Winchester lovačke puške
|
PEZ |
Objavljen 16.01.2015. 19:28
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Modeli žabarki koji su bez obzira na ime rađeni kao Marochi (sa gornje Podunavčeve slike) imaju te obrtne tačke urađene na monobloku nemaju klasičnu osovinu. Verovatno je problem takvu pušku koja pokaže luft utegnuti jer se ni jedan deo ne može zameniti novim.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.01.2015. 19:58
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Pez na ovoj slici je nešta drugo. Ja sam mislio na puške koje imaju polovine osovine u glavi, a ne na mono bloku. Ovakve sa osovinom u mono bloku su poprilično retke.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.01.2015. 20:13
|
Lovčina
|
Na ovo sam mislio. Sa svake strane glave ima deo osovine, a na monobloku utor u koji te osovine ulaze. Ovo je najčešći način izrade kod italijanskih proizvođača, a ove se osovine veoma lako menjaju.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 16.01.2015. 20:18
|
Lovčina
Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Evo je 03, mrzi me da je vadim i rastavljam:
http://www.izhars...f2a32b.jpg
Izgleda da je tebra Podunavatz u pravu, mada jopet nisam siguran 100%!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.01.2015. 20:20
|
Lovčina
|
Jeste bata Šeki. Lepo se vidi osovina u glavi. A sa druge strane (vanjske) dugme (jedna celina). Izmena ove osovine je rutinska operacija za pravog puškara.
|
|
|
|
sheytan |
Objavljen 16.01.2015. 20:26
|
Lovčina
|
Ako bi za ovu zamenu platjao pooshkara, pored zivog tjatje i starca Foche(Save), ondaK bih je radje bachio u ladno Dunavo!
Ali, mislim da tju se ja dobrano rasklimati(na nesastavne delove! ), dok se ova moja shtroca rasklima...
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 16.01.2015. 20:34
|
Lovčina
|
Sava, majstor za završne radove u medicini.
Ovako to bata Šeki izgleda.
Glava sa izvađenom osovinom.
Osovina.
Luksuzna gravirana osovina.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 16.01.2015. 21:35
|
Stari član
Upisa: 362
Pristupio: 16.11.2009. 23:02
|
Seki ako lepo pogledas na slici koju si postavio u osovini-trnu kako god ima zl za torx kljuc tako da bi zamena pomenutog dela trebala da bude jako jednostavna.
PEZ sto se tice Purdey bok brave Beretta je radila ispitivanje raznih vrsta brava za model trap puske DT10 i dosla do rezultata da je Purdey brava najizdrzljivija no ima tu dosta stvari koje mi ne znamo oko delovanja sila prilikom opaljenja patrona tako da prica oko tacke oslonca monobloka i tacke bravljenja apsolutno ima smisla sto znaci da bi pomenuta brava vrlo moguce dosta losije radila posao na nekom drugom modelu puske. |
|
|
|
sheytan |
Objavljen 16.01.2015. 21:41
|
Lovčina
|
HVALA, MIROSLAWE!
DOBAR DVOGLED!!!
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 17.01.2015. 00:44
|
Lovčina
|
Purdey brava je donja sa dva ključa kakvu imaju Merkel sačmarice (i položare i bokerice). Bravljenje o kome se ovde piše, a kakvo imaju Perazzi puške i Beretta SO 10 je Boss bravljenje. Boss brava jeste najčvršća i koristi se samo na skupim i kvalitetnim puškama. Kao što sam već pisao dokazano je da sile koje deluju prilikom opaljenja (kod bokerica) najmanja naprezanja izazivaju kod pušaka koje imaju bravu i osovinu za prelamanje što bliže sredini cevi, jer je momenat prelamanja manji.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.01.2015. 11:02
|
Lovčina
|
Podunavac kaže:
Na ovo sam mislio. Sa svake strane glave ima deo osovine, a na monobloku utor u koji te osovine ulaze. Ovo je najčešći način izrade kod italijanskih proizvođača, a ove se osovine veoma lako menjaju.
Podunavac u ovom slučaju, da, ove "osovine" se menjaju a na starijim modelima italijanskih pušaka Marochi, Fausti, Igi Domino, Rota.... sve rađene na isti kalup, što reče jedan moj prijatelj, uostalom kao i mnogi modeli novijih talijanskih sačmarica, utori su bili izrađeni u baskuli a "osovine" na monobloku utezanje takvih pušaka verovatno je problem jer nemoguće je na njima zamenjivati te naležuće površine.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.01.2015. 11:16
|
Lovčina
|
Podunavac kaže:
Purdey brava je donja sa dva ključa kakvu imaju Merkel sačmarice (i položare i bokerice). Bravljenje o kome se ovde piše, a kakvo imaju Perazzi puške i Beretta SO 10 je Boss bravljenje. Boss brava jeste najčvršća i koristi se samo na skupim i kvalitetnim puškama. Kao što sam već pisao dokazano je da sile koje deluju prilikom opaljenja (kod bokerica) najmanja naprezanja izazivaju kod pušaka koje imaju bravu i osovinu za prelamanje što bliže sredini cevi, jer je momenat prelamanja manji.
Purdey brava jeste ta koju pominješ kod položara koje nemaju i treći poprečni ključ(klin) kao Merkel položare koje znamo kako brave i ta njihova brava je čini mi se Greener brava za razliku od Merkel bokerica i još nekih modela koje imaju takođe poprečni klin koji bravi u dva produžetka sa obe strane cevi i ta brava je Kersten brava.
Evo kad Miroslaw pomenu Berettu DT10 ona takođe bravi Purdey bravom kao i oni stariji modeli italijanskih sačmerica.
Za SO modele Berette, Perazzi-ja uostalom kao i kod svih luksuznijih i može se slobodno reći boljih(kvalitetnijih) pušaka Boss sistem bravljenja je postao standard, Guerini se od tih luksuznijih pušaka još uvek drži modifikovane B25 brave koju opet Talijani nazvaše Four lock.
P.S.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 17.01.2015. 12:45
|
Stari član
|
Beretta SO, SO3, SO5, SO6, SO9 nose purdey bravu. Za ovaj sistem bravljenja beretta je napisala :Modii ed Cross-Bolt : Revered by gunsmiths around the world, the DT10 features a modii ed cross-bolt that is considered one of the strongest locking systems ever designed. To further ensure the DT10’s longevity and increased strength, Beretta has raised and thickened the sides of the receiver. Model SO 10 ima longitudinalni sistem bravljenja sa dva kljuca u sredini baskule i dva klina na dnu baskule. Smatra se da je ovo ekstremno cvrsto brava. Generalno je tesko i jako nezahvalno reci za neku bravu da je najjaca i najbolja jer postoji previse varijacija i kombinacija raznih bravljenja. |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 17.01.2015. 17:41
|
Lovčina
|
U pravu si kolega sem modela SO 10 svi drugi Beretini SO modeli imaju Purdey bravljenje
P.S.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 17.01.2015. 22:17
|
Lovčina
|
Brava o kojoj vi pišete se u stručnoj literaturi naziva Purdey bok bravljenje, da bi se izbeglo mešanje sa Purdey bravljenjem namenjenim puškama položarama (koje je uvedeno mnogo pre u upotrebu).
Purdey bravljenje sa gornjim ključem kod položara se naziva Greener bravljenje. Purdey brava sa dva gornja klina kod bokerica se naziva dvostruki Greener ili kod švaba Kersten.
U pravu ste da sve Berette SO 3,4,5 i 6 imaju Purdey bok bravljenje, a samo SO 10 Boss bravu. Ali ja nigde nisam spominjao ostale Berette iz serije SO nego samo SO 10 i Perazzi, tvrdeći da imaju najčvršću bravu, sa čim se slažu svi proizvođači oružja i sportski strelci puškama sačmaricama.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 17.01.2015. 22:41
|
Stari član
|
Nekoliko postova unazad rekli smo da je u pitanju Purdey bok brava. I beretta so 10 ne nosi boss bravu. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 17.01.2015. 23:18
|
Lovčina
|
Nisam video da ste negde napisali Purdy bok, da sam video nebi došlo do nesporazuma. A koja je to kolega po tebi brava na SO 10? I koja je razlika između nje i brave na Perazzi puškama?
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 18.01.2015. 00:58
|
Stari član
|
Nije po meni kolega vec po beretti, napisao sam u predhodnom postu. Beretta je patentirala novi sistem brvljenja. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.01.2015. 11:06
|
Lovčina
|
Može Beretta da napiše šta hoće, ali ovo je eventualno dorađena Boss brava. Znači može samo da se nazove modifikovano Boss bravljenje. Kao što sve varijacija brave Browning ako su malo izmenjene u nekim detaljima nazivamo modifikovana Browning brava.
Na žalost nisam imao priliku da uživo vidim Berettu SO 10 ali sam se nagledao slika, i po meni je minimalna razlika između bravljenja kod nje i Parazzi pušaka (koje sam imao prilike da vidim uživo i držim u svojim rukama).
Perzzi glava.
Berreta SO 10 glava.
Perazzi cevi.
Beretta SO 10 cevi.
Lepo se vidi da je to isto bravljenje sa minimalnim (nebitnim) razlikama. Razlika je u konfiguraciji unutrašnjeg donjeg dela glave, a jedina prava razlika u samom bravljenju je položaj dugmeta za oslobađanje utvrđivača za bravljenje. Kod Perazzi pušaka je ona na klasičnom mestu, kao i kod svih pušaka sa niskom baskulom, a to je na samoj glavi puške (visoko). Dok je kod Berette na veoma neuobičajenom mestu kod ovakvih pušaka, a to je dole u dnu glave kao kod IŽ-27. Tako da je Beretta napravila par sitnica da se razlikuje od ostalih Boss sistema i nazvala (ako je) ovo nekim svojim bravljenjem. Čist marketinški trik radi pridobijanja kupaca od slične konkurencije.
|
|
|
|
Miroslaw |
Objavljen 18.01.2015. 13:34
|
Stari član
|
Vrlo moguce kolega, evo par linkova poredjenja radi, beretta so10: inace ovaj tip bravljenja beretta je patentirala jos 1949 godine za Model ASE no je proizvodnja i pasovanje za to vreme bilo preskupo pa se od sistema odustalo. Evo linka od stranice SO10 gde su pisali ukratko o pomenutom sistemu
http://www.berett...amp;did=62
. Evo i slike sa Boss web sajta gde se vidi bravljenje [img][/img] |
|
|