Obuka goniča za lov na zeca
|
aca81 |
Objavljen 15.09.2014. 13:16
|
Lovčina
Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
vlada lovac kaže:
Jel kunić posle ovakvog treninga gonio kerove
Nisam ga uopste zatvarao,cuvao mi je plac od lutalica i macaka
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 16.09.2014. 20:58
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Ajmo sad malo ozbiljnije na ovu temu...
Zanima me šta mislite o tome i da li praktikujete sa svojim štencima ''igru'' sa kunićem?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 16.09.2014. 23:21
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Naravno, treba proveriti glas tu negde sa 4-5 meseci. Ali ne treba forsirati to, jer kad štene "stasa" za teren, treba prestati.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
srpko1 |
Objavljen 18.09.2014. 21:01
|
Član
Upisa: 162
Pristupio: 10.11.2011. 18:07
|
Sa kunicem moze vec u trecem mesecu . Mogu se sapice kunica namazati zecijim salom i kunic se pusti da sakuce po ogradjenom npr vocnjaku moze i u dvoristu i tako ostavi trag, zatim se na trag pusti stenence i tragom ode do kunica i kad kunic skoci pocne da bezi a stene pocne da pisti za njim e to je prava atrakcija ako je stene od 3 meseca.
Pozeljno je da kunic bude slicne boje kao zec, da ne bude neki beli. A jos bitnije je da kunic hoce da bezi, jer cesto se desava da kunic posle par metara stane zavuce se pod nesto i onda je obuka zavrsena. |
|
|
|
Milos88-Ivanjica |
Objavljen 23.01.2015. 00:46
|
Stari član
Upisa: 472
Pristupio: 05.08.2010. 03:16
|
I ja mislim da kunic ima efekta,ali samo u ranom uzrastu tj. dok je stene mlado,cim napuni 6 meseci samo teren..I takodje mislim da ako vlasnik ima vise stenaca,svako treba posebno uciti a ne u paru.
|
|
|
|
andrijaijelena |
Objavljen 28.01.2016. 08:36
|
Član
Upisa: 60
Pristupio: 22.11.2012. 17:33
|
Pozdrav drustvo, zanima me vase iskustvo vezano za to kako da naviknem stence da se udaljavaju vise od mene? Naime, namera mi je da posto lovim u planini imam psa sa kojim necu morati ja da se krecem, jer sam imao ranije stenca koji nije hteo da se udaljava, to jest ja sam ga navikao da me ceka i radi oko mene. Nije bio los, samo sto kada podigne divljac ona uvek ode od mene, nikad ka meni.
EYE OF THE TIGER
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 28.01.2016. 11:29
|
Stari član
Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
Prvi i glavni uslov je da stene bude od kvalitetnih lovnih pasa,da ima dobar nos i jaku volju za trazenjem. Svako stene dok je mlado(kao i dete) ima strah od nepoznatog,strah da se moze izgubiti.Zato u pocetku kada se stene odvoji i ode da pretrazuje,obavezno ga moras sacekati na mestu gde se odvojilo od tebe,kako bude sticalo poverenje u tebe i sigurnost odvajace se sve vise i duze. |
|
|
|
sg-bog26 |
Objavljen 28.01.2016. 20:15
|
Član
Upisa: 192
Pristupio: 19.12.2011. 13:59
|
Brka bez brkova kaže:
Prvi i glavni uslov je da stene bude od kvalitetnih lovnih pasa,da ima dobar nos i jaku volju za trazenjem...
Ovaj uslov je jako bitan i ako on nije ispunjen, ne treba se džabe truditi oko obuke.
Štene vodiš povodcem po terenu. Kada dođeš do mjesta gdje bi inače pustio obučenog psa, tu pustiš štene i ne mrdaš. Ono će se malo istrčati, ispitati teren i ponovo vratiti. Ako ga povuku tragovi tj. njegov lovni nagon, ono će otići i malo dalje... Onog momenta kad se štene vrati i kada primijetiš da ono počinje da se dosađuje i ne želi više da se udaljava, vežeš ga i prelaziš na sljedeće mjesto, koje ne mora biti udaljeno više od 100m. Ponovo ga puštaš i radnja se ponavlja... Ovo ponoviš 5-6 puta i to je sasvim dovoljno za taj dan, bez obzira koliko to kratko trajalo. Za 2-3 dana ponovo na teren... Ovaj postupak može trajati par mjeseci, a štene će postepeno početi sve više da se udaljava. Naučiće da ga uvijek čekaš na mjestu i dolaziće čim završi sa gonjenjem. Naravno treba mijenjati terene...
Puno sreće!
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča!
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 29.01.2016. 09:07
|
Stari član
|
Cuo sam da su neki lovci kerove obucili tako da kada ih ostave u lovu,oni dodju do mesta gde su ispusteni i auta i tu cekaju i noc i dan ako treba dok se lovac ne vrati.Nisam to video,ali mislim da je moguce.Jedna vazna stvar u obukci gonica je nauciti ga da u lovu nikome ne prilazi,kako bi izbegli mogucu kradju kasnije |
|
|
|
andrijaijelena |
Objavljen 17.11.2017. 08:19
|
Član
|
Kolege, zanima me koliko cesto izvodite stene koje se obucava na teren?
EYE OF THE TIGER
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 17.11.2017. 08:46
|
Stari član
|
Dali je neko lovio,gledao ili čuo nesto o lovu zeca pomocu bigla? Mislim sa bi on dobro dosao u lovistima gde je lov dugonogim gonicima zabranjen a teren zarastao i posumljen, tako da kruzni lov i lov potkovicom nije moguc. A mislim da bi bio dobar i u brdskim lovistima gde ima dosta srneće divljaci. |
|
|
|
Djurovic Djordje |
Objavljen 17.11.2017. 09:19
|
Stari član
Upisa: 206
Pristupio: 07.02.2011. 01:20
|
Kolega imas dosta snimaka na youtube-u, pa pogledaj mislim da su dosta dobri za zeca.
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 17.11.2017. 18:48
|
Veteran
Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Brka bez brkova kaže:
Dali je neko lovio,gledao ili čuo nesto o lovu zeca pomocu bigla? Mislim sa bi on dobro dosao u lovistima gde je lov dugonogim gonicima zabranjen a teren zarastao i posumljen, tako da kruzni lov i lov potkovicom nije moguc. A mislim da bi bio dobar i u brdskim lovistima gde ima dosta srneće divljaci.
Sve zavisi od jedinke do jedinke. Nažalost, ima ih mnogo više kao kućnih ljubimaca nego kao lovnih pasa, tako da treba "ubosti" kvalitetnog radnog psa. Generalno, mislim da ne zaostaju mnogo u poređenju sa našim autohtonim goničima, osim što su sporiji i kraći u gonu. Imao sam priliku gledati rad bigla prije par godina na utakmici kod nas u bateriji. Bio je to plići, ali detaljan tragač. Pronašao je i otjerao lisicu, ali nisam bio dovoljno blizu da čujem gon. Poslije sam ostao sa vlasnikom da dočekam psa, brzo se vratio. Koliko me sjećanje služi potiče iz neke šabačke odgajivačnice‚.
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 17.11.2017. 18:51
|
Veteran
|
Ja izvodim koliko mi uslovi dozvole. Koliko god često ga puštao, mislim da neće biti previše. Poželjno je bar dva puta sedmično.
|
|
|
|
andrijaijelena |
Objavljen 17.11.2017. 19:16
|
Član
|
Predator kaže:
Ja izvodim koliko mi uslovi dozvole. Koliko god često ga puštao, mislim da neće biti previše. Poželjno je bar dva puta sedmično.
To pitam, imam malu bebu pa sam tanak sa vremenom. Muzjak sest meseci, nisam valjda zakasnio.
EYE OF THE TIGER
|
|
|
|
Jastreb |
Objavljen 18.11.2017. 07:59
|
Član
Upisa: 83
Pristupio: 04.02.2010. 03:27
|
Sto cesce - to bolje... ali nije ni to presudno.. Bitno je da on treba da shvati poentu zasti vi idete tu gde idete, a to je da bi on jurio zeca!
Pohvalama i pokazivanjem pokusajte to da mu docarate i pojasnite... Takodje, jako bitna stvar je da nauci da se zavlaci u trnje i zbunje, da stekne uvid u to gde se najcesce zec nalazi...a ne da ide po putevima i livadama...
Posle par ulovljenih zeceva, skontace poentu i radovace se svakom lovu...
Dajte mu takodje posle svakog lova, delove zeca koje odbacite pri ciscenju da pojede - to je njegov deo ulova... |
|
|
|
Predator |
Objavljen 18.11.2017. 22:03
|
Veteran
|
andrijaijelena kaže:
Predator kaže:
To pitam, imam malu bebu pa sam tanak sa vremenom. Muzjak sest meseci, nisam valjda zakasnio.
Taman! Prvih nekoliko puta setnja po lovistu i navodjenje na svijez trag (ako vidis divljac) pa onda dovedes stene na mjesto odakle ces ga pustiti, pustis i sjedis. Iz mog iskustva, sto se manje kreces, to je pas "dublji" u pretrazi, a nerijetko i duzi u gonu, ali sve zavisi od jedinke do jedinke.
|
|
|
|
andrijaijelena |
Objavljen 20.11.2017. 10:38
|
Član
|
Predator kaže:
andrijaijelena kaže:
Predator kaže:
Taman! Prvih nekoliko puta setnja po lovistu i navodjenje na svijez trag (ako vidis divljac) pa onda dovedes stene na mjesto odakle ces ga pustiti, pustis i sjedis. Iz mog iskustva, sto se manje kreces, to je pas "dublji" u pretrazi, a nerijetko i duzi u gonu, ali sve zavisi od jedinke do jedinke.
Pustio je vec glas za zecom, samo je problem sto kod nas u lovistu ima tri zeca na 100 hektara pa je obuka zana, pa samim tim isto toliko ima i dobrih zacara.
EYE OF THE TIGER
|
|
|
|
Predator |
Objavljen 21.11.2017. 00:16
|
Veteran
|
andrijaijelena kaže:
Pustio je vec glas za zecom, samo je problem sto kod nas u lovistu ima tri zeca na 100 hektara pa je obuka za na, pa samim tim isto toliko ima i dobrih zacara.
Prebaci ga kod mene!
Ove godine imamo malo više zeca nego prethodnih godina, ali nemamo psa koji bi ga ispratio duže od 20 minuta bez prekida! Ima nas dvojica-trojica "budala" koji volimo čuti dobar gon, a ostali više vole da ulove ili drže ptičare. Koja je rasa u pitanju?
|
|
|
|
andrijaijelena |
Objavljen 21.11.2017. 11:18
|
Član
|
Predator kaže:
andrijaijelena kaže:
Pustio je vec glas za zecom, samo je problem sto kod nas u lovistu ima tri zeca na 100 hektara pa je obuka za na, pa samim tim isto toliko ima i dobrih zacara.
Prebaci ga kod mene!
Ove godine imamo malo više zeca nego prethodnih godina, ali nemamo psa koji bi ga ispratio duže od 20 minuta bez prekida! Ima nas dvojica-trojica "budala" koji volimo čuti dobar gon, a ostali više vole da ulove ili drže ptičare. Koja je rasa u pitanju?
Balkanac je, ima super krv samo od deset izlazaka ako nadjem jednog zeca to je super. A i nemam starijeg psa nekog koji bi ga malo povukao. Ali sta da se radi, valjda ce dok se ne pocepaju cizme nesto biti od njega.
EYE OF THE TIGER
|
|
|