Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 30-06 ili 308.Win ?!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
30-06 ili 308.Win ?!
nedzad

Max011 kaže:
He he ti si onda Nedžade na konju a mi ovde još djikamo magarca i radosni smo smo kad imamo tri kutije karabinske municije najčešće PPua. Riloderi su tajna organizacija poput ranih hrišćana i masona a elektronska vagica je indikator trgovine narkoticima. Ebo si čvorka ako popreko pogledaš komšinicu pa te prijavi...Zato je i moj stav tako rigidan(tj koji god kalibar da uzmeš nećeš pogrešiti) jer za rafinirane finese izmedju ova dva kalibra treba imati uslove da se izvuče pun potencijal iz jednog i drugog a za to treba imati tržešte sa dobrom ponudom komponenti , presa... i normalne zakonske okvire. Valjda će i nama svanuti jednog dana do tada živi bili pa videli šta je bolje Smile Pozdrav

drugar pa nadam se da ce jednog dana i to doci kod nas u srbiji da moze svako ko ima polozeno/odobrenje da puni municiju, ja to mogu ovde u nemackoj da radim i sve je regularno.
A pored toga mozes ovde kupiti mucnije koliko hoces ili para imas (kao lovac razume se) bez ogranicenja.

Drugarski Pozdrav

nenadx
 Samo par stvari,po ovoj informaciji D.Bojovic je dosta kasno nabavio 30 06...Sto se tice interneta,to samo govori da i pored lake dostupnosti informacija,pojedini povrsno citaju pa po nasem obicaju kazu,e sad sve znam....Druze moj c.aureus,svakako ima razlike velike,ali je vecini ona nedovoljno primetna...par stotina jula tamo ovamo,par stotina metra V,tamo ovamo,par....pa u praksi.ali nema veze,pada.I o cemu onda pricamo.Ti bi svakako mogao mnogo toga da kazes,sto bih sa zadovoljstvom procitao,kao i nedzadova iskustva,s obzirom da sam puni....naravno svih koji imaju odredjena iskustva.Pozdrav svima
Dobar pogodak

270
 U izboru između ova dva kalibra kod mene bi ulogu pre svega odigrao izbor tipa i težine zrna koju nameravam da upotrebljavam. Ukoliko ne bih pucao zrnima težina preko 10.7 grama prevagu bi verovatno odneo 308 pre svega što u zrnima do ove gramaže razlika u ova dva kalibra je minimalna, odnosno u ovim gramažama energiju koju do cilja donese 30-06 na 300 metara 308 će imati na 270 metara, a u 308 dobijam slabiji trzaj, i korak žljebova je u većini serijskih pušaka pa i kod zastave za 308 prilagođeniji ovim gramažama nego kod 30-06 (308 1:12 in.; 30-06 1:10 in.) pa se može očekivati i veća preciznost 308.
Ukoliko bih upotrebljavao teža i duža zrna npr. 11,7; 13; ili 14,5 gr prevagu bi odneo 30-06. U ovim grmažama je već razlika u energiji, brzini i putanji zrna dosta veća u korist 30-06 i nije za zanemarivanje a i brži korak uvijanja žljebova omogućuje bolju stabilnost ovih dužih zrna!

270
 Ili još bolje. Dok razmišljate o sitnim razlikama između ova dva kalibra a pošto sam bio vlasnik oba i koristio ih u lovu, moj predlog vam je ako karabin nabavljate prvenstveno za lov a ne streljaštvo, da nabavite 8x57 i nahranite ga sa PPU 12,7 gr (ili ako vam finansijske mogućnosti dozvoljavaju sa RWS H-MK 12,1 gr.) ,na njega postavite kvalitetnu optiku i montažu, upucate i provežbate malo na strelištu a zatim u lovu peglate sve od lisice do mečke do 200 (ili nešto malo više) metara! Ovaj kalibar sa navedenom gramažom zrna ima povratni trzaj kao 30-06 sa 9,7gr ili 308 sa 11,7gr i sa preciznošću ništa ne zaostaje za njima. A na cilju do 200 m. ima bolji efekat od oba pomenuta sa bilo kojom gramažom i tipom zrna Bye

nedzad
 Bye E evo 270 nadje vremena i ja da ti se javim, nisam ovde da se prepucavam sa nekim kao sto ti mislis, ali ajde da ti odgovirim.
E ovak drugar 270 (neznam sto se neki kriju sa pseudonima,) ne mislim samo na tebe drugar. Ovako receno ima i drugih vrsta cevi (neznam kako se kaze na sprski ) nema lukove, tako da ne vazi ta sva tvoja teorija sto si naveo i koja nije bitna koliko se koje zrno puta okrene, sta sam ja sa mojim misljenjem i lovnim iskustvom hteo da kazem da pri udaru zrna na divljac ima razlike u tezini zrna i energiji, i koja deluje na divljac, tj. koje manje ili vise stvara hematome (sukrvicu) na divljaci i pri tome smanji vrednost mesa, (to je ovde kod nas jak vazno i pridaje se veliko znacenje) mozda to nisi znao.B)
Sto se mene tice ja bih kod ova oba dva navedena kalibra uzeo uvek najteze zrno jos pogotovo na srnecu divljac jel.
Smanjim razantnost (stvaranje hematoma) a enormno pojacam ubojnost. i delujuci dejstvo.ika
Drugarski Pozdrav

270
 Kolko je meni poznato postoje još i poligonalne cevi koje i ako nemaju klasično ožljebljenje isto imaju korak uvijanja ili "Rate of twist" koji je itekako važan za stabilizaciju zrna određene dužine i težine! Tako da ova teorija koja nije moja već opšta balistička, i te kako važi i hiljadu puta je u praksi dokazana, Cev koja za određeni kalibar nema dovoljno brz "Rate of twist"duža zrna neće stabilizovati i ona će u cilj udarati poprečno, isto tako prebrz "Rate of twist" previše će pohabati i oštetiti kratka i brza zrna i sa njima neće imati zadovoljavajuću preciznost. U lovačkim verzijama ove poligonalne cevi je proizvodio samo H&K za svoje poluautomatske karabine HK770 i HK930 i samo za kalibre30-06 i 308 i nisu imale neke značajne prednosti u odnosu na klasično ožljebljenje. A kad već govorimo o težim zrnima pomenuo sam 8x57B) koji upravo ova teža i sporija zrna bolje nosi i od 30-06 i 308 koji naročito nije pogodan za pucanje zrna težih od 11,7 gr ne samo zbog "Rate of twist" nego zbog slabijeg barutnog punjenje!
A šta mi preporučuješ za izbegavanje hematoma na mesu srneće divljači? Verovatno nešto iz palete 9,3 ili 375 sa zrnima od 18 gr. pa naviše?$aAa Neka hvala ja ću radije da koristim 270 sa SP zrnima 8,4 gr. pa da odbacim malo mesa sa hematomom od rebara, pa nek ide život i cela rebra, neka se njima kerovi zanimaju malo, valjda i oni zaslužuju deo ulova! Svaka čast na Nemačkom obrazovanju i kursevima kolega "Nedzad" al prouči ti balistiku još malo bolje, nisu ni ti Nemci naj pametniji, ima i kod nas lovaca sa dosta više znanja o balistici i lovu u opšte od njihovog proseka! Puno pozdrava i uspešnih lovova!Bye

nedzad
 Drugar lepo je to sto ti sve znas ali malo je tih lovaca kod nas u srbiji sto to znaju, ovde u nemackoj je to normalno da svaki lovac zna jer se to uci i mora da se zna i jos puno toga vise, i to je to.
I zato nije u pitanju dali smo mi ili nemci pametniji, ja visie volim moju srbiju nego nemacku, ali hocu da kazim da je ovde obim ucenja veliki bar sto se tice lova. I zato zelim da podelim svoje misljnje i znanje sa svojim lovcima u srbiji, i mislim da nista pogresno nisam ni rekao sto se tice mojeg lovnog mislenja i zato smo mislim i ovde na ovom sajtu da se druzimo i razmenimo iskustva.itanje
Drugarski Pozdrav i Dobar Pogled

270
 Naravno kolega Nedzad, kod nas je u Srbiji simptomatično da se o lovu ne uči na pravi način po raznim lovnim disciplinama (balistika, kinologija, zoologija...) već se polovična znanja i neznanja prenose prepričavanjem sa starjiih lovaca na mlađe koji postanu žrtve nekih velikih zabluda iz ovih oblasti! Zato ovakvi sajtovi osim razmene iskustava nas sa dužim lovnim stažom upravo treba da služe mlađim lovcima za sticanje pravih znanja zasnovanih na naučnoj osnovi i praktičnim iskustvima a ne da ih mi stariji još više zbunjujemo ne proverenim informacijama. Bez obzira na teorijsko znanje baš iz tih razloga nisam na ovom sajtu davao odgovore na teme u kojima nisam imao i ličnog isksutva jer se teorija dokazuje isključivo kroz praksu.
Kada sam ja postajao lovac kompjuter je bio misaona imenica, a ono malo literature sto je moglo da se nađe bilo je na Nemačkom ili ako smo imali sreće na Engleskom jeziku! Zato su i lovački ispiti bili čista formalnost.
Sada kada je sve lako dostupno ne vidim razalog zašto ne bi bilo kao u Nemačkoj ili čak na višem nivou.Hmmm
Puno pozdrava i dobar pogledBye

nenadx
 O cemu bismo pisali,ako je sve iz prakse.Malo je onih koji su koristili veci broj kalibara,sa raznim cevkama,konstrukcijama zrna....na vise vrsta divljaci i u velikom broju.Jos manje je onih koji se bave teorijom i praksom,pucanjem u BR i ostalim disciplinama.Spomenuo si ovde Rate of twist..najveci broj nezna o cemu se radi...zasto odredjeni br,koraka u odredjenom kalibru daje dobre rezultate,pri tom i u odgovarajucim konstrukcijama,tezinama....Ako bi neko i hteo da sazna vise,OK,moze se na forumu...ali opet kako ce to saznanje isprobati u praksi.Za tako nesto pored ostalog treba drugaciji zakon.Na zapadu pored neogranicene nabavke,postoji mogucnost samostalnog punjenja...Nas narod brzo uci,ali ako nema primenljivosti,odustaje..Naravno treba nastaviti sa iznosenjem podataka i objasnjenjima,sto se kaze redom abvgd....Otvorite i teme koje obradjuju odredjene segmente balistike...verujem da ce vecini biti dobro dosle.Pozdrav
Dobar pogodak

canis aureus
 270B)

još jednom 270B)

nedzad
 Bravo 2 svak hvali svog konja, na kraj kraja, kad je pogodak na pravo mesto, mora da padne sa skoro bilo kojim zrnom/kalibrom.srbijalov

Drugarski Pozdrav

canis aureus
 http://www.youtub...re=related
Confused

(uh samo da ne bude da sam hvalio 270)Smeko

270
 Pozdrav svimaBye
Slazem se Nenade da treba otvoriti što više tema iz oblasti balistike ali smatram da one moraju imati praktično uporište. Ukoliko neko želi da sazna nešto čisto teorijski danas je to bar lako, preko interneta ima sve raspoložive podatke i uz malo znanja Engleskog jezika sve o balistici mu je dostupno!
Ovde treba pre svega da pričamo o praktičnoj primeni tih saznanja pre svega u oblasti lova a ne streljačkih takmičenja!
Nedzade tačno je da će sve uz dobar pogodak da padne bez obzira na kalibar, gledajući tako sve se može odstreliti i sa 22 LR ako se kroz oko pogodi u mozak! Prilikom izbora kalibra za određenu vrstu divljači uvek treba da izaberemo onaj koji ima dovoljno rezerve da divljač obori i kad pogodci nisu baš naj idealniji!
Canisaureus! Tačno je da ja volim 270 win. ali samo za divljač manje biomase, uglavnom za onu koju većina lovaca koristi 243 win.! Jednostavno volim da kalibar ima malo više rezerve! I pored njega često i u lovu na srneću divljač ponesem naj draži 8x57!
Prošle nedelje dve srne sam odstrelio baš sa 8x57!
Prvu na 240 metara!!! pogodak šaku iza plećke i šaku ispod kičme. pala je na mestu nastrela nema hematoma ni krvnih podliva!
Druga na 160-170 metara pogodak direktno kroz srce, zrno na izlazu polomilo prednju nogu, potrčala 40-tak metara i srušila se! isto bez hematoma!
Karabin je standardni zastavin M70 uz male lične dorade(skinuti nišani, kanal kundaka obrađen da nigde ne dodiruje cev, kundak dodatno nauljen i impregniran, mehanizam okidanja ispoliran i dodatno naštelovan, ručica zatvarača obrušena da može da primi extra nisku montažu, telo zatvarača hromirano) optika Nikon Buckmasters, 4,5-14x40 SF, montaža leupold STD sa LOW prstenivima.
Toliko o tome da ovaj kalibar nije pogodan za dalja pucanja. Za dalja pucanja je pre svega potrebno da karabina ima dobru grupu pogodaka a rizantnost je u drugom planu, nedostaci u rizantnosti rešavaju se pravilnom procenoom daljine i elevacijom odnosno podizanjem tačke nišanjenja u odnosu na željeno mesto pogodka!
Loveći sa 30-06 i 308 na divljači sam imao veća oštećenja naročito na mestu ulaska zrna i divljač je mnogo dalje odnosila pogodke!
Nije bitno koliko energije zrno donese do cilja već koliko energije je u stanju da preda! U predaji energije naj važniju ulogu ima prečnik projektila i što je on veći predaja energije je bolja, a zatim i konstrukcija zrna! Teorijski gledano i običnoj špenadli ili igli možemo dati takvo ubrzanje da na cilj donese energiju veću od 458 win. mag ali će njen efekat na cilju biti zanemarljiv u odnosu na ovaj kalibar! Zato tvrdim da je 8x57 bolji od oba predhodna! Ima bolju predaju energije a njegov "Rate of Tvist" cevi je kod svih proizvođača 1:9,5 in. ili 240 mm što je i idealno za zrna težine od 11 grama pa naviše (sve do 16,5gr.) a i prelazni konus mu je i prilagođen ovim težim i dužim zrnima!

darkon
 Slazem se sto se tice kalibra 8x57 i njegove primenjljivosti u lovu na krupnu divljac.Kalibar koji je svakako za respekt.

Posebno se slazem oko viska energije,koju ja takodje praktikujem.

Ne slazem se za kalibar 30-06.
Moja praksa kaze,da i pri dosta losim pogodcima,divljac najdalje odlazi 30-40m.

Mozda ce zvucati smesno,ali ja kalibar 30-06,sa zrnom PPU SP 9,7g,smatram idealnim srnecim.itanje

nenadx
 Zasli smo u tumacenje teorije i prakse,...nekome je teorija i tudja praksa,jer je nije iskusio,ali rekao bih na isto mislimo.Svakako,sve sto cini balistiku kao znanje dobro dodje za prakticnu upotrebu.Gde su granice toga za prosecnog i vise od toga,lovca,neznam.Ali se slazem da od vise znanja glava ne boli.Odstupili smo od glavne teme,ali mislim da nije strasno jer za kratko vreme bi presla u ekspertske analize,sto bi bar meni bilo previse,ali vi svakako nastavite.Ovde su zacete zanimljive teme....mali i veci kalibri(visak energije)Izvanredno,,,zanemarimo sadasnjeg poimanja lovne etike,ona bi nas odvela u druge vode,ostalo je i po mom ukusu manje vise...Pa poligonalne cevi,izvorno i sadasnje tumacenje,u cemu je njihova prednost,ili mana....Pa tumacenje i negiranje pojma univerzalni kalibar(kalibri)Zbog cega se uopste stalno proteze taj pojam,ako nema odredjeno znacenje....I darkon nista cudno,ovo zrno ih odlicno obara,a ostecenja zavise od mesta pogodka.....a 270,sta nedostaje 270 W za svu nasu divljac?U praksi nisam imao problema sa njim...Mozemo li se sloziti da je prvo i presudno dobar pogodak,pa zatim energija,masa ili sta vec..da vec jednom rascistimo bitno od finesa...ili ne?
Umalo da zaboravim,odlicno recenoBravo 2 za pucanje na daljinu...bitno je sto manje rasturanje
Dobar pogodak

270
 Slažem se Nenade, prvo dobar pogodak pa sve ostalo, ali postoje lovačke situacije kad je dobar pogodak manje izvestan, konkretno lov svinje pogonom!
Po mom iskustvu kalibri skrojeni oko približno 7 mm (270W i WSM, 7x64, 7x65R , 7mm Rem. Mag.) su odličan izbor za lov sve naše divljači sa čeke ili piršovanjem kada se puca na divljač koja se ne kreće i ima vremena za pažljivo plasiranje zrna u određenu regiju!
Prilikom lova svinja pogonom kada na divljač mora da se puca dok se kreće i u određenom vremenskom intervalu često se dešava da bude pogođena loše! (najčešće ovi loši pogodci završavaju dosta nisko ili u zadnju regiju iza dijafragme)
Moje iskustvo govori da tako pogođene divljač navedenim kalibrima odvlači ove pogodke dosta daleko sa malo izgleda da bude pronađena.
U takvim situacijama dolaze do izražaja veći kalibri veće mase zrna (8x57, 9,3x62) kod kojih ni sa ovako lošim pogodcima divljač neće daleko!
Lično sa 8x57 nikada nisam izgubio divljač a bilo je tu i brzopletog pucanja i loših pogodaka, dok to ne mogu da kažem za ostale kalibre koje sam koristio!
Zbog toga je za mene 8x57 kalibar nad kalibrimaB)

nenadx
 Ako bismo zanemarili licna shvatanja,redosled razmisljanja bi bio sta zagovornici malih kalibara ustvari zastupaju.Ja gledam onu lovnu stranu,znaci zanemarujem industrisku,vojnu,ekonomsku(trzisnu) ...povezanost,pa pretpostavljam ovako.Ostaje im teza da prave manje stete,sto ih ogranicava i na odgovarajucu konstrukciju zrna,Dalje,pri losijem pogodku divljac ima vece sanse na oporavak,sto se pomalo sudara sa etikom,koja se takodje zagovara.Kako god primena malih kalibara je logicna kod trapera i u lovistima koja prihode ostvaruje prodajom mesa.Imao sam nekoliko slucajeva kada mi je 243pravio vise steta sa SP zrnima od recimo pomenutog 30 06 sa istom konstrukcijom,ali samo u 9,7 g...E tu je ta cudna balistika,koja pobija mogucu predvidljivost.Licno sam pokusavao da dodjem do nekih logicnih zakonitosti i bas kada dodjem do onoga to je,....desi se nesto novo,koje vodi u drugom pravcu,pa ...i odustao sam,verujem da neko sa vise znanja,mogucnosti,moze da izvuce mnogo,vise.Rado bih procitao.Sada sam u tezi viska energije(napominjem,viska)cak sa malo brutalnijim konstrukcijama,bas zbog cinjenice da nisu svi idealni streci,da nepricamo o neidealnim uslovima pri gadjanju.A kada se vec dize puska,divljac se mora oboriti....tako da se izgleda shvatanja poklapaju,samo da se malo nasalim,jel ste ti i c.aureus drugari???Lupa
Dobar pogodak

darkon
 Krupniju divljac od srndaca ne lovim(na primer svinje),posto ih na mom terenu nema,pa tu ne mogu nista vise da kazem,a da bude steceno praksom.

Znam samo da kombinacija koju ja koristim za srndaca,a i mnogi lovci koje znam,nikada nismo imali izgubljenu divljac.

Ako neko ima iskustva sa lovom divljih svinja kalibrom 30-06 i zrnom PPU SP(9,7g ili 11,7g),svakako bi voleo da cujem.Mislim da se ne odstupa od teme,jer ce nekom ko se odlucuje za kalibar,izmedju ova dva navedena,svakako pomoci.

270
 Nismo Nenade čak se i ne poznajemo, osim prekovog sajta, A sa njegovim pogledima što se tiče lovne balistike slažem se bar jedno 99% pa čim ugrabim od obaveza malo slobodnog vremena potrudiću se i da se lično u upoznamo! Nadam se u nekom lovuBravo

nenadx
 Pa rekao bih da imate dosta zajednickogB)
Sto se tice ds,evo reci cu svoja zapazanja.Sa 308 nemam iskustva,sem prica da je malo,malo slabiji za njih,Licno u to neverujem,nema ni neku teorisku potporu takva teza,ali neka prica ko ga ima.Istina moze biti samo u psiholoskom stavu,da se lovac sigurnije oseca sa jacim kalibrom.30 06 je sasvim dovoljan za svu nasu divljac,cak da li ima malo srece ili neceg drugog,sem par veoma losih pogodaka(noga,,)ostale su padale na mestu nadstrela.Pogodci su bili u zoni preporucenog mesta nisanjenja a municija vecinom PPU 11,7g.Eto,mozda su kod drugih drugacija iskustva.
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
“ЈАСТРЕБАЧKИ ВУK” – 2025. год.
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,155,034 posete www.srbijalov.com