Moras doci za dana najkasnije oko 17:30h ako je rupa u blizini naselja,a ako je dalje u ataru gde nema da cirkulisu ljudi onda i ok 15h jer u ataru mnogo ranije krecu nego u blizini naselja i do 19h mora izaci.Kod mene ovo sto cekam vec 18:15-18:30h izlaze stim sto muzijaci mnogo ranije izadju od zenki pa nije na odmetu sacekati ako na primer odstrelis jednu na rupi bar jos pola sata mozda izadje i druga posto su sad obadvoje u rupama.I da obavezno obrati paznju na vetar jer ona prvo samo njusku isturi napolje i hvata mirise i osluskuje i kad vidi da je sve OK onda izlece iz rupe ne izlazi polako nego bukvalno pa iskoci,stane otrese zemlju sa sebe obelezi teritoriju i krece u akciju,a ako sedne i gleda u pravcu rupe onda je i druga tu i ona se sprema da izadje!
Ako je na nju pucano pod lampom bezace sigurno kod nas je i to problem bas zbog farovanja cim je osvetlis okrece se i bezi bez da i jednom pogleda u izvor svetlosti mozec ciukati,mnjaukati,zvizdati ma dzabe.Zato je ovo sad malo snega bilo idealno za lov cekanjem jednostavno nista nije potrebno sem strpljenja i debele odece,a sad na rupi ne znam nisam nikada probao lampom da cekam jednostavno lampu vise ne koristim i sto je najgore rupe su na takvom terenu da su sekunde u pitanju da ne zamakne negde u neki grm.Ako imas neke rupe da je solidno cisto oko njih probaj sa lampom svako loviste je prica za sebe eto kod nas ih vise ne mozes videti na cistini u po bela dana,a dok nije pocelo da se lovi na far to je bila milina jos kad pocne parenje po2,3 na gomili i to po ceo dan,a sada pre mraka nista i one su shvatile da nisu bezbedne dok se nesmraci.
Moja je praksa da lovim sa lampom ali ne pucam ako nisam siguran u pogodak.Neke se zaustave na zvizduk a neke odmah beze glavom bez obzira i te nikad ne pucam da ne povezu pucanj sa lampom.Prosle sezone sam jednu liju imao barem 20 puta na nisanu ali bega cim upalim lampu ali ipak je na kraju bila znatizeljna i stala na oko 200 m. i tu znatizelju platila glavom.Vec nekoliko godina lovim iskljucivo lisicu i primetio sam da su i one razlicitog karaktera neke stanu na svetlost neke su cak i trcale prema izvoru svetlosi pa onda neke beze ,pa se vrate na cijukanje usnama a gledao sam liju kako po sat vremena ide prema vabilici praveci se da je uopste ne zanima itd itd itd. U svakom slucaju lov na lisicu je poseban i budi u lovcu pravi lovack instikt.
Hvala kolege puno mi pomoglo ovo,e sad tu gde su rupe ima mozda 15-16 rupa u krugu od nekih 20 metara i tu je bio neki potok sada kao kanjon i bas je blizu naselja, mislio sam sacmarom da cekam jer se puca bas na blizu,da ima snega ne bi mi trebala lampa ali ovako moram, i ako krene da bezi ipak imam sacmaru
cestitke kolege na ulovima
i mi sinoc malo cekali,vabili,od nas trojice jedino sam ja imao srece da mi posle nekih 15-ak minuta vabljenja izadje lisica iz sume,sedne i gleda prema meni,krst na sred grudi i vakcinacija obavljena.vabilica moje rucne izrade,karabin 223 zrno ppu sp.i daljina 90 koraka.
[xhide]Mi završili sa lovom krajem februara, i sad odmaramo i čekamo narednu sezonu.
Evo jedne sa kraja sezone, na vabilicu nordic mini predator došla, pogodak prvim metkom na 30-ak metara ( semi magnum 4,5mm) nešto lošiji, nastavlja da trči, drugim metkom dobar pogodak, pada, ali se podiže i odlazi. Ujutru je Aga ipak nalazi, posle 100tinak metara praćenja.
I prethodno veče ista situacija bila, ali ta se zavukla u jako gust teren, tako da je nije bilo moguće tražiti.[/xhide]
A evo i jednog lepog snimka, kameru sam stavio na "rupe", da vidim šta se dešava...
Imam kavez kao zamku,samo sto je od pletene zice i 2 puta se uhvatila i pokidala zicu pa izasla. Sad sam zavario armaturu pa je samo cekam.. Sajlice sam kao klinac stavljao i nahvatao sam ih dosta ali sada se ni bi zavao sa tim sajlama,znas i sam valjda kako je u Srbiji sa tim zamkama..
ajd da pitam ovde, mozda neko od kolega zna... )
u poslednje vreme se kod mene u selu cuje neka nova zivotinja. oglasava se kao lisica, ali ima promukao i dubok glas kao srndac, ne onako piskav kao lisica... i dozivaju se izmedju sebe, posto se naizmenicno cuju na vise strana... koja bi to zivotinja mogla da bude? jer kod mene niko ne zna...
ajd da pitam ovde, mozda neko od kolega zna... )
u poslednje vreme se kod mene u selu cuje neka nova zivotinja. oglasava se kao lisica, ali ima promukao i dubok glas kao srndac, ne onako piskav kao lisica... i dozivaju se izmedju sebe, posto se naizmenicno cuju na vise strana... koja bi to zivotinja mogla da bude? jer kod mene niko ne zna...
To je takodje lisica.Imas po youtubetu snimke oglasavanja i sta koji zvuk znaci pa preslusaj.Taj zov,negde ga zovu i alarm bark,izuzetno podseca na baukanje srnece divljaci.
Kao sto napisah u temi sakala, ove sezone sam odstrelio oko 60 lisica
Ali zbog takodje navedenih razloga samo cu neke fotke staviti
Jos ovu za proslu sezonu
Za novu cemo videti,... jer, nadamo se nekim promenama,...
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Hunter_lovac Offline
· 12.12.2023. 23:19
Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?