Lov na divlje svinje
|
nenadx |
Objavljen 04.06.2010. 23:40
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Dobri su svi ovi prikazi ocenjivanja Neso,ko je autor,mora da je novije izdanje.Ja imam jos one iz stare juge,klasika Z.Car isl.
Dobar pogodak
|
|
|
|
neso |
Objavljen 05.06.2010. 11:39
|

Stari član

Upisa: 238
Pristupio: 24.05.2010. 16:27
|
Tu nema ništa da se izmišlja.
Međunarodni savjet za zašzizu divljači i lov ( C. I. C. ) 1986 godine izdao je knjigu pod nazivom '' Klasifikacija medalja za lovačke trofeje svijeta '' kasnije su uslijedili manje promjene, koje su uvrštene u tablicu.
Savo mi je krivo, vjrobvatno moj propust ili neznanje zašto nijsu slike veće da se normalno čita. ako ih možete uvećati dobro bi bilo. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 06.06.2010. 10:13
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Sinoć sam konačno dočekao da posle dve nedelje kišurina, izadjem na DS.
Sam izlazak u lovište je bio šokantan: pola atara je bukvalno pod vodom, nivo podzemnih voda je nenormalno visok! Odvodni kanali su prepuni vode, i nisu u stanju da prihvate svu tu količinu izlivenu u prethodne dve nedelje. Vojvodina, brale, ravno kao tepsija, pa kad se razlije...
Rasporedili smo se na dve čeke, na mestima gde je bilo svežih tragova prolaska. Do čeka smo morali da pregazimo kroz blatište i vodu, koja je ponegde bila duboka 20-25 cm! Elem, sednemo na čeke, mirno veče, vedro, bez mesečine, nove baterije u NexTorch, sednemo; u tom momentu, nekoliko milijardi komaraca izgladnelih nasrće kao pirane, na nas! Ljudi, ja jesam u životu nahranio ihaaajjj komaraca, ali ovoliko davno nisam video! Rojevi, pa sve u talasima nasrću na svaki otkriven deo tela! Mani sad komarce, ćuti i sedi, čekaj...
Posle jedno sat vremena, učini mi se da se kreće nešto, dižem pušku i osvetljavam, ništa... Nije prošlo ni minut, a sa susedne čeke gruuuuu... Osluškujem - ništa se ne dogadja... teraj dalje.
Hranim komarce i dalje, šake su mi izujedane, a zglobovi na prstima svrbe od ujeda!
Prekidamo mučenje, dolazi kolega, kaže, pucao na lisicu, misli da je pogodio, ali nije siguran. Pretraživali smo mesto, ali nismo našli, izgleda da se lisac ranjen uvukao u trsku, crk'o dabogda! Krenemo prema kolima, u jednom momentu osvetlim ponovo duž trske, a na ivici trske, jedno 60-70 metara dalje, zasijaju dva oka - lisica ponovo! Ali, ova je bila brža, šmugnula je u momentu, pa pucanja nije bilo.
Mesto gde lovim je udaljeno od Dunava i plavnog priobalja jedno 10 km; obzirom na vodostaj i na plavljenje terena duže reke, bio sam ubedjen da su DS se povukle prema neplavljenom terenu, ali ni traga od njih, sinoć.
Nema veze, bilo je sasvim solidno, u prirodi, lepo veče, vidjena je barem neka divljač (lisice), a sad idem u Zavod za transfuziju, da mi dopune izgubljenu litru krvi, što komarci izjedoše
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 06.06.2010. 15:09
|

Moderator

|
Bogami dobar ti je rad.Krvavo odradjen Neso,vidi se dobro,klik na sliku pa klik opet...Sto se CICa tice,o tome smo malo pricali na forumu,vidi pa mozemo popricati o tome tamo.
Dobar pogodak
|
|
|
|
neso |
Objavljen 08.06.2010. 23:22
|

Stari član

|
Zimska idila,

|
|
|
|
Boban |
Objavljen 09.06.2010. 17:03
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Auuuuu Neso dobar kapitalac,
jel ovo negde u prihvatilistu ili u rezervatu. |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 09.06.2010. 18:40
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Lep primerak,vise me interesuje pas od vepra,reci mi nesto o njemu na pp posto nije tema ali samo ako je CPG ...POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 09.06.2010. 18:42
|

Lovčina

|
Hteo bih da pitam jesi li vidjao primerke DS izrazito crne boje i mnogo duze od DS na slici...POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Cvele |
Objavljen 09.06.2010. 18:45
|

Lovčina

Upisa: 3216
Pristupio: 18.09.2009. 20:03
|
Nema sanse da je ovo slikano u divljini ;)
 Lov je za mene život =))) 
|
|
|
|
neso |
Objavljen 09.06.2010. 21:35
|

Stari član

|
Ker više nije živ. Poginuo je, ubioga je vepar. Inače to je bio mješanac balkanca i kopa. Pred tim kerom ubijeno je preko 150 svinja, bio je star 7 godina i jako žalimo za njim, mada nam je neke mlade kerove uveo u lov. Tražim da kupim dobrog svinjara
ali dobrog. Vepar je bio ranjen sa dva pogodka. ani kako se ker zvao znao je čitav dan da oblajava DS u lovištu i nikada nije napadao DS jer je to u mladosti osjeto kako je prolazio u duelima sa veprovima. Postojao je krvavi trag i vepar je bio stao. Opkolili smo ga i gledali. Kada je lovac prišao da bi upucao vepra, vepar je krenuo u napad, ubio je kera a lovac nije imao kada da podigne pušku i pucao sa kukova Browningom auto 30-06 ( danas se tome smijemo jer je vepar gonio lovca 30 metara a mi nijesmo smjeli pucati nego smo vikali UBIĆE TE, UBIĆE TE i ovaj se okrenuo i pucao ga sa nekih 5m.)
Jeste da je lovačka priča ali istinita.
</noscript> |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 10.06.2010. 17:04
|

Moderator

|
U lovu se zaista svastaa desava,I dobro i lose i komicno i tuzno.Izgleda da ste imali toga dana sve u kompletu.Na temi dobar ker za lov ds,smo pisali svoja iskustva i misljenja,kakav bi trebao on biti ,svako iskustvo dobro dodje.Ovo pitanje o crnim kracim ds je dobro cini mi se.
Dobar pogodak
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 11.06.2010. 12:39
|

Lovčina

|
Radi se o crnim DS sa izrazitom dugom njuskom i duzim telom od ovih surih,mozda nije tako ali moja zapazanja su da te DS dolaze iz pravca Bugarske i uglavnom ih ima u pogranicnim delovima,preprosle godine svaka treca je bila zarazena trihinelom dok prosle nije bilo toliko slucajeva ali nije bilo ni puno tih garavih DS,interesantno da na pedesetak km od granice gde sam isto lovio nije bilo crnih DS i nije bilo trihinele,dok su svi slucajevi trihinele bili u pojasu do 15 km od granice..POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 11.06.2010. 13:42
|

Moderator

|
To su dobra zapazanja,koja bi strucne sluzbe trebale da prate ,obrade,proslede....Ds na nasim prostorima su se ukrstale sa domacim,tako da je pitanje koliko se moze pricati o genetski cistim populacijama.Mislim da sam ranije spomenuo da su recimo u Karakusi donosili DS iz Austrije,koje su bile navodno cistijih gena.U Evropi zive 7 podvrsta DS,na zapadu su sitnije,pa je pitanje sta su hteli da postignu sa tim,ali..DS kod nas se razlikuje po boju hromozoma od onih zapadnih......Takodje one sa KIM se prilicno razlikuju recimo od onih iz vojvodine.Bivsi svetski prvak je bio sa Prokletija a tezio je samo 70tak kg.....Sustina je da su one koje vuku gene pitomih teze,izduzenije,drugog pigmenta(i koze,dlake)mada nemora to da bude model.....sve to navodi na ukrstene,ili povuku iz ranijih ukrstanja.Recimo trajno zubalo je sa 44 zuba,ali se desi da nedostaju 2 slobodna pretkutnjaka,sto opet navodi na genetiku...Obojenost dlake ide od svetlosive do potpuno crne,pritom naravno treba razlikovati zimsku sivu,koja uzgred da kazem je takva zbog dugih dlaka koje se cepaju na vrhu,takve se otrcaju pa postaju sive.I u vezi sa tim iz Bugarske.To su neminovnosti,ali svakako treba obratiti paznju,najvise zbog bolesti.Recimo ranije je vladala svinjska kuga,,,kada je ona suzbijena brojnost divljih se pocela povecavati i evo sve ih je vise.
Dobar pogodak
|
|
|
|
neso |
Objavljen 11.06.2010. 19:55
|

Stari član

|
Mi taj problem nemamo, doista su pravi veprovi i nemaju priliku za ukrštanje.
Izgledaju jači zbog konfiguracije terena pa i hrane, nema ovamo kukuruza i ostalih žitarica. Ono što nađu u rijetke šume žira i korijena to im je hrana a opet su jake i debele.
E sad da mogu jednu pripitomit pa da samnom šeta šumama da tražimo TARTUF ja bih bio bogat čovjek. |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 11.06.2010. 21:02
|

Moderator

|
E kad spomenu tartuf.Na jednom terenu u odredjeno doba godine DS su redovno rile u prostoru od par stotina kvadrata.Dugo nisam razumeo zasto bas tu riju,dok nisam malo procitao o tartufima.Jednom prilikom sam ceprkao i nasao 3 komada belog(mislim da ga zovu i italijanski)Najveci je bio promera 4 cm,na preseku je imao kao mrezice,zilice zelenkasto mrke a miris belog luka.E da li je to bio tartuf?Ako se razumes u to javi,da neigram vise loto.
Dobar pogodak
|
|
|
|
neso |
Objavljen 11.06.2010. 22:58
|

Stari član

|
Bijeli tartuf težak 1,5 kg kojeg je pronašao tartufar Christiano Savini, u stvari njegov pas Rocco u sjevernoj Italiji prošle sedmice, danas je na međunarodnoj aukciji prodan za nevjerovatnih 373 000 $. Rocco je tartuf nanjušio na 75 cm dubine pa su ga Savini i njegov otac preko sat vremena pažljivo otkopavali. Novac od prodaje biće poklonjen u humanitarne svrhe. Najveći tartuf do sad, pronađen je 1954. godine i težio je oko 2,5 kg.
</noscript>
Ovo nije slika nađenog Tartufa, već prikaz za one koji neznaju kako izgleda.
Poznato je DS ima neuporedivo bolji njuh od psa, zato se ja našalih da mi je pripitomiti jednu DS pa po šumama. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 12.06.2010. 07:52
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Nenade, po opisu koji si dao, to bi mogao biti tartuf. Najbolje je da ga na trenici malo narendaš, na sitnoj rešetki, onda dobije karakterističan miris, koji bi mogao da liči na miris belog luka, ali je specifičniji (kako rečima objasniti miris?)... Tartuf je nepravilnog oblika, a kad se izrenda i osuši, onda je tamno smedje boje. Takodje, kad je presečen, na rezu posle dobije smedju boju.
Ovi primerci koje Neso navodi (1,5 i 2,5 kg.) su zaista džinovi medju tartufima. A u Istri ljudi koriste domaće svinje za nalaženje tartufa, baš zbog boljeg čula mirisa. Ne pitajte me kako se zove rasa tih svinja, ne znam, ali svakako nisu one naše vojvodjanske debele i ugojene 
Probao sam jela sa tartufima, to je ukus koji se ne zaboravlja (iako su mi domaćini, koji su mi spremali klopu, bili vrlo štedljivi sa tartufom).
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 12.06.2010. 09:25
|

Lovčina

|
Jeste li znali da se koristi neki zele sa mirisom tartufa za ceku i lov DS a pojedini ga stavljaju na hranilista ili kaljuzista i kazu kad jednom oseti stalno se tu vraca..POZ.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
neso |
Objavljen 13.06.2010. 23:28
|

Stari član

|