Krušik municija
|
nidzamotocross |
Objavljen 29.06.2014. 17:45
|
Lovčina
Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Na papiru, 30m, polu čok, RC je imao bolji posip od krušika, što sam već pomenuo. U zimskom lovu mi (a i kolegama) krušik posustaje za RC-om i Rottweil-om. Zbog čega se to dešava, ko će ga znati. Inače svaki promašaj, sačmom, ja pripisujem sebi, uvek, dok je kugla nešto drugo.
Kod jedne serije krušika, koje je kolega isprobao po papiru, dolazilo je i do kruškastog oblika snopa, a već sledeća serija je bila savršenstvo.
Kada mi se to bude desilo sa RC-om i Rottweil-om (sa B&P se već dešavalo) onda ću reći da su u rangu sa krušikom. Ovako smatram da ih ta ujednačenost serija (za sada) čini boljima. A upravo ta ujednačenost od metka do metka čini da lovac lepo pogađa u lovu, upravo ono što reče Daki. Ako se lovac navikne na metak, onda dođe po koja kutija ili po par metaka u kutiji koji su skroz drugačiji od ostalih do tada korišćenih metaka, dešavaju se promašaji.
Što se tiče modrica na divljači, odsustvo nervnog šoka, za to treba uraditi test u balistički želatin, gde će se najbolje videti probojnost, ovako idemo samo od iskustva do iskustva.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 30.06.2014. 15:52
|
Lovčina
Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
Велика већина људи не зна да процени даљине на којима пуца и на којима треба да пуца ловачком пушком...
Отуда цела збрка и коментари типа модрице на зечевима и фазанима! Мени је то, најблаже речено, непојмљиво!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 30.06.2014. 17:31
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Poslednje dve sezone lovio sam Krušikom, da li sam zadovoljan,
polovično mogu reći jer upravo sa Krušikom mi se dešavalo da počinjem takoreći svakog pucanog zeca da dostreljujem. Dešavalo se upravo ovo što pominju kolege u prethodnim postovima. Pucam zeca , na zicer, pršti dlaka na sve strane jasno se na njivi vidi da ga je zahvatio ceo snop on i dalje beži pucam drugi put opet ista priča na kraju posle trećeg pucanja kad zec očigledno ranjen ne može pobeći, keruša ga stiže. Prilikom dranja bio je modar ko da je izubijan ali samo to. Drugi put opet Krušik i opet slična situacija samo što ovog puta već drugim metkom ostaje na mestu još uvek živ. Ili treći slučaj isti akteri u pitanju zec posle pucnja pravi karakterističan salto ustaje i beži. Ne kažem, nemojte me pogrešno shvatiti, moguće da je i do mene ali jednostavno mene su ova tri slučaja odvratila od Krušika jer kolko god bio jeftin ili dobar jednostavno mi ne leži.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 30.06.2014. 18:34
|
Lovčina
|
Знајући да је зечија кожа скрооз танка, не могу да поверујем да је не може пробити оловна сачма, па била испаљена из најлошијег патрона, па и при брзини од 50 метара по секунди (а камоли више коју ће имати и најлошији патрон). Тако нешто би било логчно да је патрон пуњен гуменим куглицама, чупа длаку и прави модрице, овако ми је скроз чудно...
|
|
|
|
Mitar NP |
Objavljen 30.06.2014. 18:37
|
Mlađi član
Upisa: 11
Pristupio: 25.06.2012. 07:29
|
Kolko para toliko muzike kolege..;) takodje sam imao situaciju sa zecom dda bude pogodjen, pada,cima se 2-3 puta i ustaje.;)
ja sam lovac MERAKlija ...
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 30.06.2014. 18:40
|
Lovčina
|
Mitar NP kaže:
Kolko para toliko muzike kolege..;) takodje sam imao situaciju sa zecom dda bude pogodjen, pada,cima se 2-3 puta i ustaje.;)
Па не бих се баш сложио са том констатацијом када су у питању ловачки патрони. Знам неке људе са форума које патрон кошта 15ак динара, а бију ли бију!
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 30.06.2014. 18:55
|
Lovčina
Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Neco ne radi se o tome koliko patron košta, nikad mi nije bilo žao potrošenih para za dobar patron.Sa druge strane ako mi neka municija ne leži i imam loša iskustva sa njom za mene neće valjati pa sve da mi je i džaba daju.
P.S.
"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 30.06.2014. 19:13
|
Lovčina
|
PEZ kaže:
Neco ne radi se o tome koliko patron košta, nikad mi nije bilo žao potrošenih para za dobar patron.Sa druge strane ako mi neka municija ne leži i imam loša iskustva sa njom za mene neće valjati pa sve da mi je i džaba daju.
Па нормално, то се подразумева, само сам хтео да кажем да се не слажем са изреком ''Колико пара-толико музике'' кад су патрони у питању, а притом да искористим прилику да нас самосталне пуниоце мало промовишем!
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 30.06.2014. 19:35
|
Stari član
Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Krusik je jeftin,u odnosu na uvoznu municiju,zato sto je domaci proizvod,ne placa se carina ili sta je vec potrebno,da se recimo Baskijeri proizvodi ovde,cena bi bila slicna kao krusiku,a poznavajuci nase trgovce,mozda bi bio i jeftiniji i kao sto su kolege pre mene rekle,sto je vec pomenuto milion puta,najbolja je ona municija na koju naviknes ;)
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
darko7x64 |
Objavljen 30.06.2014. 20:16
|
Član
Upisa: 113
Pristupio: 30.09.2013. 18:15
|
Ma i Krušik znade da dobro zavalja divljač. Imao sam i sa Keušikom promašaja podjednako kao sa belotom ili baskerija,ali ipak to ne prepisujem patronu,no isključivo samo mojoj lovačkoj sreći. A što koristim Krušik,pa jednostavno je jeftiniji od ostalih i ima ga svuda i koristim ga od samog početka mojih lovnih dana. Tako da sam naviko na njega.
Dobar pogled kolege.
IN VINO VERITAS
|
|
|
|
darkof |
Objavljen 06.09.2014. 22:36
|
Mlađi član
Upisa: 44
Pristupio: 03.03.2014. 20:17
|
Одавно користим крушик и смео сам да се закунем у овај метак било које гранулације....до прошле године.Прошле сезоне сам доживео не једно, него пар разочарења.Учинак скоро никакав.Питам се шта није у реду,али пушка иста већ 15 година,муниција ( ваљда)иста,ја скоро исти, а патке,јаребице,зечеви одлазе као да их гађам боровницама.Све се надам да сам погодио лошу серију,можда је и до мене,не знам.Једно је сигурно,не бих волео да мењам произвођача,али ако мора..... |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 07.09.2014. 12:05
|
Lovčina
Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
колега, не рече који крушиков патрон пуцаш и из које пушке? код стандарда се дешава да оће да лаже из иж 27. разлог томе су каписле које су тврђе или мекше од серие до серије. али то није до крушика него до талијана који их праве мада, по томе што погађаш а живуљке иду, пре ће бити да је лош барут (фабрички или лоше складиштење, теби свеједно...) ја нисма имао проблема са прошлогодишњом набавком
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче
|
|
|
|
223rem |
Objavljen 07.09.2014. 12:43
|
Član
Upisa: 131
Pristupio: 06.05.2011. 23:08
|
Lovio sam sa krusikom special i sto se tice ucinka na divljaci nisam imao problema,ali jedan najveci problem mi je sto prlja brate cev do te granice da mora da se cisti i cisti mnogo vise u odnosu na druge proizvodjace .........A imao sam lepih odstrela fazana i zeceva tako da nisam imao problema sto se tice toga.Ali u zadnje dve godine sam ga promenio samo zbog loseg baruta ili cega vec sto prlja dosta cev. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 07.09.2014. 14:02
|
Lovčina
|
е изем вам разлог за незадовољство... ја сам незадовољан што је скуп па не могу да купујем више
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 07.09.2014. 21:01
|
Lovčina
Upisa: 1294
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ja sam prosle godine kupio 3 kutije za probu Krusik standard i ima poneki da nece iz prve da opali leziste za kapislu je dublje i kapisla upadne taman toliko da je igla tek dodirne,a sto se tice ostaloga metak fenomenalan nema jak trzaj,kartonska caura pa miris posle pucnja vraca u neka stara vremena,cena extra povoljna,posip odlican cak i brzina savim zadovoljavajuca.A najvise me odusevio sada u lovu na patke svaku sam odstrelio prvim metkom na daljinama od 25-35m jos kad su kolege videle cime pucam nisu mogli da veruju tako da ove godine na sajmu bice kupljeno mnogo vise od 3 kutije.Inace kupio sam 10 sacmu za prve lovove fazana. |
|
|
|
darkof |
Objavljen 07.09.2014. 22:08
|
Mlađi član
Upisa: 44
Pristupio: 03.03.2014. 20:17
|
ssekir75 kaže:
колега, не рече који крушиков патрон пуцаш и из које пушке? код стандарда се дешава да оће да лаже из иж 27. разлог томе су каписле које су тврђе или мекше од серие до серије. али то није до крушика него до талијана који их праве мада, по томе што погађаш а живуљке иду, пре ће бити да је лош барут (фабрички или лоше складиштење, теби свеједно...) ја нисма имао проблема са прошлогодишњом набавком
Опрости колега:Пушка је ИЖ 27,калибар 16,крушик стандард.Опаљење,пуцањ,сагоревање барута,трзај,то је све ок,али све то некако анемично на циљу.Видим да сам погодио патка на прелету,лете перушке,он само скреће и одлази,сачма 4.о.Да не пишем од другим примерима.Ја лично сумњам у барут,све остало ми је деловало ок,али опет кажем можда је то лоша серија на коју сам налетео. Да се разумемо,имао сам лепе одстреле овом муницијом и нисам ни помислио да је мењам,али ово од прошле сезоне много пута се поновило |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 07.09.2014. 22:39
|
Lovčina
|
ако је у питању стандард гарант је повуко влагу јес да ово пре верујем да си га само поткачио, јер просто није могуће да 6ица не обори патку! и мени је то омиљени метак за сво суво време. него, где си га набавио у 16? ја у ниш у агп ловац нађох само 12
|
|
|
|
Zeljko92 |
Objavljen 07.09.2014. 23:57
|
Stari član
Upisa: 252
Pristupio: 25.10.2012. 16:53
|
Ja sanjam da nabavim standarda 16-icu! Kad ga uparim sa petlarom ima to da bude pun dozivljaj! Kazuj kolega pa odma da idem da uzmem! |
|
|
|
blackhunter |
Objavljen 08.09.2014. 15:16
|
Veteran
Upisa: 622
Pristupio: 08.02.2010. 10:33
|
Drugari,interesuje me kakv je super duck..nikad nisam koristio ovaj patron,a probao bih ga sada malo na patke...kakav mu je prosip,na kojoj daljini je najefikasniji,i sve sto znate o njemu?? pozdrav..
dobar pogled...
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 08.09.2014. 16:27
|
Lovčina
|
пробај па ћеш да видиш ;) сви кажу да је добар. ја сам га врло мало пуцао па не могу да судим
|
|
|