Varaličarenje
|
alex |
Objavljen 07.05.2012. 11:10
|
Lovčina
Upisa: 1413
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Juce se spremam da idem na slavu kod ujaka i pocne da me jede onaj crvic dal da ponesem stap da pecam jedno sat dva i ponesem stap
I evo kako sam prosao za nekih 2h. pecanja.
I dalje jure sicu po jezeru.
E posle je usledilo presvlacenje kod kola po marku da obucem odelo za slavu a moje ribolovacko je ostalo u kolima.
I psole borbe sa vim ribetinama dobro je doslo
Toliko od mene za sad
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
alex |
Objavljen 17.05.2012. 22:50
|
Lovčina
|
Evo ga jos jedan od pre neko vece.
|
|
|
|
dalibor |
Objavljen 18.05.2012. 10:32
|
Stari član
Upisa: 331
Pristupio: 29.03.2010. 14:13
|
alex kod mene ove godine jako slabo, ali nadam se promeni uskoro.
Hunting is a passion!
|
|
|
|
alex |
Objavljen 18.05.2012. 12:51
|
Lovčina
|
Promenice se kolega polako bice ulova
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 22.05.2012. 21:28
|
Admin
Upisa: 10247
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolega Alex kaže da tamo na jezeru ima i basa, ali da se retko ciljno lovi. Bas je blizak rođak smuđu i bandaru, po meni izuzetna sportska riba.Često uzima varalice namenjene drugim grabljivicama iako za njega ima baš namenskih varalica. Moje iskustvo u pecanju basa uglavnom potiče sa kanala i zatvorenih dunavaca (Kupusinački dunavac).Koristio sam najčešće silikonske varalice, od popularne slovačke suknjice koja je nalik na malu hobotnicu sa mnogo krakova ,preko lizarda, vormova do silikonaca najneobičnijeg izgleda koje možda možemo uporediti sa kojekakvim čudovištima iz SF filmova. Elem tehnika koju sam primenjivao na najzatravnjenijim vodama je klasična tehnika lova basa u takvom okruženju. Varalica - silikonac lizard ili vorm ili nešto peto, montira se na udicu tako da se vrh silikonca probode udicom , udica se provuče skroz do onog kolena na kraju , zatim se vrh udice zabije u telo silikonca da ne viri. Znači nema nikakvog dodatnog otežanja. pribor koji koristim je štap šimano katana i mašinica šimano simetry, najlon 0,15 - 0,18. koristio sam onaj koji ima isti stepen prelamanja svetlosti kao i voda da bi bio što manje uočljiv ili 0,08-0,10 strunu. Na bačkim kanalima ima poprilično lokvanja, i kada nađem malu slobodnu površinu između lokvanja koja je nekada manja od pola metra kvadratnog, prilazim skrivajući se da me bas ne ugleda jer je često ispod samog lokvanja na površini. Zabacujem da silikonac padne na lokvanj koji se malo zatrese, pa sačekam tridesetak sekundi, pa malo pomerim silikonca da se list lokvanja malo opet zatrese, tako dva tri puta.Potom polako dovučem silikonca da mu vrh dodirne vodu, nekada bas upravo tada udari, ukoliko ne povučem ga da upadne u vodu i gledam mesto gde najlon ulazi u vodu jer je to jedini način da se vidi da li je bas udario ili ne. Ukoliko struna naglo se pokrene sledi jaka kontra i tada počinje rodeo sa iskakanjem iz vode i borba.Dešava se da u jednom oknu ima više basonja ali čim počne borba oni se razbeže. Eto toliko o takvom načinu ribolova basa.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
alex |
Objavljen 22.05.2012. 23:11
|
Lovčina
|
Da basa ima u Kragujevcu.
Ja sam uhvatio dva na Šumarickom Jezeru na dvodelnu gagu.
A moji prijatelji su ga hvatali i na Bubanjskom jezeru.
Imaga dobar je borac i jako zanimljiv kao sto je daki rekao nisam ga ciljano pecao vec je uzeo varalicu namenjenu drugoj grabljivici.
|
|
|
|
Sasa frrr |
Objavljen 23.05.2012. 16:13
|
Član
Upisa: 175
Pristupio: 28.02.2011. 20:04
|
Bravo za opis ribolova na basa.
Mozete li nesto napisati o pecanju bucova? Pogotov ti Daki posto vjerovatno znas i neka mjesta oko NS. |
|
|
|
alex |
Objavljen 23.05.2012. 18:06
|
Lovčina
|
Sasa frrr kaže:
Bravo za opis ribolova na basa.
Mozete li nesto napisati o pecanju bucova? Pogotov ti Daki posto vjerovatno znas i neka mjesta oko NS.
Bucov riba izuzetne borbenosti i cist grabljivac.
Jedina riba iz porodice sarana koja je grabljiva.
Nacin lova je sledeci:
Bucov juri belu ribu po povrsini i jakim udarcem repa je osamuti a kasnije kupi(jede) sa povrsine.
Ja sam ih obicno hvatao u jatu po tri cetri komada a nekada i po jednog.
Veoma je borben i bori se cisto na povrsini.
Tesko mu je prici to jest gotovo nemoguce jer veoma dobro vidi i na najmanji znak opasnosti bezi.
Moj sistem pecanja bucova je sledeci:
Kada vidim mesto na kome raubuje a to je obicno drugi kraj reke gde nema ribolovaca, tada je onaj cuveni problem sta mogu da mu bacim a da ga ne uplasi kada padne na vodu i jos da on uzme.
Obicno je to Kasmaster moj omiljeni je 24g jer je ga moguce izbaciti do druge obale sa finom strunom.
A kada ga pecam iz camca to je obicno tvister koji vodim malo ispod povrsine.
Nikada mi se nije desilo da ga uhvatim posle sumraka mozda ga je neko hvatao ali ja nisam posle sumraka.
Obicno se nalazi u brzoj i cistoj vodi napada iznenada i munjevito i moje iskustvo pecanja bucova mi je mnogo puta donelo krupnog bucova tako sto kada vidim male razbojnike bucove kako jure po povrsini znam da je tu i jedan ili dva velika koja pustaju mladje da razbijaju jata bele ribe a oni samo kupe tu ranjenu ribu od napada mladjih bucova dakle veci i stari bucov gleda da uz sto manje ulozenog truda dodje do zalogaja.
Zato vam ja preporucujem da neki put bacite ispod ili iznad mesta gde jure manji bucovi ne moze da vam skodi a cesto se tu kirje neki veliki.
NA taj nacin je moj otac uhvatio bucova 4.kg 750g a teca jednog od 5kg dok sam ja na taj isti nacin uhvatio jednog od 3kg 250g.
I apelujem na vas da pustate one manje bucove jer treba da poraste i da se razmnozi greota ga je nositi sa vode ovako ponesite nekog veceg bucova ja nisam poneo ni jednog ispod 2kg svi se bili preko 2kg od 2kg 500g pa do 3kg 250g.
Ni jedna grabljiva riba koja nije presla 2kg ne treba da se nosi sa vode to je moja mera za ribu.
Nadam se da vam je ovo kratko izlaganje pomoglo da koliko toliko shvatite nacin lova bucova.Pozdrav i Bistro kolege.
|
|
|
|
Sasa frrr |
Objavljen 23.05.2012. 18:37
|
Član
|
Bravo alex za razmjenu iskustva Ja ga nikada nisam ni pokusao uhvatiti a zainteresovao me je nedavno dok sam lovio bijelu ribu, nekoliko puta me je prepao raubovanjem ispred nogu a i dosta se izbacivao na tom dijelu Dunava. Ja inace lovim najcesce pastrmku i to na leptira a procitao sam da hoce i na leptira pa bih ga najradije na njega i lovio, imate li iskustva sa leptirom na bucova? |
|
|
|
Sasa frrr |
Objavljen 23.05.2012. 18:42
|
Član
|
Velicina leptira, dekor, u kom sloju vode i koliko brzo se vodi leptir? |
|
|
|
alex |
Objavljen 23.05.2012. 19:00
|
Lovčina
|
Evo sada cu ti postaviti i sliku leptira na koje sam nekada lovio bucova dok nisam otkrio Kasmaster.
Evo ti Kasmasteri po meni su najbolji prva tri od 24g.
http://www.lavmd....normal.htm
Na ovo sam slabo prolazio ali evo ti vidi beli i zuti su dobri.
A na ove leptire sam ga dobijao i zna da udari na njega dobar klen prilokom lova bucova.
|
|
|
|
Sasa frrr |
Objavljen 23.05.2012. 19:26
|
Član
|
Alex a dubina vodjenja varalice i brzina? Interesuje me na koliko daleko od obale (Dunava) trebam da ga trazim? |
|
|
|
alex |
Objavljen 23.05.2012. 21:02
|
Lovčina
|
NA dunavu sam uhvatio jednog i to uz samu obalu dok sam vadio tvister tada je grunuo.
Ja sam ih obicno hvatao u povrsinskom delu ali desavalo je se da pokupi tvister nada cukne na do pa pri prvom dizanju.
Brazina vucenja zavisi od brazine vode neki pt ako je jaka voda samo drzis varalicu dok u soprim delovima malo brze moras da vuces sve zavisi od vode
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 23.05.2012. 23:11
|
Admin
|
Metode lova bucova na dunavu su različite ovisno o godišnjem dobu, mestu gde ga tražimo a i trenutnom raspoloženju samog bucka.Imao sam sjajnih ulova na različite varalice ali dva pecanja su zauvek ostala upamćena.Preko puta Vukovara na velikoj krivini ostao je iz prošlog rata potopljen šlep.teren je takav da uz obalu ima mnogo potopljenog drveća, a kada voda opadne šlep je tridesetak metara daleko od obale. Sa same obale je nemoguće pecati jer je to ada.Sam šlep je desetk metara širok i iza njega voda stvara veliku turbulenciju a pošto je tu krivina stavra se na samoj krivini i kontra struja vode pa je sitnoj ribi izuzetno teško da prođe posebno kada migrira uzvodno ujuto i uveče. Ta turbulencija je raj za bucova. Sin i ja varaličarili smo sa čikadama, za te prilike izuzetna varalica, sitna a jaka vibracija , daleko se baca i može se regulisati kojim intenzitetom će vibrirati, a obaška što se može voditi odmah ispod površine. Elem baca se obavezno popreko vodene struje čak i malo uzvodno i što bliže šlepu ili nekoj drugoj prepreki ali tako da padne nekoliko metara dalje na vodu , normalno brzo motanje i udarci jedan za drugim, ukoliko se ne zakači na prvi udarac. Ne smem ni da napišem koliko ih je uhvaćeno. Drugo izuzetno pecanje bilo je opet posle bombardovanja. U NS srušen Žeželjev betonski most . Delovi mosta ogromne betonske gromade popadale u vodu i stvorile neverovatnu turbulenciju vode sa mnoštvom kontra struja i prevrtanja. Bacali smo pilkere , kastmastere (čuruške gliste) napravljene od livenog olova, pre pecanja sam sa žičanom četkom malo ih grecao da se sjaje. usidrimo se na vodi i opet bacanje popreko toka. Samo bio nam je na raspolaganju izvanredan pokazatelj kada je bucov počeo da lovi, a to je galeb. Kada se galebovi pojave iznad vode onda znači da jebucov počeo da radi, jer jato bucova opkoli sitnariju , nekoliko njih se zaleće u jato , lupaju repom i ošamute ribice , a tada galeb stupa na scenu jer iz vazduha vidi ošamućenu ribicu i ukrade je.Imam samo obične fotke , pa ću jednom da ih potražim.Udarci neverovatni izbijaju štap iz ruke, sin je imao više uspeha jer je dalje zabacivao, (jednom prilikom preko 100 metara - kajakaški manijak). Nezaboravno kada za sat, sat i po imaš pedesetak udaraca.
|
|
|
|
chaki |
Objavljen 23.05.2012. 23:25
|
Veteran
Upisa: 603
Pristupio: 12.08.2009. 11:52
|
cikada je za bucova nenadhebiva varka.
http://lureandmor...65&t=1
I jos jedna koja je istp baba roga
http://www.sportf...-foto1.jpg
Sve ostalo daje ribu ali ovo razbija bucova
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
|
|
|
|
dalibor |
Objavljen 23.05.2012. 23:43
|
Stari član
Upisa: 331
Pristupio: 29.03.2010. 14:13
|
Ja sam ga hvatao na savi i vrbasu kod nas, ali mislim da nema jaceg sistema nego sa kozijim dlakama, to mi je caletov drugar napravio i nisam imao promasaja sa tim sistemom. Ne znam da li ste upoznati sa tim sistemom? Kod nas ga svake godine ima u sve vecem broju.
Hunting is a passion!
|
|
|
|
Sasa frrr |
Objavljen 25.05.2012. 14:39
|
Član
|
Hvala svima na savjetima |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 25.05.2012. 15:00
|
Admin
|
dalibor kaže:
Ja sam ga hvatao na savi i vrbasu kod nas, ali mislim da nema jaceg sistema nego sa kozijim dlakama, to mi je caletov drugar napravio i nisam imao promasaja sa tim sistemom. Ne znam da li ste upoznati sa tim sistemom? Kod nas ga svake godine ima u sve vecem broju.
Kozja brada popularno nazvana da kažem potezanka od kozijih dlaka, iskreno njih sam stavljao kap predvez i to dve , ispred čikade,ali tako da jedna ide tik ispod površine a druga da ide iznad i povremeno dotiče vodu ili ilde baš po površini što se reguliše podizanjem i spuštanjem vrha štapa, uglavnom se hvataju manji primerci bucova, a bilo je i malo eksperimenta sa belim najlonskim vrećicama sa istim rezultatom.
Ima još mnoogo varalica namenjenih skoro isključivo bucovu, torpedo pa Palanački miš (Vukovarska japanka) i slično
|
|
|
|
chaki |
Objavljen 12.06.2012. 11:08
|
Veteran
Upisa: 603
Pristupio: 12.08.2009. 11:52
|
Jedan smudj od 1,6kg. Stap megabass, masinica certate 3000, struna power pro 015, predvez gamakatsu fluorocarbon 028, udica matsuo 3/0 i guma AP u rozle boji ( so bi rekao ja Gey dekor heheh).
O meni se najlepše brinu oni koji me ostavljaju na miru.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 12.06.2012. 13:03
|
Admin
|
I Chaki kada ćemo ga probati ili si ga samo poljubio (filmski)
|
|
|