Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: "Grom" iz Užica

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
"Grom" iz Užica
canis aureus

ohotnik kaže: Tu leka nema prosto nelezi tvojoj cevki Moras traziti drugu i probati dok nenadjes pravu.

pozz družeBye
Ne leži i to nikako!
Probao jednom, drugi put, ... peti put i batalio! Grupe pogodaka od min 15cm pa i na skoro duplo toliko na 100mSad
mnogo mi je žao što je tako loša kombinacija "Grom+moj karabin" jer je zrno vrlo dobro pogotovo ako se uporedi sa cenom drugih sličnih konstrukcija
Prava se našlaYes
RWS TIG na krupno i PPU SPBT na sitnije
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

vuk71
 canis sacuvao sam zrna izvadjena iz ds, naravno grom zrno, deformacija savrsena al nigde izlazne rane...prilozene slike su ti extra...zadnji odstrel vepric 110kg naravno zno je ostalo pod kozom sa suprotne strane...

DESPERADOS
 Grom je dobro izbalansiran metak i tu nema price .
Svi koji ga koriste imaju samo reci hvale , e sad sto nekome ne godi to je normalno i uvek ce i biti.
Zato i postoji ostala municija da svakog zadovolji.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta

canis aureus
 Koristi li iko "Grom"a u kalibru .30-06Spr ?!?
-s obzirom da je ovaj kalibar veoma zastupljen na našim terenima ... kako se pokazao Grom? Preciznost?? Učinak na cilju? ...?
Dim

Cadara
 Moj kolega ga koristi, ima zastavin m70 lovački karabin u kalibru 30-06, letos je odstrelio jednog nazimca oko 60-70kg sa gromom, jako loš pogodak u zadnji but ali kako je svinja bila koso od njega u odlasku metak je prosvirao na drugu stranu na sredinu i posle više od 150m (prešao čak i kanal pun vode) pao na sred senokosa. Jedva smo ga našli, krvav trag nikakav, što se može pripisati i lošem pogotku ali je metak napravio rusvaj unutra.
Kaže da je zadovoljan preciznošću i prešao je sa SP na Grom, ponovo uzeo nabavnu za sledećih 60 kom itd, itd...
Ja sam kupio probnu kutiju od 20 komada u kalibru 7X57R pre dve godine i nije mi ostao više ni jedan. Ukupno sam odstrelio sa gromom 3 svinje. Pisao sam negde o iskustvu da se ne ponavljam.

canis aureus
 "Kaže da je zadovoljan preciznošću i prešao je sa SP na Grom"

Da li je Grom precizniji od SP u tom kalibru?
I kakav je u odnosu na teži PPUov SP (11,7g) što se tiče visine pogodaka tj odstupanja po visini?(da li su potci višlji ili niži od navedenog SP)
Dim

Cadara
 Pitaću ga, nisam učestvovao u upucavanju njegove puške, tako da ne znam iz prve ruke.
Na mojoj kombinovanoj koja je bila upucana na ppu od 11,2gr kada sam probao grom od 10,2gr nosio je na 50m malo višlje nekih 0,5-1cm, tako da pušku nisam uopšte prepucao.
Kažem kada sam uzeo nabavnu pre 2 godine kupio sam klasično 40 komada od 11,2gr SP i 20 komada Groma da ga isprobam.
Znači generalno u 7mm grom često menja pravac u telu divljači čak dotle da je to prosto neverovatno i neobjašnjivo.
Međutim da bi se dao neki konačan sud treba dosta da se isproba i u raznim situacijama.
U Hrvatskoj je popularan naročito u 8X57JS i 30-06 i tamo ga jako hvale.
Inače u nekoliko primera je pokazao da su jako loši pogodci bili smrtonosni za divlju svinju baš zbog tog svog švrljanja i menjanja pravca prodiranja, te da je kojim slučajem bila ista situacija a na primer obično SP zrno da bi ta divljač bila izgubljena za lovište.
U časopisu Lorist je pre 2 godine izašao članak koji sam ja napisao i ilustrovao slikama gde se vidi izvađeno zrno iz divlje svinje, konkretno taj vepar je sa nekih 30m pogođen gromom tačno u plećku, svinja je blago bila okrenuta ka meni a grom smo našli na zadnjici pored korena repa ispod kože. Bez krvnog traga odvukao je oko 35-40m u gustu trsku i bagremac.

canis aureus
 ... ima li nade da će "Groma" proširiti i na 7,62x54R?!? možda nekih vesti, najava Zbunjen
uuh ala bi leg'o grom od 10gr težine ko budali ClAQue....Grin

i43.tinypic.com/als0w8.jpg
Dim

canis aureus
 Eto pošto nade nema za "ruju" u Gromu ili još niko nije čuo bar glasine o tome ... i tako Cry iako nešto razmišljamGlavu o zid , ma vel'ko je to rusko tržište te iako imaDu svojih odličnih elaboracija u ovom njihovom najrasprostranjenijem i najkorišćenijem kalibru u njih, možda bi ipak mogao da im se "podvali" neki odličan proizvod kao što je naš Grom ... možda bi jedva dočekali i odlično prihvatili bratski proizvod koji bi to zaslužiJo kvalitetom i naručivali u miliJonskim ... StariJaooo
Dim

canis aureus
 Elem, oviJa dana sam polemisao na temu Groma sa jednim domaćim lovcem i jednim kolegom lovcem iz Hrvatske.
Već sam pisao o svojemu razočarenju tj jako lošim grupisanjem pogodaka iz svog karabina što sam i u ovom razgovoru izneo kako bih "rasplamsao" temu. Još interesantnije mi je bilo da čujem iz "prvih ruku" jer oba sagovornika love sa 8x57IS i u proteklih nekoliko godina samo sa Gromom iz PPUa.
"Ooodličaan!! Za te pare najbolje što se može pazariti!" -tako započeše priču a sa istim i završiše(ili sličnim)ConfusedYes
Oba love DS prvenstveno dočekom sa čeke i srneću divljač.
DS "po sred plećke ili bliže vratu u zavisnosti od "postavljanja" divljači a srneću po prvim rebrima iza plećke" i kako kazuju nijedna pogođena u te regije nije odnela pogodak više od 50m od mesta nastrela a bilo je DS raznih težina od 30-40 do 150-160kg na daljinama od 30 do 150m. Takođe navode da je 95% bilo prostrela i obilnog krvnog traga a da su rane bile sa "pristojnim" (nevelikim) oštećenjima.
Domaći puca iz Zastavinog karabina iz početka 90tih a susjed iz ČZ i oba su zadovoljna sa preciznošću, čak kolega kaže iz Čeha bije u 30mm 5kom/100m što je odlično za lovnu municiju!
Jedini problem u susjedstvu po pitanju Groma je bio pojava pored 8x57IS i u 8mmMauser koja je osetno slabija municija i koja je davala niži pogodak za 10cm na 100m u odnosu na 8x57IS! Pošto nije navedeno na pakovanju ništa od "balistike" a i slabo je išta opisano od karakteristika proizvoda ... došlo je do pometnje i "odbacivanja" Groma od pojedinih korisnika!
Ovaj kolega sam puni municiju sa zrnima GROM i prezadovoljan je!!
(FMJ PPU "snajperski" -premeriti barutno punjenje i zameniti zrno FMJ Gromom! -najjeftinije a oodliičnoo!!, malo više garavi cev ali ... još samo da dozvole i kod nas reloading pa da uđemo i u jEvropuChut)

Ako priuštim novu cevKu u 8x57IS ponovo će Grom da se isproba pa ako ... o tom po tomStari

i40.tinypic.com/1zluand.jpg
-ovaj rascvetani nađo' na netE pa reko' da ga metnE' (ClAQue)
jer izgleda lepo k'o sa reklame a verujem i da je i odradio maximalno uspešno B)
Dim

Podunavac
 U Hrvatskoj su PPU municija i Grom zrno veoma cenjeni. Kako po kvaliteti tako i po ceni. Sobzirom na odlične ocene za Grom zrno u Hrvatskoj, možda ipak ima istine u tome da je PPU municija namenjena za izvoz kvalitetnija od one za domaće tržište? Što se tiče municije 8 mm Mauser ona je nešto slabija od municije 8x57 IS (bar kod PPU-a) i čini mi se da se radi uglavnom za izvoz u SAD. Za naše lovačke potrebe je ne treba brkati sa municijom 8x57IS koja ima veće pritiske pa samim tim i početnu brzinu i energiju. Ovo zrno na slici se čudno otvorilo. Grom je izrađen kao monolitno zrno od legure bakra sa šupljinom koja je ispunjena olovom. Kod udara u prepreku to olovo se ili odvoji od bakrenog tela zrna ili se spljovi i zalepi za prednji deo zrna od napred. Na ovom zrnu sa slike se olovo vidi iza otvorenih bakrenih pera (krakova). Ne vidim kako je dospelo iza njih i ostalo spojeno?
Tri prsta 2Kolce

Cvele
 Cudno izgleda ovo zrno... k'o da je udarilo u neku prepreku samim vrhom, tol'ko jaka prepreka da se zrno otvori "na drugu stranu"? Hmmm
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

canis aureus

Podunavac kaže:
U Hrvatskoj su PPU municija i Grom zrno veoma cenjeni. Kako po kvaliteti tako i po ceni. Sobzirom na odlične ocene za Grom zrno u Hrvatskoj, možda ipak ima istine u tome da je PPU municija namenjena za izvoz kvalitetnija od one za domaće tržište? Što se tiče municije 8 mm Mauser ona je nešto slabija od municije 8x57 IS (bar kod PPU-a) i čini mi se da se radi uglavnom za izvoz u SAD. Za naše lovačke potrebe je ne treba brkati sa municijom 8x57IS koja ima veće pritiske pa samim tim i početnu brzinu i energiju. Ovo zrno na slici se čudno otvorilo. Grom je izrađen kao monolitno zrno od legure bakra sa šupljinom koja je ispunjena olovom. Kod udara u prepreku to olovo se ili odvoji od bakrenog tela zrna ili se spljovi i zalepi za prednji deo zrna od napred. Na ovom zrnu sa slike se olovo vidi iza otvorenih bakrenih pera (krakova). Ne vidim kako je dospelo iza njih i ostalo spojeno?

... 8mm Mauser bi trebao da se nađe samo na američkom tržištu dok bi 8x57IS trebalo da pokrije evropsko ALI to nije tako, pa se i u domaćim prodavnicama može pronaći 8mmMauser kao i u hrvatskim, bosanskim i dr iako je kao prilično slabiji od 8x57IS namenjen amerima!!
Mauser od IS ima veći pad oko 10+cm na 100m i osetno blaži i mekši trzaj i u slučaju zamene, misleći da je to isto a kao što ga i prodavci prodaju "kao isto", doćiće do neminovnog promašaja!
Mada, sa PPUom se nikada nije na sigurnoConfused jer ima mundže 8mmMauser koja je sigurno jača od 8x57IS (radi se o SP) ... tako da bi najbolje bilo uzeti što više iz iste serije PPUa pa pravac strelište ...
A što se tiče ovog "čudnog Groma" sa slike Hmmm evo kada se pogleda sa druge strane to isto zrno vidi se da i nije toliko čudnoYes taj "olovni" deo je više "zaprljani" deo olovom jer su ivice kuda je zrno iscepano sigurno NEglatke pa se tu olovo moglo zadržati ...

i39.tinypic.com/2v8ifj5.jpg

Cvele Indjijanac
nisam najbolje razumeo šta ti je čudno!?!
Naravno da je zrno udarilo svojim vrhom u tvrdu prepreku (odstrel DS) i da je zato ovakvog izgleda koji je uglavnom karakterističan za Groma.
Pogledaj i na prethodnim stranama na temi kako izgledaju Grom-ovi posle "odrađenog posla" ...
Dim

canis aureus
 ...
evo još koji komad ovih "čudnih"
B)
-ovom bližem se odlomilo jedno "pero" pa je "troperac" Stari a eto ostataka olova kao i na prethodnoj pictures i tako to
Dim

beni1983
 prijatelji mozeli mi netko reci koja je cijena groma za 300 win mag. ili neki drugi kalibar.
Dali je cijena opravdana i kakvog je kvaliteta
ja lovim sa GECO om i municija je vrlo dobra al ne bas jevtina. DOBAR POGLED
beni 1983

canis aureus
 Cena je 0,8-1juro u zavisnosti od prodavnice do prodavnice a i samog kalibra.
A kvalitetom sigurno premašuje cenu! Da je u pitanju neki strani renomirani proizvođač municije u pitanju a sa ovim proizvodom, verujem da ne bi cena bila ispod cene GECOa.
Malo više garavi cev od drugih "marki" ali ...
Dim

canis aureus
 RWS vs PPU Nervozan
TUG vs GROM Nervozan

i ... Iznenadjen
Dim

arli

canis aureus kaže:
RWS vs PPU Nervozan
TUG vs GROM Nervozan

i ... Iznenadjen

Svaka čast kolega kad si

uspeo da nadješ zrna. Obično samo prosviraju divljač.

canis aureus
 Indjijanac
Ona zrna što sam ubacio na prethodnoj strani su bili "moji" izvađeni GROMovi iz DS koje sam odstrelio dok ovi ostali su pronalaženi po netu ... ovu zadnju pictures sam ubacio radi poređenja našega sa tamo nečijima Chut
U pravu si!, u većini slučajeva prave izlaznu ranu i teško ih je pronaći ali ima i dosta slučajeva da ostaju unutar divljači(DS). Kao da fali malo snage Hmmm
Dim

arli

canis aureus kaže:
Indjijanac
Ona zrna što sam ubacio na prethodnoj strani su bili "moji" izvađeni GROMovi iz DS koje sam odstrelio dok ovi ostali su pronalaženi po netu ... ovu zadnju pictures sam ubacio radi poređenja našega sa tamo nečijima Chut
U pravu si!, u većini slučajeva prave izlaznu ranu i teško ih je pronaći ali ima i dosta slučajeva da ostaju unutar divljači(DS). Kao da fali malo snage Hmmm

Za te parice nema bolje muzikeiveli

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
Grom Hunter sačmena municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 56 30.12.2019. 12:15
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,458
Najnoviji član: gorstak1972

Poslednje vesti
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме
Lov na vuka i ostale predatore u Bujanovcu 2. februara

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,474,813 posete www.srbijalov.com