Moj drug je pogodio zeca sa specijalom 16kal puska, 8 sacma, zec pada i nakon 5 sec ustaje, posto je ranjen bio stzu ga kerovi, kad smo ga odrali gde ga je sacma pogodila samo mu je koza bila poplavela,nije ga probilo zrno (cudno) a nije bila neka daljina velika...
Mitar NP kaže:
Moj drug je pogodio zeca sa specijalom 16kal puska, 8 sacma, zec pada i nakon 5 sec ustaje, posto je ranjen bio stzu ga kerovi, kad smo ga odrali gde ga je sacma pogodila samo mu je koza bila poplavela,nije ga probilo zrno (cudno) a nije bila neka daljina velika...
С' времена на време се појави по неки са панцирoм! Мора да сте и ви налетели на њега!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Mitar NP kaže:
Kolega to se jos po naski kaze koliko para toliko muzike.Moj zet ima isti taj kalibar nabavio mu Rottweil.10-ku pogodio zeku na nekih 30-tak metara...kao grom...zeka upao u ceo snop...nema sta nije bilo polomljeno...ne da volim strano...volim samo kvalitetno...cak i kad je nase ako jeste.
Jedna lasta ne cini prolece,to moze da se desi sa bilo kojom vrstom municije...favorizujem krusik jer ga koristim godinama i ne mogu da se setim da sam imao neki takav problem,a los pogodak je los bilo koja municija da je u pitanju....
прво, зависи шта је то велика даљина. мени је био велики проблем да прихватим на којој се даљини гађа сачмарицом, јер сам дуго гађао којешта карабином па ми је перцепција била "ма то је близу" а оно... друго, зависи колико је метак стар, како је чуван, колико зрна га је погодило... ја сам са 15так м из баскијерија ф2 3,5мм погодио фазана, пао је школски, али док сам ја дошао до њега овај клисну у жбуње. а био је прописно "посољен". да ли треба да извучем закључак да ф2 не ваља? и још 10так тада присутних ловаца који су били сведоци? тако да теорија "колко пара толко музике" апсолутно не пије воду, поготово што имамо снајперов упоредни тест, где се домаћа џебана није показала нимало лоша.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
ssekir75 kaže:
прво, зависи шта је то велика даљина. мени је био велики проблем да прихватим на којој се даљини гађа сачмарицом, јер сам дуго гађао којешта карабином па ми је перцепција била "ма то је близу" а оно... друго, зависи колико је метак стар, како је чуван, колико зрна га је погодило... ја сам са 15так м из баскијерија ф2 3,5мм погодио фазана, пао је школски, али док сам ја дошао до њега овај клисну у жбуње. а био је прописно "посољен". да ли треба да извучем закључак да ф2 не ваља? и још 10так тада присутних ловаца који су били сведоци? тако да теорија "колко пара толко музике" апсолутно не пије воду, поготово што имамо снајперов упоредни тест, где се домаћа џебана није показала нимало лоша.
Kolega iskustva ljudi skojima ja idem u lov je da i pored zelje i ogromne volje da koristimo krusikovu municiju bez ozira na cenu(a nemam nista protiv da platim nesto jeftije)nije urodila plodom.Ja iskljucico pricam o pogodcima do 30.A o onima preko ne treba ni da diskutujemo.Svako je imao neko svoje iskustvo,ali moja a i ne samo moja sa krusikom su losa.I taj metak jednostavno ne upotreblajvam vise jer ne zelim da esperimetusem.Sto se tice iskustava mnogis nasih kolega...pa vecina njih se kune...ali svako ima svoje iskustvo.Sto se tice B&P pucam iskljucivo sa njom.F2 clasik, fiber, long range,tricolore.Ja sa njom imam i losije i bolje pogodke...ali su mi ne poredive.A o Rottweilu i da ne pricam.Ali svako prema ukusu. P.S ima raznoraznih testova...taj tes kolege snipera mi ne govori puno barem meni ne...ali postujem tudja misljenja.
пробао и ја ф2, и не видох да је у нечему бољи од домаће џебане чак сам пуцао упоредно две недеље у једну цев крушик/белом а у другу ф2, и нисам се баш уверио да не прља цев, како неки кажу. и нисам видо да је неко од "странаца" имао много боље поготке од нас који користимо домаће. једноставно, погађали смо и промашивали и ми "домаћи" и "странци". чак, више лагања су имали "странци", иако су малобројнији. домаћа муниција у мом друштву ове сезоне ни једном није слагала, а прошле су двојица имали проблеме са крушиком стандард док нису очистили главе на иж 27. бп и шедит су ове године "продали" неколицину. то не значи да фирма не ваља, једноставно се деси да конкретан комад није исправан и ајд сад... причам за сачмену муницију, куглу ипак још не умемо да направимо да ваља.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
Nisam mnogo pucao, ali ono što sam ispucao, što na strelištu( trap i papir), što u lovu (letnjem, jesenjem, zimskom) dalo mi je neke smernice za dalje korišćenje municije. Sniper Hunter nam je pokazao brzinu sačme, svaka mu čast na testu, retki su oni koji svoju municiju probaju na papiru, a kamo li da puste kroz hronometar, sve to o svom trošku i nesebično podele sa svima nama. Međutim brzina je samo jedna stavka u toj stvarčici koja se zove patron. Po meni je posip na papiru najvažniji.
Kao početnik sam probao, pa skoro sve što sam uspeo da nađem na domaćem tržištu, da bi stekao neki uvid u sve te proizvođače i njihovu municiju i da vidim šta će mi najviše goditi.
Probao sam najpre Krušik i bio sam prijatno iznenađen. Brzinu smo već videli, koja ide do oko 410m/s, što je za svaku pohvalu. To oko prljanja cevi krušikovim metkom nije tačno, jer bar meni cev nije bio prljav. Na papiru sam mu zamerio male rupice u posipu, iznad tačke nišanjenja se pojavljuju rupe prečnika nekih 1,5cm. Druga zamerka je čaura posle ispaljivanja. Na dancetu čaure, pojavljuju se čudna oštećenja, u početku sam mislio da je to zbog poluautomata, ali je tako bilo i iz bokerice ZH. Druga serija to nije imala posle ispucavanja. U lovu se pokazao iskreno rečeno odlično. Meni nije legao, jer sam imao par promašaja koje naravno pripisujem sebi a ne municiji. Par kolega love isključivo krušikom i nikakvih problema nemaju. Što se tiče potkalibarnih zrna, iskreno, to je UŽAS. Nula velika za metak. Prva stavka je što se dešava zaustavljanje kartonskog dela u cevi, druga što su od metka do metka toliko velike razlike da je to strašno. Zašto se to tako radi, ne znam.
Od Beloma sam probao kugle i trap. Trap je relativno okej metak, mada vidim da su se dešavali propusti u veličini sačme, što je nedopustivo za jedan takmičarski metak! Kugle su takođe okej, mada pertlovanje ovog metka je jako loše, pa na prvi pogled odaje jako loš utisak. Na meti se pokazao fino, ali mi je pravio grupu malo desno, nekih 8-10 cm (50m, cilindar) Jedan kolega iz grupi lovi belomom i kako vidim, ima uspeha koliko i svi ostali.
Meni ne odgovaraju, jer mi nisu legli, ne znam zbog čega. Pronašao sam se u RC-u i Rottweil-u (sitna sačma) i B&P (kugle) i do daljnjeg ih ne menjam. Mislim da je to stvar lovca odnosno koliko se lovac srodi sa municijom, a i stvar ličnog ukusa.
Kada bih birao najbolju municiju, to bi bio Lambro. Strašan metak. Od brzine, posipa, pa do sagorevanja, učinka na cilju, kugla, sačma, ma sve ima što treba da ima jedan metak. Ali da plaćam po 40-50 dinara po metku? Ne isplati se, pošteno. Sa kuglama je već druga stvar, tu ne treba štedeti.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Sve te cudne promene na cauri posip....Ma nema metka koji nisam probao i u lovu i u Jagodiskoj streljani.Sve sto sam naveo u predhodnim upisima plus Rio, R.C, Fioki Mirage,Hrvaski metak cinimi se m 70 i sve proba kako posipaju na papiru.Ja pucao iz P.A a zet iz Bokerice.Naravno i Krusik.Mislim nema govora da je naj pouzdanija i naj bolji i pravilniji posip imao Rottweil.Sve manje vise isto manje vise ali to da krusik i na primer B&P(kolega pominje f2) vise je da se tesim nego da kazem ok i krusik je isto tako dobar.Postojale i izlazile serije gde je sve bilo ok a postoje i serije gde pocupamo fazane i zeceve i nista se ne desi ali nista...sto me dovodi isto tako mada nije tema sa iskustvom karabiske municije...da od serije do serije takav je i kvalitet.I mislim da vise odgovara domacim lovcima prvestveno zbog odnosa cene i kvaliteta.U mom prsluku ipak ovaj metak nema mesta.A i postujem kolege koji su mu dale sansu ili godinama sa njim love.
Ja takođe ravnomerniji posip nisam našao od Rottweil-a. Posip mu je bukvalno kao da su kuglice rukom ređane na papir. Sa njim sam imao interesantne pogotke u lovu na patke. Na graničnim daljinama, po debelom minusu, metak od 34 grama i to osmica, obavljao je posao fenomenalno.
Kolega je pokušao sa krušikovim standardom to isto ali nije uspeo. Tek sa Super Duck-om je imao uspeha.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
нисам говорио о ротвајлу ( који нисам пробао и не могу да судим) него о извиканој макаронџијској џебани, која ми се није показала нимало боља од домаће у истој категорији. дакле 12/70 са нормалним притисцима. што каже ниџа, не исплати се бацати дупло више пара на нешто што и ово домаће ради. и опет, што ниџа каже, за кугле не треба штедети, ретко се пуца, и кад се пуца треба да се и погоди ;)
ssekir75 kaže:
нисам говорио о ротвајлу ( који нисам пробао и не могу да судим) него о извиканој макаронџијској џебани, која ми се није показала нимало боља од домаће у истој категорији. дакле 12/70 са нормалним притисцима. што каже ниџа, не исплати се бацати дупло више пара на нешто што и ово домаће ради. и опет, што ниџа каже, за кугле не треба штедети, ретко се пуца, и кад се пуца треба да се и погоди ;)
Prvo kolega ja iz tvog upisa vidim da ti pominjes samo F2 clasic...a to je tek pocetak ponude i dobre napominjem dobre municije...znci monogo toga dobrog nisi probao...a da ne govorim o Rottweilu...kada budes mogao i imao prileke odi negde sa nekim gde mozes da isprobas i videces zasto je nesto bolje ili gore.Ja sam uvek da kupuj domace i koupuj kvalitetno...ali jednostavno ta municija od serije do serije jedobra ili losa.Ne razumem firme nikako tog tipa koji mog da budu veoma uspesne i izbace zaista kvalitetne proizvode peramanentnog kvaliteta i samim tim budu konkurentni na trzistu...godinama unazad proizvode tako nesto.Za mene municijuija koja nije u kontinuitetu dobra je losa...i tu se meni zavrsava prica.Dobra za nase uslove jer je jeftinija u odnosu na ostale...sto za prosecnog srpskog lovca igra veliku ulogu.
Kolege , probao sam i pucao svašta, od municije punjene ko zna čime, do najizvikanije municije. Istina dvadesetak godina sam pucao Belot. poslednjih nekoliko godina pucam Krušik sa kojim sam više nego zadovoljan. Najbolja je ona municija koju redovno i dugo koristiš To je jedan od preduslova za dobar pogodak, naravno izuzimajući krajnje lošu municiju. Lovac koji konstantno koristi municiju jednog proizvođača privikne se na tu municiju i retko promašuje. Sve ostalo su finese. Ovde govorim o standardnoj municiji ( znači uobičajenih pritisaka i gramaže). Neko ima iskustva zadovoljniji je sa nekom drugom municijom, ali nju sigurno najčešće koristi i na nju se navikao , tako da se opet vraćamo na iskustvo.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
ја сам навео ф2 који је тад пробан упоредо, значи он у једну а домаћи у другу цев. и првенствено је било интересовање да ли стварно мање прља цев. после тих пар лоших резултата у лову купио сам по неколико комада од свачега и отишао сам у пешчару и на пешчани "зид" пуцао упоредно (имам негде слике, ако их нађем окачићу). ф2 3,5 није имао нимало бољи посип од крушиковог специјала, а ни мираж т4 од кинга. ту сам пробао и по пар комада рц, шедита и нобела, који су били ок, али то је била муниција појачаног пуњења и нећу је користити јер ми је пушка старе школе и нећу због ФЕНСЕРИСАЊА да унаказим добро оружје. нису се прославили ни хрватски торнадо ни селиер белот. ни један није био ни много бољи ни много гори, тако да не видим што би давао више пара због нечег што ми ради посао исто ко оно јефтиније .
поред овог мог назови теста како ми пушка "сеје" сачму, видео сам да је код ловаца који користе италијанску муницију ефекат скоро исти као и код нас који пуцамо домаћу (то "скоро" значи да је неко бољи а неко лошији стрелац, а лагање метка не рачунам у овом случају). конкретно, на даљинама на којима двојица груповођа погађају и обарају дивљач са заставом и иж27 и крушиковим картонцем, неки млађи са мп153 и рц-ом не могу да присмрде. наравно, није ни до метка ни до пушке, него до стрелца. дакле, док је год нека муниција добра, она је добра. ја са баскијеријем имам лоше искуство, а слично сам видо и код колега из групе са шедитом. не мора се човек учити на сопственим грешкама.
DakiNS kaže:
Kolege , probao sam i pucao svašta, od municije punjene ko zna čime, do najizvikanije municije. Istina dvadesetak godina sam pucao Belot. poslednjih nekoliko godina pucam Krušik sa kojim sam više nego zadovoljan. Najbolja je ona municija koju redovno i dugo koristiš To je jedan od preduslova za dobar pogodak, naravno izuzimajući krajnje lošu municiju. Lovac koji konstantno koristi municiju jednog proizvođača privikne se na tu municiju i retko promašuje. Sve ostalo su finese. Ovde govorim o standardnoj municiji ( znači uobičajenih pritisaka i gramaže). Neko ima iskustva zadovoljniji je sa nekom drugom municijom, ali nju sigurno najčešće koristi i na nju se navikao , tako da se opet vraćamo na iskustvo.
Kolega Daki pa ja ovo govori na osnovu mog iskustva a ne na osnovu teorije ili pucanja samo u streljani.Govorim o divljaci koja je pogodjena na nekim optimalnim dalinama i divljac koja je pogodjena celim snopom.Grupa lovac sa kojom ja idem u lov svi pucamo razlicitom municijom...ali kada se dogovorimo da testiramo ili probamo nesto...u cevi svi isto i idemo.Desavalo nam se sa krusikom da ispucamo u fazana desetkom vise patrona...fazan pada ali i dalje ziv.Isto tako i zeca.Sa zecom smo ustanovili da dva pogotka na hekih 25 i 30 m nisu ni probila.Vec je sacma samo napravila podlive od krvi...takvo je moje iskustvo...bilo je i pogodaka necu da krivim dusu...ali ti moji testovi i ta moja iskustva mi daju za pravo da kazem da se radi o losoji ili o municiji ciji kvalitet nije konstantan.Ima ljudi pucaju godinama i za njih je O.K.Postujem svacije ali i moje misljenje.
Kolega ne osporavam ja ničije iskustvo niti drugu municiju . Izneo sam samo konstataciju da se najbolje pogađa sa municijom koju najčešće koristiš ma kako se ona zvala. Iako ima tu dosta i do strelca.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
"RC je inače odličan, ali imao sam jednu kutiju od 3,1mm koja je imala neku grešku. Pukneš fazana, on padne na zemlju, digne se i odleti. Jednog takvog uhvati kuja, nije bilo rupa na koži samo se poznale modrice gdje je sačma udarila. "
"Ja sam prošle god koristio RC 3,5 mm 36 g!! puknul sam po fazanu na 30 m, pade ko krpa..dođem do njega još je živ..
Taj isti lov malo kasnije puknem po fazanu na 40 m ili više m, fazan se samo strese..leti dalje 100m i padne u mali obližni grm..,dođemo po njega fazan poleti i padne za 50 m...
drugi lov sl priča puknem po fazanu na 20 m samo se stresel,puknem ga na drugi šus samo se otrese i leti kojih 200 m i padne..opet taj isti lov puknem po fazanu na prvu cijev promašim,s drugom pogodim..otrese se i odleti kojih 200 m ko da ništ nije bilo... od onda ga više ne pucam.. od dalje pucam M90 i nisam imal nikakvih ili sl porobleme,,,možda je imala municija neku serijsku grešku ?"
"mozda jednostavno ta patrona ne daje dobar posip u toj cijevi.ja recimo sa famoznim b&p nemrem nista pogoditi,stavim nas m90 im padaju ko krpe"
"Probal sam prekjučer posip na 30 m i videl da je katastrofa!! sutra budem slike vam pokazal..."
да ли ово значи да рц не ваља јер није увек добар, него, ето, има и фуш серије?
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?