 sekcija dođe na prostor lovačkog doma koji oni čuvaju i paze, i kada im pogazi travu, izrove zemlju sa traktorima, uništi sve kod podele hrane, a onda se okrene i ode kao da ništa nije bilo. Dom je koliko sam čuo, posle toga ličio na bojno polje. I ko ga ponovo uredi. Članovi ULD Šid. Naravno bez pomoći pojedinaca koje interesuje lov. Oni u dom ne dolaze. Osim kada se organizuje neko krkanje za sve lovce.
Nemoj kolega Wolf da zaboraviš da su ti isti lovočuvari koji su trebali da naprave te čeke jer im je to posao za koji su PLAĆENI prouzrokovali svojim (ne) radom štetu udruženju od 200.000 dinara za one dve prekršajne prijave za koje još nisu kažnjeni.
Da ne pričam o šteti koju su lovočuvari zajedno sa BB prouzrokovali prethodnih 8 godina.
Tih par čeka koje su napravili mogli su kako kaže Lala lovci u Šidu da naprave za par sati i da ih odnesu u šumu.
Nemoj od par čeka da praviš vrhunsko dostignuće. I da provlačiš kako su kao lovci u LD Šid zabranili izradu istih u prostoru Lovačkog doma. Pomeni neplaćene kirije za par meseci, neplaćenu struju i vodu koju udruženej duguje, pomeni stolove i stolice koje su odneli iz doma, a koji nisu njihovi...odoh napolje, a kuckaćemo se još.
Kolega Wolf, da li to znači da je jedna čeka 60.000 dinara. Da nije malo mnogo. Voleo bih da vidim za čega su to sve pare utrošene, a ne samo da se kaže da je udruženje dobilo 180.000 dinara. Jer ako je samo za čeke onda je malo mnogo. A ako je i za ostale objekte voleo bih da vidim šta su to uradili, gde su te objekte postavili i koliko su koštali.
Ovako je informacija nepotpuna.
Jel ima koja hranilica za visoku divljač da je napravljena da se divljač prehrani zimi kad sneg napada a nema ko da iznese hranu.
Po meni su hranilišta bilo koje vrste broj 1 što se tiče ulaganja u lovištu a ne samo čeke,šta da čekaš ako nisi hranio.
To nemislim samo na udruženje ima dosta sekcija koja nisu aktivna oko hranjenja divljači.
Upravu si ficho kad kažeš da je radna obaveza lovočuvara da prave i održavaju čeke u lovištu,normalno je da moraju povodom toga sarađivati sa društvima gde se one i postavljaju.
Ali su oni zaposleni i plaćeni za takve poslove i njihova je obaveza da to rade tokom cele godine,treba oni malo da odu u druga udruženja pa da vide šta sve radi lovočuvar u lovištu.
Ali tu je služba i uo udruženja koji postavljaju obaveze i proveravaju šta se od toga uradilo u lovištu,a ako toga nema onda nema ni rezultata u lovištu.
Sremac75 kaže:
Misliš na ocenjivača Svetskog prvaka u pokušaju?
I na onoga što je napravio "bajku od života"?
I na onoga koji prema meni gaji neopisivu emociju?
I na onoga koji nije smeo da se pojavi na Sajmu 2011. osim kada bi mu sa portirnice javili i da je Lala došao sam?
punisher kaže:
I LORDA OD BOSNE
????? ?????
Moharač upravo tako. Hranilišta i pojilišta su osnov. Ako ne hraniš nećeš ni loviti. Šta če ti čeke onda?
Lov nije samo odstrel. Ako je on primaran, a plašim sa da postaje i to pre svaga komercijala sumnjivog kvaliteta onda je to zabrinjavajuće.
Lov je prehrana, nega, uzgoj, pa tek onda odstrel. A kod nas u Šidu imaš neke koje samo ovo poslednje interesuje. Taj ne želi da ide kući praznog ranca. Tada smatra da mu je lovački dan neuspeo.
Da se razumemo nisam protiv komercijale jer je neminovna kada udruženje loše posluje i kada je radom BB i njegove ekipe dovedeno na rub propasti. Mora se spašavati pa ako treba i komercijalnim lovovima. Ali ne tako da se kako kaže predsednik komercijala u Ceriju proda paušalno za 75.000 dinara. Šta to znači neka mi neko objasni?
Ako je bilo 25 lovaca, kako je rečeno, i ako sam ja dobro razumeo, ulaz u lovište je 3.000 po čoveku i to je onda 75.000 dinara.
E sad, ako je odstreljeno 9 komada, pitanje je koliko su oni koštali, da li je bilo trofeja, da li su urađeni trofejni listovi, da li su i ti trofeji naplaćeni i koliko je tih 9 komada DS konačno izašlo pored onih 75.000 dinara, jer se znamo odstrel posebno plaća.
Meso ne računam jer se meso 5 komada DS zahvaljujući našim lovočuvarima ukvarilo i moralo je biti bačeno.
Kolika je materijalna šteta za tako nešto i da li su lovočuvari snosili odgovornost, disciplinsku, materijalnu...bilo kakvu?
Ajmo dalje oko dozvole za tih 9 komada. Kako je glasila dozvola. Da li je i ona bila "paušalna" ili je tih 9 komada bilo na dozvoli?
Mislim da nije broj DS bio na dozvoli nego se prašilo u Ceriju tog dana opasno.
Ako je odsteljeno 9 komada da li je tako bilo predviđeno GPGL-om?
Puno pitanja a nema odgovora.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?