Da li neko zna
|
Jank |
Objavljen 06.09.2011. 21:23
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Nema na čemu, ipak je u pitanju opruga, ako se dugo drži pun magacin municije, pa opruga dugo stoju u zadnjem ekstremno zategnutom položaju takve stvari su moguće, zamor materijala druže moj....
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 06.09.2011. 21:24
|

Veteran

Upisa: 780
Pristupio: 02.03.2011. 23:02
|
pa cenis sta si mislio da cemo da ti kazemo kada imas samo jedan deo koi direktno utice na pomeranje metaka a to je opruga donosaca izvini mi smo samo hteli mali saljivo da objasnimo pozdravB) |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 07.09.2011. 09:42
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
zamor materijala ... godina proizvodnje ili i sam kvalitet materijala ...
sjeftiću, preko pp-a ćemo se dogovoriti o eventualnoj saradnji
(nema mesta ljutnji niti izvinjenjima jer uvek sam za šalu pa i na moj račun ako je dobra ... )
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.09.2011. 09:48
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
canis aureus kaže:
 zamor materijala ... godina proizvodnje ili i sam kvalitet materijala ... 
sjeftiću, preko pp-a ćemo se dogovoriti o eventualnoj saradnji
(nema mesta ljutnji niti izvinjenjima jer uvek sam za šalu pa i na moj račun  ako je dobra  ...  ) KO ZNA, AH, NIKO NIŠTA NEZNA , KRHKO JE ZNANJE, MOŽDA JE PAO TRAK ISTINE UME , A MOŽDA SU SANJE (D.Cesarić)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 07.09.2011. 10:02
|

Admin

|
Cesariću, oli ti to reći da ...?!?
Ma zna maestro sjeftic!! samo neće da se previše ističe
ili ti to nešto o mom krhkom znanju?!?

|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 07.09.2011. 10:16
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
canis aureus kaže:
Cesariću, oli ti to reći da ...?!? 
Ma zna maestro sjeftic!!  samo neće da se previše ističe
 ili ti to nešto o mom krhkom znanju?!?
 Nista zlonamerno jednostavno me naslov setio stihova, a nedaj boze da sam posumnjao u majstor Jeftica, a što se tebe tiče postupio si normalno samo glupan ne pita jer je uveren da sve znaB)
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 07.09.2011. 10:20
|

Admin

|
e, znao sam!!
(moguće je i da je opruga OK ali donosač metaka zaglavljuje pa ... )

|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 08.09.2011. 22:57
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Momci trudite se da ostanete u okviru teme !Pravila foruma dobro poznajete, nikakvi upisi na osnovu politicke ,verske i nacionalne netrpeljivosti se nece tolerisati!
Srbijalov Admin Tim!
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 08.09.2011. 22:58
|

Lovčina

|
Ovo je tema "da li neko zna", pa ko pita ne skita, a za gluposti samo FIK.....mislim i gotovo....
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 08.09.2011. 23:05
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Tako je Jank a najgore je sto su svi stari clanovi foruma i znaju dobro pravila !
|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 08.09.2011. 23:05
|

Veteran

|
Jank kaže:
Ovo je tema "da li neko zna", pa ko pita ne skita, a za gluposti samo FIK.....mislim i gotovo.... 
imamo mi naseg mitra iz dubica
najbolja je ona puska koja se non stop kvari
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 08.09.2011. 23:13
|

Lovčina

|
sjeftic kaže:
Jank kaže:
Ovo se traži, da nas malo razvedri i uveseli, a ti jevtiću, vidim da popravljaš puške ali nisam znao da popravljaš i kupaće....
|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 08.09.2011. 23:16
|

Veteran

|
Jank kaže:
sjeftic kaže:
Jank kaže:
Ovo se traži, da nas malo razvedri i uveseli, a ti jevtiću, vidim da popravljaš puške ali nisam znao da popravljaš i kupaće.... 
to mi je uza specialnost i za to ne naplacujem nista
Momci ,
Srbijalov Admin Tim!
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 12.09.2011. 18:45
|

Admin

|
canis aureus kaže:
... kod Zastavinog lov.karabina M70, M85, M98 i sl gde je magacin za municiju takav kakav je ... e sad, ako se prilikom opaljenja metka i usled trzaja oružja tom prilikom ostala municija koja se nalazi u magacinu ošteti tj ošteti se meki vrh zrna(SP, RN i sl) zbog pomeranja metaka izazvanih trzajem gde municija udara o "zid" magacina i oštećuje se ...
Da li je opruga donosača metaka oslabila pa je to razlog ili je već nešto drugo??
Da li bi se zamenom te opruge otklonila mogućnost navedenog oštećenja?!
hvala 
E tako sam ja to tamo pitao i zahvalio se unapred na odgovorima koji bi eventualno uticali na problematiku ...
I ... ma bilo je tu svega! Od "o plot" i "jedan u cev kao kipplauf" ... pa sve do super lepka Zanimljivo ( )
... i onda je naš kolega, drug i majstor uvek spreman da pomogne, SJEFTIC, "CityExpresom" iz KGa za BG mi poslao novu oprugu sa sve donosačem metaka NA POKLON(što znači bez novčane nadoknade za gumene amortizere, pocinkovane šrafove i sl), koja mi je danas stigla i koju sam brže bolje već zamenio! Za sad dobro "šljaka" a kad se pripuca, videćemo Prilično je jača od zamenjene tako da mislim da je to TO!
Eto, iskoristio bih ovu priliku da se javno zahvalim našem kolegi SJEFTICu zbog učinjenog i da javno pohvalim vid kolegijalnosti i drugarstva ...
MAESTRO

|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 13.10.2011. 13:36
|

Admin

|
PITANJE:
u slučaju dugotrajne upotrebe puške sa "paljenim finišem" ... kako obnoviti taj finiš kada vremenom izbledi?!
Čuo sam da može i da se radi ali i takođe da pojedini majstori to odrade "brenerom" pa ne potraje ni jednu čitavu sezonu!
Može li se "odraditi" a da bude dugotrajno??
hvala

|
|
|
|
danilop |
Objavljen 13.10.2011. 14:47
|

Pripravnik

Upisa: 5
Pristupio: 14.09.2011. 20:05
|
U Srbiji ne postoji niko ko će bezbedno da ti odradi reparaciju "paljenog finiša" (color case hardening). Ozbiljni puškari se neće prihvatiti ovog posla, osim ako imaju uslove (opremu: peći za kaljenje, kovačnicu i rokvel (brinel) tester poželjno) kao i znanje za profesionalnu termičku obradu. Sve ostalo je indijanska tehnika koja rezultuje oružjem opasnim po strelca i okolinu.
Proces nije težak ali zahteva veliko iskustvo, pogotovo što se ovim postupkom finišira sanduk (ili ram kod kratkog oružja) tako da svaka aplikacija toplote zahteva izuzetnu pažnju i veoma stručnu, to jest iskusnu osobu.
Problem je u tome što proces zahteva kontrolisano površinsko kaljenje, to jest karbonizaciju niskougljeničkog čelika (od koga se ranije, kada je ovaj proces bio popularan, oružje pravilo - sada je u modi visoko legirani čelik) uz dodavanje materija organskog porekla (ugljenisana koža i životinjske kosti u glavnom - mada ima raznih recepata, od kojih neki sadrže veoma opasne materije kao što je cijanid). Čak i tada, rezultat nije predvidiv i ne važi džaba za ovaj postupak da predstavlja više umetnost nego nauku. Uglavnom se radi o tajnim receptima koje puškarske radionice prenose sa kolena na koleno.
Ako se radi o vrednoj pušci, najbliža adresa gde bi nosio pušku sa paljenim finišom je Austrija ...

P.S.
Taj kasapin koji finišira sanduk brenerom treba da bude izbegavan u širokom luku - imaš samo jedan par očiju i samo deset prstiju ... ;) |
|
|
|
rades |
Objavljen 02.11.2011. 21:50
|

Pripravnik

Upisa: 3
Pristupio: 02.11.2011. 20:19
|
Postovane kolege , posedujem TOZ 34 E preko 25 godina , do sada sam vise puta menjao opruge udaraca sa oprugama koje su rucno izradjivane.Posto mi je ponovo pukla opruga molim vas da mi pomognete i uputite me gde bih mogao nabaviti originalne. Hvala.
Obaveštavaju se svi članovi portala SRBIJALOV da je uvedeno obavezno predstavljanje u PROFILU.
Svi koji nemaju podatak imaće upozorenje.
Oni koji su već uradili predstavljanje u forum temi PREDSTAVITE SE mogu isti tekst da prekopiraju u PROFIL ili da ukucaju novi.
Podaci koji ne liče na predstavljanje biće brisani bez upozorenja, a članovi koji ne poštuju ovu obavezu biće banovani.
Srbijalov Admin Tim! |
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 02.11.2011. 21:56
|

Veteran

|
rades kaže:
Postovane kolege , posedujem TOZ 34 E preko 25 godina , do sada sam vise puta menjao opruge udaraca sa oprugama koje su rucno izradjivane.Posto mi je ponovo pukla opruga molim vas da mi pomognete i uputite me gde bih mogao nabaviti originalne. Hvala.
kolega veoma je tesko da se nadju originalne opruge ja jedino mogu da ti pomognem tako sto ti mogu ugraditi pravljene a kada ti puknu da menjamo dokle ne bude okej ali u sustini pravljene su sasvim okej pozdrav
|
|
|
|
najic |
Objavljen 02.11.2011. 22:01
|

Član

Upisa: 183
Pristupio: 19.07.2010. 20:38
|
Sjeftic zaista lep gest za kolegu sa foruma |
|
|
|
mpeca |
Objavljen 17.11.2011. 18:23
|

Član

Upisa: 71
Pristupio: 15.11.2011. 21:36
|
canis aureus kaže:
Mis'im, da li neko zna 
... kod Zastavinog lov.karabina M70, M85, M98 i sl gde je magacin za municiju takav kakav je ... e sad, ako se prilikom opaljenja metka i usled trzaja oružja tom prilikom ostala municija koja se nalazi u magacinu ošteti tj ošteti se meki vrh zrna(SP, RN i sl) zbog pomeranja metaka izazvanih trzajem gde municija udara o "zid" magacina i oštećuje se ...
Da li je opruga donosača metaka oslabila pa je to razlog ili je već nešto drugo??
Da li bi se zamenom te opruge otklonila mogućnost navedenog oštećenja?!
hvala 
To prijatelju moj tesko da ima veze sa oprugom.Prvi put cujem da se zbpg slabe opruge smaknu olovni vrhovi usled trzaja puske od jednog ispaljenog metka. Slaba opruga utice na druge probleme. Uzrok tvog problema su greske koje treba otkloniti a nije samo jedna u pitanju vec nekoliko. Nosi kod majstora!! |
|
|