Izbor kalibra
|
Joe the hunter |
Objavljen 10.02.2013. 10:41
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Planinko011 kaže:
Pošto smo rasčistili da li se koristi ili ne koristi u sportskom gađanju, ostaje vaš zaključak da je upotreba ove puške u lovu dozvoljena ali bi ostali lovci takvog "lovca" posmatrali kao ludaka
Razlicite zemlje, razlicit temperament ljudi pa i norme ponasanja. Kod nas se guraju norme germanskih lovaca, valjda zbog veceg uticaja na Slovence i Hrvate u staroj SFRJ. Posle jednog lova u lovistu Vojvodinasuma jedan Spanac iz grupe sav radostan je uzjahao vepra i sa uzdignutim rukama vristao od srece i dizao dva prsta dok su ga drugari slikali. Lovocuvari su ga zamolili da to ne radi, odlomili grancicu i okitili trofejnog vepra a Spanac je zacudjeno gledao. Dogodine Spanac je u istom lovistu u lov poneo spanski magazin u kome svi lovci jasu veprove i raduju se na isti nacin. Doduse i meni je to neprimereno ponasanje prema divljaci. Maskirne uniforme ne volim ni ja mada imam jednu jaknu i kosulju dobijenu koju ponekad nosim. Ali opet Ameriknci i Australijanci su vrhunski lovci sa mnogo pucanja, kulturom sjajnih kampovanja u divljini gde i danas stradaju od medveda i jos koje cega i ne mozemo nipodastavati njihovu "kulturu" lova sa pretezno maskirnim dezenima i upotrebom dosta policajskog oruzja pogotovo za plinking (zvase li se) - odstrel stetocina na vecim daljinama.
Tako i nas lovac koji zeli da se okusa u dalekometnom pucanju mora da odvoji bar 3000-4000e za krabin i optiku sa kojima moze da stane na crtu ostalima a da onda vaga svoj kvalitet a ne kvalitet oruzja. A ako napravi neku SSG pusku pa posle nema para za lovacki karabin slicnog kvaliteta nek uziva u lovu koliko moze a za pirs sta da mu radimo. Sto rece moj drugar Max sto vise znam drvo plastika mi se vise svidja, pljusne kisa, spustis u baru i nastavis dalje. Pravi lovci idu u lov i u losim meteo uslovima dok neki cekaju suncanu prgnozu pa obuku nesto iz Blaserove kolekcije pa neku uzmu smekersku Beretu ili kiplaufa po mogustvu svapskog porekla i onda ponosno mogu da se setkaju pred ostalom rajom sirotinjom.
Lov je uzivanje u prirodi i divljaci i sladje mi je pivo ispred prodavnice sa pravim covekom nego rucak u Hajatu sa budalom makar bila i obucena po kodeksu;)[/quote]
Kultura i kodeks lovne etike Srbija je usvojila od prvog dana nastanka modernog lovstva znaci pre vise od 100 godina i taj kodeks je bio po austriskom modelu.Izmedju dva svetska rata kodeks i sve sto je vezano za lovsvo je uobliceno po ceskom modelu koji se zadrzao sve do danas.Tako da to nema nikakve veze sa slovencima i hrvatima.Sto se tice lovne etike zemalja kao sto su spanija rusija portugal cak i juzna italija o tome netreba govoriti jel u tim zemljama zapravo nikada nije ni ustanovljen kodeks cak ni u tradicionalnom (narodskom) obliku.
Nacin lova diktira podneble, vlicina drzave, zakonski propisi ali i lovna tradicija.Uporedjivati Australiju i Ameriku je smesno porediti sa Evropom jer tradicija tih drzava jedva doseze 200 godina a tradicija lova je svedena na lov iz potrebe da bi se u zadnjih 60-tak godina razvila kao zabava.Sto se tice americkog lova sta god mi mislili o njima tamo vaze vrlo stroga pravila kojih se i te kako americki lovci prdrzavaju.Ako neko misli da se tamo ide u liov i puca ko sta stigne bez ikakve kontrole grdno se vara.Lov je u americi i kanadi strogo kontrolisan a nepostovanje povlaci velike novcane kazne pa cak i zatvor.Inace americki lovci su dosta usvojili elemente ervropskog ponasanja prema odstreljenoj divljaci i nikada nisam video da se neko izivljava nad odstreljenom divljaci.I bez obzira sto se u spaniji jasu odstreljene DS ako dodju u tudje loviste duzni su da postuju pravila igre tog lovista kao svaki dobar gost u tudjoj kuci.Neki stanovnici aziskih stepa gostu nude i svoju zenu i smatraju uvredom ako gost odbije e sad znaci li to da isto ocekuje ako dodje kod nekog u goste u evropi. Srbija je deo evropskog kontinenta sa bogatom lovackom tradicijom i sasvim je uredu da se ponasa u skladu sa kodeksom zemalja koji su taj kodeks i postavili a na osnovu bogatog lovnog iskustava.Svaki pokusaj pravljenja kobinacija americkog turskog spanskog i evropskog ponasanja vodi u haos. |
|
|
|
Joe the hunter |
Objavljen 10.02.2013. 11:03
|
Veteran
Upisa: 503
Pristupio: 15.11.2010. 13:01
|
Joe the hunter kaže:
Zlatar kaze
Razlicite zemlje, razlicit temperament ljudi pa i norme ponasanja. Kod nas se guraju norme germanskih lovaca, valjda zbog veceg uticaja na Slovence i Hrvate u staroj SFRJ. Posle jednog lova u lovistu Vojvodinasuma jedan Spanac iz grupe sav radostan je uzjahao vepra i sa uzdignutim rukama vristao od srece i dizao dva prsta dok su ga drugari slikali. Lovocuvari su ga zamolili da to ne radi, odlomili grancicu i okitili trofejnog vepra a Spanac je zacudjeno gledao. Dogodine Spanac je u istom lovistu u lov poneo spanski magazin u kome svi lovci jasu veprove i raduju se na isti nacin. Doduse i meni je to neprimereno ponasanje prema divljaci. Maskirne uniforme ne volim ni ja mada imam jednu jaknu i kosulju dobijenu koju ponekad nosim. Ali opet Ameriknci i Australijanci su vrhunski lovci sa mnogo pucanja, kulturom sjajnih kampovanja u divljini gde i danas stradaju od medveda i jos koje cega i ne mozemo nipodastavati njihovu "kulturu" lova sa pretezno maskirnim dezenima i upotrebom dosta policajskog oruzja pogotovo za plinking (zvase li se) - odstrel stetocina na vecim daljinama.
Tako i nas lovac koji zeli da se okusa u dalekometnom pucanju mora da odvoji bar 3000-4000e za krabin i optiku sa kojima moze da stane na crtu ostalima a da onda vaga svoj kvalitet a ne kvalitet oruzja. A ako napravi neku SSG pusku pa posle nema para za lovacki karabin slicnog kvaliteta nek uziva u lovu koliko moze a za pirs sta da mu radimo. Sto rece moj drugar Max sto vise znam drvo plastika mi se vise svidja, pljusne kisa, spustis u baru i nastavis dalje. Pravi lovci idu u lov i u losim meteo uslovima dok neki cekaju suncanu prgnozu pa obuku nesto iz Blaserove kolekcije pa neku uzmu smekersku Beretu ili kiplaufa po mogustvu svapskog porekla i onda ponosno mogu da se setkaju pred ostalom rajom sirotinjom.
Lov je uzivanje u prirodi i divljaci i sladje mi je pivo ispred prodavnice sa pravim covekom nego rucak u Hajatu sa budalom makar bila i obucena po kodeksu;)
Kultura i kodeks lovne etike Srbija je usvojila od prvog dana nastanka modernog lovstva znaci pre vise od 100 godina i taj kodeks je bio po austriskom modelu.Izmedju dva svetska rata kodeks i sve sto je vezano za lovsvo je uobliceno po ceskom modelu koji se zadrzao sve do danas.Tako da to nema nikakve veze sa slovencima i hrvatima.Sto se tice lovne etike zemalja kao sto su spanija rusija portugal cak i juzna italija o tome netreba govoriti jel u tim zemljama zapravo nikada nije ni ustanovljen kodeks cak ni u tradicionalnom (narodskom) obliku.
Nacin lova diktira podneble, vlicina drzave, zakonski propisi ali i lovna tradicija.Uporedjivati Australiju i Ameriku je smesno porediti sa Evropom jer tradicija tih drzava jedva doseze 200 godina a tradicija lova je svedena na lov iz potrebe da bi se u zadnjih 60-tak godina razvila kao zabava.Sto se tice americkog lova sta god mi mislili o njima tamo vaze vrlo stroga pravila kojih se i te kako americki lovci prdrzavaju.Ako neko misli da se tamo ide u liov i puca ko sta stigne bez ikakve kontrole grdno se vara.Lov je u americi i kanadi strogo kontrolisan a nepostovanje povlaci velike novcane kazne pa cak i zatvor.Inace americki lovci su dosta usvojili elemente ervropskog ponasanja prema odstreljenoj divljaci i nikada nisam video da se neko izivljava nad odstreljenom divljaci.I bez obzira sto se u spaniji jasu odstreljene DS ako dodju u tudje loviste duzni su da postuju pravila igre tog lovista kao svaki dobar gost u tudjoj kuci.Neki stanovnici aziskih stepa gostu nude i svoju zenu i smatraju uvredom ako gost odbije e sad znaci li to da isto ocekuje ako dodje kod nekog u goste u evropi. Srbija je deo evropskog kontinenta sa bogatom lovackom tradicijom i sasvim je uredu da se ponasa u skladu sa kodeksom zemalja koji su taj kodeks i postavili a na osnovu bogatog lovnog iskustava.Svaki pokusaj pravljenja kobinacija americkog turskog spanskog i evropskog ponasanja vodi u haos.[/quote] |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 10.02.2013. 12:18
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Joe
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 10.02.2013. 15:15
|
Lovčina
Upisa: 1043
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Pozdravljam ja komentar kolege Joea a samo napominjem da ima u lovu dosta razlicitih ljudi, razlicitog obrazovanja i stepena kulture i da mi ne smeta u zemlji Srbiji da lovim sa lovcima koji imaju maskirnu uniformu ili vojno-policajsku pusku (ako imaju lovacko zrno a ne siljkan) ali ne idem u lov sa lovcima koji ce pucati u krmacu ispred prasica, srndaca u bastu zbog mesa, onih sto trce ispred vrste kad uoce divlac i pucaju preko kolege u boljoj poziciji pa makar i bio losiji strelac. A sto se kalibara tice svako ima svoju istinu i koju moze vremenom i menjati i svi su, neko manje a neko vise, u pravu. E sad, ne raspravljam ni sa ljudima koji su zacrtali da je neki kalibar ili neka puska savrsena a da su svi ostali koji ne misle isto u krivu. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 10.02.2013. 17:24
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Problem u Srbiji je loša ekonomska situacija i zato su lovci primorani da love u vojničkim maskirnim uniformama i sa vojničkim puškama. Takve lovce ne osuđujem. Ali ljudi koji imaju para a ne poštuju lovački kodeks i norme ponašanja mi nisu po volji. Izbor kalibra i oružja jeste svačiji lični izbor, ali samo dok zadovoljava zakonske norme za odstrel pojedine divljači. Lično sam tradicinalista po pitanju oružja i lova. Volim puške sa drvenim kundacima, brunirane i sa mehaničkim nišanima. Zelena lovačka odela, lovačke prsluke i rance. Ne volim pucanje na divljač na velikim daljinama. Nemam ništa protiv pucanja na velikim daljinama ali u metu a ne na divljač. Iako ne volim ni švabe ni austrijance poštujem njihovu lovačku kulturu i njihovo oružje, koje je visokog kvaliteta i odličnih tehničkih karakteristika. Isto tako što se tiče sačmarica poštujem italijanski dizajn i tehniku, a ispred svih Berettu. Od maskirnih odela mi ne smetaju ona sa šarom u obliku granja ili trave koje su i rađene za lovce, ali maskirna šara tipična za NATO ili neku drugu vojsku koja se nalazi u službenoj upotrebi je po meni neprihvatljiva za lovačke potrebe. Isto tako i vojničke puške na kojima ništa nije dorađeno i prilagođeno lovačkim potrebama ne volim da vidim u lovištu.
Kolega Planinko plinking je gađanje raznih konzervi i meta uglavnom iz MK oružja radi zabave i na otvorenom prostoru a ne nužno na uređenom strelištu, a varmint je lov sitnih glodavaca i predatora na velikim daljinama.
|
|
|
|
270 |
Objavljen 10.02.2013. 18:30
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Znači ako ću da budem "Dingospo" lovac treba da nabavim Špilhozne za lov i tirolski šeširić obavezno zelene boje kao šumar od pre rata! Da ne pucam na više od 100-150 metara i ako mogu da pogodim i duplo dalje od ćoravog okice, i da na puškama obavezno imam ekološku drvenariju da kad puška istruli ne zagađujem okolinu! Odnosno ništa ne sme da podseća na mrske nam Amere il ne daj bože Italijane, Špance.... već da se ugledamo na naše divne Jevropejske Švapske susede koji su baš našeg "hladnog" temperamenta a koji nama i mnogim drugim narodima udeliše toliko ljubavi i kulture u prošlosti!....Ma ajte molim vas...!
Ako su ovo uslovi onda sam ja lovac "Selja" i nemam nameru da se menjam! |
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 10.02.2013. 19:37
|
Stari član
Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Dobro, ko nam delio ljubav i ko ce da nam deli manje vise nije ni bitno samo da to vise ameri ne rade od njihove kulture mi se povraca. Ameri imaju jako dobre i stroge zakone o lovstvu i postuju ih no oni kao ljudi se ponasaju kao debili u lovu. Svako drustvo,udruzenje,organizacija ima svoje boje i obelezija reprezentacija dres, policija uniforme odredjenih boja isto tako i vojska a i lovci imaju svoju boju uniforme i ja sam apsolutno za postovanje tog pravila isto kao sto se u staro vreme znalo da onaj sto nosi oklop on je vitez a onaj sto ide podrpan pored njega je konjusar tako treba da se zna ko je lovac a ko pilicajac ili vojnik. Postujucu neku lovacku kulturu pravimo razliku izmedju klasicnog ubijanja i lovackog odstrela divljaci, ako divljac nema ni jednu sansu da prezivi susret sa lovcem onda to vise nije lov to je ubijanje, ako trebam da pucam na neku zivotinjku koja stoji na 500m i pase travu ja ne vidim svrhu tog lova i nista interesantno u istom ili je mozda najbolje nabaviti reketne sisteme sa navodjenjem ihhh pa da vidim onda da nam nesto pobegne. Lov je mnogo vise od pucanja!!! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 10.02.2013. 20:11
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
270 kaže:
Znači ako ću da budem "Dingospo" lovac treba da nabavim Špilhozne za lov i tirolski šeširić obavezno zelene boje kao šumar od pre rata! Da ne pucam na više od 100-150 metara i ako mogu da pogodim i duplo dalje od ćoravog okice, i da na puškama obavezno imam ekološku drvenariju da kad puška istruli ne zagađujem okolinu! Odnosno ništa ne sme da podseća na mrske nam Amere il ne daj bože Italijane, Špance.... već da se ugledamo na naše divne Jevropejske Švapske susede koji su baš našeg "hladnog" temperamenta a koji nama i mnogim drugim narodima udeliše toliko ljubavi i kulture u prošlosti!....Ma ajte molim vas...!
Ako su ovo uslovi onda sam ja lovac "Selja" i nemam nameru da se menjam!
Zar je zeleno lovačko odelo samo špilhozne i tirolski šeširić? I gde si video podatak za pucanje na 100-150 metara? Lovačke daljina su 200-250 metara u zavisnosti od kalibra. Daljine 300 i više metara nisu lovačke sviđalo se to nekome ili ne. Za puške sam rekao šta je moj lični izbor i ukus, i nigde nisam napisao da puške sa polimerskim kundacima nisu lovačke. I ameri imaju lepih i kvalitetnih pušaka koje još uvek prave i sa drvenim kundacima, a čak sam i razmišljao o kupovini karabina Remington Mod.700 BDL. Protiv italijana nisam rekao ništa loše, čak šta više za mene su njihove sačmarice jedne od najboljih i najlepših. I španci imaju lepog oružja za svačiji ukus i džep, od jeftinih Zabala Hermanos do skupih Aya sačmarica. Nemce inače ne volim, ali poštujem ono što je dobro i pozitivno, a u oblasti lovstva od njih možemo mnogo da naučimo. To što imamo loša iskustva sa njima u dva svetska rata ne treba brkati sa lovačkom kulturom i tradicijom. I sa amerima imamo jako loše iskustvo i to u moderno doba kad bi stvari trebale da se rešavaju na kulturniji i humaniji način.Od amera nemam želju ništa da učim, jer su izopačeni u svemu, i smatram da mi ovakvi nekulturni i sirovi kakvi jesmo imamo daleko više kulture od amerikanaca i u svakodnevnom životu i u lovu.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 10.02.2013. 20:20
|
Stari član
|
Podunavac kaže:
Od amera nemam želju ništa da učim, jer su izopačeni u svemu, i smatram da mi ovakvi nekulturni i sirovi kakvi jesmo imamo daleko više kulture od amerikanaca i u svakodnevnom životu i u lovu. AMEN ! |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 11.02.2013. 00:59
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ljudi, mnogo se ode u filozofiju. podunavac je lepo rekao, najveci nas problem je nemastina. eto, juce sam iso da drugu kupim municiju (ovde nema a u nisu je jeftinije nego u vrscu) i gledao jakne. najjeftinija 5400. onda lepo otiso na buvljak i potpuno novu vetrovku m93 vido za 1000dinara. prosecni srbistanski lovac sve i da nece morace da kupi m93 jer je 5 puta jeftinija. mozda nije "po kodeksu" ali greje kad je zima i kroz nju tesko probije vetar (znam kako je na kanalu dtd kad svirne kosava). za drugo i nema para. isto se odnosi i na puske. umem i ja da gadjam merkelom (prvi metak mi je bio iz nje), ali ce mi slediti neki iz ili toz. dzebiga, oskudacija.
medjutim, to ne opravdava samo ponasanje. godinama sam kao planinar sretao lovce i "lovce". moj utisak je da su upravo "lovci" bili obuceni u savremena skupa odela i nosili skupe puske. lovci su uglavnom nosili vojnicke vetrovke i torbice, i zastavine puske i karabine. samo jednom sam vido papovku i to onu koju je zastava prodavala kao lpk. i nosio ju je "lovac". ista je stvar i sa talijanskim sacmaricama. napirlitani nadobudni prazilukovici koji pucaju na sve sto se mrdne. i ko je sad tu "po kodeksu" a ko ne?
usput, ako je kodeks zaista donet ko zna otkad, otkud onda odrednica o nenosenju maskirnih vojnih i policijskih uniformi? te uniforme su, koliko se ja secam, uvedene u siru upotrebu tek sa pocetkom "opstenarodnog veselja sa pevanjem i pucanjem". ili se u kodeks mozda ugradio neki uvoznik lovacke opreme?
o amerima necu da pricam. u ribolovu su zaista za postovanje, ali sto se lova tice tu su svabe ipak "ujke na mafiju".
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
270 |
Objavljen 11.02.2013. 01:19
|
Veteran
Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Ovde bi neki da urede lov kao PS u vojsci, da se propiše i koliko će ivica kape da bude udaljena od uva!
Kakve bre veze ima ko kakvo odelo nosi u lov, i da li se nekom sviđa maskirno ili kamuflažno, i da li je isto poreklom vojno ili ne (naravno samo bez oznaka činova ili pripadnosti nekim jedinicama).
I kakve veze ima da li je na pušci drveni, laminatni ili sintetički kundak, ima li nišane ili ne!
Pa ti Amerikanci su nosili obeležavajuće prsluke u lovu još kad se u Švabiji nosila isključivo "Austrougarska" zelena lovačka odela, a sad ih svi usvojiše!
Ne volim da Generalizujem ni jednu naciju, kao što većina ovde čini prema Amerikancima, ali što se divljaštva tiče do sada još nije zabeleženo, i nadam se da nikada neće, divljaštvo kakvo je Nacistička Nemačka vršila u WWII!
Lovački Kodeks treba da se zasniva na odnosu lovca prema drugim lovcima, lovačkim psima, divljači, prirodi, a ne da sprovodi neka nebulozna apsolutno beznačajna pravila!!! |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 11.02.2013. 01:37
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
upravo tako. bitno je ponasanje a ne odelo ili cena oruzja.
kultura lova je ipak na strani svaba (da ne ulazimo u politiku i istoriju ali ameri su gori). i engleza, njih sam zaboravio da pomenem.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 11.02.2013. 06:29
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Kada se raspravljamo već o tome ,o amerima ,nemcima ,englezima vidim spominju se zločini ,ne zaboravite jedno:i amerikanci potiču od tih prvenstveno engleza ,nemaca,danaca ,španaca i ko zna kojekakvih nacija ,ne zaboravite da su iskorenili prvobitne stanovnike kontinenata gde su stupili svojom nogom, Maje,Asteci ,severnoamerički indijanci...u kasnijem periodu naseljavanja bilo je doseljenika i sa ovih naših prostora tako da je bespredmetna diskusija ko je od koga bolji tj,ko je najgori pošto vidim da diskusija ode u tome pravcu ,činjenica je da se tamo lovi drugačije nego kod nas ali je isto tako i činjenica da lovstvo i kultura nije nastala kod nas i da sada ne preterujemo sa nekim stvarima ,lično nemam ništa protiv kako se ko oblači u lovu ,privatnom životu ,mogu i goli da idu što se mene tiče ako njima ne smeta ,odelo ne čini čoveka .Smatram da je bitno da se ispoštuje stavka o florescentnim detaljima ,i to bar minimum kapa fluo boje na glavi u grupnom lovu .
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 11.02.2013. 09:01
|
Stari član
|
270 kaže:
Ne volim da Generalizujem ni jednu naciju, kao što većina ovde čini prema Amerikancima, ali što se divljaštva tiče do sada još nije zabeleženo, i nadam se da nikada neće, divljaštvo kakvo je Nacistička Nemačka vršila u WWII! Nemoj o politici i istoriji ne vladas bas realnim cinenicama, od 1945 do dana danasnjeg amerika je ubila vise ljudi nego nemci u 2 svetskom , uspesno je dovela do bankrota 34 zemlje putem vojne sile i ko zna koliko jos putem ekonomskih uticaja, i dan danas koriste tj crpe resurse zemalja koje su navodno oslobodile od nasilne NEdemokratske vlasti i pomogle toj istoj drzavi.Za razliku od Nacistice Nemacke za Nacisticku Ameriku nikada nece biti objavljeni tacni podaci koliko su ubili neduznih ljudi u poslednjih 67 godina jer ipak oni su dobri ljudi koji pomazu svima i odrzavaju ''mir'' u svetu. |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 11.02.2013. 09:17
|
Lovčina
|
Kolega Podunavac, sto bi reko Srecko Soic, varmint to sam i kazo. Sve tzv velike nacije u istoriji su zasnovale manje vise tu svoju "velicini" na krvlju i imovini manjih i slabijih naroda. I pitanje kakva bi bio svet da danas ne postoje dve-tri njegove gazde. Ali sve je to za rasprave na nekim drugim forumima. Kolegi Jou bih ipak rekao da su pre 100 godina i Cesi kao i Hrvati i nasi Srbi u Bosni bili poznatiji kao pogonici Francu Jozefu, britanskim i ruskim plemicima koji su lovili po svim kontinentima. Izvinjavam se kolegama pocetnicima za moj doprinos za skretanje sa teme izbor kalibra i predlazem povratak na temu |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 11.02.2013. 10:27
|
Veteran
Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Vidi ga Planiniko. Veselo. A gde obican seljanin bilo gde u Evropi nije bio pogonic?
I jos nesto - sajkaca je oduvek bila lepe zelene boje. Kao i odelo srpsko, zeleno i plavo.
Zar smo to zaboravili? |
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 11.02.2013. 16:01
|
Lovčina
|
Uvazeni kolega Sumo, karikiranjem pojma pogonic nisam mislio da umanjim kvalitet ni ceskih, ni hrvatskih lovaca a ni nasih djedova a kao i danas u pogonicima i sa kerovima a cesto i bez puske su cesce oni koji su mnogo bolji lovci nego oni koji na standovima cekaju uparadjeni ne bi li sta utrefili samo za ove postoje i neki zapisi a u novije vreme i fotografije. Ja za svoje pare kupujem zeleno ali ako bas dobijem jaknu od savremenih materijala koji napolje pustaju paru od znoja a unutra ne pustaju kisu ja je obucem makar i bila maskirna. Inace ako je americka jakna 150usd nemacka u istom kvalitetu je 400e pa razumem one koji kupe i tom dezenu. A sajkacu danas mozemo videti samo na folkloru. Jos jednom se izvinjavam za skretanje sa teme. |
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 11.02.2013. 18:48
|
Član
Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
E sad ima lovaca koji u lov idu u plavim farmerkama, cizmama zvanim rudare crne,plavom radnickom bluzom, crnom kapom i vojnim karabinom ne preradjenim u kalibru 8x57 i ima onih koji u lov idu u komplet vojnickoj maskirnoj uniformi sa vojnickim cizmama i istim vojnickim karabinom.
Svi ti lovci u sta god da se obuku i cime god da se naoruzaju nece biti bolji lovci nego sto to vec i jesu.I svi koji tako obuceni i naoruzani idu u lov odlicno znaju da postoji lepse odelo tj lovacko odelo i bolji karabin tj lovacki karabin vidjali su oni sve to ali jednostavno nemaju para ni za mnogo bitnije stvari u svom zivotu tako da ih bas zabole sta ce u lov da obuku nemoj te im stajati na muku.
Hteo sam samo da kazem da nikom ko nosi vojnicku uniformu ili farmerke u lov nisu vrane pamet popile da nezna da postoji lovacka radnja i lovacko odelo vec ljudi nemaju novca tesko zive to je nasa realnost i ne treba to tim ljudima zamerati i kritikovati ih zbog toga. |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 11.02.2013. 19:22
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolege odlutasmo od teme hajde nastavite pisati na odgovarajućoj temi
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
SUMO |
Objavljen 11.02.2013. 21:11
|
Veteran
Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Daki, daj temu poput odevanje lovaca u Srbiji, kvalitet odevanja, tradicionalno srpsko odevanje lovaca....... |
|
|