Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
klaja
 Prošle subote u lovu čovek koji je vodio goniče mislim da je iz Šapca.pričao je da mu krajem godine PP-om propucan pas. Na svu sreću nije opasno pa se nada da će biti sve uredu posle zarastanja prostrelne rane.
Znam o čemu priča Zoranp jer sam bio prisutan više puta kada se vodila rasprava o upotrebi PP.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

tomo vrbas
 E to oko upotrebe PP municije je edukacijom jako tezak problem ali u grupnim lovovima jako lako resiv.Na primer po zavrsetku lova d.svinja domacini lepo iznesu lovinu i svaki lovac pored svoje lovine za slikanje,a zatim se divljac pregleda cime je odstreljena i ako je odstreljena sa PP "sretnom" (ne)lovcu prijavu i racun po cenovniku LSS-a.I verujem da takva dva tri slucaja brzo bi se svi opametili i onda pre svakog lova napomenuti ko bude odstrelio d.svinju sa PP-om sledi kazna!

Breton Beska

tomo vrbas kaže:
E to oko upotrebe PP municije je edukacijom jako tezak problem ali u grupnim lovovima jako lako resiv.Na primer po zavrsetku lova d.svinja domacini lepo iznesu lovinu i svaki lovac pored svoje lovine za slikanje,a zatim se divljac pregleda cime je odstreljena i ako je odstreljena sa PP "sretnom" (ne)lovcu prijavu i racun po cenovniku LSS-a.I verujem da takva dva tri slucaja brzo bi se svi opametili i onda pre svakog lova napomenuti ko bude odstrelio d.svinju sa PP-om sledi kazna!

Nije loša ideja Odobreno
UN MAXIMUM DE QUALITES DANS UN VOLUME MINIMUN Yes

Podunavac
 Nedavno u jednom lovu (u Hrvatskoj) u razgovoru sa grupom lovaca kažem kako je upotreba PP-ke zabranjena za lov DS, a oni će u čudu:od kuda ti takva ideja? Prvo sam mislio da me malo "trpaju" ali sam posle video da su ozbiljni i još se zapenili kako je to odlična municija za lov DS a i neke druge divljači. Kažem im nek pogledaju "Pravilnik o uporabi oružja i naboja", pa nek onda komentarišu. Da bude veća sramota bilo je tu i lovaca na funkcijama (predsednik LD-a i lovnik), sramota! U Hrvatskoj je upoterba PP-a u lovu zabranjena za bilo koju divljač, pošto je pravilnikom određena granulacija sačme (minimum-maksimum) za svaku vrstu divljači. Nigde se ne spominje sačma krupnija od 4,5 mm. Istim tim pravilnikom je određena i maksimalna daljina gađanja, koja ni u kom slučaju ne prelazi 50 metara.
Tri prsta 2Kolce

Joe the hunter

Podunavac kaže:
Nedavno u jednom lovu (u Hrvatskoj) u razgovoru sa grupom lovaca kažem kako je upotreba PP-ke zabranjena za lov DS, a oni će u čudu:od kuda ti takva ideja? Prvo sam mislio da me malo "trpaju" ali sam posle video da su ozbiljni i još se zapenili kako je to odlična municija za lov DS a i neke druge divljači. Kažem im nek pogledaju "Pravilnik o uporabi oružja i naboja", pa nek onda komentarišu. Da bude veća sramota bilo je tu i lovaca na funkcijama (predsednik LD-a i lovnik), sramota! U Hrvatskoj je upoterba PP-a u lovu zabranjena za bilo koju divljač, pošto je pravilnikom određena granulacija sačme (minimum-maksimum) za svaku vrstu divljači. Nigde se ne spominje sačma krupnija od 4,5 mm. Istim tim pravilnikom je određena i maksimalna daljina gađanja, koja ni u kom slučaju ne prelazi 50 metara.

Nista oni nisu izmislili rupu na saksiji jednostavno su prepisali nemacki zakon i delove madjarskog.

Podunavac
 Ne kažem ja druže ni da su izmislili. Ali su zakonski ograničili i nema slobodnog tumačenja. I ovi su naši pametnjakovići u Srbiji trebali od nekog da prepišu i gotovo, nego napravili celu peripetiju. Pa sad svako tumači zakon onako kako mu odgovara.
Tri prsta 2Kolce

Joe the hunter

Podunavac kaže:
Ne kažem ja druže ni da su izmislili. Ali su zakonski ograničili i nema slobodnog tumačenja. I ovi su naši pametnjakovići u Srbiji trebali od nekog da prepišu i gotovo, nego napravili celu peripetiju. Pa sad svako tumači zakon onako kako mu odgovara.

U pravu si nasi su generalno neverovatni .ponasaju se kao da niko u svetu ne donosi zakone samo mi pa mu ga onda daju sacuvaj boze.A najgore je sto zakone pisu ljudi koji pojma nemaju o odredjenoj problematici(lov, oruzje i sl...) ne mogu da verujem da ne uporede sa zakonima zemalja koje su takve zakone donele odavno i gde ti zakoni imaju efekat.

Cadara
 Kod nas se divlja svinja može loviti i puškama sačmaricama ali samo uz upotrebu jedinačnih zrna i tako glasi otprilike i u zakonu, ne pominje se PP nigde ali se jasno stavlja do znanja može ali samo jedinačna zrna.
U većini zemanja PP se ne koristi ili je zabranjen, za Slovačku i Češku znam da je zabranjen, čak tamo teško da ćete i naći lovca da je i poseduje.
Međutim u Ukrajini PP se koristi i to često a naročito jedinačna zrna i tamo se lovi i srna, jelen, divlja svinja, kako jedinačnim zrnima tako i PP-om ili Kartečom kako ga oni zovu, a najčešće Trio slug, a to su tri sačme od po 10gr jedna u plastičnom kontejneru.
Da se koristi PP kod nas to je tačno ali nažalost najviše ga koriste stariji lovci i lovci koji bi trebali ustvari da edukuju mlađe.
Inače PP je ubitačan do nekih 15-20m daljine ali na toj daljini će se i svakim jedinačnim zrnom i iz puške koja možda i ne nosi najbolje moći dosta precizno da se gađa, što je neko već i pomenuo.
Izlišno je i mlatiti praznu slamu sa PP-om, jedino možda navoditi primere gde se pokazao poguban na žalost, kao u slučaju ovog lovačkog psa.

Joe the hunter
 A Ukranija je inace poznata kao jedna zakonski jako uredjena drzava pogotovo sa bogatom lovackom tradicijomOdobreno

bturjane
 Da pocnemo polako da rezimiramo
clan 1
-zabranjuje se upotreba sacmene municije u lovu,granulacije sacmenog punjenja veceg precnika od .............................................mm,osim potkalibriranih zrna i pojedinacnih projektila.
clan 2
-zabranjuje se proizvodjnja sacme domacim proizvodjacima lovacke municije,kao i uvoz istih od strane ovlascenih uvoznika stranih proizvodjaca.
clan 3
-zabranjuje se onima sto svako vece serendaju po forumu Srbijalov a vikendom krisom od komsiluka obilaze otpade i svadjaju se sa sakupljacima sekundarnih sirovina da u svojim garazama liju sacmu promera veceg od onog propisanog u clanu 1 ovog zakona
clan 4
-konfiskuje se sva postojeca zaliha propisane dozvoljene granulacije kako kod prodavaca tako i kod fizickih lica(lovac)a ista ce se nakon oduzimanja rasturiti i unistiti na nacin u clanu 5 ovog zakona
clan 5
-konfiskovana municija ce biti prikupljana u LU i njome ce se postupati u skladu sa odlukom Srbijalov i kao takva ce biti dodeljena serendatorima po kapacitetu koji su uredno prijavili na Srbijalov
clan 6
-sacma iz konfiskovane municije iz clana 5 bice unistena tj.pretopljena u granulaciju do dozvoljene milimetraze i opet prepunjena u vec postojece patrone iz konfiskacije
clan 7
-prepunjeni patroni ce na isti nacin biti expedovani LUa i vraceni lovcima po spiskovima o konfiskaciji
clan 8
-troskove prepakivanja ce snositi oni clanovi koji nisu prijavili i predali PP municiju u LU prilikom konfiskacije

StariVeselo 2KlackalicaDrutvo
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

nidzamotocross
 Imam jedno pitanje za vas starije od mene:

Koju sve milimetrazu sacme obuhvata pojam PP?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Lala

Cadara kaže:
Inače PP je ubitačan do nekih 15-20m daljine ali na toj daljini će se i svakim jedinačnim zrnom i iz puške koja možda i ne nosi najbolje moći dosta precizno da se gađa, što je neko već i pomenuo.

Jesi li siguran da preko te daljine nije ubitačan?
Kada se govori o rizicima upotrebe PP, onda se prvenstveno misli na rikošete i rasipanje tih nesretnih devet zrna, i slučajeve ranjavanja ljudi, pa tek onda životinja. A kladim se da je još kako poguban za ljude na znatno većim daljinama nego što si ti napisao.
Na žalost, bilo je slučajeva kada je to u
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lala

Cadara kaže:

Jesi li siguran da preko te daljine nije ubitačan?
Kada se govori o rizicima upotrebe PP, onda se prvenstveno misli na rikošete i rasipanje tih nesretnih devet zrna, i slučajeve ranjavanja ljudi, pa tek onda životinja. A kladim se da je još kako poguban za ljude na znatno većim daljinama nego što si ti napisao.
Na žalost, bilo je slučajeva kada je to u praksi dokazano.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

bturjane
 Nidza pita
Koju sve milimetrazu sacme obuhvata pojam PP?
Po mojim skromnim saznanjima,a i ovde se na forumu vodila polemika oko toga,od 7,85 mm do 8,55 mm pa sad mogao bi neki od kolega ko je kopetentniji da ovo vise i podrobnije objasni
ma nasrcu bre rodjo mora se branim,a ti zapadnjaci kvarni su ko muckovi al sam naso pravu pusku AA-12

Indjijanac
 takozvani metak tri u red(tri kugle u jednom redu koje zajedno prolaze kroz otvor cevi)u kalibru 12 su veličine 8.55mm,a u kalibru 16 su 7.85 mm.pod pojmom PP se podrazumeva samo ta granulacija sačme
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

bturjane
 A 8.1 mm kolega

nidzamotocross
 Bturjane, Indjijanac, hvala. Odobreno

Znaci svaki metak koji ima oznaku 9P je PP. Smile

Predator

Indjijanac kaže:
takozvani metak tri u red(tri kugle u jednom redu koje zajedno prolaze kroz otvor cevi)u kalibru 12 su veličine 8.55mm,a u kalibru 16 su 7.85 mm.pod pojmom PP se podrazumeva samo ta granulacija sačme

Ako se ne varam, kod kalibra 16, samo kod novijih serija "Krušika" je prečnik zrna oko 7,5 mm (najvjerovatnije da je to tih 7,85 mm koje si naveo). Kod ostalih proizvođača je ranije uvijek bio 8,1 mm kao što napisa kolega bturjane.

Sasvim prirodno

vlada lovac

nidzamotocross kaže:

Jeste tako Nidzo ali ne samo 9 kugle, vrlo cesto ih ima i po 12, 15 pa i 18 naravno u duzim caurama, a ima i krupnije od 8,55

nidzamotocross

vlada lovac kaže:

nidzamotocross kaže:

Jeste tako Nidzo ali ne samo 9 kugle, vrlo cesto ih ima i po 12, 15 pa i 18 naravno u duzim caurama

Aham. Odobreno
Znaci od 3 u red pa do 6 u red. Odobreno

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,451
Najnoviji član: Hanoverski k...

Poslednje vesti
U LU "Šumadija" Kragujevac
Otkazana manifestacija Lovac i pas
УОЧИ ПОЧЕТКА ЈЕСЕЊЕГ ЛОВА - ЈОШ ЈЕДНО ДРУЖЕЊЕ ...
PRVENSTVO VOJVODINE ST. HUBERT 16.11.2024. RISTOVAČA
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.

63,955,793 posete www.srbijalov.com