deran kaže:
Kako reče Lala biće ČAPRAZ DIVAN.I stvarno tema se pretvori u ČAPRAZ DIVAN.A šta ustvari to znači nije teško naći na googlu,možda i na sajtu vukajlija. Reče Lala dobro u svom napisu broj 3662
Čapraz divan je krenuo uveliko, ali ne na Srbijalov, ne ovde na temi o LSV i ne od strane Lale - nema Lala nikakav motiv da se bilo kome šlihta, pa ni Milovančevu.
Ako pažljivo pročitaš šta pišem, shvatićeš da su moji upisi pre svega skretanje pažnje (da ne kažem dobronamerno upozorenje) novom predsedniku na 'krivine' koje će ga, siguran sam, čekati od raznih ljudi u njegovoj nameri da promeni dugo godina stvaran sistem u kojem jedan čovek ili mala grupa dobija, a svi ostali plaćaju i dugoročno gube.
Ne bi Milovančev bio prvi kojeg bi 'Bog koji hoda' preveslao na neki način, samo ako ne pazi.
U matematiku o kojoj pričam ubaci i Beograd i LSS, Statut LSS, i sve ostale promenljive, pa će ti možda biti malo jasnije. ALi ne verujem da si kapacitet koji može da pohvata sve konce. I meni teško ide, veruj mi, još uvek uspevaju cvećke da me iznenade svojom kreativnošću.
....... Predlažem i pozivam Vas da se dogovorimo kako ćemo i gde razgovarati o uslovima pod kojima ste spremni i voljni da se vratite pod okrilje našeg Saveza.
Ponuda Milovančeva je korektna ali po meni preuranjena. Mogu razgovarati ali nema tu mesta za postavljanje nikakvih uslova, ukoliko su van usvojenih okvira na poslednjim skupštinama. Da li može ispuniti uslov da ova udruženja plaćaju članski doprinos od 400 dinara???
Milovančev mora da restruktuira LSV i ukoliko to bude ispunilo očekivanja ovih udruženja, ona će sama podneti zahtev da se ponovo učlane u LSV. Ovako,......?
Ovo me tera na razmišljanje da se upitam zašto ovde na forumu imamo kritičan odnos prema Šormazu, a čovek je članarinu LSS smanjio sa 1000 na 200 dinara, vratio LSCS , odnosno ispunio većinu ili deo datih obećanja??? Da, kritikujemo ga jer nije ispunio sva naša očekivanja i zato što LSS još uvek ne liči na servis nas lovaca, tj. još uvek u sebi ima dosta parazitskih elemenata.
Kažu moje Gedže da "brzo sra.je vr` nema", zato, ne treba žuriti?
I na kraju deran,postade BANderan,a lepo ga upozoravali
Sto se poziva novopecenog preCednika odbeglim (njegov bi partijski kolega rekao zabludelim)LU tice,misljenja sam da opet sto Daki rece neko zeli da prodaje maglu.Daj lave rezultate pa ce i LU drugacije razmisljati.U mnogim LU stvara se kriticna masa za izlazak iz svih saveza,a prevagu na strani saveza drze nasi vremesni(na zalost u vecini jos uvek)lovci koji izgleda jos nisu culi da je posle duge i teske bolesti prestalo da kuca srce najveceg sina nasih naroda i narodnosti.Polovina lovaca nema pojma da su LU korisnici lovista a ne savezi.Savezi su samo tu da parazitiraju na ono malo muke lovacke,boreci se iz sve snage da se ne mesaju u svoj posao.Dosta su lovci placali unapred,sad malo rezultati pa kad se podvuce crta da vidimo vredite li i 200 a kamoli 1400dindzi.
Nemoj samo da i on ko i Sormaz kaze;sta je bilo bilo je idemo sve izpocetka.Ajde da vidimo ko je proteklih godina tako lepo vodio savez,ko je rebalansirao i cascavao fakultete dok se LU bore za svaki dinar nebi li opstala,ko se bahatio astronomskim dnevnicama i naknadama za NIR-ove dok su lovci tumarali praznim lovistima???Ko skriva podatke o poslovanju onog ceda,pardon cuda od privrednog drustva koje nam naplati izradu planskih dokumenata(konacno ih docekasmo)ko da su ih u zlatu izgravirali?KO JE SPYZDIO I NA STA 100 MILIONA DINARA???Ima li i u ovoj garnituri onih cije su rucice umazane pekmezom i ako ima reci javno ko su i sta su radili proteklih godina.Ogroman novac koji je na volseban nacin ispumpan iz LU da se vrati u lovista jer je ako ste zaboravili,osnovni cilj lovacke organizacije UZGOJ I ZASTITA DIVLJACI.
Ima toga jos i moglo bi do sutra da se nabraja,pa zato gospodo rukovodioci da se zavrnu rukavi,a nase clanstvo u savezima bice nagrada za dobar rad i domacinsko gazdovanje.Dok se to ne desi,porucujem onima koji su se resili parazita da ne nasedaju na prazna obecanja i da preporuce i nama neki efikasan antiparazitik.
Razmišljam još o ovom pismu, pa nikako da raščistim sam sa sobom i ostade mi nejasno šta se u stvari želi od LU , osim da se vrate pod "okrilje" LSV - u prevodu uplate 1400 dinara po lovcu za članstvo. Ma koliko pismo bilo napisano sa dobrom namerom , smatram da ipak nije dobro koncipirano. Ukoliko je želja da se LU koja nisu članovi vrate u LSV treba im dati neku ponudu. Ta ponuda znači konkretno izlaganje pogodnosti i koristi koje bi LU imale od članstva. A ja tu nisam video ništa da je ponuđeno. Tražiti od LU "listu želja , po meni nije ponuda , koja može biti ostvarena . Lista želja ili uslova za 6 LU sigurno neće biti ista. Biće jedna ili dve želje ili uslova ista , a ostalo ne, što bi značilo ne ispunjenje , nego kompromis. Interesuje me kako će novi predsednik da ispuni uslov smanjenja članarine u normalne okvire? Kako će da dozvoli neplaćanje lovačkih novina kada je skupština umesto dogovorenih 300 odlučila da časti Jeremiju sa 100 dinara više. Kako se samo taj deo može menjati bez skupštine?Nije li prošle godine plaćeno za 6 brojeva a izašlo 5, gde su novci za 1 neodštampan broj lovačkih novina. Kako će netrpeljivost ovih LU prema podpreCedniku zbog njegove bahatosti a smatram da je pored članarine on jedan od glavnih razloga odlaska, premostiti kada je on kao i predsednik legalno izabran na skupštini? Po meni moralni čin rasipnika bio bi ostavka ,a pošto je moralni čin misaona imenica, za njega je to triumf i samopostavljanje za Boga. (https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&...sJUK2tMpQg
Da ljudi kad polude od gordosti, kad polude od samoljublja, onda im ne treba Bog, onda im ne treba Pravda Božija. Oni sebe proglašavaju za Boga.)
Interesuje me šta će dok se ne ispune uslovi ili želje osvešćenih LU , da se dešava. Da li će biti članovi bez plaćanja članarine? Da li će finansijski krvopija Doo, da uradi plansku dokumentaciju za koju su plaćeni i prebace sredstva za idući period izrade na konto neizrađenih planskih dokumenata iz prethodnog perioda? Kako će da se uradi i da li će da se uradi revizija poslovanja i protu statutarnih a i protuzakonitih postupaka prethodne , a dobrim delom i sadašnje garniture. Da li će lovci morati da zaborave one enormne sume neovlašteno potrošenih sredstava, pa da se kao krene od "nule" , a ostalo da bude po sistemu - pojeo vuk magare. Predsednik je do sada nadam se shvatio u šta se upleo, i njegovom prethodniku smo skretali pažnju šta se može desiti , nudili pomoć koju je on "kao" prihvatio uz "obećanje" da će da to saseče. Otišao je u peMziju ali ne i u zaborav, a mislim da će ga i unuci kao i Vojvođanski lovci po lošem pominjati. Smatram da novi predsednik prvo mora da da da neki vidljiv da ne kažem opipljiv rezultat , da bi ga lovci ozbiljnije shvatili, ovako mi sve liči na veliku dimnu zavesu . Nadam se i želim da imam pogrešno mišljenje, nadam se da će predsednik dokazati da nisam u pravu , ali previše su nas lagali da bismo tako lako nasedali. Ima još gomila toga o čemu sam razmišljao , ali bi bilo predugačako da nastavim.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Slažem sa Lalom, ovo je pismo koje je trebalo biti na sajtu LSV, ali mi je drago da je kroz isto pokazana volja i zelja da se razgovara, e sad kako i sta će ko traziti to će mo videti, jedno znam do sad nije bilo razgovaora, prethodnici odrezu namet i drugo ih ne iteresuje, tj bio je status qvo, što lično mislim da nije dobro.
Nije problem u visini članarine, već u neadekvatnom trošenju iste.
A deranu jednu reč. Da zaista misliš da se ovde mlati, ne bi se ni javljao, a vidi se da te nešto jako žulja.
Kolega ne verujem baš da nije problem oko visine članarine uzimajući u obzir visinu članarine u ostalim savezima , kako i na šta opravdati od 3 - 7 puta veću članarinu , nisam primetio da su vojvođanski lovci toliko bogatiji. Gledajući u masi ipak prevelika svota novca za čistu nulu rezultata.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Rešenje u pogledu članarine može da bude za početak sastanak UO na kojem bi se raspravljalo o visini članskog doprinosa, pa onda predlog UO za smanjenje članarine, pa onda varedna Skupština na kojoj bi se "rebalansirao" finansijski plan LSV za ovu godinu i članarina smanjila ili ostala ista ali uz definisanje obaveznog i fakultativnog novčanog iznosa, i tek na kraju poziv "odmetnutim" LU da se vrate pod okrilje LSV.
LSV mora da pokaže i dokaže svojim delima da zaslužuje poverenje ne samo ovih 6 nego i ostalih LU.
A jedno od dela LSV bilo bi spuštanje na zemlju, da ne kažem "prizemljenje" samozvanog "Boga na zemlji", da ne kažem Manitua odnosno "Velikoga duha".
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Daki, Mrwo, Ficho, svaka Vam dala!!!
To je pravi način razmišljanja, bez obzira što deran i njemu slični misle da se ovde objavljuju samo upisi kaji nisu u suprotnosti sa očekivanjem pojedinih admina!?
Siguran sam da će i Milovančev ovde na forumu proći kao i Pažin (ne samo od Lale), ukoliko u narednih 100 dana ne ispuni očekivano za navedeni period!?
Iskreno, voleo bih da čujem komentar našeg brata Sremca75 na ovo cirkularno pismo!
Ja ne znam ko je pustio priču da se ovde tolerišu samo upisi istomišljenka. Voleo bih da ovde ima argumentovanih suprtonih mišljenja od mog mišljenja, ili od mišljenja većine forumaša koji prate lovnu politiku - to bi bila normalna i prava rasprava koja uvek dovede do napretka i rešenja problema. Niko nije a priori u pravu, ili u krivu. Medjutim, nema kontraargumenata za moje argumente, nego svaki 'deran' i slični momci koji različito misle u nedostatku argumenata i činjenica za svoje stavove obavezno kreće napadom na mene ili druge kolege čije mišljenje je slično mom mišljenju. To je poznata šema, kad ne možeš argumentima protiv nekog, ti onda opleti po čoveku kako god znaš, ne birajući sredstva i metu. E zato je bilo banovanja ovde. Niko nije banovan zbog različitog mišljenja, a svaki ban je pao zbog pisanja potpuno van teme i zbog napadanja na nekog lično (u poslednje vreme najčešće na mene). Valjda nije neko umislio da sam ja personifikacija portala Srbijalov?!? Naopako!!! Nije Srbijalov Lala, ili Sremac, ili bilo ko pojedinačno! Može ovaj portal i bez mene, i bez Sremca, uvek će biti ljudi koji će znati da misle i da to što misle napišu. Svako poistovećivanje bilo koga sa ovim portalom jeste u neku ruku pokušaj degradacije Srbijalov portala, to je meni jasno, a voleo bih da i kolegama bude jasno. TO što sam ja možda najaktivniji na portalu ne znači uopšte da sam JA kao Lala portal - to je izvrtanje teza i zlonamerno razmišljanje.
Dakle, ja kad kritikujem nekog, ne napadam čoveka, nego kritikujem njegov način rad i rezultate rada. Nikad nisam ni jednu ružnu reč napisao za osobu-pojedinca, ali ne štedim reči kad mislim da neko radi pogrešno, onda pišem kako pišem, ali strogo pazim da ničije dostojanstvo, zdravlje, porodicu, lične podatke ili privatan život ne povredim. Za druge se to baš ne može reći, ali to njima na čast.
Da se vratim na temu, evo još malo novosti i dešavanja u i oko LSV:
Naime, kako saznajem nezvanično, danas u toku prepodneva je dužnosti razrešen dosadašnji sekretar LSV Dejan Milkov - deda Deja!
Koliko čujem, dosadašnji sekretar je predao dužnost, razdužio ključeve i administraciju saveza. Razduženje je obavio novi predsednik LSV Aleksandar-Bata Milovančev.
Još nije poznato ko je novi sekretar LSV.
Takodje nezvanično, kruži priča da papirologiju oko održavanja skupština (dve skupštine: redovna i izborna) sredjuje Sloba Grdinić. U okviru tih poslova treba da se izvrši (ili je već izvršen, ne znam) upis u APR novog predsednika Milovančeva, kao zakonskog zastupnika LSV.
Ne znam da li je taj posao posebno plaćen Grdiniću od strane prethodne garniture, ne bih se začudio da jeste!
Još jednu stvar moram da ponovim, iako sam pre nekoliko godina to već napisao:
Malo mi smeta kada se u lovačkim organizacijama i u lovačkoj dokumentaciji koriste akademske titule u komunikaciji medju lovcima. Uz svo poštovanje prema titulama i nosiocima istih, mislim da ih u lovačkoj komunikaciji treba izbegavati.
Tako sam smatrao da Milošu Beukoviću kao lovačkom funkcioneru nije potrebno da koristi svoje titule prof. dr., pa shodno tom mom stavu mislim da i Aleksandru Milovančevu uopšte nije potrebno da lovačka dokumenta potpisuje sa dodatkom titule prof. dr.! Za lovstvo i lovce mislim da je sasvim dovoljno da se potpisuje kao Predsednik LSV Aleksandar Milovančev.
Zašto tako mislim: zato što je profesor onaj koji na fakultetu uči studente, dr. sci. (doktor nauka) je akademska titula u nauci, a titula dr. važi u medicini i označava doktora koji leči ljude.
U lovstvu, medju lovcima, ako ja dobro poznajem kodeks, kolege lovci se medjusobno oslovljavaju po prezimenu, ili po imenu i nadimku (ukoliko se dobro poznaju). Svako isticanje akademskih titula od strane nosioca tih titula automatski stvara odredjenu distancu u odnosu na one koji te titule nemaju, a takvih je ogromna većina. Nisam ljubomoran ni na čije titule, poštujem ih, ne zazirem od titula (na kraju krajeva, sin će mi uskoro postati dr. sci. ph.), ali smatram da su u lovstvu te titule malo suvišne, i ja ih nikad ne koristim kada pišem ovde.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Gedza66 kaže:
Iskreno, voleo bih da čujem komentar našeg brata Sremca75 na ovo cirkularno pismo!
Хе...
Не могу се отети утиску да је писмо пажљиво сачињавано, да би се избегла замка у коју је упао Криволовац Лажов када је говорио о преваспитавању заблуделих (Л)овчица које је позивао назад у ЛСС само и зарад плаћања чланарине...
Овде има говора о разумевању разлога који су "натерали" искључена ЛУ да одустану од жеље за чланством у ЛСВ, и о позивању ЛУ да својим повратком дају допринос стварању здраве климе за покушај опоравка војвођанског ловства, са акцентом на неопходност јединства ловаца....
И ту наравно, долазимо до дилеме....савез или не....а то је оно што пита мој брат Геџа.
Ја на ову дилему још увек не могу дати коначан одговор....
Када смо писали о ЛСВ на челу са Пажином и Беуковићем, онда сам био сигуран да нам такав Савез не треба.
Можда је погрешно поистовећивати ЛСВ са било којим руководством, али управо Пажин и Беуковић су инсистирали на томе.... Савез то смо ми!
Sremac75 kaže:
Meni je potpuno jasno gađenje koje prema savezima imaju svi oni koji su makar malo mućnuli svojom glavom.
Ti su odmah shvatili o čemu je u stvari reč.....
Ali, ja mislim da je sve to posledica ponašanja džukaca koji su pre 20ak ili više godina zaseli u lovačke fotelje, osmislili "savršen zločin" ili "bajku od života" i j.ebu nam mamu sve do današnjeg dana....
Vladaju zastrašivanjem, stvaranjem netrpeljivosti među lovcima, unošenjem razdora i raspirivanjem svađa, podržavanjem najgorih među nama jer su takvi obično i najodaniji, negativnom selekcijom u organe saveza instaliraju svoje polupismene poslušnike......
Savez sada postoji isključivo radi ustoličenih večitih lovnih radnika, i radi kojekakvih predsednika LU koji u Savezu nailaze na podršku u obračunima sa svojim lovcima koji misle svojom glavom, jer su baš oni uglavnom delegati koji nikoga ne pitajući izglasavaju ove koji ih posle podržavaju da rade bukvalno šta hoće u svojim LU.
Isti je princip u odnosima između dva saveza .... LSS-u je samo bitno da naplati harač od LSV-a ua zauzvrat ga uopšte ne zanikma šta radi i kako i koliko trošši na sebe LSV...
Mnogi su spominjali neophodnost formiranja lovačkog sindikata ili nešto slično, ali bas taj Savez bi mogao i trebao biti sindikat lovaca.
Ali tada bi morao uvek i na svakom mestu da štiti prava lovaca, da bude mesto gde će lovci rešavati svoje probleme, i međusobne i one sa npr."zelenima"...
Zašto to Savez do sada nije radio???
Zašto se nije potrudio da lovci budu zainteresovani da im LU budu članovi Saveza???
Zato ja mislim da Savez k'o Savez i nije loša ideja, ali samo ukoliko njime upravljaju oni kojima neće najvažnije biti da ostvaruju svoje lične interese, i koji će shvatiti da Savez i lovci ne postoje zbog njih, nego da su oni u tom Savezu da bi zadovoljavali potrebe lovaca.
Kada bi u Savezu gazde bili lovci a ne rukovodioci, to bi mogao da bude dobar Savez, zar ne?
Ovi dosadašnji su pokazali kako ne sme i ne treba da se radi.... ja hoću da verujem da neka nova garnitura ima snage i volje, da preokrene LSV u savez lovaca Vojvodine, u lovački sindikat, u kojem će lovci želeti, a ne morati, da budu njegovi članovi.....
Da li je za to sposobna ova garnitura koja namerava da pobedi dosadašnju, ja ne znam, ali sam spreman da ih podržim i pomognem ukoliko su im namere iskrene i poštene....
Значи, уколико би се радило ради задовољавања интереса ловаца, ЛУ, дивљачи и природе, онда је постојање Савеза логична опција.
Па и све уређене државе имају ловачке савезе као организације које штите интересе ловаца, и нигде нема толико негативних повика као код нас....
Мора да се ради о систему....
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Значи, уколико би се радило ради задовољавања интереса ловаца, ЛУ, дивљачи и природе, онда је постојање Савеза логична опција.
Ili prevedeno na najprostiji narodski jezik,ili zaokret u poslovanju za 180 stepeni
ili MARS U TRI LEPE.....MATERINE!!!
Znam da je za promene potrebno vreme,ali isto tako znam da zelim konkretne rezultate najkasnije do pocetka glavne sezone.I nemoj da se vadite na letnju pauzu,na nju imaju pravo oni koji su cele godine nesto radili,a posto je pred svima nama mnogo posla(pa i onog koji godinama cuci po fiokama)zelim nam svima jedno uspesno letnje ciscenje ali ovaj put od glave jer odatle smrdi.
Dobar nam pogled i uspesan lov na trule jabuke,dok se cela gajba ne usmrdi
Mislim da uopšte nije bitno da li će se neka udruženja vratiti i to zašto da to bude merilo nečije uspešnosti.
Lovcima se mora pokazati da rukovodstvo radi u njihovom Interesu i da se vide promene ... A promene nikako ne mogu biti površinske .
Dovoljno je pogledati strukturu članskog doprinosa u LSV-u ...i videti da dobar deo odlazi na Štampanje glasila čak 300 dinara ... Treba li to meni uopšte ?
Nešto , što mi drži paznju 5 minuta dok ga malo prelistam i bacim ...
Član sam saveza koji od mene naplaćuje što će me informisati !!!
Da li me je neko pitao na koji način i da li želim da budem informisan !
U krajnjem slučaju, ako to glasilo stiže na 15-20 Hiljada adresa , zar ne postoji način da se to izdavanje uredi tržišno , možda određene firme imaju interesa da se oglase na ovaj način . Razni proizvođaći lovačke opreme ,uvoznici i slične firme koje imaju klijentelu u lovačkim redovima , pa da se od prikupljenih sredstava od reklama štampa ovaj glasnik ...Naravno ako može ....
Uvek nam ostaje i varijanta Interneta ...
Dalje , sa istim iznosom učestvuje i izrada planskih dokumenata ... Pa koliko ona košta na tržištu za jedno LU .... zar ga isto treba da plati 5 puta skuplje ....
Inače kada sam video na skupštini da ima kolektivnih članova LSV-a , to mi se učinila kao jako dobra varijanta za LU ... toliko košta godišnje i zdravo ... A Savez dalje neka se učlanjuje kod koga hoće , a ne da me on učlanjuje u LSS za 200 dinara ... Inače , ovo je i Lala pominjao u nekom od prethodnih upisa .
Promene sa moraju videti , a one neće biti bezbolne , to je sigurno svima jasno ...
Evo još malo o dešavanjima u i oko LSV, vezano za predlog-pismo predsednika Milovančeva oko povratka u članstvo LSV onih LU koja to trenutno nisu:
Kako saznajem iz svojih izvora, večeras je održana sednica UO LU 'Novi Sad', na kojoj je razmatran sadržaj pisma predsednika LSV. Po mojim nezvaničnim informacijama, uprava LU Novi Sad je zauzela stav da načelno prihvata da razgovara o svom povratku u savez, ali da želi da prvo vidi sa kakvom platformom i konkretnim predlozima za budućnost će da izadje predsednik LSV, vezano pre svega za visinu članarine i za način kako će se ista trošiti. Kako mi je preneto iz mojih izvora, rečeno je bukvalno da 'cene i prihvataju pruženu ruku'.
Ja mislim da je ovo bilo očekivano. Niko neće da se zaleće u odlukama dok ne vidi kojim kursom će brod LSV da krene. To zavisi najviše od kapetana i delimično od posade (čitaj, nove uprave saveza). Isto tako, očigledno je da niko ne želi da 'zalupi vrata dupetom' i sebe ostavi dugoročna van članstva - to po mom mišljenju pokazuje da ljudi ipak gaje nadu da se situacija u vojvodjanskom lovstvu može početi popravljati. Pravi oporavak neće biti brz, niko nema čarobni štapić, ali ako se zapne zajedno pod normalnim uslovima i sa dobrom voljom, i čuda su moguća!
Dalje, u nekim mojim današnjim razgovorima sa pojedinim ljudima iz nekih drugih LU koja nisu članovi saveza, sličan odgovor se može očekivati i sa drugih pet adresa na koja je pismo poslato.
Ima još: danas je u LU'Srem' Šid, odakle je novi predsednik Skupštine LSV Dragan Gutić, održana skupština LU. Oko te skupštine LU je, kako čujem, bilo nekih zanimljivih dogadjaja koji su se mogli reflektovati na novo rukovodstvo LSV, ali više informacija ne bih da dajem jer nisam još siguran, možda u toku sutrašnjeg dana dobijem više detalja. Da li je bilo pokušaja da 'imperija uzvrati udarac' ili nije, ne smem da tvrdim.
A propo svega: na sajtu LSV i dalje nema ama baš nikakvih informacija o dešavanjima u savezu! Ako se ja ne varam, održavanje i ažuriranje sajta LSV je povereno Jeremiji Trifunoviću i njegovoj firmi. Pa šta se to dešava da niko ne sme ni da zucne nešto na sajt LSV? Jel nema sad nikog da klimne glavom šta može na sajt? Ili je uključena nečija autocenzura, za svaki slučaj?
Opet u vezi sajta: danas me je par ljudi pitalo gde može da pogleda Statut LSV - na sajtu saveza nema ni tog dokumenta!? Cirkus!
Evo da i ja reknem koju sugestiju:
Iako nije komplet nova uprava, nadam se da ova nova struja ima bar vecinu za donosenje odluka na UO, bar za one stvari za koje nije potrebna skupstina, a posto na sajtu LSV nema nigde statuta, pitanje je da li je i za ovo potrebna skupstina, ili UO to moze da odradi bez skupstine.
Naime, rec je o Vojvodjanskom Lovcu.
Svi pricaju o clanarini, ona jeste problematicna, ali ovo je jos problematicnije.
Naime koliko god da su velike ili male clanarine, sve ce to pojesti Vojvodjanski Lovac doo.
Neosporno je da su lose radili, jer nisu isporucivali Planska dokumenta, Finansijski planovi su prekoraceni u negativnom smislu, i tu LSV mora da sankcionise.
Kao privredno drustvo treba da postoje, ako nista barem zbog lovnog turizma i poverenih poslova za Udruzenja.
Sto se tice sredstava od Saveza koja se isplacuju Vojvodjanskom Lovcu, tu treba da posluju sa NULOM, a zaradu da generisu na Lovnom turizmu.
I da kazem i ja nesto o clanarini:
Treba da bude fiksni deo mali, isti za sve, i naravno opcioni troskovi:
- Osiguranje
- Izrada planskih dokumenata(VL ili neko drugi)
- Poslovi Uprave Lovista(VL ili neko drugi)
Pa da ljude odaberu ko ce im raditi planska dokumenta, i gde ce se osigurati od nesreca u lovu.
Informisanje sam namerno izostavio jer ono JEDNOSTAVNO MORA DA BUDE OBAVEZNO I BESPLATNO!
Sta bre!? Da vam placamo informacije kako nas zastupate, jel ovde neko lud?
Treba ici na jedinstveno Informisanje, napraviti dogovor sa LSS i Drugim Savezima, gde bi zajednicki Snosili troskove izrade Glasnika, i ravnomerno bili zastupljeni. Samim tim veci je tiraz, veci broj strana, zanimljivije i stamparijama, i moze se dobiti bolja cena na kolicinu...Naravno kada bi to bilo na nivou 3-4 saveza, nece biti bratskih varijanti da se nekome bratski napuni dzep, jer vise ne odlucuje jedan UO vec 3-4, pa nece proci...Lepo brate UGOVOR naprave savezi, pa da vidis kako ce da pojeftini. Ako neko ima tiraz, to je vec zanimljivo i sponzorima, pa jos pojeftini na recimo simboliku (cenu Papira i distribucije)...Jer kada nesto ima veci tiraz od recimo komercijalnih magazina, svakom sponzoru je interesantno(Posebno recimo u vreme setve, pa i pred zimu kada trebaju gume, generalno lovci su generalno potrosaci sve robe), i tu izdavaci treba da izadju sa ponudom.
Znaci savezi se dogovore sa izdavacima da odredjeni procenat moze da bude reklama, ne preko, pa on na osnovu toga nudi kostanje izrade glasnika.
Ili recimo, da ti savezi pokusaju da iskamce sponzora za lovacko informisanje kod velikih firmi (Telekom, EPS....ili neko komercijalni), politicku prodju imaju, jer ako vec mogu da sponzorisu u Nenormalnom iznosu fudbalske ili Kosarkaske klubove, zasto ne bi sponzorisali simbolicnih 50 000 Glasnika, dati im celu stranu da pisu sta hoce.
Rukovodstvo LSVa vec ima mesto u rukovodstvu LSS, i tu neke stvari treba ici na saradnju.
I uopsteno treba ici na vecu saradnju medju savezima, i zajednicko nastupanje u Nabavkama: i kod osiguranja, i kod telefona (Umreze privredna drustva i saveze, pa razgovi u grupi nula, veca kolicina brojeva, odmah jeftiniji minuti), ma bukvalno sve gde mogu da iskamce pojeftinjenje ili sponzorstvo, pa pretekne moze fino da se upumpava u Lovista... Savezi i treba da postoje da pomognu udruzenjima, a ne da ih unistavaju.
Treba ici na dogovor i sa Kinoloskim savezom, pa da recimo poslovi izdavanja rodovnika i troskovi sudjenja na izlozbama i utakmicama budu jeftiniji za clanove saveza, pa i da se u lovnoj kinologiji uvede neki red, a i lovci ce imati vise razloga da se uclane u savez.
Recimo lovacko udruzenje organizuje Radni ispit za lovacke pse, odmah da troskovi sudjenja budu jeftiniji za to udruzenje, a za vlasnike lovce clanove saveza manja kotizacija i slicno... I njima je to u interesu, kada imate sigurnih recimo 50-100 ispita organizovanih od strane udruzenja, to je je sigurica, pa odma ide popust. Ako lovci imaju manju kotizaciju, sta mislite da li ce doci u vecem broju, i odmah kvalitetnija izlozba ili utakmica.
Primer:Imam dva kera, 1000 din kotizacija za kera, aj da povedem jednog mozda bude sampion....Kotizacija 700 dinara, pa povescu i drugog. Sta mislite sta vise vole sudije 1000 din ili 1400 din?
I da se savez brine o kontroli sta ide u loviste, lovacki ker ili dzukela? Znaci pravilnik, pa lepo svi clanovi moraju da ga se pridrzavaju, pa kada vec obilaze clanstvo, ajmo vadite gospodo kartice za kerove, pa ako nemate, lepo iskljucenje, i prijava po zakonu. Sta mislite, dal ce vam opet iko ponuditi stene:"Hoces sa papirima ili bez?" A to ide i kinoloskom savezu na ruku, pa nam pojeftine rodovnici i stenci.
I da konacno lovistima setaju samo dzukele za odstrel, a ne dzukele koje vode lovci!
Ne znam da postoji udruzenje odgajivaca sa 50000 clanova, kao sto bi recimo bili Lovacki Savezi...
Neka zasluze da lovci hoce u clanstvo.
Neka im Sanja pomogne, ako stvarno hoce da radi u interesu lovaca, eto joj prilike da pokaze Beuku i Slavi da je veci covek od njih za savez, pa cak i u Porazu.
Tomash kaže:
Treba ici na jedinstveno Informisanje, napraviti dogovor sa LSS i Drugim Savezima, gde bi zajednicki Snosili troskove izrade Glasnika, i ravnomerno bili zastupljeni. Samim tim veci je tiraz, veci broj strana, zanimljivije i stamparijama, i moze se dobiti bolja cena na kolicinu...
Zanimljiva je ova ideja o jedinstvenom glasilu, dobar osnov za razmišljanje u tom pravcu. Logično da bi u jedinstvenom LSS trebalo i glasilo da je jedinstveno, ako već mora da ga bude, a ne kao do sada da svako ima svoje glasilo.
Opasnost je da bi se u tom slučaju sigurno postavilo pitanje nečijeg uticaja na uredjivačku politiku, i takvo glasilo bi lako moglo da bude 'koska' oko koje bi se lovački funkcioneri lako zavadili.
Lala kaže:
Opasnost je da bi se u tom slučaju sigurno postavilo pitanje nečijeg uticaja na uredjivačku politiku, i takvo glasilo bi lako moglo da bude 'koska' oko koje bi se lovački funkcioneri lako zavadili.
EDIT
Zato ja i rekoh da imaju UGOVOR, Svi po 5 strana u glasilu, pa neka pisu sta god hoce, pa i neka je u suprotnosti. Ima lepo ugovor, svako svoj deo uredjuje.
Ako ima problem, tu je zakon i sud, pa lepo puste menicu ako neko neko ne postuje ugovor.
Cak bi bilo i jako zanimljivo ako bi bilo protivrecnih stavova medju savezima, kao na forumu, svaka strana kaze sta misli, a sve u stampanom izdanju. Budite sigurni da bi to imalo daleko veci uticaj u clanstvu nego bilo koji forum, javno brate neka iznesu sta hoce, a budimo realni, ogroooooooooooman broj lovaca po drustvima pojma nema sta znaci rec forum.
I ako smo svi po automatizmu vec clanovi tog LSS-a, da znaju ljudi sta se desava sirom tog LSS-a.
I lepo(Najava recimo nekog lova), ali isto tako i ruzno...
Ako smo najgori da znamo da smo najgori pa menjamo rukovodstvo, ako nismo, da znamo da nismo i da cuvamo svoje rukovodstvo po LU.
Zamislite recimo, objavi se da je bila uspesna sezona u LD ZEC Petrovaradin, ostreljeno 600-700 fazana u sezoni, a lovci iz mnogo veceg lovista, sa vecom clanarinom, sa 4 puta vise lovaca ostrele jedva 200....
Ili recimo Lovci Vojvodine procitaju da su svi lovci LSCS dobili planska dokumenta na vreme, a da im je clanarina u drustvu 1000 dinara manja jer imaju jeftiniji savez?
Ili lovci koji nemaju pojma o osiguranju, procitaju da tamo neki lovci imaju osiguranje?
A cena svakako mora biti manja ako svi jedinstveno nastupe.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?