ja sam vec platio clanarinu 1400 dinara,, tako da mi je malo cudno da ce se pregovarati sa LU koja nisu u Savezu,, u ovom momentu valjda su pravila za uclanjenje ista, nemoze neko da ima privilegije. Mada u ovom momentu mozda je za njih bolje da se i ovu godinu strpe, da vide kako ce se stvari odvijati,netreba zuriti u uclanjenje.
A ima mnogo dobrih ideja, ova za fiksnu clanarinu po LU je interesantno, a takodje mislim da ne treba da placamo dve clanarine u dva Saveza.
A novine treba da budu slobodan izbor svakog pojedinca.
Dovoljno je pogledati samo na primeru malo većeg udruženja od recimo
500 članova koliko bi njih koštao povratak u ovom momentu u savez !
Posebno kada su videli da i bez toga može .
A još posebnije kada su videli koliko im je novca preteklo u kasi
Lako je izračunati ...a cifra je ...Mašala...
Treba ici na dogovor i sa Kinoloskim savezom, pa da recimo poslovi izdavanja rodovnika i troskovi sudjenja na izlozbama i utakmicama budu jeftiniji za clanove saveza, pa i da se u lovnoj kinologiji uvede neki red, a i lovci ce imati vise razloga da se uclane u savez.
Recimo lovacko udruzenje organizuje Radni ispit za lovacke pse, odmah da troskovi sudjenja budu jeftiniji za to udruzenje, a za vlasnike lovce clanove saveza manja kotizacija i slicno... I njima je to u interesu, kada imate sigurnih recimo 50-100 ispita organizovanih od strane udruzenja, to je je sigurica, pa odma ide popust. Ako lovci imaju manju kotizaciju, sta mislite da li ce doci u vecem broju, i odmah kvalitetnija izlozba ili utakmica.
Primer:Imam dva kera, 1000 din kotizacija za kera, aj da povedem jednog mozda bude sampion....Kotizacija 700 dinara, pa povescu i drugog. Sta mislite sta vise vole sudije 1000 din ili 1400 din?
Možda se sečaš da su lovci u Vojvodini od članarine koja je išla savezu ,odvajali -Kinološki dinar tj. neku simboličnu sumu koja se uplaćivala Kinološkom savezu ,sad kojem ,da li KSS ili KSV nisam siguran .
Uglavnom smo mi imali jeftinije rodovnike i do je ukinuto pre jedno 10-ak godina . Zaboravio sam šta je tačno bio razlog . Tu su spadale Lovačke pasmine pasa i prijave legla i potvrde o parenju smo overavali u LD .
Ja sam druze od skora lovac u Vojvodini, do tada sam lovio u zapadnoj Srbiji. Ali eto jos jedne potvrde da je prethodna garnitura unistavala sve dobro u svojoj vladavini.
Tomash kaže:
Ja sam druze od skora lovac u Vojvodini, do tada sam lovio u zapadnoj Srbiji. Ali eto jos jedne potvrde da je prethodna garnitura unistavala sve dobro u svojoj vladavini.
Verujem da ovo nema veze sa Lovačkim rukovodstvom , mislim da je tu Kinološki savez ukinuo
tu povlasticu .
Inače , pogledaj na sajtu Lovačkog saveza Hrvatske , šta sve njihovi članovi imaju besplatno
iz domena lovne kinologije , prijave legala za koje oni izdaju rodovnike i organizuju takmičenja .
Toliko su uticajni da su uzeli deo Kinološkog Kolača ...Odnosno izborili se kod Ministarstva da organizuju smotre ,ispite takmičenja ,školuju Lovno kinološke sudije pa čak i da prijavljuju legla , i to sve besplatno za članove Lovačkog saveza .
Ima i druga stvar , FCI to ne priznaje jer prizna samo jedan savez iz zemlje ,
Ali šta je to Lovce briga , njihova Lovišta , njihovi ispiti i sudije , njihova takmičenja ...
U Lovištima koje im je Ministarstvio dalo , priznalo je i njihove ispite i ocene i tačka ...
Koji uzgred njih i dođu besplatno ...
Eto predloga za nova rukovodstva od nas sto "s.e.r.e.n.d.a.m.o" po forumima kako moze, na primeru drugih.
Ovo nije samo predlog za lovacke saveze, vec i kinoloske, a na svaciju korist, u suprotnom......neka trce dzukele lovistima....trazili ste, gledajte!
Ali sto vise citam citam sta sam pisao... sve mi vise lici na Utopiju, i kao neostvarivo, ipak znamo gde mi zivimo, ali svaki pomak na bolje, pa makar i milimetar je dobar, samo da se ne ide u nazad vise....
Malo pomalo nezvaničnim kanalima stiže još novosti iz LSV, friška dešavanja:
Kako čujem, dosadašnji predsednik LSV Milan Pažin je takodje razdužio ključeve prostorija saveza, ali nije poznato da li je radjen neki zapisnik o primopredaji dužnosti ili nije. Ima indicija da ipak nije radjeno, iako je novi predsednik Milovančev, koliko znam, insistirao na tome.
Dalje, kako saznajem, korišćenje službenih vozila saveza je ograničeno svima, uključujući i Zamenika (Onaj Koji Hoda će sada izgleda morati malo više da hoda ), i moguće ih je koristiti isključivo i samo u neophodnim ili hitnim slučajevima i uz izričito odobrenje novog predsednika.
Takodje, po informacijama koje stižu do mene iz prilično pouzdanih izvora, ograničena je i mogućnost raspolaganja sredstvima saveza, ovlašćenja potpisa su uslovna i moguća su samo uz izričitio odobrenje predsednika Milovančeva.
Ako su ove moje informacije o do sada uradjenom tačne, onda mislim da se novi predsednik Milovančev za sada drži dobrog dela onoga što je najavljivao kao svoju platformu i plan rada. Osim informisanja i transparentnosti rada saveza!
Moram ovako da pišem i iznosim moja saznanja uz rizik da nisu sasvim precizna, jer i dalje nema nikakvih zvaničnih informacija (sajt LSV je skoro 'umrEo' ), pa sva moja saznanja imaju karakter nezvaničnih. Gde je sada cenjeni Jeremija Trifunović, da na sajt LSV postavi telegrafske informacije? Zašto na svom portalu Lorist dotični gospodin ni slova da napiše, kao lovac i kao administrator portala? Taj gospodin je par godina dobijao od LSV više miliona dinara godišnje da izdaje glasilo saveza i da uredjuje sajt, a ugovor je, koliko ja znam, još uvek važeći!? Šta se bre dešava? Da Jeremija i momci iz LSV informišu lovačku javnost kako treba i kako je predvidjeno Statutom, ja ne bih morao da se bavim ovde iznošenjem nezvaničnih informacija uz rizik da negde i pogrešim. A interesovanje lovačke javnosti je zaista veliko, jer prvi potezi novog predsednika su jaka indikacija u kom pravcu će se ići - od tih poteza zavisi odluka mnogih LU da li će ostati u LSV ili neće!
Meni ipak ostaje utisak da bi sve to moglo da se radi malo brže. Prošle su skoro dve nedelje od izbora, a još uvek nisu konstituisani novi organi LSV, pre svega Upravni i Nadzorni odbor i Sud časti, a zatim i Komisije saveza. Posle razrešenja dosadašnjeg sekretara LSV Milkova nije imenovan novi sekretar.
Ne znam koji je rok za konstituisanje organa saveza i komisija predvidjen Statutom i Poslovnicima o radu. Takodje ne znam u kom roku se moraju izabrati predsednici Nadzornog odbora i Komisija. Idu i prvomajski praznici, pa će po svemu sudeći proći bar još nedelju dana ako ne i više, da se i taj veoma važan posao obavi. Kako saznajem, ovih dana se obavljaju i lični kontakti i razgovori sa nekim od onih šest LU kojima je predsednik LSV pre nedelju dana uputio pismo.
Verujem da predsednik Milovančev ima mnogo obaveza (poslovnih, partijskih, pa i privatnih...), a dan ima samo 24 časa. Ali mislm da urgentnost situacije u LSV zahteva nešto brži rad na više planova paralelno. Sada se počinje pokazivati kakav ogroman posao čeka novog predsednika i nove članove uprave - mnogo toga škripi u savezu, a kako sam napisao ovde pre oko 3 godine, ona astronomska članarina i način rada u savezu se sada vraća kao bumerang tom istom savezu! Sa obzirom da u novim sazivima organa saveza ima ljudi koji su i ranije bili tu i učestvovali u donošenju nekih pogrešnih odluka, evo im sada prilike da vide rezultate aminovanja onog načina rada, koji je kratkoročno doneo veća sredstva savezu ('ima se, može se!', je ltako?) a dugoročno prilično smanjio poverenje u LSV, uticao na atraktivnost produženja članstva u savezu i osećaj pripadnosti jednoj jakoj lovačkoj organizaciji. Pa vi sad vidite šta sad činiti!? Samo 'posipanje pepelom' tih ljudi neće ubrzati rešenje problema koji su kao vruć krompir predati novom rukovodstvu, pre svega preds. Milovančevu! Sada ti isti koji su i ranije aminovali pogrešne poteze neka duplo više zapnu da 'vade fleke', a ne da čekaju šta će jedan čovek, Milovančev, da uradi! Zasucite rukave, gospodo, kad ste znali da ćutke aminujete sve živo što je raniji dvojac predlagao, i dobro i loše, sada izvolite pa umesto dva prsta zapnite sa svih deset prstiju!
Ključna reč je POVERENJE. Na tom planu predsednika Milovančeva čeka ogroman posao, da poljuljano poverenje u LSV vrati, a onima koji sumnjaju i vagaju šta će činiti brzim i preciznim radom u pravom smeru pokaže da imaju osnova i interesa da ostanu u članstvu saveza.
Slažem se da je ono pismo i poziv preds. Milovančeva dobar potez, ali takodje mislim da se ne sme stati samo na tome. Ima mnogo itekako važnih poslova, možda i po hitnosti prečih: rad na statutarnim promenama, revizija odluke o članarini, sazivanje vanredne skupštine i donošenje novog plana rada sa preciznom dinamikom poslova i rokovima, donošenje i usvajanje novog finansijskog plana zasnovanog na daleko nižoj članarini i prihodima, imenovanje novog sekretara LSV, donošenje odluke o sudbini glasila LSV, revidiranje odnosa na relaciji LSV-'Vojvodjanski lovac' doo, i još nekih važnih, npr. razmišljanje o odustajanju od ugovora o lizingu za novu Octaviu, raskida istog i vraćanja vozila, jer će zaduženje po lizingu biti priličan teret ako se smanji članarina i smanje prihodi saveza!? Šta će savezu dve Octavije?
Lepo ne mogu da procenim koji od ovih poslova je hitniji i važniji!
Pa još uvek nije, koliko ja znam, bilo ni prve (konstitutivne) sednice novog saziva Upravnog odbora!
Trka sa vremenom je žestoka, protok vremena je možda i trenutno najveći problem novog rukovodstva. Čini mi se da kod pojedinaca iz stare garde preds. Milovančev umesto pomoći i podrške nailazi na jedan vid opstrukcije, ili na nezainteresovanost i inertnost. Na žalost, iako sam se nadao da toga neće biti i da će takvi ljudi shvatiti da nema više zezanja, vrlo je moguće da neki 'majstori' ne žele da novoj garnituri olakšaju vadjenje saveza iz problema.
Veoma je važno da se pod HITNO počne sa skoro svakodnevnim informisanjem članstva šta se dešava, da se ne bi ja i par mojih kolega bavili prenošenjem informacija i poluinformacija koje često ne možemo proveriti (mada uglavnom tačno pišemo, pa nam se zato i veruje).
Nova ekipa u LSV mora da shvati da su sad u centru pažnje, i da će to tako biti još maksimalno par meseci. Ako potezima i pravovremenim informisanjem o tim potezima pokažu da idu u pravom smeru, biće dobro. Ali čak i ako rade kako valja, a o tome ne obaveštavaju lovačku javnost, deo članstva koji se lomi šta da radi će da digne ruke od članstva i da ode.
Vodite računa o tome.
Evo još malo dešavanja:
Predsednik LSV Milovančev je, posle upućivanja onog pisma za šest LU koja nisu članovi saveza, krenuo u konkretne razgovore sa predstavnicima tih LU, pa je tako danas održan sastanak sa predstavnicima LU Žabalj, koje broji preko 400 članova.
Kako sam saznao, razgovor je bio prilično otvoren, i bilo je obostrane volje i razumevanja. Ali, kako sam ranije već napisao, LU koja trenutno nisu u članstvu LSV će dobro odmeriti pod kojim uslovima će prihvatiti povratak. Posebno je osetljivo pitanje visine članarine, i pitanje informisanja članstva (transparentnost rada saveza) i direktna pomoć saveza članicama po svim oblastima, ukidanje glasila LSV koje nije ispunilo očekivanja u informisanju, upućivanje ćerke-firme 'Vojvodjanski lovac' na tržište a ne kao obavezu finansiranja preko članskog doprinosa, reaktiviranje sajta LSV ne samo u pogledu informisanja nego naročito u pogledu afirmacije i ponude lovnog turizma i lovačkih manifestacija u Vojvodini, itd. Ovo su, recimo, neki kratkoročni ciljevi rešivi relativno brzo, mada mi se čini da tu ima nekih personalnih dilema, ili možda i manjka ideja oko nekih pozicija...
Kao dugoročni ciljevi se izdavajaju izmene važećih propisa (izmene delova ZODL, izmene nekih Pravilnika...) pre svega u vezi lovočuvarske i stručne službe, koju bi trebalo drugačije rešiti, kako po pitanju ingerencija i ovlašćenja tako i po pitanju finansiranja - izmestiti posebno lovočuvarsku službu sa budžeta LU, i naći bolji i realniji modus finansiranja, koji će garantovati nezavisnost lovočuvarske službe.
Sve u svemu, generalno govoreći, mislim da predsednik Milovančev neće ništa mnogo drugačije ili epohalno novo čuti ni od ostalih četiri LU (do sada su se, koliko ja znam, izjasnili LU 'Novi Sad' i danas LU iz Žablja). Sve vojvodjanske lovce muče manje-više isti problemi, a najveći deo tih problema je po mom mišljenju generisan na neki način upravo iz LSV! Dakle, u LSV ga treba i rešiti.
Mislim da Milovančev malo gubi u vremenu i u ritmu obavljajći ovako pojedinačne razgovore, umesto da je sa svih šest LU koja nisu u savezu obavio neku vrstu okruglog stola, panel diskusije ili nešto slično, pa da u jednom danu od svih koje je pozvao čuje ono što ga zanima. Ovako, vreme prolazi, ništa se ne rešava, curi energija i elan za promene, koji se osetio na izbornoj skupštini. Velika šteta bi bila da se oteže ono što mora da se uradi, a to je pre svega konstituisanje novih organa saveza (UO i NO i Sud časti), sekretara LSV i odgovarajućih komisija jer praktično osim predsednika Milovančeva, nijedan drugi organ LSV više ne funkcioniše, jer je svima ili skoro svima istekao mandat, ili su razrešeni.
Kladim se da će vrlo brzo neki ljudi postaviti pitanje kontrole rada predsednika LSV od strane organa saveza, jer trenutno on (predsednik) funkcioniše u nekom vakuumu - stari sazivi organa LSV odlaze, a novih nema!
Čini mi se da će jedno od veoma važnih pitanja biti imenovanje novog sekretara LSV, i da će tek posle toga moći da se kaže nešto više, i da će taj izbor verovatno biti novi impuls za ubrzanje promena koje su u LSV neophodne. Nemam nikakva saznanja, čak ni glasine, ko bi mogao biti čovek koji će operativno pomagati predsedniku i Upravnom odboru u velikom poslu koji ih tek čeka. Da li taj izostanak bilo kakvih imena kao mogućih kandidata za sekretara govori da će biti velikog iznenadjenja, ili nema 'junaka' koji bi se prihvatio tog posla, ne znam. Znam samo da to mesto zahteva i tek će zahtevati pravu 'vidru' od poznavaoca lovstva, a ujedno i pedantnog administrativca, i pre svega poznavaoca propisa (ZODL, Zakona o udruženjima, Zakona o oružju i municiji, Zakona o dobrobiti životinja, itd. ), Statuta LSV i važećih Poslovnika o radu organa saveza.
Dalje, izgleda da se sada došlo u fazu da kad se postavilo pitanje 'ŠTA RADITI?', tu nije problem, svi upućeniji lovci dobro znaju da lociraju problem i uzroke problema. Ali muka nastaje kad dodje na red pitanje 'KAKO REŠITI?', i takodje pitanje 'SA KIM REŠAVATI?', tu izgleda dodje do zastoja. Mnogo je postao vruć taj 'krompir' koji se zove LSV i lovstvo u Vojvodini!
Mislim da predsednik Milovančev ima dobru volju za rešavanje problema (takav utisak mi prenose oni koji su razgovarali sa njim), ali da mu je sigurno potrebna sva moguća pomoć i dobra volja lovaca. Nije Miovančev čarobnjak i nema čarobni štapić da u cugu reši sve ono što se godinama, da ne kažem deceniju i više, loše radilo. Mada, i strpljenje lovaca i dobra volja ima granice - potrebni su brzi potezi i vidljivi rezultati, što pre.
A evo ulazimo u treću nedelju od izbora...
P.S.
Na sajtu LSV nema ni pomena o aktuelnim dešavanjima u LSV, ni jedne reči! Ali zato ima poziv preko sajta saveza da se organizovano ide na sajam lova u Češku ((a voleo bih da znam i preko koje agencije - koliko ja znam, LSV nije registrovan za organizaciju turističkih putovanja?)!
Majstoru koji održava sajt je teško da sastavi deset rečenica o dešavanjima u savezu, ali mu nije teško da reklamira turističko putovanje - u čijoj orgaizaciji?!? Aaaa, daaa.... Bussines is bussines! Prvo lova, pa onda sve ostalo? Ko je organizator putovanja?!? Da li je LSV raspisao 'tender' za najpovoljniju ponudu za posetu sajmu lova u Češkoj, ili je neko odrezao cenu i na svoju ruku uzeo da preko sajta LSV reklamira to putovanje? Zar ovo nije klasičan primer onoga o čemu sam već pisao, ona priča 'dodjite u savez', gde se autoritet LSV koristi za sklapanje i obavljanje profitabilnih 'poslića' za (neosnovano) privilegovane, a lovci plaćaju?
Mislim da mogu da naslutim odgovore, ali eto, i time bi mogao da se pozabavi predsednik Milovančev!
Samo da se ne počne reprizno prikazivati film 'Na zapadu ništa novo'?
Srem kaže:
Inače kada sam video na skupštini da ima kolektivnih članova LSV-a , to mi se učinila kao jako dobra varijanta za LU ... toliko košta godišnje i zdravo ... A Savez dalje neka se učlanjuje kod koga hoće , a ne da me on učlanjuje u LSS za 200 dinara ... Inače , ovo je i Lala pominjao u nekom od prethodnih upisa .
Promene sa moraju videti , a one neće biti bezbolne , to je sigurno svima jasno ...
Sad sam video ovaj deo upisa kolege.
Pa ja ne razumem kako ljudima nije postalo jasno da lovci pojedinci NISU i NE MOGU po Statutu biti članovi LSV, nego su članovi samo i isključivo kolektivni - LU i slične organizacije (JP, NP, lovački klubovi, itd...)!!! Ja, i svi drugi kolege lovci, smo članovi samo naših Lovačkih udruženja, a naše udruženje je član LSV!!! Nema u LSV pojedinačnog članstva!!!! Analogno tome, smatram da članarina za LSV ne može biti odredjena brojem lovaca članova LU, nego MORA BITI ISTA za sva LU članove LSV!!! Svi članovi LSV imaju ista prava i obaveze, pa mi nema logike da jedno veliko LU plati npr. 500.000 članarine za LSV, a drugo malo LU plati 80.000, i svi jednako odlučuju i koriste pomoć, podršku i resurse LSV? Prava ista, a obaveze višestruko različite? Ovo je jako važno i mora biti drugačije rešeno, pravednije za velika LU koja nose lavovski deo finansiranja troškova koje LSV napravi.
Pre nekoliko godina kada je LSV počeo da izdaje lovcima pojedincima one zelene plastične članske karte na koje se lepe godišnje hologramske markice, ovde na forumu smo, lepo se sećam, i Sremac i ja i još neki postavili pitanje na osnovu čega uopšte LSV može da izdaje pojedinačne članske karte, kad su po Statutu članovi LSV samo i isključivo kolektivni članovi - lovačka udruženja, i kad ja (ili bilo ko drugi pojedinačno) nismo nikad potpisali nikakvu pristupnicu za LSV? Lovački savez Vojvodine je kod državnih organa registrovan kao 'organizacija na bazi učlanjenja' - kako onda mogu biti kao pojedinac član nekog udruženja, kad nisam nikad ništa potpisao od dokumenata za učlanjenje u LSV?!? Kada je to SKupština LSV koja je nadležna za prijem članova u savez odlučivala o, recimo, mom učlanjenju u LSV? Nije nikad, niti je mogla! Pa čija ideja je onda bila izdavanje tih pojedinačnih članskih karata LSV, ko je genije koji je to pokrenuo, i šta se time htelo postići? Da li je iko od idejnih tvoraca i onih koji su doneli i sprovodili takvu odluku ikada odgovarao za nestatutaran potez i bacanje lovačkih para na sprovodjenje nestatutarnih ideja i zamisli?
Dakle, ponavljam: izdavanje pojedinačnih članskih karata LSV i godišnjih markica po mom dubokom ubedjenju nema osnovu i uporište u Statutu LSV, i to je, mislim, još jedna od brljotina koju su napravili momci iz uprave saveza, a na čega su takodje potrošili sasvim lepu cifru lovačkih novaca (nabavka ako se dobro sećam oko 20.000 blanko članskih karata, nabavka opreme za izdavanje istih, nabavka hologramskih markica svake godine...)!
Može se takodje postaviti i pitanje povrede prava na zaštitu ličniih podataka, jer se na tim tzv. 'članskim kartama' LSV nalazi ime i JMBG svakog pojedinca, pa se može desiti da nečiji JMBG postane dostupan i neovlašćenim licima, i kasnije (zlo)upotrebiti u neke druge svrhe!?
Da li je našim vajnim delegatima na Skupštini ikada palo na pamet da priupitaju predsednika i članove UO zašto su ovo radili i na osnovu čega? Da li je naš prethodni dični Nadzorni odbor LSV predvodjen poštovanim Radetom Medićem našao za shodno da upozori upravu da ne radi po Statutu LSV? Naravno da niko nije probao, trebalo je samo pogledati Statut LSV i uključiti malo mozak povodom ovoga, a kamoli da je neko pomislio da pita nešto! Gde ćeš pitati 'bezgrešnu' upravu bilo šta?
Po Zakonu o udruženima, kršenje Statuta nekog udruženja gradjana od strane uprave predstavlja ozbiljan prekršaj, koji je itekako kažnjiv. Za rad nekog udruženja gradjana odgovara predsednik, i članovi UO solidarno, ukoliko nisu izdvojili svoje mišljenje!
Pojedini članovi foruma, razni 'derani', su ovde postavili pitanje zašto niko nije podnosio prijave povodom tvrdnji za gomile kršenja propisa. E pa evo logičnog i normalnog odgovora i objašnjenja: nije cilj podnositi prijave nadležnim organima i reskirati debele kazne za savez, jer bi te kazne svakako bile plaćene lovačkim, našim, novcima! Onda bi umesto na unapredjenje lovstva pare odlazile na kazne, i šta bi se time postiglo? Samo još lošija briga za lovstvo, lovišta i divljač, a onda bi neka nesposobna i neodgovorna uprava imala savršen izgovor zašto ne vodi brigu o lovstvu - nema para jer su plaćane kazne! Da ne pominjem da se nekim čudom već dešavalo da od podnetih prijava ne bude ništa, hoće prijave nekako da se zagube u sistemu i po raznim fiokama!
Cilj nabrajanja brljotina nije prizivanje kazni, nego je cilj da se brljotine i greške isprave i da se radi onako kako treba da se radi!
U proteklih par dana razgovarao sam sa nekoliko drugara koji su članovi LU koja nisu u sastavu LSV. Na moje pitanje , da li će se učlaniti u LSV ? Odgovor je skoro kod svih bio isti : Zašto bi se učlanili , šta se promenilo da bismo to uradili? Nećemo da nam se nameće prevelika članarina a zauzvrat ništa ne dobijemo , zašto bi nam neko određivao koje lovačke novine ćemo kupovati i po kojoj ceni ako su one bezvredne , sam naziv "novine" govori o postojanju svežih - novih informacija ,a ove kad izađu mi smo već zaboravili da se mnoge stvari davno i dešavale. Neka oni nama prvo prezentiraju izmene koje su uradili pa ćemo da ih razmotrimo , neke možda da prihvatimo a neke da tražimo da se prilagode našim zahtevima , a ne koje planiraju jer planovi se mogu i promeniti , a mi zbog bajki o boljitku i dalje da plaćamo . Očekivao sam takvu reakciju i već komentarisao pismo Milovančeva .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Šta je krenulo??? Pa evolucija, logičnim načinom razmišljanja????
Posebno imponuje da logičan (pa i sistemski) način razmišljanja koriste i administratori na ovom forumu, pre svega moj brat Daki a pokušano je da se sloboda razmišljanja i izražavanja na ovom foruimu prikaže kao način na koji razmišljaju pojedini administratori (pre svega Lala) i to na način da su oni slepo privrženi Sanji, tj. LSV-u ukoliko tamo ne bude bilo "bogova"???
Poslednji upisi administratora pokazuju upravo suprotno i da je suština njihovog načina razmišljanja sasvim drugačija, tj. da će i Sanja, prof. dr. Beuk i Milovančev biti stavljeni na stub srama ukoliko ne ispune realna očekivanja lovaca Vojovdine u najkraćem mogućem periodu.
Evolucija je čudo a revolucija ono što nam je neophodno u ovom vremenu, kažu moje stare Gedže i to ne samo u oblasti lovstva????
DakiNS kaže:
U proteklih par dana razgovarao sam sa nekoliko drugara koji su članovi LU koja nisu u sastavu LSV. Na moje pitanje , da li će se učlaniti u LSV ? Odgovor je skoro kod svih bio isti : Zašto bi se učlanili , šta se promenilo da bismo to uradili? Nećemo da nam se nameće prevelika članarina a zauzvrat ništa ne dobijemo , zašto bi nam neko određivao koje lovačke novine ćemo kupovati i po kojoj ceni ako su one bezvredne , sam naziv "novine" govori o postojanju svežih - novih informacija ,a ove kad izađu mi smo već zaboravili da se mnoge stvari davno i dešavale. Neka oni nama prvo prezentiraju izmene koje su uradili pa ćemo da ih razmotrimo , neke možda da prihvatimo a neke da tražimo da se prilagode našim zahtevima , a ne koje planiraju jer planovi se mogu i promeniti , a mi zbog bajki o boljitku i dalje da plaćamo . Očekivao sam takvu reakciju i već komentarisao pismo Milovančeva .
ovo je sasvim normalno razmisljanje, stvarno ne vidim cime ce to savez privuci ta udruzenja da se uclane, posto sve najvaznije ingerencije su po novom zakonu presle direktno u ruke LU. Jedino smanjenjem clanarine na 100 dinara, i odlukom da se svakom udruzenju koje je uplatilo ovakvu clanarinu, stite prava i besplatna sva pravna i savetodavna pomoc u svemu, onda bi imalo svrhe biti u Savezu. Dok god je clanarina enormna, nema savez svrhu postojanja, jer jedino su pare u prvom planu. Neko je izracunao u prethodnim postovima da je Savez za 5 godina potrosio 100 miliona dinara, zamislite sa koliko fazanske divljaci bi se moglo obogatiti lovista ,a savez za uzgoj i zastitu divljaci godisnje izdvaja 0 dinara.
Ja i dalje placam clanarinu 1400 dinara i jos mi niko nije objasnio zasto?
Izostao sam zbog nekih privatnih razloga ovih dana sa foruma, ali i da nisam, ništa se bitno nije dešavalo u LSV za to vreme.
Ima samo jedna novost koju sam saznao, a to je da je predsednik Milovančev zakazao sastanak sa svih 6 LU koja nisu u sastavu LSV za sutra, u utorak u 11h, u prostorijama saveza. Ovaj potez Milovančeva je na tragu onoga što sam ovde napisao kao savet da ne gubi vreme na pojedinačne razgovore, nego da napravi neku vrstu okruglog stola i da u jednom danu na jednom mestu, čuje sve što ga zanima od predstavnika LU koja nisu u članstvu LSV. Vidim da je taj moj dobonameran savet naišao na razumevanje, a istovremeno pokazuje da se i dalje prati šta to pišu oni forumaši sa Srbijalov - dobro je da prate, ali bi bilo još bolje kada bi korisne i dobronamerne savete i prognoze više uvažavali - manje bi gubili vreme! Mislim da ni sutrašnji sastanak neće doneti ništa epohalno, da će se završiti konstatacijom da ima dobre volje i razumevanja, ali da ćemo na povratak tih LU ipak sačekati neko vreme. Koje vreme, to će zavisiti od poteza koje će vući pre svega Milovančev, a sa njim i novoizabrani članovi rukovodstva.
Očigledno je da je Milovančev težište svojih trenutnih aktivnosti stavio na povratak LU u članstvo saveza. Mislim da su upravo ti razgovori vezani za povratak tih šest LU razlog zašto se još uvek nisu konstituisali organi i komisije saveza - čini mi se da može doći do promena u izabranim članovima organa i tela LSV, i da će, ukoliko uprave tih šest LU (ili neke od njih) odluče da se vrate u LSV, dobiti neka mesta u organima upravljanja. To može da objasni ovoliko nepotrebno odlaganje konstituisanja, ali opet, za promenu članova organa i tela saveza potrebna je vanredna skupština LSV, za čije sazivanje opet treba vremena i priprema, a bliži se leto, sezona žetve, godišnjih odmora, radova u polju i početak glavnog dela sezone lova. Nemam ideju kako neko misli da uspe da završi sve što je potrebno i da okupi ljude za skupštinu? Prošlo je skoro mesec dana bez ikakvog vidljivog i opipljivog rezultata, a situacija je komplikovana 'do daske'. A biće još komplikovanije ako se pokaže da imaju osnova neke priče o pokušaju LSS (Šormaza?) da ovih dana direktno naplati članarinu za 'krovni' savez od nekih vojvodjanskih LU, što inače nije po Statutu - ko još zarezuje statute, jel tako, ako majčica politika namigne na jedno oko? Eeeee ljudi, ljudi...
Čini mi se da preds. Milovančev nije još uvek povezao sve konce, i da malo luta u traganju za rešenjima problema koje je dobio u nasledje od prethodnika (naročito od jednog od njih, od 'kuma Vujice' ), i da čini neke 'taktičke greške' u redosledu i prioritetima. Insistiranjem i fokusiranjem na povratak tih šest LU u članstvo saveza Milovančev me pomalo počinje podsećati (figurativno) na pastira iz one biblijske priče, koji je čuvao sto ovaca, pa izgubio jednu ovcu, i onda ostavio 99 i otišao da traži tu jednu. Nisam zlonameran kad ovo kažem, nego želim da naglasim da se ne može raditi samo na jednom planu, nego se mora žestoko trkati sa vremenom na više 'frontova'! U vezi sa tim, čisto kao napomena: koliko ja čujem i znam, počeli su da izostaju i kontakti sa ljudima koji su lobirali i odradili velik posao oko izbora Milovančeva, a to vrlo lako može da izazove rezignaciju. Svako radi onako kako misli da treba da radi, a lovci kao lovci i ljudi kao ljudi, gledaju i pamte. Koliko ja vidim do sada, preds. Milovančev nastupa kao solo igrač, a rezultat solo igre u ovim okolnostima u LSV je neizvestan, da ne kažem da će biti slab! Milovančevu su preko potrebni ljudi-saradnici u upravi LSV koji će moći da na sebe prime deo tereta problema u LSV. Predsednik saveza nije Supermen, da može sve to da reši sam, a i da može, trebali bi mu toliko vremena da bi pola mandata potrošio na rešavanje nasledjenih problema, a upravo je VREME ono što počinje polako da radi protiv njega. Prilično komotno potrošenih skoro mesec dana, koliko ja vidim, ne obećava mnogo toga dobrog ni u naredna dva meseca. Sve je i dalje skoro isto kao što je bilo ranije, osim što nekih ljudi nema na funkcijama, a nema ni novih koji bi preuzeli deo posla koji se mora obavljati.
Šta će da pomisle posle ovih mesec dana uprave onih LU koje su se lomile da li će da ostanu u savezu ili neće? Skoro sve oči su posle izbora bile uprte u Milovančeva, medjutim, vreme prolazi, ništa se bitno i krupno ne dešava, a problema mali milion. Šta ako umesto ovih šest LU, sutra bude dva puta po šest LU koja nisu u LSV? Lično mislim da je to prilično moguće ako sad već vrlo, vrlo brzo ne budu konstituisani organi i tela LSV, i ako ne bude postavljen sekretar LSV, pa onda pod urgent pripremiti novu vanrednu skupštinu LSV, pa onda redom kako već ide. I obavezno hitno ići na preko potrebne izmene Statuta LSV - tu leži dobar deo problema, ali i rešenja.
Bojim se, razmišljajući o ovome šta se (ne) dešava da preds. Milovančev donekle precenjuje strpljenje lovaca i uprava LU?
Naravno, po starom običaju, sajt LSV i dalje uredno propušta da informiše članstvo o dešavanjima u savezu. Ništa novo.
Ko je ono pominjao reč 'transparentno'?
POST EDIT 13h
Poslednja vest:
Konstitutivna sednica Nadzornog odbora je sazvana za SREDU, 13.05.2015.
Nemam informaciju za kada je sazvana konstitutivna sednica Upravnog odbora LSV, po nekim predvidjanjima vrlo mogući termin je sredina naredne nedelje.
Što se tiče solo nastupa , bojim se da će Milovančev proći kao Don Kihot. Prvo će morati da napravi čistku u savezu i to svim mogućim sredstvima. Opstrukcija i igre koje će mu nameštiti "Bog na zemlji" , u stvari je živo blato u koje će sve dublje propadati. Možda je on čovek sa iskustvom , ali iskustvo se teško može meriti sa podmuklošću protivnika. I još jedna stvar nema 6 LU koje nisu članovi LSV nego sedam . Novosadsko LU se podelilo na dva dela - Bačko i Sremsko!
Poziv stigao jutros na nasu adresu? Taman na vreme.
Dosta toga je Lala napisao, pa da se neponavljamo, da dopunim samo da je dnevni red dat u dve tacke:
1)Uslovi koje treba ispuniti za povratak LU-a u LSV? (mozda i mi treba da ispinimo neke uslove )
2) visina Članarine
Stigle su mi prve informacije sa danas održanog sastanka preds. LSV Milovančeva sa predstavnicima šest LU koja nisu članovi LSV.
Sastanku su prisustvovali predstavnici sledećih LU: Senta (Dragan Todorović), Žabalj (Pejić Stevan i naš kolega Milenko0609), Pančevo (Maksimović), Apatin (Dozet), Novi Sad (Kranjac Dušan), i iz Ledinaca (Arsenijević).
Nisu se pojavili predstavnici LU iz Titela.
Ispred LSV je uz Milovančeva bio prisutan i Milan Novkov.
Po mojim saznanjima na sastanku koji je imao dve tačke dnevnog reda (videti prethodni upis Milenka0609) izneto je od strane predstavnika LU sledeće:
- da je njihov predlog da ukupan članski doprinos bude 500 dinara, što bi u strukturi izgledalo ovako: 200 za LSV, 200 za LSS i 100 za osiguranje!
- da se iz finansiranja aktivnosti saveza isključe sve one stvari koje nisu neophodne (pomenuta je kinologija i lovno streljaštvo kao primer)!
- da se iz uprave LSV udalje ljudi koji su u prethodnom periodu doprineli da situacija u savezu i lovstvu Vojvodine bude ovakva kakva je!
- da se što pre održi vanredna skupština LSV sa novim izborima za organe saveza!
- što hitnije konstituisanje organa LSV i Komisija saveza!
- stroga kontrola trošenja lovačkih para
- vraćanje u članstvo LSV svih isključenih LU bez podnošenja posebnih molbi! (ovo po mom mišljenju predstavlja moralnu satisfakciju isključenih, da traže da LSV praktično poništi/izmeni svoju odluku)
- bilo je govora i o problemu sa onim LU koja su već platila članarinu od 1400 dinara, šta i kako rešiti sa razlikom u visini doprinosa, ideja je da se ta razlika kompenzuje izradom planskih dokumenata
Pominjano je na sastanku, kako čujem, i ime onog koji za sebe govori da je 'Bog koji hoda' u prilično lošem kontekstu, a Milovančevu je rečeno da je dobro postupio što ga nije pozvao na sastanak - odgovor je bio da nije hteo da iritira predstavnike LU!
Predstavnici LSV su izneli kao okvirnu ideju da članarina bude 800 dinara, ali je to od strane predstavnika LU bilo odbijeno, i onda je iznet kontrapredlog onako kako sam napisao.
Predstavnici LU su podržali Milovančeva u naporima da se sredi stanje u savezu, ali su rekli i ono što sam ja pre neki dan napisao, da mora što pre da formira ekipu ljudi koja je spremna i koja zna da radi, jer ne može jedan čovek sam. Koliko sam čuo, Milovančev se složio sa tim stavom.
Prema predloženoj visini i strukturi članarine, jasno je da lovci ne žele više da plaćaju glasilo LSV i ne žele da kroz članarinu plaćaju usluge 'Vojvodjanskog lovca'. Po mom mišljenju, sasvim opravdani zahtevi!
Ovo su detalji koje sam ja čuo od nekih učesnika sastanka, ako sam nešto propustio tu je Milenko0609 da me dopuni, kad stigne.
Drago mi je da praktično sve što je izneto na sastanku u potpunosti se poklapa sa onim što smo mi forumaši već par godina pisali ovde na Srbijalov. Još samo da se sve te priče pretoče u praksu, a čini mi se da ima dobrih izgleda, jer mislim da najzad ima i volje i rešenosti i znanja da se to već jednom uradi.
Ukoliko bude usvojen predlog LU neće trebati terati samozvane Bogove i ostale krpelje , otići će sami. Kada prestane pljusak para , naprasno ih neće lovstvo više interesovati ! Još ako Milovančev malo protrese neradnike u Vojvođanskom loncu , da ih natera da urade posao za koji su preplaćeni , i da vrate one silne pare onim LU koje su im platili na ime izrade planskih dokumenata koje nikada nisu uradili. Čak me čudi da LU sama nisu zatražila povrat tih sredstava ili prebacivanje na buduće godine adekvatno iznosu izrade istih.
Da dopunim sa nekim svojim danas iznetim stavovima koje nosim iz svog LU:
1) potreba za izmenama statuta su od krucijalnog značaja.
2) zašto se naplaćuje članarina po lovcu kad su LU članovi saveza?
3) dosadašnja praksa da neke org(NPFG,KSV..dr) plaćaju 30.000 dinara i imaju recimo jednog delegata u skupštinu kao i moje Lu koje bi izdvajalo(i po sada predlozenoj visini članarine 7x vise); krajnje je nedopustiva i do sada bila nekorektna od predstavnika predhodnog saziva!
4) da nam i za ovakvu visinu članarine( 200 + 200 +100) obrazlože na šta planiraju da potroše pare?
5) da rad LSV bude transparentan
Ovde pre svega mislim na objavljivanje svih aktivnosti na sajt LSV-a, da se sajt redovno azurira, da postoji deo na sajtu gde će stojati komercijalna ponuda za bilo kakav komercijalni lov,znači da LU mogu da šalju svoje ponude i da ostali tačno vide opšte uslove i mogućnosti lova.
Šta je cilj sastanka bio?
Nije bio da nas 6-7 Lu diktira uslove za članstvo, već skretanje paznje da ukoliko se ovakva politika nastavi savez će propasti, dakle ovde smo mi izneli svoje zamerke i stavove, koje moraju da se promene kako bi se zaustavilo osipanje članstva, trošenje lovački novaca suludo, konkretnija borba za bolje pravilnike,uredbe o lovstvu i svim onim što čini lov a koje običan lovac moze brzo da oseti.
Drago mi je da sam imao priliku da budem danas prisutan i da iznesem slične stavove nas izbačenih a verujem da oni nisu samo naši već i onih koji jesu članovi LSV-
milenko0609 kaže:
Da dopunim sa nekim svojim danas iznetim stavovima koje nosim iz svog LU:
1) potreba za izmenama statuta su od krucijalnog značaja.
2) zašto se naplaćuje članarina po lovcu kad su LU članovi saveza?
3) dosadašnja praksa da neke org(NPFG,KSV..dr) plaćaju 30.000 dinara i imaju recimo jednog delegata u skupštinu kao i moje Lu koje bi izdvajalo(i po sada predlozenoj visini članarine 7x vise); krajnje je nedopustiva i do sada bila nekorektna od predstavnika predhodnog saziva!
4) da nam i za ovakvu visinu članarine( 200 + 200 +100) obrazlože na šta planiraju da potroše pare?
5) da rad LSV bude transparentan
Ovde pre svega mislim na objavljivanje svih aktivnosti na sajt LSV-a, da se sajt redovno azurira, da postoji deo na sajtu gde će stojati komercijalna ponuda za bilo kakav komercijalni lov,znači da LU mogu da šalju svoje ponude i da ostali tačno vide opšte uslove i mogućnosti lova.
Šta je cilj sastanka bio?
Nije bio da nas 6-7 Lu diktira uslove za članstvo, već skretanje paznje da ukoliko se ovakva politika nastavi savez će propasti, dakle ovde smo mi izneli svoje zamerke i stavove, koje moraju da se promene kako bi se zaustavilo osipanje članstva, trošenje lovački novaca suludo, konkretnija borba za bolje pravilnike,uredbe o lovstvu i svim onim što čini lov a koje običan lovac moze brzo da oseti.
Drago mi je da sam imao priliku da budem danas prisutan i da iznesem slične stavove nas izbačenih a verujem da oni nisu samo naši već i onih koji jesu članovi LSV-
I kad stavite sada na papir koliko treba dati para da se vratite ??? A videli da bez toga može a i kasa Lovačka punija
Pod VI mislim na bilo koje od ovih udruženja koje nije član LSV-a ...
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?