Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Čime u lov na "predatore"?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Čime u lov na "predatore"?
Podunavac

hercegovac kaže:
Evo i ja konačno nabavio karabin za predatore Zastava 223 mini mauzer. Molim upućene da mi date prijedlog kakvu montažu i optiku da stavim da to bude zadovoljavajuće a da nije neka paprena cijena.

Po mom mišljenju za ovaj kalibar optika Redfield 4-12x40, a montaža bez obzira na mali trzaj ipak čelična. Ako se negde prilikom transporta ili pada kvrcne da ne dođe do pomeranja nišanske tačke. Čelik je ipak čelik, a razlika u ceni nije velika.
Tri prsta 2Kolce

hercegovac

Podunavac kaže:

hercegovac kaže:
Evo i ja konačno nabavio karabin za predatore Zastava 223 mini mauzer. Molim upućene da mi date prijedlog kakvu montažu i optiku da stavim da to bude zadovoljavajuće a da nije neka paprena cijena.

Po mom mišljenju za ovaj kalibar optika Redfield 4-12x40, a montaža bez obzira na mali trzaj ipak čelična. Ako se negde prilikom transporta ili pada kvrcne da ne dođe do pomeranja nišanske tačke. Čelik je ipak čelik, a razlika u ceni nije velika.

Ovo će da se montira ili 3-9x40 ako uspijem da kupim u BiH jer do sad nisam čuo da ih neko prodaje. Alternativa je Bushnell.

vuk71
 Hercegovac ja se slazem sa Podunavcem oko montaze celik je celik nije to slucajno tako receno, a sto se tice optike licni afiniteti ce prevladati... drugar 4 godine imao aluminijsku montazu i onda naprasno puce, kao da je sekirom presecena...nikad vise nije imao al montazu na karabinu...

zike
 U sustini svaki kalibar je dobar.Najbolje je ipak loviti sa puskom i optikom koja vam najbolje lezi bez obzira na kalibar jer to mnogo bolje utice na uspeh nego ovaj ili onaj kalibar.
srbijalov

Podunavac

zike kaže:
U sustini svaki kalibar je dobar.Najbolje je ipak loviti sa puskom i optikom koja vam najbolje lezi bez obzira na kalibar jer to mnogo bolje utice na uspeh nego ovaj ili onaj kalibar.

Kolega samo si delimično u pravu. Do nekih 160 metara su svi kalibri podjednaki. Međutim na 200 m se već vidi razlika. A na 250 m su razlike već velike. Naravno ovo se odnosi na predatore. Kod lova na visoku divljač izbor kalibra je i te kako bitan.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 Hmmm
Ovih dana često sedeći na čeki i čekajući predatore razmišljam o efikasnosti pojedinih kalibara, konstrukcija i težina zrna ...
Već smo pisali o svemu tome što na ovoj što na drugim temama i ima se mnogo dobroga tu pročitati i zaključiti ... najvažniji je dobar pogodak pa sve ostaloConfused
Čekam šakale i Hmmm ... žilava živuljka!! zna da odnese i solidan pogodak "univerzalnim" srednjim kalibrom. Imao sam mnoštvo prilika da tražim ranjene šakale(par sam i "svojih" pogodaka tražioooo) koji su bacili prilično krvi na mestu nastrela te i ostavljali dobar krvni trag a da neki nisu uopšte ni pronađeni dok su pojedini odlazili i po par stotina metara. Cvili, reži, vuče se teško ranjen ali se ipak bori i odvlačiConfused
Negde sam na temama pisao o svom iskustvu gde sam jednog canisa aureusa pogodio sa .243Win a on teško ranjen "klisnuo" 50-100m od mesta nastrela.
I onda razmišljam o .223Rem u lovu šakala!
To bi trebao da bude vrlo precizan pogodak u vitalnu zonu sa mekšim zrnom kako bi isti bio zaustavljen jer iz iskustva drugih kolega sam čuo da iole lošiji pogodak može da znači nepronalazak pogođenog, naročito ako se koristi neko tvrđe zrno, što sam i predpostavljao znajući kako ume da odvuče i srednje "univerzalce".
Tako da- dobro upucan karabin, dobar opt.nišan, mekša konstrukcija zrna, čista "situacija"(nezaklonjena meta bilo kakvom preprekom -trava, grančice ...), dobri vremenski uslovi(slabiji vetar ...) i tek onda sa .223Rem(i sličnim .22) na šakala, inače može da bude "čuđenja"Glavu o zid
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

xlr 5

canis aureus kaže:
Hmmm
Ovih dana često sedeći na čeki i čekajući predatore razmišljam o efikasnosti pojedinih kalibara, konstrukcija i težina zrna ...
Već smo pisali o svemu tome što na ovoj što na drugim temama i ima se mnogo dobroga tu pročitati i zaključiti ... najvažniji je dobar pogodak pa sve ostaloConfused
Čekam šakale i Hmmm ... žilava živuljka!! zna da odnese i solidan pogodak "univerzalnim" srednjim kalibrom. Imao sam mnoštvo prilika da tražim ranjene šakale(par sam i "svojih" pogodaka tražioooo) koji su bacili prilično krvi na mestu nastrela te i ostavljali dobar krvni trag a da neki nisu uopšte ni pronađeni dok su pojedini odlazili i po par stotina metara. Cvili, reži, vuče se teško ranjen ali se ipak bori i odvlačiConfused
Negde sam na temama pisao o svom iskustvu gde sam jednog canisa aureusa pogodio sa .243Win a on teško ranjen "klisnuo" 50-100m od mesta nastrela.
I onda razmišljam o .223Rem u lovu šakala!
To bi trebao da bude vrlo precizan pogodak u vitalnu zonu sa mekšim zrnom kako bi isti bio zaustavljen jer iz iskustva drugih kolega sam čuo da iole lošiji pogodak može da znači nepronalazak pogođenog, naročito ako se koristi neko tvrđe zrno, što sam i predpostavljao znajući kako ume da odvuče i srednje "univerzalce".
Tako da- dobro upucan karabin, dobar opt.nišan, mekša konstrukcija zrna, čista "situacija"(nezaklonjena meta bilo kakvom preprekom -trava, grančice ...), dobri vremenski uslovi(slabiji vetar ...) i tek onda sa .223Rem(i sličnim .22) na šakala, inače može da bude "čuđenja"Glavu o zid
Ako sam dobro razumeo delimo isto misljenje da manje od 6mm precnika zrna nema sta da radi u lovistu, kolege koje love sa 223-222R zale se na malo rasipanje (saranje) pogodaka u nizim temperaturama nisam lovio sa 223 mada sam ga imao jedno 10-15g u kuci otac je pucao par lija. 3-4g sam lovio sa 8*57 grom PPU bio sam prezadovoljan, kada bi uzumao neki kalibar za lije i srne bio bi to 6,5*57 mozda sam samo pristrasan na *57 al moje skromno iskustvo od 20g lova kaze 8*57 kao veci cal. i 6,5*57 za manji pa da te bog vidi. To je moje misljenje.
xlr 5 priložio:
318583_275840932445747_100000595273499_991587_1427038584_n.jpg

JelenLisica

mrwa22250
 nisam do sada imao sansu za odstrel sakala ali za lisice 22-250 mi se pokazao vise nego dobar.ovo je sesta sezona da lovim ovim kalibrom i do sada imam preko 50 odstrela lisice a samo jednu pogodjenu nisam pronasao.trudim se da kada mogu pucam iza plecke u gornju trecinu trupa i najcesce(kada pogodim to mesto)pad je u vatri.dosta peglam po papiru i tu ne stedim mundzu(em volem da pucam,em sticem samopouzdanje)i sada pucam lije na daljinama na kojima pre par sezona ne bih ni pokusavao.komplet nije nista posebno:zastava m70,bushnell trophy3-9*40,montaza leupold QR a od municije samo ppu 55gr.naravno kao i svim 22 smeta mu prepreka i jak vetar.biram teren sa manje vegetacije(omiljeno vreme lova pirsh po tek pokosenim strnjikama) a u sumrak i svitanje kada su i najaktivnije retko imam tako jak vetar da ne mogu da plasiram dobar hitac.imam i dosta lisica odstreljenih sa 30-06 zrnom grom 11g koje zbog svoje tvrde konstrukcije takodje zahteva precizan pogodak.prednost mu je sto na putu do lije moze da popase i malo trave.sve u svemu sto bi reko kolega canis-vezba,vezba,vezba i ne se sekiras za izbor kalibra(barem kad je Lisicau pitanju.Odobreno
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

milenko0609
 Kolega mrwa22250, koliko sam uspeo da zaključim koristimo iste kalibre 22-250 i 30-06, ja sam odstreljivao lisice i sa jednim i sa drugim, dobar pogodak i pada u vatri, ali sam u martu ove godine pucao na šakala sa 22-250, daljina 80m, zrno ppu, i odnomi 30m, a ima slika sa njim na temi šakal, nije mogo biti bolji pogodak, ali je on strasno žilava živuljka, nosio je i jače karaabina?
30-06,22-250,NOD,JOD,I BOG DA TE VIDI...

mrwa22250
 milenko slazem se sa tobom da je zver zilava,slusao sam od mnogih da ume daleko da odvuce i teze zrno od 55gr.pogodak je dobarOdobrenomozda malo nizak pa je zato i odvukao ali 30m nije strasno.koliko mogu da vidim sa slike zrno je zakacilo pluca i pokidalo maramicu pa smrt nastupi usled gusenja i u tom slucaju divljac nikad ne odlazi daleko.da je dva prsta prema liniji ledja pad bi sigurno bio u vatri,jer kod sakala kao i kod srnece divljaci duz kicme se nalazi splet velikih krvnih sudova i nerava pa tako svaki prolazak zrna u blizini kicme ima za posledicu nervni sok i momentalnu smrt.bilo kako bilom sve je ok cim si se ti sa njime uspeo uslikati-jedan je manje u lovistu,a to je najbitnijeiveli

Zlatar
 Do sada sam koristio uvek meka zrna sa 22-250,SP,Siera Varminter,Balistik Tip,50-55grs i dal padne odmah ili ode koji metar stvarno mi nije bitno,kože ne štavimSmile

mrwa22250

Zlatar kaže:
Do sada sam koristio uvek meka zrna sa 22-250,SP,Siera Varminter,Balistik Tip,50-55grs i dal padne odmah ili ode koji metar stvarno mi nije bitno,kože ne štavimSmile
Bravo 2mislim da je meko zrno imperativ kod malih a brzih kalibara,pa ako malko i pocepa ne marim,ne stavim ni ja.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Susreti i druženja "forumaša" SVAŠTARA 4989 02.10.2022. 23:48
"Grom" iz Užica MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 284 27.09.2022. 07:26
"Gebruder Merkel Suhl" LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 447 22.06.2021. 11:59
"Vojvođanski lovac" doo LOVAČKA UDRUŽENJA 475 17.05.2019. 23:58
LU "PANČEVO" LOVAČKA UDRUŽENJA 115 07.03.2019. 18:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,123,407 posete www.srbijalov.com