Super.
Moj Leo je odavno počeo da podiže i goni. Ali još nije to kako treba.
Sledoglasnost mu nije baš na zavidnom nivou, glas takođe lošije boje. Ali to ga ne čini lovno neupotrebljivim. Sasvim se lepo i dovoljno često javlja. A i nalegnuće to kroz par sezona. Još je mlad. A i mužjak je.
Ono što me oduševljava kod njega je želja za radom, koju je nasledio od majke. Što reče jedan moj drug, ''Neka pusti Nidža Lea da se malo trese zemlja.'' Pretražuje za medalju, a što je najbitnije, to radi glavom pa tek onda nosom. Još jedna odlična osobina mu je tačnost, ne ''tropa'' u prazno, a kada se javi znam da je stopostotno na tragu divljači.
Već se vidi da se njegovo znanje, polako zaokružuje u jednu celinu i polako se vidi profil psa koga sam napravio za sve ovo vreme. A uskoro, ako da Bog, stiže mu i pojačanje, jedna radna ženkica.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Ovo je više za rubriku ''Smešni video na temu lova'', a cena 1500 evradi. Ja ipak mislim da je to premala cena za ovako radnu kerušu, kao struja je.
nidzamotocross kaže:
Ovo je više za rubriku ''Smešni video na temu lova'', a cena 1500 evradi. Ja ipak mislim da je to premala cena za ovako radnu kerušu, kao struja je.
Nidžo, mislim da je neko ljubomoran postavio ovaj snimak na You Tube. Koliko sam slušao, Ađanin ima dosta dobre pse i sigurno ne bi svašta dovodio na utakmicu, a i pitanje je da li je ovo stvarno snimak sa utakmice i da li je kuja stvarno njegova. Mada, ima slučajeva da kad se odličan radni pas odvede na nepoznat teren uopšte ne može prepoznati. Gledao sam nedavno solidnu posavku sa kojom se lovi na brežuljkastom i brdovitom terenu na utakmici u ravnici. Vlasnik je pustio, a ona unezvijereno gleda na koju stranu da krene.
Inače, link koji si prekopirao, nije imao za cilj da omalovažava Ađaninove pse, već da se lopta malo spusti na zemlju i pokaže da ni kod najzvučnijih imena naše kinologije nije sve idealno.
Znam da je sprdnja, ali mi je baš interesantno za pogledati. Inače imam običaj da kažem, da ako se todesi psu, taj pas jednostavno nije za utakicu. Dobrom i pravom zečaru ne smeta ništa, ali takvih pasa je danas jako malo. I uglavnom se prodaju štenad koja u rodovnicima imaju zvučna imena, a onda na terenu jadac.
Nidzo 100% si u pravu,ne znam kakva je situacija kod tebe ali kod mene je haos.Nema vise kerova da rade oko lovca,da ga prate,da se vracaju na poziv...Ili razbijaju vilicu za vlasnikovim cizmama ili po pustanju odu u 3 lepe,potkace srne i za taj dan je lov zavrsen.Zato sam resio da kupim pravog psa 100% proverenog na terenu ili necu da drzim pse.lov treba da predstavlja uzivanje i skretanje misli sa briga i problema a ne dodatno nerviranje...
Milos88-Ivanjica kaže:
Nidzo 100% si u pravu,ne znam kakva je situacija kod tebe ali kod mene je haos.Nema vise kerova da rade oko lovca,da ga prate,da se vracaju na poziv...Ili razbijaju vilicu za vlasnikovim cizmama ili po pustanju odu u 3 lepe,potkace srne i za taj dan je lov zavrsen.Zato sam resio da kupim pravog psa 100% proverenog na terenu ili necu da drzim pse.lov treba da predstavlja uzivanje i skretanje misli sa briga i problema a ne dodatno nerviranje...
Kolega Miloše, pravi pas se ne kupuje, takav pas se stavra postepeno. Počev od odabira kvalitetnog šteneta pa preko svih ostalih radnji koje prate razvoj i obuku psa.
Kupljen odrastao pas kolko god da je dobar uvek će imati nešto u svom ponašanju ili radu što nam se neće svideti, jednostavno opet neće biti "pravi"
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
Pez, pravi pas se ne kupuje, jer se pravi pas i ne prodaje. Retki su oni koji imaju više odličnih pasa, pa imaju višak za prodaju, dok oni koji su primorani da prodaju dobrog psa, u ovom slučaju zečara, prodaće ga po ceni koja mu i priliči a ona se kreće od 1000 pa do nekoliko hiljada evradi. Zato Mišo, druže, ako si rešio da kupuješ psa, težak posao je pred tobom, moraćeš da pratiš pse, kakvi su, šta vredi, koliko vredi, od A do Š, kakvi su potomci od tih pasa, a onda bih ti ja preporučio da od tako detaljno proverene kombinacije, kupiš prvobirano štene i obučavaš ga onako kako tebi odgovara. Svaki lovac je drugačija ličnost pa će svako obučavati psa onako kako njemu treba, tako da ćeš kupovinom odraslog psa, kupiti ono što nije obučavano za tvoje potrebe. Mislim da ima dosta dobrih pasa po Srbiji, ali ti ljudi ne žele da se reklamiraju, znamo iz kojih razloga, niti ih vode na utakmice jer utakmice više nisu pokazatelj pravog kvaliteta jednog psa goniča. I solidan pas je donekle lovno upotrebljiv i može se lepo loviti sa njim, oni odlični, pravi zečari se rađaju jednom u hiljadu. ;)
E moj Nidzo,Pez...Sve ste vi u pravu,ali ja se lovom bavim vec 18 godina,zadnjih osam sam punopravan clan i lovac....do tada sam bio u podmlatku...U pravu ste kad kazete da se pravi ker ne kupuje,vec stvara i odgaja i pravi takoreci,sve sam ja to prosao,ne bih nikada prodao i nikada i nisam prodavao lovacke kerove a imao sam ih vrhunskih.Ja ne bih pse koje sam imao-Lisa,Donu,Ciga,Liska,Betu,Lasu,Lasku,Vidru,Cinu....prodao ni za 100 000 evra da su mi sada ovde ali svi su uginuli za ovih 18 godina,sto od starosti,sto od trovanja,sto od bolesti.Odlicno znam koliki je trud potreban da se odgaji lovacki pas,nauci i postane lovno upotrebljiv,da ne kazem vrhunski pas.Izveo sam pse milion puta u loviste,navodio na tragove,cekao da se vrate....Ali tada su mi psi bili na selu kod babe i dede,i nikada nisam imao ispod 4 psa,medjutim babe i dede vise nema pa tako ni pasa,a ja da drzim stene u gradu i obucavam ga mislim da bi bilo jako tesko,sto zbog udaljenosti terena,sto zbog obaveza.Zato sam se odlucio na kupovinu psa,kazem kupovinu mada mi taj covek verovatno nece nista naplatiti jer je prijatelj moga oca.Ima 2 psa i kuju,njemu ce da ostavi mladog psa a meni ce dati starijeg koji ima 3 godine sada.Gledao sam ga na terenu ove sezone u par navrata i verujte mi da je pas vrh po meni.Prati lovca,vraca se na poziv,a kada oseti zeciji trag kao da ga drma 1000 volti,jednom recju pravi zecar.Cim ga uzmem vodim ga na teren,snimam i postavljam snimak.
Mišo, druže, to je onda druga stvar. Znam kako je kad jednostavno nisi u mogućnosti da držiš psa, a još manje imaš vremena za njega. Na taj način bi upropastio štene koje bi možda bilo vrh, jer i pored genetike bez izvođenja, ništa. Nisam to osetio na svojoj koži ali imam prijatelje koje je zadesila takva sudbina. U takvoj situaciji je upravo poslednja nada pošten prijatelj i kolega koji će, ako ima više, ustupiti jednog psa svom kolegi. A svi mi dobro znamo kako izgleda jedna ljubav prema goničima, vi to znate i bolje od mene jer ste u lovu koliko ja u životu, ali sam osetio to zimus čekajući svog kera do sitnih sati, u planini pored vatre. Od tada znam da će moj život biti bez goniča prazan, a onda dođe porodica, deca, viša sila protiv koje eto ne možemo, ali tu smo, borimo se, pa šta bude. ;)
Bas tako druze,ja sam mislio da nikada necu biti bar bez 2 gonica,ali za zadnje 2 godine situacija se promeni 200%,tako da ni sam ne mogu da verujem sta me snadje...al jbg. to ti je zivot....Preporucujem ti da sto vise uzivas u psima i lovu,jer kada krenu obaveze,posao i razne druge odgovornosti tog vremena ce biti sve manje
https://www.youtu..._EZvQMWGGQ
У петој секунди снимка зец улаће у кадар на 5 метара од мене, примећује ме, стаје, враћа се назад и наставља да бежи уз брдо... На жалост, квалитет снимка је за !
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Pagi i ja smo se malo igrali sa kunićem. https://www.youtu...tube_gdata
Malo mu treniram živce sa kunićem, nadam se da će za to da se oduži njegovom daljem rođaku kad ga bude video u prirodi!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?