Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Karabinska municija(balistika ,karakteristike )

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Karabinska municija(balistika ,karakteristike )
stefan092
 Evo jedan odlican video klip. Poenta je naci meka(proizvodjaca) koji najvise odgovara vasem oruzju(cevi).

https://www.youtu...5AK7fh-Oq0
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

Barbarosa
 ^ Ovo je super, uđeš u neku našu prodavnicu i biraš proizvođača, hoćeš 1. PPU ili 2.PPU ili 3.PPU? Sad

stefan092
 Pa nije bas tako... Sad imas prilicno da biras: PPU, S&B, GECO, RWS, HORNADY, NORMA, SAKO, LAPUA. Mozda i BLASER
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

krilas
 ^A gde to i u kojim kalibrima? A sta da radimo mi seljaci iz provincije?
Siroma

stefan092
 To o cemu vi pricate je sasvim druga tema. Ako nemate gde onda i ne komentarisite jer nije poenta ovog video klipa dostupnos ili ponuda karabinske municije. Vec, mozda vasoj cevi ne odgovara PPU a odgovara GECO ili obrnuto. Pa tako ko ima mogucnosti nek proba 2-3 proizvodjaca pa nek vidi sa cim ima najbolji rezultat. Ne mora da znaci da po difoltu skuplja municija obezbedjuje uza grupa! Od svih ovih navedenih proizvodjaca u Srbiji ima dostupne municije u sledecim kal: 30-06, 308, 8x57, 7x64, 243, 223, znaci 80% kalibara koji se najcesce koriste kod nas. A ko je iz provincije sigurno ima nekog ko jednom godisnje ode u Bg.
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

Barbarosa
 ^ Teško da je tako, kao što pišeš. Za .308 nemaš to što si naveo po radnjama, osim ako ne čitaš reklame. Smeko

krilas
 Stefane, bez zelje za polemikom, zeleo bih da te pitam, ako nesto nije dostupno, kako onda moze da se proba? A posle, uz danasnje zakone , imamo toliko strelista na raspolaganju , tako da "dobre" komsije i ostali "prijatelji" jedva cekaju da nesto lepo kazu policiji i onda .... A da ne pricamo koliko lovackih udruzunja ima volju i mogucnost da omoguci legalno pucanje bilo koje vrste.Sad
Siroma

canis aureus

Barbarosa kaže:

^ Ovo je super, uđeš u neku našu prodavnicu i biraš proizvođača, hoćeš 1. PPU ili 2.PPU ili 3.PPU? Sad

Paa SUPER ... do skoro je biJo samo jedan PPU i ništa više sadE ima barem TRI !! Confused Odobreno
Grin

... ee, a kažu uzNi .308win zbog velikog izbora mundže/elaboracija Yes a 8T-Rex ne valja jer je zastareo i slab je izbor Confused ... kad ono može biti al tamo negde ...
Grin

doduše i amer na snimku je uzeo tri različite mundže a ne više ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Barbarosa
 Kolega Canise baš tako...
Izbor za 308: s&b, ppu, sako, norma, rws, hornady-kojeg više nema, a trebaju ga dobiti svake godine čim stigne Deda Mraz sa novom isporukom, federal je trebao stići ali takođe ništa od toga (bilo ga na reklami).
Za 8-cu slična priča s tim što se negde može naći poneka kutija geco mundže.
Još je gora stvar što se odlučiš za proizvođača, upucaš pušku, "upoznaš metak" i čim trgovci prodaju zalihe toga više nema, osim ako nije ppu, kojeg opet nema tri već samo dva (sp ili grom),a onog trećeg (pspbt) ćeš možda negde i da "ubodeš" ako baš imaš sreće.
O gramažama tek neću ni da trošim tastaturu....

galjaman
  Jel ima neko iskustva sa ppu hpbt 12,3g u kalibru 308w. Ili bellot sp 11,7 sp? Za divlje svinje konkretno.

Kale1204
 HPBT je po definiciji streljacko zrno,tako da ja to ne bih koristio za svinje a plus tezina samog zrna,mozda je to pretesko za standardni korak uvijanja.

galjaman
 Hvala na odgovoru. Sto se tice tezine zrna i koraka uvijanja mislim da nema nekakvog uticaja na nekim lovackim daljinama do 100-150m. Mozda gresim, neka me isprave iskusnije kolege.

kolega_LOVEc
 i63.tinypic.com/son8l1.jpg
i65.tinypic.com/aysief.jpg
i68.tinypic.com/ehyb1x.jpg
i67.tinypic.com/140kqyb.jpg
i63.tinypic.com/hrnej8.jpg
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 i68.tinypic.com/o7rkee.jpg
i66.tinypic.com/2cq1u94.jpg
i63.tinypic.com/raayon.jpg
i63.tinypic.com/5vonq8.jpg
i64.tinypic.com/2wcqo12.jpg
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 i63.tinypic.com/24v4bx4.jpg
i67.tinypic.com/2ivoaoj.jpg

Confused Nenadjoh "prikladniju" temu, pa ajde nek bude ovdeSmile
Vim vi repellere licet

kolega_LOVEc
 Amerima opet dosadili postojeci kalibri pa resili da se ponoveGrin
.224 Valkyrie
https://www.youtube.com/watch?v=vhXBr...hXBrjBZtqQ
Federalova nova igracka za ljubitelje dvadesetdvojke.

6.5 PRC
https://www.youtube.com/watch?v=naOQc...aOQcW4rdRY
Naravno i Hornady ne zaostaje, popularni 6,5mm u novom pakovanju.
Vim vi repellere licet

Finnskogen
 6.5 PRC mi se strasno dopada, ekstra Smile

224 Valkyrie bez daljnjeg dobar metak ali u sustini nikakav napredak kako ja to vidim samo skracena verzija 22-250 Remington, vise atraktivan za americko trziste nego za nase uslove. To je u stvari 22-250 skracen da bi mogao da se koristi u automatskom oruzju jer 22-250 Remington zbog pre duge caure nije bio adekvatan, a posto kod nas automatsko oruzje nema civilnu upotrebu, kao sto rekoh vise za americko trziste

6.5 PRC Odobravam

kolega_LOVEc
 Pa po onome sto ja nadjoh na temu Valkyrie to je kalibar koji treba da sakupi vec postojece sitnice na jednom mestu.
Ameri vole( ili im kompanije namecuConfused) da male kalibre koriste iz sistema AR15 i to po mogucstvu bez promene zatvaraca.
Sad 22-250 je brzi ali ne staje u AR15, .22 Nosler je brzi i staje u
AR15 bez promene zatvaraca a eto nasli su mu manu, fali mu duzina prelaznog konusa u standardnom lezistu metka pa zato nije moguce koristiti najteza zrna.
Valkyrie trebada omoguci nova teska zrna do 6.5 grama sa boljim B.C- om i nadzvucnost zrna preko 1000m uz umanjen trzaj
iz oruzja koje ce se nadograditi samo cevkom od recimo 100$ sa postojecim zatvaracom i okvirima.
Neka se deca zaigraju makar i na par godina i pasce fina zarada, dok pojedinca zabava nece puno kostati.

A 6.5 People's Republic China Smeanto je tek varijacija na temu, neznam po cemu bi bio bolji od 6.5-284 norma osim ako Hornady ne zatrpa trziste jeftinom municijom i komponentama, jer i caura nije bas standardna.
Nadam se videcemo gde sve to ide, a valjda i da probamolovacMolitva!.
iveli
Vim vi repellere licet

Finnskogen
 nije da je 6,5 prc bolji ili gori od 6.5-284 ili bilo bi ga bolje uporediti sa 6.5 Creedmoor, koji mi se i dalje vise svidja,
6,5 prc je napravljen kao i Creedmoor za visokoprecizno gadjanje sto mu i naziv govori "Precision Rifle Cartridge" u Short Magnum verziji za razliku od 6.5-284 koji ima cauru duzine 55mm i kao takav bolje podnosi kratku cev sto za meni licno odgovara jer mi se dopada ideja da stavim prigusivac na 6,5
u sustini 6,5 prc je 6,5 Creedmoor na steroidima, a ja licno smatram iz vise razloga da ne idem u detalje da je creedmoor jedan od konstrukciono najsavrsenijih metaka ikada napravljen pa mi se zbog toga dopada sve sto vuce njegove korene

kolega_LOVEc
 I ja se slazem, bas zato i vidim PRC kao "visak" 6,5 od 140 grejna na nekih 820-850m/s i taman za gust. Dakle Creedmoor, Norma, ili .260 rem .
Izbor metka je ionako subjektivna stvar, a objektivno, mnogo kalibara postoji koji ce obaviti odredjeni zadatak.Cak i ideja WSM nije nesto posebno prosla.Ne kudim ni jedan metak ili kalibar kad bih mogao isprobao bih svaki postojeci, samo ne vidim razlog za odusevljenje koje se da primetiti kod amera.
Vim vi repellere licet

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 19
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,431 posete www.srbijalov.com