Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Karabinska municija(balistika ,karakteristike )

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Karabinska municija(balistika ,karakteristike )
kolega_LOVEc
 Zanima me baš šta mislite da je bolji kalibar za cevku od 48cm, da koristi fabrička sp zrna i da se primenjuje na krmad...7*57,308win, 8*57,7.62*54R, 9.3*62, do 150m iz oružja od 3200graama.
Vim vi repellere licet

Finnskogen
 Ja sam svoju 308win cev skratio na 48 ili cak na 45cm ne secam se vise tacno, zbog prigusivaca sto je u sustini i bio povod da uzmem 308win. 308 win odlicno podnosi kratku cev ali mislim da nema greske niti sa 8x57 i 9,3x62 za 7x57 i 7,62x54R nisam siguran

po meni bi to izgledalo ovako
1- 308win
2- 8x57
3- 9,3x62
4- 7,62x54r
5- 7x57

mada ako je u pitanju lov na svinje mozda je 8x57 mogao i na startnu poziciju broj jedan

stefan092

Finnskogen kaže:

Ja sam svoju 308win cev skratio na 48 ili cak na 45cm ne secam se vise tacno, zbog prigusivaca sto je u sustini i bio povod da uzmem 308win. 308 win odlicno podnosi kratku cev ali mislim da nema greske niti sa 8x57 i 9,3x62 za 7x57 i 7,62x54R nisam siguran

po meni bi to izgledalo ovako
1- 308win
2- 8x57
3- 9,3x62
4- 7,62x54r
5- 7x57

mada ako je u pitanju lov na svinje mozda je 8x57 mogao i na startnu poziciju broj jedan

Bravo!!! Bas sam o ovome hteo da pisem(pitam)?!?!?

Kupio sam M70 8x57js i sad bi da kratim cev na 51cm. Taj karabin je namenjen iskljucivo za pogon jer za ostalo imam 6.5x57.

Sta sam ono hteo da pitam, za tu duzinu cevi koji tip zrna i koja tezina bi pasovala? SP ili neke tvrdje konstrukcije, 12.7g ili nesto lakse?
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

Finnskogen
 Da mene pitas za savet ja bih imao 8x57 za sve ostalo a 6,5x57 za srnecu divljac i predatore.
Imao sam oba i oba su fini kalibri.
8x57 dobro podnosi katku cev tako da je odlican izbor sto se toga tice.

Sada ja bih obicno rekao da je za za lov na DS 12-13 grama odlican izbor, ali to sada u mnogome ovisi o uslovima lova.
Ti si spominjao pogonski lov, ako je u pitanju lov u gustom i na kratkim rastojanjima, sto teze to bolje, ali ako lovac stoji na doceku i sa svake strane ima 50-100 ili vise metara otvorenog prostora koji se pokriva onda bih rekao da to vise ne vazi.
Brzina tezih zrtna je u 8x57 dobro ispod 800m/s usudio bih se reci sa skracenom cevi blize 700m/s nego 800m/s sto znaci da ce biti dobre kompenzacije na divlju svinju u punom trku.

Niti PPU koji je kod nas najcesce korisceno zrno niti drugi proizvodjaci SP kugli nemaju adekvatnu municiju za takve uslove.
Moj prvi izbor u drugom slucaju pao bi na RWS 9g Evolutio Green ( ne mesati sa tezom i drukcije konstruisanom RWS Evolution municijom )
To je nesto laksa ali znatno brza kompleksno dizajnirana municija koja ima pocetnu brzinu od V0 920m/s sto je zaista imozantno i za rezonantnije kalibre od 8x57

To ce uveliko olaksati preticanje meta u pokretu na razlicitim daljinama.
Municija je nesto skuplja ali se svakako isplati jer za mene najskuplji je promasaj ili jos gore los pogodak

stefan092
 Finnskogen Vas sam i pitao za savet Smile
Kad sam rekao sve ostalo za 6.5x57 mislio sam na srnecu divljac i predatore a 8x57 za DS (to je u Srbiji sve i sve ostalo). Retka su lovista koja mogu da ponude jos nesto. A sto se tice lova sa 8x57 mislim da dominiraju situacije od 20m do100m preko 80%, tome u prilog ide i to sto za njega planiram neki refleksni nisan, recimo HOLOSUN 503GU...
Po svemu sudeci GECO PLUS ili PPU GROM ce prvi da se probaju.
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

Finnskogen
 Nema potrebe da se persiramo Smile svi smo ovde kolege nadam se.

To sam vise puta ponovio i opet cu, kao sto si vec spomenio Geco Plus je odlicna kugla, verovatno najbolji metak za pare na trzistu i u 8x57 je odlican izbor.

Ako se ne radi iskljucivo o pogonskim lovovima gde je potzeljna brza municija Geco plus je odlican izbor.

moj savet je, drzi se odabrane kugle i ne saraj puno po gramazama, nauci preticanja i ogranicenja odabranog zrna i treniraj, treniraj i treniraj na suvo i u metu ako imas mogucnosti u pokretu, sa naslonom bez naslona na blizu na daleko.

Kino streljana je najbolji trening, mada nisam siguran da li ih uopste ima u Srbiji, ovde ima jedna u Norveskoj i 3 u Svedskoj. Ja bi sa svojim drugarima nekada kada takve streljane nije bilo u Norveskoj vozio u svedsku preko 600 km u jednom smeru. Ne postoji bolji trening kada su u pitanju mete u pokretu. Puco bih 400-500 metaka na dan.

Jer samo kroz trening covek nauci granice sebe i svoga oruzja.

Nauci anatomiju divljaci koju lovis

Ono sto je vazno da covek shvati jeste da je puno vaznije pravilno pogoditi nego odabrati kalibar i gramazu zrna

Odabrati odgovarajuci kalibar,zrno i gramazu je prilicno subjektivna stvar koja u mnogome zavisi od uslova lova, svakako odabir adekvatnog kalibra moze poboljsati sanse uspeha, ali niti jedan kalibar ne moze kompenzirati los pogodak. Sretno Odobravam

kolega_LOVEc
 Hvala puno na odgovorima, uvek je dobro imati što više podeljenih iskustava .
Od "krateža" jedino imam iskustvo sa 8x57 , ne na divljači već na meti a u sećanju mi je ostalo da je "lajav" podosta ostalo je sve prosek kao i kod dugačke cevi. Znam da bi se to ispeglalo manje više punjenjem ali to je ovde teško postići a za nas obične lovce realno je sagledati mogućnosti logistike lokalne radnje a manje gledati na svršeni kalibar ili neku komponentu koja je dostupna nekom hiljadama kilometara dalje van je naših mogućnosti za nabavku.
Vim vi repellere licet

stefan092
 Hvla kolega Finnskogen od tebe uvek ima da se procita nesto korisno!

kolega_LOVEc spomeniuo sam Geco Plus zato sto je on dostupan u srbji po relativno normalnoj ceni oko 220 din/kom, mora se priznati nije skupo. A dosta je hvaljen metak. Ne znam kakva su iskustva sa GECO TM od 12g, kakvo je to zrno?
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

kolega_LOVEc
 Za tm ne znam, plus sam probao u 3006 i 7'64...
Ako ti je blizu tri četri najveća mesta u srbiji za municiju i imaš neki izbor, ostalo je sve jadno.
Pre par dana u grofu imali samo 40 komada groma za 7'64 i to kad sam otvorio kutiju pokajao sam se odmah , više kod njih ne kupujem. U manje radnje od njih ne vredi ni ulaziti u potrazi za municijom.
Vim vi repellere licet

stefan092
 Ima i tu istine... Ja sam prosle godine proletos kupovao municiju za 6,5x57, nigde nisam mogo da nadjem 3 kutije iste serije....

TM je SP ali sta kazu iskustva to me zanima....
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

Finnskogen
 Svi se mi protezemo koliko smo dugacki ili drugim recima ponasamo se u skladu sa onim sto nam uslovi i situacije dozvoljavaju, samo nije lose imati teoretsku podlogu.
Naravno da svi nemaju iste logisticke i finansijske mogucnosti ali ako kao lovac znam svoje sposobnosti i ogranicenja opreme koju posedujem onda moram da napravim najbolje od onoga sto imam u datoj situaciji.

Tako da primera radi ako cu loviti pogonski lov a u ruci mi je puska sa teskom i sporom municijom onda necu sesti na otvoreno mesto gde cu zbog konfiguracije terena morati pucati na udaljene mete u pokretu sto je samo po sebi zahtevno, a sa neadekvatnom municijom i demoralizujuce za onoga koji stoji iza cavi.
Zauzecu poziciju koja ce vise odgovarati alatu koji imam pri ruci.

Zato je po meni vazno znati sta je idealan odabir (ako se tako moze nazvati ) kalibara i kugle u datoj situaciji.
Ne nuzno da bi neko od nas tezio necemu sto nije u stanju da si priusti iz jednog ili drugog razloga, vec da bi svako od nas shvatio ogranicenja opreme koje poseduje i lovnu situaciju sto bolje prilagodio onome sto ima i samim time sam sebi povecao sanse uspeha i smanjio mogucnosti nepotrebnog ranjavanja divljaci.

Ja sam rodom iz Hrvatske Vukovara/Borova kao i jos neki clanovi ovg foruma i nisam od uvek ziveo u Skandinaviji.
Taman sam dovoljno star da se secam kada sam kao mlad lovac ili uslovno recen covek jos uvek golobrad pocetkom rata u Hrvatckoj iz primarnih i primitivnih razloga nateran gladju sa ocem lovio divljac da bi preziveli.
Nije bilo ni vode ni struje a sve meso koje se ulovilo moralo se ili pojesti ili zapeci u mast ako je masti bilo, ali je ta svinja, srna, jelen ili nesto drugo znacila pun stomak za celi komsiluk.

Nismo imali ni optickih nisana niti adekvatne lovne municije, nosio sam 48icu sa mehanickim nisanom a na 8x57 municiji turpijao vrh da ne bi propucavao divljac.

Ali me je moj otac i u takvoj situaciji naucio ogranicenja opreme koju smo imali sa sobom. Naucio me je sta ce turpijanje vrha kugle znaciti kada je u pitanju terminalna i trajekciona balistika.
Naucio me je da sa opremom koju imam necu moci pucati na sto i vise metara, pa cak ni na 70-80
Iako ne retko praznog stomaka pucao sam na ono sto sam znao da cu srusiti, naucio me je anatomiju divljaci i naucio kako cu pravilnim pozicioniranjem kompenzirati ogranicenja svog oruzja i pre svega i u takvim uslovima naucio me je lovnoj etici ako se to u takvim uslovima u opste moze tako i nazvati.

Ono sto hocu da kazem jeste, ne nismo svi u istim pozicijama i nemamo svi iste moguznosti ali to ne znaci da ne treba napraviti ono sto je moguce da si koliko je to u nasoj moci popravimo sanse uspeha sto u ovom slucaju znaci nauciti kako i na koji nacin pravilno koristiti alat koji posedujemo

Planinko011
 Zadivljujuce da takav prakticar ima i zaista zavidno teoretsko znanje sto je retko.
A kako vidim iz upisa imao si i dobrog ucitelja a nazalost i zivotne okolnosti da si i morao mlad da prezivljavas najteze uslove.

Vidim polemiku oko skracivanja cevi pa bi mladjim kolegama prvo podvukao da je kolega Finskogen je kratio pusku zbog prigusivaca ( koji je kod njega legalan) prvenstveno a pretpostavljam na nekoj dvadesetoj cevi koju poseduje. I verujem da je kratio cev na puscu skromne cene za skandinavske uslove.
Ako kolega ima samo jednu- dve cevi i ako je puska na standardnih 60cm ne vidim potrebu za kracenjem cevi uz jos pitanje koja PPU municija to trpi.
Bojim se da to zahteva podosta teoretskog i prakticnog znanja plus verovatno punjenja svoje municije a ne fabricke.

Moram da priznam da mi je vise uzivanje biti u prirodi, osetiti miris divljaci, videti trag, cuti krsenje grane u pomrcini a ponekad i sesti sa kolegama lovcima na trece poluvreme.

A sa fizikom i hemijom sam bio u svadji po celo leto do avgustovskog popravnog.

kolega_LOVEc
 itanjeSubjektivni osećaji, lični afiniteti i zakonske odredbe do sada nikada nisu bili pokazatelji mogućnosti , karakteristika, i potencijala municije.
Sa druge strane primenom fizike, termodinamike....
Dobijamo pokazatelje koji su relevantni, proverljivi , naučno dokazani, te sa njihovim uporedjivanjem možemo imati realan sud o tome šta je nama potrebno. Ja nisam shvatio našu priču kao polemiku već kao sakupljanje relevantnih informacija u okviru odredjenih parametara, mišljenja sam da ne sudimo kalibrima ili oružju ne tražimo "perpetum mobile" već iznošenjem karakteristika zaključujemo šta je u kojoj primeni pogodnije. Mišljenja sam da ne postoji savršena tehnička stvar, već samo adekvatan alat za odredjenu primenu.
Nemoguće je ne složiti ti se sa kolegom Finnskogenom o povećanju efikasnosti korišćenjem adekvatne opreme i znanja za odredjenu situaciju, kao i manipulisanje situacijom da bi anulirali manjkavost svoje opreme.
Moje neko vidjenje je da ovde baš fali deljenje znanja, tehničkih stvari i detalja vezanih za naš hobi,
a ne nudjenje rešenja, saveta , kritika na račun želja za isprobavanjem rešenja koja nisu trenutno popularna.
Vim vi repellere licet

Finnskogen
 Svako od nas ima svoje misljenje i ono je izgradjeno na osnovu licnih iskustava, akumuliranog teoretskog znanja i subjektivnih mogucnosti da to procesiramo i prenesemo na druge.

I svaki puta kada neko od nas ovde ili negde dalje iznese svoje misljenje u prisustvu drugih, mi u stvari polemisemo, i to je upravo ono sto mi sada ovde radimo.

Diskusija ili polemika nije negativna stvar, naprotiv. Diskusija je platforma za deljenje akumuliranog znanja i mi kroz diskusiju jedni na druge delimo i prenosimo znaje i informacije i jedni od drugih ucimo

Naravno da diskusija moze zbog nase ljudske prirode otici i drugim smerom, ali ja smatram da kroz diskusiju covek moze i ima mogucnosti da puno toga nauci jer covek uci dok je ziv i samo budala misli da sve zna.

I ja licno sam sebe cesto uhvatim u situaciji gde kroz diskusiju mogu da akumuliram novo znanje ili sagledam neku stvar iz nekog ugla na koji je do tada nisam video.
Mada to ponekad moze da izgleda kao konfrontacija, ja kroz diskusiju akumuliram znanje jer od druge strane provociram izmenu znaja i informacije i na taj nacin ucim.
Ne retko citajuci upise kolege_LOVEc-a koga smatram za jednoh od onih cije je upise na ovom forumu vredno procitati jer se iz njih ima sta nauciti, ali i drugih clanova ovoga foruma.
Nekada su to male stvari a nekada za mene potpuno nove informacije, nekada je to samo ugao iz kojih se stvari gledaju.
Primera radi Planinko011 je u svom zadnjem upisu dajuci savet stefanu092 naterao da pogledam stvari iz drugog ugla i shvatim da bi pravi savet za stefana092 u stvari bio kao sto je Planinko011 i pitao "zasto skracivati cev ?" sta se sa tim gubi a sta dobija. Ima li zaista potrebe da se cev krati?

Ali bez obzira na tok kojim je diskusija krenula mislim da smo i ja i stefan092 i Planinko011 i kolega_LOVEc a mozda i neko drugi ko je ucestvovao samo citajuci ove upise imali sta da naucimo iz ove diskusije

Finnskogen
 Za tebe Stefane Geco TM ili tailmantel je SP municija koja se konstrukciono u mnogome ne razlikuje od onoga sto pravi PPU ali je punjenje nesto jace i verovatno ujednacenije tako da ta kugla od 12 grama leti V0790 sto je iako i dalje ispod 800m/s za cetrdesetak metara brze od onoga sto PPU nudi u istoj gramazi ako se ne varam

kolega_LOVEc
 Ma meni ne pada na pamet da ulazim u konfrontacije nikad nisam pisao sa tom namerom.
Trudim se da iznesem činjenice za koje smatram da su tačne i volim da pitam druge i nešto što smatram da znam da bih potvrdio ispravnost mojih činjenica ili naučio dodatno. Odnosim se prema sagovornicima kao ljudima sa oružjem koji imaju neko znanje o tome i sve drugo što ta činjenica povlači sa sobom. Piskarajući po raznim forumima iz ljubavi prema oružju naučio sam da nema potrebe kvariti sreću i odvlačiti ih od želje za eksperimentisanjem, moje je samo da iznesem tehnikalije i mogućnosti izvedbe ako znam nešto o tome, a ne preispitujem motive , lične želje ili legalnost postupka onoga ko započne temu i trudim se da ne gledam problem samo iz sopstvenog ugla.
Drago mi je da uopšte i ima dešavanja ovde , da možemo na "našem" jeziku iznositi svoja znanja o našem hobiju. Slabo ima za čitati po našim forumima tehničkim detaljima oružja municije pa čak i detalji izvodjenja lova nedostaju.
Vim vi repellere licet

Planinko011
 Prvo da ponovim da sam pre 15tak godina sa par drugara hteo za svoju dusu probam sa pucanjem na malo vece daljine ali na papir.
Recimo do 500m.
Narucih u Zastavi .243 (nije bas za long rang) sa debljom cevi da bi mogao vise da pucam.
Ali avaj Zastava mi date za sve pare cevku od 72cm pa je meni od 182 bila do pazuha i u par lovova za srndaca itazivala cudjenje lovocuvara i komentar da nije puno kostala kolika je puska.
Tako da sam je u Zastavi skratio na standard od 60cm. I dalje je bila poteska za pirs a zbog nepostojanha strelista i na 300m prodadoh je.
Tada sam upoznao moje zaista sada sjajne drugare iz Loznice koji u raspravi o kalibrima rekose da su culi da je neka budala iz Beograda skratila cev od .243 za 12cm.

Moja upadica u raspravu nije bila sa namerom da se nekom podvuce neznanje vec da sugerisem mladom kolegi da kada skrati cev posle ce je tesko zavariti.
A nije neka razlika izmedju 60 i 51 sa gledista prakticnosti i brzog nisanjenja- stvar treninga.

A mislim sa su laboracije PPU i podesavane za Zastavine cevke od 60cm.
E kad neko ima mogucnosti i znanja da puni sam municiju moze da proba svasta nesto ako ima ko da mu donese zacine za recepturu.

stefan092
 Ono sto jes jes i ne moram da kratim cev, iz neke li radoznalosti Cenzurisanom li ga kako i zasto dosao sam na tu ideju. Mozda samo zato sto mi se tako zasvidjalo Grin Zato sam ovde pitao za iskustva i savete. Mozda i odustanem od toga, ali mislim da hocu jednu kompaktnu puskicu za pogonski lov DS.

Aj sad da pitam za jos jednu moju dilemu, da li da kupim red dot ili neku optiku tipa 1-4x30?
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70

kolega_LOVEc
 Svako ima pravo da juri svoje želje i sreću, dal to bila cev, okvir , optika, ili drugo šta nebitno je čak iako odstupa od neke logike ili opšte prihvaćenih postulata.
A kao što kaže Finnskogen nedostatke možemo kompenzovati prilagodjavanjem opreme nama, ili našim prilagodjavanjem postojećoj opremi.
Vim vi repellere licet

ssekir75
 стефане, нађи штуц у 8х57 и решена главобоља.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Belom Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 869 04.12.2023. 18:14
Rotweil Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 100 04.08.2023. 22:38
Municija kalibra 30-06 MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 115 15.11.2022. 22:30
Cheddite Municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 18 09.10.2022. 23:40
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,453
Najnoviji član: hladni

Poslednje vesti
U GREBENCU SE INTENZIVNO LOVI, PONEKO I PECA
Tri velika vuka snimljena na planini u Srbiji
Petrovaradin: Problem u lovištu
PRVENSTVO VOJVODINE
U LU "Šumadija" Kragujevac

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔

64,117,195 posete www.srbijalov.com