Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Obuka za Stručnog pratioca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Obuka za Stručnog pratioca
nenad_franc
 zoranp,sto se tice srndaca ja mislim da u lov na srndaca nikada nece da vodi strucni pratilac,vec ce to ciniti lovocuvar i upravnik,sto bi i trebalo tako da bude! a sto se tice davanja trofeja ljudima na odredjenim radnim mestima po mizernim cenama,to je uvek bilo i uvek ce biti! samo sto to nece raditi strucni pratioci,vec rukovodstvo i strucni kadar!

roedeer

nenad_franc kaže:
neko je pitao(zaboravio sam ko) sta se desi kada lovac hoce da odstreli i da plati na primer srndaca srndaca do 350gr,a kad se izmeri on tezi recimo 400gr,strucni pratilac ili lice koje je dozvolilo pucanje placa ostatak do 400gr! ja sam licno to polagao zbog toga sto mi je potrebno da bi mogao da se zaposlim! u suprotnom to nikad ne bih polagao,jer nista ne dobijas a imas obavezu vise i mozes mnogo da izgubis!

Kolega, meni je to sasvim normalno da je odgovornost na stručnom pratiocu. Neka tolerancija greške mora da postoji, a mislim da je i definisanana na nekih 5%, ispravite me ako grešim. Svako treba da bude odgovoran za posao koji radi, jer tada neće biti mesta za "stručne".
Theory is nice to think about; facts determine the truth.

Lala
 Ja sam postavo to pitanje, a slažem se sa Roedeerom, da svako treba da radi ono što zna, a ako ne zna, neka se ne prihvata posla.
Medjutim, ako LU imenuje i postavi nekog za stručnog pratioca, onda je i odgovornost dobrim delom na samom LU; nemoj postaviti šustera, da radi hirurgiju! 
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

roedeer

Lala kaže:
Ja sam postavo to pitanje, a slažem se sa Roedeerom, da svako treba da radi ono što zna, a ako ne zna, neka se ne prihvata posla.
Medjutim, ako LU imenuje i postavi nekog za stručnog pratioca, onda je i odgovornost dobrim delom na samom LU; nemoj postaviti šustera, da radi hirurgiju!

Tako je lalo. Početkom juna sam uplatio u mom famoznom društvu škarta, unapred naravno, pa sednem da dogovaram sa upravnikom lovišta kako ćemo šta ćemo, a njegova prva rečenica glasi: "vidi bato, ja te vodim, pokažem ti, ti proceni hoćeš nećeš pucati, pa ako nije škart plaćaš razliku." Znam da zvuči neverovatno, ali tako je bilo. Objasnio sam ja njemu da to tako ne ide, ali nije baš ok da ko god dođe u naše društvo prvo treba da objasni upravniku njegov posao pa da onda lovi.

Lala
 Dobar ti je lovnik, roedeer Grin
Meni se čini da on ipak hoće da lovcu utrapi skuplje grlo, pa koristi i ovaj način da unovči divljač.
Toliko o poslovnosti! 

darkon
 E svasta covek moze da cuje.Zbunjen

Ovo da nije zalosno,bilo bi smesno.

roedeer

darkon kaže:
E svasta covek moze da cuje.Zbunjen

Ovo da nije zalosno,bilo bi smesno.

Ma tako je u većini društava, dok ne pukne tikva. Krenulo je od Palančana da se odmotava i društva "Jelen"..
Gde si ti Darkone član?

zoranp
 roedeer gde si ti član? Mene više ništa nemože iznenediti od bajnih stučnih radnika u lovstvu, opet napominjem čast izuzetcima....a volio bih da se klupko odmota i da pukne tikva,a i nek je i krenulo od nas pa ko ga šiša Smile Bravo 2
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

roedeer

zoranp kaže:
roedeer gde si ti član? Mene više ništa nemože iznenediti od bajnih stučnih radnika u lovstvu, opet napominjem čast izuzetcima....a volio bih da se klupko odmota i da pukne tikva,a i nek je i krenulo od nas pa ko ga šiša Smile Bravo 2

U Kuli.. Ti?

zoranp
 BAČKA PALANKA lovac ika
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Sremac75
 Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje!
Pozdrav za roedeera
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

roedeer
 A kako to rade Britanci...

http://www.bds.or...vel_1.html

O čemu mi ovde pričamo?

boro

kriva cevka kaže:
lovacko drustvo to organizuje,kod nas je bilo 2000 stim sto nase ld uzima 500 (sve im malo).predavanje je zanimljivo,pocetak je malo dosadan ali je posle interesantno.i naravno na kraju mozete puitati ceranica sve o novom zakonu,i o stvarima koje vam nisu bile jasne od ranije.nama je pojasnio milion stvari koje nase rukovodsvto nije umelo(oni su radili po njihovom,ne kako treba Grin )

Vidim da se obuka za stručnog pratioca naplaćuje neke dve hiljade ako je tačno to što si napisao. Zanima me kome se to plaća i da li se dobija sertifikat i od koga?

kriva cevka

boro kaže:

kriva cevka kaže:
lovacko drustvo to organizuje,kod nas je bilo 2000 stim sto nase ld uzima 500 (sve im malo).predavanje je zanimljivo,pocetak je malo dosadan ali je posle interesantno.i naravno na kraju mozete puitati ceranica sve o novom zakonu,i o stvarima koje vam nisu bile jasne od ranije.nama je pojasnio milion stvari koje nase rukovodsvto nije umelo(oni su radili po njihovom,ne kako treba Grin )

Vidim da se obuka za stručnog pratioca naplaćuje neke dve hiljade ako je tačno to što si napisao. Zanima me kome se to plaća i da li se dobija sertifikat i od koga?

e ovako mi smo uplatili 2000 din i koliko znam 1500 ide predavacu,tj LSS a 500 lovackom udruzenju.(sve im je malo)u ovih 2000din mi smo dobili predavanje,neku mini obuku o ocenjivanju trofeja vuka,d. svinje , i srndaca.i uz to jos mozemo kadda se sakupi odredjeni broj kandidata da polazemo ispit za ocenjivanje trofeja(ulazi u ovu cenu)licno niko od nas nije dobio nikakav papir da mo mi "polozili" na ovom predabvanju
kad rekli su nam dobicete.
nama su rekli da u lovu na pernatu divljac dozvole mogu da uzmu samo lica koja imaju ovo polozeno.tako da se u nasem lovackom udruzenju prijavilo preko 70 lovaca,sad vidite koliko je to parica otislo kod njih samo od mog udruzenja.
a sto se tice grupne dozvole za krupnu divljac izdavali su samo pomocnim lovocuvarima koji su pritom i isli na ovu obuku.
ako vas int jos nesto pitajte.ovo je samo u mom udruzenju za druga nisam cuo da je ovakvo cimanje Besan

Lala
 Postavlja se pitanje da li su pare uplaćene na račun LD i LSS. Ako su uplaćene LD, za troškove organizacije, to je manje više OK. Ali šta je sa delom koji ide predavaču? Da li je taj deo uplaćen na račun LSS ili na lični račun predavača? Ako je na lični račun, da li su na taj prihod plaćeni svi porezi i doprinosi? Da li je predavanje održano u koordinaciji sa LSS, ili je radjeno po ugovoru o delu? Pretpostavljam da ste pare davali u kešu nekom, da li tvojima iz LD, ili kome? Da li ste dobili priznanicu za plaćeni iznos? Da li je obračunat PDV na usluge?
Znači, oni su vama unapred uzeli pare za neko polaganje, koje će biti organizovano jednog lepog dana, samo se ne zna kada, a nikakav papir niste dobili? Da li sam dobro razumeo, kriva cevka? A na osnovu kog propisa su oni odredili da dozvole za sitnu divljač mogu dobiti samo lica koja polože taj ispit, da li su vam rekli? Kod mene dozvole glase na grupovodju, ili na zamenika grupovodje. Jel mi to kod mene, kršimo neki propis, ili su vas malo zeznuli? Ko je odredio cenu obuke? Gde je cenovnik objavljen?
Pominješ pomoćne lovočuvare; novi zakon tu vrstu lovočuvara ne poznaje! Pa kako onda oni mogu da dobiju dozvolu za lov, a nisu polagali obuku? Razmisli!
A šta će biti, kolega, ako jednog dana ti kažeš da si odslušao obuku, a nadležni kažu da o tome nema podataka, ili da to ne vaći, da si ti dobrovoljno prihvatio da slušaš nekog? Vas je bilo, kažeš 70 kandidata, a oni čekaju da se nakupi odredjeni broj kandidata - koliki je taj broj koji oni traže?
Po zakonu o lovstvu, obuku za pratioce organizuje Lovačka komora! A Komora još nije formirana - kad će, ne zna se. Licence o osposobljavanju takodje izdaje Komora, po zakonu. Po kom osnovu je tvoje LD organizovalo ovo predavanje, i u kom svojstvu je predavač držao obuku, na osnovu kojih ovlašćenja je naplaćivao to, i obećavao polaganje? Raspitaj se malo kod tvojih u LD, ovo je interesantna tema. Smile
Samo da izmnožim: 70 polaznika x 500 dinara = 35 000 dinara za organizatora (LD)
70 polaznika x 1500 din. =105 000 din. za predavanje=1000 evra za pre podne!

Ova pitanja postavljam i tebi, ali prvenstveno našim rukovodiocima u LSS, počev od tvog predavača Ćeranića, pa na dalje. Jako bih voleo da se neko konačno udostoji, pa da barem neki odgovor napiše. Mada, i ćutanje je indikativna vrsta odgovora Smile

Molim kolege sa foruma, da napišu, da li je i kada, kod njih održano neko slično predavanje ili usavršavanje, koje je plaćano, i ko je bio predavač? Bio bih zahvalan svakom, koji bi mi malo pomogao oko ovoga.

nenad_franc
 kod mene je bilo ovako! do zadnjih par dana nije se znalo kako ce da se placa,i na kraju je reseno da se uplati na ziro racun lovackog udruzenja,pa ce oni njima da prebace! e sad kome su oni prebacili,ja ne znam! sto se tice polaganja,kod mene je bilo tako sto je ceranic na kraju predavanja rekao,ko je spreman da polaze za ocenu trofeja,moze odmah,a ko misli da nije,kada se spreme lovacko udruzenje ce da ih pozove i oni ce da dodju! nakon polaganja za ocenu trofeja,dobija se sertifikat na kome pise sta mozes da ocenjujes! kod mene su bili ceranic i jedan mlad i debeo decko sa naocarima(zaboravio sam kako se zove)!

Lala
 Nenad_franc, kad je to bilo, i koliko ste plaćali? Ko je izdao sertiofikat? I još jedno pitanje, koliko je bilo polaznika, i koliko je trajalo predavanje?

Sremac75
 Ne znam zašto dižete toliku frku oko ovoga.
Pa ljudi su radili svoj posao za koji su u LSS i LSV plaćeni.
Taj iznos od 1500 dinara je sigurno uplaćen na račun LSS ili LSV, pa su od toga onda plaćeni benzin za službeni automobil, dnevnice-pošto su ljudi proveli dan na terenu, kao i sertifikati za slušaoce koje sigurno izdaje LSS ili LSV.
Zar može i drugačije???
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala
 Sremac75, izem ti smisao za humor Grin

nenad_franc
 kod nas je bilo polaganje 19.08. i placalo se 1500 dinara za polaganje! sertifikat je izdao lovacki savez! pa bilo nas je okruglo 50,a polaganje je trajalo negde oko 3 sata(od prilike)! postavicu i sertifikat kasnije!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Pravilnik o načinu organizovanja stručne službe za gazdovanje lovištem PROPISI O LOVU 23 16.05.2012. 11:53
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,953,634 posete www.srbijalov.com