Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Municija 'NORMA'

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Municija 'NORMA'
ultras035
 i40.tinypic.com/2d15so8.jpg

Neke moje kolege uspesno koriste Vulkan u cal.30.06
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
i50.tinypic.com/jf94dc.jpg

ivanfox
 Ja bih voleo da čujem neki komentar o vim tipovima zrna ako je neko koristio i imao praktična iskustva.Za pojedine tipove zrna iskreno nikad nisam ni čuo dok ne vidjeh u tom katalogu,verovatno svako zrnce ima svoju namenu i ciljanu divljač.
i foxterrierPas 2 je lovačka pasmina...Imhotep od Stepanskeho rybnika

moravac 1

ivanfox kaže:
Ja bih voleo da čujem neki komentar o vim tipovima zrna ako je neko koristio i imao praktična iskustva.Za pojedine tipove zrna iskreno nikad nisam ni čuo dok ne vidjeh u tom katalogu,verovatno svako zrnce ima svoju namenu i ciljanu divljač.
Ivane pucao sam iz Vulkana Oryx-a svestrana municija sa kojom mozes da lovis sve.Soft point za trofejan lov(minimalne ostecenja odstreljene divljaci).Balistic tip ili vmax hornady pa moze se reci da je metak bez kompromisa.Pravi velike traume na pogodjenom delu divljaci i Britanci ga koriste uglavnom(kada je upitanju lov na srnecu divljac) za pogotke u glavu ili vrat.Odnosno lov radi mesa.Pogotke imas da vidis na You tubu.Ali i sma sam probao oba metka u kalibru 243 win.I vulkan.Koristim ga samo za lov na divlje svinje.Radi se zaista o mocnom metku koji je po meni dobro za namenski lov.Sa ostalim nemam iskustava.Ali radi se o fabrici koja veoma dugo postoji i proizvodi municiju koja je jedna od najboljih na trzistu.
srbija

DJULE78
 Posedujem karabin u kalibru 7x64,zadnje 3 sezone sam pucao iskljucivo Normu ORYX.Mogu reci da je izvrstan metak a zrno pravo i nezamenjivo za svu divljac.Pucao sa od Lisice,srndaca,preko svinja i jelena,zrno je perfektno obavljalo posao u slucaju bilo koje zivotinje,tako da imam samo reci hvale i svega najbolje!!!

223rem
 Ima li neko iskustva sa municijom Oryx u kalibru 7x57r 10.1gr? Kako se pokazala na svu divljac posebno me interesuje na divlje svinje jer cu njih najvise loviti sa njom?

krilas
 Jedno pitanje, drage kolege, gde ima da se nadje Norma ili Hornady municija za 7x57?Confused
Siroma

moravac 1

223rem kaže:
Ima li neko iskustva sa municijom Oryx u kalibru 7x57r 10.1gr? Kako se pokazala na svu divljac posebno me interesuje na divlje svinje jer cu njih najvise loviti sa njom?
Ja pucam normom i mogu ti reci da je Norma oryx jedna od naj univerzalnijih.Metak koji je konstatno dobar i tu nema greske.Ima samo jedan problem.Kod nas ga nema i sve se svodi na ili ako poznajes nekog lovca sa stranom dozvolom koji istu moz da kupi i donese.Ili na zalost sverc komerc.Jer kod nas Norme provereno niko nema.Od Subotice do Nisa.
srbija

Baki58

krilas kaže:
Jedno pitanje, drage kolege, gde ima da se nadje Norma ili Hornady municija za 7x57?Confused
Norma samo u inostranstvu, Hornady capriolo BG.
Branislav

krilas
 Zar?! Koliko juce sam dobio mail od Capriola gde mi kazu da nema municije za kal 7x57!Iznenadjen
Siroma

Finnskogen

ivanfox kaže:

Ja zivim i lovim u Skandinaviji. Koristio sam Normu u kalibru 7x64 ( Vulkan, Oryx, Jaktmatch ) 300 win mag ( Swift ) i od ove godine u 30-06 ( samo Oryx ).

Generalno sam veoma zadovoljan Norminom municijom.

Vulkan je relativno "tvrdo" zrno za krupnu divljac, ali nije bonded tako da se "rasipa" pravi relativno velike krvne podlive i ostecenja mesa pogotovo ako uhvati kosti i ima dobru zaustavnu moc.

Jaktmach je u principu FMJ kugla koju koristim za trening i lov na pticu ( tetreba u zimskom periodu ) sasvim ok

Swift je najtvrdja kugla od lovnih varianti. Ne pravi velike podlive i ostecenja mesa cak ni kada se uhvati kosti, ali zbog toga divljac zna da odnese malo dalje

Oryx je svakako najbolja od Norminih varijanti to je bonded zrno koje ima dobru zaustavnu moc jer se relativno brzo otvara, dobro zadrzava masu u principu oko 90% ( po knjizi ) sto obicno rezultira izlaznom ranom cak i kod velikih zivotinja kao sto je bik losa koji moze u skandinaviji biti do 700 kg ( tako da ne mogu da ti potvrdim kolika je rest masa ) pravi malo vise "pudinga" sa ulazne strane ali zna da napravi pravi rsum ako se uhvati kosti.
U principu odlican metak, ali sve do ove godine jer su od ove godine nesto promenuli tako da se zrno jako brzo otvara, pravi strahovite krvne podlive i gubi oko 30% mase ( dolazi do "izuvanja" ) ne pravi prostrelnu ranu ( pucao sam u bika "porebarce" i nasao kuglu u njemu ) velika ostecenja na mesu ali sa druge strane fantasticna zaustavna moc. Zrno se definitivno razlikuje od prethodne variante Oryx kugli.
Kuglu sam odneu Norminom predstavnistvu koji su mahali glavom i slucaj poslali dalje.
Licno ne bih preporucio Oryx kugle 2014 ( sa narezanim vrhom ) ali ako se gleda samo na zaustavnu moc metka ona je definitivno jos bolja

Finnskogen
 Dobio sam odgovor od Norme Skandinavia. Norma je i sama svesna problema sa novim kuglama ( verovatno od samog pocetka ) i zaustavila proizvodnju novog dizajna (2014) te vec prave novu kuglu tako da bi nova kugla trebala da bude u prodaji vrlo brzo. Tako da bih preporucio kolegama lovcima da zaobidju Norma Oryx 2014 municiju

sheytan
 Sva sreća, pa većina nas u Srbistanu nema za sqplje od PPU-ja! Grin Ovako se ne jedimo ič!

Šalim se, lepa je ova tvoja pritča, pokazuje da niko nije savršen niti imoon na greške... Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

ssekir75
 ма нееее, то може да се се деси само ППУ-ју, странци су савршени. ич не прљају цевку!
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

canis aureus
 ... jes, ali je spreman da svoje greške ispravi i da posluša/odsluša zahteve i sugestije kupaca/potrošača, što kod ppu-a baš i nije ... "savršeno"!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sheytan
 OK, tebra, ali da sam dao npr. 4e x 60kom za Normu, NA NASHA PRIMANJA, ebalo bi mi se zivo da li tje oni u budutjnosti neshto po tom pitanju da uradidu! Besan

Za te pare se u Srbistanu qpi OK qrabeenka sa Sutter optiq i pristojnu montazu! Grin

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

mrwa22250

sheytan kaže:
OK, tebra, ali da sam dao npr. 4e x 60kom za Normu, NA NASHA PRIMANJA, ebalo bi mi se zivo da li tje oni u budutjnosti neshto po tom pitanju da uradidu! Besan

Za te pare se u Srbistanu qpi OK qrabeenka sa Sutter optiq i pristojnu montazu! Grin

Bravo 2Vaistinu
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

canis aureus
 jes tebra ali oni oću to da popravu ako ne valja a kod partizana moš kupiti i 6000kom i isto toliko puta sugerisati i da ti bidne džaba jer će i budućnos' kasniti ...
a nijesu oni krivci za naša primanja Confused
uostalom, i sam ispucam velike količine ppartizana i moje je mišljenje da za cenu koliko košta za strelište/vežbu je odličan ... tako da nema potrebe za nekom raspravom(da tako nazovem) ili kojekakvim podrškama i sl ...
Lično bih i partiSana plaćao po 2-3e kada bi partiSan upakovao tako neki metak sličan Normi-nom, sa zrnom sličnim Orix-u i sl i kada bi biJo konstantan sa svojim punjenjima a ne da za svaku novu kutiju mora ponovo da se prepucava/upucava ...
Dim

sheytan
 Hmmm... Imaju oni hrpu mana, naravno... Meni su izasli u susret i zamenili 120kom i novi su bili bolji... Ne sjajni, al neuporedivo bolji... Ali, verujem i u to tvoje shto prichash... Sad

S druge strane, shta ti je falilo Gromu u 8x57? Ili, shta fali SP-u u 9.3??? Smile Mislim da, ZA TE KALIBRE, ne treba traziti preko leba pogache... Ti imash vishe isqstva, naravno, pa reci, treba li bolje? A probao si i njih i stranjske... Odobreno

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

davidovic6
 Pre jedno 2-3 meseca zvao sam PPU. Tu dobijem sekretaricu koja mi kaze da za moja pitanja bi bilo najbolje da popricam sa tehnickim direktorom. Ja kazem nema problema. Naravno dirktor igrom slucaja nije bio tu pa mozda nekih 7-8 dana, a nakon toga mi kaze ta ista sekretarica da su na kolektivnom odmoru skoro svi i da ostavim svoj br. telefona pa ce me oni kontaktirati. Od svega toga nije ilo nista. Naravno da sam bio uporan i istrajan u tome i na kraju sam razgovarao sa inzinjerom koji se bavi konstrukcijom caura, koji je bio fin i pokusao da mi odgovori i posalje ono zbog cega sam ih kontaktirao a ticalo se balistickih podataka. Inace kad sam ih zvao predstavio sam se kao lice iz "domena drzavne sluzbe-da ne navodim javno na forumu" a ne kao civil.
Apropo ove price kad sam ove godine kupio optiku Kahles, u interesovanju da saznam nesto vise o njoj ja posaljem serijski br i oznaku optike direktno na mail Kahles-a. Odmah sutra dan mi je stigao odgovor da mi se zahvale zato sto sam postao "vlasnik" njihove optike koja je inace uzgred proizvedena u martu 1990. godine. Pavi sad vidite kakva je to firma a sta su nase firme. Jos je i PPU extra za razliku od ... da ne navodim. Posaljite fbr. oruzja u Zastavu i pitajte kad je to oruzje proizvedeno cisto da vidite kako cete proci.

canis aureus
 VolEm da pročitam sve što dođe do "ruku" kad je reč o oružju, municiji, lovu, prirodi, ...
I tako naletim na sve i svašta! ... a nešto nema čak ni veze s vezom Confused al ajd' tak'o nam je novinarstvo, doktori, magistri, ...

Zainteresovalo me je kad sam u "Novosti KALIBAR" br.242 iz decembra 2016te pročitao tekst pod naslovom "Pogonski lov -VELIKO FINALE" , gde i sam autor na početku teksta navodi "Trudiću se da pomognem koliko mogu" a gde je prethodno naveo neiskustvo mladih kojih ima prilično, a da ima i egoista kojima je ego veći od neznanja, ali idu i dele savete drugima ...

Elem, tekst je o pogonskom lovu na divlje svinje, što se i vidi iz naslova, i između ostalog se "preporučuje" i municija(zrna) za lov u pogonu ...
"Treba izbegavati tvrda zrna, poput Norma Orixa ..." u tekstu je naveo autor.

Hmmm

U Lovačkim novinama "Lovačke novosti" br.6 jun/jul 2017te u temi "iz struke" sa čime u lov sa čeke i u lov pogonom a pod naslovom "ZRNO JE ZRNO, E PA NIJE TAKO"
Tekst je o izboru municije/zrna za lov što sa čeke što pogonom(što i sam naslov kaže) i tu autor teksta navodi za zrna za lov iz pogona: "Najboljima su se pokazali Norma zrna ORYX i VULKAN ..." i "Moj izbor ali i onih koje poznajem za lov pogonom je zrno Oryx, Mega ili Vulkan ..."

Hmmm

Na prvom mestu može se zaključiti da se autori tekstova ne poznaju Confused
Kome sad verovati i koje NOVINE čitati ne bi li se mlad lovac, neiskusan, "obrazovao" a da ga neki posle ne nazove egoistom kome je ego veći od neznanja(kao što ume kaSti autor prvog teksta)?!
... dal shvatiti da ima po novinama tih navedenih egoista?! Zbunjen

Kakvo je Vaše mišljenje i iskustvo sa Norminim ORYXom?!
Dim

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,492 posete www.srbijalov.com