Kiplauf
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 09.11.2012. 13:44
|
Stari član
Upisa: 409
Pristupio: 15.05.2010. 20:38
|
Vukota kaže:
Koliko sam mogao da primetim svi ili bar vecina upisa na temi se odnosi na Ruski kiplauf,niko da pomene nista drugo,..nemora bas Blaser ali bar Brno Effect, Sabattij ili nesto drugo..ili Rus sa cenom za ulozeno-dobiveno u svemu opravdava kupovinu
Kolega evo mog vidjenja...
Nikola Vojinovic kaže:
Evo jednog lepog kipa, vlasnik je moj drug, a imao sam priliku da sa njim odstrelim srndaca, uz napomenu da sam do tada iz njega ispucao tri probna metka, a cetvrti je iso u srndaca na nekih 80 metara iz ruke...
Radi se o Sabatiju u kalibru 6.5*55 (odusevljen sam kalibrom) na njemu je QR montaza i optika Zaiss Victory 2-10*50 sve uklopljeno za merak!
E sad prednosti u odnosu na IZ su visestruke, kako u zavrsnoj obradi, tako i kod bravljenja i sistema za okidanje. Konkretno kod okidanja mi se svidja sto Sabati ima "relaksator" tj. pusku mozete da napunite ali da je ne "napinjete" sto je ujedno po meni naj bezbednije za nosenje, a po potrebi se napinje guranjem kocnice unapred... To je moguce i kod IZ drzanjem okidaca dok zatvarate pusku, ali "napinjanje" igle nije moguce dok se puska ponovo ne otvori, u suprotnom dolazi do problema o kome je vec pisao neko od kolega (lose bravljenje i neokidanje)...
Mana kod Sabatija je sto je fabricki kundak radjen "svinjska ledja" tj. predvidjen za pucanje mehanickim nisanom, pa bi ga zbog montiranja optike i boljeg nisanjenja optickim nisanom trebalo prepraviti, a druga mana je 10 puta veca cena u odnosu na IZ, jer iskreno smatram da nije 10 puta bolji!
PS. Pogodak je skolski, samo da napomenem da do sada nisam posedovao bilo kakav karabin, ali imam dosta iskustva u lovu, sto je po meni najvaznije da se savlada adrenalin i jednim pogodkom sve resi!
A evo i ucinka za samo jednu sezonu (do sada) sa ruskim kipom!
Ako se uzme u obzir da sa sve doradom ova puska izadje oko 400 e, mislim da je vise nego odlicna za te pare!
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 09.11.2012. 14:33
|
Stari član
Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
I ja mislim uz malu doradu da vredi svaku paru,jedino je problem mali izbor kalibara to jest samo jedan 7,62x54R,druge bez oznake R ne racunam.Licno mislim da bi njegovoj nameni najvise odgovarao neki 6,5mm,mozda 6,5x57R.Brno efekt je dobar ali mu je cena oko 1300e,mislim da je to puno. |
|
|
|
arsa |
Objavljen 09.11.2012. 14:37
|
Veteran
Upisa: 605
Pristupio: 06.03.2010. 18:11
|
Nidzo care samo napred!!!
Svako od nas bi zeleo K95 ili Sabati ali su cene takvog oruzja veoma nabildovane (ne kazem neopravdano ali...) u odnosu na 18-ticu koju, sto kaze Nidza, za relativno male pare sa sve sredjivanjem moze da priusti skoro svaki lovac.
Joca i Luka
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 09.11.2012. 14:56
|
Stari član
|
arsa kaže:
Nidzo care samo napred!!!
Svako od nas bi zeleo K95 ili Sabati ali su cene takvog oruzja veoma nabildovane (ne kazem neopravdano ali...) u odnosu na 18-ticu koju, sto kaze Nidza, za relativno male pare sa sve sredjivanjem moze da priusti skoro svaki lovac.
Bas tako!
Zelja mi je bila da bude u kalibru 7,62x54R, ali kako ga koristim i za DS u lovu pogonom, sto zahteva malo teze zrno, na nagovor druga uzeo sam 30 06, najvise zbog izbora municije... Kada kupim kombinirku ili dvokuglaru za pogonski lov, svakako ce doci jedna cev u R kalibru!
Najveci problem je bilo stelovanje okidanja! Hteo sam da bude sto mekse, sada je nastelovano na oko 900 - 1000g, manje od toga ne sme! Cak i ovako, desava se da prilikom preklapanja okidac preskoci! Sto je veoma rizicno! Ali se navikne covek pa se prepunjava iskljucivo zakocen!!! To bi svakako naveo kao manu...
Ako budem u prilici svakako bi voleo da priustim sebi sabati sa prve fotografije, jer je stvarno u pravom kalibru za kip, a sto se bezbednosti tice, daleko je bolji od rusa...
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
Vukota |
Objavljen 12.11.2012. 22:34
|
Mlađi član
Upisa: 44
Pristupio: 22.01.2012. 11:27
|
Imao sam priliku da vidim kako se ponasa Rus u 30-06 u originalnom izdanju na strelistu,i moram reci da me i nije nesto odusevila.Sa S&B 11,7g. trzaj je bio poplican i velika razlika na ZH doduse u 7x57,a o izgledu,bravljenju i okidanju da i nepricam.Prava je steta,kao sto rece Brko, sto nema veci izbor u R verziji a pogotovo 6.5x57R koji bi i po mom misljenju bio idealan.
Jeste da je i cena u odnosu na Sabattija i Brno sasvim drugacija ali i takva ,(neznam sa kojim kundakom), kosta u Hrvatskoj preko 400 jevrica bez dorade.Neznam koja je trenutna cena u Srbiji ali ovde sa svim sto bi jos trebalo uloziti da bi bilo kako treba to ispadne mnogo vise. |
|
|
|
arsa |
Objavljen 12.11.2012. 22:44
|
Veteran
|
Kod nas je oko290 eura tako da do 400 evrica ima mesta za sredjivanje ohoho. A moj u kalibru 308 win. i vise nego zadovoljavajuce.
Joca i Luka
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 28.11.2012. 15:02
|
Stari član
Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
da pitam nesto posto mi se svidjaju kiplaf karabini hteo bih da pitam dali moze njome da se love uspesno divlje svinje pogonom i docekom
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 28.11.2012. 17:06
|
Lovčina
Upisa: 1294
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
pavlepavlaka kaže:
da pitam nesto posto mi se svidjaju kiplaf karabini hteo bih da pitam dali moze njome da se love uspesno divlje svinje pogonom i docekom Moze ali puska je vise za ceke i pirs mada kada se dobro uvezbas i ako ti lepo legne bez problema u svim situacijama da je koristis uz odgovarajucu optiku! |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2012. 17:29
|
Lovčina
Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Dočekom može. Međutim za pogonski lov definitivno nije, bez obzira na kalibar i kvalitet izrade. U pogonskom lovu često puta pogodak ne "sedne" na pravo mesto, pa mora da se popravlja, za šta su kip-laufi totalno nepodesni. Višemetni karabini su daleko bolji izbor, a PA karabini i dvocevne expres puške još bolji.
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 28.11.2012. 17:34
|
Veteran
|
Imam prijatelja iz sela Sibnica koji lovi DS i pogonom i sa ceke kipom u kalibru 30-06 i to uspesno. Sto bi rek'o nas narod:"Za nuzdu,moze". Za ozbiljniji nastup u lovu na crnu divljac ipak k'o sto rece Podunavac...
Joca i Luka
|
|
|
|
ficha007 |
Objavljen 28.11.2012. 18:53
|
Lovčina
Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
Podunavac kaže:
Dočekom može. Međutim za pogonski lov definitivno nije, bez obzira na kalibar i kvalitet izrade. U pogonskom lovu često puta pogodak ne "sedne" na pravo mesto, pa mora da se popravlja, za šta su kip-laufi totalno nepodesni. Višemetni karabini su daleko bolji izbor, a PA karabini i dvocevne expres puške još bolji.
Rođo, može i PA sačmara sa "slug" cevkama, a može i "dvokuglara", msm, par kugli u dvocevku, ili kugla i potkalibar i kud ćeš boljeg oružija za pogonski lov DS gde se i onako puca na malim daljinama, pogotovo kada je u pitanju neki gustiš.
Ova ideja oko "slug" cevki već mi se duže vremena mota po glavi kao neko rešenje za lov DS pogodnom i dočekom. Skineš tu cevku, staviš običnu, i imaš puškicu za fazana i zeca, a što se tiče srneće divljači, jedan kipp u 7.62x54R i imaš i za čeku, pa čak i za predatore čekanjem, a neće se taj posramotiti niti lova na DS sa čeke.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 28.11.2012. 19:42
|
Stari član
|
arsa kaže:
Imam prijatelja iz sela Sibnica koji lovi DS i pogonom i sa ceke kipom u kalibru 30-06 i to uspesno. Sto bi rek'o nas narod:"Za nuzdu,moze". Za ozbiljniji nastup u lovu na crnu divljac ipak k'o sto rece Podunavac...
Takodje se slazem!
Ja svoj kip u tom kalibru i optikom sa uvecanjem 1,2 - 5x36 nosim i u pogon, kao prednosti bi naveo da je izuzetno zgodna i lagana puska, dobra je za kretanje kroz najtezi teren! Medjutim, svakako je za ozbiljan lov DS potreban jos jedan "brzi" hitac! Ja bi uvek pre izabrao dvokuglaru nego automat, mada mi je dosadasnje iskustvo pokazalo da je kombinovana puska prava stvar za ono sto meni treba!
Moje iskustvo kaze da je prvi pogodak kod DS presudan! Ako ste je dobro pogodili kada se ona ne nada i kada u njenom telu jos nije proradio adrenalin, pada kao zec! Ali isto tako i ustaje i bezi kao da nista nije bilo, ako pogodak nije bio gde treba...
Do sada sam u pogonu, na ceki i pirsu promasio dva vepra i nazime, svi su bili u pokretu i punom trku, cisto moje neznanje je problem, jos nisam savladao preticanje i pucanje meta u pokretu sa optikom...
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 28.11.2012. 20:01
|
Veteran
|
Bas tako Nidzo jos kada na optici imas svetlecu tacku uz tako malo uvecanje , moze to da bude veoma uputno. Naravno mora da se trenira!!!
Joca i Luka
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 28.11.2012. 21:07
|
Lovčina
|
ficha007 kaže:
Podunavac kaže:
Rođo, može i PA sačmara sa "slug" cevkama, a može i "dvokuglara", msm, par kugli u dvocevku, ili kugla i potkalibar i kud ćeš boljeg oružija za pogonski lov DS gde se i onako puca na malim daljinama, pogotovo kada je u pitanju neki gustiš.
Ova ideja oko "slug" cevki već mi se duže vremena mota po glavi kao neko rešenje za lov DS pogodnom i dočekom. Skineš tu cevku, staviš običnu, i imaš puškicu za fazana i zeca, a što se tiče srneće divljači, jedan kipp u 7.62x54R i imaš i za čeku, pa čak i za predatore čekanjem, a neće se taj posramotiti niti lova na DS sa čeke.
Naravno druže da može, i ta ideja je i meni više puta padala na pamet. Znaš da smo o tome i na sajmu razgovarali i gledali jednu takvu pušku. Kugla je dobro rešenje na razumnim daljinama. Ali ovde je bila reč o olučenim cevima pa nisam hteo da širim priču. Ali i pored svih dobrih osobina kugle ispaljene iz glatkih cevi, ipak je karabin u prednosti i po kinetičkoj energiji i brzini projektila. Brzina je bitna zbog manjeg preticanja prilikom pucanja na DS u trku. A veća je i mogućnost pravljenja izlazne rane zbog obilnijeg krvarenja i lakšeg praćenje krvnog traga.
Što se tiče izbora kalibra za puške prelamače, za naše uslove je upravo 7,62x54R odličan izbor, ako ne i najbolji.
|
|
|
|
arsa |
Objavljen 28.11.2012. 21:43
|
Veteran
|
Za nase uslove Podunavac mozda najzastupljeniji R kalibar je 7,62x54R zbog Rusa u tom kalibru, inace ja sam pre za 8x57 JRS, taj mi je omiljet !
Joca i Luka
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 29.11.2012. 20:38
|
Lovčina
|
Arso iako sam veliki poštovalac kalibra 8x57 IS sa kojim sam odstrelio većinu divljači u svom lovačkom stažu, ipak bi za kip pre odabrao 7,62x54 R nego 8x57 IRS. U odnosu na 8x57 IS, kalibar 8x57 IRS je malo inferiorniji. Ima manju početnu brzinu, manju kinetičku energiju i veći pad. Kalibar 7,62x54R ima dobru trajektoriju i solidnu početnu brzinu i kinetičku energiju. Kalibar 8x57 IRS bi bio dobar izbor za dvocevnu expres pušku gde te karakteristike toliko ne dolaze do izražaja zbog male daljine na kojoj se upotrebljava, a prednost mu je teže zrno većeg promera. Premda bi za takvu pušku pre izabrao 9,3x74 R, ako bi mogao da biram. Problem je što se 9,3x74 R ne proizvodi u Užicu (za sada), pa je skup i teško dostupan.
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 29.11.2012. 21:04
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
nije ni bitno koji je bolji ... kad je ovaj već omiljeni(:uF
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|
|
Nikola Vojinovic |
Objavljen 02.12.2012. 00:13
|
Stari član
|
Resio da dokazem sebi i ostalima da je sve moguce!
Lov pogonom sa psima, ja na doceku, jedna poranjena i dve oborene, pogodci skolski, vrat i plecka...
Ostali ucesnici iznenadjeni brzinom pucanja i rezultatom...
Priroda, kerovi i lov!
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 02.12.2012. 00:18
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Cestitke na ulovu i na spretnosti kolega!
Za dobrog lovca nema lose puske! |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 02.12.2012. 09:19
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Nikola Vojinovic kaže:
Resio da dokazem sebi i ostalima da je sve moguce!
Lov pogonom sa psima, ja na doceku, jedna poranjena i dve oborene, pogodci skolski, vrat i plecka...
Ostali ucesnici iznenadjeni brzinom pucanja i rezultatom...
... ma di može to sa tu puškicu!?!
Svaka čast Nidžo! to je pravi uspeh!!!
...
ja prič'o al neki neverne Tome ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
|
|
|