Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Winchester lovačke puške

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Winchester lovačke puške
PEZ
 Modeli žabarki koji su bez obzira na ime rađeni kao Marochi (sa gornje Podunavčeve slike) imaju te obrtne tačke urađene na monobloku nemaju klasičnu osovinu. Verovatno je problem takvu pušku koja pokaže luft utegnuti jer se ni jedan deo ne može zameniti novim.
i62.tinypic.com/zx679e.jpg
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

Podunavac
 Pez na ovoj slici je nešta drugo. Ja sam mislio na puške koje imaju polovine osovine u glavi, a ne na mono bloku. Ovakve sa osovinom u mono bloku su poprilično retke.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Na ovo sam mislio. Sa svake strane glave ima deo osovine, a na monobloku utor u koji te osovine ulaze. Ovo je najčešći način izrade kod italijanskih proizvođača, a ove se osovine veoma lako menjaju.

i60.tinypic.com/20pff5.jpg

i60.tinypic.com/35ltb1i.jpg
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Evo je 03, mrzi me da je vadim i rastavljam:

http://www.izhars...f2a32b.jpg

Izgleda da je tebra Podunavatz u pravu, mada jopet nisam siguran 100%! Grin
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Jeste bata Šeki. Lepo se vidi osovina u glavi. A sa druge strane (vanjske) dugme (jedna celina). Izmena ove osovine je rutinska operacija za pravog puškara.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Ako bi za ovu zamenu platjao pooshkara, pored zivog tjatje i starca Foche(Save), ondaK bih je radje bachio u ladno Dunavo! Grin

Ali, mislim da tju se ja dobrano rasklimati(na nesastavne delove! Grin ), dok se ova moja shtroca rasklima... Odobreno

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Sava, majstor za završne radove u medicini.ROFL

Ovako to bata Šeki izgleda.

Glava sa izvađenom osovinom.
i61.tinypic.com/igdpc5.jpg

Osovina.
i61.tinypic.com/21jcdwp.jpg

Luksuzna gravirana osovina.
i58.tinypic.com/i3i7ew.jpg
Tri prsta 2Kolce

Miroslaw
 Seki ako lepo pogledas na slici koju si postavio u osovini-trnu kako god ima zlCenzurisano za torx kljuc tako da bi zamena pomenutog dela trebala da bude jako jednostavna.
PEZ sto se tice Purdey bok brave Beretta je radila ispitivanje raznih vrsta brava za model trap puske DT10 i dosla do rezultata da je Purdey brava najizdrzljivija no ima tu dosta stvari koje mi ne znamo oko delovanja sila prilikom opaljenja patrona tako da prica oko tacke oslonca monobloka i tacke bravljenja apsolutno ima smisla sto znaci da bi pomenuta brava vrlo moguce dosta losije radila posao na nekom drugom modelu puske.

sheytan
 Bravo 2 HVALA, MIROSLAWE! Kiss

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Podunavac
 Purdey brava je donja sa dva ključa kakvu imaju Merkel sačmarice (i položare i bokerice). Bravljenje o kome se ovde piše, a kakvo imaju Perazzi puške i Beretta SO 10 je Boss bravljenje. Boss brava jeste najčvršća i koristi se samo na skupim i kvalitetnim puškama. Kao što sam već pisao dokazano je da sile koje deluju prilikom opaljenja (kod bokerica) najmanja naprezanja izazivaju kod pušaka koje imaju bravu i osovinu za prelamanje što bliže sredini cevi, jer je momenat prelamanja manji.
Tri prsta 2Kolce

PEZ

Podunavac kaže:
Na ovo sam mislio. Sa svake strane glave ima deo osovine, a na monobloku utor u koji te osovine ulaze. Ovo je najčešći način izrade kod italijanskih proizvođača, a ove se osovine veoma lako menjaju.

Podunavac u ovom slučaju, da, ove "osovine" se menjaju a na starijim modelima italijanskih pušaka Marochi, Fausti, Igi Domino, Rota.... sve rađene na isti kalup, što reče jedan moj prijatelj, uostalom kao i mnogi modeli novijih talijanskih sačmarica, utori su bili izrađeni u baskuli a "osovine" na monobloku utezanje takvih pušaka verovatno je problem jer nemoguće je na njima zamenjivati te naležuće površine.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

PEZ

Podunavac kaže:
Purdey brava je donja sa dva ključa kakvu imaju Merkel sačmarice (i položare i bokerice). Bravljenje o kome se ovde piše, a kakvo imaju Perazzi puške i Beretta SO 10 je Boss bravljenje. Boss brava jeste najčvršća i koristi se samo na skupim i kvalitetnim puškama. Kao što sam već pisao dokazano je da sile koje deluju prilikom opaljenja (kod bokerica) najmanja naprezanja izazivaju kod pušaka koje imaju bravu i osovinu za prelamanje što bliže sredini cevi, jer je momenat prelamanja manji.

Purdey brava jeste ta koju pominješ kod položara koje nemaju i treći poprečni ključ(klin) kao Merkel položare koje znamo kako brave i ta njihova brava je čini mi se Greener brava za razliku od Merkel bokerica i još nekih modela koje imaju takođe poprečni klin koji bravi u dva produžetka sa obe strane cevi i ta brava je Kersten brava.
Evo kad Miroslaw pomenu Berettu DT10 ona takođe bravi Purdey bravom kao i oni stariji modeli italijanskih sačmerica.
Za SO modele Berette, Perazzi-ja uostalom kao i kod svih luksuznijih i može se slobodno reći boljih(kvalitetnijih) pušaka Boss sistem bravljenja je postao standard, Guerini se od tih luksuznijih pušaka još uvek drži modifikovane B25 brave koju opet Talijani nazvaše Four lock.
P.S.

Miroslaw
 Beretta SO, SO3, SO5, SO6, SO9 nose purdey bravu. Za ovaj sistem bravljenja beretta je napisala :Modii ed Cross-Bolt : Revered by gunsmiths around the world, the DT10 features a modii ed cross-bolt that is considered one of the strongest locking systems ever designed. To further ensure the DT10’s longevity and increased strength, Beretta has raised and thickened the sides of the receiver. Model SO 10 ima longitudinalni sistem bravljenja sa dva kljuca u sredini baskule i dva klina na dnu baskule. Smatra se da je ovo ekstremno cvrsto brava. Generalno je tesko i jako nezahvalno reci za neku bravu da je najjaca i najbolja jer postoji previse varijacija i kombinacija raznih bravljenja.

PEZ
 U pravu si kolega sem modela SO 10 svi drugi Beretini SO modeli imaju Purdey bravljenjeiveli
P.S.

Podunavac
 Brava o kojoj vi pišete se u stručnoj literaturi naziva Purdey bok bravljenje, da bi se izbeglo mešanje sa Purdey bravljenjem namenjenim puškama položarama (koje je uvedeno mnogo pre u upotrebu).
Purdey bravljenje sa gornjim ključem kod položara se naziva Greener bravljenje. Purdey brava sa dva gornja klina kod bokerica se naziva dvostruki Greener ili kod švaba Kersten.
U pravu ste da sve Berette SO 3,4,5 i 6 imaju Purdey bok bravljenje, a samo SO 10 Boss bravu. Ali ja nigde nisam spominjao ostale Berette iz serije SO nego samo SO 10 i Perazzi, tvrdeći da imaju najčvršću bravu, sa čim se slažu svi proizvođači oružja i sportski strelci puškama sačmaricama.
Tri prsta 2Kolce

Miroslaw
 Nekoliko postova unazad rekli smo da je u pitanju Purdey bok brava. I beretta so 10 ne nosi boss bravu.

Podunavac
 Nisam video da ste negde napisali Purdy bok, da sam video nebi došlo do nesporazuma. A koja je to kolega po tebi brava na SO 10? I koja je razlika između nje i brave na Perazzi puškama?
Tri prsta 2Kolce

Miroslaw
 Nije po meni kolega vec po beretti, napisao sam u predhodnom postu. Beretta je patentirala novi sistem brvljenja.

Podunavac
 Može Beretta da napiše šta hoće, ali ovo je eventualno dorađena Boss brava. Znači može samo da se nazove modifikovano Boss bravljenje. Kao što sve varijacija brave Browning ako su malo izmenjene u nekim detaljima nazivamo modifikovana Browning brava.
Na žalost nisam imao priliku da uživo vidim Berettu SO 10 ali sam se nagledao slika, i po meni je minimalna razlika između bravljenja kod nje i Parazzi pušaka (koje sam imao prilike da vidim uživo i držim u svojim rukama).

Perzzi glava.
i59.tinypic.com/r2543s.jpg
Berreta SO 10 glava.
i58.tinypic.com/2j450z5.jpg

Perazzi cevi.
i62.tinypic.com/2q32mid.jpg
Beretta SO 10 cevi.
i59.tinypic.com/2itquzp.jpg

Lepo se vidi da je to isto bravljenje sa minimalnim (nebitnim) razlikama. Razlika je u konfiguraciji unutrašnjeg donjeg dela glave, a jedina prava razlika u samom bravljenju je položaj dugmeta za oslobađanje utvrđivača za bravljenje. Kod Perazzi pušaka je ona na klasičnom mestu, kao i kod svih pušaka sa niskom baskulom, a to je na samoj glavi puške (visoko). Dok je kod Berette na veoma neuobičajenom mestu kod ovakvih pušaka, a to je dole u dnu glave kao kod IŽ-27. Tako da je Beretta napravila par sitnica da se razlikuje od ostalih Boss sistema i nazvala (ako je) ovo nekim svojim bravljenjem. Čist marketinški trik radi pridobijanja kupaca od slične konkurencije.
Tri prsta 2Kolce

Miroslaw
 Vrlo moguce kolega, evo par linkova poredjenja radi, beretta so10: www.berettaso10.com/dati/ContentManager/images/Immagini%20Superiori/ImgAlta_TecnComp.jpg inace ovaj tip bravljenja beretta je patentirala jos 1949 godine za Model ASE no je proizvodnja i pasovanje za to vreme bilo preskupo pa se od sistema odustalo. Evo linka od stranice SO10 gde su pisali ukratko o pomenutom sistemu
http://www.berett...amp;did=62
. Evo i slike sa Boss web sajta gde se vidi bravljenje [img]bossguns.com/wp-content/themes/boss/img/crafts/barrell/6.jpg[/img]

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1756 04.01.2025. 11:13
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 876 08.12.2024. 16:56
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,128,797 posete www.srbijalov.com