Da prijatelju, čudiš se što ne znaš, pa ti si iz njegovog udruženja pa je sasvim normalno da ne treba da vas pita, druge je pitao i tražio podršku.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Dobro, ajd bar tako da ga imamo kad ga nemamo u nekom formatu, što bi bilo mnogo bolje. I šta kaže koliko mandata može biti jedna ista osoba biti birana za predsednika LSV.
Mandati se spominju samo u čl.37 stav 5.
"Predsednik (misli se na predsednika skupštine) se bira istovremeno sa organima saveza i mandatom od 4 godine, sa mogućnošću ponovng izbora za još jedan mandat."
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Da li se zna, da li je neki kandidat sakupio podršku 15 LU, koliko statut traži za isticanje kandidature? Ili su ova dva imena u opticaju nezvanično?
Sremac75 kaže:
"Predsednik (misli se na predsednika skupštine) se bira istovremeno sa organima saveza i mandatom od 4 godine, sa mogućnošću ponovng izbora za još jedan mandat."
Da li ovo znači onda, da se analogno predsedniku skupštine, i predsednik LSV ne može birati više od 2 mandata? Ja to tako razumem.
od 57 udruženja mislim da će oboje ući u utakmicu, i ima čak prostora za trećeg. Pitanje je dilovanja ko će imati većinu, verovatno neće biti 57 delegata na izborima ali oko 50 hoće, znači maksimalno ko bude imao glasove 26 delegata zvaće se predsednik.
E sad, u vezi izbora i podrške nekom kandidatu:
meni bi bilo normalno, da kandidat koji traži podršku nekog LU, predstavi svoj program rada, i da se lovci-članovi opredele kome da daju podršku.
Ovako kako se radi, mislim da u startu nije dobro: podrška se traži direktno od delegata u skupštini LSV, znači od pojedinca, a to su uglavnom istovremeno i predsednici LU (najčešće). Lovce opet, po milioniti put, niko ništa ne pita! Pretpostavljam da u obezbedjivanju podrške padaju obećanja, nude se možda neka mesta u UO LSV, ili drugim organima, pa se onda delegat možda opredeljuje po tome šta se NJEMU nudi, a ne šta se nudi lovstvu i lovcima.
Ovakav način rada je po mom mišljenju obesmišljavanje delegatskog sistema na kojem funkcioniše LSV. Stvara se grupa od 50-ak ljudi koja kroji kapu za 20 hiljada lovaca, ne pitajući puno lovce. I posle se čudimo kad nas ne informišu, kad rade šta i kako hoće, i kad sami sebi polažu račune, pozivajući se na stavove skupštine, ili UO, u kojima su delegati koji odlučuju i glasaju po svom nahodjenju, ne pitajući lovce (opet). Krug zatvoren. I sad mi treba da se nešto kao tu mislimo, ko će biti kandidat, i ko će biti 'izabran' predsednik? Manite se, mislim da se možda radi o čistoj trgovini, po sistemu 'ti meni danas, ja tebi sutra', a to bi bilo izrugivanje demokratiji.
Stvarno bih voleo da znam, kakve namere imaju kandidati, ako su imena tačna, da li misle da nastave po sistemu svojih prethodnika, ili nameravaju da uvedu neke promene, koje su neophodne, i zbog lovaca i lovstva, i zbog novih propisa i sistema lovstva, i zbog ingerencija koje su zakonski date savezu. Informisanje, samo to za početak! Detaljne info, zvanično - ko su kandidati, ako ih ima, šta i kako misle da rade, koga misle da uzmu za saradnike, itd.
Ako padnu na ispitu informisanja već pri kandidaturi, onda ne mogu očekivati ništa bolje, ubuduće.
Sremac75 kaže:
Da li ovo znači onda, da se analogno predsedniku skupštine, i predsednik LSV ne može birati više od 2 mandata? Ja to tako razumem.
Ne bih se smeo upustiti u tumačenje ove odredbe!
Ali hoću!
U prilog tome da se ova odredba analogno odnosi na sve ostale organe LSV govori to da u odredbama o izboru organa ne piše ništa o mandatu na koji se biraju.
Ako se ovo ne odnosi na ostale organe onda bi to značilo da se biraju na neograničeno vreme, što je malo verovatno.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Po ovom pitanju, koliko sam upoznat, bilo je trvenja i u savezu, pri čemu je ipak prihvaćen stav gospodina Grdinića, da se ova odrdba odnosi i na predsednika saveza, što je i po meni logično, ako već preciznije nije navedeno, zato moje iskreno priznanje pravniku saveza, na časti i poštenju.
Ili je takav stav zauzet nakon pristizanja informacijama o eventualnoj podršci sadašnjem predsedniku LSV!
To nećemo saznati, ali i ja sam bliže tom stavu nego onom drugom.
Sve u svemu, do ovog problema je došlo samo zato što je Statut nedorečen i podložan tumačenju, a to se nije smelo dogoditi!
Ja nemam statut, pa ne mogu o njemu govoriti, ali ne sumnjam da je ipak napisan da dobrim delom zadovolji one koji su ga poručili, a to obično ide upravo sa nedorečenostima, pa zatim slobodnim tumačenjem tih nedorečenosti, u njihovu korist, normalno sistemom ko glasniji taj jasniji.
ovde se očigledno radi o igri reči,verovatno su hteli da ustede na papiru pa nisu više puta ponavljali ključnu reč i na koga se odnosi.inače je gosp.Beuković kod nas na konstitutivnoj skupštini udruženja održanoj 06.03.2011 zastupao stav o transparentnosti statuta sa kojim treba da budu upoznati svi članovi i kako ga nemožemo verifikovati dok ga svi nevide,pitam se kada smo mi kao članovi videli statut LSV-a?
Pa od usvajanja Statuta je prošlo SAMO 7 meseci!
I šta je on uradio povodom toga da svi vide Statut?
A sada će još reći da Statut ni ne važi!!!
Mislim ipak da je Slobodan Grdinić častan čovek i da neće dozvoliti manipulacije sa statutom i njegovim tumačenjem, bar koliko to bude bilo u njegovoj moći.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?