Izbor kalibra
|
Podunavac |
Objavljen 13.05.2012. 12:08
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Za lov divokoze i muflona odličan izbor, ali za srneću divljač previše brutalan i nepotreban. Kalibar 25-06 Rem. ima energetski potencijal dovoljan i za odstrel DS i jelenske divljači, ali nije pogodan (ni dozvoljen) za lov te divljači zbog malog promera i težine zrna.
|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 13.05.2012. 23:27
|

Član

Upisa: 73
Pristupio: 08.05.2012. 21:16
|
270 kaže:
Steyr SSG 08 nije ni takmičarska ni varamint puška a po naj manje lovačka, već vojno-policijska taktička puška koja osim preciznosti za određene jedinice mora da zadovolji probijanje određenih prepreka pa je zato osim u 308W ponuđena i u dva jača kalibra 300WM i 338 Lapua M. Ovaj treći je prejak za lov sve naše divljači!
Poštovani 270,
http://www.steyr-...yr-ssg-08/
A new milestone from the developers of STEYR MANNLICHER! The new STEYR SSG 08 is the ultimate rifle for every sport shooting purpose!
Iz ovog linka se vidi da je ova puška osim namene koju ste vi naveli, namenjena i sportskom pucanju (što se uostalom može provertiti i na raznim sajtovima koji se bave long range pucanjem), i kao takva se i kod nas može legalno nabaviti za civilnu upotrebu.
Ono što bi pitao kolege na forumu, da li osim toga što je puška kabasta, ima neki pravno - zakonski ili neki interni lovački kodeks, koji bi zabranjivao njenu upotrebu u lovu? |
|
|
|
270 |
Objavljen 14.05.2012. 00:25
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
1. SSG je skraćenica od ScharfSchtzenGewehr ili ti Snajperska puška i prvenstvena namenjena joj je, i ima je u ponudi za vojnu policijsku upotrebu, a svaka takva puška može se upotrebiti uz određene modifikacije ili bez njih i za druge namene!
2. Streljačkih disciplina koje se praktikuju oružijem sa karabinskim metkom ima tolika da se sve ne mogu adekvatno pokriti ni sa 4-5 različite puške, kao što ima streljačkih disciplina koje se praktikuju lovačkim karabinima.
Zato kad kažeš da hoćeš da se baviš Sportskim pucanjem navedi i discipline kojima bi se bavio!
Ove discipline su naj češće određene ukupnom masom oružija ali ima i drugih ograničenja i pucanje se vrši na različitim distancama! Pa kad se odlučiš kojima imaš želje a pre svega mogućnosti da se baviš, ti javi da ti pomognemo u izboru!
3. Upotreba ovakvog oružija nije zakonski zabranjena ukoliko je u adekvatnom kalibru a samo zakon može da nešto zabrani (kodeks je smernica ponašanja) a upotreba ovakve puške u lovu je krajnje ograničena obzirom na težinu i dimenzije na samo jedan način lova (dočekom) čime je aosolutno neadekvatna široj lovnoj upotrebi!
Uz to ovakav izbor govori o odnosu lovca prema samom lovu, što bi ja lično protumačio kao afinitet prema "streljanju" a ne odstrelu divljači i zadovoljavanje nekih militarističkih ili streljačkih afiniteta kroz lov. Takav "lovac" sa mnom ne bi sigurno lovio, jer ni mene (niti bilo kog lovca), zakon ne obavezuje i ne ograničava u ličnom izboru sa kim ću da lovim, a ja taj izbor vršim prema onom ne obavezujućem "Lovačkom kodeksu"! |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 14.05.2012. 07:24
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Podunavac kaže:
Za lov divokoze i muflona odličan izbor, ali za srneću divljač previše brutalan i nepotreban. Kalibar 25-06 Rem. ima energetski potencijal dovoljan i za odstrel DS i jelenske divljači, ali nije pogodan (ni dozvoljen) za lov te divljači zbog malog promera i težine zrna.
imamo posebnu temu o .25-06Rem ...
mogao bih samo dodati: veoma "brutalan kalibar" na daljinama do 200m!!!
Koliko sam video na srnećoj divljači, šakalu, lisici na svim daljinama do 200tke ... kasapi
i sa "tvrđim" zrnima prosto izaziva exploziju tkiva na kraćim distancama ...... ali vrlo ravne i položene putanje
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 14.05.2012. 08:10
|

Član

|
270 kaže:
1. SSG je skraćenica od ScharfSchtzenGewehr ili ti Snajperska puška i prvenstvena namenjena joj je, i ima je u ponudi za vojnu policijsku upotrebu, a svaka takva puška može se upotrebiti uz određene modifikacije ili bez njih i za druge namene!
2. Streljačkih disciplina koje se praktikuju oružijem sa karabinskim metkom ima tolika da se sve ne mogu adekvatno pokriti ni sa 4-5 različite puške, kao što ima streljačkih disciplina koje se praktikuju lovačkim karabinima.
Zato kad kažeš da hoćeš da se baviš Sportskim pucanjem navedi i discipline kojima bi se bavio!
Ove discipline su naj češće određene ukupnom masom oružija ali ima i drugih ograničenja i pucanje se vrši na različitim distancama! Pa kad se odlučiš kojima imaš želje a pre svega mogućnosti da se baviš, ti javi da ti pomognemo u izboru!
3. Upotreba ovakvog oružija nije zakonski zabranjena ukoliko je u adekvatnom kalibru a samo zakon može da nešto zabrani (kodeks je smernica ponašanja) a upotreba ovakve puške u lovu je krajnje ograničena obzirom na težinu i dimenzije na samo jedan način lova (dočekom) čime je aosolutno neadekvatna široj lovnoj upotrebi!
Uz to ovakav izbor govori o odnosu lovca prema samom lovu, što bi ja lično protumačio kao afinitet prema "streljanju" a ne odstrelu divljači i zadovoljavanje nekih militarističkih ili streljačkih afiniteta kroz lov. Takav "lovac" sa mnom ne bi sigurno lovio, jer ni mene (niti bilo kog lovca), zakon ne obavezuje i ne ograničava u ličnom izboru sa kim ću da lovim, a ja taj izbor vršim prema onom ne obavezujućem "Lovačkom kodeksu"!
Pošto smo rasčistili da li se koristi ili ne koristi u sportskom gađanju, ostaje vaš zaključak da je upotreba ove puške u lovu dozvoljena ali bi ostali lovci takvog "lovca" posmatrali kao ludaka  |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 14.05.2012. 09:19
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Lepo sam ja rekao treba prvo pročitati lovački kodeks
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 14.05.2012. 09:24
|

Član

|
DakiNS kaže:
Lepo sam ja rekao treba prvo pročitati lovački kodeks 
Pa rekao sam da hoću, ali niste mi poslali neki link da ga skinem ako imate?
Kad ga pročitam može i propitivanje  |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 14.05.2012. 09:27
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Ko nema u voogla, ima na Googla! 
http://www.lovack...Srbije.htm
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 14.05.2012. 09:29
|

Član

|
Hvala, čitam i dok ne pročitam neću više da se javljam  |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 14.05.2012. 09:31
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Što da se ne javljaš, nismo mi Megatrend i sl., da nećemo da se družimo s ljudima koji ne znaju BAŠ SVE! 
Ozbiljno, samo pitaj, svi će pomoći koliko znadu i mogu! Po z
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 14.05.2012. 09:39
|

Član

|
Član 15.
Nije lovački pucati preblizu niti predaleko, a na krupnu divljač u glavu ili stražnjicu |
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 14.05.2012. 09:49
|

Član

|
...
Poštovaću iskusne i ugledne lovce i uvažavati njihove savete.
... |
|
|
|
duskov |
Objavljen 14.05.2012. 12:00
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Na krupnu divljač idem samo po pozivu i veoma rijetko tada nosim karabine 8,57 ili 30-06. Na sitno pušku neolučenih cijevi kal.16. |
|
|
|
veso |
Objavljen 14.05.2012. 12:32
|

Mlađi član

Upisa: 37
Pristupio: 06.05.2010. 12:16
|
Mali je broj lovaca koji mogu sebe da priuste nekoliko karabina sa razlicitim kalibrom.Ja sam za univerzalne sredje kalibre koji su decenijama provjereni u lovu kao sto su 8x57,30-o6,7x64,308.Razlike u jacini metka su male a sa njima se moze loviti sva divljac na nasim prostorima |
|
|
|
bullet |
Objavljen 06.12.2012. 19:07
|

Mlađi član

Upisa: 45
Pristupio: 06.06.2012. 00:00
|
Pozdrav kolege Zanima me koji mi kalibar preporucujete za lov DS posto mi je ovo prva lovna sezona a imam tek 19god. Ja sam zagrejao za karabin u kalibru 300 Win Mag, pa me zanima vase misljenje o tome ?
Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.
Srbijalov Admin Tim |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.12.2012. 19:23
|

Lovčina

|
MilanPnM kaže:
Pozdrav kolege  Zanima me koji mi kalibar preporucujete za lov DS posto mi je ovo prva lovna sezona a imam tek 19god. Ja sam zagrejao za karabin u kalibru 300 Win Mag, pa me zanima vase misljenje o tome ?
Lično smatram da za 300 WM nema potrebe. Sve može da se odradi i sa 30-06 Spr. Međutim ako loviš DS na kraćim distancama (pogonim), dobar izbor je i 8x57 IS ili 9,3x62.
|
|
|
|
bullet |
Objavljen 08.12.2012. 18:35
|

Mlađi član

Upisa: 45
Pristupio: 06.06.2012. 00:00
|
Pa sve zavisi, nekad je i na vecim distancama. Bas prosle lovne nedelje vepar u punom trku na 80m i poprilicno veliki, posto nemam karabin pucao sam dva puta sa jedinicnim zrnima i nista, pa sam se zato zainteresovao za neki jaci kalibar. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 08.12.2012. 19:57
|

Lovčina

|
Jedinačna zrna koja se ispaljuju iz klasičnih sačmarica nebi trebala da se koriste na daljinama većim od 50-60 metara. Iako pojedina imaju dovoljno kinetičke energije da obore DS i na daljinama do 100 metara, nišani su takvi da ne dozvoljavaju precizno gađanje na tim distancama.
Kada sam rekao kraćim distancama za karabinsku municiju, mislio sam na daljine ispod 150 metara. Do tih daljina za lov DS su bolji izbor 9,3x64 i 8x57 IS, a na daljinama preko 150 m 30-06 Spr. Smatram da za jačim kalibrom od ovih navedenih nema potrebe, osim ako možeš da si priuštiš 8x68 S.
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 10.02.2013. 07:46
|

Lovčina

Upisa: 1051
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Pošto smo rasčistili da li se koristi ili ne koristi u sportskom gađanju, ostaje vaš zaključak da je upotreba ove puške u lovu dozvoljena ali bi ostali lovci takvog "lovca" posmatrali kao ludaka [/quote]
Razlicite zemlje, razlicit temperament ljudi pa i norme ponasanja. Kod nas se guraju norme germanskih lovaca, valjda zbog veceg uticaja na Slovence i Hrvate u staroj SFRJ. Posle jednog lova u lovistu Vojvodinasuma jedan Spanac iz grupe sav radostan je uzjahao vepra i sa uzdignutim rukama vristao od srece i dizao dva prsta dok su ga drugari slikali. Lovocuvari su ga zamolili da to ne radi, odlomili grancicu i okitili trofejnog vepra a Spanac je zacudjeno gledao. Dogodine Spanac je u istom lovistu u lov poneo spanski magazin u kome svi lovci jasu veprove i raduju se na isti nacin. Doduse i meni je to neprimereno ponasanje prema divljaci. Maskirne uniforme ne volim ni ja mada imam jednu jaknu i kosulju dobijenu koju ponekad nosim. Ali opet Ameriknci i Australijanci su vrhunski lovci sa mnogo pucanja, kulturom sjajnih kampovanja u divljini gde i danas stradaju od medveda i jos koje cega i ne mozemo nipodastavati njihovu "kulturu" lova sa pretezno maskirnim dezenima i upotrebom dosta policajskog oruzja pogotovo za plinking (zvase li se) - odstrel stetocina na vecim daljinama.
Tako i nas lovac koji zeli da se okusa u dalekometnom pucanju mora da odvoji bar 3000-4000e za krabin i optiku sa kojima moze da stane na crtu ostalima a da onda vaga svoj kvalitet a ne kvalitet oruzja. A ako napravi neku SSG pusku pa posle nema para za lovacki karabin slicnog kvaliteta nek uziva u lovu koliko moze a za pirs sta da mu radimo. Sto rece moj drugar Max sto vise znam drvo plastika mi se vise svidja, pljusne kisa, spustis u baru i nastavis dalje. Pravi lovci idu u lov i u losim meteo uslovima dok neki cekaju suncanu prgnozu pa obuku nesto iz Blaserove kolekcije pa neku uzmu smekersku Beretu ili kiplaufa po mogustvu svapskog porekla i onda ponosno mogu da se setkaju pred ostalom rajom sirotinjom.
Lov je uzivanje u prirodi i divljaci i sladje mi je pivo ispred prodavnice sa pravim covekom nego rucak u Hajatu sa budalom makar bila i obucena po kodeksu;) |
|
|
|
Zlatar |
Objavljen 10.02.2013. 10:08
|

Član

Upisa: 156
Pristupio: 06.07.2011. 03:26
|
Planinko011 kaže:
Pošto smo rasčistili da li se koristi ili ne koristi u sportskom gađanju, ostaje vaš zaključak da je upotreba ove puške u lovu dozvoljena ali bi ostali lovci takvog "lovca" posmatrali kao ludaka 
Razlicite zemlje, razlicit temperament ljudi pa i norme ponasanja. Kod nas se guraju norme germanskih lovaca, valjda zbog veceg uticaja na Slovence i Hrvate u staroj SFRJ. Posle jednog lova u lovistu Vojvodinasuma jedan Spanac iz grupe sav radostan je uzjahao vepra i sa uzdignutim rukama vristao od srece i dizao dva prsta dok su ga drugari slikali. Lovocuvari su ga zamolili da to ne radi, odlomili grancicu i okitili trofejnog vepra a Spanac je zacudjeno gledao. Dogodine Spanac je u istom lovistu u lov poneo spanski magazin u kome svi lovci jasu veprove i raduju se na isti nacin. Doduse i meni je to neprimereno ponasanje prema divljaci. Maskirne uniforme ne volim ni ja mada imam jednu jaknu i kosulju dobijenu koju ponekad nosim. Ali opet Ameriknci i Australijanci su vrhunski lovci sa mnogo pucanja, kulturom sjajnih kampovanja u divljini gde i danas stradaju od medveda i jos koje cega i ne mozemo nipodastavati njihovu "kulturu" lova sa pretezno maskirnim dezenima i upotrebom dosta policajskog oruzja pogotovo za plinking (zvase li se) - odstrel stetocina na vecim daljinama.
Tako i nas lovac koji zeli da se okusa u dalekometnom pucanju mora da odvoji bar 3000-4000e za krabin i optiku sa kojima moze da stane na crtu ostalima a da onda vaga svoj kvalitet a ne kvalitet oruzja. A ako napravi neku SSG pusku pa posle nema para za lovacki karabin slicnog kvaliteta nek uziva u lovu koliko moze a za pirs sta da mu radimo. Sto rece moj drugar Max sto vise znam drvo plastika mi se vise svidja, pljusne kisa, spustis u baru i nastavis dalje. Pravi lovci idu u lov i u losim meteo uslovima dok neki cekaju suncanu prgnozu pa obuku nesto iz Blaserove kolekcije pa neku uzmu smekersku Beretu ili kiplaufa po mogustvu svapskog porekla i onda ponosno mogu da se setkaju pred ostalom rajom sirotinjom.
Lov je uzivanje u prirodi i divljaci i sladje mi je pivo ispred prodavnice sa pravim covekom nego rucak u Hajatu sa budalom makar bila i obucena po kodeksu;)[/quote]
nadam se da ćemo se upoznati i loviti na Bobiji sa Zuretom. |
|
|