Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
Lala
 Razlika je u širini snopa sačme. Bez korpice se sačma odmah po izlasku iz cevi širi, dok sa korpicom ide uži snop, koji se posle 10-ak metara počne širiti.
Bez korpice se uzima za brza pucanja na manjoj daljini, sa korpicom za nešto veće daljine. Nema ni svaka korpica iste karakteristike, postoje pliće i dublje, sa 4 ili 6 pera, zavisi od proizvodjača. Ali to su već finese.
Ja koristim uglavnom sa korpicom, ali ako se divljač digne blizu, moraš voditi računa da je treba pustiti da malo odmakne, inače dobije pun šus, pa bude razbijena.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

gorankosovo
 Imam isto to misljenje ali nisam bio siguran u to . Skoro sam imao prilike da sam imao patron sa korpicom u cevi kada sam pucao na prepelicu na nekih 10-ak metara razneo sam je. Inace posedujem mp 153

Predator

gorankosovo kaže:
Hocete li mi objasniti koja je razlika izmedju municije sa korpom i municije bez korpe ?

Ako sam dobro shvatio, sačma koja se nalazi u korpici ostaje duže vremena sjedinjena (jer je korpica nosi), pa se tek onda posipa. U zavisnosti od proizvođača, sačma sa korpicom počinje da se posipa nekih 5-10 metra dalje od sačme koja se nalazila u patronu bez korpice.

Sasvim prirodno

gorankosovo
 DA, BAS TAKO. JER ZAMISLI KONCENTRACIJU SACME 12-TICE U KORPICI NA 10-15 METARA, TO JE NEKOLIKO cm. TO ZNACI DA PRI UDARU SACME TE KONCENTRACIJE NA TOJ DALNIJI RAZVALJUJE I POSLEDNJU PERKU.

Nemoj pisati velikim slovima.
Srbijalov Admin Tim

bturjane
 e svaka cast na objasnjenju a zar se ne zapitate da metak sa "korpicom"tj.pravim nazivom KONCENTRATOROM prilikom izlaska iz cevi nema efekat coka ustvari on ide onoliko koliko ga nosi koncentrator i siri se nedefinisano tj,nekad u prihvatljiv snop a nekad ne,dok na drugoj str.metak bez koncentratora ima efekat coka jer je cokiranje i izmisljeno da suzi snop i kanalise u ravnomerno sirenje na odredjenim distancama pa su zato i cokovi razliciti za razlicite daljine pucanja REZIME kad pucate metkom sa koncetratorom isto je kad bi pucali iz cevi bez coka ko ne veruje izvolte na streliste pa nek proba u metu 1x1 m na 50 m metak istog proizvodjaca iste gramaze i iz iste cevi uverice se sam

bturjane
 "Razlika je u širini snopa sačme. Bez korpice se sačma odmah po izlasku iz cevi širi, dok sa korpicom ide uži snop, koji se posle 10-ak metara počne širiti.
Bez korpice se uzima za brza pucanja na manjoj daljini, sa korpicom za nešto veće daljine. Nema ni svaka korpica iste karakteristike, postoje pliće i dublje, sa 4 ili 6 pera, zavisi od proizvodjača. Ali to su već finese.
Ja koristim uglavnom sa korpicom, ali ako se divljač digne blizu, moraš voditi računa da je treba pustiti da malo odmakne, inače dobije pun šus, pa bude razbijena." Bogu 'fala, što sam lala Smile
Ovo kolega LALO ne pije vodu ni kod klinaca zato je izmisljeno cokiranje da se sacma ne siri odmah po izlasku iz cevi zato se na puskama sa promenljivim cokovima na prepelicu ide sa tzv.CILINDAR cokom tj.bez coka ili sa 1/4coka a na barski lov u preletu i sl.dalekometnim ciljevima sa 1/1 cokom ili vecim 1 1/4 1 1/2 do cak duplim cokom za ciljeve tj.guske na 80-120 m

nenad_franc
 zar postoji dupli cok? zamisli istrci zec i svi ga ispromasuju a ti ga odstrelis sa brda na brdo Grin

Sniper Hunter
 E to" dupli "cok i mene interesuje koje je oznake i kog suzenja ? koja je razlika izmedju njega i punog coka ? I o kojoj puski se radi kolega bturijaneBye

Lala

bturjane kaže:
REZIME kad pucate metkom sa koncetratorom isto je kad bi pucali iz cevi bez coka

A ovo pije vodu? Misliš da je tako? Znači, metak sa koncentratorom (ime kaže: koncentriše sačmu) ima posip kao kad pucaš iz cilindar cevi? Znači, po tebi ima širok snop? Koncentrator daje širok snop. Važi, kolega, dogovoreno Smile
Koliko vrsta korpica-koncentratora ima? Za bliže pucanje-plića korpica, za veće daljine-dublja... Da ne pominjem K100 i slične patrone...
A guske kad pucaš, pa uzmeš čeličnu sačmu? I onda koristiš čak dupli čok? Pitam samo... Ja nisam još video da neko ima dupli čok na puški, ali dobro, sve je moguće.
Ne bih da ulazim u raspravu. Ja pišem šta ja mislim, ti pišeš šta ti misliš, sve OK. Svako sebe legitimiše komentarom Smile

bturjane
 kolege neznam gde idete u lov mislim na kakvom terenu ali ovde kod mene na jugu u planinskom lovistu "Radan"bas tako i ponekad kad teren dopusta oboris zeca sa jedne str.potoka na drugi na 70-80 m,radi se o iz-153 sa duzinom cevi 74 cm na coku pise xf ,imam i zastavu m-75 radjenu za americko trziste iste duzine cevi 74 cm i desne cevi cokorane 3/4i leve 1 1/4 namenjene za lov gusaka

canis aureus
 Kako je moguće?!
..." da metak sa "korpicom"tj.pravim nazivom KONCENTRATOROM prilikom izlaska iz cevi nema efekat coka ustvari on ide onoliko koliko ga nosi koncentrator i siri se nedefinisano tj,nekad u prihvatljiv snop a nekad ne,dok na drugoj str.metak bez koncentratora ima efekat coka jer je cokiranje i izmisljeno da suzi snop i kanalise u ravnomerno sirenje na odredjenim distancama pa su zato i cokovi razliciti za razlicite daljine pucanja REZIME kad pucate metkom sa koncetratorom isto je kad bi pucali iz cevi bez coka ko ne veruje izvolte na streliste pa nek proba u metu 1x1 m na 50 m metak istog proizvodjaca iste gramaze i iz iste cevi uverice se sam"

zašto li se "trap municija" pravi sa koncentratorom kada bi po ovome navedenom sigurno bolji rezultat bio bez tog koncentratora koji "nedefinisano nosi"??

Lala
 Kojom patronom obaraš zeca u trku na 70-80 metara? Kojom krupnoćom sačme? Takvi pogodci su stvarno za respekt!

bturjane
 kolega LALO to za k-100 okaci maci o rep,to sto TI nisi video dupli cok e to tek nista ne znaci i na kraju pa zasto je cok izmisljen pa po tebi jos bi pucali iz cevi koje su na kraju ko TRUBA

Sniper Hunter
 E taj xf za celicnu sacmu na m 153 nijeuzi od f coka na iz 27 za olovnu sacmu neznam brojeve napamet ali sam merio posto sam hteo da na m 153 stavim cok od iz 27

bturjane
 kao i vecina mojih kolega na 70-80 m pucamo 4 tj.granulacijom sacme 4,5 mm,sto se tice pogodaka na toj daljini za 18 godina pamtim skoro svaki i bilo ih je 21 tacno

nenad_franc
 bturjane,to za mp153 i cok xf nema veze,jer cok xf je namenjen za celicnu sacmu koji ima suzenje 0,52 coka! a za 1 1/4 cok nikada nisam video,ili bilo koji veci od 1 coka! bas me interesuje kakav bi pritisak bio u cevima sa 36gr sacme!

bturjane
 kolega HUNTER ja celicnu sacmu nisam pominjao

Lala

bturjane kaže:
kolega LALO to za k-100 okaci maci o rep,to sto TI nisi video dupli cok e to tek nista ne znaci i na kraju pa zasto je cok izmisljen pa po tebi jos bi pucali iz cevi koje su na kraju ko TRUBA

Kolega, smanji malo doživljaj, nećemo tako da divanimo Smile
Nemoj da si nervozan, nije se ništa strašno desilo; često ljudi napišu nešto bzvz, kao što si ti napisao o koncentratorima i čokovima. A znaš ono 'nije ga majka grdila što se kocka, nego što se vadi'.
Nemoj da nastaviš sa takvim tonom komentara.

bturjane

nenad_franc kaže:
bturjane,to za mp153 i cok xf nema veze,jer cok xf je namenjen za celicnu sacmu koji ima suzenje 0,52 coka! a za 1 1/4 cok nikada nisam video,ili bilo koji veci od 1 coka! bas me interesuje kakav bi pritisak bio u cevima sa 36gr sacme!

kolega za pritisak neznam ali municiju od 36g koristim kao i semi magnum od 40g doduse kod polu magnuma je jaci trzaj pa ko nezna moze na ramenu da ima popucale kapilare od trzaja i meni se desilo nekoliko puta zbog brzog pucanja na svinje

bturjane
 nisam bas siguran da razumem "Nemoj da nastaviš sa takvim tonom komentara."

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,954,280 posete www.srbijalov.com