Ja mislim da nema svrhe pričati više šta je bilo i kako je bilo, manje-više sve je jasno.
Treba sada jako brzo raditi u pravom smeru, da bi se zaustavio odliv članstva saveza, i da se lovstvo u Vojvodini (i ne samo u Vojvodini) počne oporavljati.
Svaka nova garnitura mora dobiti odredjeno vreme da se konstituiše i da počne da radi. Uglavnom se to vreme naziva 'akademskih 100 dana', što u ovim trenutnim okolnostima mislim da predstavlja luksuz, jer nisam siguran da lovstvo ima toliko vremena. Ako se proćerda još tri meseca na onih izgubljenih nekoliko prethodnih godina, ode mast u propast. Zbog toga bih molio kolege da se uzdrže barem par meseci od raznih unapred kritika - pustite novi sastav uprave saveza da pokaže šta može i u kom pravcu će da krene. Tako smo isto radili i kad je Pažin izabran, trudili smo se da mu pomognemo koliko je u našoj moći i da ne dočekujemo 'na nož' postupke. Hajde da i sada postupimo isto tako, red je.
Slušao sam priče nekih iskusnijih i mudrijih ljudi koji su govorili da za jednu proćerdanu godinu u životu ti treba barem dve godine da nadoknadiš izgubljeno, a za to vreme gubiš nešto drugo. E ja mislim da je LSV sada u takvoj situaciji, da mora da se trka sa vremenom. Nemojte da im odmah otežavamo, ima vremena, ako počnu da brljaju, lako ćemo spustiti ručnu i uključiti tastaturu u petu brzinu...
A problema u lovstvu i u LSV milion... Objektivne teškoće i raniji subjektivni propusti, kombinovani, daju prilično lošu osnovu za novi početak. Šanse ima, ali mora jako brzo da se radi.
IvicaL kaže:
Bas interesantno,... kako dodjem na ovu temu, a od prisutnih ima barem 3 gostiju
Ko kanda se prati ova tema i van krugova clanstva,... e to je lepo ;)
Ivice, pa ne da prate nego su uveli i smenski rad dežurstava na Srbijalov, znam to, provereno. I ne samo to: vidiš da već treći ili četvrti provokator za mesec dana (svake nedelje neki novi) uklizava na ovu temu i pokušava da provokacijama razvodni diskusiju i skrene temu u pravcu gde se neće baviti LSV-om i vojvodjanskim lovstvom, nego trivijalnim pričama 'ko je koga i gde namestio', ko je kome smestio, ko je sa kim pio kafu a ko je merkao crnke, a ko plavuše, i ostale gluposti.
Brat Gedža je lep upis postavio, krsti se čovek šta se sve ovde piše, ja pokušavam da temu držim pod kontrolom, ali ovi raznorazni 'šabani' i šatro 'naivni' kao mušice nasrću novi i novi, po svaku cenu bi da miniraju ozbiljnu diskusiju. Čak počinjem da tripujem da je to nekako orkestrirano.
Izgleda da ovde samo moja admin scripta radi, ostalim kolegama nestalo goriva? Imaćemo mi jedan lep 'čapraz divan', vidim ja.
Ovde uvek neka rasprava ali izgleda samo u jednom smeru.Koliko primećujem ovde ima tabu tema,a bogami ima i onih tema tipa opleti po pojedincu.Mnogo se piše po šiframa ili nepovezano pa pola nerazumem,ali suština je da se ovde raspravlja o desavanjima u savezu.Kuloarske priče treba da budu marginalna stvar ,a rad saveza na prvom mestu.Ali ovde se baš svašta napisa i ništa nije rečeno.
Malo sam razmišljao (dokon čovek, štaćeš ), koji bi, posle konstituisanja organa i tela saveza, mogli i trebali da budu prvi potezi novog rukovodstva LSV (osim Beukovića), i tu imam neke dileme u kojima nisam načisto šta bi bilo bolje.
Kao prvo, treba imati u vidu da su na redovnoj godišnjoj skupštini LSV donete neke odluke, koje obavezuju i novo rukovodstvo. Sad se pokazuje mala 'tempirana bomba' i objašnjenje zbog čega se (neuobičajeno) odvojeno sazivala dva skupštinska zasedanja, prvo redovna skupština, pa za mesec dana izborna!? Em troškovi duplirani, em smicalica za eventualne promene - ta ideja mi jako liči na Beukovića, ali ne smem da tvrdim!! Tako je novom rukovodstvu ostavljeno 'kukavičje jaje', vezane su im ruke da moraju godinu dana da rade onako kako su im prethodnici zacrtali, ili tako, ili da sazivaju vanrednu skupštinu, treću u istoj godini, i da traže usvajanje novih smernica od skupštine. Tu pre svega mislim na finansijski plan poslovanja saveza, i na visinu članskog doprinosa. Imajući u vidu izneti program Milovančeva pre izbora i njegovu ideju da članarina može da ide ispod 1000 dinara po lovcu, novo rukovodstvo treba da stavi prst na čelo i dobro razmisli koje stavke iz članarine treba izbaciti, koje treba ostaviti kao opcione, a koje treba da budu obavezne. Ja lično sam upravo za sazivanje vanredne skupštine koja bi pokazala radikalan otklon od dosadašnjeg načina rada.
Mislim da kao prvo i osnovno treba skinuti sa lovačke grbače glasilo saveza, jer sam siguran da u 90% slučajeva to glasilo služi uglavnom za promociju rukovodstva, a ne za kritičko pisanje - da li razmišljati da se glasilo saveza prepusti tržištu, pa ko hoće neka ga kupuje? Ja mislim da treba, ali da u tom slučaju nema ekonomske računice da se uopšte izdaje tako nešto - prodati tiraž neće moći da pokrije troškove, da se kladimo. Skidanjem prinudne kupovine glasila LSV lovci bi se rasteretili za oko 5-6 miliona dinara, a to je u ovoj krizi itekako lepa para koja bi poslužila za unos divljači u lovišta, ili za hranu za divljač... Dakle, glasilo bi trebalo da otpadne, jer mislim da u ovoj situaciji predstavlja čist luksuz i prevazidjen način informisanja. Informisanje o radu saveza, obzirom na evidentnu ekspanziju interneta čak i u manje razvijenim i manje obrazovanim sredinama, treba drastično pojačati i težište prebaciti na internet sajt saveza, iako je nečijom 'pameću' takav vid informisanja o radu saveza potpuno zapostavljen, neozbiljan, neažuran i neobjektivan. Potcenjuju i ne razumeju neki sajber zaostali ljudi u LSV moć interneta - nek pogledaju šta radi Srbijalov i kakav uticaj ima, pa će valjda razumeti! Ili što je još gore, razumeju sve, ali namerno neće da rade kako valja?!? A onda još imamo nonsens da upravo takvi koji su tatalno zapustili sajt saveza non-stop pilje u ekrane i prate rad ovog portala Srbijalov, umesto da sednu i časkom naprave i ODRŽAVAJU svoju uticajnu prezentaciju?!? E tu je muka, treba raditi, a nisu baš naučili da puno rade, više vole da se zahebavaju nego da rade. Nema nikog da im kaže i da ih nauči oko interneta? Pa klinci prave svoje lične prezentacije po Fejsbuku, neki i svoje lične sajtove, koje ažuriraju i održavaju, a dosadašnja ekipa u LSV nikako da se pokrene u tom pravcu, i pored deklarativne priče kako 'bi trebalo, evo sad ćemo, ubuduće ćemo' bla bla... Pa internet prezentaciju su napravili pre cca 3 godine i to kad smo ih mi sa Srbijalov i ja lično pritisli opasno! E pa evo im gratis ideje šta da rade, časti čika Lala novo rukovodstvo. Neće se puno postići u animiranju mladih samo ako se ide po osnovnim školama, kako je Pažin predlagao, to mora biti debelo logistički praćeno i saveremenim pristupom klincima, a to podrazumeva i Fejsbuk i Twiter naloge, i naravno i obavezno internet prezentaciju saveza koja se neće baviti promocijom rukovodstva nego PROMOCIJOM LOVA!!! Pa sunce ti ljubim, ako ništa drugo, stavi neku lovačku igricu na sajt da klnci virtuelno pucaju i odstreljuju, ako smo mogli mi to da uradimo na Srbijalov, zašto ne bi mogao i savez na svoj sajt? O promociji lovnog turizma u Vojvodini da i ne govorim - sramota je da na internet sajtu LSV stoje onako kilave i neažurne sindikalne socrealističke prezentacije lovnog turizma - pa na našim temama posvećenim lovu recimo srndaća, divlje svinje ili sitne divljači ima puno priča, slika i video snimaka koje su 'majka Mara' promocija za ono što piše o lovu i lovnom turizmu na sajtu LSV. Neću više da pišem o tome jer ću se iznervirati, neka razmišljaju o tome oni koji su birani da rade u organima LSV. Dalje, Komisija za informisanje je do sada po mom mišljenju očajno radila, i tu treba dobro paziti koga stavljati, jer oni treba da javnosti prezentuju rad LSV, a kako da prezentuju nešto ljudi koji možda jedva da znaju da uključe računar, a kamoli nešto drugo? Možda da se bave izdavanjem zbirki pesama koje sponzoriše LSV, kao što to nedavno beše? Sramota! I tu opet lična promocija.
Dalje, treba dobro protresti komisiju za uzgoj divljači, njen dosadašnji rad i rad pojedinih ljudi u toj komisiji. I tu mislim da je članstvo u toj komisiji nekim ljudima više služilo za ličnu promociju i eventualno nabacivanje nekih simpatičnih honorarnih poslića (elaborati za prihvatilišta, elaborati za poligone itd.), umesto da je ta komisija SLUŽILA lovcima i LU da unaprede lovišta i divljač. Šta je ta komisija uradila povodom inicijative 'zelenih' o zabrani lova na prepelice i grlice? Pa predsednik te komisije je bio na onom sastanku gde je doneta 'Palićka deklaracija' u kojoj piše da su svi prisutni saglasni da....! Pa je posle isti predsednik Komisije doživeo po mojoj proceni pravi debakl u suočavanju sa predstavnicima 'zelenih' kod Jeremije na TV Lorist! Demolirali ga zeleni u fulu! Ja sam lično molio istog predsednika komisije telefonomm da reaguje na Palićku deklaraciju i na zvanično saopštenje sa tog sastanka, jer je maltene ispalo kao da se predstavnici LSV slažu da se ovde mora redukovati lov na prepelicu i grlicu - reakcija i to kilava i mlitava je usledila tek za oko 3 meseca! Možda se bojali autoriteta pokr. sekretara za zaštitu životne sredine, Puzovića? Milovančev, povodom ovoga, na skupštini LSV za govornicom jasno reče podatak da je ranije u Vojvodini odstreljivano 40 000 prepelica, a da se odstrel poslednjih godina vrti oko cifre od 20 000! Pazi računicu: 15.870 vojvodjanskih lovaca skupa sa lovnim turistima, odstreli 20 000 prepelica?!? Svaki čovek lovac po jednu prepelicu u proseku?!?O kakvoj redukciji lova pričamo? Pa već je redukovano, aman! Postavio sam ja ovde na portalu na temi 'Prepelica' neke snimke kako se u nekim zemljama mrežama hvataju ogromne količine prepelica! A svako ko je bio recimo u Tunisu na letovanju mogao je da vidi konstantnu ponudu prepelica na jelovniku hotela i restorana - to su u pitanju stotine hiljada ako ne i milioni primeraka, sigurno! Koga onda ovde 'zeleni' kecaju u mozak? Vojvodjanske lovce?!? I to još uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata, i uz pomoć državnih Zavoda za zaštitu prirode, pokrajinskog i republičkog?!? A zašto g.Puzović malo ne zadje po ataru da pogleda kako se uništavaju staništa, da vidi kako se frljoče otrov po njivama, da šefovi oba Zavoda pogledaju kako se uništava i gubi fond divljači? Zašto ne pomognu lovcima nego nas cimaju bez potrebe, nisu lovci problem, ali mogu da budu deo rešenja problema!!!
Neka me anatemiše zbog ovog pisanja ko god hoće, baš me briga. Ko se prepozna u prethodno napisanom, sam sebe je označio.
Pravna pomoć saveza se svela na dobru volju Slobe Grdinića da li će kad stigne nekom nešto pomoći ili neće, a da li se i tu malo honorarisalo od prilike do prilike, ostaje da se vidi, to bi bolje mogli da kažu po upravama nekih LU. Stoji i činjenica u fin. izveštaju o radu saveza da je g. Grdinić dobijao godišnje bruto oko 250-300 hiljada dinara!? Za čega? Pa ako se neko prihvati obaveze rada u organima i telima LSV, ja podrazumevam da je to pre svega čast, i da to rade ljudi koji svojim radom žele da pomognu savezu, a ne da mlate dnevnice, putne troškove, honorare i slične stvari! Ako može Milovančev da se unapred odrekne i dnevnica, putnih troškova i službenog auta (slatka lepa nova Octavia, nabavili pod sumnjivim okolnostima prethodnici), onda ne vidim zašto bi neki drugi arčili resurse saveza - nek se malo žrtvuju, da se savez oporavi od dosadašnjeg shvatanja učešća u radu organa saveza! Nema love, i tačka! Nema dnevnica! Putni troškovi isključivo za one koji dolaze npr. iz mesta koja su udaljenija od recimo 50km od mesta održavanja sednica. I to je to. Da vidiš koliko para će da se uštedi! Kakvih 1000 ili 1500 dinara delegatima za skupštinu? Ne dolazi u obzir! Za čega? Za blejanje u prazno, ćutanje, nerazumevanje razloga zašto uopšte neki delegat i sedi tu i šta treba da radi? Okanite se više prevazidjenih vremena i arhaičnog načina razmišljanja, kriza je gadna, upropastićete savez takvim načinom rada! Kad bih hteo da budem skot, da sam predsedavajući skupštine, ja bih naložio da svaki delegat izadje za govornicu i izvrši analizu barem jedne stavke u recimo izveštaju o radu, ili finansijskom izveštaju! Kao na ispitu, da vidimo kolega šta ste vi pripremili za skupštinu!? Joooojjjj kakav bi to cirkus bio, kladim se. Cirkus Monti Pajton! Smehotresna olimpijada! Mislim da pola njih ne bi znalo ni da bekne, a kamoli da suvislo obrazloži nešto. Ali i glas takvih se broji jednako kao i glas onih koji znaju da rade i diskutuju. Pa ti vidi.
Dalje: mislim da bi u vrlo bliskom vremenu glavnu ulogu morala da ima statutarna komisija, ili neko ad hoc formirano telo koje bi se bavilo izradom novog Statuta LSV. U novom Statutu, koji treba da se prilagodi Statutu LSS, onom nesretnom koji je Šormaz progurao sa onim lovnim okruzima i organima i skupštinama tih organizacionih formi, i uvodjenjem još jedne stepenice izmedju lovaca i 'krovnog saveza'. Onog Šormazovog Statuta koji je predvideo da SAMO LU iz Vojvodine NE MOGU biti direktni članovi LSS, nego MORAJU da članstvo u LSS ostvaruju preko LSV! Kako izbeći zamke koje je takvim, po meni blentavim, Statutom idejni tvorac i pisac ugradio, nije pitanje za mene, nego za buduće kreatore novog Statuta LSV. Lično mislim da bi oko tog Statuta i LSS i LSV trebalo malo priupitati g.Zamenika, a bogme i g.Grdinića, šta je pisac Statuta LSS hteo da kaže, i čemu služi prihvatanje takvih stavova u Statutu LSS? Kladim se da ljudi znaju odgovore zašto je tako radjeno, i šta se htelo postići. Pa neka objasne novom rukovodstvu zašto se predlagalo i pristajalo na tako nešto! Strah od odliva članstva LSV (?) pa hajde da ih zeznemo Statutom, da zabranimo nešto, recimo slobodu udruživanja?!? Kakve gluposti, Bog da sačuva (ne onaj Bog koji hoda)! Budi pravi servis lovaca a ne deklarativni, pa te niko neće napuštati, i sa zadovoljstvom će finansirati rad saveza!!! Jel to tako komplikovano? Nije, ali se mora prvo isključiti svaka želja pojedinaca, kakvih itekako ima po organima i telima LSV, za ličnu promociju i korist, pa da vidiš kako može da se radi! NIR-ovaca, grebatora, gratis-lovaca i njihovih dnevnica mi je pun nos, a i mnogim lovcima u upravama po LU.
Imam ja još nekih ideja, vezano za recimo Vojvodjanski lovac: ovu ćerku firmu treba ili ugasiti, ili prepustiti tržištu, a u svakom slučaju je skinuti sa članarine! Resurse i logistiku saveza NE MOŽE da koristi ta firma više, neka nadju sebi poslovni prostor, cene zakupa kancelarija su drastično pale! I naročito je opasno da zaposleni u Vojvodjanskom lovcu maltene prezentuju LSV, jer kad udješ u prostorije saveza, neupućeni nemaju pojma da je tu sedište dva pravna lica, i vrlo često i ljudi koji su lovci brkaju ulogu ljudi iz firme Vojvodjanski lovac, sa ulogom ljudi iz uprave LSV!!! A to se može debelo iskoristiti i naplatiti, jel tako? Pa hajde da pričamo otvoreno: jel se uvek kaže na terenu 'dodji u savez', a onda ovi koji ne razumeju baš stvari, ostanu ubedjeni da su Zeremski, Kunovac & co baš predstavnici saveza!!! Pa tako je isto bilo i kad su ti veselnici crtali granice lovišta po Vojvodini za nezakonito ustanovljenje i dodelu! I cela država to zna, i ministarstvo, i Uprava za šume, i Sekretarijat, mi sa Srbijalova smo prvi, i jedini, rekli 'CAR JE GO', ali je ekipa predvodjena Pažinom i Beukovićem (naročito) gurala tu priču - sećam se da je Beuković govorio 'sad je prilika da svako dobije ono što hoće', a čelnici saveza su kao mantru ponavljali 'ko god misli da može sam, treba da podnese zahtev' i slične stvari, pa su na taj način vrlo uspešno razbucali nekadašnja jaka i velika LU po Vojvodini (osim svojih LU, tu nisu dirali), jer su bili svesni da bi predstavnici jakih i velikih LU itekako imali snagu da im se suprotstave u traljavom radu LSV. 'Zavadi pa vladaj'! Dali su šansu raznim nedoraslim i nesposobnim ljudima koji su mislili za sebe da su lokalni šerifi, da formiraju mala i slabašna LU koja nemaju ekonomsku perspektivu, nego se u nedostatku para od članarine okreću pražnjenju lovišta i prodaji divljači, pa dok traje nek traje! Rezultat svi vidimo: opustošena lovišta, odliv članstva, nikakav lovni turizam.
E tu su LSV i firma Vojvodjanski lovac (koja je čest formalni upravnik i takvih lovišta) propustili priliku da povuku ručnu kočnicu i da zaustave propadanje, da objasne usijanim glavama da ne može svako selo imati LU, jer neće moći da opstane! Nisu to radili, a i što bi, baš ih briga, njima je bilo dobro! Posle nih makar i potop!!!Čini mi se da je rodonačelnik takvog pristupa bio upravo g.Zamenik, a da su mu ostali debelo pomagali! Njima je bila 'bajka od života', jel tako Beukoviću? O gospode Bože koji hodaš! Sad idi pa objasni ljudima kako da finansijski skrpe lovnu godinu, kad ih mlatnu i tekući troškovi, a i troškovi koje zakon predvidja, onaj zakon na koji je g.Zamenik ispred lovačkog saveza lično dao saglasnost na odredbe zakona tadašnjem ministru Draginu (ako se ne varam njegovom bivšem studentu?)! Pa posle kad je video na šta je dao sagalasnost, onda nastala frka, ali mleko je već bilo prosuto. I šta ćemo sa odgovornšću za učinjenu, i sa odgovornošću za neučinjeno? Koja će do kraja biti cena koju vojvodjanski lovci moraju da plate za učinjeno i neučinjeno, od strane čoveka koji više od 10 godina kreira politiku LSV? Dokle smo stigli? SRAMOTA! I taj gospodin se još raduje kako je jedva pobedio ženu koja mu je bila protivkandidat za mesto zamenika, umesto da posle izbora Milovančeva časno podnese ostavku kao član bivše garniture (kao što je uradio Irmenji). Pobedio je ženu koja je u trci učestvovala isključivo sa svojim rezultatima, mogućnostima i skromnim resursima, bez logistike saveza, i uz malu pomoć nekolicine ljudi, uključujući i moju lično, pomogao sam koliko sam mogao ne samo zato što podržavam Sanjin rad, nego prvenstveno da već jednom dodje vreme da g.Zamenik (Bog koji hoda, kako on za sebe kaže, ali ja bih umesto reči 'Bog' upotrebio jednu drugu, pežorativnu) već jednom ode sa funkcije zbog očajnih rezultata koje je napravio!
Misli takodje da je jako važno videti šta se dešava sa onim čedom (čudom) od lovačke zadruge LOVZAD koju su formirali fizička lica članovi prethodnog rukovodstva LSV i UO i NO. Šta ta zadruga baje oko nekadašnje imovine LSV, koja je pre 50 godina oduzeta, a sad valjda treba da se vrati. Kome da se vrati? Zadrugarima? Ko je to opet koristio resurse i logistiku saveza za rad PRIVATNE ZADRUGE FIZIČKIH LICA, medju kojima su i čelnici saveza, a direktor Dejan Milkov, sekretar (još uvek) LSV!!! Te zadrugare treba priupitati šta su to radili, u koju svrhu, i zašto je svrha i poslovanje zadruge ostala tajna i enigma (barem za mene a verujem i za sve koji nisu zadrugari).
Još jedna jako važna stvar, po meni: treba reanimirati funkciju Suda časti LSV, i Statutom dati daleko jača ovlašćenja, a rad tog Suda časti u potpunosti prilagoditi LOVAČKOM KODEKSU. Pa da se uvede već jednom red, da recimo pojedinci iz nekih uprava po LU ili pojedinci iz uprave saveza ne mogu da se bave šikaniranjima, nemoralnim ponašanjem, ružnim postupcima u lovu i mimo lova, da se formira konačno INSTITUCIJA Suda časti koja će moći svakom članu saveza bio on lovac pripravnik ili predsednik saveza da uputi kaznu za eventualno nemoralno ponašanje i postupke. Hajde da Sud časti ima ovlašćenje da, pošto već LSV izdaje članske karte pojedincima, da se uvede recimo i kazna JAVNE OSUDE, pa čak i NEČASNOG OTPUSTA IZ ČLANSTVA LSV?!? Šta mislite o tome? Pa kad nekom dripcu jednom prikačiš etiketu da je nečasno isključen, neće ga ni Dunav ni Sava ni Tisa oprati! Hajde da već jednom počnemo da radimo na tome da budemo GOSPODA LOVCI a ne razularene polupijane naoružane barabe koji 'peglaju' sve šta stignu i u lovištu i u kafani, kakvim nas vidi jedan deo nelovačke javnosti!
Za sve ovo (ili dobar deo) što sam pisao i predložio, potrebno bi bilo sazvati vanrednu skupštinu saveza, koja bi donela nove odluke. E tu sam ja u dilemi: da li za koji mesec sazivati novu skupštinu koja bi donela nove odluke, ili reskirati i raditi još godinu dana pod uslovima koji su kreirani odlukama skupštine pod prethodnim rukovodstvom od pre mesec dana, uz rizik da za pola godine ljudi počnu da gundjaju kako je sve ostalo isto? Nisam pametan šta raditi, tu mora Miovančev da preseče, a da je cajtnot, jeste. Milovančev bi, po mom mišljenju, trebao (figurativno) da kao hirurg navuče rukavice (jedno 3-4 para odjednom, za svaki slučaj, da se ne umaže), da uzme sklapel u jednu ruku, a pean u drugu, i da SEČE sve što je suspektno na trulež! Nadam se da on kao dokazani vrsni hirurg ume dobar rez da napravi. Kako kaže poslovica: 'Na ljutu ranu, ljutu travu!'. Nema druge - alternativa je dalje tonjenje LSV i lovstva u Vojvodini. Milovančev ima, sa obzirom na snagu ličnosti i na dvotrećinsku podršku delegata, šansu da preokrene negativan trend koji već godinama vlada u LSV, da brzim delovanjem i uz podršku ljudi koji umeju, znaju i hoće da pomognu, (bez Beukovića) postane čovek koji okuplja, a ne rasteruje. I da umesto kao što su ga neki već krstili 'Reformator', sa obzirom na dubinu krize koju mislim da mogu da prilično dobro sagledam, postane Milovančev 'Spasitelj' ma koliko degutantno i pretenciozno zvučalo.
Nastaviću malo kasnije, ionako je ovo ispalo predugačko.
Pa kolega ,koliko ima toga da se uradi ,pa i nije nesto predugacko.
treba dobro razmisliti o svim predlozima i sto da ne ,sazvati skupstinu i to predloziti. Zbog rada u fr nemogu da ucestvujem u radu i nekom vecem zalaganju da se nesto promeni ,ali tvoje ideje i nekih drugih forumasa su prave i kada bi se ja pitao one bi bile usvojene.
podrzavam ideju ako to nesto znaci.
pozdrav..👍
Niko mi neće verovati, ali ovaj možda najduži moj upis do sada sam napisao u jednom dahu, iz glave. Jednostavno mi došlo. Ima tu delimično i tragova mojeg jučerašnjeg kafenisanja sa Sremcem, pričali smo dosta o nekim stvarima, dopunjavali jedan drugog. Blago Neštincima što im je on član, a Bačkopalančani mogu sad samo da se češkaju i u čudu pitaju šta im bi da se onomad okrenu onom mučeniku Piškaću, Beukovom pulenu, umesto da su gledali malo dalje od nosa i podržali Sremca u idejama koje je imao još tada.
Sad čitam ponovo, pa se sve čudim otkud mi sve to odjednom, provalilo iz mene? A ima još ponešto, nemam sad inspiraciju da pišem još, prvo treba prethodni upis sažvakati, pa onda idemo dalje.
Posto ne mogu nesto vise reci, al bar dragi nam gosti i ostali sto citaju ovu temu vide da Lala i ekipa imaju podrsku.
Moje je da koliko mogu usmeno prepricavam kolegama sta se desava, mozda se pomerimo malo ipak,...
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Malo da popričamo o visini članskog doprinosa za LSV, koji se obračunava po lovcu članu LU.
'Ajd prvo da vidimo da li baš mora tako da se vrši obračun članarine 'per capita'-po glavi (pre će biti po džepu) lovca. Da li su članovi LSV lovci pojedinci, ili su članovi LU?!? Po Statutu LSV, član 1., stav 2., piše: 'U Lovački savez Vojvodine udružuju se lovačka udruženja radi ostvarivanja i unapredjivanja opštih i zajedničkih ciljeva i interesa u oblasti lovstva, na osnovu svoje slobodno izražene volje i interesa.'.
E pa pošto je tako, zbog čega se onda članarina naplaćuje 'po lovcu', a ne po udruženju koje i jeste član LSV? Zašto ne razmotriti plaćanje po udruženju, kad ionako je sad svejedno da li neko vojvodjansko udruženje ima 50 ili 500 članova, imaju isti broj glasova u skupštini saveza! Tek ako neko LU predje cifru od 500 članova, ima pravo na dva delegata! A koliko je takvih LU u Vojvodini?!? Dakle, hajde onda odredite paušalni iznos članarine za LU, a ne naplaćivati po lovcu, jer po Statutu nisu lovci članovi LSV, nego udruženja!!! Zašto je ovaj kriterijum izabran? Zato što više odgovara upravi saveza, jer ih je baš briga onda kako LU prikuplja novac, praktično su svoju članarinu označili kao fiksni trošak postojanja LU člana LSV! Ili, hajde drugu varijantu: ako se već zadrži naplata članarine po lovcu, onda obavezno spustiti prag za dva delegata na neku realniju cifru od recimo 250-300 lovaca - pa kad ste bili gospodo tako pametni da maltene forsirate fragmentaciju velikih LU, i da favorizujete stvaranje neperspektivnih mikro LU, onda budite spremni sada da vam i članarina bude manja! RELAKSIRAJTE LOVAČKA UDRUŽENJA I LOVCE!!! Dakle, ako su članovi LSV po Statutu Lovačka udruženja, onda mi nema logike da pojedinci lovci plaćaju članarinu, nego članarinu da plaća LU, a ne lovci preko LU! Ako se uvede paušalni iznos članarine po LU, to će onda biti motiv za udruženja da privlače nove članove, pa čak i da se spajaju i ukrupnjavaju, jer jedino velika i jaka LU, sada je već jasno, imaju perspektivu! Ostali su osudjeni na lagano odumiranje i završiće priču sa potpuno praznim lovištima, pa će onda država da aktivira garancije koje su članovi uprava LU davali za fond divljači... A gospoda iz LSV koja su navikla na brijanje 'per capita' bi morala pod hitno svoje apetite da prilagode mogućnostima lovaca i LU! To je prva tema za razmišljanje u vezi članarine za LSV.
Druga tema za razmišljanje jeste omogućavanje lovačkim udruženjima da članarinu za savez plaćaju u ratama po odredjenoj dinamici. Zašto ovo kažem? Zato što skoro sva LU po Vojvodini, svesni stanja medju članstvom, lovcima omogućavaju plaćanje članarine na rate, čak i do 6 rata! Zbog čega onda ne bi i LSV postupio slično, i omogućio plaćanje članskog doprinosa na rate, umesto što tvrdoglavo insistira na plaćanju odjednom, a posle tako prikupljene novce oročava kod banke i ubire kamatu! Bezobrazluk i nefer je prema članstvu tako raditi! Umesto da štede i da domaćinski gazduju, oni zahvataju koliko im treba, ne pitajući da li to vodi iznurivanju članica LSV! A posle se čude kako im opada broj članova, i kako sve više LU odlazi iz članstva ili razmišlja o odlasku!
Treća tema za razmišljanje jeste struktura članskog doprinosa za LSV. Naime, na godišnjoj skupštini LSV za govornicom je rečeno da je predlog visine članarine 1400 dinara, ali nisam čuo (ili sam prečuo?) kakva je struktura članarine, pošto od ove godine imamo i stavku za LSS u iznosu od 200 dinara. Mislim da struktura članarine izgleda ovako:
- Vojvodjanski lovac za planska dokumenta .......300 din.
- Glasilo LSV .............. 300 din.
- Osiguranje .............. 100 din.
- Doprinos za LSS....... 200 din.
- Za funkcionisanje LSV.... 500 din.
Postavlja se pitanje šta to nudi LSV za 500 dinara, a šta nudi LSS za 200 dinara?!? Po čemu je to rad LSV dva i po puta skuplji od rada LSS?!?
Zbog čega je za izradu glasila LSV na tenderu bila ponudjena i prihvaćena cena od 300 dinara za 6 brojeva, a onda volšebno odjednom neko rešio da se štampa svega 5 brojeva, kako reče Pažin na godišnjoj skupštini? Pre toga je čak na Komisiji za informisanje bilo priče da se Jeremiji plati umesto 300 čak 400 dinara, ali na sreću to izgleda nije prošlo, pa se prešlo na rezervnu varijantu u smanjenju štampanih brojeva. Ko je to rešio da Jeremijinoj firmi ubaci dodatnih 20% prihoda na uštrb lovaca?!? Sa kojim pravom se menja rezultat tendera? Jel bila ponudjena od strane firme 'Lorist' jedna cena? Jeste! Pa odakle sad da kupac sam sebi podiže cenu? Ovo namerno sad pišem, jer neki pametnjakovići ovih dana uporno potežu novinske članke oko Milovančeva, tendera i Instituta od pre 7-8 godina, koji blage veze sa lovstvom nemaju, a niko da pomene ovaj problem sa glasilom LSV, i direktnu naknadnu izmenu tenderskih uslova u lovačkom savezu i rezultata konkursa-tendera?!? O čemu se ovde radi? I zašto uopšte lovci MORAJU da kupuju glasilo saveza?!? Pa takvo nametanje može biti sporno i sa zakonske strane, ako se ne varam?
Dalje, malo o osiguranju: niko još uvek nije video anekse polise o kolektivnom osiguranju lovaca, i tačan broj osiguranih. U opticaju su tri moguće cifre, od kojih ni jedna nije apsolutno potvrdjena ili apsolutno demantovana. Koji su uslovi osiguranja? Koje rizike polisa pokriva? Da li je tačno da u slučaju ranjavanja sačmom, ako nema invaliditeta, onda nema ni naknade štete? Izgleda da je po nekim informacijama tačno... Dakle, kada je osiguranje u pitanju, mislim da to treba biti neobavezno - ko hoće da se osigura preko saveza, može, ko neće, ne mora (u tom slučaju može preko LU kolektivno, a ako baš neko neće ni to, ne mora da se osigura, ili već ima lično osiguranje). Zašto prisiljavati ljude da se POD MORANJE osiguravaju preko LSV? Dakle, to da bude opcija, i da se obavezno prikupe ponude najmanje tri osiguravajuće kuće, pa da vidimo ko ponudi bolje uslove! Da li je do sada bilo konkurencije osiguravača kad su lovci u pitanju, ja ne znam.
Hajde sada o Vojvodjanskom lovcu (iako sam već pisao o tome): ovu stavku definitivno brisati iz članarine! Ali D E F I N I T I V N O!!! Uz uslov da gospoda iz ćerke firme LSV prvo urade sva unapred plaćena planska dokumenta, ili da vrate iznos koji su LU platila, a nisu dobili planska dokumenta (lovnu osnovu i GPGL). Naravno, da vrate pare savezu uz kamatu, a savez da vrati taj iznos uplatiocu - lovačkom udruženju. TO je jedino pošteno, sve ostalo je prazna priča. Pa vi i dalje oročavajte lovačke pare, a plaćeni posao nemojte uraditi! Posle toga neka zaposleni u firmi 'Vojvodjanski lovac' zapnu malo na tržištu i da svojom ponudom budu konkurentni, pa će imati posla i novaca, a ne kao do sada, da im LSV opet POD MORANJE dovodi LU članice kao ovce koje plaćaju i ćute. O kvalitetu rada poslova upravnika lovišta koje obavljaju zaposleni u 'Vojvodjanskom lovcu' ovaj put neću, ili neka o tome vode računa oni koji takve poslove naručuju i plaćaju. Eee da, da ne zaboravim: svaka firma bi trebala da svom osnivaču obezbedi profit. Da li je sve ovo vreme koliko Vojvodjanski lovac postoji ta firma obezbedila neki profit osnivaču koji bi bio upotrebljen po zakonu za ciljeve rada LSV, a to je razvoj lovstva, uzgoj divljači i staništa divljači!? Ja koliko znam, profita nije bilo, sve što je zaradjeno je i potrošeno!
Kad se odbiju od 1400 dinara sve po meni nepotrebne stavke, ostane iznos od 700 ili 800 dinara po lovcu (uključujući deo za LSS i eventualno osiguranje) koje bi LU morala da plate. A i to je previše, kako god da pogledam, jer ako može LSS da funkcioniše sa 200 din. po lovcu, i ako Šumadijski savez LSCS može da radi sa 350 din. po lovcu, ja ne vidim ni jedan razlog da LSV uzima 500 din., osim ako kao razlog ne uzimaju redovnu obnovu voznog parka sve luksuznijim vozilima i sve većim ciframa za gorivo i održavanje auta! Da ne pominjem podizanje plata zaposlenih za žestokih 20% u jeku najveće ekonomske krize, kad se članstvu plate i penzije smanjuju!
Eto malo tema za razmišljanje, pa neka neko kaže da samo kritikujemo, a ne nudimo rešenja!? Evo nudimo im gotovu priču, samo je treba primeniti!
Samo da mi neko sad ne počne popovati kako ja i još neke kolege na Srbijalov šatro 'ne razumemo problematiku'? Oooo daaaa, razumemo još kako. Znam to ja a znaju i oni koji tako pričaju o nerazumevanju, samo hoće da zamažu svoju 'bajku od života' i održe što duže tu istu bajku na teret lovaca.
Neće se ovo što pišem, siguran sam, ni malo dopasti g.Zameniku, koji za sebe izjavljuje da je 'Bog koji hoda'. Verovatno je čovek u tim momentima kad je ispaljivao takvu izjavu imao težak otvoreni prelom mozga, od kojeg se, nadam se, u medjuvremenu oporavio. A osiguranje tu vrstu povrede ne pokriva!
'Beš ga, opet ispade kilometarski upis. Šta da radim kad volEm da detaljno obrazložim sve.
Ako moze i ja bih nesto da reknem za dnevnik.
Izbori u LSV-u bili pa prosli,izmene polovicne(neko bi rekao kozmeticke),na novima je da se dokazu,a stari,ako je ikako moguce da nestanu.
Iako u startu imam averziju i gadjenje prema svemu sto nosi predznak-politicko,potrudicu se da barem u prvim danima(dok ne zaseru,a zasrace sigurno,zato su politicari)budem konstruktivna opozicija(ne mogu sa takvima da budem pozicija pa to ti je).
Posto je iznet veliki broj kvalitetnih predloga za poboljsanje situacije u lovstvu,ja bih se pridruzio sa recimo analizom uspesnosti rada profesionalne lovocuvarske sluzbe.
Znamo da je nastala tako sto je jedan zuti ministar(u perspektivi)resio da zaposli neke ljude u lovstvu,pa ce tako zemlja Srbija pored poljocuvarske i ribocuvarske,dobiti i lovocuvarsku sluzbu.Jedino sto nije rekao,a oni koji su "saradjivali"sa istim na donosenju one nakaze od zakona o divljaci i lovstvu morali su da znaju,je cinjenica da ce za razliku od prve dve sluzbe(koje su budzetske),troskovi lovocuvarske pasti na pleca,tada vec nejakih LU korisnika lovista.Posto smo sve to progutali,udvostrucili izdatke za clanarinu da bi se obezbedile plate i oprema za lovocuvare,dolazi hladan tus u vidu ovlastenja koja su dobili,a koja su ista kao i ovlastenja nekadasnjih lovocuvara volontera-samo naravno skuplja.Sa takvim(citaj nikakvim)ovlastenjima,u startu su im bile vezane ruke,a jos kad uzmemo u obzir da treba da hvataju i kaznjavaju svoje poslodavce(clanove LU koje im daje platu)bitka je unapred bila izgubljena.Naravno najvecu cenu i ovaj put je platila divljac,koja je za svega nekoliko godina na mnogim terenima desetkovana.Pandemija krivolova,lovokradje,devastiranja stanista,neadekvatna primena hemijskih preparata u poljoprivrednoj proizvodnji doveli su do toga da vise od polovine lovista u Vojvodini prosle sezone nema zeca ni na granici bioloskog minimuma a fazana za odstrel lovci u gajbi nose u atar,po sistemu koliko kupis toliko lovis.Kada se na sve to dodaju i prirodne nepogode(susa,poplave,pozari),eksplozija populacije predatora svih vrsta i nedovoljna i cesto neadekvatna prirana u zimskim uslovima,cudo je sto uopste ima divljaci u atarima.Cisto da napomenem da se drugovi rukovodioci za svo to vreme nisu udostojili da spomenu divljac,osim pri citanju jelovnika ili u naslovu nekog od cuvenih NIR-ova.
Da neko ne shvati ovaj post kao pljuvanje po lovocuvarskoj sluzbi i protivljenje postojanju iste,ovo je pokusaj da se ta i takva sluzba ucini efikasnijom o cemu je i ranije bilo reci.
Moje je misljenje,a i misljenje mnogih kolega sa kojima sam diskutovao na ovu temu,da lovocuvarsku sluzbu treba pod hitno izmestiti iz LU.Kao najlogicnije resenje namece se ujedinjavanje ove tri pomenute sluzbe u jedinstvenu sluzbu,najbolje pri MUP-u koja bi po uzoru na neke strane Rendzerske sluzbe,radila na zastiti prirodnih dobara u vlasnistvu drzave.Tako bi imali Rendzera koji je sluzbeno lice i kao takav moze samostalno da lisi slobode svako lice koje zatekne u krsenju zakona(kradji ribe,divljaci,sume,paljenju remiza i zetvenih ostataka,preoravanju livada i kanala....)ili mu ispise kaznu propisanu zakonom.Sluzba bi koristila vec postojecu logistiku i bila daleko jeftinija i verujem efikasnija od dosadasnje tri,a LU i njihovi clanovi mogli bi znacajna sredstva koja izdvajaju za rad iste (sa skromnim,skoro nikakvim rezultatima)iskoristiti za povecanje fondova divljaci,bez koje je,slozicete se sva ova prica uzaludna.
Za sada toliko,mislite o tome
heheheh,.... pa DA mrwice, samo kad bi to jos bilo nekom u interesu da uradi,...
jer, da mi donosimo neke odluke davno bi bilo i remiza i divljaci i trscaka i manje predatora itd
Ovako na meniju ostaje srneci but i rolovana prepelica
mrwa22250 kaže:
Ako moze i ja bih nesto da reknem za dnevnik.
Izbori u LSV-u bili pa prosli,izmene polovicne(neko bi rekao kozmeticke),na novima je da se dokazu,a stari,ako je ikako moguce da nestanu.
Iako u startu imam averziju i gadjenje prema svemu sto nosi predznak-politicko,potrudicu se da barem u prvim danima(dok ne zaseru,a zasrace sigurno,zato su politicari)budem konstruktivna opozicija(ne mogu sa takvima da budem pozicija pa to ti je).
Posto je iznet veliki broj kvalitetnih predloga za poboljsanje situacije u lovstvu,ja bih se pridruzio sa recimo analizom uspesnosti rada profesionalne lovocuvarske sluzbe.
Znamo da je nastala tako sto je jedan zuti ministar(u perspektivi)resio da zaposli neke ljude u lovstvu,pa ce tako zemlja Srbija pored poljocuvarske i ribocuvarske,dobiti i lovocuvarsku sluzbu.Jedino sto nije rekao,a oni koji su "saradjivali"sa istim na donosenju one nakaze od zakona o divljaci i lovstvu morali su da znaju,je cinjenica da ce za razliku od prve dve sluzbe(koje su budzetske),troskovi lovocuvarske pasti na pleca,tada vec nejakih LU korisnika lovista.Posto smo sve to progutali,udvostrucili izdatke za clanarinu da bi se obezbedile plate i oprema za lovocuvare,dolazi hladan tus u vidu ovlastenja koja su dobili,a koja su ista kao i ovlastenja nekadasnjih lovocuvara volontera-samo naravno skuplja.Sa takvim(citaj nikakvim)ovlastenjima,u startu su im bile vezane ruke,a jos kad uzmemo u obzir da treba da hvataju i kaznjavaju svoje poslodavce(clanove LU koje im daje platu)bitka je unapred bila izgubljena.Naravno najvecu cenu i ovaj put je platila divljac,koja je za svega nekoliko godina na mnogim terenima desetkovana.Pandemija krivolova,lovokradje,devastiranja stanista,neadekvatna primena hemijskih preparata u poljoprivrednoj proizvodnji doveli su do toga da vise od polovine lovista u Vojvodini prosle sezone nema zeca ni na granici bioloskog minimuma a fazana za odstrel lovci u gajbi nose u atar,po sistemu koliko kupis toliko lovis.Kada se na sve to dodaju i prirodne nepogode(susa,poplave,pozari),eksplozija populacije predatora svih vrsta i nedovoljna i cesto neadekvatna prirana u zimskim uslovima,cudo je sto uopste ima divljaci u atarima.Cisto da napomenem da se drugovi rukovodioci za svo to vreme nisu udostojili da spomenu divljac,osim pri citanju jelovnika ili u naslovu nekog od cuvenih NIR-ova.
Da neko ne shvati ovaj post kao pljuvanje po lovocuvarskoj sluzbi i protivljenje postojanju iste,ovo je pokusaj da se ta i takva sluzba ucini efikasnijom o cemu je i ranije bilo reci.
Moje je misljenje,a i misljenje mnogih kolega sa kojima sam diskutovao na ovu temu,da lovocuvarsku sluzbu treba pod hitno izmestiti iz LU.Kao najlogicnije resenje namece se ujedinjavanje ove tri pomenute sluzbe u jedinstvenu sluzbu,najbolje pri MUP-u koja bi po uzoru na neke strane Rendzerske sluzbe,radila na zastiti prirodnih dobara u vlasnistvu drzave.Tako bi imali Rendzera koji je sluzbeno lice i kao takav moze samostalno da lisi slobode svako lice koje zatekne u krsenju zakona(kradji ribe,divljaci,sume,paljenju remiza i zetvenih ostataka,preoravanju livada i kanala....)ili mu ispise kaznu propisanu zakonom.Sluzba bi koristila vec postojecu logistiku i bila daleko jeftinija i verujem efikasnija od dosadasnje tri,a LU i njihovi clanovi mogli bi znacajna sredstva koja izdvajaju za rad iste (sa skromnim,skoro nikakvim rezultatima)iskoristiti za povecanje fondova divljaci,bez koje je,slozicete se sva ova prica uzaludna.
Za sada toliko,mislite o tome
Slazem se u potpunosti, ali mislim da nam je teorija jedno a praksa drugo. "kad je rec o rendzerima prim MUP-u"
Naime da li znate da u mom selu, policajci obavljaju svoje poslove peske, jer nemaju goriva za sluzbena vozila ili su im pokvarena(pa nemaju za popravke) a i kad imaju imaju, ogranicen im je limit za km po smeni 20/30km, a stanica policije u Zablju koji je udaljen 15 km od Curuga, kako ce lovocuvari u takvoj jednoj org sa takvim limitima da obavljaju svoju duznost? e sad ja sam sebe pitam da bi u takvoj jednoj nefunkcionalnoj org dodavanjem i ovo malo dobre sluzbe(govorim za moj LU) licilo na bacanje zivog coveka u bunar, mislim da nije bas pametno u ovakvom nacinu rada ili nerada? Treba dobro razmisliti o svemu.......
Moje je mišljenje da treba dati veća ovlašćenja Lovočuvarima u vidu ,,službeno lice,,... jel se sećate kako su hteli da zaštite taxiste od onih napada na njih...pa tako što su im hteli dati status službenog lica....velika je razlika izmedju ,,ovlašćeno,, i ,,službeno,, lice....pa nek onda prete i nedaj bože, napadnu lovočuvara kojem obavezno dati oružije za ličnu zaštitu (pištolj napr.)...a što se tiče njihovih plata,pa nek smanje neki harač prema LU i eto novih radnih mesta,eto zaštite divljači... i sve u saradnji sa poljočuvarima...oni nek pišu prijave za furadan i za ambalažu od otrova po kanalima....ma sve se može kad se hoće...
Kada je u pitanju lovočuvarska služba, pisalo se o tome uveliko na temama posvećenim tome, dobar deo kolega je mišljenja da lovočuvarsku službu treba izmestiti iz LU, i prebaciti na neki drugi vid finansiranja.
Ovlašćenja su takodje velik problem - teško da se zaposlenom u nekom udruženju gradjana mogu dati široka ovlašćenja, koja zadiru i u domen nekiih drugih zakona, a ne samo Zakona o lovstvu. Izmeštanjem lovočuvarske službe iz LU i finansiranjem te službe preko, npr. lovnih karata, stvorio bi se prostor i za davanje širih ovlašćenja lovočuvarima.
Problem je što je situacija u lovištima loša, a ponegde čak i katastrofalna. Promena uloge lovočuvarske službe i načina finansiranja zahteva izmenu ZODL, a tu je prilično dugačka procedura. Tu takodje treba imati u vidu da je, priznali mi to ili ne, lovstvo uvek nekako na repu dogadjaja, i ima tretman kao 'trinaesto prase', iako je svojevremeno itekako ostvarivan popriličan devizni priliv od ove grane! Zašto to više nije tako, dugačka je priča. Kao što je dugačka priča da li je nekom u interesu da se lovstvo i lovišta prvo srozaju na niske grane, da bi utrčali raznorazni mešetari - počev od nekih aktuelnih uprava po LU, pa do raznih tajkuna i kvazi tajkuna kojima bi taman čučnulo neko izgledno lovište bilo kao statusni simbol, ili kao privremeni zlatni rudnik (dok ga ne isprazne).
Koliki je domet lovačkog saveza u ovom problemu, veliko je pitanje. Možda kao inicijatori, to sigurno, kao lobisti donekle, ali kao odlučujući faktor nikako.
I ne smemo izgubiti iz vida činjenicu da lovci u Srbiji nailaze na priličan animozitet kod nelovaca - e tu bi savez mogao itekako da poradi na promeni imidža lovaca, pravim akcijama, i blagovremenim eksternim informisanjem (informisanje usmereno ka nelovačkoj populaciji). Dosadašnje garniture u svim savezima su jako malo radile na tom planu, a teško da su imale neke jasne ideje šta konkretno uraditi da se promoviše lovstvo i lovci predstave u pravom svetlu kao 'dobri momci' u javnosti. Naročito je važno da LSV i sve druge lovačke organizacije PRVE reaguju na svaku brljotinu koju neki lovac napravi, i da budu najglasnije u osudi takvih incidenata.
Stvaranje dobrog imidža zahteva pre svega pravu reakciju, koja je najčešće izostajala sa adrese LSV (a i drugih saveza, takodje). Sećam se prošlogodišnjih poplava u Sremu, kada sam predložio da LSV angažuje jedan autobus koji bi dobrovoljce-lovce (koji su se javljali i ovde na portal) odvezao u Sr.Mitrovicu na odbranu nasipa - kao da sam zidu govorio!!! A dobro znam da je više grupa lovaca samoinicajtivno i o svom trošku i svojim vozilima išlo tamo, i da su proveli nekoliko dana i noći uz džakove sa peskom, jedan od njih je i moj pobratim Rančer sa ekipom! Mogu da zamislim kakav bi pozitivan odjek imala slika autobusa sa natpisom 'LOVCI VOJVODINE' na odbrani nasipa koja bi se, siguran sam, pojavila u svim medijima. Ali džaba govoriti nekom ko nema osećaj za promptnu reakciju, i ko više razmišlja o plaćenim članarinama i kako to potrošiti, a manje o imidžu i rejtingu lovaca i LSV kao njihove organizacije. Ovo je samo jedan primer! Ili da pomenem i onaj primer kada smo odavde predlagali da LSV uplati donaciju za onu malu devojčicu i koja se borila sa opakom bolešću - nije bilo odjeka! Na svu sreću, neki drugi ljudi su reagovali, i devojčica je operisana u inostranstvu, i danas je koliko znam, živa i zdrava, hvala Bogu i dobrim ljudima...
Ima još primera gde je LSV pokazao čistu inertnost i nezainteresovanost za pravu reakciju. A vreme prolazi, lovci su i dalje za mnoge u nelovačkoj populaciji 'ubice' i 'mesari'. Pa ko će da menja lovački imidž, ako neće savez? Pojedinačne reakcije, pa i neke naše sa ovog portala, nemaju dovoljan domet da bi bile promovisane na širokom planu.
Evo malo novosti u skladu sa nazivom teme 'Šta se dešava u LSV':
Naime, krajem prošle nedelje na adrese šest lovačkih udruženja iz Vojvodine koja nisu članice LSV, od strane novoizabranog predsednika Saveza, Milovančeva, upućen je jedan cirkularni dopis-pismo, koje se tiče povratka tih LU u članstvo Lovačkog saveza Vojvodine.
Tekst pisma prenosim u celosti (delove teksta sam ja naglasio):
'LOVAČKIM UDRUŽENJIMA U APATINU, PANČEVU, SENTI, TITELU, ŽABLJU I NOVOM SADU
Dragi prijatelji,
Na upravo održanoj izbornoj Skupštini našeg Saveza snažno i nedvosmisleno istaknuto je da su nam potrebne promene; naša udruženja i članstvo zahtevaju jeftiniju upravu, nižu članarinu, kontrolu i ukidanje nepotrebnih troškova, efikasnije demokratske forme odlučivanja i stalni, jasan uvid u zajedničke poslove, zaštitu i ostvarenje interesa svih članova našeg Saveza, saradnju sa drugim lovačkim organizacijama, skladne odnose u lovačkim savezima Vojvodine i Srbije. Lovci su zahtevali da im vodjstvo služi, a ne da se otudjuje od njih i da svoje lične interese suprotstavlja interesima većine.
Na tim osnovama, sa takvim programom, kandidovao sam se za predsednika Lovačkog saveza Vojvodine i dobio nedvosmisleno poverenje dvotrećinske većine delegata izborne skupštine LSV.
Obećao sam da ću učiniti sve što je potrebno da bih stvorio atmosferu u kojoj će biti moguće da se lovačka udruženja iz Apatina, Pančeva, Sente, Titela, Žablja i Novog Sada vrate pod okrilje Lovačkog saveza Vojvodine – da tu ponovo nadju mesto koje im pripada; da im se vrate sva prava i da sva vojvodjanska udruženja preuzmu srazmeran deo odgovornosti u upravljanju našim zajedničkim organima.
Podrška koju sam dobio kao kandidat za predsednika pokazuje da Vaš povratak u okrilje LSV želi i očekuje ogromna većina lovaca u Vojvodini. Delegati Skupštine su Vas pozvali da se vratite, a ja to želim od srca da sprovedem.
Nameravam da sa Vama pričam o uslovima koje treba ispuniti da bi lovačka organizacija u Vojvodini ponovo bila jedinstvena i skladna cleina u kojoj svi dobronamerni članovi nastoje da postignu opšte dobro za lovce u Vojvodini.
Predlažem i pozivam Vas da se dogovorimo kako ćemo i gde razgovarati o uslovima pod kojima ste spremni i voljni da se vratite pod okrilje našeg Saveza.
U Novom Sadu, 24. aprila 2015.'
Po meni, pošten predlog novog predsednika, uz malu opasku - verujem da će odgovor svih šest lovačkih uduruženja biti sličan ili isti, kad se povede priča o razlozima izlaska tih LU iz članstva LSV. Čak mislim da se dobar deo mogućeg odgovora tih šest LU nalazi u samom tekstu pisma Milovančeva! Takodje mi je drag da je ton samog pisma vrlo kulturan i vrlo prihvatljiv, bez neke osornosti ili prepotencije, nego naprotiv, ostavlja LU članicama da same odrede kada, gde i pod kojim uslovima žele da razgovaraju!! Ovo predstavlja zaista novitet u pristupu, na koji dobar deo lovaca možda nije navikao.
Posebno mi je drago da je u pismu pokazano da je novi predsednik LSV svestan šta je radio deo prethodnog rukovodstva - to je jasno rečeno, i predstavlja do sada najjači otklon od dosadašnjeg načina rada pojedinaca u LSV. Siguran sam da su se prepoznali oni na koje se taj deo teksta odnosi, pa nek' sad razmišljaju šta su radili i kako će sve to da se završi. A još mi je draže što se dobar deo, ako ne i svi prepoznati problemi navedeni u pismu u potpunosti poklapaju sa višegodišnjim pisanjem nas forumaša na Srbijalov! Svojim pisanjem gadjali smo u centar mete, u muš, samo što je trebalo više godina da većina počne da prepoznaje gde su problemi - da li je došlo vreme da podsetim 'Boga koji hoda' na njegov javni verbalni nasrtaj na mene lično i na forumaše pre 4 godine, i označavanje našeg pisanja kao 'serendanje po internetu'? Znao sam već tada da pisanjem pogadjamo u pravu metu, jer da nije tako ne bi bilo ni onakve reakcije - onaj što za sebe tvrdi da je 'Bog koji hoda' nije glup čovek, prepoznao je on opasnost po sebe i svoju ekipu odmah! Ko sad serenda, voleo bih da taj isti to ponovi sada? Ako sme!
Mislim da je dobro što je ovaj poziv upućen; treba razgovarati i pokušati da se sva LU priključe savezu, ali isto tako mislim da paralelno sa tim razgovorima ako ne i pre toga treba otkloniti probleme koje je Milovančev nabrojao u svom pismu!
Samo otklanjanje u pismu navedenih problema će biti dovoljno jak signal i dovoljno jak motiv isključenim LU da počnu da razmišljaju o povratku u LSV. Naravno, uz još neke druge, personalne promene ili drastično ograničenje uticaja delova starog rukovodstva koje, kako čujem, radi na tome da se pregrupiše i pokuša da donekle nastavi po starom.
Tu ne sme biti pardona! Nečija 'bajka od života' na uštrb velike većine lovaca Vojvodine je predugo trajala. Čiča-miča, GOTOVA PRIČA! Bajka se završava.
Za kraj, jedno sasvim obično i normalno pitanje za novog predsednika Milovančeva: ZBOG ČEGA TEKST OVOG PISMA NIJE POSTAVLJEN NA INTERNET SAJT LOVAČKOG SAVEZA VOJVODINE, kad su ga primaoci već dobili?
Zbog čega Srbijalov mora da ponovo, po ko zna koji put, informiše lovce o tome šta se dešava u LSV, umesto da savez to sam radi? Dajte bre otvorite se, radite javno i ne sekirajte se! Ako jedno cirkularno pismo ove težine nema svoje mesto na internet prezentaciji LSV, kako onda da očekujemo da će se poštovati javnost rada i obaveza informisanja za neke druge teme i probleme? KO U SAVEZU KOČI AŽURNOST SAJTA LSV? Ja mislim da znam odgovor.
Kako reče Lala biće ČAPRAZ DIVAN.I stvarno tema se pretvori u ČAPRAZ DIVAN.A šta ustvari to znači nije teško naći na googlu,možda i na sajtu vukajlija. Reče Lala dobro u svom napisu broj 3662
Derane dovoljno si puta opominjan , sledi ti odmor, tek toliko da malo razmisliš zašto.
Hmmmmmm. Ako nekoga zoveš u kolo , smatram da mu trebaš reći i koje je kolo i kakva je muzika. Šta nudiš a ne kao baba dinar dala da u kolo uđe a dva da izađe. Jeste lepo napisano samo ne vidim rešenje za sadašnju situaciju i koje su namere novog predsednika. Skupština prošla , članarina ista , potpreCednik - najveći trošadžija zbog kojega su mahom i ova LU izašla iz saveza na istom mestu , po mom mišljenju nude se samo lepe želje , interesuje me plan namera i osiguranje istog , obećanja imam i za pokloniti , ako nekom treba.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?