Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izbor kalibra


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izbor kalibra
stojkuki
 Hmmmm. To sto je proglasavan zastarelim, balisticki losim ... Itd je ono sto sam toliko puta rekao posledica marketinga. Jbt, ... Nesto sto je tako nazivano, sad odjednom opet postaje hit kod vecine evropskih proizvodjaca ... Ma daj bre da se ne lozimo.
8x57 je super ako se koristi kako treba sa zrnom koje treba i daljini koje treba.
Znam da ga momci koriste i za pucanje na bas daleko tako da nista od kritikovanog nije tacno.
A nije u pitanju samo upotreba fmj.
Video sam masu puta da ljudi koriste tvrda zrna ili mekana zrna na pogresnoj divljaci i da ili nedobijaju prostrele pa imaju ranjenu divljac bez krvnog traga ili dobijaju klasicne prostrele bez otvorenog zrna. I onda proglasavaju metak losim ili kalibar prebrzim, prejakim neprimerenim ....
Skoro sam cuo od jednog ... Iskusnog, .... Kako RWSov ID klasik ne valja nicemu, kao gadjao srndaca koji mu je odneo stotinama metara i jedva su ga nasli posle par sati sa psima. . . . E to je to. Neadekvatno zrno ... I onda krv je kalibar 30-06 i zrno koje je lose ... Nicemu ne valja.
Izeš ga ... A ono ID klasik jedno od boljih zrna za tvrdu divljac, a korisceno na srndacu koji je mekan, ... I sta onda ... Los je 30-06? Los je ID klasik ?
Znaci nisu u pitanju samo FMJ zrna ....
U pitanju je neznanje i.... Internet lovci .... Pa bar da procitaju sta treba nego ni to ne rade kako valja ....
 
sheytan
 JA kažem da je 8x57 za neke vrste lova LOŠ! Stari

Ko bi od vas izabrao isti za npr. lov na divokozu, gde će se pucati npr. između 250 i 400m? Ja ne bih, jedino da poloodim!


Qki, iako nisam ljubitelj ovog starca, kod njega je problem sa neadekvatnim zrnom manje izražen, nego kod užih i bržih qlibara... Tj., načelno je pravilo da je kod brzih i "uskih" kalibara izbor zrna jaaaako bitan, a kod sporih, teških i "debelih", da prostite, same te karakteristike završe 99% posla...

Znači, vako: starac je za lof do 150-200m ODLIČAN(za krmad malko manje), za veće daljine ima GOMILA boljih! https://www.youtu...Q#t=16m41s Grin
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
270
 Obrni okreni opet dođosmo do prakse!
Niko nije looud da ne zna da će svu divljač u Srbistanu oboriti sa kalibrima između 6,5 i 8mm (.257-.323) ako za njih odabere adekvatno zrno, daljinu gađanja i mesto pogodka!!!
Efekat na divljač ne može se videti iz balističkih tablica jer zavisi od mnogo toga što u njima ne može da se pročita, to što će neki kalibar doneti znatno više energije do divljači na istoj daljini kao i drugi ne znači da će je predati više nego ovaj slabiji.
Tagođe ne možemo videti da li će taj kalibar imati sa tim zrnom i odgovarajuću penetraciju i adekvatan izlaz sa krvnim tragom!!!
To što ima znatno položeniju putanju ne mora da znači da se može upotrebiti na većoj daljini od onog sa manje položenom jer iz određenog karabina možda neće imati zadovoljavajuću grupu pogodaka pa će ovaj po balističkim tablicama inferiorniji uz pravilnu procenu daljine i elevaciju biti upotrebljiviji!
Za svaku vrstu divljači postoje odgovarajuća zrna ali iz prakse tvrdim da će ona popraviti ili pogoršati efekat u odnosu na klasična SP za +-10%!
Takođe sam zagovornik da se treba upucavati, probati, vežbati isključivo municijom koju će mo koristiti i u lovu!
E tu dolazimo do ekonomskog faktora. Ja godišnje što po papiru što po lovištu ispucam 150-200 komada! Kada bi koristio ćuvena čarobna zrna odnosno municiju svetskih renomiranih proizvođača (jer kod nas Reloading još nije zaživeo a kad će ne zna se) to bi bilo 600-800 evrića godišnje! Cry a pitanje je kad bi ih iste vrste i težine zrna ponovo zatekli našim radnjama!
Kako već rekoh da je efekat +-10% ovih preskupih u odnosu na PPU SP zrno, ja biram kalibar, koji sam proverio u praksi a koji će me efektom preciznošću i dostupnošću zadovoljiti sa PPU municijom!
Pozz...Bye
 
canis aureus
 

sheytan kaže:
JA kažem da je 8x57 za neke vrste lova LOŠ! Stari

Ko bi od vas izabrao isti za npr. lov na divokozu, gde će se pucati npr. između 250 i 400m? Ja ne bih, jedino da poloodim!


Qki, iako nisam ljubitelj ovog starca, kod njega je problem sa neadekvatnim zrnom manje izražen, nego kod užih i bržih qlibara... Tj., načelno je pravilo da je kod brzih i "uskih" kalibara izbor zrna jaaaako bitan, a kod sporih, teških i "debelih", da prostite, same te karakteristike završe 99% posla...

Znači, vako: starac je za lof do 150-200m ODLIČAN(za krmad malko manje), za veće daljine ima GOMILA boljih!


8x57JS oLOŠ ?!? Shock....Palica
Jedno si dobro rek'o a to sam ti podeblj'o/zacrniJo .... al biK priupit'o vezano za tu konstataciju, koliko je naše tržište snabdeveno ADEKVATNIM zrnima u različitim kalibrima?? Već se složismo da su manje poznati kalibri uopšte nedostupni po našim radnjama a šta reći ondaK za veći izbor zrna u tijem kalibrima?! Nemoguća misija!!-prosto rečenoConfused
... ta šta ondaK meni vredi što su 25-06Rem, 6mmRem, 7mmRemMag, .270WSM, .300wsm, 6x62Fre, ... UltraMag, ... WeatherbyMag, ... Savage i sličnji njima, gomila mLoogoo dobrih za lov "preko granica"(lov.daljina) kada svega toga nema da se nadŽe ni sa jednom konstrukcijom zrna a da ne spominjemo adekvatna zrna!? Zar NE' tako?!
Pa u .270Win pored jedne ili dve domaće SP elaboracije koliko može da se pronađe drugih/stranih, da ne kažem adekvatnih? Koliko za 25-06Rem? ... itd
I, šta ondaK da se zaključi iz svega toga?
8x57JS dobro "radi" sa većinom konstrukcija zrna, od najobičnijeg SP do polumonolitnih i monolitnih koja se mogu pronaći po našim radnjama ... a u najkorišćenijim kalibrima ima i najveći izbor, potražnja-ponuda Confused
A pored toga, ako već taj "zastareli" 8x57JS nije toliko "probirljiv" i problematičan po pitanju izbora zrna, kako i sam si izn'o, zar ondaK nije u prednosti naspram "probirljivih"?
A osvrtom na drugu stranu, još jedno pitanje: koliko je domaćih lovaca bilo u prilici da isproba bilo koje adekvatnije zrno i koliko je uopšte bilo njih u prilici da dođe/pronađe (a uopšte i kupi) nešto što nije iz PPUa??
Za Ds se zna koji će bolje "odraditi pos'o" a koji će se bolje pokazati u odstrelu srneće divljači dal 8x57JS ili, recimo npr, .243Win koji je "proglašen" kao NAJ srneći ako se koristi PPU SP mundža?!? Zavisi mnogo šta, daljina gađanja i td ... al' imadem iskustva sa oba pa znam jer sam to uvideo i odabrao ono što se pokazalo boljim ... možda bi bila druga priča da ima tih adekvatnih zrna da se pronađe na svakom ćošetu ali 'vako ...Confused

... bilo kako bilo, sa ovim najlošijim do 250m lovim uspešno a neverujem da bi i sa boljima mLogo preko te daljine ... a još mi srce punije kad sa ovim OlošOM budem uspešniji u lovu od onija sa ultramegagiga i gomilom boljih(a dešava se često da srce bude puno Chut )
...
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
sheytan
 Ma, sve se nachelno slazemo Bravo 2 , samo si slobodno mogao da boldirash chitav moj post, jer je prokleto istinit! Grin

iveli 3
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
ssekir75
 znaci iz svega navedenog zakljucujem: kanis se dobro potpisao! sve sto kod nas ima moze se uspesno loviti sa 8x57. sve ostalo je propaganda.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
270
 Zrna za .277 i preko bare su u manjoj ponudi od drugih! Obzirom da su se u streljačkom svetu ustalila zrna .243, .264, .284, 308 i 338 zrna za kalibre koji nisu imali mesta da se uvale u ovaj tesan prostor između njih kao što su .257, .277 i .323 su u mnogo manjoj ponudi i za Reloading od pomenutih.
Mada u gotovim elaboracijama nema prevelike razlike tu ipak cena ubijaaaa Shock
Za 270Win. PPU proizvodi samo SP 9,7 i 8,4g a verujte mi na reč da od ovog više ništa i ne treba, ko osim srnetine lovi i nešto teže nek se opredeli za ovu prvu težu elaboraciju i imaće sve, položenu putanju izvanrednu preciznost, dobru penetraciju, odličnu predaju energije i mekan trzaj, po ceni 4x manjoj od nekih čuvenih a u praksi lošijih ili tek neznatno boljih da bi opravdali ovu razliku u ceni!!!
Za 8x57IS tvrdim da su SP elaboracije mlogo bolje od raznih tvrđih ili monolitnih još ako je taj SP tipa vrha RN, puna bulja šimika!!!
Pooz... Bye
 
Zlatar
 i46.tinypic.com/j0fes8.jpg

Radi ga rws odnosno Dynamit nobel a što ga naši ne rade ne znam,izuzetan
 
Podunavac
 Dok sam lovio DS u lovištima pod šumom, koristio sam uglavnom kalibar 8X57 IS, a municju PPU SPRN 12,7 grama. Na daljinama do 100-njak metara nisam našao bolje zrno za ovu namenu. Predaja kinetičke energije je potpuna, deformacija velika, a preciznost solidna (na razumnim distancama). Šteta što se više ne proizvodi. Stvarno mi nije jasno zbog čega?
Tri prsta 2Kolce
 
DamirKS
 Mozda ovaj snimak Van teme, ali zanima me o kom se kalibru radi na jednom delu ovog snimka

stavi te na 2 minuta i 10 sekundi, mozda neko od iskusnijih kolega zna da mi priblizno odgovori... Hvala unapred
(Jos se cudim da metak moze ovoliko da osteti divljac)
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!
 
Podunavac
 Teško je ovako sa snimka bilo šta zaključiti, ali lako moguće da je 8X68S ili 300 WM. Rekao bi da je u pitanju veoma brzo i meko zrno koje je udarilo u tvrdo (kičmu) i bukvalno eksplodiralo prilikom pogotka.
Tri prsta 2Kolce
 
Planinko011
 Evo i mene iz mladjih dana na youtubu Vebanje.

http://www.youtub...Kh_13zOGFc

I sreca probudim se pre izvlacenja svinja iz sume inace bi nadrljao.Osmeh
 
aca81
 Isto tako i ja...samo kad razmislim koliko treba da se vuce i koliko je tezak Hmmm pa bolje da ga pustim nego da se kilavim Smeko
DOBAR POGLED
 
Planinko011
 I kome posle ovoga treba poluautomatSad?

Doduse malo mu je magacin pooovelikiLupa.
 
aca81
 Puska,nisan,strelac,teren.divljac....sve je to OK ali za mene nije to lov.....tesko se pruza ovakva prilika u otvorenom lovistu a i kad se pruzi onda bude sve to iznenada pa budemo nespremni,iznenadjeni a i treba veliko iskustvo i praksa za ovo ma koju pusku imao u ruci....licno bih voleo da mi ovaj copor bude rasporedjen za celu godinu po par komada pa sta uradim sa mojim "gvozdjem" Smeko
DOBAR POGLED
 
mb-bb
 

aca81 kaže:
Puska,nisan,strelac,teren.divljac....sve je to OK ali za mene nije to lov.....tesko se pruza ovakva prilika u otvorenom lovistu a i kad se pruzi onda bude sve to iznenada pa budemo nespremni,iznenadjeni a i treba veliko iskustvo i praksa za ovo ma koju pusku imao u ruci....licno bih voleo da mi ovaj copor bude rasporedjen za celu godinu po par komada pa sta uradim sa mojim "gvozdjem" Smeko



Odobreno
Svaka budala ima svoju srecu u zivotu, a ja imam lov...
 
stojkuki
 Babe und zabe ..
 
Planinko011
 Mi nismo imali kameru da snimimo film o nasem drugaru koji je na par puta u lovu DS imao ovakve prilika ali ih je sve omasiolovac
Iz dve grupe je izbacen ali ne samo zbog pucanja.
Ovo je reklamni film za Blaser i verovatno su zvali neku ajkulu od strelca-pucnji iz ruke iz karabina, na svinje u trku i samo jedan promasaj.
Ne bih se slozio da to nije lov i da to nije nesto sto se ne dogadja dogadja u lovu e sad pitanje impulsa i karaktera coveka da li ce ovoliko pucati a nije lako nekom iz brdsko-planinskih krajeva koji ne vide po dve-tri godine svinje u mukotrpnim potragama i krdo krene pored njega da ne puca jos neko.
Maks je jednom posle prejedanja za rucak zadremao na ceki osmatrajuci i probudo ga vepar koji se cesao na ceku a okruzen krdom od 40 svinja na hranilistu.
Meni je cak proslu subotu izaslo 4-5 prasica i krmaca a ja odvadio prasence 40kg. Krmaca mi je prosla posle ispod ceke ali neka je dogodine bice 6- 8prasica i valjda ce bar dve krmacice preteci lov sledece godine.
 
stojkuki
 Hajde ovako.
Film je radjen za firmu koja se zove Aimpoint, siguran sam da svi znate koja je Smile. Uglavnom puske koje su koriscene su Sauer 202, ima mislim jedan Blaser i jedan Mauser. Kalibri od 270, preko 7 RM, 30-06 do 300WM.
Konkretno na predivnom slow motion snimku koji je na linku je 7 RM .... nebintno, ... Zasto to spominjem . .. pa jednostavno. Tema je izbor kalibra. U predmetnom filmu se vide odstreli sa svim kalibrima i to vrhunski odstreli sa padom u vatri kapitalnih grla. od 270 pa na gore. sto samo ide u prilog cinjenici da su dobar pogodak i adekvatno zrno mnogo mnogo vazniji od kalibra (ciju vaznost ja ne zanemarujem)

Drugo. Lov se odrzao u Madjarskoj u lovistu Gulaj. Lov je bio pozivni, odnosno u lovu su bili Ambasadori Aimpointa. Jedan od lovaca je bio i Franz Albrecht Oettingen Spielberg ... za koga kazu da je trenutno najbolji mladi pucac-lovac sveta.
Lovci su uglavnom pucaci koje mi obicni smrtnici ne mozemo smatrati ljudima jer su vanzemaljci. Pucaju kao ludi. I nikako se nije porediti sa njima jer oni su profesionalci. Ili su licencirani treneri ili su demo strelci ili rade kao test strelici pojedinih kompanija.
To su one varijante u kojima ti je placeno sve i mozes da pucas koliko hoces. i onda je sve jasno . . .

Sto se samog lovista tice (to znam) prepuno je sa DS i tamo se lovi .... do bola. Mislim da im je godisnja kvota za odstrel DS preko 1500 kom. Ali to me nemojte drzati za rec.
A sto se tice pucanja na svinju u pokretu ... To je stvar samo osecaja i vezbe. Tu dolazimo do kritike kvote od 60 metaka koje nasi lovci imaju godisnje za sve aktivnosti, a to je apsolutno nedovoljno .... ali o tome je toliko pisano da me vec boli vilica a jos nisam ni zinuo da izustim nesto na tu temu . . . ali to i nije tema, . . . .
 
nidzamotocross
 Dobar upis i lepo objasnjenje koleZa stojkuki. Smile Smile Smile
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Izbor prve puške za početnika! LOVCI POČETNICI 1490 05.03.2023. 00:06
Dilema pri odabiru kalibra MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 297 16.11.2022. 12:34
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Izbor štenaca KINOLOGIJA 78 22.05.2014. 00:18
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 29
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,448
Najnoviji član: zlatiborac3006

Poslednje vesti
LU "Kraljevo" - Kraljevo
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,678,829 posete www.srbijalov.com