Lov na zeca
|
Lovac Stari |
Objavljen 22.06.2010. 21:27
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
A dok ne dodje jesen pogledajte jednu lepu sliku.
Dobar pogled.
|
|
|
|
BRESTOVAC |
Objavljen 24.06.2010. 20:26
|
Mlađi član
Upisa: 44
Pristupio: 02.05.2010. 17:18
|
ja bio kuci u aprilu i mogu vam reci da kod nas se povecao broj divljaci od prosle godine.recimo par puta ispred auta na putu je bilo zeceva sto dosad to nisam vidjao.znaci imaga.bilo je par fazana isto sa par koka bes su bili prelepi prizori da sam stajao autom i posmatrao ih.sve kolege procenjuju da ce biti vise divljaci nego dosad.mislim da je ovoliko oduzimnje oruzja povecalo divljac.stasam hteo da kazem vi procenite sami.
B)epanjel breton.moj pomocnik u lovu!!!
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 24.06.2010. 20:34
|
Lovčina
Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Lovac Stari, druže
poslednja slika je ekstra, ovo mora da je Vojvođanski lov, pa ovde ima više zečeva nego lovaca.....boooogato...da li i sad postoji neko ovako berićetno lovište.....
Lov je stil mog života... ]
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 27.06.2010. 13:23
|
Lovčina
Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Zeceva ima uvek u dovoljnom broju,sada su jos bujne vegetacije pa sa manje i vidjaju.Bice zeceva |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 30.06.2010. 18:10
|
Lovčina
Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Kod nas se toliko zeceva upuca za celu godinu na celoj teritoriji....svaka cast na ulovu
DOBAR POGLED
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 30.06.2010. 18:48
|
Moderator
Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Ima dosta lovista sa solidnom brojnoscu zeca,po celoj Srbiji.Naravno pojedina ,posebno banatska lovista prednjace.Ovakve slike bi se mogle naci u vecini pomoravskih itd.,posebno prvog lovnog dana,kasnije sve slabije da bi se zadnjeg dana nasao tek po neki,ili u pojedinim delovima lovista..Dogodine je slika obicno ista..I tako godinama,svakako sa oscilacijama u brojnosti.Razlozi za ovo su objasnjivi,pa ako interesuje nekoga.....Ovih par navedenih slucajeva,da nema zeca su ipak izolovani,gde se verovatno krade pod farove,namnozeni predatori,razna uginuca itd,Ako je ovo dugogodisnje,navodi na debelo nacet maticni fond i tada je problem jos veci
Dobar pogodak
|
|
|
|
Hunter milos |
Objavljen 30.06.2010. 19:56
|
Član
Upisa: 61
Pristupio: 21.03.2010. 00:12
|
Kod mene u udruzenju proteklih par godina situacija sa zecovima nije bas bila za pohvalu!!!Uzrok ovakve situacije mi nije uopste jasan!!!Od starijih lovaca sam slusao da je bilo godina da ga nije bilo (verovatno zbog losih klimatskih uslova u periodu koćenja) pa za godinu ili par godina ga bude solidno.Takodje je bilo slucajeva da su ih nalazili dosta po lovu uginule,sto je uzrok sigurno bolest ali bi se opet brojnost povecala!
Takodje mi nije jasno kako je brojnost zeceva mnogo veca ovde u ravnicarskim predelima gde se maltene svaki metar obradive zemlje tretira raznim herbicidima,pesticidima itd.,gde je vegetacija manja a brojnost predatora po meni veca!Dok se kod nas parcele vise ne obradjuju toliko puno kao pre (kao u svim seoskim predelima),a samim tim i kolicina hemije po zemlji manja,gde je vegetacija veca,gde ima dosta potoka i gde vise hrane ostane po zemlji prilikom berbi,brojnost predatora manja,a brojnost zeceva je MNOGO manja nego u ravnicama?!?!?!?!
Ovo je neko moje misljenje i mozda gresim (mlad sam jos pa cu nauciti ),pa bi voleo da Vi date svoja misljenja po pitanju gore navedenog!?!?!?
;) |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 03.07.2010. 13:49
|
Moderator
|
Odlicna zapazanja i pitanja Milose.Nebih se slozio samo za brojnost predatora??Verujem da negde postoje analize brojnosti,prirasta,odstrela isl.,ali dok neizadju na videlo,mozemo i mi malo da nagadjamo.Zecevi u ravnici(Vojvodina)su laksi za pracenje i posmatranje,doduse kao i sva druga divljac,bas zbog konfiguracije i obraslosti terena.Na ostalim delovima Srbije,to je dosta otezano zbog razloga koje si naveo.Tu se divljac bolje krije i izvlaci od lovaca,pa nakon prvog ili drugog lova,vec reaguje iskustveno i cesto bude van vidokruga lovaca.Imao sam prilike gledati kako se posle prvog pucanja izvlace i recimo prebacuju na terene rezervata,cesto plivajuci i preko reke.Ovakve i slicne primere moze navesti svako ko je pratio ponasanje zeca i drugih.Nacin lova ispod Dunava je drugaciji,pa se cesto posle sezone na terenima gde se zadnjeg lovnog dana nije mogao videti zec,odnekud pojave.Naravno desi se da se odstrelom zadre u maticni fond i tada se obnova brojnosti otegne na duzi period.Ovakav odstrel kakav se praktikuje vec dugo,negarantuje stabilnu brojnost...Kada se uzme u obzir oboljenje koja sam ranije naveo,losa godina,predatori,hemija.....pa sve ovo u raznim kombinacijama,tesko da se moze i gazdovati sa zecom drugacije nego od godine do godine...Posmatrao sam i jedan deo lovista koji je godinama rezervat za zeca i sluzio je za raseljavanje istih.Brojnost je skoro uvek bila konstantno ista,a hvatani su svake godine od 100 do 120 jedinki.Znaci dosta stabilna situacija bez obzira na prilicno veliku brojnost i moguca obelenja.Naravno uzima se u obzir i br.predatora i ...ali se cini mi se moze zakljuciti da je odstrel onaj koji najvise utice na brojnost.Ovo nije slucaj,recimo u planinskim lovistima,gde se manje lovi a brojnost zeca je mala,ali se najcesce love oni veliki kao srndaci.Nema hemije,prehrambeni uslovi,kao iz knjige...pa navodi na predatore kao uzrok male brojnosti.Kad sam kod knjiga,obicno se navodi nesto suprotno o ishrani od stanja u praksi.To je slucaj sa zecom, srndacem itd,ali to je tema za sebe.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 03.07.2010. 15:10
|
Lovčina
Upisa: 3208
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Brojnost predatora veca u ravnici nego u brdsko-planinskim delovima ?! Jer se ti to salis ili.... ?
Lov je za mene život =)))
|
|
|
|
Hunter milos |
Objavljen 05.07.2010. 14:34
|
Član
|
Ja sam naveo neko moje misljenje i zbog toga sam stavio ,,po meni",mada ste Vi stariji i imate vise lovnog iskustva od mene i sigurno ste u pravu!!!Sada cu navesti mojih nekoliko zapazanja sto se tice predatora!!!
-Od Stare Pazove gde ja zivim do Batajnice (oko 25 Km) kad se ide auto putem samo na stubovima pored puta moze se videti i po 10 jastreba dok kod nas u sumadiji mogu tumarati celo jutro ne verujem da cu videti toliko!!!
-Koliko sam zapazio prolazeci kroz lovista tamo,da je ovde mnogo vise svraka,vrana,gavranova....
-Sto se tice pasa i macaka lutalica i to sam retko vidjao a ovde ih ima dosta....
-Sto se tice d.macaka i sakala nisam cuo da ih je ko i video a kamoli ulovio mada d.macaka ima...
-Sto se tice,lisica nisam pricao sa upravnikom ali ne mislim da se u toku lova u glavnoj sezoni ulovi vise od 5 komada!Moja grupa skoro svake god vidimo po jednu ili dve i to se izvuku ispred nas!
Love se iskljucivo zimi i to par starijih lovaca (i jos nekolicina mladjanih) koji i imaju uspeha i odstrele!!!!Sto se tice jamarenja i to je jako slabo... A zimi po tragovima u globalu rekao bi da ih nema mnogo.....
Sve u svemu ovo je moje zapazanje,da li je ovo stvarno ovako ili se predatori vesto kriju,ne znam!!!!
P.S. Ja se izvinjavam administratorima sto sam malo otisao sa teme o kojoj naziv govori ali me bas zanimaju misljenja oko ovog pitanja sto se tice zecova!!!! PoZZ
;) |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 05.07.2010. 15:27
|
Moderator
|
Milose sve je OK,kada se razmene misljenja i podaci pa dodje do necega..Ptice grabljivice u nekim segmentima nisu dovoljno proucene kod nas.Razne vrste orlova,jastrebova,,,migriraju,pa ce se desiti da zimi neki dodju kod nas sa severa kontinenta,neki se spustaju sa planina u nize predele zbog vece dostupnosti plena itd.Tako da im je izmedju ostalog dostupniji plen na brisanim prostorima Vojvodine,ali i svuda gde je manje vegetacije i vece koncetracije sitne divljaci,glodara......Znaci migriraju grabljivice tamo gde ima klope i gde im je lakse dostupna,ovoga imas po svim delovima Srbije,ali je sezonskog i lokalnog karakterta.Vrane,svrake ...su opasnost za mlade i nasade drugih vrsta.Dlakavi predatori u slucaju prenamnozenosti mogu dosta ostetiti fond plemenitih sitnih vrsta,pa i zeca.Opet odrasli zecevi su razvili sisteme odbrane od njih.Recimo,obrati paznju na tragove zeca zimi na snegu,kako pravi trag u nazovi udicu i odjednom ga nema.Tada pravi skok od par metara i okrene se ka tragu,,,tako ima prednost nad onim ko ga prati....Za sve ovo tesko se moze dati generalna ocena,jer je povezano sa svim ciniocima i kombinacijama.Ipak bih rekao da su odstrel,bolesti,,,,primarniji za brojnost zeca.Odstrel sam pomenuo ne zbog broja odstreljenih vec i zbog dosta ranjavanja koji su neminovnost pri ovakvom lovu kakav se praktikuje(izbor sacme,daljine gadjanja....)U slucaju gde lovci aktivno kontrolisu brojnost predatora,minimalne su i stete na populaciji zeca
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 05.07.2010. 17:13
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Cvele kaže:
Brojnost predatora veca u ravnici nego u brdsko-planinskim delovima ?! Jer se ti to salis ili.... ?
Cvele, predatora ima tamo gde ima i njihovog plena, to je suština. Neće biti lisica i šakala tamo gde nema šta da se ulovi za jelo! Izuzetak su tereni gde čovek obezbedjuje hranu za predatore (Lovac Stari je pominjao kod njih neku klanicu, koja klanični otpad istovara u ataru, pa se nakotilo i lisica i šakala).
Znači, nije presudna topografija terena, nego hrana! Prema tome, ako u nekom lovištu ima dosta sitne divljači, biće i predatora više, i obrnuto. Višak predatora se redukuje odstrelom štetočina, ali tu ima jedna skoro zakonitost: gde ima puno sitne divljači, lovci su manje zainteresovani za lov na štetočine! To sam vidjao u dosta lovišta, pa kad se opuste tako par godina, onda ih stigne kazna u vidu smanjenog fonda lovne divljači; onda se opamete, pa malo opletu po štetočinama, a deo štetočina i sam ode zbog smanjenja raspoložive hrane, i onda opet u krug!
Vojvodina ima dosta zeca i fazana, pa je i brojnost predatora veća. Mada, ima izuzetaka, naravno, ali ovo je pravilo! Neće šakal i lisica u lovište gde mora da juri 3 dana da bi ulovio obrok!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 05.07.2010. 19:44
|
Lovčina
Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
Lepo receno Lalo momcino ;).
Kao i za plemenitu divljac, tako i za predatora su vazna dva cinioca:
- Mir
- Hrana
Dobar pogled.
|
|
|
|
Hunter milos |
Objavljen 05.07.2010. 20:06
|
Član
|
nenadx,potpuno se slazem sa tobom a i sa Lalom takodje i mogu da zakljucim da je priroda stvarno čudo!!!!
Uglavnom,hvala na misljenjima i informacijama!!!
B)
Evo jos jedne situacije!
Prosle sezone moja grupa nije bas nailazila na zeca kao sto treba da ih bude i kao sto smo ih ranije lovili!!!Trazi po vrzinama,livadama, nije ih bilo toliko,trazili po sumi i nismo bili zadovoljni!
Jedne nedelje predlozim Ja da se mi malo skupimo tj.da smanjimo rastojanje izmedju sebe i da probamo tako,smanjili smo povrsinu ali smo detaljnije pretrazili i bilo je rezultata!Bez malo su svi imali po zecova!
Moje misljenje je da je mnogo bolji uspeh za brdsko planinski lov kad ide grupa od vise (10-tak i vise) lovaca i sa manjim rastojanjem izmedju sebe!!!
Pravo da vam kazem ja sam se bio razocarao u broj zeceva na nasem terenu!Medjutim,ugrabio sam vremena zimus po snegu i otisao da vidim sta se desava!Ja sam se prijatno iznenadio koliko je bilo tragova u snegu i koliko ih je ostalo posle zavrsetka sezone,mislim zeceva!!!Znam da jedan zec moze dosta jako velik broj tragova da ostavi u toku noci pa sam obisao vise lokacija kao i sume i bilo je isto!!!
Najvise sam se zacudio sto smo neki deo terena skoro svake nedelje obilazili i nismo podigli ni jednog zeca a u snegu zimi tragovi po 2,3 komada kao su se verovatno igrali!!!
;) |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 05.07.2010. 23:00
|
Lovčina
Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Pa DS nece da ustane kad se udobno smesti a zecu i ne pada na pamet sve dok ga ne zgazis,samo prve nedelje lovimo u liniji na rastojanju od pedesetak metara i kad tako krenemo kazemo u strelce,pre toga naravno prvo kerovima jedno 2-3 sata,primetio sam da dosta zavisi i od vremana dal je "mrzlo" ili "meko" pa na osnovu toga mogu da pretpostavim dal ce ustajati tek u noge ili malo ranije...POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca |
Objavljen 26.07.2010. 18:59
|
Veteran
Upisa: 644
Pristupio: 18.03.2010. 19:42
|
kad sam vodio kerove u setnju primetio sam dosta zeceva,sto prosle godine nije ni bilo izgleda da su se bas kotili |
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 25.08.2010. 21:05
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
sto bi rekao veliki lovac kalca ,,toliko gi ima da s,gole ruke mozes da gi hvatas" jedan malac koji nije znao kako da se ponasa pod svetlosnim snopom
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 26.08.2010. 15:44
|
Moderator
|
Naravno pusten je posle slikanja.Kakva je brojnost zeca kod tebe,moze li se dati procena.Kad smo kod zeca evo zanimljivog posmatranja,par decenija starog ispitivanja veterinara i lovca iz tvoje susedne opstine.Salo oko bubrega moze dati procenu jacine nastupajuce zime.Ako salo obavija bubreg,skoro da se nevidi od njega,zima ce biti ostra sa vise od 100 ledenih dana.Ako polovicno pokriva bubreg,treba ocekivati 50=100 takvih dana.A ako sala oko bubrega skoro da nema,bice ispod 50 ledenih dana ili kako se kaze relativno blaga zima.Odstupanja su mala,i uglavnom individualna,pa se treba oslonuti na vise pregledanih primeraka
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 26.08.2010. 16:12
|
Veteran
Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
pa naravno da je pusten a i sta bi radio sa njim kad je velik kao saka nisam sad racunao po formuli koliko ga ima,ali vidjam dosta zeceva svih generacija,od ovakvih malaca pa sve do starca koga ni cetvorka ne bi oborila ovo za salo je interesantno,nisam znao za tako nesto |
|
|
|
Vulpes |
Objavljen 04.10.2010. 16:15
|
Mlađi član
Upisa: 31
Pristupio: 16.08.2010. 08:38
|
Ove godine u mom lovistu ima solidan broj zeceva,,, svaki drugi dan idem da kerove prosetam i zaista sam vidjao dosta njih.
Dobar pogled.
|
|
|