Poluautomati ili dvocevke?
|
zoranp |
Objavljen 09.02.2011. 22:41
|
Lovčina
Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
...ma znao sam ja da je to posebna kočina ...kaki gazda taka i puščetina!!! ...sama klasa A .. Canis hvala puno i normalno čim se sretnemo
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 09.02.2011. 23:26
|
Veteran
Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
PA u lovu divlje svinje,guske,patke ima smisla i daju prednost u odnosu na dvocevke a što se tiče zeca,lisice,fazana nevidim neku veliku potrbu ili prednost. |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 09.02.2011. 23:37
|
Admin
Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
mihailo kaže:
PA u lovu divlje svinje,guske,patke ima smisla i daju prednost u odnosu na dvocevke a što se tiče zeca,lisice,fazana nevidim neku veliku potrbu ili prednost.
B)
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
aleksa |
Objavljen 10.02.2011. 00:17
|
Veteran
Upisa: 599
Pristupio: 22.10.2010. 15:52
|
Lovim poluautomatom i to MP-153 12/76.Tada kad sam je kupovao,bila je najbolja varijanta i finansijski i ponuda je bila tanka.Nije mi se dopala IZ-27 kod koje je osnovni model bio skuplji od moje puske 15-20 eura.Za taj novac sam taman kupio remnik,redenik i 10 patrona RED & BLACK.Izasla me 385 eura,nisam se pokajao ali sam uocio mane ili makar ono sto meni smeta.
1. Na pocetku,puska je masivna sto i ne bi bio problem da caletova i jos nekih drugara iz grupe nije drasticno laganija pa kad ih uzmem u ruke malo im pozavidim.
2. Dugacka je i vecina mase opterecuje vodecu ruku,jos kad se doda 3 patrona koja su prakticno u podkundaku,masa je jos veca.
3. Ispaljivanjem svakog patrona balans puske se menja
4. Samo jedan cok sto je problem kada se divljac promasi iz prvog i odlazi a ti recimo zavrnuo cetvrt coka.To zahteva ili brz,nekontrolisan drugi hitac ili drugi i treci patron vece i vece gramaze cime se narusava kontinuitet pucanja iste municije sto je vrlo bitno za efikasnost.Inace,mislim da je kod dvocevki u kalibru 12 nepotrebno vise od 32 grama za lov fazana i zeca.
5. Duzina puske koja je prouzrokovana sandukom udaljava podkundak sto je ljudima prosecne duzine ruku u zimskim danima kada se oblaci deblja odeca otezavajuca okolnost za uspesno ubacivanje puske u rame i lako pracenje divljaci i pravljenje preticanja.
Zato cu u sto skorije vreme pokusati da nabavim dvocevku i pokusam da predupredim ustanovljene nedostatke na poluautomatu.;) |
|
|
|
aleksa |
Objavljen 10.02.2011. 00:20
|
Veteran
|
Da dodam da bih rado furao ovu malu Keti Model A "a la horizontale"! |
|
|
|
Sremac75 |
Objavljen 10.02.2011. 00:23
|
Admin
Upisa: 4851
Pristupio: 08.11.2010. 22:10
|
Pitaj zoranap, mislim da hoće da je proda!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
|
|
|
|
aleksa |
Objavljen 10.02.2011. 00:48
|
Veteran
|
Kad budem bio finansijski potkovan obraticu mu se.Mada,na prvom mestu mi je dvadesetica.Polozara,2 obaraca,promenljivi cokovi ili otvoreniji,do polu cok-pun cok mase max. 2.850 kg,pozeljan engleski kundak. |
|
|
|
zorankalimero |
Objavljen 10.02.2011. 12:52
|
Pripravnik
Upisa: 2
Pristupio: 10.02.2011. 11:48
|
aleksa kaže:
Kad budem bio finansijski potkovan obraticu mu se.Mada,na prvom mestu mi je dvadesetica.Polozara,2 obaraca,promenljivi cokovi ili otvoreniji,do polu cok-pun cok mase max. 2.850 kg,pozeljan engleski kundak.
jas saam iz makedonii i milo mi sta sam clen na forumot, kod nas dosta je razvijen lov na diva svijna i dosta je ima..imamm mp-153 magnum baikal poluavtomat ja imam veke 5 godina i strasno sma zadoveoljen od nje, do sada imaa ispucano mozda oko 600 komada puska je kako nova pretezno ja koristem z alov na divu svijnu ima cetvrtinski cok puska je izuzetno dobraa, mokna i precizna kako mini top je svijna ima upucnao na 100 metra so neje so magnum municiee i pretezno koristim krusak 50 gr magnum sam probalo sve od municiee no voa nekako mi je najboli metak koj ne raspoznae divec a nema problem ni z akrupni primerci, mp-153 je najbolje sacmarica z alov trenutno ...edinstveni problem kod ovogg puska e sta je slabo bromirana no nise lovci ne se dvizime po asfalt ..no sve drugoo e prefekno dobrooo
lov e mojot zivott;)))
Pravilo foruma je da se predstavimo u temi za to "Predstavite se"
Srbijalov Admin Tim! |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 10.02.2011. 12:58
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
canis aureus kaže:
zoranp
ee druže moraćeš da častiš
jeeedva bre pronađoh ikakav podatak o modelu ... tvoje male Ketyyy
a baš me zainteresovala jer sam ljubitelj "a la horizontale" a tak'u još ne videh
... "nije bila široko rasprostranjena zbog svoje visoke cene pa ju je zamenio model IŽ54"(na koju sam posumnjao da je to ta jer skoro da su iste) ...
Inače, Ketyy je TOZ Model A
"GORIZONTALKA"
komercijalni naziv "ANSON BESKURKOVOE TIP" ili jednostavnije "MODELb A" a po dizajneru-konstruktoru Ansonu
-proizvođena je u vremenu 1908-1912 pa 1922-1940 a sklapana i do polovine 50tih kada je zamenjena modelom IŽ54 koja je bila prilično jeftinija pa je zato i bolje prihvaćena od TOZovke koja je bila pored visokog kvaliteta materijala još i bolje završne obrade pa čak i lux, sa puno ručnog rada i dubokim gravurama na metalu.
Rađena je u kalibrima 12, 16, 20 i 24
Čokovi starijih su uglavnom bili cilindar-cilindar i cilindar-pun čok dok su novije bile u 1/2-1/1 čok
Primenjeno bravljenje cevi u baskulu je jedno od najčvršćih ikada korišćenih tkz "GRINER BRAVA"(Greener- koju je davne 1865god konstruisao i patentom zaštitio puškar Griner). Ovde se cevi zabravljuju putem dva donja Pardijeva ključa i jednim gornjim koji u sebi ima otvor kroz koji prolazi zabravljujući klin. Sve u svemu izuzrtno jako, čvrsto i dugovečno!
Za konstrukciju udarnog mehanizma izabran je provereni sistem Anson-Deleey(potkundak pri prelamanju deluje na podizače udarača koji uz sabijanje udarne opruge zapinju udarače i dovode ih u zahvat sa zapinjačima i gde ih ovi drže u zapetom položaju) koje je jeftinija konstrukcija ali izuzetno dugotrajna, i jedna je od najkorišćenijih na ovom tipu pušaka("a la horizontale" )
Drvenarija;) je uglavnom bila orahova a bilo je i skupljih i jeftinijih izuzetaka.
...
-i samo još da dodam -ovo je jedna od baš baš retkih pušaka na našem području pa i u okolini!!
(da imamo ćirilicu ili alJfabet naziv modela(sa početka upisa) bi bio identičniji ali ... to je to)
(... i za ovoliko pisanja, "prenošenja znanja", uloženog truda ... nećeš mi proći samo sa nego uz to i pa i )
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 10.02.2011. 17:03
|
Lovčina
|
...e Canis za ovo ti skidam kapu.. .. ,a mene šprdaju gospoda po lovovima kako imam najstariju kolčinu i kako je teška i prevaziđena, a ono moja Ketyy cura bez premca...što bi reko jedan jaran sa portala... aha Canis još jednom puno hvala
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
meshtan |
Objavljen 10.02.2011. 20:10
|
Član
Upisa: 168
Pristupio: 19.11.2010. 18:29
|
zoranp kaže:
...e Canis za ovo ti skidam kapu.. .. ,a mene šprdaju gospoda po lovovima kako imam najstariju kolčinu i kako je teška i prevaziđena, a ono moja Ketyy cura bez premca...što bi reko jedan jaran sa portala... aha Canis još jednom puno hvala Jao brko ko te ne zna...a ti kao nisi znao? stara je to bitanga,dize rep sam sebi
Don't Be Afraid Of The Dark !
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 10.02.2011. 20:19
|
Lovčina
|
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 10.02.2011. 20:39
|
Moderator
Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
meshtan kaže:
zoranp kaže:
...e Canis za ovo ti skidam kapu.. .. ,a mene šprdaju gospoda po lovovima kako imam najstariju kolčinu i kako je teška i prevaziđena, a ono moja Ketyy cura bez premca...što bi reko jedan jaran sa portala... aha Canis još jednom puno hvala Jao brko ko te ne zna...a ti kao nisi znao? stara je to bitanga,dize rep sam sebi
To je naučio u operi!
Bogu 'fala, što sam Lala
|
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 10.02.2011. 20:49
|
Lovčina
Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
lepa puskica nema sta!
Samo 300 i 4x4
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 10.02.2011. 20:52
|
Admin
Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Šprdali se ili ne, ne bih ja nju(da je moja) menj'o ni za tuce poluautomata!!!!!
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 10.02.2011. 20:56
|
Lovčina
|
Canis exspert za balistiku!!!B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.
|
|
|
|
Rade kamenorezac |
Objavljen 24.02.2011. 19:18
|
Član
Upisa: 127
Pristupio: 11.03.2010. 14:14
|
Ma kupi mi majko top
SAMO TERIJER
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 24.02.2011. 21:29
|
Veteran
Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
aleksa kaže:
Lovim poluautomatom i to MP-153 12/76.Tada kad sam je kupovao,bila je najbolja varijanta i finansijski i ponuda je bila tanka.Nije mi se dopala IZ-27 kod koje je osnovni model bio skuplji od moje puske 15-20 eura.Za taj novac sam taman kupio remnik,redenik i 10 patrona RED & BLACK.Izasla me 385 eura,nisam se pokajao ali sam uocio mane ili makar ono sto meni smeta.
1. Na pocetku,puska je masivna sto i ne bi bio problem da caletova i jos nekih drugara iz grupe nije drasticno laganija pa kad ih uzmem u ruke malo im pozavidim.
2. Dugacka je i vecina mase opterecuje vodecu ruku,jos kad se doda 3 patrona koja su prakticno u podkundaku,masa je jos veca.
3. Ispaljivanjem svakog patrona balans puske se menja
4. Samo jedan cok sto je problem kada se divljac promasi iz prvog i odlazi a ti recimo zavrnuo cetvrt coka.To zahteva ili brz,nekontrolisan drugi hitac ili drugi i treci patron vece i vece gramaze cime se narusava kontinuitet pucanja iste municije sto je vrlo bitno za efikasnost.Inace,mislim da je kod dvocevki u kalibru 12 nepotrebno vise od 32 grama za lov fazana i zeca.
5. Duzina puske koja je prouzrokovana sandukom udaljava podkundak sto je ljudima prosecne duzine ruku u zimskim danima kada se oblaci deblja odeca otezavajuca okolnost za uspesno ubacivanje puske u rame i lako pracenje divljaci i pravljenje preticanja.
Zato cu u sto skorije vreme pokusati da nabavim dvocevku i pokusam da predupredim ustanovljene nedostatke na poluautomatu.;)
ja bih pridodo još par stvari,
u poređenju sa dvocevkom ili jednocevkom malo komplikovnija provera prohodnosti cevi
kod modela sa drvetom dešava se da podkundak pukne dosta je osetljiv
dešavalo se da se izgubi ručica zatvarača
PA su u modi i sačmare i karabini. |
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 24.02.2011. 21:45
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
PA karabini B) , PA sacamare !
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
hamerles |
Objavljen 14.03.2011. 17:30
|
Lovčina
Upisa: 1066
Pristupio: 20.02.2011. 12:10
|
Po mom misljenju DVOCEVKE B) Poluautomati nisu lovacke puske kada ga uzmem u ruke ne osecam se kao lovac nego kao vojnik |
|
|