M-76
|
Podunavac |
Objavljen 20.07.2011. 16:47
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Druže kompjuterizovao se pod stare dane. Ko mator konj kad nauči kola da vuče.
|
|
|
|
mpeca |
Objavljen 30.11.2011. 00:22
|
Član
Upisa: 71
Pristupio: 15.11.2011. 21:36
|
Sa njime lovim godinama i jos me nije izdao.Na njemu je originalni opticki nisan M76. A nosim kao rezervu open red dot za sumu i to gustu. Koristio sam svu ppu municiju cak i ona tupa stara zrna 12,7 i nisam imao nijedan zastoj.Pucao sam i Igman i Sbelot.Sada koristim SBTGAME KING od 14,26 grama.i necu ga menjati zasad.Sto se preciznosti tice zadovoljan sam odrzavam je i cistim redovno a posle pucanja svaki dan dok iz cevi ne izadje sva necistoca.Poradio sam na njoj na sredjivanju mehanike a oko kundaka nisam hteo mnogo da diram jer je lovacka zastavina varijanta sa kundakom iz jednog dela neprecizna bas zbog kundaka.Najvise sam se zadrzao oko lastinog repa koji je zakovan za sanduk nitnama jer se kod svih klati i onih koje nisu ni videle a kamoli ispalile metak i oko tusiranja nosaca i prstenova za montazu nisana jer je kod svih serijskih tuga bozja i svi prednji prstenovi su rajberom kao doterivani a nisam sreo ni jedan ratni snajper kome je koncanica u sredini vec je posle upucavanja negde po coskama. Kod mene je tamo gde treba ali je tusirana i upucavana u isto vreme. Sto se lasera za upucavanje tice ja koristim site lite sl150 i necu ga menjati pravo stanje daju usta cevi a ne leziste metka. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 30.11.2011. 00:34
|
Moderator
Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
mpeca kaže:
Sa njime lovim godinama i jos me nije izdao.Na njemu je originalni opticki nisan M76. A nosim kao rezervu open red dot za sumu i to gustu. Koristio sam svu ppu municiju cak i ona tupa stara zrna 12,7 i nisam imao nijedan zastoj.Pucao sam i Igman i Sbelot.Sada koristim SBTGAME KING od 14,26 grama.i necu ga menjati zasad.Sto se preciznosti tice zadovoljan sam odrzavam je i cistim redovno a posle pucanja svaki dan dok iz cevi ne izadje sva necistoca.Poradio sam na njoj na sredjivanju mehanike a oko kundaka nisam hteo mnogo da diram jer je lovacka zastavina varijanta sa kundakom iz jednog dela neprecizna bas zbog kundaka.Najvise sam se zadrzao oko lastinog repa koji je zakovan za sanduk nitnama jer se kod svih klati i onih koje nisu ni videle a kamoli ispalile metak i oko tusiranja nosaca i prstenova za montazu nisana jer je kod svih serijskih tuga bozja i svi prednji prstenovi su rajberom kao doterivani a nisam sreo ni jedan ratni snajper kome je koncanica u sredini vec je posle upucavanja negde po coskama. Kod mene je tamo gde treba ali je tusirana i upucavana u isto vreme. Sto se lasera za upucavanje tice ja koristim site lite sl150 i necu ga menjati pravo stanje daju usta cevi a ne leziste metka.
Postavi neku sliku od tvoje puske ako nije problem
|
|
|
|
mpeca |
Objavljen 30.11.2011. 10:08
|
Član
|
Moja nije tako sredjena kao tvoja moja je obicna radna puska koju su kvasili i kisa i sneg a zajedno smo i padali a i ustajali puno puta.Nisam je slikao ali cim budem postavicu sliku.Imao sam i ja dosta cevi medjutim uhvatio sam sebe u zelji da imam sve zivo a vezano za lov i ko sta radi Peca cisti puske.Prodao sam ih nekoliko a ostavio svoj prvi kupljen karabin CZ 223 remington, a i m76.
Obrati paznju na gumu za m76 nakrivljena ti je ulevu stranu i prema dole .Ja sam moju nacentrirao i fiksirao izolir trakom i to crnom platnenom i tek onda upucao. Ako je stalno namestas nece ti oko i optika biti u istoj osi pa ces zbog paralakse imati i saranja po meti. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 30.11.2011. 19:47
|
Lovčina
|
Ako izuzmemo vojnički izgled (i vojnu namenu) PASP M76 nije loša puška. Pouzdana je i precizna. Međutim upotreba lovačke (pogotovo SPRN) municije iz ove puške je krajnje diskutabilna i neizvesna. Lično ovu pušku nisam koristio za lov i iz nje sam pucao samo snajperska, pancirno-zapaljiva i obeležavajuća (trasirna) zrna, ali sam video dosta zastoja sa lovačkom municijom kod drugih kolega lovaca. Druga je stvar ako je uvodnik metka dorađen i poliran. Optika je prilično loša i za vojnu i lovačku namenu. Uvećanje je malo a končanica gruba i nepregledna. A što je najgore na ovoj puški kakve god prepravke da se urade ne može da liči na pravi lovački PA. Premda ukusi su različiti, pa ko voli može da posluži. Samo bi ipak trebalo na nju postaviti neku lovačku optiku. Po mom ličnom mišljenju najbolji izbor bi bio 1,5-6x40 (42,44) sa G4 končanicom.
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 30.11.2011. 20:32
|
Moderator
|
Imam i lovacku optiku za nju ,mada nije odstreljeno puno divljaci sa njome ,par srndaca i srna samo jer sam je ubrzo ostavio za streliste ,nisam imao zastoja sa lovackom municijom ,uradjen je i okvir koji prima 3 metka nazalost nemam slike sa tim okvirom ,(menja se izgled cele puske sa malim okvirom) na strelistu je ispucala ohoho i imam bushnnel trophi 1-4 x24 tubusa 30mm sa crvenom tackom na koncanici i vrlo sam zadovoljan sa tom optikom ,nosio sam je vise puta u lov na DS ali nisam imao srecu da odstrelim nesto ,teska puska ali i neunistiva ,znam dosta ljudi koji je koriste i love sa njome u original verziji i sa vojnom optikom i svi su zadovoljni i nemaju problema
sa lovackom optikom na njoj maksimalno spustena i vrlo lepo pada na oko sto je najvaznije na uvecanju od 1x mozes da nisanis sa oba oka
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 30.11.2011. 20:59
|
Lovčina
|
Druže tvoja je puška lepo urađena i sada na prvi pogled više liči na Dragunov. Ali i dalje se vidi da je to vojna puška. Izbor optike ti je odličan za lov DS-a pogonom, za šta je PA itekako dobar izbor.
|
|
|
|
mpeca |
Objavljen 30.11.2011. 22:52
|
Član
|
Ja sa mojim karabinom lovim godinama bez problema i vec sam rekaoda sam poradio na njoj . Vec sam naveo sta je bitno uraditi odmah a naravno da sam oborio i napravio ulaz i to u radijusu ispolirao posle i ulaz ai dve bocne rampe koje usmeravaju metak u leziste.Malocas je kod mene bio jedan moj prijatelj koji je kupio m76 i na njoj se takodje klati sina sa lastinim repom .To su lose resili i kada se na to navuce nosac koji takodje cesto ima posle bravljenja luft,pa optika m76 kojoj je prednji deo optike silom pomeren u stranu nebili se pomerila koncanica prema sredini eto razloga za kuknjavu .Ja sam rekao sam vec samo oko pravljenja lezista na nosacu za optiku m76 radio vise dana sve dok optika nije legla celom povrsinom dole na prstenove a saberovao sam i gornje prstenove takodje.Na mojoj optici koncanica je u centru.Navikao sam na nju i nije problem pogoditi i na 10 metara prase u trku a najdalje sam pucao i ubio vepra ispod Zdravcinog kamena u livadi na 250m isto u trku. Na cekanju isto nosim m76 i u konbinaciji sa next torch 9 imam lepe pogodke zadnjeg vepra sam na cekanju ubio jednim metkom kroz vrat i pao je na mestu.Meni koncanica odgovara , ima lepsih pusaka i boljih optika ja lovim sa onim sto mi odgovara i nemam konpleksa po tom pitanju u lovu sam se lepo osecao nekada i sa orozarom a i sada sa m76.Puska je puska zna se cemu sluzi a pogodjenom vepru je svejedno dali je pao zbog m76 ili zbog sauera 3 000. Cesto mi kroz ruke prodju i jako skupe puske oko kojih se vlasnici tresu i sekiraju a i one se kvare i njima se krive i pucaju igle a kostaju i po desetak hiljada evra.Lepo je imati i paradnu a i lovnu ja imam samo lovnu i nezalim se. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 01.12.2011. 20:17
|
Lovčina
|
Kolega mpeca nisi razumeo moj komentar. Apsolutno nije u pitanju cena ili marka puške, nego njen vojnički izgled i namena. Sa M76 sam se "družio" jedno vreme i lepo me je služila, ali to ipak nije lovačka puška. Isto kao što neki lovci love sa originalnom M48. Ona može da posluži, ali nije lovačka puška. Ako tebi odgovara u redu, imaš zakonsko pravo da je koristiš za lov. A za odstrel vepra u trku na 250 m svaka čast. Premda baš nije etički.
|
|
|
|
Planinko011 |
Objavljen 01.12.2011. 21:11
|
Lovčina
Upisa: 1043
Pristupio: 08.06.2011. 12:45
|
Cetna snajperska puska dobra za rat a losa za lov tj predugacka i preteska. Posto se moze kupiti za jeftine pare mafija u Crnoj Gori i Srbiji je koristi za jednokratnu upotrebu, posle upotrebe se baca. Kao i skoro svaki Srbin voleo bi da je imam kuci zlu ne trebalo ali za lov nikako. Doduse ja nisam bas pristalica poluautomata osim eventualno za lov na patke. |
|
|
|
mpeca |
Objavljen 02.12.2011. 01:56
|
Član
|
Sto se mene tice u ratu daleko bio M76 je ratna puska a u lovu je lovacka puska to jest karabin. Zastavin karabin sam zamenio za m76 i dobro doplatio jeste tezi ali je mnogo precizniji i vise mi se ne desava da jednom pogodjeni vepar predje brdo a da neko od lovaca opali u vazduh i kaze da ga je on ubio.Ako mu je za meso neka muga nego nedam da me niko pravi budalom a da se svadjam i da mi zbog neke sitne duse uzmu puske nije mi ni na kraj pameti.desilo se to tri nedelje zaredom i odmah sam resio da kupim poluautomatski karabin.Tacno je da ima jako lepih lovackih karabina ali zato treba odvojiti puno para a ja te pare nisam imao.Ukazala se prilika i uz moj karabin sa montiranom optikom dao sam i kera za divlje svinje i to trampio sa kolegom kome je m76 bio tezak i ruzan.Kasnije sam kupio slucajno na buvljaku i optiku m76 sa nosacem . Imao sam srece da pogodim optiku sa stabilnom koncanicom a radove oko puske i optike sam objasnio.
Ida imam para tesko bi se odlucio da kupimneki lovacki poluautomat ovde kod nas zato sto sam vise puta imao prilike da vidim da je ovde cesto neka treca klasa.Prosle godine sam kod kolege video nov broving bar kome je kalibar bio 7,63 umesto 7,62.Da tuga bude veca usta cevi su doradjivana iz ruke dabi zrno skrenuli u stranu jer su musicu doterali do kraja a kako nije vise imalo gde da je pomeraju oborili su krunicuu stranu.Kada sam to video rekao sam sebi sta li se sve ovde ljudima prodaje izgleda da kontrole kvaliteta od uvoznika nema.
Sto se tice pogodka na 250 m neznam u cemu je problem nije to nikakva daljina vepar je probijen kroz plecku sprednje strane kroz pluca i sbtgame king od 14,26 grama mu je polomivsi levu butnu kost izasao napolje i na snegu ostavio krvav trag. Gadjano je sa jednog brda dole u dolinu a vepar je sekao livadu.Teren cist i bezbedan za pucanje iza njega opet brdo obraslo travom po meni bezbedno za druge kolege a da nije bilo tako ja nebi ni pucao . |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.12.2011. 10:20
|
Lovčina
Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Nikako necu da se mesam u izbor puske. Svako ima pravo da ima ono sto mu se svidja, ali M76 je ipak vojno oruzije, kako kolega rece cetna snajperska puska. OK. Preradjeno, doradjeno pa bude i za lov.
Stvar ukusa. Ne dikutujemo oko toga.
Ipak zaista moram da iskomentarisem to pucanje na vepra u trku na 250 m. Sa kojom optikom???? Mnogo se tu pitanja postavlja. To mim je daleko za vepra u trku. Nagledao sam se veprova u trku i nesto mi tu nije ok. Mnogo je to brza zverka da bi se igrali sa pucanjem u nju. Odnosno hajde ovako. Koliko je sigurno pucanje na toj daljini. Da li si 100 % siguran u pogodak?
Zrno od 14.26 grama na toj daljini ima pad oko 50 cm ... ili cak i vise, pa preticanje za 0.3 sekunde. Gadno ..... A vepar na cistini nikada nije duze od 3 do 4 maksimalno 5 sekundi ... Bar ja ne videh nijednog. Radije ce on da ide okolo po gustisu nego da mnogo izlazi na cistac. Mudra je to zverka.
Ne znam. Da skratim. Nisam pristalica takvog pucanja. Ne kazem da ne bih mogao, ali ....
A sto se pomenutog Browninga tice tu cu da postavim puno ??????????????
Nov Brovning sa ostecenom krunom cevi?????
Kalibar 7.63 umesto 7.62. Hajde da cujem jos neki vic na tu temu.
Budimo ozbiljni. To je toliko malo verovatno da dolazim u situaciju da budem drzak, a necu.
Suvise je Browning ozbiljna kuca da bi se takvi gafovi desavali. Odnosno, hajde ovako. Kontrola kvaliteta u fabrikama tog renomea je takva da je to zaista nemoguce. Svaka cev proizvedena u Belgiji (tamo se rade cevke za BAR) se proverava, ne rucno, nego pomocu savremenih laserkih sistema ultrazvucnih i spregnutih CAD/CAM sistema. Tu coveka nema da kaze: ma moze da prodje. Postoje tolerancije koje kompjuteri postuju i u okviru kojih moraju da se krecu, a one su odredjene vrlo egzaktnim metodama i u njih ne treba sumnjati kod ovakvih proizvodjaca. To se sve radi zbog toga da bi se iz daljeg procesa eliminisale lose cevi ali i da bi se izdvojile one ekstra kvaliteta koje ne idu u prodaju, vec se od njih radi vrhunsko oruzije koje se uglavnom poklanja pojedincima koji na neki nacin to zasluze.
Znaci nema teorije. Ako je do bilo kakvog odstupanja doslo to je doslo u periodu od izlaska iz fabrike do islaska u lov.
NPR znamo svi da do ostecenja krune cevi dolazi usled nepanje, ispadanja i slicno. Kalibar, ako je koriscena nekvalitetna i neadekvatna municija .... Ali fabricki da iz Browninga tako nesto izadje .... Nema teorije! Ovo se odnosi ne samo na Browning vec ina sve renomirane proizvodjace koji drze do sebe. A znamo svi koji su ... Ima ih. |
|
|
|
mpeca |
Objavljen 02.12.2011. 14:34
|
Član
|
Sto se tice pogodaka nazime 30 kila plecka srce 10 metara u punom trku na sumskom putuPASP M76 OPTIKA M76. Najdalji pogodak puni trk vepar 250 m pasp m76, optika m76 .Za nekoga blizu za drugog daleko.Sto se browinga tice kupljen je nov u Nisu kad je dosao da ga upucam bio je u garantnom roku ispucao je desetak metaka vlasniku sam predlozio da isti vrati ako nece da uzme advokata i da ih tuzi a da oruzje vestaci i da postavi na sve moguce forume .
Nije me poslusao jer je vlasnik prodavnice njegov poznanik i nije hteo da kvari prijateljstvo.Njegova greska sto je bilo do mene uradio sam kalibrom izmerio cev napravio spisak sta mi se nesvidja i sa njim na strelistu upucao mehanicki nisan koliko je to bilo moguce.Sve moze da seproveri covek je hvala bogu ziv i zdrav lovi sa tim karabinom i dalje.
Ja slepo neverujem nikome a i nagledao sam se fabrickih gresaka i kod drugih firmi kod drilinga koji kostaju vise hiljada evra .Kada kupujete puske povedite majstora da trazi greske a ne da se divi lepim kundacima i sjajnim nisanima. |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.12.2011. 14:53
|
Lovčina
|
Bez ljutnje.
Pre bih poverovao da puska nije nova nego da je tako nesto moguce da se desi u fabrici!!! Ostecenje krune. Hajde da budemo ozbiljni. Puska ili nije bila nova ili nije bila nova i ostecena nepaznjom, pa uvaljena. Voleo bih da cujem jos nekoga sa takvim iskustvom.
Ne bih dalje komentarisao.
A kao sto rekoh u predhodnom postu nazime na 10m nije problem, ali vepar u trku na 250 m, ... jbg. Nemam sta da kazem. |
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 02.12.2011. 17:45
|
Moderator
|
Da je zastava karabin sa takvim greskama i nedostacima nista cudno ...iskusio sam na svojoj kozi ,i sve za zastavine karabine sto kazu verujem da je tako jer je sve moguce, za BAR ne mogu da poverujem da je takav izasao iz fabrike i da hocu ,jer ko sto rece kolega stojkuki skoro da je nemoguce ,da sa takvim greskama cev izadje iz fabrike i prodje sve kontrole , a o odstrelu DS na 250m sve je moguce ali dali je sve lovacki ...eticki...neznam pobogu nismo u ratu pa moramo da oborimo po svaku cenu i na svakoj daljini....opet serendam ....izvinjavam se
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.12.2011. 18:30
|
Lovčina
|
E pa to ... serendam i ja. To sto ja nikada ne pucam takve prilike ne znaci da niko ne moze. Ima bre vestih ljudi. Ja volem siguricu. Ne volim da ranim divljac to mi je grozno, a imadoh prilike da pucam pokretne mete na velikim daljinama i znam sta je problematika.
A za BAR, ma nema sanse. Sad sam cackao po netu, svaki prolazi test pucanja. Pa tek onda ide na sklapanje kontrolu i pakovanje. A kontrolu ne rade Dundjeri vec kompjuteri i vrlo sofisticirana oprema. Nego, neko nije gledao kad je kupovao pa mu utrapili. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 02.12.2011. 18:30
|
Lovčina
|
Slažem se sa kolegama da takva fabrika sa tradicijom i renomeom kao Browning sigurno nebi sebi dozvolila ovakvu grešku. Tu je u pitanju nešta drugo. Cev je morala biti oštećena prilikom transporta ili skladištenja.
Što se tiče odstrela vepra u trku na 250 m, itekako je velika daljina. Ne bi bio problem odstrel vepra koji stoji bočno okrenut lovcu (za dobrog strelca). Međutim ovde je trebalo uzeti u obzir pad zrna i preticanje. Optika ON 76 je predviđena za upotrebu snajperskog vojnog metka i podeoci na daljinaru se mogu koristiti isključivo za tu municiju. A i koliko je preticanje potrebno sa tako sporim metkom (8x57 JS sa zrnom 14,26 grama) za vepra u trku na 250 m? A rekao sam da nije etički ne zbog mogućnosti ranjavanja drugih učesnika u lovu, nego zbog velike mogućnosti ranjavanja i gubitka divljači (koja posle umire u mukama i propada i meso i trofej) na tako velikoj daljini. O daljinama odstrela divljači imaš deo u lovačkom kodeksu, a u pojedinim državama je zakonski ograničena maksimalna daljina gađanja za određenu divljač.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.12.2011. 18:41
|
Lovčina
|
Pa malopre rekoh 50 cm pada i 0.3 sekunde, a to za vepra u trku bude i preko metra. Meni je to puno ... |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 02.12.2011. 18:43
|
Lovčina
Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
Po meni je pre puska problem nego pucanje na 250m .M-76 nije lovna puska i to je to .
A taj pokusaj i pogodak na 250 m je stvar trenutka i srece i nista drugo i treba ga takvog prihvatiti .
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ .. .. 308W CAR..
|
|
|
|
mpeca |
Objavljen 02.12.2011. 18:45
|
Član
|
Bezbednost je u lovu za mene na prvom mestu i nema pucanja po svaku cenu.Uvek vodim racuna da vidim i iza divljaci i takodje iza nje mora biti brdo da zrno zaustavi.To je u nasoj grupi pravilo i ko ga prekrsi ide napolje i to zauvek.Ko puca na sve sto mrda i na svaki susanj njemu nije mesto u lovistu a treba mu i oruzje oduzeti jer nije zdrav.
Kolega koji misli da je lakse pogoditi prase na 10 metara optikom sa uvecanjem od 4x koje pretrcava sumski put sirok dva metra iz gustog u gusto izgleda da je do sada gadjao samo mehanickim nisanom a da je slabo koristio optiku.Tesko je i lovackom pogoditi prase u takvoj situaciji a ne karabinom.Mnogo je lakse pogoditi na 250m vepra nego prase na skok na 10m. Ja idem u lov sa puskom da lovim i kada imam priliku i ulovim jer nisam sam ide nas dvanaestak u grupi i lov na divlje svinje pogonom u planini nije sala tezak je i fizicki i umni napor.Ja nisam planinar sa puskom vec lovac sa puskom.Cuvam trenutno pet trobojca odraslih i jedno stene i nasta bi to licilo da oni gone i nekad se bore sa veprom a da ja to gledam sa puskom i rukama u dzepovima.Kada probije divljac blokadu sto zbog lopova sto zbog vukova obicno ostanemo bez kerova.Zar bi trebao da cuvam kerove zbog vukova sa dve i cetiri noge?
Dragi prijatelju verovatno bi bio mnogo srecniji covek da ne trazim greske kod svake puske medjutim ja na njih gledam drugacije . A koliko god ti izgledalo neverovatno oko usta cevi browinga istina je. Jeste tehnika otisla daleko ali kod pusaka zadnju rec ima faktor majstora i izlazne kontrole.Ja sam ubedjen da i kvalitet oruzja nije isti kod nas i u zapadnoj evropi. Ja mislim da od zemlje u koju se izvozi zavisi i kvalitet.Daj boze da nisam u pravu ali svojim ocima najvise verujem i voleo bih da je ovaj browingov karabin izuzetak a ne pravilo....
|
|
|