Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: PRVI PARTIZAN

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
PRVI PARTIZAN
sheytan
 Ja sam uglavnom bash srne pucao sa 300wm, ali sa 11.7SP, i ako ga mozesh nabaviti, veruem da je odlichan za sve shto ima u Evropi! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Planinko011
 Zasto nema sta u lovu da se trazi sa PPU SP?
Ja bas na SP zrno 9.7 od PPUa u cal 30-06 nemam bas nikakvih primedbi u okviru ocekivanog. Uvek pravilna pecurka, ne defragmentira se, i skoooro uvek izlaz na drugu stranu sa dobrim krvnim tragom i kod DS i kod jelenske i sve svoje trofejne veprove i jelene sam njim oborio. Kad sam kupio sledovanje RWS 8x68 ostadoh nekako bez para za trofeje Smeko
Hm, cek, cek a da ja u RWS caure od 8x68 uguram 8 SP Lupa? Mislim cim zakon dozvoli.
Eh da , sa Gromom jos nisam lovio nikada jer rekoh sto da uzimam preko leba pogacu.

DOK
 Ja sam se vodio mišlju da nabavim Grom u 300WM pa da probam. Kolega Planinko nisam imao dušu loviti srndaća sa ovim kalibrom i zrnom 9,7g, ulazna rana je ok ali sa izlazne strane - pola ga nema e sad ko voli krvni trag Confused, samo iz tog razloga mi treba tvrđe zrno sa manje deformacije, za pečurku si potpuno u pravu ali kad sam i nalazio zrno bolje da ne pišem kako su izgledale okolne kosti. Nisam u mogućnosti (a pogotovo poslije novih zakona i nameta u mojoj zemlji) da nabavljam još koju pušku, čak ću i ove o klin - preći u ribolovce.

Planinko011
 Ne razumem 300wm i 30-06 imaju identicno zrno 9.7SP samo teoretski tvoje brze prodje i za nijansu se manje otvara sto mu je za srndaca isto. Mozda o ruzno izgleda ali za 300gr mesa ne moras kupovati drugi karabin ili probaj da pomeris za saku cilj iza plecke i srndac nece preci preko 30m sigurno. Ja i sa 30-06 i sa 243 ppu-om nisam imao problem a jesam sa acubond zrnom jer sam svakog trazio vise od 30m. Mani se plecke i gadjaj pluca, manje stetis meso po rebrima gde ga i nema bas.
E sad dal ces da lovis, ribolovis ili sa mrezom po leptirove to moras sam sa sobom ali SP je jako upotrebljivo zrno za ovo divljaci sto kod nas ima.

sheytan

Planinko011 kaže:
Ne razumem 300wm i 30-06 imaju identicno zrno 9.7SP samo teoretski tvoje brze prodje i za nijansu se manje otvara sto mu je za srndaca isto...

GRESHKA Smile ! Isto zrno, ali BRZE, se mnoooogo drastichnije otvara i mnogo vetju shtetu radi! Smile

Npr., da koleza DOK pookne srnu na npr. 200m, sve bi bilo OK, tj. bilo bi kao kod tyebe na 100-150m... Smile

Inache, i ja bih sa 30-06, a pogotovu sa 308w, koristio pre svega 9.7 SP! Odobreno

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Kale1204
 Sve gledam tablice na sajtu PPU i misljenja sam da je za 300WM-11,7g sp prava mera-nije toliko brzo a i ma lepu masu.
Izbegavati plecku prilikom pucanja i super...
Uostalom Sejtan rece da je pucao srnecu divljac sa 11.7g u 300WM,pa neka iznese iskustvo iz prve ruke.Smile

sheytan
 Pucao sam nekolike srne, i nijednom iole ozbiljnija destrukcija, sem jednom na 50ak meteri, u vrat, shto sve opet ima logike...

Dugo sam razmisljao i raspitivao se, da li zbog krmadi uzeti 9.7(kao, utamanitje krme i uz loshiji pogodak, jer tje se LUDO otvoriti) ili 11.7, i isqsni preporoochishe 11.7, jer je iz 300wm znalo praktichno da se RASPADNE na zimskom vepru, blatnjavom i sl.(mala daljina, naravno), ushavshi praktichno jaaaako plitko... Confused

ika

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Planinko011
 Koliko se mene cini do sada mi je pogodak u kost uvek donosio "destrukciju" pucao ja sa .243, 30-06, 8x68 u srndaca, DS ili jelena, bilo sa meksim bilo tvrdjim zrnom i to po pravilu sa.243 vise nego sa 30-06.
Dobro ja kad video da radi manje vise sam od PPUa stalno uzimao SP zrno (GROM se tek pojavio) a iskreno i slusao coveka pametnijeg od mene po tom pitanju.
Tejoretski ako je zrno brze na blizu a omasis kost pecurka ce se losije otvoriti od sporacaitanje.
E da bi to dokumentovali treba nam jedno 50 svinjcica razlicitog struka i onaj foto mikroskop, subler Lupaitd.
Ja taj 300wm probo 3 metkica i zabole me uvo i od njega i za njega pa odustao od nabavke.
Trzaj mi isti al praska za sve pareShock. Ne sporim balistiku i ucinak na 250-300m ali nismo jedan za drugog. E sad siguran sam da je i srndacu i DS svejedno dal je 8x57, 30-06 ili 300wmRotilj

DOK
 Nisam mesaroš onih 300g) a meso rijetko kad upšte uzmem iako ga ne plaćam, pišem samo o onome što sam doživio. Sa SP divljač mi nikad nije otišla dalje od 10-tak metara ali sam uvijeek bio razočaran izlazom (namjerno neću reći izlaznom ranom). Ne znam da li PPU ima grom u 300wm a ako ga ima probaću ga mada sam ia sa ovim što sad koristim prezadovoljan.

DOK
 Evo pronađoh, samo još da pokušam ovo nekako nabaviti kod mene..........

http://www.prvipa...arch_r.php

Planinko011

DOK kaže:
Nisam mesaroš onih 300g) a meso rijetko kad upšte uzmem iako ga ne plaćam, pišem samo o onome što sam doživio. Sa SP divljač mi nikad nije otišla dalje od 10-tak metara ali sam uvijeek bio razočaran izlazom (namjerno neću reći izlaznom ranom). Ne znam da li PPU ima grom u 300wm a ako ga ima probaću ga mada sam ia sa ovim što sad koristim prezadovoljan.

Prvo ja nikada ne bih upotrebio tu kod nas lovaca pogrdnu rec "mesaros" ako neko koristi meso divljaci u ishrani.
Naime za mene je mesaros onaj koji puca krmacu pred prasicima zato sto krmaca ima 150kg a prase 15kg, drugo za onog koji smisli da na nekoj proslavi poput svadbe, punoletstva, rodjendana pokaze zvanicama kako je on eto silan lovac pa smisli da mu treba jedno 5-6 srna (do kojih je teze doci na eticki nacin nego do srndaca u medalji) da bi se pokazao kakav je lovac i domacin, dalje za one koji love fazana i zeca pa kad dodju u sumu prepune pp ili 4-kom omlate srnu jer je veca od zeca itd, itd

Ja lovim pre svega da bih proveo neko vreme u prirodi sa svojim mislima i uzivajuci u pejsazu i divljaci koju ne lovim tog dana. Nakon toga lovim ako izadje interesantan trofej odlicno i na kraju meso obavezno uzmem da ne ispadne da lovim zbog sujete i obesti a sa kojim jednom ili dva puta godisnje krckam kotlic i skupljam drugare lovce i geometre.
Sada kada imam decu pitanje je da li deci da u ishranu ubacim meso iz kasapnice spricano i hranjeno GMO sojom ili sta znam cime ili da im serviram malo jelenskog mesa odstreljenog u legalnom lovu i placeno po cenovniku.
Tako da koriscenje mesa divljaci ne smatram nikakvim mesarenjem ako si se u lovu pridrzavao zakona i lovacke etike.

A da ponovim jos jednom destrukciju pravi udarac u kost, naucnici raznih proizvodjaca kada konstruisu zrna i naucnici na institutima vezanih za lov posmatraju upravo dve stvari a to su koliko divljac odredjene biomase odvuce sa mesta nastrela i stetu koju zrno pravi na mesu.
A ako imas neke drugare ili na netu mozda ima slika stete napravljenih sa .223 ili .243 (sa Acubondom i NP sam pravio i goru stetu udarcem u kost) sa tvrdjim zrnima udarcem u kost videces da SP jako lepo radi svoj posao na divljaci mase ispod 150kg.

Kile_
 Moje neko iskustvo sa ppu za 300 win mag. Par godina sam lovio sa 11,7 g divlje svinje i sto se tice mog misljenja i vidjenja zrna nakn odstrela nadjenog u divljaci je da je zrno kako bih rekao mekano i da se olovo u njemu kruni.
primer ako je pogodak u meko zrno se otvori rasturi unutra i ostaje ne probija svinju. A ako je pogodak u kost plecku ili kicmu rasturi se u sitne komadice i desilo se da divljac nosi.

nakon toga sam pucao sa federal 180greini i mogu reci da je metak zakon zakona.nazalost samo jednu kutiju sam imao.

sada lovim sa ppu grom 11g i nisam zadovoljan jako tvrdo zrno malo se otvara ako dobije kost dobro je probija bez problema i izlazi na drugu stranu.
ali ako dobije u meko prosvika divljac ranjava i odlazi.
Samo 300 i 4x4

krilas
 Kolege, imao bih jedno pitanje, naime interesuje me zna li neko gde IMA kompletna proizvodnja PPU-a u pordaji, jer neki nasi trgovci pisu da imaju kompletnu proizvodnju necega u prodaji (ponudi), municije oruzja itd, a kad odes tamo ono sipak! Zna li neko da li ko da li sam PPU vrsi prodaju fizickim licima, odnosno ima li maloprodajni objekt?
Siroma

Kile_
 Nisam siguran da je negde ima, mozda Snajper Bg ali mozda...
Da li pri fabrici ima neka prodavnica??
Samo 300 i 4x4

krilas
 Ne Kile nemaju! Provereno! Jedna firma u KG pise da ima komplet proizvodnju Zastave i PPU-a po fabrickim cenama, ja odo tamo a ono sipak, i sto se tice municije i sto se tice puska, jedna firma u Pozarevcu takodje pise da ima kompletan asortiman municije i oruzja (Baikal) ja odo a ono sipak, jedna druga iz Novih Banovaca ima sve po vrlo povoljnim cenama , ja opet odo ali sipak skoro da nema nista od onog sto ima na sajtu i td itd. To nazalost tako funkcionise kod nas!
Siroma

Kile_
 Pa da tako je kod nas za sve, reklama dobra preko telefona ima i sve moze..odes tamo i razocaras se....
Samo 300 i 4x4

DOK
 Kolega Planinko, pod tim "mesaroš" sam upravo mislio ono što ste vi napisali, meni je lov na prvom mjestu razonoda, odmor, druženje.... nisam jedanput vodio djecu sa sobom i u miru smo sa čeka posmatrali životinje u sumrak kako se izvlače na pašu.
Evo sad vodim borbu da se ne odstrijele dva mlada srndaća (šiljkana) koji dolaze pod friško napravljenu čeku a znate koji odgovor dobijam - "pa tu ništa drugo nema". Moralna kriza je u svim segmentima pa i u lovu ali to je neka druga tema.
Što se tiče geometara i kod mene su često uz kotlić ali tu samo mjere šta je unutra! iveli

spaleph
 Интересује ме означавање муниције ППУ, наиме купио сам двогодишње следовање муниције за 243, наводно исте серије кад дођо кући у пола је на чаурама означено ћириличним ППУ пола латиничним PPU па контам да нису ови са латиничним ознакама за извоз. Визуелним прегледом има разлике у дубини претловања на латиничним се скоро не види назубљени део док на ћириличном се нарецкани део види скоро 2мм. Е сад има ли ту разлике, нисам још увек пробао на мети ?

AcaNik
 Ако ти није проблем и не треба ти, сачувај те чауре Smile

canis aureus

spaleph kaže:
Интересује ме означавање муниције ППУ, наиме купио сам двогодишње следовање муниције за 243, наводно исте серије кад дођо кући у пола је на чаурама означено ћириличним ППУ пола латиничним PPU па контам да нису ови са латиничним ознакама за извоз. Визуелним прегледом има разлике у дубини претловања на латиничним се скоро не види назубљени део док на ћириличном се нарецкани део види скоро 2мм. Е сад има ли ту разлике, нисам још увек пробао на мети ?

Ista serija?!?
Kako bi se označavala da nEje ista?!?
Kad si već pazariJo ... prvo koristi "ćiriličnu" pa posle ponovne probe na strelištu "latiničnu" a mo'š i obrnuto Confused
Slično sam tako nešto i ja pazariJo, samo nEje bilo iz "iste serije" ... i bilo je "lepog" odstupanja na meti.
Najbolje je, što se PPUa tiče, iz svake kutije pa na probu Confused
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Prvi Damski lovački klub u Srbiji LOVAČKA UDRUŽENJA 69 26.08.2016. 22:37
Moj prvi lovački pas KINOLOGIJA 13 03.07.2014. 20:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,069,540 posete www.srbijalov.com