Municija 'NORMA'
|
ultras035 |
Objavljen 13.01.2014. 16:18
|
Član
Upisa: 180
Pristupio: 04.05.2010. 09:22
|
Neke moje kolege uspesno koriste Vulkan u cal.30.06
"Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"
|
|
|
|
ivanfox |
Objavljen 13.01.2014. 16:46
|
Stari član
Upisa: 245
Pristupio: 02.06.2011. 15:32
|
Ja bih voleo da čujem neki komentar o vim tipovima zrna ako je neko koristio i imao praktična iskustva.Za pojedine tipove zrna iskreno nikad nisam ni čuo dok ne vidjeh u tom katalogu,verovatno svako zrnce ima svoju namenu i ciljanu divljač.
i foxterrier je lovačka pasmina...Imhotep od Stepanskeho rybnika
|
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 13.01.2014. 22:06
|
Stari član
Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
ivanfox kaže:
Ja bih voleo da čujem neki komentar o vim tipovima zrna ako je neko koristio i imao praktična iskustva.Za pojedine tipove zrna iskreno nikad nisam ni čuo dok ne vidjeh u tom katalogu,verovatno svako zrnce ima svoju namenu i ciljanu divljač. Ivane pucao sam iz Vulkana Oryx-a svestrana municija sa kojom mozes da lovis sve.Soft point za trofejan lov(minimalne ostecenja odstreljene divljaci).Balistic tip ili vmax hornady pa moze se reci da je metak bez kompromisa.Pravi velike traume na pogodjenom delu divljaci i Britanci ga koriste uglavnom(kada je upitanju lov na srnecu divljac) za pogotke u glavu ili vrat.Odnosno lov radi mesa.Pogotke imas da vidis na You tubu.Ali i sma sam probao oba metka u kalibru 243 win.I vulkan.Koristim ga samo za lov na divlje svinje.Radi se zaista o mocnom metku koji je po meni dobro za namenski lov.Sa ostalim nemam iskustava.Ali radi se o fabrici koja veoma dugo postoji i proizvodi municiju koja je jedna od najboljih na trzistu.
srbija
|
|
|
|
DJULE78 |
Objavljen 14.01.2014. 16:44
|
Član
Upisa: 185
Pristupio: 17.06.2009. 17:18
|
Posedujem karabin u kalibru 7x64,zadnje 3 sezone sam pucao iskljucivo Normu ORYX.Mogu reci da je izvrstan metak a zrno pravo i nezamenjivo za svu divljac.Pucao sa od Lisice,srndaca,preko svinja i jelena,zrno je perfektno obavljalo posao u slucaju bilo koje zivotinje,tako da imam samo reci hvale i svega najbolje!!! |
|
|
|
223rem |
Objavljen 07.09.2014. 12:51
|
Član
Upisa: 131
Pristupio: 06.05.2011. 23:08
|
Ima li neko iskustva sa municijom Oryx u kalibru 7x57r 10.1gr? Kako se pokazala na svu divljac posebno me interesuje na divlje svinje jer cu njih najvise loviti sa njom? |
|
|
|
krilas |
Objavljen 07.09.2014. 13:11
|
Veteran
Upisa: 604
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Jedno pitanje, drage kolege, gde ima da se nadje Norma ili Hornady municija za 7x57?
|
|
|
|
moravac 1 |
Objavljen 08.09.2014. 11:57
|
Stari član
Upisa: 236
Pristupio: 03.11.2013. 12:21
|
223rem kaže:
Ima li neko iskustva sa municijom Oryx u kalibru 7x57r 10.1gr? Kako se pokazala na svu divljac posebno me interesuje na divlje svinje jer cu njih najvise loviti sa njom? Ja pucam normom i mogu ti reci da je Norma oryx jedna od naj univerzalnijih.Metak koji je konstatno dobar i tu nema greske.Ima samo jedan problem.Kod nas ga nema i sve se svodi na ili ako poznajes nekog lovca sa stranom dozvolom koji istu moz da kupi i donese.Ili na zalost sverc komerc.Jer kod nas Norme provereno niko nema.Od Subotice do Nisa.
srbija
|
|
|
|
Baki58 |
Objavljen 09.09.2014. 19:42
|
Član
Upisa: 64
Pristupio: 25.09.2011. 09:53
|
krilas kaže:
Jedno pitanje, drage kolege, gde ima da se nadje Norma ili Hornady municija za 7x57? Norma samo u inostranstvu, Hornady capriolo BG.
Branislav
|
|
|
|
krilas |
Objavljen 09.09.2014. 20:10
|
Veteran
Upisa: 604
Pristupio: 02.11.2013. 17:40
|
Zar?! Koliko juce sam dobio mail od Capriola gde mi kazu da nema municije za kal 7x57!
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 31.10.2014. 16:07
|
Veteran
Upisa: 593
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
ivanfox kaže:
Ja bih voleo da čujem neki komentar o vim tipovima zrna ako je neko koristio i imao praktična iskustva.Za pojedine tipove zrna iskreno nikad nisam ni čuo dok ne vidjeh u tom katalogu,verovatno svako zrnce ima svoju namenu i ciljanu divljač.
Ja zivim i lovim u Skandinaviji. Koristio sam Normu u kalibru 7x64 ( Vulkan, Oryx, Jaktmatch ) 300 win mag ( Swift ) i od ove godine u 30-06 ( samo Oryx ).
Generalno sam veoma zadovoljan Norminom municijom.
Vulkan je relativno "tvrdo" zrno za krupnu divljac, ali nije bonded tako da se "rasipa" pravi relativno velike krvne podlive i ostecenja mesa pogotovo ako uhvati kosti i ima dobru zaustavnu moc.
Jaktmach je u principu FMJ kugla koju koristim za trening i lov na pticu ( tetreba u zimskom periodu ) sasvim ok
Swift je najtvrdja kugla od lovnih varianti. Ne pravi velike podlive i ostecenja mesa cak ni kada se uhvati kosti, ali zbog toga divljac zna da odnese malo dalje
Oryx je svakako najbolja od Norminih varijanti to je bonded zrno koje ima dobru zaustavnu moc jer se relativno brzo otvara, dobro zadrzava masu u principu oko 90% ( po knjizi ) sto obicno rezultira izlaznom ranom cak i kod velikih zivotinja kao sto je bik losa koji moze u skandinaviji biti do 700 kg ( tako da ne mogu da ti potvrdim kolika je rest masa ) pravi malo vise "pudinga" sa ulazne strane ali zna da napravi pravi rsum ako se uhvati kosti.
U principu odlican metak, ali sve do ove godine jer su od ove godine nesto promenuli tako da se zrno jako brzo otvara, pravi strahovite krvne podlive i gubi oko 30% mase ( dolazi do "izuvanja" ) ne pravi prostrelnu ranu ( pucao sam u bika "porebarce" i nasao kuglu u njemu ) velika ostecenja na mesu ali sa druge strane fantasticna zaustavna moc. Zrno se definitivno razlikuje od prethodne variante Oryx kugli.
Kuglu sam odneu Norminom predstavnistvu koji su mahali glavom i slucaj poslali dalje.
Licno ne bih preporucio Oryx kugle 2014 ( sa narezanim vrhom ) ali ako se gleda samo na zaustavnu moc metka ona je definitivno jos bolja |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 17.11.2014. 09:00
|
Veteran
Upisa: 593
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
Dobio sam odgovor od Norme Skandinavia. Norma je i sama svesna problema sa novim kuglama ( verovatno od samog pocetka ) i zaustavila proizvodnju novog dizajna (2014) te vec prave novu kuglu tako da bi nova kugla trebala da bude u prodaji vrlo brzo. Tako da bih preporucio kolegama lovcima da zaobidju Norma Oryx 2014 municiju |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 17.11.2014. 10:35
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Sva sreća, pa većina nas u Srbistanu nema za sqplje od PPU-ja! Ovako se ne jedimo ič!
Šalim se, lepa je ova tvoja pritča, pokazuje da niko nije savršen niti imoon na greške...
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 17.11.2014. 10:37
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
ма нееее, то може да се се деси само ППУ-ју, странци су савршени. ич не прљају цевку!
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 23.11.2014. 17:47
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
... jes, ali je spreman da svoje greške ispravi i da posluša/odsluša zahteve i sugestije kupaca/potrošača, što kod ppu-a baš i nije ... "savršeno"!
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 23.11.2014. 20:37
|
Lovčina
|
OK, tebra, ali da sam dao npr. 4e x 60kom za Normu, NA NASHA PRIMANJA, ebalo bi mi se zivo da li tje oni u budutjnosti neshto po tom pitanju da uradidu!
Za te pare se u Srbistanu qpi OK qrabeenka sa Sutter optiq i pristojnu montazu!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 23.11.2014. 20:59
|
Lovčina
Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
sheytan kaže:
OK, tebra, ali da sam dao npr. 4e x 60kom za Normu, NA NASHA PRIMANJA, ebalo bi mi se zivo da li tje oni u budutjnosti neshto po tom pitanju da uradidu!
Za te pare se u Srbistanu qpi OK qrabeenka sa Sutter optiq i pristojnu montazu!
dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 23.11.2014. 21:14
|
Admin
|
jes tebra ali oni oću to da popravu ako ne valja a kod partizana moš kupiti i 6000kom i isto toliko puta sugerisati i da ti bidne džaba jer će i budućnos' kasniti ...
a nijesu oni krivci za naša primanja
uostalom, i sam ispucam velike količine ppartizana i moje je mišljenje da za cenu koliko košta za strelište/vežbu je odličan ... tako da nema potrebe za nekom raspravom(da tako nazovem) ili kojekakvim podrškama i sl ...
Lično bih i partiSana plaćao po 2-3e kada bi partiSan upakovao tako neki metak sličan Normi-nom, sa zrnom sličnim Orix-u i sl i kada bi biJo konstantan sa svojim punjenjima a ne da za svaku novu kutiju mora ponovo da se prepucava/upucava ...
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 23.11.2014. 21:18
|
Lovčina
|
Hmmm... Imaju oni hrpu mana, naravno... Meni su izasli u susret i zamenili 120kom i novi su bili bolji... Ne sjajni, al neuporedivo bolji... Ali, verujem i u to tvoje shto prichash...
S druge strane, shta ti je falilo Gromu u 8x57? Ili, shta fali SP-u u 9.3??? Mislim da, ZA TE KALIBRE, ne treba traziti preko leba pogache... Ti imash vishe isqstva, naravno, pa reci, treba li bolje? A probao si i njih i stranjske...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
davidovic6 |
Objavljen 23.11.2014. 21:51
|
Član
Upisa: 111
Pristupio: 27.11.2013. 20:38
|
Pre jedno 2-3 meseca zvao sam PPU. Tu dobijem sekretaricu koja mi kaze da za moja pitanja bi bilo najbolje da popricam sa tehnickim direktorom. Ja kazem nema problema. Naravno dirktor igrom slucaja nije bio tu pa mozda nekih 7-8 dana, a nakon toga mi kaze ta ista sekretarica da su na kolektivnom odmoru skoro svi i da ostavim svoj br. telefona pa ce me oni kontaktirati. Od svega toga nije ilo nista. Naravno da sam bio uporan i istrajan u tome i na kraju sam razgovarao sa inzinjerom koji se bavi konstrukcijom caura, koji je bio fin i pokusao da mi odgovori i posalje ono zbog cega sam ih kontaktirao a ticalo se balistickih podataka. Inace kad sam ih zvao predstavio sam se kao lice iz "domena drzavne sluzbe-da ne navodim javno na forumu" a ne kao civil.
Apropo ove price kad sam ove godine kupio optiku Kahles, u interesovanju da saznam nesto vise o njoj ja posaljem serijski br i oznaku optike direktno na mail Kahles-a. Odmah sutra dan mi je stigao odgovor da mi se zahvale zato sto sam postao "vlasnik" njihove optike koja je inace uzgred proizvedena u martu 1990. godine. Pavi sad vidite kakva je to firma a sta su nase firme. Jos je i PPU extra za razliku od ... da ne navodim. Posaljite fbr. oruzja u Zastavu i pitajte kad je to oruzje proizvedeno cisto da vidite kako cete proci. |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 16.08.2017. 16:30
|
Admin
|
VolEm da pročitam sve što dođe do "ruku" kad je reč o oružju, municiji, lovu, prirodi, ...
I tako naletim na sve i svašta! ... a nešto nema čak ni veze s vezom al ajd' tak'o nam je novinarstvo, doktori, magistri, ...
Zainteresovalo me je kad sam u "Novosti KALIBAR" br.242 iz decembra 2016te pročitao tekst pod naslovom "Pogonski lov -VELIKO FINALE" , gde i sam autor na početku teksta navodi "Trudiću se da pomognem koliko mogu" a gde je prethodno naveo neiskustvo mladih kojih ima prilično, a da ima i egoista kojima je ego veći od neznanja, ali idu i dele savete drugima ...
Elem, tekst je o pogonskom lovu na divlje svinje, što se i vidi iz naslova, i između ostalog se "preporučuje" i municija(zrna) za lov u pogonu ...
"Treba izbegavati tvrda zrna, poput Norma Orixa ..." u tekstu je naveo autor.
U Lovačkim novinama "Lovačke novosti" br.6 jun/jul 2017te u temi "iz struke" sa čime u lov sa čeke i u lov pogonom a pod naslovom "ZRNO JE ZRNO, E PA NIJE TAKO"
Tekst je o izboru municije/zrna za lov što sa čeke što pogonom(što i sam naslov kaže) i tu autor teksta navodi za zrna za lov iz pogona: "Najboljima su se pokazali Norma zrna ORYX i VULKAN ..." i "Moj izbor ali i onih koje poznajem za lov pogonom je zrno Oryx, Mega ili Vulkan ..."
Na prvom mestu može se zaključiti da se autori tekstova ne poznaju
Kome sad verovati i koje NOVINE čitati ne bi li se mlad lovac, neiskusan, "obrazovao" a da ga neki posle ne nazove egoistom kome je ego veći od neznanja(kao što ume kaSti autor prvog teksta)?!
... dal shvatiti da ima po novinama tih navedenih egoista?!
Kakvo je Vaše mišljenje i iskustvo sa Norminim ORYXom?!
|
|
|