verovatno traze da platite pola clanarine od 700 dinara,jel je proslo pola godine pa vam ne traze pun iznos od 1400 dinara.
Izgleda da nisu razgovarali o vasim zahtevima, vec vam daju samo jednu opciju, da platite ili da ne platite, ( uzmi ili ostavi).
paninm kaže:
verovatno traze da platite pola clanarine od 700 dinara,jel je proslo pola godine pa vam ne traze pun iznos od 1400 dinara.
Izgleda da nisu razgovarali o vasim zahtevima, vec vam daju samo jednu opciju, da platite ili da ne platite, ( uzmi ili ostavi).
Razumeo sam sam ja kolega vrlo dobro, sta je pisac hteo da kaze.
i još nešto, dali je U.O. ima mandat da promeni skupštinsku odluku o visini članarine?
koliko ja znam nemaju, ali ovo je igra koju igraju igrači oko novog predsednika, teraju ga svesno u grešku i posle ćeda bude "pa pa".
Nije problem ne znanje, problem je kad neznas da neznaš?
P:S: A ŠTO SE TIČE LU I LSV- NEĆE SLONČE U LONČE????
Pa gde nestade ona izjava o štednji ? Ili se potrošilo toliko da je na snazi parola : Daj šta daš , samo daj. Ozbiljan predlog za sva LU u pogledu plana za iduću godinu. Ako već želite da budete članovi LSV , nećkajte se do juna , i posle pola platite , a druga polovina čista ušteda , može ići na nabavku divljači ili nečeg prečeg.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Daki, Ezopovim basnama se nekad, u drugom i trećem razredu osnovne, prikazivala realnost slikovitošću i kratkim pričicama, koje su bile manje razumljive a više zanimljive , a danas bi trebale biti pravo osveženje od svakodnevnice i jedan putokaz ka pravom sagledavanju života svojom jednostavnošću i tačnošću, odnosno da predstavljaju jedinstven način učenja i spremanja mlađih naraštaja za oštre krivine života, a ujedno i saobraćajni znak zrelom čoveku o nadolazećoj krivini.
J.bi ga, ako sam pogrešio zbog Ezopa, spreman sam na “sankcije”, pod jednim uslovom,… da Lala ne bude predsednik “disciplinske” komisije u ovom trenutku iz razloga što on kao moj brat , opravdano razočaran u mnoge ljude kojima je verovao, možda može da “pogreši” i u mom slučaju i naravno da mi se kao olakšavajuća okolnost uzme činjenica da ja nisam Ezop, jer smo svi mi “Ezopovci” samo plagijati, koji na tržištu vrede mnogo manje od originala, odnosno imaju vrednost bižuterije???
Šalim se naravno, iako sam juče posle Lalinog upisa razmišljao da moje upise na forumu “redukujem”, ali navika je navika a “SRBIJALOV” izleda kao duvan bez koga ne mogu, pa bi da ponovo napišem koju a pre toga naravno obaveštenje da Gedža iako od NS ili BG udaljen preko 300 km , dobija, možda ne blagovremene informacije o zbivanjima u lovstvu Srbije ali ipak neke informacije i to ne samo od “izvora” na koje njegov brat Lala aludira u svom poslednjem upisu, već i od mnogih dobronamernih ljudi koji misle dobro ovoj Srbiji, koji kao i Lala ne žale sebe da od ove Srbije naprave pristojno mesto za život svoje dece a naročito pristojno mesto za život svojih unuka jer objektivno to naša deca zbog dosadašnje neopravdane apatije i ravnodušnosti svojojih roditelja, neće imati prilike da dožive!?
Doduše, ako neko i želi da sazna nešto o situaciji u lovstvu Srbije, dovoljno mu je da pročita najnovije informacije na sajtu LSV-a , čiju verodostojnost naravno može proveriti u “Predatoru ”.
Kad sam već kod “Predatora”, čini mi se da je tamo nešto pisalo o jednom novom članu UO LSV-a , o kome čini mi se nije pisano i komentarisano na ovom forumu, koji je navodno sredinom aprila ove godine zatečen u nekom nezakonitom lovu, čiji je identitet navodno utvrdila petočlana uviđajna ekipa MUP-a Palila, koji se navodno završio sporazumnim priznanjem krivice uz plaćanje određenog iznosa u dobrotvorne svrhe a što mu je navodno bila preporuka za članstvo u UO LSV-a .
Baš me interesuje da li takvih dokazanih “humanitaraca” ima i po komisijama LSV-a?
A ovo „99“ obaveštenje LSV-a u vezi mogućnosti da LU iz Vojvodine koja trenutno nisu članovi LSV- a to mogu postati po ceni koja je za za 50% niža od cene za redovne članove LSV-a je baš, baš, naročito obrazloženje??? Tek sada mi je jasno kako je iz naroda izašla ona “DOK JE PURANA, BIĆE I PODVARKA!?
Bata Gedžo iako u basnama glavno mesto zauzimaju životinje , nekada biljke ali i stvari . Onaj ko shvati preneseno značenje videće da je to ipak surova realnost protkana predviđanjima. Što se tiče izbora kojekoga u organe i komisije , nisam imenovao , ali sam predložio neka moja viđenja Sremcu za novi statut. http://www.srbijalov.com/forum/viewth...ost_184305
U vezi onoga što sam mislio i što mislim da je trebalo raditi u LSV neposredno posle izbora, kao i o nekim drugim stvarima koje treba rešavati u srednjem roku, pre oko dve nedelje (pre izbora sekretara i članova komisija) sam napravio jedan pregled, koji sam dao Sremcu (mislim da ga je on nešto još dopunio), i znam da je to moje pisanije stiglo 'tamo gde treba'. Medjutim, redosled poteza koji su vučeni u medjuvremenu su po mom mišljenju pogrešni, a izbor dobrog dela članova komisija u režiji Zeremskog čak potpuni promašaj. Zašto se radi tako, nije pitanje za mene.
Evo mog vidjenja mera i poteza koji su trebali da spreče dalji odliv članstva LSV, poboljšaju stanje i rad u savezu, i olakšaju rad članicama saveza:
Mere i aktivnosti koje se predlažu za očuvanje članstva i poboljšanje rada LSV
Mere i potezi koje treba uraditi u ŠTO KRAĆEM ROKU:
1. Hitno izvršiti izbor i imenovanje sekretara LSV i Komisija saveza, kako bi bio zaokružen sistem rada i započet posao na neodložnim promenama koje slede.
2. Hitno sazivanje vanredne Skupštine LSV na kojoj će se (na predlog novog UO LSV) izvršiti korekcija visine članarine sa postojećih 1400 dinara po lovcu, na iznos od 600 dinara, uz sledeću strukturu: 300 din. za LSV, 200 din. za LSS, 100 din. za osiguranje lovaca, kako ne bi došlo do daljeg odliva članstva saveza.
U okviru vanredne Skupštine LSV pokrenuti inicijativu za izmenu Statuta LSV, kao i imenovanje ad hoc Komisije za izradu predloga novog Statuta LSV. Odredbama novog Statuta obavezno drugačije rešiti pitanje predstavljanja i odlučivanja u Skupštini LSV, tako što bi se prag preko kojeg LU ima pravo na dodatnog delegata spustio na realniji nivo od dosadašnjih 500 lovaca. Kao predlog može da posluži da svako LU ima u Skupštini saveza onoliko ’akcija’ (glasova) koliko ima plaćenih članarina! Promenom načina predstavljanja i odlučivanja u Skupštini rešio bi se problem preglasavanja, gde npr. tri mala LU sa manje od stotinak članova preglasaju jedno veliko LU sa 500 članova! Posledica dosadašnjeg načina predstavljanja i odlučivanja u LSV je upravo odlazak velikih i jakih LU iz članstva saveza, jer neće niko da dozvoli da lavovskim delom finansira rad saveza, a da u skupštini uravnilovkom bude doveden u situaciju da ne može adekvatno finansiranju da učestvuje u odlukama. Predložena promena načina predstavljanja i odlučivanja će stimulisati LU da u svoje članstvo privuku što više lovaca, pa će se time i broj članova saveza u perspektivi povećavati.
Obavezno rešenjima u novom Statutu izmeniti i reanimirati ulogu Suda časti LSV, osnažiti njegovu ulogu i uticaj, pošto je do sada bio skoro potpuno marginalizovan. Sankcije koje izrekne Sud časti moraju biti za nijansu manje od obavezujućih.
3. Hitno aktivirati informisanje lovaca preko postojeće internet prezentacije LSV, i u okviru toga, izvršiti zaduženje lica (jednog ili više) koji će sajt LSV održavati ažurnim. Odrediti lica koja će imati ovlašćenje za odobravanje informacija koje se postavljaju na sajt (predsednik LSV, sekretar LSV, predsednik Komisije za informisanje...). Kao obavezu uvesti da se na sajtu LSV objavljuju izveštaji ili zapisnici sa sednica UO i NO LSV u roku od nekoliko dana (tri dana?) od dana održavanja sednica. U okviru ove tačke izvršiti vraćanje u funkciju starog izgleda sajta LSV koji je bio pregledniji i funkcionalniji. Takodje preispitati dosadašnji rad odredjenih ljudi u vezi održavanja sajta, pošto dosadašnji rad na internet prezentaciji i ažuriranju iste nije zadovoljavajući.
U okviru sajta LSV u odeljku ’Lovni turizam’ omogućiti postavljanje pojedinačne ponude Lovačkih udruženja-članica LSV vezano za lovni turizam.
4. Izvršiti precizno definisanje koje aktivnosti će biti finansirane iz sredstava LSV, svesti troškove na najmanju moguću meru i izbaciti iz troškova sve aktivnosti koje nisu suštinske za rad saveza. Pojačati rad pre svega Komisije za informisanje (koja je loše radila u dosadašnjem sastavu) i naročito Komisije za lovački podmladak!!! Odrediti rok u kojem će Komisije LSV dostaviti UO LSV svoj program rada sa preciznim spiskom aktivnosti, rokovima izvršenja i nosiocima aktivnosti.
5. Komisija za materijalno-finansijska pitanja da u što kraćem roku izvrši pregled primopredaje osnovnih, obrtnih i novčanih sredstava saveza, koji će predati Upravnom i Nadzornom odboru na usvajanje. U okviru ovog zadatka izvršiti popis inventara, kao i popis dospelih dugovanja kao i dospelih a nenaplaćenih potraživanja.
6. Redefinisati komercijalne i poslovne odnose LSV – ’Vojvodjanski lovac’, i drastično smanjiti ili ukinuti korišćenje resursa saveza od strane ’Vojvodjanskog lovca’. Ćerku firmu saveza prepustiti tržištu ili ugasiti. U slučaju ostanka na tržištu korišćenje poslovnih prostorija i osnovnih sredstava LSV od strane ’Vojvodjanskog lovca’ nastaviti po tržišnim kriterijumima ili preispitati.
7. Ispitati poslovanje zadruge ’LOVZAD’ koja je registrovana na adresi LSV i izaći u lovačku javnost sa preciznim informacijama šta je radila ta zadruga privatnih lica vezano za LSV i bivšu oduzetu imovinu LSV. Ispitati da li je bilo transakcija izmedju LSV i ove zadruge. Osnivači i članovi ’LOVZAD’ su listom pojedinci privatna lica koji su istovremeno svi bili članovi UO i NO prethodnog saziva, a direktor zadruge je bivši sekretar LSV.
8. Ispitati ponašanje i rad nekih pojedinaca u prethodnim mandatima koji su i dalje u organima i telima LSV, proceniti loše posledice njihovog rada i pokrenuti postupak za utvrdjivanje odgovornosti (moralne – pred Sudom časti LSV, ili prekršajne ili krivične pred nadležnim državnim organima).
9. U svetlu vrlo izvesnog smanjenja iznosa članskog doprinosa za LSV i skoro izvesnog opadanja broja članova saveza u narednom periodu, preispitati odluku o kupovini novog automobila i razmotriti mogućnost raskida ugovora o lizingu, sa obzirom da neizvesnu mogućnost otplate rata lizinga i troškova održavanja voznog parka saveza.
10. Sa obzirom da u junu mesecu ističe period u kojem su lovci osigurani, prikupiti najmanje tri ponude ozbiljnih osiguravajućih kuća za osiguranje lovaca od posledica ranjavanja, invaliditeta ili smrti. Obavezno u ugovoru o osiguranju lovaca ubaciti stavku koja podrazumeva i odredjenu naknadu u slučaju ranjavanja, pošto koliko je do sada poznato, lovci nisu imali pravo na naknadu ako usled ranjavanja nije kao posledica nastupio invaliditet! Zanemarena je u prethodnom periodu i u prethodnim ugovorima činjenica da ranjavanje i lečenje posledica ranjavanja izaziva jaku fizičku i psihičku bol, kao i odredjene troškove i izgubljenu zaradu ranjenog.
Mere koje treba preduzeti u SREDNJEM ROKU:
1. Kao aktivan i relevantan subjekt, LSV kojeg prepoznaje Zakon o divljači i lovstvu, bi trebao da pokrene inicijativu za izmene odredjenih odredbi Zakona i podzakonskih akata koje se pre svega tiču stručne i lovočuvarske službe, njihovih ovlašćenja i načina finansiranja. Izmestiti (potpuno ili delimiččno) finansiranje lovočuvarske službe iz LU korisnika lovišta, i razmotriti opciju da država kao vlasnik divljači i lovišta participira u finansiranju troškova lovočuvarske službe (mogućnost finansiranja preko naknade za lovne karte, naknade za korišćenje divljači preko Fonda za razvoj lovstva ili neka druga opcija). Tim izmeštanjem finansiranja će lovočuvarska služba biti daleko autonomnija i samostalnija, i neće zavisiti od volje uprave korisnika lovišta, i neće biti u apsurdnoj situaciji da zaposleni kontroliše poslodavca! Dosadašnja iskustva pokazuju da su aktuelna zakonska rešenja u ovoj problematici promašila cilj. Ovlašćenja lovočuvara moraju da budu šira, preciznija i rigidnija, i da ta ovlašćenja omoguće lovočuvarima da imaju status službenih lica, pošto su lovočuvari osobe naoružane službenim oružjem koje čuvaju DRŽAVNU imovinu!
2. Inicirati kod nadležnih u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede izmenu Zakona o dobrobiti životinja, pre svega u delu koji se tiče pasa i mačaka lutalica, načina uklanjanja lutalica iz lovišta (za pet godina važenja ZODL nadležni ministar nije doneo Uputstvo o načinu uklanjanja pasa i mačaka lutalica, iako je po ZODL bio obavezan na to! Promenilo se pet ministara!). Treba rešiti pitanje nadoknade šteta na divljači od lutalica, pošto su dosadašnja rešenja po važećem Zakonu o dobrobiti životinja vrlo teško ili nikako sprovodiva. Potrebno je realnije postaviti rešenja odredbi koje se tiču uzgoja, obuke, dresure i korišćenja lovačkih pasa. Po ovom pitanju uspostaviti dijalog sa Kinološkim savezom, a pokušati naći kompromisno i u praksi primenljivije rešenje i sa predstavnicima NVO ’zelenih’.
3. Takodje inicirati dosadašnju praksu vezanu za naknadu šteta ’od divljači’ i ’na divljači’. Korisnike lovišta posebno pogadja činjenica da odgovaraju za štetu od divljači i na lovnim i na nelovnim površinama! Iznosi koje korisnici lovišta izdvajaju godišnje za troškove sudjenja i naknade šteta gubeći sudske sporove su mnoga LU članove LSV dovela u tešku finansijsku situaciju, a tendencija je daljeg pogoršanja situacije po ovoj problematici, jer je sudska praksa sada već izdefinisana. U slučaju štete ’na divljači’ sporovi se otežu godinama, a naknada za štetu na divljači definisana odredjenim pravilnicima kao i zakonske kazne ne deluju destimulativno na potencijalne kršioce zakona. Sudska praksa je takva da kršioci zakona koji su napravili štetu na divljači (krivolovci, lovokradice) uglavnom prolaze sa minimalnim kaznama.
U vezi sa ovim, u okviru LSV inicirati formiranje Pravne komisije u kojoj će u lovstvo upućeni pravnici-lovci volonterski pružati savetodavne usluge – neka vrsta besplatne lovačke pravne pomoći.
4. Sa obzirom na sve starije članstvo po lovačkim udruženjima, uputiti preporuku LU članicama LSV da se za mlade lovce, do npr. 25 godina starosti, ne naplaćuje ona famozna stavka ’upisnina’, koja vrlo često iznosi dve, pa čak i tri članarine! Ukidanje ove naknade delovaće stimulativno na učlanjenje mladjih ljudi u lovačka udruženja, uz sve ostale pozitivne posledice podmladjivanja članstva.
Radi dodatnog popularisanja lovstva medju ženama, uputiti preporuku LU članicama LSV da se ženama koje se učlane u lovačko udruženje ne naplaćuje članarina, osim dela koji sadrži naknadu za lovnu kartu i državnu naknadu za korišćenje divljači.
5. Preispitati postojeće odnose na relaciji LSS-LSV, i u okviru toga predložiti izmene Statuta LSS, naročito odredbi koje govore o famoznim ’lovnim okruzima’, i posebno odredbu koja kaže da LU sa teritorija pokrajina mogu biti članovi LSS isključivo preko pokrajinskih saveza. Za ostala LU ova odredba ne važi, pa se postavlja pitanje ustavnosti ove odredbe (sloboda udruživanja), ali i zakonitosti po Zakonu o udruženjima (svaki član udruženja ima ista šrava i obaveze).
6. Preispitati finansiranje LSS preko LSV, jer dosadašnje odredbe Statuta bukvalno nateruju lovce i LU članice LSV da finansiraju rad dva saveza, uz logično pitanje šta se to dobija od LSS a da to ne pruža LSV?
Verovatno sam štošta ispustio u ovome što sam napisao, jer problema ima toliko da čovek kad sedne i proba sve da stavi na papir, nema šanse da se seti svega.
Inače, ovo pisanije sam napravio 24.05.
Gedza66 kaže:
Kad sam već kod “Predatora”, čini mi se da je tamo nešto pisalo o jednom novom članu UO LSV-a , o kome čini mi se nije pisano i komentarisano na ovom forumu, koji je navodno sredinom aprila ove godine zatečen u nekom nezakonitom lovu, čiji je identitet navodno utvrdila petočlana uviđajna ekipa MUP-a Palila, koji se navodno završio sporazumnim priznanjem krivice uz plaćanje određenog iznosa u dobrotvorne svrhe a što mu je navodno bila preporuka za članstvo u UO LSV-a .
Brate Gedžo, ja sve i kad hoću ne mogu da se zapravo naljutim na tebe, čisto da znaš. Možda zato što smo suviše slični, mada ipak mislim da sam ja za nijansu veća budala od tebe, bez uvrede, blesaviji taman za onoliko koliko sam stariji!
Elem, o slučaju sa krivolovom jednog novog člana UO LSV samo dan pre izbora na tu funkciju, ja sam pisao pre oko tri nedelje, samo ti nisi pazio na času! Nisam navodio ime i prezime i neke druge detalje iako sam znao sve, jer je postupak bio u toku. Postupak je završen, pa se sad može reći o kome se radi: reč je o Zoranu Tasiću, načelniku južnobanatskog okruga, predsedniku LU iz Opova i novopostavljenom članu UO LSV koji je uhvaćen sa odstreljenom divljom svinjom u gepeku, u tudjem lovištu. Pošto je u ovom postupku izgleda došlo do sporazuma sa tužilaštvom i primene principa oportuniteta (zakonska mogućnost odlaganje krivičnog gonjenja uz priznanje krivice, naknadu štete i uplatu odredjenog iznosa u humanitarne svrhe), sa krivičnopravne strane priča je po svemu sudeći završena.
Medjutim, postoji i ona druga strana, lovačka. Pošto izgleda postoji priznanje krivice za krivolov, onda postoji i razlog za pokretanje disciplinskog postupka u njegovom LU, a i postupak pre Sudom časti nejgovog LU (ako ga imaju). Hajde da vidimo da li će se po ovom pitanju oglasiti Sud časti LSV?!? Svi elementi potrebni za pokretanje postupka pred Sudom časti saveza postoje pa me baš živo zanima da li će iko da preduzme nešto povodom ovoga, tim pre što se radi o visokom državnom i lovačkom funkcioneru? Samo da ne bude da Sud časti ili disciplinska komisija nisu dobili prijavu, ili nešto tako slično tom opravdanju - pa članovi Suda časti ne žive na Marsu, nego ovde medju nama, i znaju isto onoliko kao i mi, ako ne i više. E samo se postavlja pitanje da liće neko biti 'coyones' da će smeti/hteti bilo šta uradi...
Znam da se dešavalo da neki obični lovci propisno nadrljali kad bi maznuli zeca ili fazana u svom, a ne u tudjem lovištu, i da je bilo u tim slučajevima sankcija da 'lete napolje' iz LU, čisto za primer drugima.
Inače, Zoran Tasić je uredno prisustvovao prvoj sednici UO LSV, čak mislim da je i diskutovao nešto.
Ne znam zašto sam skeptičan u vezi postupka i osude pred Sudom časti?
4. Izvršiti precizno definisanje koje aktivnosti će biti finansirane iz sredstava LSV, svesti troškove na najmanju moguću meru i izbaciti iz troškova sve aktivnosti koje nisu suštinske za rad saveza. Pojačati rad pre svega Komisije za informisanje (koja je loše radila u dosadašnjem sastavu) i naročito Komisije za lovački podmladak!!! Odrediti rok u kojem će Komisije LSV dostaviti UO LSV svoj program rada sa preciznim spiskom aktivnosti, rokovima izvršenja i nosiocima aktivnosti.
Obavezno dodati:
Od svih aktera koji su za nešto plaćeni od strane LSV u nazad 6 godina (ili maksimalno po zakonu mogućeg roka pre zastare) , a nisu materijalnu ili nematerijalnu protuvrednost uzvratili , zatražiti u roku 7 dana izvršenje iste. S posebnim naglaskom na kvaliteti plaćenog posla. Što bi u prevodu značilo na primer , oni silni milioni plaćeni za NIR-ove koje niko nije video. Ukoliko se ne ispoštuje traženi rok , ili se pokuša podmetnuti bilo kakav nazovi naučni rad umesto plaćenog , da se momentalno podnosi tužba za naknadu štete i zakonsku kamatu za prekoračeni rok. Zašto bi milioni dinara bili plaćeni neradnicima.
Lalo, moram da te upitam nesto u vezi tvog pretposlednjeg upisa na ovoj temi ali da ne budem pogresno shvacen.
Da li si ti mozda navedene predlozene mere i aktivnosti "prepisao" iz ekspozea kandidata za predsednika LSV-a g. Milovanceva?
Ako nisi (u sto sam ubedjen), sta je drugo moglo da stoji u ekspozeu g. Milovanceva, koji je izabran na tu duznost zbog ocigledne potrebe i zelje lovaca Vojvodine za promenama u LSV-u i koji je motiv g. Milovanceva da se prihvati ove volonterske duznosti za cije vrsenje realno treba odvojiti puno od svog slobodnog vremena, kojeg on realno nema puno?
Mislim da su predlozene mere i aktivnsti minimum od koga bi g. Milovancev trebao krenuti u reformi LSV-a, ubedjen da ce za sprovodjenje istih imati podrsku znatne vecine lovaca Vojvodine, naravno ako im se blagovremeno i na odgovarajuci nacin prezentuju.
Ima poslovica koja glasi : Ne trpaj se u pomije , poješće te svinje?
Bata Gedžo ako nešto ne mogu vremenski postići , neću ni počinjati , pride još ako svojim obećanjima za koje nisi siguran da ćeš ispuniti zbog nedostatka vremena zavlačiš 20 000 lovaca , to je onda krajnje neozbiljno, i ne priliči čoveku njegovog obrazovanja i ugleda.
Gedžo, znaš ti dobro da ja nisam 'resavska škola', prepisivačka.
Dakle, moj spisak šta bi trebalo raditi, kratkoročno i srednjoročno, ja samo moje 'sočinjenije'.
Ekspoze Milovančeva na izbornoj Skupštini LSV je trajao kraće nego što je meni trebalo da otkucam taj moj tekst koji pominješ, a prilično brzo kucam.
O bilo čijem motivu zašto je neko nešto uradio (ili nije uradio) mogu samo da nagadjam, to nije pitanje za mene.
Ponavljam: tempo kojim Milovančev vuče poteze je po mom mišljenju prilično spor, a redosled poteza pogrešan. Previše vremena se poklanja naporima da se šest LU vrati u sastav LSV (a od toga ove godine sigurno nema ništa!), dok se u isto vreme, koliko ja znam, barem još toliko LU sprema da obustavi plaćanje članarine savezu, izmedju ostalog baš zbog sporosti u promenama!
Da se odmah išlo na vanrednu skupštinu LSV, i da je odmah revidirana prethodna odluka i prepolovljena visina članarine, druga priča bi bila, naravno, uz obuzdavanje Zeremskog u 'savetničkom poslu' i sa kreativnim kadrovskim rešenjima po komisijama koja meni samo govore da se radi o kontinuitetu stare politike! Iste one politike koju je Zeremski tako zdušno zastupao zajedno sa svojim saborcem i bivšim 'šefom' Beukovićem! Iste one politike koja je usitnila vojvodjanska lovišta i dovela ih u lošu situaciju (Zeremski, Kunovac, Ivanović - ekipa iz firme Vojvodjanski lovac su upravnici u dobrom delu lovišta!), gde se lov godinama u dosta lovišta odvijao bez lovne osnove, a sve uz prećutnu saglasnost i debelu vezu na liniji LSV-Vojvodjanski Lovac-Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu (tata Kunovac bio 'šef' za lovstvo u Sekretarijatu!). Šteta što Beuković nije ranije naučio šta znači pojam 'nepotizam'...
Meni se čini da Milovančev u neke ljude iz stare garniture ima previše poverenja, ali to će biti njegov problem u narednom periodu. Zeremski radi svoj posao, i njegova osnovna briga, koliko ja vidim, jeste da što bolje SEBI namesti posao od kojeg zaradjuje i živi, a Milovančev može da misli da Zeremski brine o lovcima i LU?!? Možda i brine, ali samo u meri u kojoj će on i njegova ekipa iz firme naplatiti ono što im opravdano ili neopravdano sleduje. To izgleda Milovančev ne shvata, a vrlo dobro shvataju oni koji plaćaju ceh!
Evo jednog podatka koji govori da se LSV-u izgleda ne piše baš najbolje (finansijski) ove godine: prošle 2014. godine u junu je tadašnji predsednik Pažin sklopio ugovor o osiguranju za 11.500 lovaca, a da je konačni broj na kraju godine bio nešto preko 15.000. Poslednja nezvanićna informacija o broju uplaćenih članarina ove godine koju sam ja dobio govori da je do kraja maja uplaćeno nešto preko 6.000 članarina.
Da li je nekome u savezu jasno da su vojvodjanska LU u prilično teškoj situaciji i da jednostavno mnoga od njih nisu u stanju da plate ovoliku članarinu za LSV? Da li je poznato gospodi iz uprave LSV da mnoga LU nisu u stanju da isplate ni zarade lovočuvarskoj službi, a neka izgleda i nemaju lovočuvara, mnogi kubure sa plaćanjem komunalija i troškovima tekućeg poslovanja!? U takvoj situaciji LU jednostavno moraju da plate druge stvari, a za savez ako bude (a neće biti)! Odakle im pare za članarinu LSV, kad lovci otežano i usporeno plaćaju članarinu, a prihod od lovnog turizma sve manji i manji (mnoga LU nisu uspela da prodaju odstrelnu kvotu srndaća, pa je postao uspeh i škarta prodati!). Odakle pare, kad neće biti prihoda od lova prepelice i grlice, zahvaljujući lanjskoj akciji 'zelenih' i njihovih mentora iz Pokr. sekretarijata za ekologiju i Zavoda za zaštitu prirode (obadva)! To što je skupština LSV izgalasala (delegati vajni) samo govori o duplim aršinima: u svom LU kukaju i pričaju jedno, a onda odu na skupštinu saveza i glasaju nešto što ih dodatno 'zakopava'!?! Zašto? Zato što vrlo malo njih ima petlju da pita bilo šta, a kamoli da se suprotstavi bilo čijoj ideji o astronomskoj članarini - UO LSV predloži 1400, i kaže da može i manje, a svi usvoje 1400?!? Koje je objašnjenje? Ili sam ja lud kad to tako vidim, ili je neko drugi lud? Ili se glasanjem možda kupovalo mesto u komisijama, i mogućnost da pojedeš paprikaš i popiješ piće sa 'Bogom koji hoda', pa da posle 'piškaš firnajz' i hvališ se pred svojima kako si bio u društvu jedne takve veličine, majko mila, i sam sebi dižeš perje kako si uspešan!!!
Baš takvih treba da se čuva i Milovančev: svojim očima sam gledao kako su se neki ljudi, svesni rezultata glasanja na izbornoj skupštini, počeli laktati oko Milovančeva u pauzi za brojanje glasova! Meni pripala muka gledajući to! Ista slika kao pre par godina sa Pažinom! I sad takvi stvaraju lažnu sliku Milovančevu, a on izgleda ne razume sa kim ima posla, pa im veruje više nego što bi po mom mišljenju trebalo. Nekoliko ljudi koji su na redovnoj skupštini istupili za govornicom i izneli kritike na rad saveza su ostali skrajnuti, a opet su isplivale 'cvećke' po komisijama, najvećim delom stara garnitura, uz kadrovanje Zeremskog, koji otvori računar i izdiktira ko će gde biti?!? Pa ko je taj Zeremski u upravi LSV? Koja je njegova funkcija? NEMA JE!!! A da se ne radi o brzinskoj naplati 'usluga' u lobiranju?
A da nije ideja nečija sledeća: 'Hajde da isturimo Batu, jer imamo gomilu problema koje smo napravili i upetljali se, pa neka se Milovančev Bata pati sa njima, ako uspe da reši dobro je, a ako ne uspe, on će biti kriv, a mi ćemo se izvući! A možda mu i pomognemo da ne reši ništa!'????
Ja lepo ne razumem kako neko drugi ne razume kakva je situacija na terenu?!?
Nema veze, razumeće takvi kad budu videli kakva će im biti situacija na žiro računu saveza.
Novu Škodu Octaviu, uz onu staru, uredno parkirati i gledati svakog dana, a naročito onog datuma u mesecu kad stigne rata za lizing!
Evo jedne lepe vesti koja mi budi nadu u oporavak fonda divljači, barem u novosadskom lovištu!!!!
Da li su konačno počeli da pristižu rezultati onolikog broja NIR koje su uradili momci iz LSV (uz pomoć lovačkih para) i trud i znanje koji su uložili experti iz firme Vojvodjanski lovac?
A sumnjalo se da NIR-ovi neće dati rezultat, kad ono razmnožavanje divljači samo tako!!!!
Ma vrede NIR-ovi svaku paru koju ste/smo izdvojili, što znači da su se stekli uslovi za noveeee, koji će sigurno doprineti povećanju optimalnih fondova PAUNOVA???
Da, da paunova a oni onako gabaritni, ma biće prava milina loviti ih i to pucanjem bez nišanjenja, onako kaubojski, s boka, doduše biće malo nezgodni za aport ali ko zna možde se neki NIR naplati za prekvalifikaciju Bernardinaca i Mastifa kao rešenja za moguće probleme oko aporta PAUNOVA???
Narodna poslovica kaže: 'dobar glas se daleko čuje, a loš glas još dalje!'.
Zanimljiv prilog je juče objavila TV B92 (nacionalna frekvencija), u vezi sa nepotizmom na Poljoprivednom fakultetu u Novom Sadu. To ne bi imalo neke veze sa lovstvom da se u prilogu decidno ne pominje zamenik predsednika LSV Beuković, koji je i profesor na pomenutom fakultetu. Još zanimljivije je da je u prilogu pominjana reč 'plagijat'... Evo link (na kraju teksta je video prilog):
Još da su novinari koji su radili ovaj prilog imali informaciju oko organizacije i održavanja onog famoznog Medjunarodnog simpozijuma o lovstvu, gde je u Organizacionom komitetu sekretar bio sin Beuković, a tata Beuković član Naučnog (stručnog) komiteta! Za učešće na simpozijumu se plaćala baš lepa kotizacija za učešće...
Organizacija tog simpozijuma je ne jednom finansirana i sredstvima LSV koja 90% čine članarine lovaca Vojvodine, a sredstva su deljena pod onom famoznom stavkom NIR (naučno istraživački rad) - videti u finansijskim izveštajima LSV za prethodnih nekoliko godina, a bogme je i na sajtu tog simpozijuma kao sufinansijer organizacije figurirao i LSV. O tome smo već pisali na Srbijalov, pa koga zanima, neka pogleda. Kaže narod 'Ko će kome, ako neće svoj svome', jel tako?
Kako se meni čini, što više NIR-ova, to manje divljači u lovištima, i manje para za ulaganja u divljač i lovišta! NIR je najpreči, pitajte bilo kog običnog lovca, takvi obični lovci ne počinju sezonu bez 2-3 komada NIR pročitana, pa se onda u svojim lovištima prosto čude rezultatima tih NIR-ova!
A još ako lovcim pride može da se udene neka zbirka pesama koju LSV sponzoriše predsedniku svoje Komisije za infomisanje, koji ne informiše, ali zato piše pesme?!? Ne verujete? Evo šta je povodom toga svojevremeno objavljeno na sajtu LSV (link: http://www.lovackisavezvojvodine.com/...acke-duse/): 'Svakako krunski događaj ove prelepe manifestacije bila je promocija knjige „Biserni zapisi iz lovačke duše“ autora Dimitrija-Miće Boškovića. Ova predivna knjiga donosi nostalgična sećanja na zajedničke lovove, opisuje trenutke i detalje u kojima samo setna duša prepoznaje kvalitet i sadržaj. Bošković maestralno opisuje jutra i praskozorja u sremačkim atarima, nostalgično se sećajući svakog detalja i dajući mu značaj za prepoznavanje lepote. U svoj knjizi Dimitrije-Mića Bošković posebno donosi opise i prirodne kvalitete vojvođanskih bisera, Srema, Bačke i Banata. O knjizi na promociji govorili su akademik prof.dr Milutin Hadži Stojković, recezent prof.dr Miloš Beuković i Jeremija Trifunović kao stručni konsultant.'
Kako dirljivo napisano, prosto me jeza podilazi, grlo mi se stegne a stomak zgrči! Zečevi, fazani i prepelice su garant u transu, srneća divljač egzaltirana, a lovci presrećni što su svojim parama omogućili da se nešto 'maestralno opisuje'! Ali eto opet imamo problem: to je namenjeno samo onima sa setnom dušom, jer 'samo setna duša prepoznaje kvalitet i sadržaj', a lovci nekako ipak više vole da prepoznaju puna od praznih lovišta - ko im je kriv što uglavnom nisu setni, a obzirom na fondove divljači moći će uskoro samo da se 'nostalgično sećaju' kako divljač izgleda! Obaška, Mića Bošković posebno donosi ne samo opise nego i '...prirodne kvalitete vojvodjanskih bisera...'! Predsednik Komisije LSV za informisanje = Donosilac prirodnih kvaliteta?!? Majko mila! Ma nek ide tekst pa makar se pisale ovakve stvari, da imaju ljudi čemu da se smeju! Ja ovako nešto nikad ne bih uspeo da napišem!
A da se ovo kapitalno, istorijsko i 'maestralno napisano' delo sa kvalitetom i sadržajem koji 'samo setna duša prepoznaje' kandiduje za Nobela?!? Kad smo mogli da imamo srndaća kandidata za svetskog prvaka (koji je neslavno završio), ne vidim smetnju da imamo i kandidata za Nobela!? Posle ovog teksta na sajtu LSV, predsednik Komisije za informisanje i pesnik-elegičar Bošković je dao onaj čuveni zvanični predlog da se Jeremiji mimo tendera poveća naknada za izdavanje/štampanje glasila LSV za 33%, pa vi vidite šta sve 'setna duša' može da uradi kad je pogodi poplava osećanja prema stručnom konsultantu za zbirku pesama!!
Pretpostavljam da je citirani tekst pisao Jeremija Trifunović, a on je poznat kao setna duša, pa je prepoznao kvalitet i sadržaj, svestran, pa je kanda pored inženjerskog posla samozvana perjanica lovnog novinarstva postao, evo, i nadahnuti književni kritičar! Mada ima konkurenciju, ume i Beuković da postane duševan i setan, samo što mu se desi da u toj seti zaboravi šta je nepotizam...
A mogu misliti kada takvu prednost imaju pri zapošljavanju , kako li su tek onda ispite polagali
P.S.
Kod nas porodična povezanost je tradicionalno zastupljena , ali sada se podigla na više materijalni nivo. Ako dekan daje takvo objašnjenje, a profesori ga koriste , čemu li će tek učiti studente! Da li je to samo površinski sloj , i da li će se malo dubljim grebanjem iskopati još jedan KG.
Imamo porodične firme, porodične ordinacije, što je i normalno . Ali dobili smo i porodična udruženja , porodične državne službe, porodične stranke, a sada i porodične fakultete , šta nam još od porodične vezanosti nedostaje?
Za danas, 15.06., zakazan je sastanak predsednika LSV Milovančeva sa svim predsednicima komisija saveza.
Pretpostavljam da će posle ovog sastanka neke stvari biti jasnije, a moguće je da bude i nekih predloga o promenama u sastavu komisija. Sačekaćemo i videti kakav će biti rezultat sastanka.
U medjuvremenu je pre nekoliko dana bilo još nekih zanimljivih dogadjaja (srednji Banat), sa vrlo zvučnim imenima koja su navodno bili učesnici. Videćemo da li će se ta priča zataškati, ili neće. Ovo sam napisao čisto da gospoda iz LSV koji čitaju ovo ne misle da ne znamo šta se dešava.
Da li će neko tamo 'dobiti po ušima', ili će biti ono 'sedi i ćuti, i pravi se blesav dok se ne smiri', videćemo. Kako god, i od razvoja situacije po ovom dogadjaju ću imati jasniju sliku kuda ide ova priča sa LSV.
Takodje, neki od članova bivšeg rukovodstva su se nešto raspričali i pokušavaju da 'uhvate priključak' sa nekim novim članovima, naročito sa predsednicima komisija - naročito sa onima koje su vezane za čega drugo nego za novce i materijalna pitanja. Kad smo već kod toga, još uvek nije potpuno razjašnjeno šta ono bi sa prošlogodišnjim polisom osiguranja lovaca i navodnim aneksima (osiguranje važi do 01.07.2015.), kao što nisu razjašnjene nejasnoće u vezi nabavke nove Octavie - da li je baš sve uradjeno po Statutu i Poslovniku o radu UO LSV? Obzirom da se ove dve sporne stvari odvijaju i tokom mandata novih organa LSV, možda bi tu moglo malo da se zagrebe i začeprka, pa da se vidi da li su na redovnoj Skupštini delegati možda raspolagali sa, hajde da budem fin, 'nategnutim' podacima i informacijama?
Čujem da je na UO LSV bilo i priče o onom čudu od privatne zadruge LOVZAD, da je pominjano pisanje na društvenim mrežama (osim Srbijalov ja ne znam da je bilo ko drugi pisao?), i da je osnivanje tog čeda (čuda) po tamo izrečenim tvrdnjama uradjeno sa potpuno altruističkim motivima, a za dobrobit saveza?! Gosp. Zamenik 'koji hoda' očekuje da mu verujemo na reč? A gosp. Direktor te privatne zadruge (gde su osnivači isključivo bivši članovi, a mnogi i sadašnji članovi UO i NO LSV kao privatna lica) izjavljuje kako je sve to lepo zamišljeno i kako je 'SVAKO MOGAO DA SE UČLANI U TU ZADRUGU'?!?!? Aha, jeste, svako je mogao da se učlani, samo što nikom ništa niste rekli dok niste završili posao oko osnivanja! A ta zadruga se nešto navodno bavi sa nekom imovinom ili povraćajem imovine saveza koja je svojevremeno uneta valjda u Lovoturs, ali zaista ne znam celu priču, a i nije moje da objašnjavam, neka objasne oni koji su osnovali LOVZAD.
Čujem da je LSV-u u vlasništvo vraćen jedan stan i još neka nepokretna imovina u J.Djordjevića 4, ali ne znam ko je to do sada koristio i po kom osnovu, a ne znam ni šta će dalje biti sa tim.
Znamo mi, forumaši, šta se desilo i dešava, a sad gospodo iz LSV i vi znate da mi znamo. Gadno je kad svi javno i zvanično ćute, a priče sa preterivanjima ili bez, glasine, tračevi i sve ostalo počne da kruži (a kruže već uveliko), to ima razarajući efekat na rejting LSV.
A para izgleda nema, uplate od članarina tanko pristižu? Baš me čudi! Da nije to možda rezultat minulog rada u savezu? Naročito minulog rada jednog od rukovodilaca 'koji hoda', a koji se ovih dana povlači po novinama i medijima u vezi nepotizma?
Post edit 9:30
RANIJE ZAKAZAN SASTANAK PREDSEDNIKA LSV MILOVANČEVA SA PREDSEDNICIMA KOMISIJA SAVEZA JE OTKAZAN - DO DALJNJEG!!!
Bezmalo dva meseca je prošlo od izbora!
Šta reći?!?
Lalo, ovi tvoji upisi stvarno teraju na razmišljanje, čak i nas koji su od NS udaljeni tačno 372 km.
Pišeš o altruizmu oko Lovzada a meni nekako pada na pamet da toga možda ima i ovde na forumu?
Ja činjenicu da na ovoj temi u poslednje vreme sem tebe i Dakija kao administratora foruma, nešto i ne primećujem upise ostalih administratora koji su bili aktivni na ovoj i sličnim temama, možda pogrešno shvatam za altruizam???
Možda grešim ali primetna je neaktivnost pojedinih administratora i pojedinih članova ovde na forumu, čije smo komentare skoro svakodnevno čitali, tako da ne razumem osnovane razloge za ovakvo "nesebično" ponašanje kojim se podržavaju interesi drugih, a ne interesi većine lovaca Vojvodine???
Dobro možda mi se to samo čini zbog možda njihovog opravdanog odsustva, tj. godišnjeg odmora negde u Turskoj ili Grčkoj gde nema konekcije, tako da ne mora da znači ovo što na prvi pogled izgleda???
Čestitam braći iz Vojvodine na vraćanju stana i još neke nepokrente imovine u J. Đorđevića, sa očekivanjem da ćete u što skorijem periodu biti u prilici da saznate ko je te nepokretnosti i po kom osnovu do sada koristio i naravno, da ćete biti u prilici da ostvarite pravo na izgubljenu dobit zbog toga, ukoliko se pokaže a naročito dokaže, da je neko Vašu imovinu više decenija unazad koristio za “DŽ”.
Prošlo je dva meseca od izbora u LSV, pa me interesuje ima li boljitka u lovstvu Vojvodine i kako se taj boljitak naziva ili kako izgleda???
PS. Lalo kako izgleda taj boljitak u tvom slučaju kao redovnog i savesnog lovca Vojvodine???
Prošlo je dva meseca od izbora u LSV, pa me interesuje ima li boljitka u lovstvu Vojvodine i kako se taj boljitak naziva ili kako izgleda??
Što bi se reklo Samo se vi nadajte.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.
Eeee Gedžo brate...
Nije me mrzelo, prebrojao sam, u tvom upisu ima tačno 16 znakova pitanja, od kojih je 7 upućeno direktno meni!
Pa što mene pitaš za neke stvari, Gedžo brate?
Za razlog nepisanja nekih ljudi (pretpostavljam da misliš na Sremca) moraćeš njega da pitaš, imaš telefon njegov pa ga zovni. To što ne piše ne znači da nije aktivan, ali sada na drugi način.
Za boljitak u lovstvu posle dva meseca - pa nisi ti toliko naivan i neuk u lovstvu da ne znaš da za dva meseca u lovstvu ne može da se promeni mnogo. Trenutno stanje u lovstvu Vojvodine je posledica rada prethodnika, i mislim da će biti još lošije, inercija čini svoje. Ono što meni smeta je jako spor tempo rada novog rukovodstva i logika 'polako, ima vremena'. Nema vremena, a to će se videti (i osetiti u kasi saveza) za nekoliko meseci. U lovištima kako nam dragi Bog da i pojedinci entuzijasti... Od experata smo dobili šta smo dobili.
Milovančev možda ima (i verujem da ima) dobru volju da menja nešto, zajedno sa još nekim ljudima. Ali mi nije jasno kako može da dozvoli da mu Zeremski diktira sastave komisija koji su u ogromnoj većini isti ljudi koji su i ranije tu sedeli (uz male rotacije), da mu 'onaj koji hoda' na UO priča priče o LOVZAD-u i koječemu, i šta su on i njegovi 'izvodjači radova' po komisijama uradili i do čega su doveli LSV?!?
O informisanju ne vredi više ni pričati - sajt LSV je u hibernaciji tri meseca. Glasilo LSV zadnji put vidjeno početkom marta, uz to fali jedan broj koji je plaćen, a nije izašao.
Osiguranje lovaca ističe 01.07., a nema informacija da se radi na novom dogovoru sa nekom osiguravajućom kućom, i na izmeni uslova osiguranja kako bi lovci dobili odštetu i u slučaju ranjavanja bez posledica invaliditeta (do sada te je mogao neko nafilovati sačmom, i ništa ne bi dobio od osiguranja!).
Finansijski plan koji je usvojila SKupština LSV se loše ostvaruje, naročito na prihodnoj strani. Ne uplaćuju se članarine, koliko ja čujem, slabo je!
Lovni turizam očajan, trofejni srndaći će izgleda na mnogo mesta ostati da čekaju nekog lovca turistu, ili nekog krivolovca lopužu.
Bliži se sezona prepelica i grlica, a vrlo malo, ili skoro nikako, nema najava dolaska ino-turista. Zašto? Pa pitajte 'zelene' i one lovce koji su onako bahato išli da love pod uključenim vabilicama... A još uvek se ne oglašava zvanično nadležno Ministarstvo u vezi priče oko zabrana lova na ove ptice.
Ima i dalje odliva članstva po LU, kriza naterala ljude da štede, a lov je luksuz.
Nego Gedžo brate, kad smo kod boljitka, pretpostavljam da bi ti imao šta reći. Verujem da GA ti osećaš od kad ste akcijom Šormaza vraćeni pod skute LSS? Možeš li mi malo opisati taj osećaj?
Lala kaže:
Eeee Gedžo brate...
Nije me mrzelo, prebrojao sam, u tvom upisu ima tačno 16 znakova pitanja, od kojih je 7 upućeno direktno meni!
Pa što mene pitaš za neke stvari, Gedžo brate?
Za razlog nepisanja nekih ljudi (pretpostavljam da misliš na Sremca) moraćeš njega da pitaš, imaš telefon njegov pa ga zovni. To što ne piše ne znači da nije aktivan, ali sada na drugi način.
.....................
Nego Gedžo brate, kad smo kod boljitka, pretpostavljam da bi ti imao šta reći. Verujem da GA ti osećaš od kad ste akcijom Šormaza vraćeni pod skute LSS? Možeš li mi malo opisati taj osećaj?
Pa ti znakovi pitanja su uglavnom posledica izbrisane tastature, pa tako gde treba tačka, ja lupim znak pitanja, pa ispada to što ispada, mada.... nisam mislio samo na mog brata Sremca75, već i na ostale administratore kao i ostale članove, mada priznajem da mi nedostaju Sremčevi upisi
Nažalost Lalo, boljitka od " kako smo vraćeni pod skute LSS-a", nema a osećaj je grozan.
Evo, nakon pet meseci od kako je počelo to koketiranje mog prijatelja Đoše69 sa LSS-om, udruženje je ponovo došlo u situaciju da ima finansijske probleme. Do kraja decembra 2014. godine, plate radnika Stručne službe (Upravnik lovišta, tri lovočuvara u stalnom radnom odnosu i sekretar udruženja po osnovu dodatnog rada), koje su redovno isplaćivane svakog prvog u mesecu za prethodni mesec, sada kasne dva meseca sa tendencijom povećanja ovog kašnjenja.
Obaveze po ostalim osnovima se polako nakupljaju, oteže se sa njihovim plaćanjem, tako da mi nije najasnije kako će se platiti članski doprinos od 150 000 dinara LSS-u a da se ne ugrozi redovno poslovanje?
Moraće izgleda da se uštedi na stavkama u finansijskom planu koje su bile namenjene direktnim ulaganjima u lovište a kašnjenje u isplati zarada radnicima Stručne službe sigurno neće stimulativno delovati na kvalitet i kvanitetet njihovog rada , tako da pojedinci koji inače obilato koriste onaj institut oportuniteta u krivičnom postupku po prijavama za krivično delo Nezakonitog lova, imaju razloga za zadovoljstvo, naročito oni koji su pre održavanja poslednje sednice skupštine udruženja imali priliku i zadovoljstvo da dočekaju Dragana Šormaza i sa njim održe sastanak u kancelariji predsednika Skupštine opštine Vlasotince a nakon završetka po njih uspešne i "zamorne" sednice skupštine udruženja i na okrepljenju u restoranu mog prijatelja Đoše.
Mislim da Dragan Šormaz uopšte nije imao predstavu da je održao sastanak i sa ljudima koji nisu članovi udruženja iz Vlasotinca već udruženja iz Crne Trave, koji se kao "skakavci" sele od lovišta do lovišta, iza kojih ostane čemer i beda.
Primetan je manji broj započetih uplata skromnih članarina (8000 dinara) od planiranih, verovatno zbog sve veće ekonomske krize i nedostatka posla na koje su ozbilji ljudi ukazali na redovnoj sednici skupštine udruženja na kojoj je doneta odluka da se još uvek nisu stekli uslovi za učlanjivanje u LSS, ali očigledno i nažalost, interesi "skakavaca" su preovladali u načinu razmišljanja mog prijatelja Đoše, što i ne treba da čudi nakon što su ga isti tokom prošle lovne sezone redovno kao gosta vodili u svoje lovište u Crnoj Travi i priuštili mu zaista uspešnu lovnu sezonu na d. svinju.
Ako Vlasotinački "mravi" uskoro ne preduzmu neke mere, bojim se da će "skakavci" sve uništiti jer od istih se ništa drugo i ne može očekivati, zar ne
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?