Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovačke čeke

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovačke čeke
ssekir75
 немам појма ни ја Confused кад смо ономад груповођа и ја кренули да правимо рече ми један старији ловац да не може тако, већ да мора да се прави све коЊплет. а ми само искористили већ постојеће багрење да не сечемо и не побијамо главне стубове. треба додуше да се још уради ограда и кров, али нисмо стигли јер на пуко ланац на моторку Besan
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Planinko011
 Ako nema neih lokalnih problema sa sumarom ili firmom koja gazduje sumom ceke na drvetu su i lepse, stabilne i treba vam trecina drvene gradje u odnosu na klasicnu. Zasto bi sekao vise drveta negde drugde kad mozes sa trecinom gradje da napravis ceku?
Tako su i mene neki ljubitelji prirode savetovali da pravim vikendicu od drveta i da po mogucstvu stucem u nju omanju sumu ali ja lepo uzeo opeku pa manje cvikam od pozara.

Ok, drustvo mora da ima i dovoljno klasicnih ceka za osmatranje i komercijalni lov i takve se prave za drustvo ali kod mene trenutno (nije bas ranije bilo tako) svaki lovac ili grupa za sebe nekoliko ceka- sada na mestima gde dozvoli upravnik, vodeci racuna da ne smeta drugim grupama i uglavnom samo ta grupa i koristi te ceke. A ove klasicne pravis za drustvo pri odradjivanju akcija.
E sad mi malo varamo DS donoseci joj ponude ne bi li je primamili i to je skup sport jer dolazis 3-4 puta nedeljno i "hranis" 5-6 ceka o svom trosku, najbolje je da neko ko nije pravio ceku i nije bacio zrno kukuruza da sedne na tvoju ceku.
Normalno kada lovci promene teritoriju i napuste ceke na nju moze da seda ko hoce.
E sad, klasicne ceke imaju vizuru 360 stepeni sto na drvetu nije slucaj ali ko ceka i doceka;)

ssekir75
 колега планинко, ниси ме разумео. рађена је класична чека, али уместо да се мајемо са сечењем и побијањем носећих стубова ми смо платформу и мердевине поставили на већ постојеће багрење. остало да се доради, ограда и кров (мада за сад и крошње још стоје). није у питању шума већ багрењар усред коЊплекса жита. од њега води доља у којој увек има воде а кроз тај багрењар је пролаз и у њему "понуде" ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Podunavac
 Ми смо данас поставили три нове чеке у ловишту. У будућности планирамо да све старе дрвене чеке заменимо оваквим новим металним чекама.

i57.tinypic.com/23kyz3b.jpg

i60.tinypic.com/2w7qnue.jpg

i59.tinypic.com/2wp2j55.jpg

i62.tinypic.com/bimcki.jpg
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 i60.tinypic.com/11l1uet.jpg

i57.tinypic.com/1h8kzc.jpg

i62.tinypic.com/35lygm1.jpg
Tri prsta 2Kolce

Planinko011
 Svidja mi se kolega PodunavacOdobreno

Najbolje je sto ne treba puno truda da se ova ceka pomeri na drugo mesto ukoliko se krdo svinja pomeri usled duzeg uznemiravanja secenjem sume, lovom itd.
Mozda bi olaksalo ako bi se nosila u loviste iz delova i srafila na sastavima.
Mada tamo gde lovim na obodu beogradskih priigradskih naselja cirkulise dosta sakupljaca sekundarnih sirovina, ulicnih sahtova i drva za ogrevBesan.

E sad kada zagrmi metal cini mi se da i nije zgodan a i bojim se da za mene mora malo veci profil kutijeSmeko

Planinko011

ssekir75 kaže:
колега планинко, ниси ме разумео. рађена је класична чека, али уместо да се мајемо са сечењем и побијањем носећих стубова ми смо платформу и мердевине поставили на већ постојеће багрење. остало да се доради, ограда и кров (мада за сад и крошње још стоје). није у питању шума већ багрењар усред коЊплекса жита. од њега води доља у којој увек има воде а кроз тај багрењар је пролаз и у њему "понуде" ;)

Pa upravo i mi to radimo ali juce cuh da to mozda i kod nas bude problem i da smo mozda dzabe pravili dve ceke tj da cemo morati iznova na istom mestu samo ne uz drvo Confused.
Drustvo bar daje navodno bagremove stubove a za ostalo se sam snalazis.
Ali ako sprovedu u delo neku pricu u najavi, da dodjes u lov i izvlacis broje ceke pa ides tamo to je takva glupost da nemam reci. I to jedino odgovara tantusima koji nisu videli traga, kaljuze, primame i u lovistu samo dodju ako ih lovocuvar dovede za rukicu i pokaze po moguctvu gda je izlaz svinja iz sumarka i jos kad bi neko osmatrao umesto njih divotaSad.

Podunavac

Planinko011 kaže:
Svidja mi se kolega PodunavacOdobreno

Najbolje je sto ne treba puno truda da se ova ceka pomeri na drugo mesto ukoliko se krdo svinja pomeri usled duzeg uznemiravanja secenjem sume, lovom itd.
Mozda bi olaksalo ako bi se nosila u loviste iz delova i srafila na sastavima.
Mada tamo gde lovim na obodu beogradskih priigradskih naselja cirkulise dosta sakupljaca sekundarnih sirovina, ulicnih sahtova i drva za ogrevBesan.

E sad kada zagrmi metal cini mi se da i nije zgodan a i bojim se da za mene mora malo veci profil kutijeSmeko

Не смемо да их померамо. Свака чека је уцртана у карту ловишта и има свој број на себи. За преносне чеке се користе мање дрвене које један ловац може сам да пренесе. Сличне овој.

i60.tinypic.com/k18cqv.jpg

Зато смо их и поварили и убетонирали. Мања је и могућност да их неко растави и однесе. Једино је кров на шарафе и може да се скине. И до сада смо имали једну металну чеку и нико није покушао да је размонтира и прода у старо гвожђе. Једини проблем је грмљавина. Али размишљамо чак да направимо и громобране. А имамо и ми једног крупног који се већ жалио на димензије.Grin
Tri prsta 2Kolce

Planinko011
 Pa mislio sam na pomeranje uz dogovor sa upravnikom i lovocuvarem. Grmljavine su cesce leti u lovu na srnecinu a redje u jesen mada je bilo i toga i bezao sam sve u sesnaest, mada pusku nisam ispustio.
Drustvo bi trebalo da napravi odredjen broj visokih ceka na odredjenim mestima, da da materijal za njih i to bi svi koristili. Ali bi po meni trebalo da odobri i pojedinacno postavljanje ceka uz dogovor sa upravnikom tako da se ne ometaju drugi lovci i omoguci bezbedan pucanj. Ove pokretne merdevine su dobre za kukuruze ali nisu bas zgodne za duze sedenje a teoretski u Srbiji nisu ni dozvoljene jer valjda treba da budu 1.2x1.2m da bi sedeli lovac i pratilac na njoj zajedno sto je u komercijalnom lovu ok ali....Confused.
Valjda po tim europskim normativima pozeljno je i da se gore drze za rukeHaHaHa.

ssekir75

Planinko011 kaže:
[
Ali ako sprovedu u delo neku pricu u najavi, da dodjes u lov i izvlacis broje ceke pa ides tamo to je takva glupost da nemam reci. I to jedino odgovara tantusima koji nisu videli traga, kaljuze, primame i u lovistu samo dodju ako ih lovocuvar dovede za rukicu i pokaze po moguctvu gda je izlaz svinja iz sumarka i jos kad bi neko osmatrao umesto njih divotaSad.

тад ће и да ме виде да донесем нешто у ловиште Angry пази да није, ја да вучем и правим, износим храну и воду по дебелој врућини и циковини, а онда дође неко из 3пм па на нашу чеку на готово. тај филм неће у овај биоскоп Angry

canis aureus
 ... u planu mi je da jednu započetu dokrajčim a jednu novu da napravim ... biće to udarnički mesec maj Vaistinu

No, ok je to izneseš 'ranu u blizinu SVOJE ČEKE pa čekaš diBlje svinje a da li je u redu da, kao što mi se više puta dešavalo, moje čeke neki zaposednu uz obrazloženje "nisi bio prošli vikend a ja TU iznosio hranu ..." ... i sad pored svoje čeke ideš na neki "skucani tronožac" i sediš k'o na džombi gde ni traga divljači još od lane .... ?!?
canis aureus priložio:
ch.jpg

The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

ssekir75
 није проблем да неко оде на "моју" чеку, али је ваљда ред да прво пита да ли ћу ја да будем ту. по мени треба да иде једна чека на највише 3 ловца. немам логично објашњење за ово, али тако ми се чини да треба.

ми планирамо да ускоро поред ове направимо још једну у близини али са друге стране поменутог багрењара, и још две у другом крају ловишта "натамо" кад будемо имали времена. добро је да су и друге групе већ направиле више комада, још кад би имали толико дивљачи где би нам био крај...

Planinko011
 Pa u principu se slazemo da ceke koje drustvo planski postavi i obezbedi materijal su "narodne" ceke i tu mogu i da primene to izvlacenje brojeva, rotacije lovaca i sta ja znam ali ceke koje takodje lovacke grupe same postave od svog materijala i uz odobrenje upravnika lovista treba da budu ceke te grupe koja i verovatno baca redovno primamu. E sad ako grupa resi da promeni dogodine lokaciju i napravi ceke na drugom terenu ne moze se pozivati da su te napustane ceke i mesta "njihovi" i tu moze da sedne bilo ko. a upravnik i izdavaoci dozvolatreba da zna koja grupa na kom terenu lovi i ima odobrene ceke pa ne daje dozvolu drugim lovcima.

Pisao sam vec negde kako je jedan stariji lovac jadao se da eto on nema uspeha jer nije napravio ceku, pa nema kola i ne moze da baca primamu a takodje i malo mu je zima pa on 2-3 sata ranije mora da ode iz lova.
I ja htedoh da ga povedem u sledeci lov na jednu od tri ceke koje sam ja hranio ali ne dade mu se jer te nedelje i obustavise lov zbog ispunjenja plana.
Mislim, postujem ja starije lovce a znam i lovce istih godina koji naprave ceku, obilaze teren i cekali bi do ujutru na -10. A ovaj nema volje vec verovatno malo pobegne od zene i nategne iz cuturice dok sedi e eto njemu radosti.

klaja
 Čitam i malo se čudimHmmm. Koda nas u LD nemamo takvih problema sa čekama. Čeke pravimo zajedničkim snagama ili se dogovorimo nas par pa izadjemo i uradimo posan. Koristimo svi sve čeke i sjedalice bez ikakvih svadji. A inače u društvu vlada pozitivna atmosfera tako da ništa netreba menjati.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Planinko011
 Ma nisu to neke svadje vec nekoliko lenjivaca bi da sedi u kaficu, ne radi prihranu a ljubomorno je sto neko ima uspeh u odstrelu iskljucivo DS i pocne da bucu na sastancima zeleci da ostraceni svinjar ima iste sanse kao tantus koji sume nije video.

U sustini se zna ko je sta napravavio i gde je cija ceka ali sada se malo par godina utezu ta pravilo po kojima lovac ide sa pratiocem pa samim tim ne mogu da sede dvojca u krosnji drveta na dascici.
Ne znam da li imate u lovistu DS jer se srndac moze loviti pirsom i sa stolicice iz zaklona samo da mu ne sednes na stazu jer se lovi i izlazi po danu. A DS krece tek po mraku i moras biti visoko ako zelis da ti nju vidis a ona tebe ne.

milenko0609
 Čudno baš??
Kod nas se čeke prave zajednički, a na čeke se ide uz dozvolu koju prethodno trazis od Upravnika lovišta, pa i izveštaj, no da negnjavim, lovočuvar stalno iznosi hranu na sva hranilišta, grupa mora biti od tri lovca, pa se dozvola dobije za trazeni teren max na jedan dan, jer ima nas vise grupa i više terena pa se stalno rotiramo, pa koga ima lovačke sreće taj i odstreli Smile
30-06,22-250,NOD,JOD,I BOG DA TE VIDI...

ssekir75
 вама је чудно а мени није. колега планинко је то добро схватио, неко би да лади јајца уз ладно пиво и дође на готово, а да неко други вуче и ради за њега. поред тога, у друштвима често постоје "кланови" и ето белаја.

Cadara
 Ekspanzija divljih svinja, a sve manje zeca i fazana uslovili su da se određeni broj lovaca koji nije nikada ni pomišljao da upražnjava lov na svinje čekanjem, sada opredeljuje za taj lov. Kod mene u Lovačkom Društvu veličine 7.600Ha otprilike, pored reke Tise lovište je uređeno i svinja se lovi u branjenom delu lovišta (ogromne trske 2-3km duge i široke po 500m, i šume hrasta, euroameričke topole, obradive površine...) i nebranjenom delu (ritske šume, forlandi, bare, ritovi, stare tise....). U branjenom delu su uglavnom dosta dobro postavljene stabilne visoke čeke, ima i drvenih i metalnih i pokrivenih i otkrivenih a u forlandima zbog ritskog - močvarnog terena čeke su uglavnom na starim vrbama, na pogodnom drvetu, i slično. takođe čeka se i na odbrambenim nasipima gde svinje prelaze i ti delovi su obeleženi nazivima (toponimima) lovišta i slično.
Kako se poslednjih godina dobar deo lovaca edukovao i video kako se uspešnije lovi divlja svinja, a to je da se na jednom mestu intenzivno iznosi hrana, prave kaljužišta, češališta, uredi mesto košenjem rastinja, izgradnjom dobre čeke na dobrom mestu ceneći dominantne vetrove u lovištu i pravce kretanja divljači, od tada dolazi do problema i kod nas.
Jedni lovci obilaze, iznose hranu, prave čeke, čak postave i kamere trail da se vidi šta dolazi (krmača, prasad, vepar, nazimad), naprave automatske hranilice (među njima sam i ja) a drugi bi uz ladno pivo kad načuju gde dobro ''radi'' jednostavno na gotovo da dođu i love, taj problem je dosta aktuelan i sada. Pre 10 godina nas 5-6 lovaca je lovilo svinju čekanjem u našem društvu a sada već ima 20 lovaca, među njima ima 5-6 lezilebovića. Zanimljivo je što opet uspešni su stari prekaljeni lovci i znalci i poznavaoci ove divljači i po koji lezilebović uspe na kvarno nešto da odstreli.
Tako da smo ove godine morali da u okviru Izvršnog odbora formiramo jednu komisiju koja je zadužena da napravi reda prvo izgradnjom lovnotehničkih obejkata (čeka) jer je tu počelo da se grade čeke neplanski, da se presecaju staze i prelazi itd, itd, znači bez odobrenja komisije čeka se ruši i sklanja, svaka čeka se obeležava brojem i nazivom terena, i postoje dve vrste čeka kako je neko ovde rekao narodne čeke, mi ih jednostavno zovemo visoke čeke, i uređena mesta za čekanje sa hranilištem. E sad na te visoke čeke može da koristi svaki lovac, pored dozvole za lov obavezno je upisivanje u svesku evidencije na zbornom mestu (lovački dom) tačan naziv terena i broj čeke. A na uređeno mesto za čekanje sa hranilištem je popisano koji lovac to održava (može više njih zajedno) i na ta mesta mogu samo ti lovci da čekaju. Međutim, obaveza tih lovaca je da oni iznose hranu preko cele godine, i kad je lovostaj, i kad je napogoda, i kad je zabrana, inače mesto gubi svoj status.
Za sada je tako i već nema tih problema...
i62.tinypic.com/2whh4ew.jpg

Cadara
 Ovo je poslastica za lezileboviće kada snime:
i62.tinypic.com/jjwps8.jpg

i57.tinypic.com/24des2c.jpg

i60.tinypic.com/dwyipf.jpg

i58.tinypic.com/2gxfuag.jpg

Planinko011
 Upravo tako kolega. Ja sam sticajem porodiicnih okolnosti neke godine isao intezivno u obilaske terena a neke sam preskakao i u lov na svinje izlazio samo malo da provetrim glavu od problema.
Ali mi tada odstrel nije bio u prvom planu i nisam kukao zasto neke grupe imaju uspeh a eto meni da neko omoguci da sednem na hranjenu ceku gde bi mi bio kraj. Stvar izbora.
Podrazumeva se da se ceke u poslednjih par godina postavljaju uz dogovor sa upravnikom i konsultaciju sa susednim grupama da li im nesto smeta jer je bilo i, neki ce se zaprepastiti, nalazenja fekalija (nije ih mrzelo i gadilo se da to skupljaju) ispod ceke i posipanja skupljenog urina po svinjskim stazama neposredno jutro kada idemo u vecernji docek i sto cuda.
Ja to nikada nisam drugom uradio pa mqkar mi ponesto nije bilo pravo ali svakavih ljudi ima.
Takodje odes u drustvo da izvadis dozvolu za lov i nema pomeranja divljaci bez markice i odlaska kuci bez merenja i sve kako to ide po zakonu ali lovocuvar nece dati nikom dozvolu za mesto gde zna da lovi odredjena grupa a ko nije iz nje. Tek ako grupa napusti sledece sezone ili par nedelja mesto ok je da se neko drugi pusti.
Kolege iz brdsko - planinskih krajeva koji love uz gonice i pogonom svinje ne shvataju mozda do kraja da kada si "zakucan" za ceku i lov docekom da nema vrdanja i da svinje koliko god se drze svojih staza svako uznemiravanje moze dovesti do pomeranja krda i za 500m sto izgradjene ceke stavlja van funkcije.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 876 08.12.2024. 16:56
Lovački karabin KARABINI 1745 03.12.2024. 02:19
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,083,983 posete www.srbijalov.com