Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Održavanje lovačkog oružja

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Održavanje lovačkog oružja
DakiNS
 Slika koja mnogo govori
DakiNS priložio:
473621-56847321-11.jpg

KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Predator

DakiNS kaže:

Po meni zalaženje u sitna crevca , dnk lovca i slično bi bilo traženje preko leba pogače. Ako pažljivo ispratiš čitav totorijal videćeš da su uslovi za svako ispitano sredstvo isti . Ne vidim sad potrebu da se raspitujem koja fabrika proizvodi ekserčiće . To je samo moje mišljenje , a meni lično je sasvim dovoljno to što sam video i naravno ako ne nađem najbolje , sledeća nabavka je Sinol.

Apsolutno se slažem sa tobom, samo sam napisao da mislim da su u nekim posudama ekserčići više stradali od drugih zato što je sredstvo u kome su bili neki vid blage kiseline pa da zato voda lakše odradi započeto. Namigivanje

Sasvim prirodno

DakiNS
 Ako je kiselina u pitanju onda je to po meni minus više jer se radi o zaštiti metala. Meni je bitniji krajnji rezultat nego koja je formula sredstva za zaštitu.Tako da se ne zamaram nečim na šta ne mogu uticati.

Grom
 Ne zamarajte se puno, stara sredstva od JNA Drnč i Zuon sasvim dobro rade. Drnč za čišćenje i Zuon za zaštitu. I stvarno nema zime. Kako je tih stvari nestalo, koristim od INE Asol S za čišćenje i Asol U za zaštitu. Također jako kvalitetna i jeftina sredstva. Za brzo čišćenje od korozivnog streljiva dobro nauljim cijev Drnčem ili Asolom S i nakon 15-20 min prođem bakrenom četkicom pa isperem sprejem za čišćenje kočnica ili nitro razrijeđivačem (paziti na kundak) Sva čađa izleti vani ekspresno, prođem suhom pa nauljenom krpom, onda opet suha da pokupi ako je šta ostalo i zaštitim uljem. Jako puno ispucao iz M48 i PAP, cijevi nove još uvijek. Ovo za ponavljenje čišćenja nakon dan dva, nepotrebno kod ovog postupka. A ako se koriste samo krpe i ulje nije loše ponoviti, pogotovo kod nagriženih cijevi. Nove se lako čiste.
Grom

@andjelkovic
 Dosta pratim ovu temu i sam sam u potrazi za najboljim sredstvom za održavanje oružja. iz mog osobenog iskustva, dugi niz godina koristim WD-40, i sa njim održavam svo oružje. Ja sam zadovoljan, samo sredstvo se odlično pokazalo. Što prilikom čišćenja, isto tako i prilikom konzervacije kada se oružje duži vremenski period ne koristi. Do sada nisam primetio nikakve negativne promene na oružju a koristim sredstvo preko 10 godina. Moj lični stav kao i filozofija, je da posle svakog lova, pucao ili ne i bez obzira na vremenske uslove obavezno očistim oružje. Makar i samo nauljenom krpicom prebrišem sve metale delove.
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.

Grom
 wd za čišćenje da, ali za zaštitu ne. Brzo hlapi, film tanak, a i hoće nagristi. To mu i jeste glavno svojstvo.
Grom

DakiNS
 Ne znam ko je sa koliko pažnje pogledao ceo prilog . Poslednja slika pokazuje koliko je pojedino sredstvo ( nakon 135 dana ili oko 6 i po meseci u vodi ) zaštitilo metal.Svi mi možemo preferirati pojedina sredstva , ali rezultat se vidi na kraju , tako da mi je pomalo smešno preferirati neka sredstva za zaštitu koja na pokazanom ispitivanju nisu imala neke zapažene rezultate. Ok da se koriste na neke kraće vremenske periode od nekoliko dana , ali zar nam cevke ne stoje po nekoliko meseci( nekome i godina) u ormarima jer nije lovna sezona ili ih ne koristimo . I nemojte brkati dve stvari : čišćenje i zaštitu.

AJDUK
 Kolege pa bar sad ima namenska ulja i sprejevi za ciscenje koliko hocete, mislim da sprejevi za podmazivanje kao WD i drnc nisu bas pogodni.Drnc imam i ja u ormaru ostao od dede, sluzi samo da me miris potseti na neka lepa vremena nicemu vise.

Grom

AJDUK kaže:

Kolege pa bar sad ima namenska ulja i sprejevi za ciscenje koliko hocete, mislim da sprejevi za podmazivanje kao WD i drnc nisu bas pogodni.Drnc imam i ja u ormaru ostao od dede, sluzi samo da me miris potseti na neka lepa vremena nicemu vise.

Greška kolega, Drnč je jako dobro sredstvo za ČIŠĆENJE! Kao i WD, otapa čađu i nečistoće i tako nama smanjuje posao. Za zaštitu je nešto drugo.
Grom

Podunavac
 Годинама сам користио Синол и Балистол. Задњих 6-7 година за металне делове искључиво Brunox. А за покретне таруће делове маст за оружје (Waffen fet). Балистол још користим за мазање коже. А за дрвене делове Browning Legia уље у спреју.
Tri prsta 2Kolce

Djurovic Djordje
 Koristio sam nekad Balistol, ali Brunox sad koristim puska Brno mi nema tvrdo hromirane cevi I kad dodjem iz lova naprskam i ostavim, ocistim je posle dan, dva sve se lepo odlepi i sija se.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.

Serbian Hunter
 Moze li preporuka, sta je najbolje da koristim za drvene delove, odn. kundak i podkundak, moze li neka preporuka? kolega Podunavac je u svom prilicno sirolikom tekstu napisao da koristi Schaftol, da li su to ulja koja proizvodi Ballistol?
Posteno u prirodi. Dobar pogled!
Osmeh 2

Aca Kamenica

Serbian Hunter kaže:

Moze li preporuka, sta je najbolje da koristim za drvene delove, odn. kundak i podkundak, moze li neka preporuka? kolega Podunavac je u svom prilicno sirolikom tekstu napisao da koristi Schaftol, da li su to ulja koja proizvodi Ballistol?
Kolega termin Schaftol koriste mnogi proizvođači ulja za čiščenje i negu metalnih i drvenih površina na oružju. pa tako i Ballistol. Većina proizvođača će reći da je baš njihov proizvod najbolji, zato neću neki posebno preporučiti, verovatno su vrlo približnog kvaliteta, tako da koji god nađete nećete pogrešiti.

Serbian Hunter
 Upravo sam to i napisao, da li je mislio na Ballistolova Schaftol ulja, a generalno sam pitao za preporuku, ne konkretno za Schaftol. Smile
Posteno u prirodi. Dobar pogled!
Osmeh 2

ssekir75
 у заставином упутству пише ланено уље.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Aca Kamenica

ssekir75 kaže:

у заставином упутству пише ланено уље.

Laneno ulje sam koristio davnih godina kad je kod nas bilo nemoguće ili skoro nemoguće nabaviti neki proizvod sa zapada, međutim po meni, najveći nedostatak lanenog ulja je bio taj, što nije moglo duže da se održi, već se poput suncokretovog ulja vremenom zgusne i užegne. Kad sam to ukapirao, nabavljao sam ulje češće i u manjim količinama tako da je uvek bilo sveže i upotrebljivo. Sada ga ne bih nikom preporučio, jer se kod nas mogu naći kvalitetna sredstva za negu i zaštitu drvenih površina na oružju.

AJDUK
 Kolege što nigde nema Sinol- sprej?

Grom
 Za drvo, imate Pronto ulje za drveni namještaj, tamni ili svjetliji. Obično u DM-u ima i nije skupo. Zavisi i kako je kundak tvornički završen i koliko je poliran. Neki se može fino mazati, neki uopće ne upija. Ovo je za starije puške odlično, koristim ga godinama.
Grom

maksin
 Očistio pušku posle sezone, razmišljam kad je ponovo još jednom očistiti jer do avgusta je nevadim iz ormara?

Macvanski lovac
 Zasto si zavrsio sezonu, ima jos mesec dana? Ne znam sta kaze struka, ja posle ciscenja na kraju sezone ne diram do pocetka nove, doduse ruske puske, ali ako bas hoces, mozes na pola vremena izbrisati i ponovo nauljiti.
Rodjen da budem lovac

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Fabarm lovačke puške LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 29 17.05.2024. 12:24
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 873 28.10.2023. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,951,622 posete www.srbijalov.com