Slobodno iznesi neke detalje,kako ti to radis,da li primenjujes mus ili neki drugi vid obuke.Sto vise razlicitih misljenja bice tema kvalitetnija
Kod pticara radim socijalizaciju ring obuku i rad na terenu. Dok gonice i terijere radim samo za lov. Prvo radim sa stenetom osnovne komande sedi cekaj povodac. Posle toga uz to se dodaje vezba na krilo i bacanje loptice za aport posle 20dana takve obuke krece se na teren na koji se izvodi 2 puta dnevno ujutru u uvece uz izvodjenje od 15dana vecina pticara vec polako pocinje da markira posle ostaje jos samo usavrsavanje psa. Kod gonica pocinjem da radim sa 4m onda ih polako pustam na zeca i male divlje prasice. Posle toga sa 5m krece izvodjenje u prirodu prvo ga izvodim par puta u noc a kasnije rano u jutro vecina gonica posle 1m takve obuke pusti glas i pocinje svoje prve gonove.
Da nastavim pisanje sa teme prepelica
Kujica je redovno u terenu od 4-og-5-og meseca. Jednom, dva puta,tri puta nedeljno kako situacija dozvoljava sa prekidom od otprilike mesec dana u uzrastu 6-7 meseci. Razlog je jednostavan, imao sam hiruršku intervenciju na kolenu(meniskus-arteroskopski).
Imam je od 3-ćeg meseca i vrlo je živahna, u početku manje poslušna a kako vreme odmiče i poslušnost raste. Još uvek zna da se zaigra ali mogu slobodno reći da vladam situacijom. Na poziv se obavezno vrati, sada već i ne ide preko neke zamišljene granice od otpr 20-ak metara koja mi savršeno odgovara. Sve ovo važi kada smo sami u polju ili kada je pored još jedan lovački pas. Napominjem ti izlasci nisu bili lov već šetnja i lagana obuka koja se zasnivala na određivanju distance i aporta koji odrađuje besprekorno. Po neki put zna da napravi počasni krug ali aport uredno donese bez obzira dal to bila kraća grana, loptica, krilo od fazana. Bilo je tu još aporta ali idemo po redu.
10-ak dana pred početak lova ispred Fride je ispaljeno 15-ak metaka iz početka sa 20-30 m udaljenosti da bi na kraju pucao ispred nje. Ne plaši se pucnja prosto i jednostavno.
E tada je usledio taj prvi lov da se ne ponavljam...10-ak ljudi i otprilike 12-13 pasa, ma ludilo, ko na vašaru, galama, uostalom većina zna kako izgledaju prvi lovovi u sezoni.
Pre par dana dobio sam prepelicu sa polomljenim krilom i rešim da opet izadjem u teren, ne u lov, sami ja i Frida. Distanca je 10-15-20 m ispred mene, maltene je i ne vraćam, vraća se sama a ja je naravno hvalim. Ovaj put sva nagrada je u rečima jer sam zaboravio da ponesem komade slanine koje sam u ranijim izlascima nosio doduše ne baš stalno al kad god se setim.
Vesela je maksimalno. Vreme je oko 7 ujutru i rose ima taman koliko treba a duva i lagano vetrić. Prvo bacanje prepelice je videla i u sekundi pokupila istu i uredno je aportirala. To se ponovilo još bez preterivanja bar 20 puta u narednih 45 minuta stim što sam se trudio da me ne vidi kad bacim prepelicu koja je ostala živa i posle 20-og aporta. Kad je ne nađe vratim je svojom kretnjom i pokretima rukom. Par puta je zastala samo na delić sekunde, valjda kad joj se prepelica po malo izvuče ali to nije marka.
Razmišljao sam šta je po sredi i šta mi je činiti. Rešio sam da izadjem u lov sa maksimalno 3-4 lovaca i manjim brojem pasa pa da vidim šta se dešava.
Toliko za sada...
Los temperament psa boji se drugih pasa. Imaces jako problema sa time jer ce joj trebati jako puno da se oslobodi tog straha i uvek ce sa pocetka lova to i pokazivati.I to ne valja sto ne ide dalje ipak je to stene i od njega se ocekuje da ide vise od tih 15-20m.
Nije to loš temperament , kujica je sasvim ok , ali nije dobro socijalizovana , probaj je malo izvoditi ne neko šetalište pasa što ima po gradovima, gde se u ograđenom prostoru sreće mnogo socijalizovanih pasa željnih igre . Ispočetka se drži kraja da se postepeno nauči na društvo drugih pasa . Po opisanom kujica ima dobar lovački nagon , možda je malo preterano da joj bacaš aport dvadesetak puta , dovoljno je 5-6 puta . Odlazak u lov sa manje lovaca i pasa je dobra stvar , ali opet se drži krilne pozicije i biće sve ok.
Kao sto sam vec pisao,slican problem sa guzvom i galamom sam imao sa svojom kujicom.Resio sam ga veoma jednostavno.Svako vece pre klope ili ja ili moj sin Petar setali smo je na povodcu i to tamo gde ima mnogo i ljudi i pasa.Vec posle tri cetiri setnje potpuno se oslobodila.Veoma je vazno da je ne tesis u momentu kad se uplasi jer bi mogla to povezati kao nagradu za takvo ponasanje.Ignorisi je i nastavi kretanje a pomazi je i ohrabri kada ponovo krene normalno.
Moja Beba,prve marke na vidjeno imala je na pecaljku vec sa dva i po meseca,dok sam na pravu marku cekao dosta dugo.Kada je odradila prvu,sve ostalo je pesma.
Sto se tice vlecke(slepe),to je vezba koju mozda i najcesce ponavljam sa svim mojim psima bez obzira na uzrast,a simulira nastreljenu a nepronadjenu divljac.Divljac se povlaci na kanapu imitirajuci mirisni trag koji odbegla divljac ostavlja dok se izvlaci.U pocetku pravolinijski i kratko,a kasnije duze i u cik-cak pa cak i unazad po tragu.Pas treba da odradi vlecku polako,sa nisko potavljenim nosnikom skoncentrisan samo na trag koji mu je zadat i ignorisuci eventualne izazove u vidu traga zdrave divljaci i slicno.Na kraju traga pas treba da uradi bas kao sto to tvoja kujica radi to jest da divljac bez oklevanja uzme u usta i donese je svom vodicu.U koliko si cesto radio vlecku i ona zna da joj divljac na kraju traga nece pobeci,nije ni cudo sto nece da markira,jer marka je u stvari radnja koju mnogi predatori rade(macke,lisice...)pokusavajuci da se plenu sto vise priblize iz straha da ce im isti pobeci.Ako plen iz dana u dan ne bezi,nema ni potrebe za markiranjem tako da ti je moj savet da vlecku na neko vreme zamenis sa zdravom divljaci u ataru.
Pokusaj u sto manjoj grupi i obavezno na krilu ili cak i parcelu pored i pusti je naka i odjuri nekoliko ptica.Niposto nemoj odstreljivati prepelice koje podigne bez marke,jer ce joj to biti signal da i ne mora da markira da bi dosla do plena.Kada do marke dodje,a docice siguran sam samo budi uporan,ne zuri,mazi je i hrabri koliko god ti prilika dozvoli.Ako iz te marke odstrelis,a ona pronadje i aportira,ostaje ti samo da uzivas i doterujes finese do kraja vaseg lovackog drugovanja.
Zelim ti puno uspeha i oboma dugo i uspesno druzenje u lovu,a ako budem mogao jos kako pomoci stojim na raspolaganju.
Znači pravo na kej sa gradskim fifikama. Hmm biće zanimljivo i za vodiča samo da me ne razume žena pogrešno inače će biti .
Šalim se naravno ali u svakom slučaju hvala na savetima, sledi socijalizacija i lov u manjoj grupi ljudi i pasa.
Radilo se ovih dana i na keju i u polju. Računam do polovine sledeće nedelje da ću je barem još dva puta izvesti u lov i vrlo verovatno jedna šetnja sa fifikama.
Bitnih pomaka ima, doduše u lov sam išao u manjoj grupi sa još dva mlada psa. Na keju je bilo zanimljivo... prvo uz biciklističku i roler stazu na povodcu a onda do same reke bez povodca. Na ljude ne reaguje, odnosno normalno se ponaša ali zato na druge pse katastrofa.Povije uši nekako podanički spusti dupe pa čak i zbriše tj obiđe takozvanu opasnost u širokom luku. Moram da napomenem da imam još dva psa koji su u boksovima pored i često istrčavaju i igraju se po dvorištu zajedno dok čistim boksove. Zato sam najviše i iznenađen. Kej je locirao problem.
Sredinom sledeće nedelje stvoriću bolju sliku jer sam kao što sam napisao planirao dodatne aktivnosti. Moje je lično mišljenje da je kujica još "beba" i da treba da sazri.
Pretpostavio sam da je to u pitanju.I moja kuja iako ima dva odrasla NKD-a u dvoristu imala je frku od nepoznatih pasa i u polju i na ulici ali smo to redovnim izvodjenjem potpuno iskorenili.U dvoristu je urnisala oca i matorog Ozzy-ja,a na ulici kad zalaje neka dzukela iz dvorista odmah rep u doope i da nije bila na povodcu verovatno bi zbrisala.Sad je to vec druga prica i cak pokazuje dozu bezobrazluka pogotovo prema manjim psima.
Pripazi da joj se u tim setnjama ne dogodi neko neprijatno iskustvo(napad i sl.) i za desetak dana bice sve u redu.U lovu,kad se dobro probudi na divljac druge pse nece ni primecivati.
Danas izašli u lov. Uslovi katastrofa, trava preko metra a rose nimalo. Naravno bez ulova sa jednim polušansom. Sa druge strane mozda je i bolje tako nego da je bio 'lom'. Frida fercera ispred mene na metar-dva i po dva-tri metra levo i desno. Dosta kraće ide tj dosta bliže meni nego prethodni izlazak na drugoj parceli na kojoj je prorasla repica u visini od 5-20 cm. Pretpostavljam da je strah da me izgubi iz vidokruga. I ovaj put se našao jedan mladi špringer(12 meseci) da je izmaltretira ali njena reakcija je sve bolja.
Zaboravio sam da napišem u prethodnom upisu da je na keju Frida ipak pokazala malo hrabrosti i čak izazivala na igru jednog mopsa(valjda zato što je veća od njega).
Gradsko šetalište daje rezultate. Bio sam za vikend a vreme pravo jesenje. Kiša samo što nije pala što je rezultiralo manjim brojem šetača kao i pasa ali zato golubova po pločniku sasvim dovoljno. To su oni gradski pripitomljeni što se šetkaju maltene tik uz nogu. Naravno da Frida to ne zna pa ih nije nešto 'ispoštovala' već se dala u trk i sve ih rasterala. Od 10-ak iz jata bar polovina je sletela nekih 50-ak metara dalje koje je opet mlada luda rasterala.
E sledeće jato sam primetio na vreme pa je radio povodac i lagano smo im prisli maltene na 2 metra. Mislim da kapira šta se dešava i šta treba činiti međutim i dalje postoji određen strah od drugih pasa tako da ću nastaviti paralelan rad u polju i na keju.
Samo nastavi tako , kad se malo privikne neće biti problema , osim ako kao i moja kuja ne uzme na sebe dužnost da ta štiti. Dok lovimo ni ne obraća pažnju na druge pse u smislu straha i slično , ali kada se okupimo , postavi se ispred mene i ne dozvoljava ni jednom psu da mi priđe. Često me je bilo strah da je neki ne otrese , ali nije prezala da napadne ni oštrodlakog nemca ako mi se približi. Još ako u blizini stanovanja imaš ono ograđeno igralište za pse , najbrže će se privići.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
I kod mene ima jedna bretonka koja na doručku "čuva gazdu". Takve su valjda, verne, odane, ljubomorne.
Inače prezadovoljan sam kako se razvija situacija. Prihvatio sam neke stvari sa foruma što u javnoj diskusiji što sa pp i ovim putem se svima zahvaljujem. Mislim da ne postoji univerzalni šablon, svaki ker je jedinka za sebe i ima nešto svoje. Svaki izlazak u lovište je napredak a lično mislim da je bitan faktor uzrast tj sazrevanje u glavi. Svestan sam da trebam da istrpim Fridin pubertet i da je željna igre npr neki dan mi je donela plastičnu flašu ali kad se uozbilji situacija kao da se trgne- uozbilji, proprati pogledom, odjuri po aport...
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?